Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-Faktor 6x10 – Vastag a majré körülötte

2016. november 15. 13:00 - Csecse Becse

„Álmaimban nem ezt vártam” - csendült fel bennem, amikor visszanéztem a teljes műsort. Ugyanis a hétvégét ha nem is egy kő alatt, de tévétől távol, homokdűnék között és egy C-kategóriás menedékházban töltöttem. Aztán most meg itt van ez.
„Tuti kajakra venné, csak”...

00_cover.jpg

Intro

Ismét Tóth Gabriella startoltatja a heti adást: igen-igen büszke a csajokra, amiért mindhárman itt vannak, hiszi, hogy újra nagyot fognak villantani. Puskás Péter a’szondta a srácoknak, kéretik komolyan venni minden adást, azaz a legjobbat fogják nyújtani. Márta Alex bánkódik a kiesett Jaggers miatt, de akad még a tarsolyában kettő – akár nyertes – csapat, ugye. Gáspár László sem sokkal kishitűbb: az nem történhet meg, hogy még egy párbaj vagy bukó legyen a csapatából, mindent meg fog tenni ez ellen.

A tíz „döntős” 99 sok-sok luftballon között indít Robin Shultz „Sugar”-jével, és jó látni, hogy az egyik személyes kedvencem, azaz Liza újra a cicás felsőjében virít. Úgy tűnik, a stylist-ok – hallgatnak a kor szavára, olvasták a netes kommenteket és remélhetőleg – a saját produkciójára nem öltöztetik ismét valami rémes hacukába. A vetített díszleten, buborékszerű betűvel írt dalszöveg meg ultragáz – akkor már miért nem használtak Comic Sans MS-t? Azzal tényleg feltehették volna a grafikai terror mindkét i-jére a pontot.
A bucsus hangulatot Istenes Bence belépője fokozza: még mielőtt köszöntené a T. Egybegyűlteket és a T. Nézőket, a körülötte táncikáló hölgyeknek lufikat osztogat. Szerencse, hogy nem hajtogatott egyiküknek hosszú lufiból kutyát, akkor már csak piros orrot kellett volna ragasztania és igazi vásári bohóccá lényegül át. Nagyon örül, amiért a múlt adásban fax-küldésre is buzdította a nézőket, hát kapott egyet, amin ez állt kézírással: „Na, ilyen egy fax. #fax ”. Kár hogy nem F helyett S-sel, magyarul kiejtve. :D
Mentorék belépője: kevésbé bazári, inkább hatásvadász. Peti és ByeAlex röppennek az ítészi asztalhoz, Gabi és Laci maradnak a színpadon, a Leonard Cohen-féle „Halleluja”-t danolják, eléggé zanzásított verzióban, lévén az énekes-dalszerző-költő nemrég távozott közülünk. A dal után körkérdés Bencétől az előző hétről: Lacit rendesen megviselte a párbaj; Alex mérges volt Petire a döntése miatt; Gabi szerint semmi sem eldöntött, tolni kell ezerrel; Petiéknél már annyira jó a hangulat, hogy már túl jó. De jó nekik! Ezután az adás tematikája is kihirdettetik: Gáspár Laci dala, a „Szeretet él”. Legyen mindenütt szeretet meg hepinessz! Bence a szavazási szabályzatot újra kihirdeti, 10 SMS/versenyző/per tel, no meg az app-ból is lehet bökni a versenyzőre – ezúttal talán nem dugul el a TCP/IP-t közvetítő spagóca vége.  

01_gergo.jpg

Dánielfy Gergő

Puskás Peti brancsából való, így ő konferálja fel: a múlt héten túl érzelmes, meg rájátszós volt, most nem lesz az. A kisfilmjében temérdek szép és nem szép lánnyal gyakorol a próbateremben, Peti szerint fiatal és nincs még a csajozós korszakában, de amúgy komálja a hölgykoszorút, hát még a lájkok tengerét. Peti azzal spannolja, hogy mennie kell előre, mint a bika, át a bocik és a tehenek tengerén. Még Usain Bolt-tal is példálózik, ahogy a futógéniusz mosolyogva szokta lefutni a mezőnyt. Kívánom neki, nehogy egy formás tőgy helyett egy jóféle hosszúcicit kapjon a képébe! Fegyvernek ott lesz neki a libanyak gitárnyak.
A színpadon egy száll magában állva, a „fegyvert” járatva, arcba lógó mikrofonnal kezd bele Little Willie John 1956-os slágerének, a „Fever”-nek egy modernebb hangszerelésű verziójába. A táncoslányos körítés érkeztével a dal átmegy a „Hit The Road Jack”-be – a retro fílinget a közönség tapsikolással hálálja meg. Amúgy nem tolja rosszul, csak még mindig hatásvadász, macsóskodik: vigyorog, mint akit „ágyba visznek” és csillog a tekintete, az éneke viszont elég sok kívánnivalót hagy maga után. De hát a sóbiznisz nem mindig a minőségről szól, ugyebár.
ByeAlex kezdi a megmondást: rádióban is el tudná képzelni, nem volt rossz, komázza a hangját, de a magasokkal baj van. Gabi egyetért Alexszel. Gáspár Laci hiányolta a több éneklést, több dögöt szeretett volna kapni. Peti szajkózza a kisfilmes megmondását: megmutatta, hogy bika volt, a bocikon túl őket is letarolta. Imádta. Aztán hogyan-hogynem, de Bence ott terem Gergő mellett és azzal kezdi, hogy nem érti, Peti miért is példálózik a csajozással és a futással, miközben egyikhez sem ért. Gergő veszi a lapot és leoltja: meglehet, de szép a Peti barátnője. Egyébként meg egy húron pendülnek, remélhetőleg nem ugyanazon libanyakon gitárnyakon fogva az akkordot.

02_liza.jpg

Vince Alíz Liza

Gabi nagyon-nagyon megszerette a lányt, olyan lebilincselő a személyisége, hogy őt akkor is elvarázsolja, ha nincs körülötte semmilyen felhajtás. A kisfilmben a felkonfhoz képest sokkal halkabban, cserébe sokkal teátrálisabban jelenti ki, mennyire büszke rá a visszanézés után. Az apróbb hibák javíthatók – a dumák meg kit érdekelnek? Viszont no gitár, no mikrofonállvány, marad a Liza és az előadása. A folytatás sem kevésbé a külsőségeknek szól: mocorgás, hatásvadászat, színpadi attitűdök szajkózása. Liza kimondja a frankót: az nem úgy van az, szeresse a gitárját. Gabi rámegy a sorok közti lélegzetvételre is, szintén szajkózva. Aztán – a látszat szerint – összehangolódnak, elvégre közös a humor, a stílus, csak hát ha megtanul énekelni, akkor az emberek nem fogják már azt a Lizát szeretni, aki. De van az a tét, amiért nem akarja abbahagyni a fejlődést (fejlesztést?). A kisfilm ismét az Of Monsters And Men taktusaival zárul.
És valóban, görög van a falóban: Liza állvány és gitár helyett áll magában a színpad közepén, a mikrofonját szorongatva. Hímzett farmer, a cicás ingét valami szürke-xar kendővel háromszögben letakarták, a tollazata rosszabb, mint Ronald Weasley-é a HP4-ből, a szemüvege keretét valahonnan a JKR + HP design stúdióból szalajtották, a rózsaszín szájfény pedig a meggyszem egy tejszínhabbal borított mojito-piña colada mixen: Ismét sikerült összekeverniök az erős rum és a menta frissességét egy lágy és krémes szósszal. Szóval, kár volt örvendeznem az indító produkció kapcsán, a sztájlisztok megint túltolták a pénteki buli(t vagy az afterjé)t. :(
A színpadon az „Across The Universe”-t adja elő a Beatles-től, számomra nem túl meggyőzően. Egészen egyszerűen nem illik hozzá. Ahol súlyozni akar, ott reszelős a hangja, ám kimarad a kisfilmben emlegetett mocorgás és odatevés a színpadon. Egy helyben áll, mint valami jógyerek, a karaktere el van takarva, akár a cicás inge. „Álmaimban nem ezt vártam, / De felébredtem és megtaláltam” – hirtelen ez, a Honeybeast szövege jutott eszembe. Aztán beugrott a posztnak adott alcím is, az Airplane c. örökbecsű filmből: „Tuti kajakra venné, csak vastag a majré körülötte”. Bizonyára ezt gondolhatta valamelyik RTL-es főokos, amikor Lizára rátukmálták a produkciót. Az első élőből vastagon továbbjutott, de kajakra nem tudnak mit kezdeni vele, ahogy Tóth Gabi sem, hiába a színészkedése – mindannyiójuk arcán vastagon virított a kellemtelen szitu a kisfilmben.
Visszatérve az előadásra: se füle, se farka; a rózsaszín háttérről, hát még a közönségre erőltetett, öngyufa helyett mobillal világítós lengetésről nem is beszélve. Valljuk be: a produkciós stáb mindent megtett a kiszavazás érdekében, Gergőnek „fegyvert” adtak, őt megfosztották „fegyverétől”, eltakarták, ellehetetlenítették, amennyire csak tudták. És tudom, hogy ez nem egy kritikai blog, de nem hagyhattam szó nélkül, kommentekben tovább lehet fejtegetni a honnan-hogyan-hovát.
Az előadás után Gabi lelkesen tapsol, miközben jelmeze tömései különösen torz vállakat kölcsönöznek neki (újabb stylist hiba). Gáspár Laci imádja a különleges hangszínét, a dalhoz való különleges hozzáállását, és nem az előző hetihez hasonlítja, mindazonáltal biztosítja róla, hogy ha megtanul énekelni, akkor sem fognak elpártolni tőle az emberek – elvégre Alexnek is sikerült ugyanez. A rá irányult zrika után természetesen Alex veszi át a szót tőle: már várta a produkcióját, megdicséri, amiért van stílusa, van flegmasága, van hangkaraktere, neki tetszett, köszöni szépen. Puskás Peti: hiába lett Doktor Bubónak öltöztetve, akkor is csodálatos volt, feledtetve a múlt hetet. Köszike. Gabi ismét nagyon szereti őtet, amiért egyedül, hangszere nélkül kiállt a színpadra és megcsinálta. Bence kérdésére Liza jól megmondja: bár nem örült a mentornak kapott Gabinak, de mostanra megkedvelték egymást, elvégre muszáj volt. Aztán amíg Bence nagydobra veri a szavazási infókat, addig szépen lelép, úgy kell Bencének visszacitálnia. Némi erőltetett mosoly és az app-os + 10 SMS/mobil bejelentés után Liza ahogy tud, úgy szalad lefelé a színpadról. Érthető. Reklámszünet itt, szerva ott.

