Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 2x08 - ÉVADZÁRÓ

2012. december 13. 12:00 - Eurydice

A múlt rész fő attrakciója az volt, hogy Matyi lábra kapott és ismét megkérte Lavina kezét. Nem is csoda, ha a hölgykoszorú esküvőszervezésével indítunk. Ajándékok ide, poharak oda, a vőlegény is megjelenik, kezében sétapálcával botorkál, ahhoz képest ugye, hogy nemrég még tologálni kellett ez óriási előrelépés.

Kulcsos siet egy levéllel Carsonhoz, a Köcsög Nagypapa és a Jóságos Nagymama mégiscsak szeretnék megismerni állítólagos unokájukat. Reméljük ez jobban sül el, mint a múltkori találkozás. A Politikus Sofőr újságírói állást kapott Dublinban, ahova Hamvaska is követni akarja, a nővérei hiába csitítják és bíztatják maradásra és csendre Sybilt, a lány úgy határoz, hogy itt az ideje szembesíteni a rokonságot a választásával. Thomas kunyerál alázatosan egy kis időt a főkomornyiktól, hogy rendbe szedhesse magát anyagilag a feketebiznisz bedőlését követően, de az öreg emlékezteti korábbi magas lovon elfoglalt helyzetére és nem túl kedves a sráccal.

da_208_01.JPG

Ahogy Sybil ígérte, Sofőr megjelenik a vacsora után a szalonban, míg a nővérek tudják mi fog következni a többiek csak tátott szájjal figyelnek, főleg persze megint Jenki szeme kerekedik. A Lord azonnal kiakad a csábításon, csak Halszemnek van annyi lélekjelenléte, hogy megkérdezze Sybilt, hogy mi a terve. Még Matyiék esküvőjéig itt marad, aztán leendő anyósához utazik és nála lakik míg egybe nem kelnek. Akármit is mondanak a jelenlevők, nincs mese Sybil azt tesz, amit csak akar. Elég határozott és elég szerelmes hozzá. Jobb ha ebbe beletörődnek.

da_208_02.JPG

Ethel nem örül a Nagyszülők látogatásának, mert bár elfogadhatatlannak tartja a sötét lyukat, ahol most lakik, a sajnálatból sem kér. Kulcsos biztatja, hogy a gyerek esélyei a jövőben így lesznek jobbak. A szolgák étkezőjébe a szokásos traccsparti közepén toppan be Sofőr/Újságíró és elújságolja mindenkinek, hogy elveszi Sybilt. Ezen mindenki elcsodálkozik, Carson papa pedig egyenesen kiteszi a szűrét a fiatalembernek, aki ilyen pofátlanul meri áthágni a szabályokat!!!! Sofőr képén úgy látom, hogy neki édes mindegy, ki mit szól hozzá ő csak egyszerűen boldog.

da_208_03.JPG

Az esküvői készületek közepette egy gramofon is érkezik, Nagyi kissé tart tőle, hogy ez a micsoda felrobban. Odafenn Edith rendezgeti az ajándéktárgyakat, lassan elkel mindenki, Lavina, Méri még Sybil is, csak ő marad itt a magányos nagynéni. Halszem siet fia segítségére, hogy meggyőzzék Sybilt eme kapcsolat kilátástalanságáról, azonban a lány olyan makacs, mint az öszvér és az érvek egyszerűen lepattognak róla. Lehet itt fenyegetőzni a királyi udvarból való kimaradással meg a társadalom megvetésével, Sybil hajthatatlan marad. A dublini esküvőt pedig akár a család jelenléte nélkül is képes lenne megtartani.

da_208_04.JPG

A nagy készülődés közepette Carson papa a végkimerültség határához érkezett és csak Kulcsos anyáskodó szigora hatására hagyja ott a szervezkedést és bízza rá Molesley-re a borok szervírozását. Jenki se érzi jól magát, fújtat mint a gőzmozdony, de őt nincs aki helyettesítse, hiszen meg kell tárgyalni Lorddal Sybil ügyét. Az apa szerint a túlzott engedékenység okozta a vesztét, az anya azonban lánya védelmére kell. Erre az amerikai liberális nevelésre aztán a házura kivonulással válaszol. Thomas a feketebiznisz bedőlését követően mindent megtesz hogy visszakapja régi állását, például segítőkész és kedves. Elképesztő. Sajnálja, hogy nem ő helyettesíti Carsont, hanem Molesley, aki a nagy borkóstolgatás közben alaposan benyakalt. Vacsora közben persze megint Sybilt piszkálják, egészen addig amíg Jenki rosszulétére hivatkozva a család sajnálatára vissza nem vonul.

