Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 3x04 - Children Of The Dark

2009. október 09. 11:00 - hex.kelly

Családi idillel nyitunk egy kertvárosi házban: anyu főz (és telefonon pletyizik), apa segít fiának leckét írni, kisöcsi meg mesét bámul a nappaliban. Anyának megszakad a telefonvonala, majd csöngetnek. Apa megy ajtót nyitni, de nem a szomszéd az, hanem egy fiatalember egy véres macskatetemmel, a ház előtt gázoltam el, talán az önöké?

Nem, nekünk nincs macskánk, meg telefonvonalunk se, és jé, a mobil sem működik. Akkor esetleg egy zacskó a tetemnek? Mi, ja, persze, mindjárt hoznak. A konyhában egy gyors vita a döglött állatokról a házban, mire a zacskóval visszaérnek az előszobába, egy újabb fiatalember is ott áll, ő kopasz, és nem néz rá senkire, a másik meg már gumikesztyűben fogja a macsekot, beleteszi a zacskóba. Ház ura már tessékelné ki a srácokat, de a kesztyűs inkább fog egy golfütőt és a fiúkkal végignézetve elintézi a szülőket.

JJ mutatja a csapatnak az új ügy fotóit: a denveri Halbert család már a harmadik, amelyet a saját otthonában öltek meg az elmúlt 1 hónapban. A tettesek csak ékszert és pénzt vittek el, valószínű tehát, hogy nem rablási, inkább gyilkolási szándékkal érkeztek. Hotch megemlíti, hogy Colorado-ban egy korábbi fiaskó miatt nem szeretik az FBI-t, de JJ beszélt egy ottani nyomozóval, aki nagyon akarja, hogy segítsenek nekik. Főcím és idézet Emilytől: A városban a bűnözés az osztályok és fajok leképezéseként értelmezendő. Az elővárosokban azonban mindig személyes és lélektani – ellenkezik az általánosítással, az egyéni lélek rejtélye. - In the city, crime is taken as emblematic of class and race. In the suburbs, though, it's intimate and psychological - resistant to generalization, a mystery of the individual soul. Barbara Erenreich

A gépen a csapat az otthoni támadásokról beszélget. Az áldozatok idilli kis családok voltak, nem valószínű, hogy valaki valami miatt állt volna rajtuk bosszút. De nem tűnik rituális gyilkosságnak sem, üzenetet sem hagytak, akkor mi ez az egész? Az elkövetők a házban fellelhető tárgyakkal kötözték össze a szülőket, a konyhai késekkel ölték meg őket, a gyerekek viszont a saját ágyukba fektetve injekcióval ölték meg. A telefonvonalat elvágták, jól ki volt tervelve az egész. Hotch immár a helyszínen Emilyvel modellezi a történteket: ha csöngetnek, és kinézel, ajtót nyitsz a gyilkosnak? Nem, tehát valahogy ártalmatlannak tűnve hazudta be magát a házba. (Ja, az elütöttmacska-trükk.) A kanapén a szülők vérnyomai durvaságot mutatnak, viszont hogy jön ez a gyerekek elaltatásához? Két profil, két elkövető. És két szék a kanapéval szemben. A kretének végignézették a gyerekekkel a szüleik kivégzését.

 

A ház előtt a szomszédasszony meséli Reidnek, hogyan talált a családra, és hogy furcsa, de nem volt a telefonjának térereje, ami képtelenség, mert van egy adótorony a közelben. Az őrsön Reid és JJ elmondja Nellis hadnagynak, hogy az elkövetők valami kütyüvel zavarták a mobilvételt. Morgannek csörög a telefonja, így veszi fel: Baby, ki vagy hangosítva, viselkedj! Mire Garcia: Miért, különben elfenekelsz?! Ettől Nellis hadnagynak leesik az arca, jó hely ez az FBI. Garcia négy megoldatlan rablást talált, amiknél szintén el volt vágva a telefonvezeték, és csak kisebb értéktárgyakat vittek el, de egyiknél sem volt gyilkosság. Morgan elbúcsúzik Babaarctól. Jöhet a viktimológia. A családok eltérő politikai beállítottságúak, más területeken dolgoznak, más iskolázottságúak. Így látszólag az elkövetők véletlenszerűen választják ki a családokat.

Gyilkos páros egy étteremben van. A kopasz egy szerencsesüti-jóslatot néz, mely szerint újra találkozni fog valakivel, de a hajas lehűti: az kamu, el ne hidd. A mellettük lévő bokszban egy srác ül, kicsit hangosan mobilozik távolkeletiül, a hajas gyilkos előveszi a térerő-zavarót, és megoldja a kérdést. Majd megkérdezi a kopasztól, lát-e olyat, ami tetszik neki. Egy közeli asztalnál egy tinilány győzködi a szüleit, hogy elmehessen egy hétre a barátokkal (kisöcsi némán tápol), de az ősök nemet mondanak, kis vita után a lány távozik. Kopasz gyilkos nem akar hazamenni, meg a régi helyre sem, hiába forszírozza a hajas. De ő unatkozik, válasszon, aztán menjenek. Ekkor tér vissza a lány a szüleihez, leül, miközben a kopasz bámulja, majd a sütijóslatra néz, és azt suttogja: újra találkozni.

Sötétben egy alak megy egy ház bejáratához, az ajtónál világító lámpában megtekeri a villanykörtét, és bekopog. A tinilány nyit ajtót, a hajas gyilkos kérdezi, hogy övék-e a macska. A lány aggódva néz a macskára, aztán már rettegve ül az öccse mellett, a kopasz mögöttük, előttük pedig a hajas kesztyűs keze nyúl az egyik piszkafáért, felemeli, és lesújt vele.

Másnap tinilány véresen, sírva lépked zokniban az úton, majdnem balesetet okoz, a sofőr kiszáll, a lány azt mondja, megöltek minket, a pasas megöleli és ordít, hogy valaki hívja a 911-et. Az őrsön a rendőrök eközben megkapják a profilt: két 25-30 közötti férfit keresünk, vagy az egyik, vagy mindkettő volt már büntetve. Jó megjelenésükkel a kertvárosi környezetbe illenek, így nyerhetnek bebocsátást a házakba, valami banális trükkel. Az elkövetők között szoros kötelék van, de személyiségük különböző: az egyik a szülőket brutálisan megöli, ő a domináns kettejük közül, a másik afféle halálangyalként injekcióval végez a gyerekekkel, ezért feltételezhető, hogy ő az érzékenyebb, passzívabb fél. JJ érkezik a hírrel, hogy van egy túlélő a kórházban. Ahol az orvos elmondja Prentissnek, hogy az injekciót rosszul adták be Carrie-nek, nem a vénába jutott az anyag belőle, ez mentette meg a lány életét. Hotch megy be a házba, Morgan áll az ajtóban, nézi a megkötözött és lemészárolt szülőket a nappaliban, és mondja, hogy a hétéves kisfiú a szobájában fekszik holtan. Hotch sóhajt.

A székek megint szemben a kanapéval, az ablakban egy vázában friss virágok. A lányt szörnyű látvány fogadta, mikor magához tért, nem csoda, hogy az utcára rohant, Morgan sem bírja nézni. JJ és Prentiss a kórházban a lánynál, aki meséli a történteket. Prentiss elszörnyed, JJ egy kis szünetet ajánl a lánynak, de ő nem akar szünetet: megpróbálta elvinni az ájult öccsét, de ekkor bejött a kopasz, és azt mondta, hogy Dannynek már jobb így, hagyja. Lucynek szólította, és berángatta a másik szobába. Morgan a házban észreveszi, hogy eltűnt valami a falról: látjuk is, ahogy a kopasz otthon heverészik, és Carrie fotóját nézegeti. A csapat az őrsön agyal tovább, ha döglött macskával jutnak be a házakba, valahonnan kell, hogy újra meg újra döglött macskát szerezzenek, plusz ott van még a befecskendezett anyag, a pentobarbiturátot nem lehet akárhol beszerezni. Morgan szól Garciának, nézzen utána. A többiek összerakják, hogy ha az egyik gyilkos spanyolul nem beszélő latino, a másik meg nem latino, de Carrie szerint testvérként viselkedtek, talán valamelyik örökbe lett fogadva. Ez magyarázná a család elleni erőszakot. Carrie megmenekülése már nem sokáig titkolható a sajtó előtt, Prentiss kéri, hogy kettőzzék meg az őrzését.

Egy ketreces helyen kopasz gyilkos egy macskát ápolgat. Na jó, igazából kinyírja. Közben azt mondja neki, hogy lehet, hogy egy kedves család örökbe is fogadhatta volna, de az egész egy hazugság, jobb lesz ez így. Ekkor belép egy ember, Ervinnek szólítja, és közli, hogy látogatója érkezett. A hajas gyilkos, Gary az, és ki van akadva, hogy a csaj megmenekült, mindent el fog mondani, és lebuknak Ervin hülyesége miatt, mert rákattant a lányra. Ervin szerint ez egy jel, hogy abba kéne hagyni. De Gary tojik a pénzre, a gyerekeknek meg jobb a túlvilágon. (Anyád! Ja, hogy épp azért vagy ilyen, mert nem volt, aha.) És bizonygatja Ervinnek, hogy ők ketten egy család.