03_hamko.jpg

Ham Ko Ham

ByeAlex köszönti édesanyuját, emlékezteti rá: nem úgy van az, hogy csak úgy beül valaki az RTL Klubba, hiszen ő – Alex – is ippeg ott van a képernyőn. A zenekarral egy elég nehéz héten vannak túl, Márkóval voltak problémák, nem érezte túl jól magát a bőrében a próbák során.  De felhúzták magukat, és nemsokára a színpadon lesz a csapat. Előtte a szokásos kisfilm: Visszhangzik az intenzitás kulcsszó. Alex azzal tuningolja a csapatot, hogy ne legyenek zavarban a feladattól, ne feszüljenek be folyton. Alex bökdösi Márkót a próbák során, hogy szokja a zavaró tényezőket, mint pl. az ezer szögből figyelő kamerákat, fényeket, közönséget, nézőket. Lazaságot, felszabadultságot vár el tőlük, a színpadon ugyanolyat, mint a próbateremben – ezért aztán a próbateremben folyamatosan megy a bolondozás.
A színpadon nem az eddig megszokott a felállásuk, az eddig ritmust doboló tag zongora mögött kapott helyet. A Belmondo Mikorját adják elő, ismét a saját szájízük szerint fűszerezve és tálalva. A szokásos csujjogatós, pörgős ritmusok ezúttal kimaradnak, lágyabb a hangvétel. Az elején Márkó mintha kicsit bizonytalan lenne, de aztán megjön a hangja, főleg a végére.
Puskás Peti hasonlóan vélekedik, meg se várva a taps végét, elregéli, hogy az eleje bizony hibádzott, ám a végére összeállt minden és Márkó is kinyílt. Gabi egyetért vele, azt a tüzet és erőfeszítést szeretné látni a jövőben, amit a végére tartogatott. Lacinak egyik szeme nevet, a másik sír, örvendezik az új hangszerelés és a sokszínűség miatt, ám nem állt nekik jól ez a dal. Alex a pártjukra és nem ért egyet Lacival, a koncepció ugyanis az volt, hogy többféle dalban kipróbálják magukat. Kapnak egy kis dorgálást az elrontott eleje miatt, de tetszett neki, és lesznek ők még sokkal jobbak.

04_onodi.jpg

Ónodi János

Laci vezeti fel versenyzőjét, akit anno ugye „Crying Man”-nek nevezett el, aztán majdnem ő lett az, amikor sanszos volt, hogy két versenyzőjét is elveszíti. Most azt fogják megmutatni, hogy Jánosnak bizony a pörgős dalok is jól állnak. A kisfilmben Laci próbálja belé sulykolni: higgye el, hogy jó hangja van, anélkül fel se álljon a színpadra, legyen már meg az önbizalma és legyen férfi. János tükörbe nézve hangoztatja, mennyire tökös legény, benne van az X, és anyuka rántott husija sem kell neki már.
A színpadon nem úgy néz ki, mint valami keménylegény, és ahogy Shawn Mendes „Stitches” c. dalába kezd, az sem túl meggyőző. Egy ideig még úgy voltam vele, hogy oké, ilyen a hangja, na de a refrénnél már elkezdtem röhögni. A tökösségből kappanhang lett, a pali átment saját paródiájába, mintha valami Csip és Dél főcímzenét adna elő. A folytatás se sokkal különb, itt-ott már majdnem eljut a visításig, Puskás Peti döbbent arccal figyeli az eseményeket. A tréfának hamarosan vége szakad, Peti pedig nem rejti véka alá a kritikát: lehet bizonygatni, hogy valaki színes egyéniség, de a dalválasztás nagyon nem volt jó, neki egyáltalán nem tetszett, ez egy semmi volt. Laci leoltja azzal, hogy persze, mert vele kellett volna buliznia, akkor tetszett volna a dal. Gabi se különösebben pozitív, a dalválasztással nem volt baj, inkább a pali viselkedett úgy, mintha a haverjai unszolására kezdett volna neki az éneknek. Viszont legalább a hangok rendben voltak. ByeAlex: „énekel a ruhásszekrény”, nem volt jelen a színpadon, csak ellötyögött a táncos lányok gyűrűjében, több power kell vagy más dalban mutassa meg magát. Laci azzal egyetért, hogy tényleg több erő kellene bele, és bár látta a többieken, mennyire nem tetszett nekik, ellenben vele, ő komázta. Bence kérdésére János bevallja, ő bizony jól érezte magát a színpadon, gyorsan elrepült az a két és fél perec.

05_jager.jpg

Jáger Kinga

Gabi eleinte nem tudta hova tenni versenyzője zárkózottságát, ám végül sikerült a közelébe férkőznie. Most már tudja, mennyi sok megpróbáltatáson van túl, Gabi már tudja, mekkora a lelke, és ezt fogja a színpadon megmutatni. A kisfilmben Gabi bizonygatja, hogy a Kinga nem csak tökéletesen énekel, hanem tud érzéseket is belevinni az előadásába. A hangulatot először főzéssel oldják, nagymama rosszalló tekintetétől kísértve, zöldséghámozás közben pedig előkerülnek a népi jellegű dallamok. Kinga sosem gondolta volna, mennyire laza csaj tud lenni Gabi, úgy érzi, egyre erősebb közöttük a kapocs. Elvileg jó lett a leves is.
A következő percben már a színpadon álldogál, kékes füsttel körítve kezd bele Conchita Wurst „Rise Like a Phoenix”-ébe. Ezúttal sajnos a stylistok kihagyták azt a ziccert, hogy szakállat rajzoljanak neki. Kár. A dal amúgy rendben van, a hangok tiszták, de számomra elég steril a produkció, egy-két röffentés és pár manír fért bele mindössze.
Alexnek nincs kétsége, hogy Kinga bármit el tud énekelni, ezért mást keresett az előadásában. A múlt héten hiányolta a színpadi jelenlétét, most is, hiába a hatalmas éneklése, nem rántotta magával. Laci nem tud semmilyen kritikát mondani, inkább csak köszöni, hogy hallhatta. Puskás Petinek is kettős érzése van, egyrészt csodálja, másrészt az van, hogy ez egy hibátlan tornagyakorlat volt. Gabi rájuk legyint: ők csak férfiak, nem tudnak mit kezdeni a kemény nőkkel. Egyébként a dal alatt meghatódott, elvégre nagyon hosszú utat jártak be együtt, és reméli, hogy majd egyszer a pasitársai is megérzik a Kinga lelkét. Bence a kisfilmes főzőcskézést veszi elő: Ennyire nem tud főzni, hogy a karalábét és a zellert nem tudja megkülönböztetni? Igen-igen, vannak gondok a konyhában, de már jó úton halad.
Reklámszünet.

06_szandra.jpg

Fejes Szandra

Ismét Laci versenyzője következik, legutóbb párbajoznia kellett, ezért a héten arra törekedtek, hogy ezt az élményt beépítsék a produkcióba és reméli – mit reméli! – tudja, hogy sikerülni fog. A próbateremben kezdődik a kisfilmjük, Laci éppen arra szuggerálja, hogy felejtse el a feszültséget, elvégre tele van élettel, ezt kell átadni a színpadon. A hangulatot némi bulikázással fokozzák, ennek apropóján Szandra elárulja, ő egy nagyon bulis csaj, ha éppen nem munkáról van szó, azt komolyan veszi. A választott daluk is olyan, ami kimozdítja majd őt a statikus, drámai stílusból. Erre van most szüksége. Íme!
A választott dal pedig nem más, mint a „Hush Hush” a The Pussycat Dolls-tól. Oké, drámaiságnak nyoma sincs, a statikus viszont maradt: végig a színpad közepén lévő, narancssárgán világító plexi kockán ácsorog, a dinamikát mindössze a táncosok képviselik. Egy ponton a „Hush Hush”-ból Gloria Gaynor „I Will Survive”-jára vált át, táncosokból még több lesz, csak a végén gyalogol le a kockáról.
Gabi szerint a mostani produkciója fényévekre volt a múlt hetitől, úgy gondolja, most megérkezett. ByeAlex lelkesen kiabálja: Party volt! Jól érezte magát, ezúttal nagyon bejött neki Szandra. Peti emlékezteti Lacit, hogy ez bizony jó dalválasztás volt. Egyébként meg imádta, nagyon izgult érte, és most felrobbantotta a színpadot. Gáspár Lacinak kisütött a nap, elvégre ahogy a kisfilmben is említette, Szandra egy napocska. És még ByeAlex is bulizott rá egyet. Szandra elárulja Bencének, hogy így szokott civilben is mulatni, a ruhájára utalva önironizál egy kicsit, mondván ő most itt a diszkógömb.