da_208_05.JPG

Annuska nagyon elgondolkozhatott Bates helyzetének komolyságán, mert azt ajánlja a komornyiknak, hogy házasodjanak össze, mert abban az esetben jogilag van köztük kapocs, bármi is történjék. A férfi nem tud mi felelni, mert Annuskának sürgős teendője akad, a részeg Molesley helyett kell a borokat a vacsoraasztalra tennie. A család az inas kidőlését is a közeledő spanyolnáthának tulajdonítja, de Nagyi kolerajárványos poénját nem tudják a jelenlevők értékelni, amikor Lavina is rosszul lesz. Doki jön megvizsgálni a betegeket, Jenkinél szerencsére semmi komoly, csak ágynyugalmat rendelt el, Lavinának meg tejet, fahéjat, Aspirint meg NeoCitrant.

da_208_06.JPG

Miközben az orvos betegtől-beteghez száll Matyi a feldíszített nagyteremben beüzemeli a gramofont és az arra tekergő Mérit felkéri táncolni, hogy a bénaság után gyakoroljon egy kicsit az esküvőjére. A lassú andalító muzsikára forognak körbe, közben Matyiból előtör az őszinteség és elmeséli Mérinek Nagyi azon javaslatát, hogy őt vegye el feleségül. És amit egyedül gentleman mivolta akadályoz meg. Abban persze nem akadályozza meg semmi, hogy lekapja Mérit miközben a kamera még mindig forog körbe. Már én is elszédültem, mikor Lavina halló-zik be a romantikába, szétugrasztva a párt. A jelenlevő három emberből egy felesleges és úgy tűnik Lavina érzi, hogy ő az.

da_208_07.JPG

Doki végre eljut Molesley-hez, aki kobra-módba kapcsolva üldögél a cseléd-étkezőbe. Az orvos egy szagminta vétel után felállítja a diagnózist: részegség. Carson hősködik, hogy mindenképpen vissza akar állni a munkába, Kulcsos lebeszélni ahogy arról is, hogy Molesley helyettesítse az eset után. Lord lép ki a szobájából, mikor a Szobaözvegybe botlik, az persze megint vigyorog és minden vágya, hogy segíthessen a szomorkodó Lordnak. Az kapva kap az alkalmon és megismétlik a múlkori romantikázást. Bates hirtelen megjelenésekor úgy vágja Jane-t az ajtó mögé, mint az egyszeri lány a karácsonyra kapott buci-babát a sarokba. Ez végre észheztéríti a Házurát: a hormonok után előtör belőle a gentleman, úgyhogy a bájos együttlétnek azonnal végetvet és elküldi a lányt.

da_208_08.JPG

Lord a másnapot Branson meglátogatásával kezdi és nagylelkűen le akarja fizetni az eltűnését. A sofőr nem azért epedezik Sybil után már évek óta, hogy most egy csekkel elintézzék, úgyhogy visszaszól leendő apósának. Azt a tisztességének emlegetése annyira kihozza a sodrából, hogy kitiltja a férfit a faluból, mégha ez azt is jelenti, hogy Sybil is elmegy. Hazaérve a Lordot teljes káosz fogadja, a szolgálók közül is megbetegedtek páran és Szőr-Ricsi is váratlanul Downtonba utazik. Matyianyu a sok megbetegedés miatt azt javasolja a fiáéknak, hogy halasszák el az esküvőt, ebbe ha nem is örömmel, de beleegyeznek. Cora állapota reggel súlyosabbra fordult, Kakastaréj egész éjszakás buzgó ápolása ellenére.

da_208_09.JPG

Bates komolyan vette Annuska kérését és sikerült egy esküvői időpontot kérnie péntekre. Alig kezdenek örülni, mikor Ethel érkezik karján a kis Károlykával. Egészen elfeledkeztem, hogy jön a Genya Nagypapa meg a Kedves Nagymama családegyesíteni. Már mind a ketten a kis fogadószobában várakoznak. A férfi sokkal normálisabb hangulatban van, mint a múltkori löncskor, igaz első szava máris az üzletről szól. A Nagypapa ugyanis meg akarja vásárolni az unokát, akit majd úriembernek nevelhet Oxfordban, de mindezt úgy hogy a szobalány-anyát teljesen kitenné a gyerek életéből. Ethel persze kiakad, de lássuk be a Tatának igaza van, elég jelentős különbség aközött amit a nagyszülők és amit Ethel tud nyújtani a gyereknek.

da_208_10.JPG

Jenki ezalatt még rosszabbul lesz, O'Brien már totál kivan, és mindenképpen szabadulni akar a titkától, mielőtt késő lenne bocsánatot kérni az úrnőtől a földön felejtett szappanért. Lavina ezzel szemben él és virul a másik szobában olyannyira, hogy az esküvő elhalasztását isteni jelnek tekintve lefújja az egész házasodósdit. Egész pontosan hallotta és látta a Mérivel való romantikázást a hallban, és úgy döntött, hogy nem való neki a főúri sorba való házasodás és azt inkább meghagyja Mérinek. Ő úgy sem olyan szép és jó blablabla... Végre Szőr-Ricsi is megérkezik Londonból, nem mintha nála lenne a spanyolnátha ellenszéruma, ő azért itt akart lenni. Mérinek aztán viszonylag gyorsan leesett a tantusz, hogy a vőlegény csak a tűz közelében akart sütkérezni, nehogy amíg Lavina ágynak dőlve fekszik Matyi bepróbálkozzon Mérinél. Vagy fordítva. A kínos beszélgetést aztán Thomas megjelenése zárja le, aki Carson helyét átvéve segíti a ház zavartalan működését és hálájának még Kulcsos is hangot ad. Dézi levelet kapott megint az apósától, akiről nem akar továbbra sem tudomást venni.

