Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Életfogytig zsaru 2x13 - Visszatérés

2009. július 03. 10:00 - missparker

Charlie kórházi ágyon sápadozik, szarul néz ki, de nagyjából eleven. Reese az ágya mellett zent diktálva aggódik: sehol sem vagyunk. Charlie erőtlenül vitába száll vele, de nem lehetünk sehol, mert valahol lenni kell.

Mikor teljesen felébred, a ballisztikai eredményről érdeklődik, nincs adat a fegyverről. Nem emlékszik, ki lőtte le. Reese sem látta a merénylőt, elhúzott egy lopott kocsival, azt megtalálták kipucolva. 8 héttel később Charlie-t visszaengedik dolgozni. Az utolsó vizsgálaton a dokinőtől elkéri a golyót, amit kiszedtek belőle, elvégre valaki nekiadta, faragatlanság lenne nem elfogadni. Juj. Reese a folyosón várja a jelvényével, fegyverével, ügy van, mehetnek a helyszínre gyilkost fogni. Az eset most sem hétköznapi, egy kisgép szállt le egy kertvárosi utcában, a pilótát lelőtték, valszeg még odafent. Fegyver sehol, utas a szemtanúk szerint nem volt. Nyomozóinknak ismerős valahonnan az áldozat, de nem tudják hová tenni.

Az irodában rájönnek, az áldozat Bill Ellis, űrhajós volt. A NASA-tól visszavonulva céget alapított, azt vezette. Nemrég befizetett 35 millió dollárt az oroszokhoz űrutazásra, látták a hírekben. A potenciális örökösök mindig gyanúsak: van egy fia. Mielőtt még indulnak, Tidwell félrevonja Charlie-t, aki rögvest alázással kezd, mindig is jó érzéke volt a főnökökhöz: Te főnök, ilyenkor Reese-t szoktad félrehívni, csókolózni. Neki szerencsére mást tartogat, tényleg nem emlékszik ki lőtte le? Mert ezt piszkosul nem veszi be. Charlie vágja az ártatlan fejeket. Hát Tidwell, így jártál, ha azt mondja, nem emlékszik, nehéz lesz rábizonyítani, hogy de.

Dean, az áldozat fia megrendült, apuval beszélt még reggel. Alibi: barátokkal bent a cégnél, ellenőrizhetik. Egyébként apunak az élete volt a repülés.

Eladta a céget az űrutazásért, a tartalékait is arra költötte. Breem, az első embere szerint legalábbis. Együtt dolgoztak már a NASA-nál is, Billt mindenki szerette, nem voltak ellenségei. Az elnök is hívta őt részvétét kifejezni. Charlie-t az érdekli leginkább, milyen odafenn? Visszatérsz oda, ahonnan származol. Alibi? Horgászás. Reese kifelé menet csodálkozik: az elnök is hívta? Igen, vannak fontos emberek. Reese, te gondoltál rám, mikor meglőttek? Igen. Milyen üres lenne az életed nélkülem. Reese Crews nélkül. Téged nem hívott az elnök? Reese kimenekül a szituból.

Vissza Deanhez, az irodája egy kis luk, tipikusan improduktív munkakör, minimálbérért. Hát igen, Dean egy kicsit hülyécske. A haverokkal modellrepülőkkel játszottak a sivatagban. Van egy klubjuk. Apu eladta a céget, hogy semmi ne maradjon a fiának. Jó indíték, az alibi is begyakoroltnak tűnik. Megfigyelik Dean házát. Több alak jön versenyautóval, pénzzel, megy kis csomaggal. Kommandózzunk csak be, mi folyhat itt? Dean egy hatalmas sárga zselékockát szabdal, azt árulja. Remek, mifene ez, már védőruhás tűzoltók bámulják. Charlie nem vár az elemzésre, a tűzoltók rosszallása mellett kés elő, vesz egy darabkát a cuccból, az udvaron gyufát kér (a tűzoltó eléggé ingatja a fejét), meggyújtja. Rakéta-üzemanyagnak tűnik.

Benézünk Tedhez a börtönbe, üzleti órákat tart az érdeklődőknek az udvaron. A testőre megint a fülébe súgja: Charlie Crews üzeni, tartson ki.

Dean kihallgatása, szégyelli, hogy nem vitte semmire, az apja árnyékában élt. Még a magasságtól is fél. Alibi van másik, egy útszéli bárban reggelizett, a pincérnő igazolni fogja, flörtölt vele. Nem akarja megtudni, ki ölte meg az apját. Hm, még az elnök is tudni akarja. Dean talán már tudja? Azt mondja, az apja kb. egy éve teljesen megváltozott. Breemhez érdemes visszamenni, tehát mi történt egy éve? A K2 megmászása. Mikor visszatért, más ember lett. Charlie érdekes dolgot talál, az irodában kiállított mászóbotra egy buddhista gyászzászlót tekertek. Valaki meghalt ott. Kivel is mászott? Evan Tuckerrel. De mindketten lejöttek. De akkor ki halt meg?

Reese a kihallgatóban idegeskedik, Bobby érkezik szorongva, mi folyik itt? Tényleg, mi? Tidwell ment át parasztba kis időre. Hisztizik nekik, hogy van egy lelőtt nyomozója, egy másik, aki szemtanú volt, a nyomozás meg nem halad ezügyben. Bobby és Reese mindketten ismerik Charlie-t, miért tartja magában az infót? Mit tudják ők?! Charlie nem barát, hanem (ex)társ. Nem ugyanaz. Tidwell még mindig nem fogta fel, hogy Charlie nem enged közel magához senkit, tudatosan és következetesen antiszoc. Tovább parázik, mit tervezhet a zenmester?

Beszédtémájuknak vannak izgalmas tervei. Otthon, a zen kazetta arról oktat, hogy 'ha meg szeretnék bocsátani, mire gondolok?' Érdekes gondolatai lehetnek, épp a belőle kioperált lövedékből önt egy új golyót. Saját magunknak kell először megbocsátani. Amikor bántani akarok valakit, mire gondolok? Saját magam bántására. Gondolj a világra, ahogy az űrből látod... Charlie ennél most realistább.

Másnap, Tidwellnek magyarázza a zászlót. Hivatalosan nem volt halálos áldozat. Evan Tuckerrel kéne beszélni, de egy hete elvonult a világtól, nem elérhető. A felesége tudja mi történt: Bill és Tucker együtt másztak, Tucker visszatartotta Billt, aki elvágta a kötelét, hagyta lezuhanni. Tuckernek csak a lelke halt meg, egy más ember tért vissza. Alibi rendben. Viszont Tucker felhagyott a kalandtúrákkal, csak az ejtőernyőzés érdekelte újabban. Ez jó nyom, Tidwell szalajtja is nyomozóinkat az ejtőernyős suliba. Reese még marad egy percet, lehordja a főnököt, ne merészelj még egyszer a kihallgatóba vinni, ha valamit akarsz Crewsról, őt kérdezd. Duzz.

Börtön, Ted ebéd közben az adósságokról tart oktatást. Nyikhaj szól, ő egy veréssel tartozik. Jó'van, egyenlítsünk, Ted kéri a testőröket, hogy ne avatkozzanak be.

Ejtőernyős suli, a hangárban egy alak ténfereg, mikor nyomozóink Tuckert keresik. Keressék kint, épp felszállt. Tucker baromi gyorsan tanult, az eredményei viszont gyanúsak. Különböző magasságok, egyre nagyobb túlzuhanások. Ha kiugrik a gépből, így észrevétlen is maradhat. A fickó közben eltűnik a hátuk mögött, Charlie viszont megtalálja Tucker ernyőjét a polcon. Ernyő nélkül ugrani készül? Vagy ez maga Tucker volt egy másik ernyővel? A kifutópályán még utolérik.