07_dmit.jpg

Gorbunov Dmitrij

Puskás Peti azzal konferálja fel versenyzőjét, hogy már a haverja, és bármennyire nem tetszett a múlt héten a törpieknek, ahogy szivárványt rajzolt az égre, most arra kérte, tegyen rá még egy lapáttal és ne csak a szivárványt, hanem az egész Tejút-rendszert varázsolja a színpadra.
A kisfilmben újra előveszik a nyelvtanulást, Petivel együtt küzd valami Ablak Zsiráf jellegű könyvből való felolvasással. Petinek ezzel az a célja, hogy Dmitrij minél jobban ki tudja fejezni magát. A csöcsök is előkerülnek, bár csak a csé hang gyakorlása érdekében. A klip végére jut még egy kis odaszúrás Istenes Bencének is.
Úgy tűnik, az oktatás nem az előadott dalt szolgálta, az ugyanis angolul van, eredetileg a Take That-től származik, a címe: „Shine”. A színpadkép sem akármi, ezüst fényű WC-ken ücsörögnek a táncos népek, közéjük érkezik Dmitrij, szintén ezüst gatyában. Hát nem tudom, valahogy elég bénán áll neki a szám, az ének is furcsa, mintha lenyelné a hangokat, alig van élük.
Gabinak azért volnának ellenvetései, voltak olyan részek, amik nagyon nem tetszettek neki, de hát olyan szépen néz rá, hogy elfelejtette az összes negatív kritikát. Gáspár Laci szerint ezek után sok irigye lesz, mert ebben az országban csak a nagyon dzsukereknek van arany WC-jük. A viccet félretéve, az elején hibázott, mellé intonált, vélhetőleg megzavarta a belépője, jobban oda kellene figyelni. ByeAlexet kilóra megvette, annak ellenére, hogy ő szereti benne a mélabússágát, a színpadi produkció is rendben volt. Puskás Peti úgy érzi, Dmitrij egy szupersztár alkat és örül, hogy mentorálhatja. Bence előugrik a sutból és kérdőre vonja a kisfilmbeli megmondásért, majd pedig bosszúból egy nyelvtörővel próbál belőle bohócot csinálni. Úgy látszik, nem bír leszállni a csávó magyar nyelvi hibáiról – kíváncsi lennék, vajon mit kezdene egy orosz/ukrán nyelvtörővel.

08_sb.jpg

Soulbreakers

ByeAlex kezd a zenekarral egyre jobb barátságba kerülni, a héten még egy kajálásra is meghívták magukhoz. Príma volt a hangulat, végre nem csak a munkáról volt szó, kicsit közelebb tudtak kerülni egymáshoz. Remélhetőleg a dalukkal közelebb fognak kerülni a nézőkhöz is.
A kisfilm szépen bemutatja, miként zajlott a főzőcske. Écska árulja el, a meghívással az volt a céljuk, hogy Alex jobban belelásson a zenekar életébe belülről. Alex először oposszumnak nézi a sütőben piruló valamit, amiről kiderül, hogy báránycomb – nem éppen a kedvence. A kóstolás után már másként gondolja, egészen király. Écska még elregéli, eleinte egyikük sem gondolta, hogy ennyire egymásra fognak hangolódni, viszont ez megtörtént és most már azt várják, hogy ez a közös munka minél tovább tartson.
A színpadon látható, hallható a közös munka eredménye: Michael Jackson „Bad”-jét formálták a saját képükre. Bátor volt a választás, valljuk be, főleg a kutyaütő RTL-es hangmérnökök árnyékában: a feldolgozás ügyes, de borzalmasan szól. A dob erőtlen, Écska hangja kilóg, a villanygitár életlen, basszusgitár sehol. Sajnálom, mert a hölgy és a srácok látszólag beletették a szívüket.
Laci nagyon szerette a produkciót, ám az éneklés miatt megdorgálja Écskát: vannak korlátai a hangjának, amik ezúttal nagyon kijöttek. Alex védi meg, mondván az elmúlt napokban betegeskedett a hangja, talán ez okozhatta. Gabi beáll mögé, elvégre betegen is teljesíteni kell ugye, viszont lejjebb vihették volna a hangnemet, akkor talán jobban állt volna nekik. Hiába a kedvencei, most csalódott. Peti nem Écskában látta a gondot, ő azt hitte, jobban meg fogják ezt csinálni, ez most kiforratlan volt. Alex úgy véli, nem ez volt az eddig legjobb produkciójuk, ám ismeri őket és tudja, sokkal több van ebben a zenekarban. Écska Bence kérdésére elmondja, belülről jónak érezte a dalt, a betegsége ellenére mindent megtettek, amit tudtak. És egyébként is, Jacko feldolgozásaiba már másoknak is beletört a bicskája.

09_mata.jpg

Mata Richárd

Petinek egyik nagy kedvence, féltette őt, amikor elindult az úton, ám a múlt héten bebizonyította, hogy igenis bírja, és még többet akar. Hát még ahogy táncol! Már alig várja, hogy ezt megmutassa. A kisfilmben megy a gyakorlatozás a próbaszobában: Peti színpadi mozgásra tanítja Richárdot. Mellette azért megemlíti, mennyire vigyázni kell a srácra. Hátrányban van, hiszen a többiek már hetek-hónapok óta készülnek a megmérettetésre, őt meg ugye csak úgy pikk-pakk berángatták a showba. Richárd egészen jól érzi magát a közelében, nagyon összehangolódtak, mintha már tesók lennének. Nála jobb mentort nem is kaphatott volna.
Már a színpadon is van, mindjárt kiderül, mit kezd a tanítottakkal Justin Bieber „As Long as You Love Me” c. dalának előadásában. Elsőre nem túl meggyőző, kissé visszafogottan a gesztikulál, a dobritmusok beindulásával sem erősödik a jelenléte, mintha karót nyelt volna, és ezen még a táncosok megjelenése sem segít. Pedig amúgy jól énekel, jók a dallamok, szépek a kitartások és a falzettek. Kár, hogy csak az utolsó 3 másodpercre kerül szinkronba a koreográfiával.
Gabi nagyon büszke Petire, amiért ennyi sokat törődik vele, velem ellentétben neki bejött a mozgása. Gáspár Lacinak az tetszet, hogy a tánc nem vitte el, sokkal inkább koncentrált az éneklésre. ByeAlex nem hitte el, amit látott-hallott, olyan volt számára az egész, mint egy videoklip, elvarázsolta. Puskás Peti mi mást mondhatna, mint hogy csodás volt, akárcsak az egész folyamat, ahogy napról napra épült fel a produkciója. Bence próbálná még szóra bírni, de interjúalanynak nem igazán alkalmas, döcögősen válaszol a kérdésekre.

10_barbi.jpg

Opitz Barbara

Gabi különösen büszke rá, 16 éves kora ellenére hihetetlen, mennyi érzelmet tud közvetíteni. Annak pedig különösen örül, hogy a mentora lehet. Azt már a kisfilmben árulja el, hogy Barbarához hasonlóan ebben a korban ő is fenemód gátlásos volt. Azt már Barbara árulja el, hogy bizony ez így van, az érzéseit nem mindig mutatja meg, sokszor inkább megtartja magának. A sok csalódás miatt gyakorta előfordul, hogy társaságban inkább csak hallgat. Azért vannak ám neki barátnői, akikkel nagyon jól tudja érezni magát, akárcsak Gabival, van neki valami kisugárzása, közel tudja engedni magához. Neki köszönheti, hogy a színpadon meg mer mozdulni, szerinte ő a legjobb mentor.
Nos, a színpadon – a fix mikrofonállványból sejtve – sok mozgás nem lesz, holott a Poór Pétertől előadott „Utánam a vízözön” igényelné, hiszen az első pár lassú sor után csárdás-lakodalmas ritmusra vált a dal. A szöveg testhezálló, a dallam a helyén van, az éneke erőteljes, szépen artikulált (szerintem). A vetített díszlet pedig halál gagyi.
Mentorék állva tapsolnak, Gáspár Laci nem bírja ki, hogy „uborkalánynak” szólítsa, holott már rég bebizonyította: nem csak a családi gazdaságban állja meg a helyét. Szóval, a dalnak és az előadásának hála osztatlan a siker a közönség sorai között is. A taps elültével Laci folytatja azzal, hogy teljesen elvarázsolta, vége van. ByeAlex: egy helyben állva, hátratett kézzel, csak úgy, mintha egy csettintésbe került volna, simán odatette az egészet, zseniális volt. Puskás Peti nem győz csodálkozni, felrobbant a színpad, a közönség, de még az ő szíve is. Gabi most már elmondhatja bátran, hogy eredetileg Barbara nem rajongott ezért a dalért, aztán mégis mennyire jól megcsinálta a produkciót. Egyébként meg köszöni anyujának, amiért a világra hozott egy ilyen szép teremtést. Bence elárul egy kulisszatitkot: annyira erős a hangja, hogy a próbák alatt elszáltak a mikrofonok tőle. Összesen hármat használt el.

Szumma szummárum

Lacinak majd’ minden produkció tetszett, nagyon felszabadult volt, a végére pedig már elkezdett izgulni. Puskás Peti szerint szintet léptek, ma már voltak nagy pillanatok, amiket jó volt átélni. ByeAlex kicsit froclizza Bencét, mielőtt sommázna, van némi hiányérzete, de egyébként jól érezte magát, jobban mint a múlt héten. Gabi büszke minden versenyzőre, a csajokra meg pláne, mert nagyon odatették magukat.
A szavazatok tarhálása – és az időhúzás – érdekében pár percre ismét egy vendégzenekar veszi birtokba a színpadot, azaz nem más, mint a Margaret Island. Végül is megérdemlik, ha már a táborban annyi sokszor meggyalázták az egyik slágerüket. Én komázom őket, csak nem értem, miért kellett őket rácsok közé zárni. A múlt heti übergagyi szintipop után igazi felüdülés a jelenlétük, látszólag nem playback, a végére pedig még a rácsok is elcsúsznak előlük. Az énekes hölgy cuki, mint mindig, a zenei aláfestés gazdag.

11_parbaj.jpg

Eredményhirdetés, párbaj

Csont nélkül repülnek: a Soulbreakers. ByeAlex pedig tényleg elkezdhet gondolkodni a nézőközönség igényességén. Szerintem kár értük, mert lelkes kis csapat, üde színfoltjai voltak a műsorfolyamnak. Párbajozni fog Vince Alíz Liza és Dánielfy Gergő. Amíg Alex csapatával elszalad a kulisszák mögé, addig a két versenyző és mentoraik – sportszerűen – összeborulva, egymást bíztatják. Később szétválnak, mindkét mentor viszi magával a porontyát felkészíteni.
Dánielfy Gergő kezd, előtte azonban derék mentora, Peti kampányol mellette pár sort. Nem sokkal később ismét gitárral a kezében lép színpadra, qrva kemény fába vágva a fejszéjét: Give Into Me by Michael Jackson, Slash gitárjátékával fűszerezve – legendák tobzódása, ergo garantált a bénázása.
Az elején még saját magát kíséri, később megérkezik az eredeti zenei alap, borzalmasan xarul keverve már megint. Egyszerűen nem értem, hogy engedheti meg magának az RTL, hogy ilyen hulladék hangminőséget engedjen ki az éterbe, miközben a zenéről szól(na) az egész műsor!? Egy dolog miatt nem kár a hangminőségért: Gergő meg sem közelíti a eredetit, teátrális, elnyújtja-obégatja az erősebb részeket, hatásvadász. Laci döbbent arca jól illusztrálja a mutatvány minőségét, a végére egyre gyalázatosabbá válik. Écska már korábban figyelmeztetett: Jacko-ba nem csak nekik tört bele a bicskájuk – hallgatnia kellett volna rá. A végén csak Puskás Peti vigyorog, a többiek tessék-lássék tapsolnak, ám az ábrázatukon látszik, mennyit szenvedtek. Gergő annyit sem mond, hogy fapapucs, már surran is jobbra el.
Kampányszövegében Gabi sokkal diplomatikusabb Puskás Petinél, elvégre megemlékezik a versenytársról is, de persze azért elsődlegesen Liza érdemeiről szónokol. Kisvártatva Liza – ismét gitárjától megfosztva – tempózik a mikrofonállvány mögé, ő sem aprózta el a dolgot: Simon & Garfunkel „Sound of Silence”-ét adja elő. De valami hihetetlen módon: olyan alázattal, lágysággal, mindenféle sallang nélkül, a karcosságát is csak minimálisan használva, azt alárendelve a dalnak. Szerintem döbbenet a csaj, mármint jó értelemben véve – így kell hendikeppel az élre törni. Az előadás után Gabi tapsolna állva, csak a meghatottságtól nem tud. A versenytárs mentora, azaz Peti protokolláris jelleggel ad tapsot Lizának, Alex és Laci készen vannak.

12_eredmeny.jpg

Szerintem egyértelmű a továbbjutás, de nézzük, mentorék mit mondanak, kinek kék hazamennie:
 - Peti kardoskodik egy sort Gergő mellett, elvégre valahogy meg kell magyaráznia a voksot: Lizát küldené el borér’;
 - Gabi példaképként állítja a fiatal generáció elé Lizát, nyilvánvaló, hogy Gergőt küldi vissza oda, ahonnan jött;
 - Laci nem akar szakmázni, az eredetiségre hivatkozva Gergőt dobná ki;
 - Alex jól megmagyarázza, mennyi sok szépet kapott mindkettőjüktől, de a párbajdaloknál Gergő hibázott, Lizát pedig nem tudja elengedni, azaz Gergőnek kell mennie.

Gabi majdnem infarktust kapott ezalatt, Alex kijelentése után szinte érezni lehetett a leeső kő ütődését. Én is csodálkoztam volna, ha másként alakul a párbaj eredménye.
A színpadon még megy a puszi, gratula meg egyebek, Gergő és Puskás Peti savanyú ábrázatával illusztrálva. Ez ilyen, ez nem köszön. Amíg a teljes adás összes többi versenyzője a színpadon smúzol, addig Bence két pillanat erejéig szóra bírja Alexet: Csüggedt, kivan, amiért újabb csapatát vesztette el, savanyodik a szőlő.

Bence elköszön, stáblista, szpászívá!

Képek forrása: rtl.hu

Címkék: rtl klub x faktor
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coco Chanel Eszterrrka 2016.11.15. 14:41:28

Nem szoktam nézni, de ismerőseinknél voltunk és belkukkantottam. Egy-egy alkalommal nézhető celebgyártó műsor (ezt eddig is tudtam). Opitz Barbara idősebbnek néz ki 16- nál, de a hangja is erősebb. Ő, az ukrán vagy orosz vagy milyen srác voltak a legjobbak, nekem tetszett Jáger Kinga is, Fejes Szandra hallgatható volt, a majdnem kieső csaj egyedi hangi adotságokkal rendelkezik, Onódi János hangja fájt, a többiek meg átlagosak (számomra).

diómió 2016.11.15. 16:53:58

Egy tehetségkutató műsor attól lesz jó,ha vannak benne kedvencek, szerethető figurák, akikért lehet rajongani. Az x-faktorban már régen nincsenek ilyenek, ezzel arányosan a nézettség és az érdeklődés is csökken. A műsor megmutatja, hogy hiába jó énekes valaki (Gáspár L., Toth Gabi.), még nem biztos, hogy jó mentor. Rossz volt a kiválasztás-voltak jobbak a jelentkezők között, -és ahhoz, hogy "sztár" legyen valaki, nem elég a jó hangot felismerni, élettapasztalat és zenepiaci ismeret is kell.Amit a Puskás Peti csinál, az szörnyű, de az,ahogy Alex megpróbálja irányítani pl. a Ham ko Hamot, az bűn. A versenyzők között nincs igazi sztáralkat, hangilag Jáger Kinga és O. Barbi jó-nem fognak nyerni-,de belőlük is hiányzik valami. Valószínű, hogy szociális alapon Mata Ricsi fog nyerni -bár tanulna inkább- és el is fog tűnni a süllyesztőben.

évisokk 2016.11.15. 17:29:29

CsecseBecse!
Barbi nem az eredeti Poór Péter számot kapta, hanem a Paya Bea féle feldolgozást.
A Pussycat Dolls dalban pedig eredetileg benne van az „I Will Survive"-betét, tehát nem egyéni akció volt.
Liza és Dmitrij a kedvenceim.
Ricsike túl fiatal, őt még félteni kellene ettől a világtól.

kis.herceg 2016.11.15. 17:49:56

"Simon & Garfunkel „Sound of Silence”-ét adja elő. De valami hihetetlen módon"

az biztos hogy hihetetlen volt, olyan hamis hogy megsüketültem.

Csecse Becse 2016.11.17. 02:21:47

@évisokk: Az RTL oldaláról néztem meg az előadott dal címét, ott nem jelezték. Az már az én vétkem, hogy írás közben nem figyeltem Istenes Bence produkció utáni szövegére, amiben jól megemlítette a Palya Bea-féle feldolgozást. Nem ismertem a dalt, ezért puskáztam onnan, és nem a Petit. :D
Pussycat Dolls: Mainstream zenét max autóban, rádióból hallgatok, úh. a megmondásod szintén az én szegénységemet mutatja. De nem kérek elnézést! Szintén az van, hogy a "kiadó" által megnevezett dalba kezdett bele a derék hölgy, aztán átváltott valamire, ami ismerős volt a számomra. Egyébként meg élnék ismét egy filmes idézettel:
"Julian Grendel: Maga nincs tisztában azzal, hogy a mi cégünk ebből a puhapöcsből egy platinalemezes sztárt fog csinálni, akitől elélveznek a kiscsajok. Pedig maga igazán tudhatná, hogy a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni. Ajánlom helyette Stravinskyt & Wagnert.
Ford Fairlane: Én meg ajánlom a Smith & Wessont."

Én Hans Zimmert, James Newton Howardot, James Hornert és Howard Shore-t ajánlom. ;)

Csecse Becse 2016.11.17. 02:48:05

@avermedia: Nyilvánvaló, hogy az eredetit nem lehet reprodukálni, mostanra talán még maga Paul és Art sem tudnák. Mindazonáltal szabadjon megjegyeznem, hogy Liza a képességeihez és lehetőségeihez képest kihozta a maximumot nem csak magából, hanem a rálőcsőlt feladatból. A párbajtársához képest meg pláne, mert amit a pali művelt Jacko dalával, azért min. 2 évnyi szájzár járna egy sötét cellában. :(
Nekem tetszett, a kontraszt és a karakter miatt még inkább. Ez van.

évisokk 2016.11.17. 22:39:23

@Csecse Becse:
Nem állt szándékomban tanítónéniskedni.. :DD Sejtettem, hogy később nézted meg.
A Hush Hush volt egy időben a csengőhangom.. :))) Eszem, fa.szom megáll...
Lizát bírom nagyon. az öntörvényűségével együtt. Akik fanyalognak, azoknak ajánlom: URH, Európa Kiadó, Sziámi, A.E.Bizottság, Balaton, PUF, pufff :-))

Csecse Becse 2016.11.19. 02:58:43

@évisokk: PUF! Forever!
Mert amíg "a fiúk a lányokkal táncolnak reggelig", addig nem lehet nagy baj. :)))
Meg hétvége is van...

Lynette21 2016.11.19. 20:33:32

Liza ma nagyon jo volt! Végre jo dalt kapott, nagyon szurkolok neki! :)
Mar a multkori adasban is neztem, hogy mi az ott a Toth Gabi szajan? Olyan, mintha herpeszkrem lenne... fuuuj!
süti beállítások módosítása