Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 4x19 - Daybreak 2/1

2009. augusztus 07. 13:00 - Freevo

Elérkeztük a Battlestar Galactica fináléjához. A tripla hosszúságú epizód első harmadát külön sugározták a tengerentúlon, és az emészhetőség kedvéért a hogyvoltot is ebben a bontásban fogom megírni. Legutóbb ott hagytuk abba, hogy a Galacticát már csak pár csavar és némi cylon trutymó tartja össze, miközben a hibridizált Sam Anders lassan átveszi fölötte az irányítást. Adama admirális belátja, hogy addig kell elhagyni a süllyedő hajót, amíg lehet, bár még van egy megmentésre váró Heránk, csak senki nem hajlandó elmenni érte. Mielőtt folytatnánk, ismerjünk meg néhány momentumot a hőseink egykori capricai életéről.

William Adama parancsnok egy felettesével beszél, igencsak felindultan, mert valami olyasmire kérik, ami számára rangon és méltóságon aluli. Két battlestaron parancsnokolt, és most épp megalázó helyzetbe akarják hozni, egyelőre nem tudjuk meg, mivel. Gaius Baltar, a playboy, a tudós, a sztár egy limuzinban cirkál Caprica-Six oldalán, és a nő olyan vehemensen nyomul rá, hogy még a nevét sem tudja tőle megkérdezni. Ekkor megcsörren a telefonja.

Kara Thrace számunkra szokatlanul jól viselkedik; a vőlegényére, Zak Adamára főz, mert vacsorára várják a férfi bátyját. Lee meg is érkezik, és rögtön kialakul közte és Kara közt némi vonzalom, amiből Zak semmit sem vesz észre. Apollóról megtudjuk, hogy csak az apja miatt lépett be a kötelékbe, és legfeljebb két évig hajlandó maradni, a politikai nézetei pedig már akkor is igen idealisták voltak. 

Baltar doki igen feldúltnak tűnik a telefonhívástól, és szól a sofőrjének, hogy kitérőt kell tenniük. Az apját látogatja meg, akit áthozott a farmerbolygó Aerilonról, hogy tudjon rá vigyázni. A zsémbes, vén Baltar késsel megszúrta az ápolóját, ezért az felmond, és Gaius próbálja csillapítani a kedélyeket. A vaskos tájszólással és piszkos szókinccsel beszélő öregember kellemetlen helyzetbe hozza a fiát az új nője előtt, aki ezért kiabálni kezd vele és megcsapkodja egy újsággal. Mielőtt tovább rontana a helyzetén, hazaküldi Sixet, és ott marad vigyázni az öregre.

Pár nappal később Gaius már boldogan enyeleg egy random jónővel, ám otthon hívatlan vendég, Six fogadja, és közli, hogy talált egy szeretetotthont a zsémbes faternak. Baltarnak ez a pofonegyszerű dolog eszébe se jutott, úgyhogy most elolvad a nő jószívűségétől, és bizonyára menten bele is zúg. 

Laura Roslint még sohasem láthattuk ilyennek: felhőtlenül boldog a szeretteivel, azaz a két húgával, akik közül az egyik várandós. Egy babás parti után vannak, és a testvérei hazaindulnak Laurától. Másnap reggel két rendőr állít be, és rossz hírt közölnek. Az apja és a lányok hazafelé tartva autóbalesetben elhunytak. Roslin elzavarja a rendőröket, majd kisvártatva elsétál az első szökőkútig, és megfürdik benne.

Sam Anders egy rövid flashbacket kap, amelyben a riportereknek a sportkarrierjéről beszél. Számára nem a győzelem és a kupa a fontos, hanem a labdajáték fizikája, a tökéletes mozdulat, a tökéletes passz, a tökéletes lépés. Bizony ám, Sam nem is igazi sportember, hanem pályát tévesztett tudós, ééérted.

