Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 3x08 - Hero

2008. december 19. 13:14 - Freevo

Az emlékeztető képsorokban rögtön a sorozat kezdetéig nyúlunk vissza, Adama jelentőségteljesen azt mondja a Galactica leszerelési ceremóniáján, hogy mindenki életében eljön az a nap, amikor nem rejtőzhet tovább azok elől, amiket az életében elkövetett. Most megtudjuk, mire gondolt.

Az elnök különgépén éppen takarítják a Baltar által hátrahagyott fertőt, így előkerül William Adama katonai adatlapja, mely szerint épp most tölti be a negyvenötödik évét a kötelékben. Nem is jöhetett volna jobbkor, most ki lehet tüntetni a vénembert, adni kell némi cirkuszt a megfáradt népnek. Az admirális esze azonban egész máshol jár, a közelben három cylon vadászgép bukkant fel, amelyek közül kettő kerget egyet. Az üldözött rádión jelentkezik be, Bulldognak hívja magát, és segítséget kér. Ilyen cylonnal se találkoztunk még.

A sérült, segélykérő vadászgépet megmentik, majd bevontatják, csak hogy kiderüljön, tényleg nem a szokásos hús-vér massza vezette, hanem egy benga fekete, aki a jelek szerint közeli ismerőse az öreg Adamának. Hogy miért belezett ki egy komplett cylont ahelyett, hogy a csapatszállítójukat lovasította volna meg, azt sosem fogjuk megtudni, de valószínűleg a költségvetési részleg környékén van a megoldás.

A doki szerint Bulldog nem cylon, úgyhogy elmondhatja, mi történt vele: három éve cylon börtönben volt, amikor a fogvatartói megfertőződtek egy vírustól, és ő ki tudta használni az alkalmat, hogy meglépjen. A sztori összecseng az elmúlt epizódokkal, úgyhogy minden oké, már csak az a kérdés, hogyan kapták el a háború előtt a cylonok.

Roslin is efelől érdeklődik, úgyhogy az admirális és a pilóta előadják a hivatalos verziót: a Battlestar Valkyrie-vel egy titkos felderítőakcióra küldték őket, hogy nézzenek szét a cylon fegyverszüneti zóna környékén, nem ólálkodnak-e arra az egyik kolónia, a Tauron bányászai ércet keresve. Adama szerint a tauroniak a határvonal mögött lelőtték Bulldog lopakodóját, így hát visszavonulót kellett fújniuk, mielőtt lelepleződnek. Roslin észreveszi, hogy az öreg mellébeszél, de az nem hajlandó többet mondani.

Adama inkább az alkoholista barátját keresi fel, hogy elmondja neki, Bulldog életben van. Tigh még mindig nem békült ki az öreggel, így jól lehordja azért, hogy nem merte a pilótának elmondani az igazságot a küldetésükről, majd el is hajtja. Nemsokára Bulldogbukkan fel az ezredes kabinjában, mire ő, mintha nem is beszélt volna az imént Adamával, meglepetést színlelve veszi tudomásul, hogy az admirális nem mondta el neki, pontosan mi is történt a misszión.

A vénember eközben könnyekkel küszködve a fiának vall színt: nem tauroniak, hanem ő lövette le Bulldog gépét. Mi több, az egész hajcihőnek semmi köze sem volt a Tauronhoz, eleve a cylonok után mentek oda kémkedni. Csakhogy néhány ellenséges gép kiszúrta a lopakodógépüket és tüzet nyitott rá, a megmentésére pedig nem volt idő anélkül, hogy le ne bukjanak. Így hát meg kellett semmisíteni a bizonyítékát annak, hogy áthatoltak a fegyvermentes övezeten, és Bulldognak pusztulnia kellett. Nem elég, hogy megszegtek egy negyven évvel ezelőtti megállapodást, de most, hogy kiderült, a pilóta él, még indokot is adtak a cylonoknak a támadásra, amiért Adama magát okolja.

Bulldogot még jobban megviselik ezek a hírek, mint Lee Adamát, és rögtön megy is számon kérni az esetet az admirálison. A kabinjába hívatja őt, majd leüti egy fém asztallábbal, és dühében fojtogatni kezdi.

Starbuck a felvételeket elemzi, amelyeket a Bulldogot követő cylonokról készítettek, és feltűnik neki, hogy azok szándékosan lőttek mellé, az üldözés látszatát keltve, és el is újságolja a híreket cimborájának, Tigh ezredesnek. Együtt rájönnek, hogy a cylonok az egész vírusos sztorit úgy adták be a foglyuknak, mert tudták, hogy annak úgyis bedőlnek a Galacticán.

Tigh rohan is Bulldog kabinjába, hogy elmondja, mit tudott meg, így időben érkezik, mielőtt a pilóta agyonverné a vénembert. Néhány gyakorlott mozdulattal leszereli a benga feketét, majd kiselőadást tart a saját nihilista filozófiájáról, majd elmagyarázza, hogy pont erre ment ki a játék, ezért a balhéért eresztették haza a cylonok.

Adama ezután beadja a lemondását Roslinnak, mert itt az ideje szembenéznie azokkal a dolgokkal, amiket a múltban elkövetett. Az elnöknő világít rá, hogy bármennyire is hibásnak érzi magát, csak parancsot teljesített, és lehet, hogy eleve a háború kiprovokálása volt az admiralitás célja. Nem fogadja el a lemondást, büntetésül a 45 évért járó kitüntetést választja, hogy úgy ünnepeljék az emberek hősként az admirálist, hogy az közben belül vezekeljen is a bűneiért.

Bulldogot gyorsan kiírják a sorozatból átküldik egy másik hajóra, előtte pedig Adama búcsút vesz tőle. Később Tigh meglátogatja az admirálist, de nem azért, hogy újra jelentkezzen első tisztnek, hanem hogy megbeszéljék az Új-Capricán történteket, legfőképp Ellen halálának körülményeit.

A galaxis egy másik pontján D'Anna, a hármas számú cylon azt álmodja, hogy a Galactica folyosóján menekül a katonák elől, amíg az End of Line, programozóul sorvégjel feliratú ajtóba nem ütközik, ahol tüzet nyitnak rá, ő pedig egy sokkal kellemesebb valóságra riad fel, amelyben együtt hál Baltarral és Sixszel. Úgy sejti, ez és a hasonló álmai az isten üzenetei lehetnek, ezért megpróbál a lehető legmélyebben elaludni: lelöveti magát egy robottal, hátha a feltámadásáig álmodik valami újat. A terve bejön, a Baltar által is megjárt koboli operaházban találja magát, ahol néhány Ku Klux Klan-tag várja, de mire megnézhetné őket, már fel is ébred a nyálkával teli fürdőkádban.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Italo Balbo 2010.02.28. 10:36:38

Nagyon jól sikerült írás, kellemesen vicces. Azért hogy megmagyarázták már a pilóta faszinak, hogy az tulajdonképpen egy jó dolog, ami vele történt :)
süti beállítások módosítása