Prentissnek szólnak, hogy Carrie hazamehet, de JJ nem találja a rokonait, tehát szegénynek nincs hová. Eközben a két gyilkos belép a lány szobájába, hoztak egy levágott fejet, mire Carrie sikít, Prentissék rohannak, de csak rémálom volt. Hoztak neki ruhát a házból, mennyi virág van itt, nocsak. Van egy csokor írisz is, pont mint amilyen a házban volt a gyilkosságkor és nincs üzenet, de megvan a virágküldő cég neve. Prentiss máris hívja Garciát, és úgy mutatkozik be, hogy Em. Az őrsön Reid tart kiselőadást: az elsőként meggyilkolt családban a lánygyermek bántalmazott gyerek volt, és valószínű, hogy legalább az egyik elkövető maga is bántalmazva volt gyermekkorában, így felismerhette ennek jeleit a lányon. De a többi családban nem volt bántalmazás, viszont a szülők elleni indulat levezetéséhez jó alanynak bizonyultak. És talán inkább árvák az elkövetők, és együtt nőttek fel nevelőszülőknél. Prentiss szól, hogy a virágot telefonon rendelték, egy férfi hitelkártyájával fizetve. Akinek a házába már nyomulnak is be Hotchék, de csak a holttesteket találnak.

Garcia boszorkányos ügyességgel vetette össze az erőszakos egykori árvák listáját azokkal, akik könnyen juthatnak kisállatokhoz és pentobarbiturátokhoz, így a lista 9 főre szűkült. Carrie érkezik az őrsre, megmutatják a kilenc fotót, rá is bök Ervin fotójára, és kérdi, miért csinálhatták, Prentiss azt mondja, nehéz gyermekkoruk volt, talán azért. Hotch és Prentiss Ervin munkahelyére, egy állatmenhelyre megy, a főnök szerint szabad hétvégéje van, állatgondozóként kezdte, de mostanra ő a menhely Kevorkian-je, na köszi. Ezután a hajdani nevelőanyjához mennek, aki el se hiszi Ervinről, amit hall. Kissrác jön, tejet kér, de a hűtő le van lakatolva, nyanya nyakában a kulcs, és nem ad. Hotchék már értik is, hogy Ervinék miért ölik halomra a családokat.

Megkérdezik, kihez kötődött legjobban Ervin, és a válasz: Gary, a problémás gyerek. Ervint elszakították a húgától, Lucytól még kiskorában, a testvérekkel mindig ez történik. A menhelynél Morganék elfogják Ervint, próbálják kihallgatni, nem sok eredménnyel. Talán Carrie-nek megnyílik. JJ szerint nem kéne erőltetni, de Emily azt mondja, ettől talán Carrie is elhiszi, hogy jó gyermeke a szüleinek. Ervin örül, hogy látja, a virágokkal bocsánatot akart kérni. Prentiss közbeszól, hogy ez nem elég, kell Gary is. Azért hagyta életben Carrie-t, mert annyira hasonlít Lucyra, a többieket viszont elaltatta, mert jobb nekik úgy. Carrie kiakad, hogy mégis miért ölte meg a kisöccsét, mi történt vele, amiért gyerekeket öl?! Ervin elmondja, hogy a nevelőanyja víz alá nyomta a kádban, sokszor, percekre, ájulásig. A varázstükör másik oldalán mindenki döbbenten hallgatja, Hotch szól, hogy a gyámügyeseket azonnal értesíteni kell. Carrie megfogja Ervin kezét, és azt mondja, többé már nem bánthatják. Ervin abba akarta hagyni, de Gary nem, mert ő rosszabb dolgokon ment keresztül. És azért öl idegen szülőket, mert ő nem akart visszamenni oda. Oda? Tehát Gary meg akarja ölni a nevelőszülőket? Hotch eleget hallott, Ervint elvezetik, a zokogó Carrie-t Emily vigasztalja, jól csinálta. A nyanya a verandán tagadja a bántalmazásokat. Hotch barátságtalanul közli, hogy húzzon vissza a kerekes székes férjéhez a házba, csak így maradhat életben, mert Gary idejön.

 

Egy suliból jönnek ki gyerekek, köztük egy kislány, meg a korábban tejet hiába kérő fiú. Gary odamegy hozzájuk, megmondja, hogy velük egy házból való, üljenek be a kocsiba. Reid és Nellis meglátja egy fánkosnál a fiút Garyvel. A kislány kopog a kocsijuk ablakán, Gary küldött egy cetlit. Reid megnézi, és szól Hotchnak, hogy nagy baj van. A környék gyorsan megtelik rendőrökkel, mesterlövészekkel, és Hotch megkapja a cetlit: Ha bejönnek, megölöm a fiút. Ajjaj. Felhívják a fánkos fickót, kérik Garyt a telefonhoz. Aki Tylert használja pajzsként. Hotch kéri, hogy hagyja abba az egészet. Gary kiküldi a fiút. Aztán kisétál Gary is, elfogják, megmotozzák, és elvezetik. Eközben Tyler és a lány Morgan kocsijában ülnek, aki épp telefonált, és most meséli Prentissnek, hogy a sügér gyámügyesek visszaküldik a gyerekeket a nevelőszülőkhöz. Az őrsön Hotch azt mondja Garynek, hogy túsztárgyalóként töltött 12 éve alatt senki nem adta fel magát ilyen gyorsan, ő miért jött ki szinte azonnal a fánkoldából? Gary azt válaszolja, hogy megártott a sok szénhidrát. (Höhh!)