da_208_11.JPG

Annuska elárulja Mérinek, hogy pénteken titokban összeházasodik Bates-szel és kéri, hogy valamilyen módon segítsen neki megoldani, hogy ne vegyék észre aznap a hiányát. Méri ígéri aztán rohan az anyjához, aki ismét nagyon rosszul lett, a doki szerint, ha túléli az éjszakát, akkor megmarad. A családtagok mind megdöbbenve hallgatják a jóslatot. A doki még ránéz Carson papára is, aki később Mérivel a szokásos együttműködési paktumukat is megerősíti, főleg hogy Thomas a komornyik szobájában is felbukkan a legnegédesebb álvigyorral a képén. A régiíúj inas ugyanazzal a méltóságteljes pofával szolgálja ki a megritkult asztaltársaságot a vacsoránál is, amikor Sybil rohan be lélekszakadva, hogy Lavina rosszul van. Az egész sereg egyből a lány szobájába indul, Mérit még Szőr-Ricsi acél-karja sem tudja visszatartani. Az orvos már itt van, és sajnos a legrosszabb hírekkel tud szolgálni: ez itt kérem a vég. A lány utolsó szó jogán még elmondja a szokásos szabad vagy légy boldog monológot Matyinak aztán fennakadnak a szemei... Kapunk egy szép képet még búcsúzásként, amit kiterülve fekszik az ágyon, és ahol egyes szemek szerint nincs lába.

da_208_12.JPG

Derűre-ború, esküvő helyett temetés. Matyi érkezik a kastélyba fekete karszalaggal, a szolgák a lagzi virágfűzéreit bontogatják. Az ügyvéd nincs túl jó passzban, még Mérit sem akarja látni és a szertartás megszervezését is teljesen a Lordra hagyja. Szerencsére Jenki túlélte azt a drámai éjszakát, úgyhogy továbbra is a körünkben tudhatjuk. Még melegében bocsánatot kér a Lordtól is, hogy annyira elhanyagolta az elmúlt időben. Fátylat és kezet rá, azt hiszem mind a ketten megbékéltek. Ethel jön Kulcsoshoz, határozott a gyerek adás-vétel felől, és úgy döntött, hogy nem adja oda a Nagyszülőknek Károlykát. Inkább felneveli nyomorban, az anyai szeretet mindent pótol. A nagy gyászban el is jutottunk péntekig, amikor Bates és Annuska (ifj Batesné) végre összeházasodnak.

da_208_13.JPG

Lord csöngetésére Szobaözvegy érkezik, kicsit kínos a találkozás, igaz bármilyen nagy ez a ház előbb utóbb csak összefutottak volna valamelyik sötét zugban. Szóval pont ezt elkerülendő Jane beadja a felmondását és a Lord pedig megtámogatja a fiának tanulmányait, aztán még látunk egy búcsúcsókot és itt a vége fuss el véle. Jobb lesz ez így mindenkinek. Ifj Batesné titkos esküvőjéhez titkos nászajándék is dukál Méritől: egy csinos szoba a nászéjszakához. Ez is beletellett néhány részbe, amíg eljutottunk idáig.

da_208_14.JPG

Lavina temetésén csupa ismerős arc, a szokásos temetési szöveg, por a porhoz, hamu a hamuhoz, ejj isa por és homu vogymunk. Mindenki holtfehér a fekete ruhájában. Matyit kissé megviselte a dolog, mert a temetés végén még azt fejtegeti hosszasan Mérinek, hogy Lavina miattuk összetört szívvel halt meg ezért átok ül mindkettejükön és sose lehetnek boldogok. Na itt van az a pont, amikor Méri is besokall és lelép Szőr-Ricsivel.

da_208_15.JPG

A szertartás végével szétszélednek az emberek, a Lord először majdnem nekiugrik Politikus Sofőrnek, aztán mégis békével bocsájtja el Sybilt és a srácot. Dézit apósa kapja el William sírjánál, akkor végre csak találkoztak személyesen. Nem mindenkinek végződik békésen a temetés napja, mert Batesért két bilikalapos úr jött, hogy szándékosan elkövetett gyilkosság miatt elvigyék a komornyikot. Még Annuskától kap egy búcsúcsókot, aztán a szolgák sorfala mellett bilincsben elvezetik.

Ne menjetek messzire kedves Olvasóim, mert hiába záródik le máris a második évad, az ITV megörvendeztet minket egy karácsonyi különkiadással, és hogy az hogy-is-vót, majd karácsony szent napján elolvashatjátok!

Címkék: Downton Abbey
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása