Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hogy volt: Tűzvonalban 1x02 - Éjszakák és nappalok

2007. október 01. 10:11 - kiricsiz

Magyaros akciójelenettel indítunk, tudjuk, kicsi, béna, büdös, olcsó, de azért a miénk. Intro. Szivar és Frímen a kocsiban hamburgert zabálnak, ahogy az amcsi filmekben látták. Pár másodperc alatt be is nyomják, vagy elrakják a kesztyűtartóba későbbre. Mindenesetre kiszállnak a kocsiból és hopp, pont ekkor lopja el két darab zsivány egy nő táskáját. A két darab zsivány egy darab motoron foglal helyet, szóval motoros tolvajok. "Láttad ezt?" - teszi föl Frímen Szivarnak a rendkívül értelmes kérdést. Frímen a csajszit kezdi el nyugtatgatni, akinek letépték a válláról a táskát, miközben Szivar beszól a központba, leadja a körözést. A motor viszont a forgatókönyvíró hibájából totál érthetetlen módon visszakanyarodik a rendőrökhöz, Frímen kiugrik elé, de a mocis persze nem áll meg, inkább majdnem elsodorja a rendőrt. Aztán a motoros elesik, Szivar rájuk fogja a fegyverét, hogy végre pisztolyt is lásson a néző, ha már krimi. A tolvajok viszont tesznek magasról a rendőrcsajra, meg a pisztolyára, az egyik fickó menekülni kezd, a másik meg felállítja a motort és elsuhan, mindezt úgy, hogy ott áll tőle 5 méterre két rendőr. Szépen megkoreografált jelenet. Frímen a menekülő fickó után rohan. A motoros belefut egy frissen betonozott valamibe, fetreng egy kicsit a szószban, közben Frímen is utoléri. A betonozás mellett egy öreg melós áll, aki szerint, ha 10 percen belül nem szedik ki, akkor légkalapáccsal lehet csak kivésni, mert beleköt a betonba. Elsül a mai epizód első poénja a rendőr szájából: "akkor cigiszünet".

Aztán az előző rész tartalmának összefoglalása következik. Minden idők legnyúlósabb, legsemmitmondóbb utózatosát látjuk. De túl vagyunk ezen is.

A borostás Kálmán bá', a gondnok, új karakter, az előző részben még nem találkoztunk vele. Cézár miatt elégedetlenkedik, mert Bordás kirakta a kenelbe, és nem engedi, hogy az őrszobán tanyázzon. Kálmán bá' természetesen arról cseveg Móricz-cal, hogy miért rakták ide Bordást. Meg hogy az "iskolai túszejtéskor" Bordás kommandósai lőttek le véletlenül egy túszt. "Garantálom, hogy egy hónap múlva nem lesz itt." - mondja Móricz. Látszik, hogy Bordásnak egyesek nem örülnek, pedig ők még nem is látták ezt az epizódot.

Szivar és Frímen behozza a betonból kioperált motorost. Viszont Móricz mégis jól lecseszi Fríment, amiért az előállítottat nem egyből a kapitányságra vitték. Mindezt a fogoly előtt. Még szerencse, hogy ekkor érkezik meg Bordás, aki először beszól Kálmán bá'-nak amiért az út közepén hagyta a piros vödröt, aztán behívja az irodába Móriczot és őt is kiosztja, amiért az előállított fickó előtt ordibál a beosztottaival. Ezután Bordás telefonálni próbál szeretőjének, de az bezzeg nem veszi föl, beszélgetés helyett az őrnagy kénytelen a terhességi tesztet nézegetni gondterhelten. Kálmán bá' meg bejön az irodába szemetest üríteni, előbb elmondja, hogy ő minden betyárt ismer a körzetben, majd rátér a lényegre: Cézárra, a rendőrkutyára. Hogy miért van az kint, ha lehetne bent is. Azért, mert kint van a helye - zárja le a vitát Bordás. Kezd derengeni a nézőnek, hogy Bordás ugyan nem akar sokáig ezen az őrsön dekkolni, de ha már itt van, rak egy kis rendet.

Miközben persze a magánélete nincs rendben, ezért miután átöltözött egyenruhába, átszalad a Teve utcai rendőrpalotába, hogy tárgyaljon a szeretőjével. Az intim megbeszélésre a rendőrpalota férfiklotyójában kerül majd sor, de előbb találkozunk még magával Dr. Garamvölgyi Lászlóval, aki épp a palota folyósóin idegenvezet. Szóval férfiklotyó, ezt a jelenetet gyorsan letudjuk: megdumálják, hogy ezt a terhesség-ügyet meg kell dumálni.

Eközben Móricz főhadnagy az őrsön tovább ordítozik, de most Johnnyval. Bordás már kijött a klotyóból és a rendőrautóban Frímennel és Szivarral arról beszélgetnek, hogy milyen betörők garázdálkodnak a kerületben. És hogy ez ne legyen unalmas, kapunk egy párhuzamos harmadik helyszínt is: Kriszta és Pircsi Kálmán bá' vezetésével a második szinten rendet rak. Az előző részben ugyanis megtudtuk, hogy a rendőrőrs épületének második emeletét újra használhatóvá kell varázsolni. Felsőbb parancsra.

