Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

NCIS 4x04 – A beetetés

2008. április 01. 10:00 - Bruzsy

Remélem húsvét után mindenki kiheverte a sonkamérgezést, sikerült kijózanodnia, mert Bajusz visszatér, és újra lecsap! Egy fekete Shelby GT500 száguld az autópályán, de az ifjabbik Májkül Nájt helyett egy ismeretlen úriember vezeti, közben oroszul vartyog egy telefonba. A rend éber őrei persze kiszúrják az ipsét, majd az igazoltatás során egy lőfegyvernek tűnő tárgy is előkerül. Vinnék is az őrszobára, amikor egy autó csapódik százötvennel a rendőrautóba, amelyből egy golyólőtt sebtől elhalálozott hulla dől az aszfaltra egy kis aprópénz társaságában. Az anyósülésen pedig négy vészjósló, véres betű: N C I S.

Központ, a fiatalok a morális kérdésekről folytatnak vitát: létezik-e, és ha igen, akkor milyen a jó hazugság? Ziva (mint valami feminista Greg House) állítja, hogy minden férfi hazudik, és hogy ő persze átlát rajtuk. Tony próbálná bebizonyítani az ellenkezőjét, de az izraeli valami őstehetség, nehéz dolga lesz vele DiNozzo ügynöknek. Gibbs szakítja félbe a szórakozást, megjött az infó a kocsikázó hulláról. Doki testet vizsgál, haslövés, valószínűleg Jack Vale főtörzsőrmester még jópár mérföldet levezetett a lelövése után. Egyszerű ügy, kivesszük a töltényt a hullából, a ballisztikai szakértő összehasonlítja a talált pisztollyal, és az oroszt már sittelhetik is. McGee ráadásul talál egy mobilt a kocsiban, utolsó hívás a 911. Szóval még a zsaruk is végighallgatták az esetet. Úgy tűnik, a mai epizód mindössze 15 perces lesz, szuper.

A kihallgatást a bajuszos vezeti, a csákó szénája nem áll valami jól: hamis név, hamis rendszám, hamis igazolványok, helyette egy igazi fegyver és egy igazi halott. Gibbs mester szerint Vale felismerte valahonnan a gyanúsítottunkat, felhívta a 911-et, majd gyorsan elhalálozott, feltehetően Mr. X pisztolya által. Csávókámnak azonban nem sok kedve van a beszélgetéshez, konkrétan egy büdös szót nem hajlandó kinyögni. Eközben DiNozzo és Ziva az üvegfal mögött természetesen megint nem az üggyel foglalkoznak, a hazudozós téma úgy tűnik, kitart az epizód végéig. Bár lehet, hogy mégsem, mert Tony elejt egy kurta megjegyzést az izraeli hátsó felének méretéről, akinek a tekintete ezek után nem sok jót ígér. Szerencsére Jethro megmenti kedvenc ügynökét, pedig már kezdtem megijedni, hogy kiírják DiNozzot a sorozatból. Ziva megy be Mr. X-hez, merthogy ő majd biztosan szót ért a fickóval, David ügynök kihallgatási módszereit ismerve azonban van egy olyan érzésem, hogy nem a nyelvtudásával fogja szóra bírni. Annyit sikerül csak kiderítenie, amit mi már a rész eleje óta tudunk: az úriember orosz származású.

Abby a laborban a negyeddollárosokat egyesével vizsgálja át ujjlenyomat után kutatva, nem sok sikerrel, közben a főnöknek panaszkodik, hogy mennyire nincs hasznuk az egycenteseknek. Csak nem ki kéne vonni őket a forgalomból? Váó, végre egy dolog, amiben megelőztük az Egyesült Államokat! Sikerül azonosítani Mr. X-et is: Nyikolaj Plucsenko, ismert orosz terrorista, többek között a Homeland Security is körözi. A laborban Doki a boncolás különleges eredményét ecseteli Gibbsnek, miszerint megvan a bemeneti nyílás, megvan a borda, amin elpattant, megvan a seb a gyomron is, de se kimeneti nyílás, se golyó, anélkül pedig nincs gyilkossági ügy! És a Mythbusters idevágó része óta tudjuk, hogy láthatatlanná váló töltény nem létezik.

