Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 4x13 – Az átok

2009. március 15. 10:00 - Llew

Egy asztalon felcímkézett egyiptomi szobrok és tárgyak sorakoznak. Egy öreg fickó vizsgálja őket. Dr. Jordan – nevét a szobába lépő Steventől tudjuk meg – egy Ozirisz fejjel díszített kanópusz edény átvilágítására készül. Sürgeti őket az idő, mert Egyiptom szeretné visszakapni a tárgyakat. Steven azt mondja, rögtön csatlakozik a laborvizsgálathoz, de aztán inkább egy arany fáraó figurát kezd nézegetni. A CSKP-on Daniel lép be az eligazítóba egy halom irattal. Jack éppen az izgalmas utazást jósoló horoszkópját olvassa egy újságból, mikor Daniel pont úgy kikapja a kezéből, mint ahogy azt a mozifilmben tette a katonával, csak mert meglátott valamit a másik oldalon. Egy cikkre figyelt fel Dr. Jordan halálával kapcsolatban, aki az archeológia professzora volt.

Daniel elmegy a temetésre, ahol Steven nem túl barátságosan üdvözli. Egy Sarah nevű nő ellenben határozottan örül neki. A professzor átok helyett – ahogy az újságban szerepelt –, egy gázrobbanásban halt meg a laborban. Danielt azért nem értesítették, mert szabályosan eltűnt a Föld színéről. Steven kicsit piszkálja még az UFO-s, piramisos elmélete miatt, aztán elviharzik. Így aztán Danny fiú Sarahval beszélget, aki kétség kívül jobb társaság. Megtudjuk, hogy Daniel volt a professzor legjobb diákja, még ha hülyeségnek tűnt is az elmélete. Ezért nem bírja Steven. Továbbá kiderül, hogy Sarahval korábban együtt jártak (meglepett valakit?), de csúnya vége lett, és a nő azt hitte miatta nem jött vissza. Mivel a kapu katonai titok, Daniel csak annyi mond, hogy az ókori Egyiptom hihetetlenebb, mint bárki képzelné.

Hammond tábornok Daniel távollétének idejére kimenőt ad a CSK-1 maradékának is, így Jack újfent elhívja Samet horgászni. Ő, pedig újfent passzolja valami ketyere kedvéért. Ezért aztán Teal’c lesz a horgászpartner. Sarah megmutatja Daneilnek a professzor legutóbbi munkáját. A leletek nemrég kerültek elő egy hajóroncsból, ami évtizedekkel korábban süllyedt el útban Amerika felé. A tárgyakat átkozottnak tartják, mert az eredeti expedíció tagjai is meghaltak a felfedezéstől számított egy éven belül. Daniel felajánlja, hogy marad pár napig és segít befejezni a munkát, mielőtt az egyiptomiak elviszik a leleteket. Sarah meglepve tapasztalja, hogy hiányzik egy arany amulett.

Jack és Teal’c indulnak a horgásztúrára. Az ezredes azzal búcsúzik a tábornoktól, hogy nem visz se mobilt, se más kommunikációs eszközt, Thor úgy is megtalálja, ha kell. Daniel az amulettet keresi a múzeum raktárában, de helyette egy Ízisz-edényt talál, rajta goa’uld szimbólumokkal. Rögtön tudatja is a felfedezését Carterrel, aki egy régi motort szerel Siler őrmester segítségével. Jackék horgásznak, de Teal’c megállapítja, hogy a tóban nincsenek is halak. O’Neill szerint nem baj, hisz maga a horgászat a lényeg. Daniel kér telefonos segítséget egy fordításhoz, mert Hammond tábornok kérésére Teal’c csak vitt magával mobilt. Mivel a horgászat nem nagyon fogta meg, gyorsan fel is ajánlja, hogy visszatér a bázisra és segít, de Daniel innen már boldogul. O’Neill a további nyugalom érdekében kiszedi a telefon aksiját.

Daniel Samnek és a tábornoknak tart előadást Oziriszről, Egyiptom feltehetően első fáraójáról, Szeth testvéréről és Íziszről, a feleségéről, aki az egyiptomi istenek anyja. Mindkettőjüket száműzték. Carter megy kideríteni, hogy mi van az edényben, Daniel, pedig vissza Chicagóba, megtalálni a másikat. A múzeum raktárban összefut Stevennel, akitől megtudja, hogy az Ozirisz-edény megsemmisült a Jordan professzor halálát okozó robbanásban. Az arany amulettről viszont nem tud semmit. Arról vitatkoznak, hogy Daniel miért kavar bele Sarah és az ő munkájába, mikor a liftben felfedezik a gondnok holttestét.

Az Ízisz-edényben az MRI szerint egy goa’uld szimbióta van. Mikor felnyitják, kiderül, hogy már halott. Daneil ezalatt Dr. Jordannek a megsemmisült edénnyel kapcsolatos jegyzeteit nézi át Sarahval. A professzor számítógépéről mindent letöröltek, de sikerül visszaállítaniuk egy e-mailt, amit a halála előtt kapott. Aszerint az eltűnt amulett 10000 éves. Ez bizonyítaná Daniel UFO-s elméletét. Az e-mailt Steven is megkapta. Az átvilágított edényről Carter és Dr. Fraiser megállapították, hogy egyfajta sztáziskamra. A benne lévő kukac azért halt meg, mert az edény megsérült. Ha azonban a másik sértetlen maradt, akkor van valahol egy élő goa’uld.

Steven becsomagolt és lelépett, de úgy néz ki, előtte még megölte azt, aki az amulett kormeghatározását végezte. Sarah kérdőre vonja Danielt, hogy mi ez az egész, de csak a szokásos nem mondhatom el, választ kapja. Feltételezik, hogy Stevent megszállta a kukac, és az amulettet azért vitte el, mert valami goa’uld eszköz. Mivel O’Neillék még horgásznak, így Carter és Daniel Dr. Frasiert viszik magukkal Egyiptomba, mert Daniel régi kollégája is oda tart. Valószínűleg a templomhoz, ahol a leleteket találták.

Jól sejtették. Steven, mint valami amatőr James Bond, öltönyben feszít a templomban. Megtalálja az amulett helyét a falban, és mikor beilleszti, egy goa’uld kézifegyvert rejtő pult emelkedik ki. Nincs sok ideje a sikert élvezni, mert valaki meglepi. Mire a kábító fegyverrel érkező kis kommandó megérkezik, már alaposan elbántak vele. Nem ő a goa’uld, hanem Sarah, aki megjelenik, és a kézi készülékkel a falra keni Cartert és a doktornőt. A kábító nyilat kivédi és Danielre támad. Elmereng a régi időkről, mikor még az emberek tisztelték a kukacokat. Daniel elsorolja, melyiküket tették hidegre mostanság, majd újfent megpróbálja elkábítani a nőt, de nem sikerül. Ozirisz előhív egy homok alá rejtett űrhajót, felgyűrűzik és elrepül, de előtt még megígéri, hogy visszatér, és vérfürdőt rendez a bolygón. Az azonban már egy másik történet.

Címkék: csillagkapu
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása