Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x10 - Blood and Fire

2011. június 20. 23:00 - sixx

Naszóval, ott tartottunk, hogy Ned Stark, az Év Faterja versenyben hendikeppel indul északi nemesember egy fejjel megrövidült Joffrey, a Pöcsfej király keze által, legalábbis közvetve, miközben egyik lánya éppen gyilkosa arájaként tetszeleg a királyi udvarban, a másik a városi csőcselékben kóborol és galambokat fojtogat, legkisebb gyermeke elvadult, mint a farkasa, az eggyel nagyobb, akit még kómásan hagyott hátra annak idején, egy félbolond lovászfiú hátán kénytelen közlekedni, mert lebénult, legidősebb (édes)gyermeke meg háborúzik valahol vidéken, aggódó anyja kéztördelésének hangjára hangolva. Van neki egy fattya is, azt meg a Falra küldte, hogy ne legyen láb alatt.

A lenyakazás nem volt kamu, ezt meg is mutatják nekünk készségesen, a kamera kéjes lassúsággal pásztázza végig a hóhér vérrel, agyvelővel és hajcafatokkal beszennyezett kardját, ami nem mellesleg nem is az övé, illetve most már igen, de korábban Ned Stark Jég nevű pengéje volt, csak éppen megosztotta, mint Jóska a deszkát a Farmville-ben, és Ser Ilin Payne volt a leggyorsabb. Sansa elájul, a hóhér Ned fejét emeli a magasba, Arya meg Yoren ölelésében vergődik. Yoren az a skótul (be ne szóljon senki, DIREKT ÍRTAM) beszélő fazon, aki a Falról érkezett új emberekért az Éjjeli Őrségbe, és ha már itt van, kimenti Arya Starkot Cersei királynő markából, nagyon helyesen. Mivel Arya meglehetősen fiús, lecsetkeli a haját, hogy az illúzió teljes legyen, és imádkozik, hogy senki ne ismerjen rá a szurtos kiskölyökben a Stark-ház egyik tagjára.

Deresben Bran megint álmodott a háromszemű hollóról, az meg ugye mindig szar híreket hoz. Azt is álmodta, hogy a fater a katakombákban téblábolt idegesen, mint aki a helyét keresi (teccik tudni, a vár alatt húzódó kriptaszerű izében, ahol a múlt nagy Starkjai ülnek kőbe vésve), így amikor magához tér, lemenne, de Hodor nem viszi le, mert fél. Hodor. Osha, a vadnő, akit valószínűleg a szereposztó rendező felesége, vagy annak legjobb barátnője alakít (mert nagyjából annyira tehetséges, mint egy közepes minőségű Barátok közt-szereplő) nem fél a kőbe vésett Starkoktól, így lecipeli. Odalent egy farkas várja őket, meg Rickon, a legkisebb Stark, mert ő is látott álmot. És amikor feljönnek, Luwin mester éppen egy üzenetet olvasgat nagyon-nagyon-nagyon szomorú fejjel. Bran szeme párás lesz.

Cat is megtudja a rossz hírt (Ned - Joffrey: 0-1), de ő Robb táborában, ahol katonák is vannak, azok előtt meg nem lehet földre rogyni, hajat tépni és ruhát szaggatni, keménynek kell mutatkozni, mert a harci kedv elszáll, mint az Oktogonra gennyes pattanásként begyűlt seggfejek a rendőrattak után. A tábor melletti erdőben elfogy a lélekjelenlét meg a kurázsi, és a nő összeomlik egy percre, de amikor meghallja, hogy valaki pár méterrel arrébb éppen fát vág karddal, odamegy, mert Robbot sejti az amatőr favágóban. Igaza van, legidősebb fia adja ki tehetetlen dühét a természeten és sír, ami hadvezérhez nem méltó, de egy 16 éves kölyökhöz igen, szóval semmi baj nincs azzal, hogy a muter a keblére öleli, és a fülébe suttogja, hogy visszaszerezzük a húgaidat, aztán meg megöljük mindet. Mármint a Lannistereket.

Joffrey, a Pöcsfej, Királyvárban éppen igazolja, miért nem lesz belőle soha Joffrey, a Menő, egy kobzos énekel neki a (vélt) (halott) faterját gyalázó kocsmadalt, amit cseppet sem talál viccesnek, sőt, így kitépeti a nyelvét Payne-nel, aki ritka nagy szadista állat lehet, mondjuk aki hóhérnak megy, azzal eleve nem stimmel valami. Joffrey hamar ráun a mókára, és ugyan az udvarban bőven van még vegzálnivaló alattvaló, inkább elmegy sétálni Sansával, aki már nem mosolyog olyan fölényesen, mint eddig, sőt, amolyan kisírt szemű, alvajáró zombiként közlekedik a palotában. Én is így lennék vele, ha apámat mostanában fejezték volna le, és a jövendőbelim odavetné, hogy amint menstruálok végre, fitút tesz belém, de hirtelen.

Joffrefy, A Legnagyobb Pöcsfej EVÖR most éppen a várfalra cipeli az arát, ahol megmutatja neki Ned fejét, mert egy nyomorult kis köcsög, azért, akit vízbe kellene fojtani most rögtön. Ez Sansának is eszébe jut, mert amikor Joff elkezd hencegni, hogy a fater feje mellé Robbé is felkerül hamarosan, a csaj visszavág, hogy csak aztán nehogy a te fejedet tépje le valaki, helló. A király ettől begőzöl, de a saját menyasszonyát csak nem veri félholtra az ember a testőrei előtt, így az egyiket utasítja, hogy adjon neki két pofont, páncélkesztyűs kézzel, hogy legyen foganatja. Sansa szája kicsattan, de ettől csak erőre kap, és elszánt léptekkel megindul a kis nyikhaj pöcs felé, hogy lelökje a várfalról, de Sandor Clegane, Joff személyi testőre visszahúzza a karjánál fogva. Kár.

Robb és nemesemberei azon tanakodnak, hogy kinek esküdjenek hűséget, hiszen van ugye Joffrey király (akinek köze nincs a trónhoz, hiszen apja a saját nagybátyja), meg Stannis király (Robert legidősebb bátyja, a trón jogos örököse), de Renly király is jelentkezik (Stannis öccse, semmi köze a trónhoz), Westerosban lassan több lesz a király, mint az épeszű LMP-képviselő az Országgyűlésben. A vitatkozásnak a Greatjon nevű ember, akinek rendes neve Umber, vet véget, nekem ezek nem királyaim, kapja be mind, északon vagyunk, legyen nekünk is egy uralkodónk, mert miért ne? Na, ez nagyszerű ötletnek tűnik a haditanácsban, Cat is elégedetten mosolyog, Robb meg már el is felejtette a fatert, koronát kapok, bazdmeg, olvasható le az arcáról. Észak Királya, kiabálja a sok bőrruhás szakállas, örök hűséget esküszik mindenki, Theon is. Ja, Benjen Starkról semmit nem tudni.

Cat valamiféle megnyugvást keres a táborban, és erre a legalkalmasabbnak Jamie Lannistert találja, akit ugyebár a fia fogott el egy csatában, amit húsz statisztával vívott. A Királyölő nincs túl jó bőrben, egy karóhoz láncolták, mint egy medvét, de a száját még így sem tudja befogni, tán csak nem viszket a lábad köze, kérdezi kedvesen a nőtől, aki cserébe egy kővel jól fejbe vágja, és kilátásba helyezi, hogy ott menten a nyaka köré tekeri a beleit. Jamie nem az az ijedős fajta, meg nem is hülye, és tudja, hogy bármennyire is felkúrja a nő agyát, az nem nyírhatja ki, mert élve többet ér, mint holtan. Cat, úgy tűnik, az önsorsrontás területi képviselője, mert még a biztonság kedvéért megkérdezi tőle, hogy mi is történt egészen pontosan a fiával, Brannel, még Deresben, falmászás közben. Hát, kilöktem az ablakból, mondja Jamie jottányi megbánás nélkül. Miért? Hogy meghaljon. Erről akkor asszem ennyit.

Királyvárban Cersei az egyik rokonnal múlatja az időt, azzal a kölyökkel, aki Robert király fegyverhordozójaként tevékeny szerepet vállalt halálában (részeg ember vs. vaddisznó, ugye), és az idő múlatásán dugást értek, ezek a Lannisterek elég gusztustalan népek. Cersei egy kicsit szomorkás, mert megtudja, hogy Jamie Robb foglya. Tywin Lannisternek sem ez a legvidámabb napja, haditanácsot tart éppen a sátortáborban, amit azzal vezet fel, hogy "Elfogták a fiam!" Amilyen hangon, testbeszéddel és arcjátékkal ezt Charles Dance odaveti az asztalnak, azt díjazni kellene, csak mondom. A nemesei összefoglalják a helyzetet: Stannis és Renly sereget gyűjtött, Robb győzelemre áll, szopóágon vagyunk, mert háromfelé nem tudunk harcolni, és akkor még ott van Jamie kiváltásának kérdése is.

Tyrion az egyetlen, aki tisztában van a helyzet súlyosságával, de esze ágában sincs békét kötni, és ezt a fater értékeli, kizavar mindenkit, csak őt nem. Na, akkor édes fiam, Pállottszájú Tóbiás, te mostan elmégy Királyvárba, és te leszel a király Segítője, mert én nem mehetek (harcolni kell), Joffrey meg, ha így folytatja, előbb-utóbb magára gyújtja még a várat is, amekkora pöcs. Kell valaki, aki rendet tesz, mondja Tywin, Tyrion meg csak néz, de miért én, amikor van neked testvéred is, szép magas? Mert a fiam vagy, és bazdmeg, olyan súlya van a mondatnak, hogy az valami hihetetlen, háromszor tekertem vissza a jelenetet, a két színész zseniális. Ja, de a kurvádat ne vidd, mert felakasztom.

Ugrunk egyet a másik kontinensre, ahol reggel van, Dany a sátrában ébred összetörten, a hóttszerelmes Jorah természetesen ott ül mellette, és nem szívesen számol be az előző éjszakáról, izé, a fiad, na, szóval nem élte túl a születését. Dany teljesen begőzöl, oszt miért? Meg hogyan? Hol az a banya? Jön a vaják is, hát, nem volt egy szokványos gyerek, farka volt (nem olyan, amolyan), meg pikkelyei, amint hozzáértem, leomlott róla a hús, kibírtam röhögés nélkül, khaleesi. Mondjuk szóltam előre, hogy Drogo élete egy másikba fog kerülni, teszi hozzá. Erről nem volt szó, kiabál Dany, mutasd meg nekem Drogót, hadd lássam, mit vettem a gyermekem életéért.

Hát, egy zombit, azt, élőholt lett Drogóból, csak néz ki a fejéből, de nem beszél, nem lélegzik, nem jár, semmi, csak fekszik a földön, ennél még a klasszikus zombik is többet érnek, azok legalább csoszognak. Danynek sem jön be az üzlet, mikor lesz jobban az uram, kérdi, de a banya apró mosollyal a sarkában csak annyit válaszol, hogy majd amikor a nap nyugaton kel és keleten nyugszik, akkor. A nomád királynő ekkor döbben rá, mennyire meg lett vezetve, és milyen igaza volt a többi dothraki harcosnak (akik, mellesleg, már régen leléptek, csak páran maradtak mellette, főleg rabszolgák). De hát megmentettelek, mondja, miért basztál ki velem? Mert így legalább a fiad nem fogja felperzselni a kontinenst, és eleve, hárman erőszakoltak meg, mire közbeléptél, teccett volna kicsit sietni.

A Falra is eljut Ned lenyakazásának híre, Jon Snow lóra pattan, és hiába könyörög neki Sam, hogy ne menjen sehová, mert a dezertőrökre halál vár, ellovagol, hogy Robb seregéhez csatlakozzon, és bosszút álljon. A Lannister táborban a törpe a sátrában hever, és közli a rossz hírt Shae-vel: nem jöhetsz velem Királyvárba, Na, ez a nő nem egy szokványos ribanc, legalábbis nem úgy viselkedik, hanem úgy, mint akinek előjogai lennének, vagy legalábbis ő lenne Tyrion felesége. Csapkodás, hiszti, villogó szemek, én miért nem mehetek, kérdezi, tán szégyellsz? Mert nem tudok viselkedni? Hát ja, meg mert kurva vagy, na. Tyrion, akinek a kurvák igencsak gyengéi, persze beadja a derekát, hát akkor gyere, amúgy fel akartam idegesíteni a fatert, te erre pont alkalmas leszel. Shae azonnal ráveti magát a farokra.

Jon Snow hepicáskodása nem sokáig tart, még éjjel utolérik a többiek Sam vezetésével, és emlékeztetik esküjére, de a jelenet végén még nem lehet tudni, hogy visszamegy-e veleük a Falra, vagy inkább Robb mellett dönt. Danyéknél is este van, Drogo nem lett jobban, csak fekszik és mered a jurta plafonjára, szegény felesége meg ezt nem bírja túl sokáig, és elővesz egy párnát, amivel kiszorítja belőle a szuszt, és közben nagyon keservesen sír. Nem lehet könnyű nomád királynénak lenni, na. Jelentem, Benjen Starkról semmi hír.

És ha már közjátékoknál tartunk, Pycelle mester vén kecske lététre előszeretettel nyalogatja a sót, vagyis azt az északi kurvát, akit Kisujj tanítgatott vagy két epizóddal korábban, tart neki egy kiselőadást a királyokról, akik jöttek-mentek, de ő csak megmaradt mindegyik mellett, és még arra is van ideje, hogy Joffrey-ról mondjon pár jó szót, szerinte nagyszerű király lehet, neki legyen mondva. És amikor a kurva kimegy, a rozoga vénemberből micsoda fickós nyugdíjas lesz hirtelen, tornázik, szökell, ejnyemár, a hajlott hát csak átbaszás??? Az utolsó közjáték a legjobb, Varys és Kisujj szócsatái eddig is élvezetesek voltak, a karakterek is jók és a színészek lenyűgöző természetességgel oltják egymást, Varys például Kisujj nagyratörő tervei és kisebbségi komplexusa miatt szólongat be finoman, az meg a herék és a farok hiánya után érdeklődik udvariasan. Varys, mint kiderül, nem akar király lenni, nagyjából egyedüliként a városban. Na, megjön Joffrey, királykodjunk, mondja, és összeül a tanács.

Yoren nem ma kap saját széket a Hajas szalonban, az kurvaisten, Arya úgy néz ki, mint Ringo Starr anyjának legvadabb rémálma, és a nevét is megváltoztatták, Harry lesz (kiejtve: 'Arry) belőle, és utcagyerek, hugyozni meg ha lehet, majd tessen egyedül, mondja a feketében mogorváskodó Yoren. A Falnak mennek (bocs), az meg vagy ezer mérföld, két szekér, rajtuk kaja meg pár különösen veszélyes bűnöző, olyan fejjel, hogy ihaj, Arya kicsit meg is szeppen. Gyalogszerrel mennek majd a többiek, közöttük Arya és az őt pillanatokon belül vegzáló dagi gyerek is, aki el akarja venni Tűt, a kardot, amit még Deresből hozott a kislány. Nem megy egyszerűen, sőt sehogyse, mert egy nagydarab kovácslegény közbeszól, és megvédi a kicsit. A srác nem más, mint Robert fattya, akit Ned az ötödik epizód környékén talált, és szépen kimenekíttet Yorennel a biztonság kedvéért.

A Falon, ahová Arya ebben az epizódban már tuti nem ér el, Jon Snow Mormont parancsnokot szolgálja ki, ezek szerint csak nem lépett le tegnap este, helyes. Az öreg persze pontosan tudja, mi történt, meg is jegyzi, hogy ha minden kiszökő nyikhajt lenyakaztatna, csak szellemek őriznék a Falat, a lényeg az, hogy Jont visszahozta a becsület. Hát, nem az hozott vissza, hanem a barátaim, mondja Snow. Hát, nem is a te becsületedre célozgattam, így az öreg, és hogy ül ez a mondat is, elképesztő. Mormont beleunt a várakozásba, és fegyverbe szólítja a helyőrséget, megyünk északnak, a Falon túl, és megnézzük, mi lett Benjen Starkkal, aki nélkül én haza nem jövök. Elindulnak, át a falon, lovon, feketében.

Na, kérem szépen, most, hogy így masnit kötöttünk a történések nagy részére, és a Fal szép keretbe foglalta a kalandokat, már csak egy helyszín van hátra, Dany és nomád serege, mind a nagyjából nyolc fő. A statisztéria éppen Drogo halotti máglyája körül álldogál kissé idegesen, biztos ők is olvasták Gárdonyi Láthatatlan emberét, és félnek, hogy leölik őket is a vezér után. Dany a Trónok harca Abraham Lincolnjaként bejelenti, hogy őneki bizony rabszolgák nem kellenek, ahonnan én jöttem, ez a barbár szokás nem dívik, aki menni akar, menjen. Ilyenkor ugye síri csend szokott lenni, és senki nem mozdul, de ez a Trónok harca, itt az egyik főszereplőnek a fejét is levágták, így nem képedek el túlságosan, hogy pár arc búcsút int.

A banya is menne, de nem tud, mert Drogo halotti máglyájához kötözték, asszem megérdemli. Jorah síkideg, mert meg van győződve arról, hogy Dany a lángokba veti magát az ura után, és akkor itt marad a dothraki lovasok között, de a királynő megnyugtatja, nem olyan családból származom én, nyugivan. És ad neki egy puszit is, amitől a lovag elolvad, és nem hepciáskodik, akkor sem, amikor Dany meggyújtja a máglyát, férjét, boszorkányt, megkövesedett sárkánytojásokat egyszerre (Jorah inkább a korabeli ebayre vinné a portékát), majd szépen fogja magát és besétál a lángokba. Jorah mozdulna, de nem tud, tűzben jár a nő, mi az istent csinálhatna? A lángok egyre magasabbra csapnak, a banya fejéről egyre több bőr és hús olvad le, Dany viszont láthatóan sértetlen, habár a lajbija nem azbesztből van.

Reggel Jorah megébred, és megy megnézni, mi maradt a főnökasszonyból, hát egy nagyon koszos szőke pucérnő, annyi, ott ül a hamu közepén egy szál semmiben, és éppen szoptat. Egy sárkányt. Ami kikelt a tojásból. És még van kettő, hiszen három tojást tettek a tűzbe, egy nem is annyira szarul animált vörös sárkány például a vállán emelkedik fel és rikolt egy aprót. Az összes isten irgalmazzon Westerosnak.

Nos, ennyi volt a Trónok harca első évada, nagyon köszönöm a megtisztelő figyelmet, a spoilermentes kommentelést és türelmet, amit a hardcore rajongók tanúsítottak a posztok iránt, amikben rajongásuk tárgyát cinkeltem hétről-hétre. A félreértések elkerülése végett tisztáznám, hogy csak olyan sorozatról érdemes hogyvoltot írni, amit az ember kedvel, és én a Trónok harcát nagyon megszerettem. Jövőre folytatjuk, addig is tessék olvasni a többi hogyvoltot is, mert pompás írások vannak a blogon, ami pedig engem illet, a következő projekt a Borgiák lesz, amit az HBO-vetítéssel egyszerre kezdek.

Címkék: trónok harca
283 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsili mákkal 2011.06.20. 23:08:26

Köszönjük, sixx. Élmény volt végig.

Leadfoot 2011.06.20. 23:14:24

Hű, egy pillanatra azt hittem, Sansa Dugovics tituszosat fog játszani a Pöcsfejjel.

Nekem Drogo hiányozni fog, az egyik kedvencem volt.

Hogy fogjuk kihúzni a következő szezonig?

Leadfoot 2011.06.20. 23:24:34

Mindig is azt mondtam, hogy ez a sorozat a genyók miatt zseniális.

Mert a jóknak szurkolni uncsi. De a csúnyák ellen... na, az már valami. A néző sokkal intenzívebben tud gyűlölni egy szereplőt, mint kedvelni.

Gondoljuk csak meg. A standard genyaember (mittudomén, a bíró a Kevin costneres Robin Hood-ból, de csak azért mondom őt, mert hirtelen ő ugrott be) elmehetne Teréz anyának bármelyik Lannister mellett.

A Pöcsfej meg... nem hiszem, hogy életemben jobban kívántam volna sorozatszereplő halálát.

fran7 2011.06.20. 23:26:22

@Leadfoot: Mondjuk én azt hittem leugrik magától.
Magyar nevű barátunkban megmutatkozott némi emberség.
Durva, hogy bárki alkalmasabb lenne királynak, mint Jeoffrey. Lannisterektől a három férfi. Baratheonoktól bárki, az összes Stark, Arya és Brann is, sőt a Vas-szigeteki idegesítő srác is.
Szegény Jaime, Cersei úgy játszhat vele, mint macska az egérrel.

fran7 2011.06.20. 23:29:52

@Leadfoot: Jeoffrey a tipikus példája mexikói drogkartellek gyerekkatonáira, azokban lehet ennyi érzelem.
Ami furcsa árnyalója volt a képnek ahogy a Targerysről beszélt az öreg, hogy nem pusztán egy őrült ember volt.
Kiderül, mibe őrült bele?

vargatom 2011.06.20. 23:38:19

A Targaryenek úgy gondolták hogy mindenféle jöttment westerosi népek csak felhigítanák az ősi vérvonalukat, ezért a dinasztia tagjai kizárólag testvérekkel házasodhattak. Ez a masszív vérfertőzés segített megőrizni a szép fehér hajukat, viszont cserébe hajlamosak lettek spontán megbolondulni is.
Az illető utolsó királyt meg ráadásul még el is rabolták egyszer és vagy egy évig túszként őrizgették egy várbörtönben, az szintén nem tett jót neki.

Tryptich 2011.06.20. 23:53:48

Hát, Benjen vagy Jézus imitátornak állt a másoknál, vagy, amit valószínűbbnek gondolok, az északi vadak kapták el, és tartják fogva, ki tudja, talán még valamiféle szövetség is lesz az őrséggel, zombitámadás esetén hamar szokott menni az ilyesmi :D
Nekem nagyon tetszett Daenerys jelenete a sárkányokkal, féltem, hogy gagyi lesz vagy valami, de nagyon szépek lettek, örülök, hogy nem spóroltak ezen, nagyon epikus, a hangjuk meg a mozgásuk is eltalált szerintem. Mondjuk az kár, hogy Dany-nak nem égett el a haja, biztos szexi lenne kopaszon is.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2011.06.21. 01:25:14

@Tryptich: Ellenben ha a haja nem égett el, akkor... csak épp kitakarta az egyik kis geci sárkány.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.06.21. 01:45:01

Benjen Elvisszel sörözik valahol.

És az milyen édes volt már, mior Dany megpuszilja Ser Jorah-t? Awwwww...

Meg persze Sanyi és Sansa is. Csak ne nézne ki olyan cseppet sem ijesztően szegény Véreb, megerőltethették volna magukat jobban is a maszkmesterek.

Kissárkányok *.*

Drogóért viszont Danyval együtt bőgtem, nem ezt érdemelték, olyan szép pár voltak. Persze, a banyának is votl valami igazsága, de miért Danyn kellett leverni, amit a népe csinált?

És most mégis, hány jópasi maradt Drogo nélkül? Jon egy puhányképű emós, Robb még csak elmegy, Theont pofán vágnám valamivel (mocskos rohadék), Jaime előrehozott jelenete miatt tán ki is hagyja a következő évadot, a harmadikig semmi dolga... Tyrion meg, akármilyen isteni karakter, azért mégiscsak törpe.

Mit lehet várni? Stannis egy sótlan, karótnyelt, szikár fickó lesz, Davos egy középkorú, jellegtelen külsejű pasi, talán még Jaqentől várhatunk valamit.

vontod75 2011.06.21. 01:45:15

Na mondom még biztos nincs poszt. Hát de.
Sajnálom, hogy itt lett vége az évadnak. Reméltem, hogy valami csoda folytán még bele tudnak zsúfolni pár dolgot az évadba. Találó az a megjegyzés, hogy a genyák miatt ilyen jó ez a sorozat. És tényleg. Az tuti, ha Joffypöcsfej ifjúkirállyal találkoznék egy szívlapáttal biztos kiegyengetném az orcáját. És hol van még a sztori vége :) :) :)

deltaTheEnd 2011.06.21. 02:41:53

hátbaszki kavarog bennem minden, hiányérzetem van de nagyon, lehet kénytelen leszek nekiállni elolvasni a könyvet :)

a banya megmentése kicsit sokba van Danynek, a férje, meg a világbaszó gyerek is az áldott jó szíve miatt halnak meg.

az öreg Pycelle teljesen meglepett, úgy néz ki a tanács többi tagjához hasonlóan átbasz mindenkit, nem lepődnék meg ha kideürlne h ő valakinek a valakije.

chrisred 2011.06.21. 06:41:25

Minden elismerésem a készítőknek, remekül sikerült a vége, mielőbbi folytatást. :)

Jó, anyagtakarékossági okokból csak egy sárkányt láthattunk, viszont cserébe Dany tűzállóbb lett, még a haja is megmaradt.

Sansa is belejött a végére, szenvedni remekül tud, ami nem egy hátrány ebben a szerepben.

Steve the Great 2011.06.21. 06:45:47

@chrisred: Hát szerintem ott volt mindhárom kis sárkány.

leslieb 2011.06.21. 07:01:25

Végre volt valami szó Stannis-ról. :) Bár, most hogy Robb is bejelentkezik a trónért, érdekesen alakulhatnak a dolgok..

Dany és a sárkányok: a könyv olvasása nélkül azért sejthető volt valami ilyesfajta jelenet, ahhoz túl sokszor mutatták a tojásokat + a tűz nem égette meg Dany kezét csak a szolgálólányét. Arra azonban, hogy elveszíti a férjét és a fiát is, nem számítottam.

Joffrey: az ellenszenvet csak fokozta ez a rész, de azt el kell ismerni, hogy nem egy pipogya uralkodó lett/lesz, nem játékszer Cersei kezében

Arya+Robert fattya: esetleg később egy románc lehetősége? Még az is benne lehet, hogy trónra lépnének együtt... lenne jogos trónigény és egy erős támogatás.

Kíváncsian várnám a második évadot, ha tudnék várni még 10 hónapot .. elkell kezdem a könyveket.

prof. med.univ. doktor 2011.06.21. 07:43:38

@leslieb: Arya + Gendry románc: sötét, háborús időkben nem szokás, lovagi- lóvaginai becsület is csak mutatóban, kaja,egy jó ló és túlélés a mottó.
Pycelle mester tunikáján átvilágított a fény torna közben, kiégett a retinám...
Köszi sixx:)
...és Benjen bácsiról semmi hír.

méregzsák 2011.06.21. 07:48:05

Kösz, sixx, élvezet volt olvasni az összeset.

szepi79 2011.06.21. 08:01:12

@leslieb: " Bár, most hogy Robb is bejelentkezik a trónért, érdekesen alakulhatnak a dolgok"

robb nem _azért_ a trónért jelentkezik, hanem el akarja szakitani északot a királyságtól, és északon saját országot csinálni. vagy legalábbis nekem ez jött le.

dr. gernika 2011.06.21. 08:02:43

Köszi, jó volt ez is. :)
Az utolsó jelenetet megnéztem jó párszor, de Dany nem szoptatott, csak az ölében tartotta az egyik kissárkányt.
Az ütős mondatok azok nekem is ütöttek, és Drogo eutanáziáját megkönnyeztem. Nem hiszem, hogy kibírom, míg elkészül a következő évad, ha befejeztem az első könyvet, folytatom a másodikkal.

Gróf Úr 2011.06.21. 08:10:45

Köszönjük a beleölt munkát!

dr. gernika 2011.06.21. 08:11:52

@Mr. Pither: Nem takarta ki, csupasz volt.

Stoney Hill Billy 2011.06.21. 08:14:32

Ez a rész volt az egyik leggyengébb, kb a 4. volt utoljára ilyen unalmas...
Telerakták semmitmondó, közhelyes jelenetekkel, jó biztos kellett a történetszövés szempontjából, de a végére vmi ütősebbet is összerakhattak volna.

kérdéseim: ki a tököm az a Hodor?
és ki volt ez a borzaskutyás fiú lenn a kriptában? télleg Stark, nem emléxem rá korábbról.

Robb serege azér egy kicsit elszállt magától, jobb lenne egy kis alázat, végül is csak egy félig alvó sereget csaptak eddig széjjel, az meg nem egy nagy hőstett.
Joffrey a P. meg nem tom, hogy fog kijönni Tyrionnal, mer nem nagyon csípi a nagybácsit, de végre vki osztani fogja a kis lükét :)

dr. gernika 2011.06.21. 08:18:43

@ilonkanéni: "Pycelle mester tunikáján átvilágított a fény torna közben, kiégett a retinám..."
Ott én is megálltam volna a növésben, ha még abban vagyok. :)

chrisred 2011.06.21. 08:27:03

@gernika: Egy CGI sárkány volt, csak hogy megmutassák, még mozogni is tudnak. A másik kettő megjelenítése nem került pénzbe.

Anak 2011.06.21. 08:27:29

A két bakterházas idézetért köszönet!

Ezek a Mormoták csudajó arcok, igencsak megkedveltem őket. James Cosmo és Ian Glenn jól hozzák a szerepüket.
Aki még beállhat melléjük az a Hordó. Mikor megjelenik uralja a képernyőt.

Fura, hogy Tywin és Tyrionos jelenet bennem úgy csapódott le, hogy az apa kezdi elfogadni, értékelni az apró növésű fiát. Utánaolvastam és hát csak azért mondja azt, amit, mert a másik fiáról ezzel a jelenettel úgymond lemondott. A két színész meg tényleg óriási.

Miért érzem azt hogy Arya és Robert balkézről született kovács fia egymásba fognak gabalyodni a későbbiek során?

A CGI sárkányok egész jól sikerültek. Gondolom a köv. évadban elég sok pénzt kell majd animálásukra költeni.
A sárkánylány viszont iszonyú szarul játszik amikor dühösnek és kiabálósnak kell lennie, akkor teljesen hiteltelen, egyébként okés.

Másik sejtésem, hogy Stannis szerepére fognak behozni valami nagyobb kaliberű színészt Sean Bean kiütésével.

Blobov 2011.06.21. 08:31:09

@Stoney Hill Billy: Hodor: Brandon Starknak rendszeresen mesélő Öreg Nan ostoba fia.

Borzasfiú: Rickon, Ned Stark legkisebb fia. Eredetiben 3 éves.

@fran7: A Véreb embersége Sansa felé a regényben korábban is látható volt: elmeséli neki, hogyan lett olyan a feje, amilyen, és mennyire is kedveli a saját bátyját, Gregort, a Hegyet.

Anak 2011.06.21. 08:32:16

Izé nem kiabálósnak, hanem szebben fogalmazva indulatosnak kell lennie.

dr. gernika 2011.06.21. 08:34:49

@Blobov: Nem hiszem, hogy Öreg Nan még fogamzóképes volt, mikor Hodor megszületett. A könyvben csak annyi adat volt eddig, hogy a véréből való.

Tóthi 2011.06.21. 08:35:12

@leslieb: Fattyúnak nem lehet jogos trónigénye. Balkézről való származás arra elég, hogy - ha az apa kellőképpen lelkiismeretes - a gyerek jó nevelést kapjon, netán később rangot és/vagy előnyös házasságot köthessen. A Trónok harcában meg mehet dideregni a falra zombieledelnek. ;-)

Köszönöm, sixx, végig tízpontos. :-)

méregzsák 2011.06.21. 08:36:05

Hodor Öreg Nan unokája. Szerintem, de lehet, hogy rosszul emlékszem.

Anak 2011.06.21. 08:37:04

Sean Bean kiírásával ki lesz majd a sorozat összes promóképén?

Dallas (a kitiltott) 2011.06.21. 08:44:23

Nekem is csak az lesz a kérdésem, mikor indul a 2. évad, mert erős hiányérzetem van.. Azt gondoltam Pöcsfej és sleppje talán, legalább említés szintjén, értesül róla, h délről 3 CGI sárkány (melyekről remélem kiderül, h olyan gyorsan nőnek, mint az Allienek), északról a Mások kék szemmel, nem is olyan messziről, meg Észak Új Királya fog nemsokára elbeszélgetni vele.. De legalább egy állast kaphatott volna.. De mindezek ellnére k jó volt a sorozat, nem lehet eléggé megköszönni a HBO-nak..

Thorwald 2011.06.21. 08:48:07

@Leadfoot: nana... azert magdi anyust ne feledd... :)

vandorherceg 2011.06.21. 08:52:08

Köszönjük a munkát sixx, klafa volt.

Úgy tűnik, 2012 tavaszán jön a 2. évad.
www.youtube.com/watch?v=SwvtkirHz5s

Bár ez gyakorlatilag csak egy 10mp-es felirat, de posztolta az official GoT a Facebookon is.

@Stoney: Szerintem meg ez volt az egyik legjobb rész, még úgy is, hogy olvastam a könyveket.

dr. gernika 2011.06.21. 08:59:24

@chrisred: Az ölében lévő is mocorgott, a harmadik pedig felmászott a lábára, míg Dany felállt.

@bgp: Kösz, kérdezte valaki?

Gukker 2011.06.21. 09:02:12

@Sixx:
Én is Jamie and the magic torchon nőttem fel, de az illető Lannister Jaime, nem Jamie! :)

dr. gernika 2011.06.21. 09:03:59

@Dallas (a kitiltott): Még csak forgatni kezdik egy hónap múlva, és nem hiszem, hogy megteszik azt a szívességet, hogy az őszi sorozatkezdő rohammal adásba adják az elkészült részeket. Pedig ebből képes lennék 24-et elnézegetni egész évben.

@vandorherceg: "Úgy tűnik, 2012 tavaszán jön a 2. évad."
Brühű. :(

finom_rakottkrumpli 2011.06.21. 09:17:42

@bgp: ne spoilerezz már, a jóisten ott áldjon meg, ahol vagy.

Kürosz 2011.06.21. 09:25:32

A Pöcsfejt játszó színész kiválóan alakítja a szerepét.

A vége meg szenzációs, a sárkányok kikelésével és a zenei aláfestéssel, kétszer is visszatekertem azt a részt, hatalmas élmény.

Apropó, ezek a sárkányok mekkorára nőnek meg, és mit tudnak csinálni? Mitől olyan nagy számok? Tüzet is tudnak okádni? Mekkora hadsereggel érnek fel? Szóval mitől olyan nagy számok? És milyen gyorsan nőnek? :)

aribeth 2011.06.21. 09:31:25

@gernika:
De, szoptatott. Először morcosan néztem, hogy kihagyták ezt a lehetőséget (bezzeg Lysa kölyke premier plánban lógott a csecsen), de másodszori megtekintésre felfigyeltem a szürcsölő-cuppogó hangokra.

szepi79 2011.06.21. 09:33:54

nekem a tyrion vs tywin jelenet volt a legemlékezetesebb, amikor elhangzott a "fiam vagy" mondat, hirtelen nem tudtam, hogy most akkor a törpe rábassza-e a faterra a bort, vagy megöleli. aztán persze egyiket se.

@Kürosz: "Apropó, ezek a sárkányok mekkorára nőnek meg, és mit tudnak csinálni? Mitől olyan nagy számok? Tüzet is tudnak okádni? Mekkora hadsereggel érnek fel?"

tekintve, hogy mekkora koponyák voltak a börtön mellett, ahova arya elbújt anno macskakergetés ürügyén, baszott nagyra megnőnek. abból tippelve, hogy a tűz nem árt nekik, én azt mondanám, hogy valszeg tudnak majd tüzet fújni. a hadi erejük meg... ezt nem lehet jól megitélni, de a pszichológia hadviselésben kiemelt szerepük van. egyrészt, azért az mindenkinek megbassza kicsit a fejét, hogy sárkány ellen kell küzdeni, másrészt meg, akárki elkezdhet hinni a sárkányistenségekben, meg a szent sárkánylovasokban, az meg ugye megint nem tesz jót a morálnak.

de tökéletes választ valszeg csak az tudna adni, aki olvasta is, de olyan meg reméljük nem lesz.

fran7 2011.06.21. 09:40:13

Azért néhány kemény dolog. Ned ugyanúgy hal meg, mint az apja és az általa nagyra tartott bátyja. Dany beáldozza a bátyját a férjéért és fiáért. Férjét, fiát beáldozza holmi könyörületért. Mindent elveszít, aki mellette állt. Catelyn elküldi a férjét Segítőnek, majd holmi bosszúvágy következtében megöleti a férjét, s az őrült nővére miatt küldi el a férjét, mint később kiderül a halálba, majd eladja fiát lányát egy átkelésért. Míg eközben a hatévesnél fiatalabb fia és a mozgássérült fia viszi az Északi királyság ügyeit. Közben a férje elárulójánál járt Királyvárban. A lánya a létező leggonoszabb király fogságában áll. Reméljük mindezt nem gondolja így végig. Mert a végén tüzeskedni fog ő is.

Kürosz 2011.06.21. 09:42:01

@szepi79 - Harciteknős idomár:

Na igen, egyébként épp tegnap rendeltem meg az első három könyvet, szal nyáron majd elolvasgatom.

Más.
Az viszont nem spoiler, ha tudja valaki, hiszen már lement ez a rész, h Daninek miért kellett befeküdnie a tűzre? Tudta, h nem fog megégni? (Sztem max. reménykedett.) És Dani tűzre fekvése kellett a kissárkányok kikeléséhez? Ő most kvázi az anyjuk, vagy mifene? :)

kferro 2011.06.21. 09:46:13

@Anak:

Stannis szerepére az imdb.com Gerard "This is Spartaaaa" Buttlert írja.

Tóthi 2011.06.21. 09:48:38

@szepi79 - Harciteknős idomár: Most olvasom újra az első kötetet, éppen tegnap este tartottam ott, ahol Tyrion a Falhoz vezető úton a sárkányokról olvasgatott, és visszaemlékezett, hogy gyerekkori vágyát beteljesítendő megkereste Királyvárosban a Robert által elrejtett sárkánykoponyákat. Az utolsók eléggé satnyára sikeredtek (kb. masztiff méretűre - gondolom, nekik se tett jót a beltenyészet), de az első három (akik/amik a hódító Targaryeneket segítették) irdatlan nagyok voltak, Balerionnak egy Falon túli mamut is a szájába fért volna, de a másik kettő pofáján is bejutott volna egy lovas.

szepi79 2011.06.21. 09:49:04

@Kürosz: "Az viszont nem spoiler, ha tudja valaki, hiszen már lement ez a rész, h Daninek miért kellett befeküdnie a tűzre?"

azt gondolom láttad, mennyire seggig hajoltak a barbárok, mikor látták, hogy reggel semmi baja? na pont azért. meg hogy ő legyen az első, akit a kis sárkik meglátnak. keress rá az imprinting szóra, pszichológiai témában.

" Tudta, h nem fog megégni? "

tudta. az első részben is beleült a tűzforró vizbe, meg az egyik korábbi részben megfogta a forró tojást, semmi baja nem lett, a szolgáló keze meg 1mp alatt ropogósra sült.

"És Dani tűzre fekvése kellett a kissárkányok kikeléséhez?"

szerintem kikeltek volna nélküle is.

"Ő most kvázi az anyjuk, vagy mifene? :)"

kvázi igen :D

f.m.j. 2011.06.21. 09:51:30

nahát ennyi spoilerező okoskodót, én a múltkor kevesebbért is le lettem hordva...

most azt mondom, a könyv jobb, de azért nagyon várom már a 2. évadot :)

szepi79 2011.06.21. 09:51:57

@Tóthi: ezt a sorozatban viserys (vagy hogy irják) monológolta el a ribinek, amikor együtt fürödtek.

Asszem 2011.06.21. 09:53:32

sixx, az Index címlapon kívételesen nem lehetne valami értelmesebbre átírni a rövid ajánlót? Ez így sztem most nagyon degradáló.

aribeth 2011.06.21. 09:54:46

@szepi79 - Harciteknős idomár:
"meg hogy ő legyen az első, akit a kis sárkik meglátnak. keress rá az imprinting szóra, pszichológiai témában."

Igen, meg az sem lehet véletlen, hogy a Targaryenek ennyire rá vannak buzulva ezekre a lényekre, és azt híresztelik, hogy maguk is sárkányvérből származnak. Lefogadom, hogyha szembekerülnének néhány kifejlett, elvadult példánnyal (tudom, olyanok elvileg már nincsenek), egyedül a lánynak lenne esélye arra, hogy ne zabálják fel azon nyomban.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.06.21. 09:55:26

"Jamie nem az az ijedős fajta, meg nem is hülye, és tudja, hogy bármennyire is felkúrja a nő agyát, az nem nyírhatja ki, mert élve többet ér, mint holtan. "

Nem tudom Jamieenek eszébe jutott e már az a kifejezés hogy "hirtelen felindulásból elkövetett emberölés." Mert hiába nem ölhetik meg elég ha elborul az agya annak akit sérteget és Game Over. Még csak magyarázni se nagyon kellene hiszen itt tuti biztos "Ők megölték Nedet én meg Jamiet" alibi.

szepi79 2011.06.21. 09:58:49

@f.m.j.: itt eddig egy spoileres komment volt (bgp-é), a többi csak találgatás, vagy ahogy te mondod, "okoskodás", a sorozatban látott infók alapján. az meg nem tilos.

szepi79 2011.06.21. 10:00:06

@Prof. William: az hagyján, de mondjuk egy ilyen megjegyzésért, hogy biztos magányos vagy, pl. ki lehetett volna heréltetni. abba nem hal bele, ha rendesen ellátják utána, viszont a viccelődéstől tuti elmegy a kedve.

Nymeros 2011.06.21. 10:01:02

@leslieb: Robbot Észak királyának választották meg, ami csak egy (de bazinagy) a hét régió közül. Joffrey a teljes Westeros feletti uralkodóként ül a trónon, Stannis és Renly ugyanezt a címet akarják megszerezni. Robb le akarja szakítani és önálló királysággá tenni Északot, a Vastrónussal neki semmi dolga.

Arya úgy tizenegy-tizenkettő éves lehet, Gendry meg tizenhat vagy a felett picivel... A "jogos trónigényről" meg annyit, hogy LOL, egy fattyat ugyan lehet törvényesíteni (a király engedélyével...), de ez esélytelen. Amúgy Robertnek gőze sem volt arról, hogy Gendry a fia, Gendry meg nem tudja, ki az apja.

@Stoney Hill Billy: Rickon már feltűnt az 1. és 8. epizódban is, de nagy szerepe tényleg nem volt.
Robb meg a sajátjánál kétszer nagyobb sereget vert szét, az azért valami.

vincere 2011.06.21. 10:05:17

nekem így a végére komolyan mondom, Tyrion lett a kedvencem... tetszik, h. ennyire odafigyelnek az ő karakterére. na meg Khaleesi rulez!
a Borgiáknak is vége sajnos már hetek óta, most itt maradtam két ilyen atom sorozat után hoppon, várhatok egy évet :(

szepi79 2011.06.21. 10:07:51

@vincere: a borgiákból nem tudtam végignézni az első epizódot sem, annyira vontatott volt. később jobb lesz, vagy marad kb. olyan, mint a pilot?

dr. gernika 2011.06.21. 10:09:13

@szepi79 - Harciteknős idomár: A legvégén a Mások ellen gondolom, ők lesznek az ultimate solution...

@aribeth: Megnéztem még egyszer, max hangerőn. Nem volt szürcsögés-cuppogás. Csak tartotta.
De a végén amikor a másik visít, még mindig libabőr. :)

szepi79 2011.06.21. 10:12:43

@gernika: igen, ez eléggé adja magát, és lehet pont ezért nem lesz ilyen, mert túl kézenfekvő lenne :D

aribeth 2011.06.21. 10:14:15

@gernika:
Nálam (fqm-verzió, nem a 7200000p) 50:15-nél van egy kis hang, ami szürcsölésre emlékeztet, a sárkány feje Dany mellén van, és a könyvben is szoptatta őket, úgyhogy én maradok ennél. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.21. 10:15:02

még nem néztem meg a finálét, így el se olvasom, de remélem, hogy nagyon jó volt.

vincere 2011.06.21. 10:20:28

@szepi79 - Harciteknős idomár: jobb lesz. az első után én is úgy éreztem, hát ez nem egy Tudors, de aztán fokozatosan beindulnak a dolgok. rákattanós, abbahagyni nem tudós sorozat lett ebből is. az utolsó rész után tiszta letargiába estem, h. vége

dr. gernika 2011.06.21. 10:23:10

@aribeth: Jó, ha a könyvben szoptatta őket, azzal nem vitatkozom, de a filmben nem volt egyértelmű.

aribeth 2011.06.21. 10:27:22

@gernika:
Igen, ezzel teljesen egyetértek, nem volt egyértelmű. Meg persze nem ez a szoptatott-nem szoptatott a legfontosabb eleme az epizódnak, ugyanis anélkül is látszik, hogy a kis dögök elfogadták őt főnöknek. Csak kemény belegondolni, hogy egy elvesztett embergyerek után három kis szörnyeteg szoptatós dajkája és anyja lett. :)
A vörös rikoltásától meg kedvem támadt elővenni a Jurassic Parkot. :)

2011.06.21. 10:27:46

@szepi79 - Harciteknős idomár: A Borgias jó, Jeremy Irons annyira jó pápa, hogy majdnem féltem tőle Peter Dinklage primetime Emmyjét. Micheletto a bravo/orgyilkos szintén zseniális karakter, és külön játék a játékban, hogy keresed benne a magyar cameokat; pl. a budai vár Sándor-bástyája lesz Firenze kapuja, illetve az egyik fesztiválcimborám a vatikáni őrség katonája. :)

Visszatérve Westerosra: Nagyon tartottam tőle hogy a CGI szar lesz, de az animáció ahogy Drogon felmászik Dany vállára megnyugtatott. Fasza lesz ez :)

Felagund 2011.06.21. 10:33:17

@szepi79 - Harciteknős idomár: Ha nem is tökéletes válasz, de annyit összehasonlításképpen, hogy mikor Aegon a (későbbi) Tűz Mezején szembenézett a déli királyságok összesített seregével, ami kb 55000 embert számlált (5000 páncélos lovaggal), ott nagyon megverték volna, és az volt az első alkalom, hogy egyszerre vetették be mindhárom sárkányt, akik gyakorlatilag egyedül nyerték meg a csatát a Targaryeneknek (és hagytak hátra többezer szénné égett holttestet)

Daeneryst illetően meg, nekem a könyvből úgy jött le, hogy ő igenis Drogo után akart halni (merthogy ott nem volt ilyen explicite azbesztbőrű, csak szerette a meleg vizet), de aztán egyszercsak lett egy mágikus együttállás (tűz+életet az életért), s lőn...

2011.06.21. 10:37:27

@f.m.j.: Nos van itt egy elég spoileres cikk a készítőkkel (Sixx linkelte C:c-re, úgyhogy nem hiszem hogy spoiler lenne idetolni a linket: latimesblogs.latimes.com/showtracker/2011/06/as-game-of-thrones-nears-its-finale-showrunners-david-benioff-and-dan-weiss-talk-about-season-two.html )

Maradjunk annyiban, hogy a TV és a könyv karakterdinamikája nem ugyanaz ;)

Netuddki. 2011.06.21. 10:38:00

@fran7: Bizony, majdnem olyan kemény mint a magyar politika. :(

finom_rakottkrumpli 2011.06.21. 10:38:33

@Felagund: nem akart ő utána halni, a párbeszéd a maegivel -nem a sikolyod kell, hanem az életed- , arra utal, hogy tudta ő, hogy mit csinál. Na jó, inkább csak reménykedett, hogy sikerül.

Felagund 2011.06.21. 10:40:57

@finom_rakottkrumpli: Ezért írtam, hogy a _könyvben_ ;)

lOc (a pasztafáriánus) 2011.06.21. 10:41:25

"Joffrey, a Pöcsfej, Királyvárban éppen igazolja, miért nem lesz belőle soha Joffrey, a Menő, egy kobzos énekel neki a (vélt) (halott) faterját gyalázó kocsmadalt, amit cseppet sem talál viccesnek, sőt, így kitépeti a nyelvét Payne-nel"

Amúgy itt szerintem leszarta Joffrey, hogy az apját gyalázta. Sokkal inkább amiatt végeztette ki, mert a dalban őket (Lannisterek) is megemlítette, mint akik elősegítették a fater halálát.

Netuddki. 2011.06.21. 10:48:03

@lOc (a pasztafáriánus): Hát nem tudom feltűnt-e, de konkrétan azt zenésítette meg, hogy az anyja ölette meg a királyt.
Mindenesetre nem igazán értem az előadóművész indítékát. Mit várt, kitüntetést?

szepi79 2011.06.21. 10:48:27

@Equinoxe: szerintem ne féltsed PD emmyjét, mert nem ugyanabban a kategóriában indulnak, tyrion ugyanis csak mellékszereplő.

@f.m.j.: khm, de akkor legalább ne irnád be megint...

@lOc (a pasztafáriánus): szerintem meg csak egyszerűen élvezte, hogy amilyen büntit kitalál, az végre is hajtódik, lásd válasszad, hogy nyelv vagy ujjak.

Nevem Earl 2011.06.21. 10:48:43

Bevallom, ez a rész nekem kissé gyengécskének tűnt, a máglyás részt sokkal ütősebben ki lehetett volna vitelezni. De mivel ez a Trónok Harca, minden meg van bocsátva. :)

Annak kifejezetten örülök, hogy a sárkánypulyák jól sikerültek.

Baszki, de soká lesz a következő évad!! :)

szepi79 2011.06.21. 10:50:40

@kovi1970: azt irta meg, hogy cersei pokollá tette az életét, és jobb igy neki.
nekem viszont az jött le a jelenetből, hogy a szegény előadóművész irt egy vicces kis nótát, amit valami isten háta mögötti faluban előadott, csak rosszkor és rossz helyen, mert jelen volt egy besúgó is, aztán a kerál elibe hurcolták, ahol megint elő kellett adnia.

Felagund 2011.06.21. 10:51:13

@kovi1970: Az énekest minden bizonnyal feljelentették, és bizonyítási eljárás gyanánt Pöcsfej ráparancsolt, hogy énekelje el az ominózus dal ;)

clegane 2011.06.21. 10:52:57

köszi Sixx! de hol van Benjen Stark??

A Gerard Butler az csak egy alaptalan pletyka, nem valószínű hogy ő lesz Stannis.

@kovi1970: hát a sztori az lett volna, hogy a dalnok előadta ezt valami kocsmában, ezért valaki bemószerolta őt, és Joffrey megismételtette vele a dalt az udvarban.

@Krapulax_: nohát, csak nem úgy érzed, hogy rád vonatkozott az oktogonos szurkálódás? akkor meg is érdemled.

f.m.j. 2011.06.21. 10:55:07

Szerintem a Danny-s részek arról is szóltak, ahogy a lány fokozatosan rájön, hogy ő a sárkány igazi vére, hát nem is az elcseszettt Viszerisz :)
amikor feláll a tűzből, arra gondoltam (olvasván) hogy: "na, ki is az igazi boszorkány, meg mágiaügyi miniszter?" :)
kicsit reménykedtem, hogy képes Drogót visszahozni...

f.m.j. 2011.06.21. 10:55:55

@szepi79 - Harciteknős idomár: majd kiszedik, amúgy engem nem zavar... annyira :)

f.m.j. 2011.06.21. 10:57:50

@kovi1970: a könyvben kényszerítik, hogy adja elő, ott nem nagyon akarta, de nem sok választást hagyott neki az undigyerek

Gandalf Garaboncias 2011.06.21. 10:58:03

Az csak nekem tűnt fel, hogy ebben az epizódban Bran sokkal jobban és alaposabban összefoglalta a Lyanna-Robert-Rhaegar előzménysztorit, mint az összes eddigi epizód töredékes célozgatásai együttvéve?
Jó, mondjuk azok is összerakhatták eddig fejben, akik nem olvasták a könyvet, csak a sorozat párbeszédeiből szereztek puzzle-elemeket. De ilyen kerek formában most hallhatták először Bran szájából, ha jól emlékszem.

cyd 2011.06.21. 10:59:23

A sárkánykérdések:
- tudnak tüzet okádni, az ő lángjuknál kovácsolták a vastrónt
- Dany szoptatott és a combján lévő sárkány is mozgott, konkrétan felmászott a csípőjére
- direkt ment a tűzbe, mert tudta, hogy kikelnek; az öreglány ellen "fordította" a mágiáját "életet az életért"
A Robb-féle newbie királyság meg azért is necces Majesty Pöcsfejnek, mert a Tully és Arry "birtok is valszeg hozzácsapódik, ha tényleg szakadásra kerül sor, szóval Westereos fele oda.
Mondjuk Pöcsfej is érthető, gyerekként elveszti az apját, az első nap megkérdőjelezik a jogát a trónra naná, hogy vaskézzel szilárdítja meg a hatalmát, más kérdés, hogy kicsi a világpolitikához és szopó :)
A Tywin-Tyrion párbeszédben volt még egy jó rész, mikor az öreg mondja, hogy a tanácsot is figyelni kell, majd fenthagyja a hangsúlyt és Tyrion hozzáteszi: "Tudom: fejek, karó, fal" :)

fran7 2011.06.21. 11:01:04

@szepi79 - Harciteknős idomár: Azért Tinódi lantos Sebestyén és kevésbé tehetséges társai hasonló dalocskákkal járták az országot megélhetés céljából. De még az Ovidius Metamorphosisa is tele van ilyen beszólogatós részekkel. Bár egy amerikai író honnan ismerné ezeket. Valószínűleg ő Chaucer szövegeit interpretálta szegény kobzos vesztére.
Azért aki olvasott némi világirodalmat az látja, hogy Martin bácsi honnan szedte össze ötleteit, sémáit. De hát az eredetiség modernek téves rögeszméje.

Nymeros 2011.06.21. 11:03:36

@Pisti, az aragorn: igazad van, bár ez azért lehet, mert akik eddig beszéltek róla (Ned, Robert), azoknak ismert volt a sztori, tehát ők megértették, mire vonatkoznak a félmondatok. Bran a teljesen kívülálló Oshának szépen elmondja a történet lényegét.

@cyd: az Arryn-területekben nem lennék annyira biztos, Lysa semmi olyat nem akar csinálni, ami a drága kis fiát veszélybe sodorhatná, Catelyn kérését, hogy adjon Robbnak katonai támogatást, visszautasította.

f.m.j. 2011.06.21. 11:07:39

@fran7: szerintem jól lopni nem bűn, és ez az író jól csinálja
és nem kell az amerikai írókat sem lenézni

finom_rakottkrumpli 2011.06.21. 11:07:41

@Felagund: nekem úgy rémlik, hogy a könyvben is ez a párbeszéd van.

Erős.Pista 2011.06.21. 11:08:11

Segítsen valaki, aki olvasta a könyvet! Ha nekem kék szemem van, akkor én zombi vagyok?

2011.06.21. 11:08:21

@fran7: Ne feledd a világ egyik legrégebbi, és legszarabb közhelyét: "jó helyről loponi nem szégyen."
Ahogy Zrínyi is megjelenik (uralkodó vs. vadmalac), pl. a Skót történelem egy pár aspektusát is beleszőtte a sztoriba. De igazából nincs értelme kukacoskodni, mert egyrészt tökéletesen beleszövi ezeket a momentumokat egy nagyobb egészbe, másrészt az inspiráció mellett annyit hozzátesz történetvezetés és karakterfejlődés terén, hogy semmiképp nem lehet copy-pasteléssel gyanúsítani.

Felagund 2011.06.21. 11:08:30

@cyd: "A Tywin-Tyrion párbeszédben volt még egy jó rész, mikor az öreg mondja, hogy a tanácsot is figyelni kell, majd fenthagyja a hangsúlyt és Tyrion hozzáteszi: "Tudom: fejek, karó, fal""

Igen, az zseniális rész, konkrétan felröhögtem :D
(egyébként az is eredeti átvétel a könyvből :))

f.m.j. 2011.06.21. 11:09:53

@f.m.j.: természetesen az irodalmi előzmények lenyúlására gondoltam (lásd: Száll a kakukk fészkére Drogó másvilágra segítésénél, ráadásul az teszi meg, aki a legközelebb állt hozzá)

2011.06.21. 11:09:55

@Erős.Pista: a zombiknak nincs sok esze, lassúak, és büdösek.
Ha a fentiek is állnak rád, akkor erős a gyanú. ;)

Felagund 2011.06.21. 11:10:11

@Erős.Pista: Próbáld ki azt, hogy meggyújtasz egy szál gyufát és föléteszed az ujjad. Ha hirtelen lángrakapsz, és elégsz, akkor igen :D

f.m.j. 2011.06.21. 11:11:38

@Erős.Pista: csak ha meghaltál, és még mozogsz

fran7 2011.06.21. 11:15:00

@f.m.j.: Mondasz egy jó amerikai írót. Ők csak az eladási listákkal foglalkoznak. Amúgy én csak az amerikai oktatást kritizálom.
@Equinoxe: Csak arra írtam ezt a séma dolgot, hogy a fantasy rajongók el voltak szállva, hogy ilyet ők még nem láttak olvastak. Többezer oldalt nem lehet csak úgy teljesen új ötletekkel megtölteni.

Knapp 2011.06.21. 11:18:44

@Donna Anna:
@bgp:

Köszi a spoilereket!
Hogy negyvenezer dothraki rakná belétek...

kferro 2011.06.21. 11:19:47

@Knapp:

Ezt én is így gondolom.
Vagy még inkább: "Hogy rakna rájuk koronát a dothraki király!"

*azta* 2011.06.21. 11:20:15

sixx!
3 szereplővel interjúztál, ebből kettő halott, egynek meg rosszul áll a szénája. kijelenthető e, hogy a legközelebbi (trónos) interjúalanyodnak már a személye is spoiler?
;)

zolij 2011.06.21. 11:20:52

@Kürosz: anno Aegon Targaryen hódításánál majdnem elpicsázták, az egyik csatában 55 ezer ember állt szemben az ő 10 ezer emberével. Na itt vetettek be 3 sárkányt egyszerre (ha jól tudom a történelem során először és utoljára), 4 ezer embert kapásból elégettek a sárkányok, köztük az egyik jelenlevő királlyal együtt. A sereg maradéka és a másik király kapitulált. Érdekesség, hogy az életben maradt királytól származik a Lannister ház.

f.m.j. 2011.06.21. 11:23:29

@fran7: én pl. nagyon nem vagyok fantasy rajongó, mégis megfogott
mostmár azt mondom, nem vagyok műfajfüggő, és egy ponyva,-én ezalatt a szórakoztatót értem- is lehet frenetikus (lásd Rejtő)
és nem mondom, hogy csak a magas művészet a művészet
tetszik, vagy nem tetszik kategória van
ha fanyalogsz, senki nem tartja a Jeget a nyakadra, hogy nézzed, vagy olvasd :)

Tryptich 2011.06.21. 11:25:02

Már megint mindenki félreérti szegény Jaime-t. Ő igenis szerette volna, ha Catelyn szétcsapja a fejét a kővel, mivel szuicid emó jellem, leszerepelt testőrként, leszerepelt hadvezérként, már Cerseinek is az ifjabb kuki kell...

Csigataposó 2011.06.21. 11:25:46

"Araham Lincolnja". Hoho eloszor azthittem ez direkti igy specialis Dotraki irasmod amiben nincs b. :D

fran7 2011.06.21. 11:27:00

@f.m.j.: Nem fanyalgok, miért tenném, csak tudod vannak azok, akik olvasnak egy típusú könyveket, s kizárólag azt olvasnak. Ami nem baj csak tudniuk kellene, hogy nem csak az a műfaj létezik, s annak meg van a maga helye az irodalmi életben, s gyakran az nem a legmagasabb polc.

cyd 2011.06.21. 11:27:47

@Felagund: azért én is oda vagyok, hogy a párbeszédek jó részét egy az egyben átemelték. Gondolom Martin forgatókönyv írói múltja miatt lett ilyen filmkompatibilis :)

f.m.j. 2011.06.21. 11:28:46

@fran7: ja, mondok egy jó amerikai írót: John Steinbeck. Az Édentől keletre konkrétan egy bibliai történet lenyúlás :)-Káin és Ábel...

Veder1 2011.06.21. 11:31:47

@f.m.j. Komolyan azt hiszed, hogy a Száll a kakukk fészkére filmből vették Drogo zombulását?!?!

f.m.j. 2011.06.21. 11:33:26

@Tryptich: de ő ezt tudja? (mármint az új nyikhaj kukit?) egyáltalá Jaime szerelmes Cerseibe?
de az igaz, hogy nagyon nem boldog ábrázattal néz, a cinizmus mögött van valami fájdalom... végülis azt, hogy miért hajította ki Brant az ablakon, nem mondta el Catnek.

Veder1 2011.06.21. 11:34:38

@fran7 Joseph Heller, John Updike, Jack Kerouac, J.D. Salinger csak így hirtelen

f.m.j. 2011.06.21. 11:34:49

@Vödör: nem, de miért ne? én erre asszociáltam, és ez jó volt nekem :)

dr. gernika 2011.06.21. 11:36:58

@lOc (a pasztafáriánus): Mondjuk az a dal tényleg szar volt, én nem mertem volna előadni a "művész" helyében.

fran7 2011.06.21. 11:37:04

@Tryptich: Illetve tegyük hozzá, hogy az apja lemondott róla, a tesója zokszó nélkül elfoglalta a helyét, mint a Király Segítője, akit ráadásul eddig egyedül ő vett emberszámba.
Cersei szerepére választhattak volna valami számomra kevésbé szimpatikus szereplőnőt, mert így nehéz gyűlölni. Bár elérte. Azt hittem valami valós érzelem kötötte Jaiméhez, de hát nem így történt.

f.m.j. 2011.06.21. 11:37:15

@Vödör: nem a zombulását, hanem magát a motívumot, hogy így ez a hatalmas erős ember ne éljen, mert ennél még a halál is jobb

The reaper 2011.06.21. 11:38:58

Azért kemény lesz, északról jönnek az élőhalottak, délről a sárkányok. Kiderül, hogy a Pöcsfej mennyit warcraftozott. :D

Veder1 2011.06.21. 11:40:52

@f.m.j. hát szerintem ez nem eléggé specifikus, hogy kizárólag innen jöhetne ötletként. Szerintem Martin ezt egyszerűen kitalálta, nem olyan bonyolult történet ez.

2011.06.21. 11:41:54

@Vödör: Vonnegut? Esetleg Poe, csak a vicc kedvéért?

f.m.j. 2011.06.21. 11:42:33

@fran7: még nincs kifejtve az ő kapcsolatuknak a háttere, nem egyértelmű, hogy mi van a nőben, meg az sem, hogy mi van a fickóban, látod, ez a jó, ez az árnyaltság, utálom a lanniszereket, egyedül Tyriont nem, de szerintem kedvelni fogom őket

Nymeros 2011.06.21. 11:43:11

@Tryptich: @fran7: de ő egyáltalán nem tud arról, mi történik az apjával, Tyrionnal vagy Cersei-jel, a hadifoglyokat nem látják el friss hírekkel. :D

2011.06.21. 11:43:41

@The reaper: Ne feledd, ez a történet régebben játszódik, akkor még nem volt Warcraft. Mondjunk inkább AD&D-t :))

fran7 2011.06.21. 11:44:34

@Vödör: Ha nem az amerikai kultúrát nyomnák a tévékben ezek az írók kb. annyira számítanának jó írónak, mint Herczeg Ferenc. Tehetséges, de nem kiváló íróknak. De mivel művészetről beszélünk az első számú mérce a tetszés, arról meg tudjuk mindenkinek más és nehéz róla vitatkozni.

2011.06.21. 11:46:00

@f.m.j.: Ki van fejtve, valahol még a sorozatban is elmondja Cersei azzal a pillanatragasztott arckifejezésével, hogy egy méhből származnak, ők egy egész két fele. Lancellel a biológia miatt oszik, és ahogy leoltja az évadzáróban, abból kiviláglik, hogy a vánnyadt pöcsén kívül irreleváns számára.

rowi 2011.06.21. 11:47:52

jó volt ez. nekem kicsit hiányzott a Danys szálból a "nincs-más-hátra-mint-előre" gondolat, de a sárkányok így is jók lettek

viszont, hogy hogy lesz ebből élvezhető második évad az rejtély. lesz vagy 8-9 párhuzamos szál. kezdve azzal a 2vel ami önmagában is történet, és úgy igazából jelenleg még sok köze nincs Westeroshoz (Dany, Jon és a Fal, illetve azon túl). de innentől Arya is kiesik az időből a vadonban való tekergés közben. plusz Királyvár, a sok jó karakter egyéni érdekeivel, Robb, Jamie, Stannisnek is szóhoz kéne jutni, Dorneról szó se volt még, szóval könyv nélkül ember legyen a talpán aki leköveti...

f.m.j. 2011.06.21. 11:48:24

@fran7: nincs igazad, ezeket az írókat nem nyomják
az alekoszokat nyomják...
amúgy szerinted ki lenne a "kiváló" író?
komolyan érdekel

fran7 2011.06.21. 11:49:32

@Nymeros: Nyilván, de nem nehéz kitalálnia, hogy épp lemond róla a családja. Látta miképp bántak eddig a tesójával, meg tudja mit jelent az apjának az a kérése, hogy bizonyítson végre a képességeinek megfelelően. Karóhoz kötve üldögélni nem nagyon a képességeihez méltó.

iiwerin 2011.06.21. 11:51:24

@szepi79 - Harciteknős idomár: Marad ilyen, én is többet vártam. A nyolcadik részig bírtam, de addig is csak azért, mert maga a Borgiák története, felemelkedése, "munkássága" (ld. vérfertőzés, gyilkosságok, árulások, összetartás) nagyon érdekel. Ha még nem tetted, és maga a sztori érdekel, ajánlom Mario Puzo: The Family című varázsát: na az ZSENIÁLIS!!!
www.amazon.com/Family-Mario-Puzo/dp/0061032425

Más: remélem tényleg nem Butler lesz Stannis - nem tudom, milyennek kellene lennie (még), de karakterben hozzá hasonló van egy tucat nála jobb színész...

2011.06.21. 11:54:16

@fran7: Idézném a fent említett "Száll a kakukk..." íróját, Ken Kesey-t:

"If Shakespeare were alive today he’d be writing soap opera, daytime TV, or experimenting with video. "
( www.theparisreview.org/interviews/1830/the-art-of-fiction-no-136-ken-kesey )

A magaskultúra egyik etalonjának számító Shakespeare a maga idejében újszerű, itt-ott ponyvás darabokat írt, amit a korszellem pimasznak, néha obszcénnek tartott.
Ezt most feleltesd meg a mai állapotoknak, és rá fogsz jönni, hogy azon művek (legyen az zene, irodalom, színház, vagy TV), amiben megvan az a kellő "valami", egy idő elteltével klasszikussá nemesednek.

f.m.j. 2011.06.21. 11:54:56

@Equinoxe: emlékszem erre, talán Nednek mondta, mikor az leleplezte, és még kicsit meg is értettem(!), de pont az erős kötödés miatt, hogy képes csak a biológia miatt ezzel a másik rokonával is kavarni? nekem úgy tűnik a rokonsági fokozat izgatja fel :):)

rowi 2011.06.21. 11:55:18

ráadásul, hogyha a sorozat egyáltalán eljut odáig, amit én nagyon szeretnék, akkor Martin apónak qrva gyorsan be kell fejezni egyrészt az 5ik könyvet (bár az elvileg kész, nyáron jön angolul), de a 6-7iket is írnia kéne. plusz a sorozat forgatókönyveit, szóval lesz dolga.

fran7 2011.06.21. 11:59:54

@f.m.j.: Én a kiválón a kétségkívül nagy szerzőket értem, akiket már nem kell dicsérni. Shakespearre, Goethe, Dosztojevszkij, Tolsztoj, Dante a maiak közül Marquez, Vargas Llosa, Kundera, Hrabal, Andric, Woolf.

fran7 2011.06.21. 12:06:32

@Equinoxe: Ez ettől sokkal bonyolultabb. Shakespeare nyilván meg is akart élni a műveiből, de nem ezért lett színpadi író és színház igazgató. Sajnos nemcsak a szöveg zsenialitásán múlnak a dolgok.

vargatom 2011.06.21. 12:12:12

Lancel maximum unokatestvér, ez azért főleg a középkorban simán belefért a nemesi családoknál, eleve olyan kevesen voltak hogy szinte mindenki mindenkinek legalább másodunokatestvére volt.

Cersei ezen kívül magányos, és Lancel ugye tett egy komoly szívességet azzal, hogy a vadászaton folyamatosan itatta Robert királyt...

2011.06.21. 12:15:46

@fran7: Kicsit összekavartuk a mondanivalónkat. Vagy tisztázzuk ki mit is állít, vagy hagyjuk, mert ez így nem vezet sehova. :/

Cpt. Flint 2011.06.21. 12:16:44

@f.m.j.: Cersei két okból 'dugik' Lancellel:
a) hiánya van és elég szexcentrikus,
b) ezzel jutalmazza Lancelt a szolgálataiért és biztosítja be az iránta való hűségét.

f.m.j. 2011.06.21. 12:19:19

@fran7: aha, szóval te is megrekedtél a középiskolai kötelezőknél... :)
najó, Andric, és Woolf kivételével, mert az nem volt kötelező
de megkockáztatom, hogy manapság is a hősön/hősökön múlik minden (tudományos néven az archetipus) a manapság divatos, unalmas, és túlírt szarok csak a sznoboknak okoznak örömet, akik nem merik bevallani, hogy elalvás elött nyitnak ki egy Eszterházyt pl.

f.m.j. 2011.06.21. 12:20:33

@Cpt. Flint: értem én, csak akkor ne hivatkozzon kötelékre, meg kötődésre J iránt, mert akkor csak ugyanezért dug vele is

szepi79 2011.06.21. 12:24:14

@f.m.j.: azért j. 3 gyereket csinált cerseinek, ez azért kicsit több, mint sok "hűbérúri jutalmazás".

fran7 2011.06.21. 12:30:03

@f.m.j.: A kötelezők érdekes dolgok. Ha van egy kis szabadidőd olvasd el a Szent Péter esernyőjét, meg fogsz lepődni, miről is szól valójában.
Amúgy meg Cersei csak egy kisstílű westerosi Lucrezia Borgia. Reméljük Martin kitalált a számára valami kreatív büntetést.

prof. med.univ. doktor 2011.06.21. 12:32:13

@f.m.j.: a nagyívű történetvezetés és a jellemábrázolás árnyaltsága mondatja velem: lesznek itten még meglepetések a szereplők fejlődédében.

f.m.j. 2011.06.21. 12:34:06

@szepi79 - Harciteknős idomár: eleddig úgy néz ki, eléggé leszarja a gyerekeit ez a Jaime :):) de
mondjuk Joofrey-t saját kezemmel fojtanám meg, aztán magamat is, hogy csak ennyire futotta :)
szerintem az, hogy közben fattyakat is ejtettek, épp nem a javukra írható, (bénáztak, de tudjuk be a korabeli kezdetleges kiküszöbölő technika hiányának :))
nem azok a híres szerelemgyerekek, na.

f.m.j. 2011.06.21. 12:36:38

@ilonkanéni: tudom, ezt megelőlegeztem olvasatlanul is
(most kezdem még a 2. kötetet)

szepi79 2011.06.21. 12:36:46

@f.m.j.: persze, de most nem jaime moticávióiról volt szó, hanem cersei-ről.

dr. gernika 2011.06.21. 12:41:09

@f.m.j.: Nekem is ez jutott eszembe, bár nem tartom plágiumnak az eutanáziát. Az élet is ír ilyeneket, sok éve itthon is téma volt egy anyuka, aki a rákos beteg kislánya kérésére dobta a kádba a bedugott hajszárítót.

fran7 2011.06.21. 12:41:17

@f.m.j.: Sejti Jaime, hogy Jeoffrey a fia, meg a többiek. Bár távol tartják tőle a gyerekeket, de az apai érzés valahogy nem a távolságon múlik. Bár amilyen remek apja volt Jaimének.

Veder1 2011.06.21. 12:45:17

@fran7 Off

"Én a kiválón a kétségkívül nagy szerzőket értem, akiket már nem kell dicsérni. Shakespearre, Goethe, Dosztojevszkij, Tolsztoj, Dante a maiak közül Marquez, Vargas Llosa, Kundera, Hrabal, Andric, Woolf. "

Akkor folytatnám a sort: Heller, Updike Salinger :D

Jó Updikeot lehet erőtlenebb írónak tartani, de a Párok c. könyve szerintem zseniálisan megragadja a 60'as évek középosztálybeli Amerikáját. Hellernek meg minden szava kincs. Nem tudom mennyiben lehetne Kundera alá sorolni, én mindkettőt imádom, Marquezról nem is beszélve. Szerintem semmiben sem kell szégyenkezniük az amiknak, harminc-negyven éve írt munkáik most is hatnak. A kortárs magyar írók példát vehetnének róluk...

Jimbo75 2011.06.21. 12:51:55

@fran7:

Cat nem igazán támogatta Ned segítői állását, úgyhogy az pöttyet túlzás, hogy Ő küldte el:))

Cpt. Flint 2011.06.21. 12:53:18

@f.m.j.: nekem a könyvből az jött le, hogy Cersei és Jaime igenis odavannak egymásért. Cersei azért nem akart férjhez menni Roberthez és Jaime-t is meg akarta házasítani az apja, ami ellen az királyi testőrt csináltatott magából. csak Cersei már kezdi elveszteni az eszit, meg aztán most már neki Joffrey az elsődleges és a királyság.

aribeth 2011.06.21. 12:55:26

@Jimbo75:
Az érdekes az, hogy most olvasom a könyvet, és abban pont fordítva zajlott le a beszélgetés:
Ned: Nem akarok menni.
Cat: De mennyé'.
Ned: Nem.
Cat: De.
Ned: Na jó.

dr. gernika 2011.06.21. 12:56:22

@cyd: Meg talán mert ő (is) írta a forgatókönyvet?

fran7 2011.06.21. 12:58:02

@Vödör: Off. Nem akartam ennyire belemenni irodalmi kérdésekbe. Az általatok emlegetett írók felétől olvastam valamit, felétől nem. Meg olvastam más jó amerikai szerzők műveit is. De szerintem az amerikai irodalom csak egy érdekes kolonalista leágazódása a világirodalomnak, amely alkalmatlan volt eddig igazi önálló értékes irodalmi érték létrehozására. Aminek oka az amerikai kultúra pénzközpontúsága, durva elitizmusa, ami nem találkozik sehol a tömegek valódi problémájával. Én, akit szerettem és olvastam mint amerikai szerzőt: Auster, Doctorow, Vonnegut. Barthot olvastam: jó, de az ember összes életkedvét elveszi. Ez az én véleményem. Off vége

Cpt. Flint 2011.06.21. 12:59:12

@fran7: "Sejti Jaime, hogy Jeoffrey a fia, meg a többiek"
Sejti a fenét. Természetesen tudja, de nem nagyon foglalkozik vele.

fran7 2011.06.21. 13:01:51

@Jimbo75: Bocs, itt a könyvben olvasottakra hivatkoztam. Ned nem akart menni, tisztességes ember nem kívánkozik a királyi udvarba. De Cate erőltette és a Lord Arryn halálának körülményeit akarta kivizsgálni, mert az őrült feleség küldött nekik üzenetet, akiről még nem tudták mennyire őrült. A sorozatban ez kicsit másképp volt bemutatva.

Palacsili mákkal 2011.06.21. 13:02:07

Cersei direkt távol tartja Jaime-et a gyerekektől, hogy senki ne fogjon gyanút.

dr. gernika 2011.06.21. 13:02:12

@fran7: Ácsi, ő arról nem tud, hogy a családja lemondott róla.
És Cersei tényleg szereti Jaimet, attól még hogy mással is tud kefélni. Szerintem a kisrokon csak ha ló nincs kategória, nem sok állóképességet nézek ki belőle.

prof. med.univ. doktor 2011.06.21. 13:03:44

@f.m.j.: o.k. én már a 4-nél vagyok, de nem akartam spoilerezni:)
@fran7: Vonnegut is elveszi az életkedvedet? Pont az ellenkezőjéről ír: ne vedd komolyan!

2011.06.21. 13:07:30

@BruceTheHoon: Lehet hogy új vagy itt, de a "kurvára semmi spoiler" ökölszabály alá a nevek is beletartoznak.

Nymeros 2011.06.21. 13:08:36

@f.m.j.: @fran7: @Cpt. Flint:
Cersei kifejezetten megtiltotta Jaime-nek, hogy nagyon foglalkozzon a gyerekekkel, mert ha látják, hogy kicsit közelebb áll hozzájuk, mint az normális lenne, akkor még egy hülye is el kezdene gyanakodni.

f.m.j. 2011.06.21. 13:08:51

@gernika: de én meg ezt az igénytelenséget, vagy ha úgy tetszik megalkuvást nem nézem ki Cerseiből :)

@BruceTheHoon: hát, Drogó lovát kinyíratta a boszi már az előző részben
sok ismeretlen emberre hivatkozol, szerencsére nem tudom kik azok, de többet ne, jó? :)

BruceTheHoon 2011.06.21. 13:10:08

@Equinoxe: Nem vagyok új, olvastam eddig is a kommenteket; sohasem láttam ezt a szabályt. Pontosan mit árulok el azzal, ha megemlítem ezt a három nevet?

dr. gernika 2011.06.21. 13:10:34

@f.m.j.: Ebből kiindulva nem vagyok kíváncsi a majdani közös jeleneteire az apjával. :SSS
:)

fran7 2011.06.21. 13:12:02

@gernika: Ha jól emlékszem a sejti szót használtam. Egy karóhóz kötve elég magától értetődő sejtésnek tűnik. A többi már csak Jaime képzeletén múlik.
@ilonkanéni: Utópia elég depresszív képet fest az automatizált világunkról. Nem is tévedett sokat az öreg. Annyira fekete és abszurd humora van az öregnek, ha belegondolsz, mit is pedzeget, akkor Cioran Hello Kittys kispajtásnak tűnik a számodra, kis túlzással.

fran7 2011.06.21. 13:15:29

@Nymeros: Ezt már olvastam itt a kommentekben, de az apai érzés elég erős tud lenni. Mégha Jaime el is folytja és egy elég rossz apja van.

f.m.j. 2011.06.21. 13:16:46

@gernika: fentebb írtam, hogy szerintem a csajt a rokonsági fokozat izgatja... lehet, hogy nem löttem mellé olyan nagyon? :)

2011.06.21. 13:18:55

@BruceTheHoon: Nem tudom eldönteni mi és mennyire kisakkozható miből, lévén én már olvastam mind a négy könyvet, a képregényeket, a wikiket, tehát nagyrészt minden eddigi összefüggést ki tudtam sakkozni. Viszont pont emiatt kurvára irígyelem azokat, akiknek még nem lőtték el az elkövetkező csavarokat, és azzal a szűz fejjeel tudják nézni a sorozatot, ami még meglepődik egy-egy zseniálisan kivitelezett csavaron, vagy új karakteren.

Néhol már egy név is többet elárul a kelleténél: "Teszem azt Euron: Ez biztos a bátyja? Ha igen, akkor miért kerülhet elő? Több szerepet kap az a család/klán? Mikor? ki? hogyan?" még az ilyen előremutató félszavak is meg tudják változtatni az élményt. Lehet hogy nem, de amennyire szar így egyensúlyozni, annyira szar az, mikor valami félhülye troll egy óvatlan pillanatban lelövi hogy melyik könyv közepén hal meg valaki fontos.
Ne játsszuk ezt.

prof. med.univ. doktor 2011.06.21. 13:21:35

@fran7: az öregkori bölcs világlátását kedvelem jobban. Annyiban valóban lehangoló, hogy nem hitt a saját fajtájában Drezda óta. Én sem. Ezért jó néha fantasyt olvasni:)Ő is szerette volna...

dr. gernika 2011.06.21. 13:28:26

@f.m.j.: Viszket neki, na. És ha már valaki, akkor az legyen egy rokon, másban nem bízhat. :)

dr. gernika 2011.06.21. 13:32:26

@Equinoxe: Naigen, én magamnak köszönhetem, de azóta verem a fejem a falba, mióta balga módon a neten elolvastam a 4. kötet fülszövegének első mondatát. :(((

clegane 2011.06.21. 13:34:55

egyébként teljesen kizártnak tartom, hogy senkinek ne spoilerezzenek el semmit a következő évadokból a hátralevő időben, úgyhogy aki ettől tart, a legjobban akkor jár, ha gyorsan elolvassa a könyveket.

szepi79 2011.06.21. 13:35:27

@BruceTheHoon: nézzed, pont ezzel a 3 névvel még nem sokat, de valahol meg kell húzni egy éles határvonalat. ami jelenleg kb. ott van, hogy minden jöhet, ami az eddigi sorozatepizódokban benne volt, könyvből meg nagyon minimális, esetleg némi kisegitő infó, vagy eltérés. jövőbeli karakterek már nem tartoznak ebbe a szűk körbe bele. p. azt sugallhatja, hogy melyik család lesz erőteljesebb.

2011.06.21. 13:36:08

@ilonkanéni: Amennyire vulgárisnak, vagy ponyvának tűnnek a klasszikus SciFi-jei, annyira megvan bennük a rejtett társadalomkritikai szál/személyiségfejlődés, mint a komolyabb, reálisabb könyveiben.
- Nézd meg Titánban a közös ellenségkép összekovácsoló erejét, vagy Constant és Bee induló és végződő személyisége és társadalmi pozícióját
- Nézd meg az időomlásban a fatalizmus kritikáját, illetve a társadalmi underdog lehetőség adta felemelkedését.
- Nézd meg a macskabölcsőben a kitaszított különcök elfogadtatásért folytatott harcát, és a tömegpusztító fegyverek bírtoklása által felborított rendszer visszásságait; vagy a Bokononizmust, mint a legepésebb, legeredetibb valláskritikát.
- Nézd meg a Börleszk lottósorsolásszerű nagycsalád-modelljét: ahogyan egy új "osztás" alapvetően felborítja a jól ismert, rutinszerűen működő amerikai társadalmat.

Vonneguttól csak az Éj anyánkat, meg a Slachthof Fünf-öt szokták érett, világirodalmi műnek tartani, holott, a könnyedebb hangvételű sci-fijei néhol sokkal erősebb kritikát és jelentést hordoznak.

dr. gernika 2011.06.21. 13:38:19

@clegane: Azon leszek, de azt is sajnálom, hogy nem a képernyő előtt fogok majd ezután megdöbbenni, tök jó volt. :)

Cpt. Flint 2011.06.21. 13:38:59

@Nymeros: na igen, ez is benne van, de Joffreyt pl. Jaime kifejezetten idegesítő hülyének és rossz királynak tartja.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.21. 13:42:58

nem spoilerezünk, neveket sem. ennyi.

fran7 2011.06.21. 13:43:28

@Equinoxe: Azért az Éj Anyánk a legdurvább kérdést feszegeti. Az vagyok-e amit mondok, vagy az amit teszek. Amit mondok azt jelenti, amit értenek rajta vagy, amit én értek alatta.

clegane 2011.06.21. 13:44:19

@gernika: ám nem kisebb élmény a könyvön megdöbbenni sem... persze mondják sokan hogy jaj bár ne olvastam volna hogy a sorozatot nézve döbbenjek meg, de szerintem ez csak annyi, hogy "jó lett volna úgy megdöbbenni mintha most látnám először", igazából ugyanez a megdöbbenés mindenki esetében bejátszott, amikor olvasta a könyvet, akkor is.
előre a spoilermentes élményért!

dr. gernika 2011.06.21. 13:44:22

@Cpt. Flint: Azt hiszem az eddigiekből ez sem derült ki...

bee-lah 2011.06.21. 13:46:39

Nekem hiányzott Dany tüzeskedése előtt a vérlovagok meghívása és a nászajándékok visszaadása... illetve a tűzben a 3 "reccsenés" is jó lett volna... egyre hangosabban és egyre ijedtebb dothrakikkal... és utána amikor kijön a hamuból KOPASZON, a 3 vérlovag hűséget fogad neki...

Eleinte nem értettem Pycelle mesteres közjátékot... csak a "szükségtelen" :) meztelenségnek tűnt... aztán amikor elkezdett tornázni, felöltözött és mielőtt kiment vette fel a 'görnyedt öregember' tartást mutatta, hogy a mester is megérdemel egy csapást a Jéggel...

B1.

ps. a ~2-vel(?) ezelőtti hogyvoltban voltak pdf linkek... hátha valaki nem bírja ki a második évadig... :)

vargatom 2011.06.21. 13:54:02

A nászajándékok már eleve kimaradtak az első részből, ha most bekerülnek akkor az átlag néző semmit se értene. Eleve alig kaptak szerepet a dothraki harcosok, ráadásul Mormont még ki is nyírta az előző részben az egyik bloodridert.

Az meg egyébként tök érdekes, hogy ki mennyire számított a tojások kikelésére, a nyilvánvalótól a teljesen váratlanig mindenféle reakciót láttam. Maga a jelenet egyébként sztem majdnem tökéletes volt, azzal ahogy Mormont meg a füst az utolsó pillanatig kitakarja a lányt, és aztán mégis szépen nyugodtan jön elő a sárkány és nem rajtaütésszerűen. Még a zene is jobb lett a korábbi részekhez képest.

dr. gernika 2011.06.21. 13:55:10

@clegane: :) Még csak most jön Hodor fürdése, szóval előre a habtestéért! :D

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.21. 13:55:20

@mojoking77: a hírekben tettem ki a cc-re, és jeleztem, hogy spoiler, vajon MIÉRT???? Miért nem idéztem belőle VAJON?

Palacsili mákkal 2011.06.21. 13:55:44

@bee-lah: szívemből szólsz, az nagyon kimaradt...

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.21. 13:56:22

@vargatom: nem maradtak ki. a zene a főmotívum volt szinte végig, csak más-más hangszerelésben, átiratban, tempóban.

vargatom 2011.06.21. 13:57:56

Nekem nem rémlik, hogy a három fegyvert konkrétan megnevezték volna, ahogy a könyvben. Csak Mormont könyvei és a sárkánytojások rémlenek, de majd újranézem.
Plusz a bloodriderekből is csak a fiatal lasszós meg az előző részben levágott nagydarab copfos csávó rémlik, a harmadik nem.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.21. 13:58:41

@vargatom: ja, annyira részletesen nem volt benne, de ez valahol érthető.

Cpt. Flint 2011.06.21. 13:59:15

@gernika: Bocs, kevertem Tywinnel. Neki baromira nem tetszett Ned Stark leöletése.

dr. gernika 2011.06.21. 14:01:24

@vargatom: Nekem nyilvánvaló volt, legkésőbb onnan, hogy a tűzrerakásukkal szórakozott. Valahogy biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb kikelti őket.

Cpt. Flint 2011.06.21. 14:03:25

@ilonkanéni: "Ezért jó néha fantasyt olvasni:)Ő is szerette volna... "
Lehet, hogy szerette is, hiszen 10 évvel az első kötet megjelenése után halt meg.

vargatom 2011.06.21. 14:04:20

Persze, csak ezért mondom hogy hülyén jött volna ki, ha most hirtelen elkezd ezüst kaszákat meg íjakat osztogatni, azt se értené a néző hogy ennek mi is a jelentőssége.
Ugyanúgy az is kimaradt hogy a bloodridereknek követnie kéne Drogót a halálba, Danynek meg a khalja halála után vissza kéne menni Vas Dorthrakba, beállni a vén jósnők közé. Ezek az egyébként érdekes és jó részletek persze nem fértek bele a sorozatba, emiatt (is) érdemes a könyvet elolvasni.

szepi79 2011.06.21. 14:14:43

@vargatom: jóvan, én pont most kezdeném a könyveket, lécci innen már ne tovább. majd megtapasztalom.

cyd 2011.06.21. 14:15:23

@vargatom: Na meg a vérlovagok és Dany "testőreinek" szembenállása és harca, ahol Mormont se olyan lazán vágja le a palit, hanem kicsit alánéznek a páncéljának az arakh-al vagy mi a tökkel. A lehetőségekhez képest, azért kerek lett így is a dothraki szál, de nekem is hiányzott.

mojoking77 2011.06.21. 14:30:55

@sixx: Melyik resze is volt spoiler? Hol volt barki konkretan emlitve? Nem szivesen szolok be, hisz te vagy a bloggazda, de neha ugy tunik kicsit el elgurulgat a gyogyszer.... :(

mojoking77 2011.06.21. 14:32:30

@mojoking77: Most komolyan (es utana igerem befejezem), jelentkezzen mar nyugodtan, aki szamara az spoiler, hogy a kovetkezo reszben lesz haboru, es sarkanyok?

prof. med.univ. doktor 2011.06.21. 14:40:15

@Cpt. Flint: úgy legyen. Most már soha nem tudjuk meg:(

Dee_ 2011.06.21. 14:46:49

Mikor Ned és Jon elváltak jó sok résszel ezelőtt azzal, hogy majd akkor beszél Jon anyjáról Ned, ha újra találkoznak, éreztem, hogy egyikük hullajelölt... Aki leginkább idegesít, az a kövér Sam a nőies vinnyogásával és nyalizásával, már várom, mikor vall szerelmet Snownak.

Dany a kedvencem, előre olvastam, mi lesz vele, és úgy örülök, hogy már kikeltek a sárkánykák ebben az évadban! Nem tudom, kikeltette-e volna őket, ha nem veszíti el a fiát, de most semmije nem maradt, teje meg volt bőven, így örökbe fogadhatott pár pikkelyes gyereket. :)

szepi79 2011.06.21. 14:54:41

@Dee_: "Aki leginkább idegesít, az a kövér Sam a nőies vinnyogásával és nyalizásával, már várom, mikor vall szerelmet Snownak. "

izlések és pofonok, nekem a kettő közül pont jon az idegesitő, és sam sokkal inkább szerethetőbb karakter.

cyd 2011.06.21. 14:57:04

@mojoking77: minden mondat spoiler, ami úgy kezdődik, hogy "lesz" és olyan írja, aki már olvasta a könyveket.
Aki nem olvasta találgasson, mondja el a sejtéseit, aki meg olvasta, az mélyen kussoljon. Nem tudom miért bonyolult.
Ami nem spoiler (szerintem), ha esetleg az eltéréseken megy a polémia vagy a sajnálkozás.

2011.06.21. 15:01:27

@szepi79 - Harciteknős idomár: Így van. amíg Sam hozza a karaktert a könyvből, addig Jon viselkedése sokkal sértettebb, elitistább. A jelenetek 90%-ban úgy viselkedik, mintha ő szarta vona a valyriai acélt.

mojoking77 2011.06.21. 15:02:57

@cyd: Mindenki azon sir/sirt , hogy miert nincsenek komolyabb harcok, nagyobb seregek, etc. A cikkben az alkotok megemlitik, hogy tervezik. Megint mas a spoilerezes, es megint az idiotasag. Ehez az infohoz nem kellett elolvasni a konyvet. Szerintem. Mindegy, ahogy igerem abbahagyom...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2011.06.21. 15:05:31

@f.m.j.:

Csak használja a kis nyomit, amire kell, mint egy szalvétát. Úgyis csak maszatolást nézek ki a bortöltögető apródból :)

Jimbo75 2011.06.21. 15:24:57

Köszi az első évadot sixx, élmény volt:)

chrisred 2011.06.21. 15:34:14

@Equinoxe: Így van. A könyben Jon tűnt normálisnak, és az összes többi volt idegesítő. Itt meg Jon viselkedése zavaró, rajta kívül egész jó fejek vannak, Sam és Pyp, de még Grenn is.

Kingstone 2011.06.21. 15:40:01

Jó kis rész volt(ez is) és még a sárkány cgi-jét is egész jól megcsinálták. Szerintem a filmben még Joffrey idegesítőbb is mint a könyvben, ilyen tenyérbemászó pöcs figurát már rég láttam, de ettől nagyon jó. Viszont azt sajnálom, hogy Havas uraság szerepére nem valami komolyabb tehetséggel megáldott színészt választottak(ez a gyerek állandóan ugyanúgy néz és semmi érzelem stb.,bár hozzáteszem a könyvben sem annyira érzelgős).
Messze a legjobb az egész csapatban a törpe és az apja kapcsolata(Charles Dance zseniális,meg ez a Dinklage gyerek is jó).

off:Amúgy a hazai élet "nagy" szereplőiről is elgondolkoztam(kizárólag párttól függetlenül):)
mondjuk így:
Gyurcsányék=Targaryenek (elkúrtuk), mehettek a picsába
Bajnai= Robert Baratheon (liba helyett vadkan, de ezek is elég hamar mentek)
Orbán= Joffrey a Pöcs (a hatalom mindenek felett, bosszú...).
Renly Baratheon és a kompániája= LMP (mi más lehetne, még a zöld is stimmel)
Hát amúgy a Lannisterek lehetnek=Jobbikosok (bár a fene se tudja, ennyire nem gazdagok).
A Starkokra most nem jut eszembe senki...)= KDNP ? (na neeeem)
Bocs ha valakinek a lelkébe gázoltam
:)

cyd 2011.06.21. 15:44:29

@mojoking77: nem a Te szitudat néztem, nagy általánosságban írtam, pont azért mert így el elhet kerülni a mindenféle pofára eséseket.
Nekem valamikor kora tavasszal mesélt egy csóka a könyvekről, hogy "milyen jó és akit főhősnek hiszel, azt párszáz oldallal később lefejezik". Szerinted hanyadik epizódnál tudtam, hogy Ned megy a levesbe? :)

cyd 2011.06.21. 15:50:48

@chrisred: nekem Jon a könyvben is egy kicsit elkényeztetett úrifiú, mégha fattyú is, ott is ugyanúgy "hisztizik" mikor intézőnek sorolják be, hogy márpedig ő itt mindenkénél überebb csávó és miért nem lett felderítő.
Sam-et meg most a visszavitelnél muszáj volt a filmben kicsit túlerőltetni, mert a többieket nem ismerjük a filmből így nem lett volan elég hiteles, hogy a barátai miatt megy vissza

Gandalf Garaboncias 2011.06.21. 16:06:47

Hát, a Johnt játszó színésznek ideje lenne összeszednie magát, a Falon túli jelenetek a kedvenceim voltak a könyvben, nem szeretném, ha a srác eltolná. A második évad forgatásáig még van ideje rá.

Kezdő lépésnek mondjuk becsukhatná a száját. Amit eddig örökké nyitva tartott.

2011.06.21. 16:13:06

@Kingstone: Egyáltalán nem működik a hasonlat, sajnálom.

Ha viszont Európát nézzük, érdekesebb dolgok jönnek ki.
- A Starkok egyértelműen germán, Nord népség: mindenük a becsület.
- A Lannisterek Britek: hidegvér, gépies szarkeverés, belterjesség.
- A Baratheonok Franciák: hedonizmus, bujaság, általános "szarokrá"-attitüd
- A Greyjoyok Vikingek. Pont.
- A Martellek spanyolok, vagy Portugálok
- Braavos Firenze, Velence, illetve a XIV. századi itália
- A Dothrakiak Hunok

A többi vonatkozást a spoilermentesség jegyében nem fejteném ki.

dr. gernika 2011.06.21. 16:13:07

@Kingstone: Hehe, nem rossz. :) Lannisternek és Starknak viszont tényleg nem lehet Mo-n pártot megfeleltetni. Nincs olyan okos, mint az előbbi, és nincs olyan becsületes, mint az utóbbi...

méregzsák 2011.06.21. 16:13:32

Én most adtam kölcsön a könyvet, és nagyon-nagyon nehéz volt CSAK annyit mondanom róla, hogy baromi jó. Ned kivégzését elárulni, az maga is kivégzésért kiált :-)

Kingstone 2011.06.21. 16:25:48

@Equinoxe: Ő...ennyire nem akartam komolyan belemenni a témába, pusztán csak a hazai közélettel szerettem volna némi párhuzamot vonni:)
Amúgy valahol én is olvastam, hogy Martin bácsi kikről mintázta a házakat és a szereplőket, szóval egyetértek amit írtál, de én csak kicsinyke hazánkra koncenrtáltam...:)

qwertzu 2011.06.21. 16:27:39

@gernika: Na még egy Lannister rajongó.
A Lannisterek nem okosak. Tywinn igen, a törpe is. De Cersei csak szeretnék azt hinni, a többieknek meg összesen nincs annyi IQ-juk mint Tywinnek.

Felagund 2011.06.21. 16:34:01

@Equinoxe: Én akkor már inkább a Tyrellekre mondanám, hogy franciák, a Martellek meg a "spanyolság" mellé erősen mór beütésűek is...

A Baratheonokat én inkább németnek mondanám (Renly kivétel :D)

dr. gernika 2011.06.21. 17:02:56

@qwertzu: Minden vagyok, csak Lannister rajongó nem, egyedül Tyriont bírom. De okosnak tartom őket. Cersei és Jaime kevésbé, az öreg és a törpe inkább.

Cpt. Flint 2011.06.21. 17:35:54

akkor már a starkok inkább szászok/skótok, a lannisterek meg a normannok... de szerintem nem lehet ennyire egyértelműen leosztani "nemzetekre" a dolgot; a középkorban is nagy különbségek/hasonlóságok voltak egyes nemesi házak (sőt, egyes urak) szokásai, viselkedése, preferenciái között földrajzi/nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Huntroll 2011.06.21. 17:37:55

@qwertzu:
"A Lannisterek nem okosak. Tywinn igen, a törpe is. De Cersei csak szeretnék azt hinni, a többieknek meg összesen nincs annyi IQ-juk mint Tywinnek."

És még mindig überelik IQ-ban és ravaszságban a teljes Stark családot...

Ja, Tywin és Tyrion a kedvenc karaktereim közt vannak, szóval akár még Lannister rajongó is lehetnék... De nem vagyok, Kisujj über alles :D

Nymeros 2011.06.21. 17:42:09

@Equinoxe: a Starkok akár lehetnének írek vagy skótok is, de ha nem, akkor valami északi, skandináv népség.
Braavos Velence.
A dothrakik mongolok vagy hunok.
Martellek arab-spanyol keverék (14. századi Spanyolország), bár szimplán arabnak is elmenne.
Igen, a Greyjoyok vikingek. :D
A Lannisterek francia-angol keverék, újkori spanyol grandiózussággal.
A Baratheonok... Nincs ötletem.

Huntroll 2011.06.21. 17:46:39

@Nymeros: Stannis eléggé karótnyelt germán típus, Robert meg Renly meg nagyjából univerzálisak, a középkorban mindenhol akadtak hedonista főurak...

Nymeros 2011.06.21. 17:52:47

@Huntroll: az igazi hedonista Robert, Renly szimplán piperkőc homi. :D

Huntroll 2011.06.21. 17:57:04

@Nymeros: A sorozatból ez jön le, de a könyvben jóval férfiasabb karakter. Aharmadik könyvig legalábbis csak célozgatnak arra, hogy gyakran "imádkoztak" Lorasszal, és mindenki azt mondja, hogy teljesen olyan, mint Robert ifjúkorában volt.

Nymeros 2011.06.21. 18:07:08

@Huntroll: tudom, de Renly akkor is csak külsőre tiszta Robert, amúgy inkább tornalovagnak tűnik, mint igazi harcosnak.

régi_vendég 2011.06.21. 18:24:39

sziasztok!
sixx remek volt, mint mindig.
valaki már írta előttem, h az évad leggyengébbje volt az utolsó. szerintem is. egyrészt a csúcspont a 9. rész végén volt. ez a könyvben is így van szvsz, bár dany azért hozott némi izgit. a könyvben. a filmben valami elképesztő lapos volt (jó lehet h a könyvhöz viszonyítva, de akkor is) a dany-t alakító színésznő borzasztóan gyenge. a mirri maz duur-ral folytatott beszélgetés alatt ökölben volt a kezem h ezt ilyen semmire hozta. egy nő aki az elmúlt x napban elvesztette a 2/3 családját, az alattvalóinak 80-90%-át az nem így beszél! (a maegi jó volt) szóval szvsz a csaj lehet h dekor, de sajnos szar. a másik akit - visszanézve a régebbi részeket is - gyengének látok az havas jon. a lannisterek viszont telitalálat. joff pedig kurvajó!!!! annyira gyűlölhető, hogy még!

Nymeros 2011.06.21. 18:31:13

@régi_vendég: nekem Emilia Clarke alakítása nagyon tetszett, rengeteget javult az első rész óta, hozzánőtt a szerepéhez. Kit Harrington valóban rohadt gyenge, esetleg becsukhatná a száját...

Jack Gleeson meg annyira jól hozza a pöcs Joffreyt, hogy Emmyt neki. :D

Huntroll 2011.06.21. 18:31:49

@régi_vendég: Hát, Havas Jon és Dany szvsz a könyvben is a leggyengébb karakterek... Havas Jonnál legalább néha van egy kis erkölcsi dilemma, de Dany borzasztóan egysíkú és unalmas. Ami különösen azért fájdalmas, mert a fejezeteiben rajta kívül a többi jelentős szereplő érdekes karakter, és a harmadik könyvben már a sztorija is egész jó.

vargatom 2011.06.21. 18:54:48

Azért ez a Renly kérdés nagyon is fontos, így hogy bejelentette a trónigényét. A könyvben gyakorlatilag Robert fiatalabb és kevésbé problémás változatának tűnik, a sok piálás-kurvázás-felelőtlenség nélkül.

Nem hiszem hogy ez bárkinek is spoiler lenne a befejező rész után - jön a háború, és minden számít amikor a Hét Királyság nemeseit akarja egy-egy trónkövetelő maga mellé állítani. Robbnak például ott van az hogy északi, Ned Stark fia és csatát is nyert. Joffrey is megmutatta már ország-világ előtt Ned lefejezésével, hogy mekkora pöcsfej, Stannisról meg egyelőre csak annyit lehetett hallani, hogy ő kevésbé népszerűbb tesó.

Szóval jót tett volna, ha egy jóképű, legalábbis első megjelenésére férfias és megnyerő csávó játssza Renlyt a mostani színész helyett...

sántaclaus 2011.06.21. 19:43:41

Én Drogótól konkrétan ezt a hangot hiányoltam, amikor zombi üzemmódban nyomta.

www.youtube.com/watch?v=qCFdpOMiCzs

chrisred 2011.06.21. 20:00:54

@Huntroll: Szerintem Dany messze a legizgalmasabb női karakter a regényekben, ahogy folyamatosan formálódik, gyerekből nő lesz, és kezdi érezni majd élvezni is a mások feletti hatalmát. Sajnos, ebből eddig alig lehetett tapasztalni bármit is, Emilia Clarke ugyanazzal az ártatlan csodálkozással bámul a kamerába, mint az első részben.

Csucsundra1 2011.06.21. 23:02:48

@Leadfoot: egy előző hogyvolt mottója volt,hogy a Trónok harcában ne szeresd meg a szereplőket,mert előbbutbb elpatkolnak,még a főszereplők is :) apropó Ned, Drogo...

Csucsundra1 2011.06.21. 23:11:11

@gernika: engem majd kitört a nyavalya,mikor a negyedik könyv közepe táján járva,olvasom a neten,hogy George R.R. Martin, az öreg csávó már hülyíti a népet a folytatás megírásával egy ideje :D és hogy nincs is vége a sztorinak. Júli 12.én lesz a könyv piacra dobva, a Sárkányok tánca. Hát én majdnem agyvérzést kaptam ettől .Mármint attól,hogy a sztori a 4. könyv végén a felénél(se?)tart...:D

DominoFX 2011.06.21. 23:54:44

Csak most a 10. rész után jöttem rá, hogy ez csak a bevezetés és az előzmények voltak.

cukorka 2011.06.21. 23:59:13

a vad szar. de a banya jo volt, kar erte

Csucsundra1 2011.06.22. 00:31:23

@DominoFX: nem is tudod,mennyire az eleje :)

vontod75 2011.06.22. 00:55:54

A sztori fordulatossságára meg jó példa a dothraki szereplés. Aki nem olvasta a könyvet 85-90%-ban meg volt győződve arról, hogy na most aztán Drogo szépen szétkeni a hét királyság városait. Ehhez képest ugye... :) :) :)

f.m.j. 2011.06.22. 06:23:14

maradjunk annyiban, hogy maguk a filmkészítők a legnagyobb spoilerezők :):)
nem tudom sixx hogy fogja őket kitiltani...
már most az első évadban megtörténtek olyan dolgok, amik a 2. kötetben vannak leírva (pl. Arya hajvágása, harca a kis hülyegyerekekkel)

dr. gernika 2011.06.22. 07:50:27

@Csucsundra1: :)
Csak maradjon olyan is végig, mint most.

Valandil 2011.06.22. 07:55:22

@Csucsundra1: Akkor mit szóljon az, aki az angol vagy magyar megjelenéskor olvasta a 4. könyvet? Egy pár éve már várjuk a régóta belengetett folytatást.

dr. gernika 2011.06.22. 08:04:29

@Valandil: Úgy fogok járni ezzel is mint a Harry Potterrel. Abba is akkor kapcsolódtam be, mikor már megfilmesítették az elsőt és mindenki az 5. kötetet várta. Azt még meg tudtam várni magyarul, de a 6-ost már az angol megjelenés másnapján megvettem.

chrisred 2011.06.22. 08:47:15

@Valandil: Az már tucatnyi alkalommal elolvasta a Martin honlapjára felrakott fejezeteket a DwD-ből. Pedig abból az egyik akkora spoiler, hogy innen kapásból törölnék. :)

2011.06.22. 08:48:46

@gernika: ...akkor kábé érzed hogy miért várom azt a bizonyos csomagot az Amazontól úgy, mint a messiást ;)

Valandil 2011.06.22. 09:15:36

@chrisred: Már az spoiler, hogy ki lesz nézőpont-karakter...

dr. gernika 2011.06.22. 09:17:02

@Equinoxe: áááá, el sem tudom képzelni. :D

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2011.06.22. 09:40:30

Sajnos nem tudtam követni a HV-okat hétről-hétre, mert egyben szerettem volna ledarálni. Kiváló évad lett belőle. Nedhez meg annyit, hogy az emberek 90%-a nyaktól lefelé van :)

2011.06.22. 13:50:09

Ned halála volt a kedvenc fejezettem.
(bocs.)

Knapp 2011.06.22. 14:18:31

Szélviharban született Patakiattis óta nem láttam olyat, hogy valaki ilyen bátran belépett volna a kör közepébe...

Valandil 2011.06.22. 22:26:38

Ááá, most nézem, hogy Lord Frey nem csak Frics volt, hanem ő volt Cohen a barbár! :D

THK 2011.06.22. 23:29:37

@Kürosz: szerintem a banya halála adott életet a sárkányoknak, Dany tűzbenjárása tényleg csak a népe miatt kellett

THK 2011.06.22. 23:31:31

@gernika: a könyv szerint szoptatta a sárkányt. A film valóban nem részletezte ki, de nyilván emiatt tartotta az ölében

dr. gernika 2011.06.23. 00:15:39

@THK: Azóta már felvilágosítottak, de attól még, hogy az ölében tartotta, nem nyilván. Én egy halom kisállatot tartottam már az ölemben, de egyiket sem szoptattam pl...

vargatom 2011.06.23. 00:17:17

Így van, csak valaki halála fizethet másvalaki életéért. Az megint más kérdés, hogy mennyire volt biztos Dany a dolgában és mennyire volt "lesz ami lesz" a hozzáállása...

vargatom 2011.06.23. 00:18:18

@gernika:
Ez sztem részben ízlés, részben meg CGI komplikációk kérdése volt.

A haja meg azért nem égett le, mert gondolom Emilia Clarke nem akarta magát ezért az egy szerepért kopaszra borotválni. Lehet hogy valakinek kiábrándító, de hát ez van ;)

THK 2011.06.23. 00:30:13

@gernika: viszont ha majd rólad is könyvet írnak, amiben szoptatást említenek, de a film csak ölben tartást mutat, azért az a jelenet ott is nyilván a könyvre fog utalni ;-)

ha még nem olvastad a könyvet, érthető, h nem ez jött át, nem ennek szólt a "nyilván"

sixx biztosan olvasta, ezért írhatta ő is így

dr. gernika 2011.06.23. 08:26:17

@vargatom: Kopasz fejet lehet borotválás nélkül is csinálni szerencsére. Mondjuk én ezt nem hiányoltam, úgy voltam vele, ha nem árt neki a tűz, akkor a hajának se.

@THK: Még nem tartok ott a könyvben. Azután, amit Lysa művelt a kicsi fiával a képernyőn, nem gondoltam, hogy ilyen szemérmesek lesznek sárkányszoptatás esetén.

chrisred 2011.06.23. 08:28:25

@THK: Nehéz a mágiát logikailag kielemezni, de azért Dany lesz a Sárkányok Anyja. Nem valószínű, hogy nélküle előbújtak volna a tojásból. Arról nem beszélve, hogy egy nappal előtte szült egy félig sárkány porontyot.

chrisred 2011.06.23. 08:33:00

@gernika: Szerintem ez a mostani haja sem igazi, nem tartom valószínűnek, hogy ezüstszínűre festette a sajátját. Lehet, hogy így voltál vele, de Martin meg nem. :)

chrisred 2011.06.23. 08:34:19

@gernika: Lysa szoptatásához nem kellett egy rész költségeit kitevő CGI. :)

klacus 2011.06.23. 08:42:21

Ez a rész kibaszott jó lett. A poszt is de a film is.

Érdemes volt a sok unalom között végre eljutni az akcióig. A film vége nagyon hatásvadász.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.23. 13:01:30

Megnéztem végre én is, és nagyon jó rész volt, meg az egész sorozat jó volt, a könyvet is el fogom olvasni.

stevieg18 2011.06.23. 13:59:21

@chrisred: Biztos, hogy nem, az origonak nyilatkozta, hogy teljesen barna hajú, ez csak paróka.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.23. 14:16:29

@Anak: Stannis szerepére, ahogy azt itt vki már írta, nem Gerard Buttler választották, hanem ALAN RICKMAN-t! Ő volt HANS Gruber a Die Hardban, 1988-ban: www.rankopedia.com/Best-Die-Hard-Character/Step1/7713/.htm

Szerintem ez a választás is just perfect. Itt vannak még további nevek, akik szóba kerültek Stannis szerepére: Mark Strong, Richard Armitage, Christopher Eccleston, Rufus Sewell

forrás: winter-is-coming.net/2011/02/casting-season-two-stannis/

chrisred 2011.06.23. 14:53:41

@Csehszlovák Kém: Tökéletes választás! Ugyan nem emlékszem rá, hogy láttam-e valaha kopaszon, de elvileg Tywin Lannister is tökkopasz, Charles Dance meg nem. :)

(Gondolom, Alan Rickman a Harry Potterből ismertebb, bár az Értelem és érzelemben került a kedvenceim közé.)

Felagund 2011.06.23. 16:11:51

@Csehszlovák Kém: Ezek közül Richard Armitage és Mark Strong épp forgat, szóval őket el lehet felejteni...

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.23. 18:30:52

@Csehszlovák Kém: dehogy választották, ne beszéljünk már hülyeségeket, ha lehet. ez egy rajongói oldal, ahol arról beszélgetnek, ki lehetNE Stannis, illetve kit szeretnének az olvasók.

vargatom 2011.06.23. 18:53:59

Rickman egyébként is túl öreg Stannisnak. Robert Baratheon maximum 40 körül lehetett, Mark Addy is csak 47, Rickman meg már elmúlt jóval 60.

A forgatásig van még egy hónap, és biztos lesz pár olyan szereplő is akit csak a megkezdése után fognak bejelenteni. Én speciel inkább az ötödik könyvet várom ;)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.23. 21:18:07

@sixx: hínnye, benéztem, sorry. Felölthetem a feketét?

dr. gernika 2011.06.24. 22:23:33

@Csehszlovák Kém: Ej, ringatsz itt engem, hiú örömökbe. :(
@vargatom: Igaz, Stannisnek tényleg öreg Rickman, mindazonáltal igencsak üdvözölném a sorozatban.

Anak 2011.06.25. 17:23:30

@Felagund: Richard Armitage ugye a Hobbitban kapott főszerepet. Mark Strong meg ki tudja hol...elég felkapott mostanság.

beacska 2011.06.25. 22:25:15

pár résszel ezelőtt vki betett egy térkép linket a keleti tengerekről. Asszem csehek készítették talán...nincs meg vkinek? és nem osztaná meg velem újra? ;D

beacska 2011.06.25. 22:55:15

@cyd: én úgy emlékszem, J. nem tud a pletykákról, ami a származását illeti. Megóvták őt ettől. Nem kompenzál, ő ilyen nagyképűre lett nevelve...

f.m.j. 2011.06.28. 12:27:15

mikor lesz kész a 2. évad? :)

Llew 2011.06.28. 14:02:10

@f.m.j.: most kezdik majd még csak forgatni. Jövő tavasz előtt ne nagyon számíts rá.

f.m.j. 2011.06.30. 17:42:50

nem mondok semmit, de itt egy arc:

www.imdb.com/media/rm273253376/nm0001409

...csak azoknak, akik gondolkodnak milyen arcok jöhetnek szóba bizonyos szerepekre
mondjuk kicsit lehetne fiatalabb, de én most akire gondolok, az idősebb a könyvben, de
nem mondhatom ki, mert kivágnak :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.07.05. 08:50:26

Megkaptam névnapomra a 4 könyvet, tegnap kezdtem el olvasni. Alig várom hogy végezzek az 1. könyvvel, mert utána már az jön, amiről még nem tudok (tudom, az 1. könyvben is lesznek újdonságok).

beacska 2011.07.07. 20:29:49

ha még jár erre vki: nem tudtok egy oldalról, ahova feltették a könyvben lévő magyar nyelvű térképeket? (ebookon olvasom, és ott nincs :(()

f.m.j. 2011.07.09. 19:44:25

@gernika: annyira vicces, hogy igazából az egyik legjelentéktelenebb nőt idelinkelted (könyv és film szempontjából egyaránt :):)) -vagy már ez is spoilernek számít? :P

dr. gernika 2011.07.12. 13:48:18

@f.m.j.: Ebben mi a vicces? Megláttam valahol, hogy a Trónok harcára hivatkozva posztot szenteltek neki és belinkeltem. Akinek tetszik, nézegesse
Könyvben eddig meg sem említették, tudom.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.07.26. 16:10:30

@Valandil: MII? Nebazz! Tényleg ő volt Cohen is? ott nem ismertem rá. Pedig nagyon jó volt.

De az, hogy az emberek Friccsel asszociálják, jót tesz. A sok kis naiv azt hiszi, hogy Frey valami rossz modorú, vicces, de ártalmatlan öregúr...

dr. gernika 2011.07.29. 08:04:17

@Donna Anna: Hát most már én is tudom, hogy nem. :(

Anak 2012.03.29. 16:32:11

Sixx a 2. évad hogyvoltjai melyik változathoz lesznek kapcsolva? A korábban induló feliratoshoz, vagy a 2 héttel később induló szinkronoshoz?
Esetleg nem lenne ésszerűbb megvárni az április 16-át, hogy aki szinkronosan nézné és követné a HV-kat ne maradjon el, le, ill. fusson bele spoilerbe?

I am Not A Princess I am A Khaleesi 2012.05.04. 11:54:40

Nagyon szuper volt!
Köszke és gratula! :))

Árpád15 2016.07.10. 22:31:46

Ja nekem ez a Khal Drogo ritka ellenszenves figura volt. Még ha a banya csúnyán el is bánt vele nem tudtam sajnálni azzal a haragos képével együtt sem!
süti beállítások módosítása