Tony utánanéz a főtörzsőrmester múltjának, talál is egy titokzatos Napkitörés Hadműveletet, amelynek az anyagait a CIA „elvesztette”, és amelynek vezetője nem más volt, mint Mike Franks, Gibbs egykori mestere, aki épp egy mexikói lokálban próbálja elkerülni a dehidratálódást. Jethro már hívja is a kocsmát, hogy a nézők is megtudhassanak mindent. A lényeg dióhéjban: Pucsenko és egy ruszki haverja, bizonyos Arkagyij Kobacs fegyverkereskedelemben utaznak. A haditengerészet Vale főtörzsőrmestert építette be a csempészek közé. Valaki azonban köpött, a ruszkik hazatakarodtak, és ekkor jött a CIA és eltüntetett minden aktát az üggyel kapcsolatban. Hm, több mint gyanús. Doki és Abby együtt próbálnak rájönni az eltűnt lövedék rejtélyére, az öreg biztos benne, hogy nem az ő szenilissége miatt szívódott fel az a golyó, majd amikor Abby azon sajnálkozik, hogy őneki bizony görcsbe rándulna a gyomra, ha elvesztene egy bizonyítékot, Dokinak zseniális ötlete támad. Ő már tudja, hol van az elveszett golyó…

Gibbsnek nincs jobb dolga, minthogy hazamenjen hajót farigcsálni. Beállít hozzá Mike, ez meg mit keres itt? Csak nem bajusznyírási tanácsokat akar adni Jethronak? Úgy tűnik, a „Zöldfülű” már várta, szerintem jobban ismeri őt, mint az eddigi feleségeit együttvéve. Mike tart egy kiselőadást arról, hogy csak azért jött, mert megszólalt a lelkiismerete, és hogy egy hazafi nem engedheti, hogy ezek a mocskok fegyverekkel támogassák az ártatlan amerikai életeket kioltó terroristákat. Túlságosan sablonszöveg, szerintem valami más lesz itt a háttérben, de az biztos, hogy a faszi simán elmenne egy Clint Eastwood westernbe ezzel a fizimiskával.

Gibbs beviszi a központba, aki erre segítség gyanánt „bezzeg a mi időnkben”-jellegű nosztalgiázásba kezd. A főnökasszony érkezése szakítja félbe a mesélést, vele van egy Roy Carver nevű rosszarcú a Homeland Security-től (aki mellesleg ismerős lehet, mint a Dexter korrupt rendőrfőnöke, vagy mint a 24 Keeler elnöke). Carver azt követeli, hogy Pucsenkot azonnal engedjék szabadon, merthogy valójában nekik dolgozik, és amúgy se tudnak rábizonyítani semmit. Jenny nem tehet mást, mint engedelmeskedik, Mike pedig végső elkeseredésében bedobja a Napkitörés Hadműveletet, amelynek eltűnt aktáját állítólag ő lemásolta magának, és gondolom Mexikóban, a tequilás üvegek mögött őrzi. A főnökasszony meggondolja magát, mire az orosznál rögtön elszakad a cérna, és káromkodásorgia kíséretében egy enyhe halálos fenyegetést intéz Mike felé. Csak én érzem úgy, mintha egy Deadwood forgatáson lennék?

Az öreg ugyan nem csinálta össze magát, de azért jó lesz odafigyelni, tekintve, hogy a ruszki társa, a Kobacs nevezetű odakint grasszál valahol D.C.-ben, és mellesleg mielőtt fegyvercsempésznek állt volna, tömeggyilkolásból kereste a kenyerét. Gyorsan meg is szervezik Mike számára a 24 órás védőőrizetet, amit Tony fog irányítani, és mellesleg Gibbs otthonában lesz a rejtekhely. Doki telefonál a boncteremből, végre megtudjuk mi is, mi az a zseniális dolog, amitől az öreg orvosnak így felcsillant a szeme. Az egész csapat odalent hallgatja Doki apró történetekkel megtűzdelt kiselőadását (félve kérdem, ki van fent ilyenkor az irodában?). A megoldás: Vale gyomra a lövés után görcsbe rándult, előbújt róka koma, és magával vitte a golyót is. Szóval a dolog egyszerű: végig kell nézni Washington összes hányáskupacát (aluljárókkal ajánlatos kezdeni!), és azt, amelyikben egy lövedék garázdálkodik, behozni elemzésre. McGee és Ziva kapja eme megtisztelő feladatot, szerencsére nagyban valószínűsíthető, hogy a bizonyíték egy mélygarázsban vagy egy parkolóházban lesz, tekintve hogy a főtörzsőrmester autózott még egy kicsit a halála előtt.

Gibbs kihasználja a nyugalmat, és úgy dönt, ő bizony kihallgatja Mike-ot Carverről, az aktamásolásról, meg úgy az egész ügyről, az öreg cowboynak azonban esze ágában sincs kitálalni. Jethro még egy kicsit puhatolózik, a vén rozmárt azonban nem könnyű szóra bírni, csak annyit mond, hogy van valahol a világon egy kazetta, azon egy hangfelvétel, ami bizonyítja Pucsenko bűnösségét. Timmy és Ziva eközben nyomra bukkannak: egy érmebeváltó hely közelében, egy parkolóban lelnek rá Az Anyagra. És most jön a világ legégetőbb problémája: a jól felkészült NCIS ügynökök elfelejtettek kesztyűt hozni egy ilyen akcióhoz, ezért McGee kénytelen egy faspatulát használni segédeszköz gyanánt. Csöppet sem étvágygerjesztő jelenet, ne is fecséreljünk rá több szót. A lényeg: lukra futottak, nincs semmi benne. Jöhet a következő adag.

Jethro eközben lenyomozta Carver múltját, miszerint régebben CIA ügynök volt, és részt vett egy 1991-es akcióban, ami szovjet technológiák megszerzésére irányult, és amely során nagy valószínűséggel összehaverkodhatott a Pucsenko-Kobacs párossal. Szalad is Jennyhez, hogy Roy majd biztos jelenteni fogja Kobacsnak Mike rejtekhelyét, szóval inkább ne vonjuk be a nyomozásba. A főnökasszony viszont szormorúan közli, hogy már késő, Carver mindent tud. A jelenetnek még egy érdekes része van: Jenny épp egy akciót felügyel a kivetítőkön, amikor Gibbs megérkezik hozzá, de csak ennyit mond neki: "Nem kell tudnod róla". A nagy Jethro Gibbs elől eltitkolni egy NCIS műveletet? Mi folyik itt? Jethrot nem nagyon érdekli, ő riasztaná Tonyt a veszélyről, de ő is elkésett: Mike eltűnt, DiNozzo halántéka pedig közelebbről is megismerkedik egy fegyver agyával.

Helyszínelés, Tony szerint nem kell őt félteni, kapott ő már nagyobb ütéseket is a főnökétől, szóval boldogan folytatná a szolgálatot. A cél eléréséhez még el is játszza Gibbsnek, hogy rámozdult az igazgatónőre, nem semmi jelenetnek vagyunk szem- és fültanúi a mester és tanítványa között. Csak DiNozzo el ne kezdjen bajuszt növeszteni hatalmas igyekezetében! A rókakommandó eközben vérfoltra bukkan egy konténer mögött, hamarosan a golyót is megtalálják a maradványok között. Gibbs a főnökasszony irodájában magát a rettegett Carver ügynököt találja, aki most már tényleg egyre agresszívebben követeli az ügy átadását. Jethro meggyanúsítja, persze a rosszarcú mindent tagad. Naná, majd bevallja, hogy terroristákkal játszik össze idestova 15 éve, mi? Még a végén bedobja, hogy mi van akkor, ha maga Mike az áruló, és csak eljátszották az elrablását? Övön aluli találat, de nagyon úgy néz ki, van benne valami, ugyanis Mike Franksre váltva láthatjuk, hogy vígan pöfékelve épp megzsarolja Kobacsot a kazettával. Aztakurva! Mike a rosszfiú? Hej, ha ezek ketten Gibbszel összeakasztják a bajuszukat, lesz nemulass!