Morgan és Prentiss viszi vissza a gyerekeket a nyanyához, Morgan névjegyet ad Tylernek, és a lelkére madzagolja, hogy bármikor bármi rossz történik a házban vele, felhívja. Gyerekek bemennek, Prentissből meg kiszakad egy Ez szívás… Reid a fánkoldából hívja Hotchot. A fánkos fickó pisztolyt látott Garynél, de amikor elfogták, nem volt nála fegyver. Gyors kérdés Morganéktől: Tyler táskáját átnéztétek? Nem, ugyan minek kellett volna? Hát azért, mert hatalmas lövések dördülnek a házban!!!

Morgan és Emily beront a házba, a nyanya fekszik magzatpózban a padlón. Tyler áll az ebédlőasztal mellett és látjuk, hogy nem a nőre lőtt, hanem a falon a sok fotóra, amin mindenki mosolyog. És azt mondja: mind hazugság. Morgan kéri, hogy adja oda a fegyvert, ő egy jó fiú, ha Tyler odaadja a fegyvert, Morgan elviszi innen és megígéri, hogy soha a büdös életben nem kell ide visszajönnie. Jól hangzik, üzlet megkötve, fegyver immár Emilynél, a síró Tyler Morgan ölelésében, a nyanya meg remélem, valami börtönben rohad majd élete végéig.

Emily felveti Hotchnak, hogy magához venné Carrie-t. Hotch szerint ez munka, és nem érzelem, különben is JJ megtalálta Carrie rokonait Los Angelesben, hamarosan érkeznek érte.

Csapat épp beszáll a gépbe, Morgan ivászatot tervez, Hotch meg telefonban pitizik Haleynek, hogy ébressze fel Jack-et, mert hallani akarja a hangját. JJ Emilyhez ül, és azt mondja, hogy Carrie rokonai jó emberek, mire ő: ennek örülök. JJ azt mondja, hogy szerinte Emilyből jó anya lesz egyszer, ő megérzi az ilyesmit. Emily végre mosolyog, kifelé az ablakon, az éjszakába.

Címkék: gyilkos elmék
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2009.10.09. 11:18:29

Ez egy durva rész...

hex.kelly 2009.10.09. 12:28:54

@Johnny336: Az. És nagyon jól meg lett csinálva: brutális gyilkosok, kegyetlenek, és az epizód végén nem is rájuk haragszik a néző, hanem a nevelőanyára. Ezt szeretem ebben sorozatban, hogy úgy harcol a jó a rossz ellen, hogy megmutatja, miért és hogyan lett rossz, és ezzel együtt azt is láthatjuk, ki az igazi bűnös.

A következő, 3x05 is egy családi vonatkozású, de sokkal meglepőbb epizód lesz.

És aki ma este nem lumpolni megy, az 23:10-től az AXN-en megnézheti a 3x03-as Scared to Death-t.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.10.09. 15:05:58

Én ezen a részen még sírtam is, amikor a fiú szétlőtte a képeket. Carrie meg igazán jófej kiscsaj volt.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.10.09. 15:09:12

@hex.kelly: Egyre több olyan rész lesz, amikor az elején brutális gyilkosnak beállított szerencsétlent megsajnáljuk, kicsit értjük is. De tényleg csak kicsit. Ezeket nagyon szeretem, annak ellenére, hogy szomorú leszek tőlük.

hex.kelly 2009.10.09. 20:24:37

@lunanyuszi: igen, a harmadik évadban elindult egy ilyen tendencia. Amit aztán nem kis fordulattal a betonfalnak vezettek Berneroék a 3-dik évad utolsó és a negyedik évad első epizódjával. Épp a napokban jutott eszembe, hogy ott voltaképpen ki sem derült a motiváció, csak az, hogy volt egy aljas terv, de a csapat megakadályozta a tragédiát. Ezzel új lendületet adtak a sorozatnak. Nagyon szeretem azt, hogy nem hagyják, hogy típusossá váljon a sorozat. Mert tény, hogy csak bizonyos (nem sok) számú sorozatgyilkos-típus létezik, de az azzá válás és az elkövetések ezerféleképpen variálódnak.
Azt hiszem, azért ez a kedvenc sorozatom, mert minden epizódban meg tudnak lepni. Hol az ügy fordulatos, hol a főszereplőkkel történik valami olyasmi, amire nem számítottam.
süti beállítások módosítása