A jelenről gyorsan: a Galacticát lassan széthordják, már csak a legfontosabb cuccok vannak a helyükön, Adama is szentimentálisan pakol. Roslin a gyengélkedőn lábadozik, Head Six elárulja Baltarnak, hogy most íródik az emberiség történelmének utolsó fejezete, és ő a szerzője. A xenomorphoktól csúnyán ellopott cylon Kolónián Hera pöttyöket rajzol. Cavil nem, de mi tudjuk, hogy ezek hangjegyek. 

Starbuck is ezzel a kottával szenved, remélve, hogy valami jelentést fedez föl benne, ha már évezredeket átvészelt, hogy egyszer csak az eszébe jusson. Számokká alakítja, deriválja, gyököt von és kétismeretlenes egyenletet redukál, de nem jön ki a negyvenkettő. Adama azt tanácsolja, faggassák inkább Samet, úgyis szuperképességekre tett szert, mióta rákötötték a Galacticára. 

A hibrid Sammel való meeting után Adama és Kara egy jókora szigszalaggal bevonulnak a hangárba, ahol mindenki nagyban rámol. Végigragasztják a padlót, hogy kettéválasszák a teret, aztán Adama kijelenti, hogy missön van. Mégis sort kerítenek Hera kiszabadítására, mert most már tudják, hol kell keresni. Nem lesz könnyű a feladat, úgyhogy mindenki választhat, menni akar-e vagy maradni. Összecsődítik a teljes legénységet, még a börtönhajóról is átjönnek azok, akiket lecsuktak a lázadás leverése után.

Az admirális a megjelentek előtt elmondja, hogy mire készül, aztán kiszabja a feltételeket: csak azok csatlakozzanak a küldetéshez, akik hajlandók részt venni egy öngyilkos akcióban. A tömeg két részre oszlik, és jó kevesen maradnak Adama mellett. A főszereplők többsége ott van, az a lényeg, csak Baltar hunyászkodik meg. Még Roslin is lebotorkál, hogy beálljon az admirális mellé. 

Miután összeállt a csapat, a vezérkar kiötöli a tervet, hogy hogyan lehetne betámadni a Kolóniát. Racetrack és Skulls a cellából egyenesen egy Raptorba ültek, hogy felderítsék az objektumot, úgyhogy most már tudják, mivel van dolguk. A gigászi szerkezet egy fekete lyuk tőszomszédságában parkolt le, egy olyan sűrű aszteroidamező kellős közepére, mint Kiszel Tünde szemöldöke.

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanna 2009.08.07. 16:16:13

"Még Roslin is lebotorkál, hogy beálljon az admirális mellé."
Amikor láttam ezt a jelenete és most is, mikor a soraidat olvastam, könnyes lett a szemem. Számomra ez a legszebb szerelmes jelenet forever.

kla 2009.08.08. 00:48:58

Nem lett éppen a kedvencem a 4. évad utolsó néhány része, de a finálé azért méltó lezárása lett a sorozatnak. Nem mondom, hogy nem lehetett volna jobb, és pár dolog kifejezetten bosszantó volt, bár azok csak később kerülnek elő. A flashbackek viszont tetszettek, főleg Gaiusé és Adamáé, bár Starbuckból és Lee-ből kicsit sok volt.Ja, és ami nagyon szar húzás volt: az Anders fb-je, az igaz, hogy nem volt rossz hibridnek, de az elmúlt 3 évadban ő volt a legátlagosabb karakter, a srác a szomszéd farmról. Ez a tudósos szöveg baromira erőltetett és hiteltelen volt. (bár elismerem, a második felhasználása ütött)

kla 2009.08.08. 00:49:38

Ja, és csak szólok, hogy nincs tagelve a hogyvolt. (sőt, ahogy látom, a 4x02 és a 4x12 sem)

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.08.08. 01:18:28

franc, akkor ez már valószínűleg címkétlen marad. fáradtan néha kimennek a fejemből az ilyen dolgok, de azért szólok sixxnek, köszi a figyelmeztetést!

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.08.08. 14:53:23

Talán átfutom ezt a sorozatot.
süti beállítások módosítása