Gibbs most már az eltűnt golyó birtokában tér vissza a kihallgatóba, ahol vádalkut próbál kötni Pucsenkoval: vagy feldobja Kobacsot, vagy a bizonyíték fényében életfogytiglant kap. Az orosz beadja a derekát, az NCIS speciális kommandója (Gibbs, Tony, Ziva és Timmy) a helyszínre siet, ahol a kis McGee(k) lenyomozza az elmúlt órában hívott számokat. Az egyik egy szállodaszoba volt, ahová megérkezve Franksnek már csak hűlt helyét találják, mindössze egy kocsmai itallap várja őket a minibár tetején. Ollé, Mike egyenesen a találka színhelyére vezeti őket, talán mégse minden az, aminek látszik. Kapcsolunk a kocsmába, ahol Franks és Kobacs (Hollywood tényleg tele van ilyen terroristaképű színészekkel? Elképesztő…) rátér az üzletre, illetve csak rátérne, mert Mike fegyvert ránt, majd mielőtt a ruszki testőre léphetne, Gibbs is előugrik egy sarokból, és egy jól célzott „figyelmeztető” lövéssel leteríti a bádigárdot, Mike pedig három golyót ereszt Kobacsba. Kiderül az igazság is: senki sem szivárogtatta ki a rejtekhelyet, Franks iktatta ki DiNozzot, csak hogy csaliként tőrbe csalhassa a régen keresett orosz terroristát. Elvégezte a dolgát, mehet is haza Mexikóba.

Finálé következik. Gibbs megkapja a titokzatos kazettát az öreg Mike-tól, amin csak zenét talál. És íme, értelmet nyert az epizód címe is, mert Franks a világon mindenkit beetetett ezzel a bizonyítékos blöffjével, újabb példát mutatva, hogy még a nagy Gibbs ügynök se tévedhetetlen…

Címkék: ncis
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TCM 2008.04.01. 11:40:36

Fú, ez a rész klassz volt végre! És jó a hogyvolt is, gratula!

EasyFriend 2008.04.01. 13:28:50

Ez a bajusz büntet, remélem, a bajuszelhárítás megfosztja tőle álmában.

Charlie Drop 2008.04.01. 13:46:30

Bajusz gáz, sajna az első két percről lemaradtam, de így már értem, hogy került a ruszki a rendőrótóba

albinviggen 2008.04.01. 14:12:50

Apró tecnikai megjegyzés:
"..kivesszük a töltényt a hullából.." Nos, ha csak nem egy különösen szadista elkövető végzett az emberrel,(aki az egész töltényt belenyomja a gyomorba)akkor a fegyver csövét a lövedék hagyja el, a hüvely pedig kirepül oldalra. Ez a kettő még összeszerelt állapotban a töltény.
Egyébként jó a poszt.

albinviggen 2008.04.01. 14:14:52

Persze, hogy technikai... bocs

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.04.01. 14:28:36

ott volt a rész nagyon is.

(azon viszont fogtuk a fejünket a röhögéstől hogy csecsenföldet helyett csecsniának sikerült lefordítania valami nagyokosnak, meg csináltak még valami gixert, de már nem emlékszem. a tegnapi ajánlós comment.comra beírtam akkor még eszembe volt)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.04.01. 14:37:52

Kobacs? Én Kovacsnak értettem. Rosszul is esett a nagy magyar lelkemnek...

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.04.01. 14:42:46

Torpedó, még ha csak ez a kettő lett volna a hiba. :-D Azon kívül igencsak meg volt vágva a rész, az rókakommandó akcióiból is kivették az igazán gyomorforgató jeleneteket. :-)

Ja, és van egy remek hírem az egybegyűlteknek: tegnap, ismétlem TEGNAP láttuk utoljára Gibbs bajuszát! :-D

brutuska 2008.04.01. 14:50:36

Hurrá Torpedó

Oroszul Csecsnya. Vagy Csecsnia. Vagy, és főképp: Чечнья.

osztovata 2008.04.01. 14:54:49

Bruzsy
de sok időd van írogatni...

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.04.01. 16:02:39

Van aki erre szakít időt, van aki meg másra gazdálkodja ki. Heti 1-2 óra meg nem sok. :-)
süti beállítások módosítása