Vágás, rendőrkocsi. Megismerkedünk Hosszúval a mélynövésű lejmossal, aki rendőrségi informátornak tetteti magát egy százasért, de valójában nem tud semmit. Hát hiába, nem egy Huggy ő a Starsky és Hutch-ból. De a rengeteg viszontagság után csak visszaérkezünk a rendőrőrsre. Bordás megnézi mi a helyzet a második szint pucolgatásával. Az előző őrsparancsnok irodája volt itt fönt, amit valamikor régen befalaztak, no, azt bontották most ki. Bordás persze újból összeakasztja a bajszát Kálmán bá'-val, ez egy ilyen film, most azért osztja az öreget, mert gondnok létére utasításokat ad az embereknek.

Odalent eligazítás folyik Móricz főhadnagy vezetésével. Még mindig arról van szó, hogy az előállítottat a kapitányságra kell bevinni, és nem ide az őrsre, de ezt a nótát már ismerjük, úgyhogy ugrunk, mert egy izgalmasabb jelenet következik. Ide látogatott ugyanis Szabó Gergely kerületi kapitány. Irgalmatlan nagy bráner, ez már rögtön látszik első blikkre, ritka idegesítő figura. Le is szögezi: "én egy mocskos nagy szemétláda vagyok". Aztán rátér a lényegre, amiért jött, le szeretné ugyanis törni a rendrakosgató Bordás szarvát, meg a kedvét. "Innen nagyon gyakran kikopnak a reformerek, az újítók. Nem kell mindent fenekestül felforgatni." Tehát Bordás lenne a "refomer". Persze nem úgy van az, hogy csak úgy beszólogatunk Bordásnak, merthogy az őrnagy visszagenyózik minden gátlás nélkül, nem nézi a váll-lapot, meg hogy mi csillog rajta. Hiszen ő az öntörvényű zsaru. A legjobb duma tőle az, hogy Gergő bácsi te húsz évig nem csináltál itt semmit. Ja, hát van még pár ilyen állami intézmény Gergő bácsikkal, akiknek meg kéne már ezt mondani. Kezd tetszeni ez a sorozat, nem kéne egy-egy ilyet csinálni MÁV-osban, BKV-sben, országosban?

Szemüveges vézna faszi közelít a kapitányság felé. De ez semmi, mert egy szájat is látunk, amint adó-vevőbe mondja: "világos futó palija a táblára lépett". Vagyis valakik figyelik a rendőrőrsöt. Naná, hogy a következő részt azért nézzük végig, hogy kiderüljön kik is. De elárulom, abból sem fog kiderülni. A világos futó, akinek a palija a táblára lépett, nem más, mint a Kriszta nevű rendőrcsaj, hozzá jött a szemüveges fickó, hogy "beszéljenek". Ez magyarra lefordítva szakítást jelent.

Durvulásos jelenet jön. Bordás úgy dönt, hogy kihúzza a fogdában ücsörgő táskatolvajból, hogy ki volt a társa. Móricz tiltakozik, merthogy ők nem folytathatnak nyomozást, nem is hallgathatják ki. Mondjuk Bordás nem is kihallgatásra készül, csak egy kérdésre szeretne választ kapni egy kalapács és egy pisztoly segítségével. Ki volt a fickó társa, ugye ez a kérdés. És mivel a bűnözők ezt nem szokták egyből elmondani, főleg nem egy filmben, ezért az őrnagy ráhúz egyszer a tolvaj lábára a kalapáccsal. Közben Móricz a fogdaajtóban rikoltozik, hogy panaszt fog tenni. A kalapács nem oldotta meg a rosszcsont nyelvét, ezért az öntörvényű zsaru előhúzza stukkerét, kibiztosítja és háromszor a levegőbe lő. A fickó persze egyből elköppenti a nevet.

Úgyhogy Bordás Szivarral és Frímennel kivonul elkapni a motoros tolvaj társát. Közben megint látjuk, hogy valakik figyelik a rendőrőrsöt. Bazinagy, körfolyósós lepukkant bérházba érkezünk. Bordás és Frímen bekukkantanak a rosszfiú ablakán. Látják, hogy épp telefonál, nem zavarják, megvárják, míg lerakja, majd besétálnak az ajtón és elkapják. Semmi akció, lövöldözés, adrenalinfröccs, izgalom - ez egy magyar krimisorozat.

Bordás irodájában vagyunk, este van, sötét, csak az asztali lámpa világít, az őrnagy jelentést ír, Pircsi meg kávét hoz neki és mosolyog rá, még az előadásra is meghívja, amiben játszani fog, merthogy emlékszünk, Pircsi színjátszókörbe jár. De hamar véget ér a bájolgás, mert befut Bordás szeretője, Zsuzsa. Félre is vonulnak megbeszélni. Durva lelkizés következik a terhességről, anyaságról, meg a szeretői státuszról. Ezt röviden letudjuk, mert kérges szívű férfiak vagyunk és csak a lövöldözés érdekel, meg az, hogy ki figyeli az őrsöt. Dióhéjban elmondva Zsuzsa nagy titka az, hogy meddő, és hogy meddősége miatt mentek szét előző férjével. De úgy látszik Bordásnak valahogy mégis sikerült célba találnia, az orvsok is értetlenül állnak a Zsuzsa terhessége előtt, úgyhogy ez egy isteni jel, hogy mennyire egymáshoz valók.

Címkék: tűzvonalban
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hmmm 2007.10.01. 10:18:20

Ez most Fikaparti blog lesz , vagy "Hogy volt" blog?

Kavics 2007.10.01. 11:04:39

De a legnagyobb, hogy odabassza a Gergő bácsinak a Solomov könyvet az asztalra, nesze neked ajándék! :D
Ennél finomabb komcsizást nem láttam még!!! :D

dupi 2007.10.01. 22:07:08

A cigiszünet ütött rendesen :)
süti beállítások módosítása