Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 2x06 - Around the Bend (A szikla peremén)

2011. november 21. 12:00 - Gabba

A magyar címet szerencsésebb lett volna „az őrület határán”-nak fordítani, de ezen most ne akadjunk fenn, vágjunk inkább bele az aktuális részbe. Múzeumlátogatással kezdünk, titkosszolgálati ügynököknek a belépés ingyenes, főleg záróra után. Illinois államban vagyunk, a wakefield-i British History Museum éjszakai csendjét Myka és Pete molyolása zavarja meg, az egyik üvegvitrinben elzárt „elefánt sétapálca” feliratú leletet vizslatják éppen. A kísérő magyarázó szövegek és korabeli újságcikkek szerint a bot képes földrengést előidézni, nocsak, ez már megint érdekes lesz. Pete marhára ráér, nekilát hülyéskedni a különböző kiállítási tárgyakkal, köztük egy korabeli telegráffal, a szabálykövető Myka hiába hívja fel figyelmét a „hozzányúlni tilos” feliratokra. Váratlanul egy, a hajas fejbőr terén kihívásokkal küzdő (vö. kopasz) figura tűnik fel és halad a sétapálca vitrinje felé. Határozott mozdulattal kiveszi a botot, ám ekkor megpillantja a két ügynököt. A csávó a padlónak üti a bot végét, morajlás hallatszik, rengeni kezd az épület, vazze, ez tényleg működik! Beindul a riasztó, a kopasz elmenekül, Pete utána. Az utcára kiérve Mrs. Fredericbe botlik, a félelmetes arcú főnöknéni viszont leállítja az üldöző Pete-et: Mr. Lattimer, hagyja futni ezt a Malone nevű tolvajt, ez szigorúan titkos akció, még a társainak sem beszélhet róla! Mivan?! Főcím.

A kiérkezett rendőrök begyűjtik az ügynököket, akiket aztán Kate Logan, chicagoi FBI ügynök hozat ki a vizsgálati fogságból. Kate és Pete régebben nyilván dugtak (they have history together, mondják a szemérmes amcsik), csipkelődő beszélgetésükből ez világosan lejön Mykának is. Becsörög Artie: Na végeztek a helyi zsarukkal? Akkor jöjjenek vissza ide a serpenyőbe, már ég a tűz! Mit akar ez a tűzzel?, értetlenkednek az ügynökök, és a raktárba visszaérve választ is kapnak. A korábban már látott Régens, Benedict Valda ücsörög Artie irodájában, és közli: az ismétlődő kudarcok miatt a Régensek közelebbről fogják nyomon követni az ügynökök tevékenységét. Valda főleg Claudiára pikkel, át is ad egy pendrive-ot Artie-nak a csajról összegyűjtött megfigyelésekkel, majd elhúz. Claudia nem boldog, Pete csak pislog, Artie zavartan néz, Myka hangosan hitetlenkedik: Itt járt nálunk egy valódi Régens, el se hiszem. Később egy elhagyatott gyárépületnél Pete titokban találkozik Mrs. Frederic-kel, aki meglepő infót közöl: A Régensek azt gyanítják, áruló van az ügynökök között. Magának most az a feladata, hogy kövesse nyomon Malone-t, akit biztos, hogy előbb-utóbb megkeres az áruló. Ha új híre van, jöjjön vissza ide és törje be a gyár egyik ablakát, viszlát! (Kétségtelenül egyedi módja ez a kapcsolatfelvételnek, de mint tudjuk, a raktárral kapcsolatban nem szabad semmin sem csodálkoznunk.)

Myka és Pete elindul, hogy Artie megbízásából átvizsgálja Malone lakását. Az ablakon kinézve Pete egyszer csak észreveszi a kopasz tolvajt: Te maradj itt, én addig átnézem a szemeteskukákat odalent, mondja Mykának és lerohan az utcára. Pete a sarok mögül sasolja Malone-t és nem hisz a szemének: a csávó, kezében az ellopott sétabottal, Valdával beszélget és egy borítékot ad át neki! Na, abban sem szülinapi meghívó van, az már biztos. Hiába, mindig a legmagasabb szinten kell keresni az árulót, ezt minden kémfilmben jártas szakértő tudja. Miután Valda elmegy, Pete a Farnsworth-szel elkábítja Malone-t és siet szólni Mykának. Mire azonban visszaérnek, Malone és a bot eltűnt: De hát lesokkoltam, saját lábán nem mehetett el!, dühöng Pete. Valami mondvacsinált indokkal otthagyja Mykát és elhúz a titkos találkahelyre, hogy tájékoztassa Mrs. Fredericet. A félelmetes arcú főnöknéni megígéri, hogy beszél néhány, általa megbízhatónak tartott Régenssel, Pete viszont igyekezzen mielőbb megtalálni Malone-t, de továbbra se vonja be Mykát vagy Artie-t, mert azzal veszélybe sodorná őket.

Pete visszatér Leena panziójába, ahol Myka vizsgálgatja a Malone lakásából elhozott tárgyakat és az ott készített fényképeket. A cseles Lattimer kipróbálja, hogy Malone milyen számot hívott utoljára a telefonjáról: valami motel jelentkezik, Pete persze nem árulja el Mykának, hanem ismét lelép: Majd jövök, te dolgozz itt tovább. Természetesen kedvenc ügynöknőnknek feltűnik ez a sok össze-vissza rohangálás, és amikor az egyik, Malone lakása közelében készült utcai fényképen meglátja Pete-et, szörnyű gyanú ébred szép fejében. Mindeközben a raktárban Claudia kacagva feltöri Artie számítógépét és nekilát elolvasni a róla készített titkos jelentést. Majd dühösen berohan Artie-hoz és számonkéri: Mi ez a lista, méghogy ötven különböző módszer arra, hogyan lehetne engem eltenni láb alól?! Rendkívül vicces párbeszéd következik:

Claudia: Kitörölni az emlékezetét!
Artie: Ez viszonylag humánus módszer...
Claudia: Otthagyni egy nem angol anyanyelvű országban!
Artie: Tudják, hogy onnan is visszatalálnál... Egyébként rólam is készült ilyen lista.
Claudia: És attól boldog?
Artie: Ugyan már, te megbecsült tagja vagy a csapatnak, senki sem akarja kitörölni az emlékezetedet, sem betenni téged egy savval teli kádba.
Claudia: Micsoda, ilyen is van a listán? Basszus, tényleg, itt van a hátoldalon, a 43-as számú módszer!

Ekkor lép be Myka és borongó hangon közli velük sejtését: Szerintem Pete megint inni kezdett. Miután Lattimer visszatér, nyomban faggatni is kezdik: Tényleg újra iszol, és ha nem, mered-e tagadni? Pete döbbenten tiltakozik: Dehogy iszom, nyolc éve tiszta vagyok, ti is tudjátok, majd dühösen lelép. Visszamegy az elhagyott gyárépülethez, kővel bedobja az ablakot és már csörög is a mobilja. Azonban nem Mrs. F hívja, hanem Valda! Ide figyelj Lattimer, elkaptam Mrs. F-et, és kinyírom őt is meg a társaidat is, ha nem szállítod le nekem Malone-t! Pete persze tökös gyerek, nem ijed meg egy kis fenyegetéstől: Oké, ha játszani akarsz, játszhatunk!, üvölti bele a pusztaságba. A panzióban pár soros figyelmeztetést hagy hátra a társainak, majd néhány fegyvert magához véve rettenthetetlen léptekkel elindul.

Lakefieldbe érve először telefonon üzenetet hagy Kate-nek, hogy segítsen Valda nyomára bukkanni, majd a motelbe megy, ahol rövid úton lerendezi a kopasz sétabot-tolvajt. Az erőteljes ütlegek hatására Malone előadja a botot, azt viszont tagadja, hogy ismerné Valdát. Pete továbbmegy Chicagóba, ahol egy kávézó teraszán találkozik Kate-tel. Na Petikém, áruld csak el, kinek dolgozol, és mi ez az egész ezzel a Valda nevű fószerrel?, tér a lényegre a dinamikus ex. Azt nem árulhatom el, de segíthetnél átnézni az utcai kamerák felvételeit, hátha a nyomára bukkanunk. Kicsit smárolnak, majd a megfigyelési módszer pontos kidolgozása érdekében szobára mennek, és már röppenek is szanaszét a különféle ruhadarabok. A heves előjátékot azonban váratlanul megzavarja Myka, rájuk törve az ajtót. Nem akar beszállni harmadiknak, sőt kiküldi a szobából Kate-et, Pete-et pedig figyelmezteti, hogy Mrs. Frederic eltűnt és Valda vette át a csapat irányítását. Pete a bottal enyhe földrengést idéz elő és elmenekül, a ház mögött már kocsiban ülve várja Kate. Myka utoléri őket: Ne szállj be Pete, gyere velem!, kéri társát. Lattimer habozik, közben kiszúr egy mesterlövészt a tetőn, aki a következő pillanatban már le is lövi Kate-et! Nabazmeg! Pete bosszúszomjasan elrohan, Myka is lelép és egyenesen az FBI helyi központjába megy, ahol az egyik szobába belépve csak ennyit mond: Pete bajban van. Az asztal túloldaláról érdeklődő arccal tekint fel – Kate! Mivan?!

Myka pár szóval igyekszik magyarázatot adni Kate-nek, mondván, hogy Pete a legutóbbi titkos akciója óta kényszerképzetekben szenved. Majd pendrive-ról lejátszik egy utcai kamera által rögzített felvételt, amin Pete egy kávézó teraszán ücsörög és úgy csinál, mintha valakivel beszélgetne és csókolózna. Nekem is furcsa üzenetet hagyott, erősíti meg Kate a gyanút. Myka visszamegy a múzeumba (gondolom, ezúttal vett belépőjegyet), és a videohívón megcsörgeti Artie-t. A szakállas szerint elképzelhető, hogy azok közül a kiállítási tárgyak közül okozza valamelyik a hallucinációkat, amiket Pete a múltkor megfogott. Na mutassa, miket taperolt össze a barátunk!, kéri Mykát. Pete mindent szeret összefogdosni, ezt maga is tudja, Artie, már annak is örülnünk kell, ha nem kezd nyalogatni valamit, mondja Myka. A tárgyak közül Artie végül kiszúrja az 1860-as évekből származó telegráfot, aminek a leírása természetesen megvan a raktárban is: Ez okozza a hallucinációkat, már csak az ellenszert kell megtalálni hozzá, jelenti ki Artie.

Myka mobilon felhívja Pete-et: Majd én segítek neked, te most kicsit meg vagy zavarodva, közben a telegráfot beleejti a semlegesítő tartályba. A várt hatás azonban elmarad, Pete kényszerképzetei nem múlnak, és nyomába ered Valdának, amikor az két samesszel elindul az irodából. Követi őket egy roncstelepig, ahol rövid úton ártalmatlanná teszik a testőröket, a Régenst pedig megkötözi. Most mondjon el mindent, ordít rá, hol van Mrs. Frederic? Fogalmam sincs, miről beszél, értetlenkedik Valda, Pete ettől csak még dühösebb lesz. Közben azonban zavar támad a fejében, képeket lát felvillanni a telegráfról és ütemesen doboló ujjakról. Valda rájön, hogy az ügynöknek kényszerképzetei vannak, de hiába beszél hozzá békítőleg.

Megérkezik Artie és Myka, Artie egy hatalmas orsós magnót bekapcsolva elindítja az Oye Como Va c. ismert sláger eredeti stúdiófelvételét (!). A zene jó, az idő szép, de sajnos nincs hatással Lattimer-re. Ezek szerint mást kell kitalálnom, motyogja Artie. Csak nehogy túl késő legyen, mert közben úgy tűnik, Pete teljesen becsavarodott, és nem fél a fegyverét használni. Teljes zűrzavar támad: Pete lelövi Artie-t, Valda kiszabadul és lelövi Mykát, erre Pete lelövi Valdát, aki még estében rálő Pete-re, de egy üzemanyagtartályt talál el, ami felrobban. Kampec az egész társaság. Vagy mégsem? Artie ugyanis egy golyóálló plexi mögül vigyorog: ezzel a teljeskörű audio és video stimulációval sikerült visszazökkentenie a baltaarcú ügynököt a valóság rögös talajára.

Később Mrs. Frederic meglátogatja Pete-et a raktárban, és megnyugtatja, hogy Valda ügynök megértő, nem haragszik, az egésznek az oka a telegráf volt, ami Pete tudatalatti félelmeit erősítette fel. Pete gyanakszik, hátha Mrs. F. megint csak látomás, mint a múzeum előtt, és óvatosan megérinti a főnöknéni félelmetes arcberendezését. A látomás valódinak bizonyul, Mrs. F-nek csak a szeme szűkül össze egy kicsit erre a függelemsértésre, majd kihasználva, hogy Pete egy pillanatra elfordul, eltűnik. Ezt hogyan csinálja?, teszi fel az amúgy mindnyájunkat foglalkoztató kérdést Pete. Átmegy a panzióba, ahol Myka várja: Levelet kaptál Kate-től, még tart a románc köztetek? A borítékban pár soros üzenet mellett egy pendrive is van, Pete lejátssza, de Myka már előre tudja, mi van rajta: az a felvétel, amin Pete barátunk egyedül csókolózik a teraszon. Lattimer azonban nem sértődik meg, sőt elégedetten szemléli saját hódítónak szánt mozdulatait: És azt még nem is mondtam, hogy a gimnáziumban Gene Simmons volt a becenevem, vágja ki a non plus ultrát Mykának.

Kíváncsi vagy Sixx exkluzív videóira, ajánlóira, kritikáira? Csatlakozz a UPC Magyarország Facebook-oldalához!  

Címkék: warehouse 13
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.02.15. 17:37:41

Ennek a résznek az újranézése éppen belefért ma az idei Téli Olimpia első izgalmakkal teli jégkorongmérkőzése elé (tudom, megint vizes téma:))

Kate és Pete régebben nyilván dugtak (they have history together, mondják a szemérmes amcsik) :D

A lista kapcsán folytatott diskurzus valóban viccesre sikeredett, bár én az egyszemélyes csókolózós részen is remekül vigyorogtam :)
Amikor először láttam ezt az epizódot, amikor Pete saját magát megpillantva a felvételen, lereagálta az egészet azzal, hogy Gene Simmons volt a beceneve, felnevettem, hogy hát ez de lökött :)

Ezúttal akkor most meg is köszönöm a hv-t, jó volt olvasni :)

Gabba 2014.02.15. 21:55:41

@nughop_Dacjuk: én köszönöm, hogy elsőztél :)
süti beállítások módosítása