Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x01 - May The Giant Be With You

2008. szeptember 12. 10:00 - Médiageci

Cooper kiterítve fekszik a padlón. A legtöbb golyót felfogta a mellénye, de a haslövése durván vérzik. Még magánál van, de mozgásképtelen. Megérkezik az éjszakai szobapincér az esti pohár tejjel. Egy vénséges-vén, csoszogó, szenilis kriptaszökevény (a színész, Hank Worden valóban közelített már akkor a 90-hez), akinek nem esik le, hogy a sebesülthöz segítséget kellene hívnia. Sokat szerencsétlenkedik, elég vicces jelenet a maga bizarr módján. Cooper többször kéri, hogy hívjon orvost, de végül úgy lép le, hogy ez nem jut el a tudatáig.

Megváltoznak a fények, és megjelenik az óriás. (Az őt alakító, 213 centis Carel Struycken is fejlődési rendellenességgel született, és szintén sokoldalú, mint a korábban említett Anderson. Amellett, hogy színész – igaz alkata miatt többnyire csak „kellék” –, szoftver- és hardverfejlesztő, rendező, zeneszerző és fotós is.) Az óriás is egy olyan parazita szellem, mint Bob és Mike. Segít Coopernek a rejtély megfejtésében, de csak rébuszokban beszél (ez Lynchre nagyon jellemző a szimbolizmus mellett). A következőket mondja, és zálogba elveszi Cooper gyűrűjét, amíg az elmondottakat igaznak nem találja: „Egy férfi fekszik egy mosolygó zsákban.” „A baglyok nem azok, amiknek látszanak.” „Nem kell a szer, anélkül is rámutat.” „Leót bezárta az éhes ló.” „A rejtély egyik kulcsa Leo házában van.”

A Félszemű Jackben Audrey próbálja elkerülni, hogy az apja, aki készül felavatni az „új lányt”, felismerje. Az ágy függönyei közé rejtőzik. Ben játéknak fogja fel a bújócskát, még jobban beindul. A lány ez után egy maszkkal próbálkozik, de csak Jerry menti meg a lebukástól, aki valami probléma miatt magához hívja Bent. Megtudjuk még, hogy Blackie heroinfüggő, és Jerry látja el anyaggal – szereti szadizni és pitiztetni.

Coopert csak reggel találják meg a rendőrök, Hayward doki megműti a kórházban. Sajnos hősünk nem látta a támadóját. Ez után Lucy beszámol neki az éjszaka történtekről: Leóra rálőttek, Jacques-ot megfojtották, a malom leégett, többen füstmérgezést kaptak, Catherine és Josie eltűnt, Nadine pedig kómába esett. Cooper rögtön bele is veti magát a munka sűrűjébe. A folyosón belebotlanak Jacques hullájába, hullazsákban tolják el a kórházi dolgozók. Cooper felteszi a többiek számára értelmezhetetlen kérdést: „Nem mosolyog az a zsák?”

Maddy reggeli kávézás közben azzal traktálja a nagynénjét, hogy álmában látta a szőnyeget. Folytatná a dolgot, de Leland érkezik, és vidáman dalolja, hogy: „A nyuszik és az őzgidák is várják a majálist, hát miért lennél épp te szomorú.” Jól láthatóan teljesen becsavarodott, ráadásul meg is őszült. Miután Leland és Sarah lelép, Maddy ismét a szőnyegre mered. Először stop motion animációval (Lynch csipázza a technikát) egy folt fut végig a szőnyegen, aztán megjelenik Bob, akitől Maddy sikítófrászt kap. Ugyanekkor Ben válaszokat vár Jerrytől a szállodában: Hol lehet Catherine, akit nem találtak meg a tűzben, továbbá miért nem halt meg Leo, akit Hank az ő megbízásából próbált megölni? Ekkor fut be Leland, tovább énekli a bugyuta dalt, a főnökei pedig csatlakoznak hozzá.

Cooper rekonstruálja a Leo házában történteket. Leo egy Shellynél nehezebb személyt próbált baltával felaprítani, aztán kintről lelőtték, feltehetően nem Shelly húzta meg a ravaszt. Sólyom talál egy újabb számot a pornólapból, és Leo benzintől bűzlő köpenyére is ráakad, ergo Leo volt a gyújtogató. Befut Albert és néhány további FBI-ügynök. A látványuktól megrémült Andy össze-vissza rohangál, végül szokásához híven bénázik egyet, rálép egy kilazult deszkára, ami jól hókon nyomja. Albert kommentárja: „Andy a bűnüldözés újabb nagy pillanatával ajándékozott meg.” És tényleg, ezzel ügyesen fel is fedte Leo rejtekhelyét, aki pont a deszkák alatt tartotta a bakancsát és a kokainját.



Donna és Maddy a bisztróban találkoznak. Maddy átadja Donnának Laura napszemüvegét, és összetöri a saját szemüvegét. Szóba kerül még James és Jacoby. A lányok nem tudják, hogy Jamest miért sittelték le, Donna ugyanakkor kiderítette, hogy Jacoby nem miattuk került kórházba. Norma átad egy levelet, amit valaki Donnának a bisztróba címzett. A titokzatos levélben az áll, hogy nézzen utána a „Gurulj, Gurulj Asztalkámnak”, vagyis a kajafutáros projektnek. A Tuskó Lady hatalmas darab rágót köp ki az asztalra, a falra ragasztja, majd újat töm a szájába – igazi úrhölgy.

Az őrsön Andy jelenti, hogy megfejtett egy újabb rejtvényt. Megtudta, hogy az Éhes Ló egy börtön neve, ahol Leo 1988-ban egy napot ült. Cooper és Albert megállapítja, hogy pont azon a napon ölték meg az előző áldozatot, Teresa Bankset, így arra van Leónak alibije. Truman egy másik szobában Jamest hallgatja ki. James azt állítja, hogy egyedül volt, és nyitva találta Jacoby ajtaját. A srác szerint a kazettán említett piros Corvette-es nem biztos, hogy Leo. Felidézi, hogy Laura egyszer nagyon betépve egy bizarr versikével riogatta, majd nekiszegezte, hogy: „Akarsz játszani a tűzzel, kisfiú? Nem akarsz játszani Bobbal?” Benéz Cooper is, elkéri Jamestől a nyakláncot. A srác átadja, de hozzáteszi, hogy Jacobytól hozta el.

Benéz az őrsre a félkarú Phillip Michael Gerard, továbbá Donna is, Laura napszemüvegében, klasszikus, mély hangú, cigarettázó femme fatale-ként. Jamest látogatja meg a fogdában. A srácnak feltűnik, hogy Donna kezd Laurára hasonlítani. Megbeszélik, hogy egyikük sem köpött, aztán csőröznek. Közben a tárgyalóteremben Cooper új feladattal bízza meg Andyt és Lucyt, a pornómagazin összes számát kell átnézniük, hogy megtalálják Teresa fotóját. Cooper azt gyanítja, hogy a lap a kapocs az ügyek között.

Cooper a kórházban hallgatja ki Jacobyt. Rápirít, hogy ne vetítsen többet, vallja be, hogy honnan szerezte a medált. Jacoby megismétli, hogy aznap este egy piros Corvette-et követett, Leo járgányát, de elvesztette. Azt is látta, hogy a rendőrök meg egy motorral jártak ugyanígy. Ő sikeresen követte a motorosokat, és látta, amint James és Donna elásták a medált. Kiásta, és ennyi. Ezt követően a medálon merengve előadja, hogy Laura két énje viaskodott egymással. Az utolsó találkozásukkor úgy érezte, hogy a harc eldőlt, a lány megbékélt magával, és úgy döntött, öngyilkos lesz. Cooper rámutat, hogy Laura biztosan nem ölte meg magát, de Jacoby szerint talán hagyta, hogy meggyilkolják.

Bobby is a kórházba megy, a füstmérgezést kapott Shellyt látogatja meg. A nő meglepődik, és nagyon örül, hogy a barátját nem darabolta fel a férje. Bobby nem beszél az esetről, Shelly ugyanakkor elmondja a vele történteket, hogy Leo rájött, hogy csalja, levitte a malomba, kikötözte, és rágyújtotta kócerájt. Ezt követően – ha már egyszer a helyszín adott – doktorosdit játszanak. Amikor Bobby távozik, a zsaruk azon tanakodnak, hogy mit keres a kórházban, hiszen nem is beteg. Albert, az epizód poéngyárosa megjegyzi: „A nyomozói zsenialitás ilyen megnyilvánulása láttán kisebbségi érzésem támad.”

Cooper leáll Eddel beszélgetni, aki a kómába esett neje miatt aggódik. Magát okolja, hogy talán nem is akarta igazán megakadályozni az öngyilkossági kísérletet, hiszen nem szerette a feleségét. Cooper átmegy családügyi tanácsadóba, meghallgatja a benzinkutast. Ed négy évig járt Normával, házasodni készültek, akkoriban nem is ismerte Nadine-t. Aztán egyszer csak Norma lelépett Hankkel, Ed pedig összetört. Nadine ekkor startolt rá. Ed szánalomból autókázott vele, aztán részegen, félig viccből össze is házasodtak. Ed hamar megbánta a dolgot, főleg, miután megtudta, hogy Norma nem feküdt le Hankkel. Egy vadászházban töltötték a nászutat, ahol Ed már a váláson morfondírozott. Vadászat közben Ed véletlenül kilőtte Nadine szemét (lepattanó sörét okozta a sérülést), az emiatt érzett bűntudat mostanáig is Nadine mellett tartotta. A szívtelen Albert kezdetben még kajánul nevet, majd annyira elérzékenyül a történeten, hogy még a könnyei is elerednek. Cooper még benéz egy mosdóba, ahol Jacques immár üres hullazsákját szárítják, és itt valóban úgy van nyitva a zsák, mintha a szája mosolyogna.

Az őrsön összefoglalják a Laura-üggyel kapcsolatos információkat. Cooper szerint a halála estéjén két randija volt a lánynak. A naplóban a J betű Jamesre utal, Laura szakítani akart a sráccal. Ugyanakkor az őt telefonon kereső Leóval is megbeszélt egy randit késő éjszakára. Az első randit azzal zárta, hogy leugrott az elágazásnál James motorjáról, és befutott az erdőbe. Ott találkozott Jacques-kal, Leóval és Ronette-tel. Felmentek Jacques házához, a Tuskó Lady is hallotta őket. Bekábítóztak, berúgtak, Laurát megkötözték, és mindkét férfi beakasztott neki, majd kiengedték a bénát, akarom mondani a madarat, ami összecsipkedte a lányt. Aztán Leo és Jacques összeverekedtek, végül Jacques kiment a házból, és elájult. Mire felébredt, mindenki eltűnt. Az újdonság, hogy Cooper szerint Leo egyedül ment haza, a lányokat hátrahagyta. Ekkor lépett akcióba egy harmadik férfi, akinek a nyomait megtalálták a ház körül. A titokzatos illető a vasúti kocsiba vitte a lányokat, megkötözte őket, és Ronette-et fejbe küldte egy kalapáccsal. Aztán annyira elmerült Laura kínzásában, hogy észre sem vette, hogy Ronette valahogy, félig öntudatlanul megszökött. A férfi ezután egy szemétkupacra tette a medált, és egy R betűt helyezett Laura körme alá – mellesleg Teresa körme alatt T-t hagyott. Végül a gyilkos a saját, ritka vércsoportú vérével írta fel egy fecnire, hogy: „tűz, jöjj velem”.

A szintén füstmérgezést kapott Pete-et kiengedték a kórházból, a seriff viszi haza. Josie-nak továbbra sincs nyoma, de hagyott egy üzenetet Pete-nek, hogy Seattle-be ment. A seriff még közli Pete-tel, hogy Catherine-t továbbra sem találják, bent éghetett a malomban. Egy titokzatos ázsiai férfi telefonon keresi Josie-t a szállodából, a sikertelen hívás után Hong-Kongba telefonál. Ben és Jerry gasztronómiáról társalogva mennek el mellette, majd az irodájukban rájuk váró Hankkel összegzik az előző estét. Hank szerint Josie magánakciója volt, hogy lelépett, Leót pedig azért nem tudta megölni, mert forró volt a levegő – Bobbyról hallgat. Catherine-ről Hank sem tud biztosat mondani, de szerinte is halott.

A Félszemű Jackben Blackie előveszi Audreyt, mivel a főnök panaszt tett rá. A lány pimaszul közli, hogy a kuncsaft nem volt az esete, és Blackie sem az. Blackie erre berág, megfenyegeti Audreyt, hogy többet ne válogasson, innen gyakorlatilag fogoly. Ugyanekkor Donna Normát hívja telefonon a „Gurulj, Gurulj Asztalkám” projekttel kapcsolatban, átveszi Laura munkáját. Kicsit később kis összejövetelt tart Donna családja. Részben Lelandéket vigasztalják, részben a saját lányaikat fényezik. A legkisebb is jó tanuló, és tündérkirálynő lesz egy darabban, a középső, Harriet pedig saját verset ad elő Lauráról. Leland hamar megunja a kislány által zongorázott klasszikusokat, vidám dalra gyújt rá, aztán annyira belelovalja magát, hogy végül elájul.

Audrey Cooperhez imádkozik, hogy mentse meg. Cooper lefekvéshez készülődik, a lány leveléről megfeledkezett, ami az ágya alatt kötött ki. Aztán ismét megjelenik neki az óriás. Cooper most már bízik benne, hiszen a zsákos jóslat is bevált. A szellem mondandójának lényege, hogy három személy közül egy látta a gyilkos testét is, Cooper elfeledkezett valamiről, továbbá a rejtélyeket csak lépésről-lépésre lehet megfejteni. Végül Ronette-et látjuk a kórházban, és az ő emlékeit a gyilkosság éjjeléről. Bob üvöltve, kalapáccsal üti a szintén üvöltő, véres Laurát, majd a záróképen a lány holtteste felett farkasként vonít.

(Lábjegyzetek: A dupla méretű évadnyitót a szokásosnál erősebben kellett tömörítenem és meghúznom. Említésre méltó, ugyanakkor túl hosszú még Briggs őrnagy egy filozofikus monológja, amiben többek között az álmok keletkezéséről, a lélekről, a tudatalattiról és effélékről elmélkedik, mely témák Lynchet is gyakorta foglalkoztatják. Továbbá ez az epizód is tüntet Tibet megszállása ellen.)

Címkék: twin peaks
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemrozsa 2008.09.12. 11:31:25

Szuper kis hogyvolt volt, köszi :)

Kenda 2008.09.12. 17:21:17

Csatlakozom nemrozsához: perfekt volt!
Nekem pont megfelelő mennyiségú volt a hosszúság és a pluszinfókért mesmeg hálás vagyok! :)
süti beállítások módosítása