Tucker öngyilkolni készül, Charlie-ékkal is szívesen kinyíratná magát, ejtőernyő helyett is egy zászlót hajtott be, azzal készült kiugrani. Még beszól Charlie-nak, tudja, milyen majdnem meghalni? Épp tudja, de nem szereti, ha emlékeztetik rá. Szaporodnak a fóbiái. És itt egy gyönyörű, szimbolikus kép a jelenlegi lelkiállapotáról.

'Közel kerülsz a halálhoz, és minden félelmed elillan'. Privát pisztolyba a házi gyártmányú golyóbist, ezzel a fóbiával le kell számolni. Bodner otthon tévézik, Charlie ajtóstul érkezik a nappalijába, ettől lehiggad, innentől hidegvérű gyilkosként lép fel, nem dühöngő - és így sérülékeny - nyomozóként. 'Van nálam valami, ami a tiéd'. Lábon lövi a szemetet, beígér egy következő golyót is.

 

Na haver, telefonálsz. Most. Ted kijön a börtönből. Bodner a szőnyegén tekeregve küld egy SMS-t. Aztán elsírja, hogy Roman nem fizetett a merényletért, hanem a családját fenyegette meg. Bizony ám, ő egy hős, a családja biztonságáért lőtte le Charlie-t. A zenmester annyira nem családbarát, hogy megértéssel kezelje a saját kinyírását, úgyhogy vállat von, jól van, hívj fel, ha meggyógyult a lábad. És tartsd meg a golyót.

Tucker kihallgatása, ő kérte Billt, hogy vágja el a kötelet. Mert ha nem, mindketten lezuhantak volna. Bill nem halt meg, visszatért oda, ahonnan származott, mindig így emlegette az űrt. Charlie erre gondolkodóba esik, hiszen Breem is ezt mondta. Ellenőrzi a NASA-nál, Breem sosem járt az űrben. Tidwell szkeptikus, ettől még nem gyilkos, inkább Tucker. És Charlie biztos azért szimpatizál vele, mert mindkettőjüknek volt halálközeli élménye. Igen, Charlie egyébként olyan szimpatizáló típus. Reese hozza a hírt: Bill Breemre hagyta a céget! Mindig az örökös a leggyanúsabb. Dean kicsit meglepődik, de nem omlik össze, játszik tovább a repülőjével.

Charlie az őrsön kísérletezi ki Tuckerrel, hogyan történhetett Bill megölése? Rájönnek, Breemet Tidwell hívja az irodájában. Utánajártak a személyi edzőjének, ejtőernyős oktatójának, hiába volt álnéven bejelentkezve. Lelépni már nincs ideje, Charlie-ék megérkeztek. A fegyvert Tuckernél rejtette el, ez külön nem volt szép, főleg Charlie szemében. Szóval, Breem, te sosem jártál az űrben. Most viszont olyan helyre mész, ahol Ellis nem járt sosem. Charlie kéjes élvezettel szedi elő a bilincset. Ügy lezárva, Reese faggatózik. Ha a merénylődre nem emlékszel, mire emlékszel arról a napról? A kérdésre igen. Nem, az apád nem tett semmit, nem miatta kerültem börtönbe. Kegyes hazugság a Társnak, aki aggódott érte.

Másnap, Charlie Tedet várja a börtönkapuban. Ted Nyikhaj által enyhén kidekorálva, de büszkén érkezik. Csak gyorsan el akar tűnni. Ez nem lesz gond, a Maserati kapott egy kevés rakéta-üzemanyagot.

Gondolj a világra, ahogyan az űrből látod. Egyszerre tűnik nyugodtnak, csendesnek és békésnek.

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2009.07.03. 18:55:36

Kár ezért a sorozatért, nagyon szerettem. Sajnos nagyjából ettől a résztől kezdve éreztem, hogy az alkotóknak sincs igazán képük a továbbról. Ebbe persze belejátszhatott, hogy valahol ekkor derülhetett ki Sarah Shahi terhessége is.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.07.04. 09:28:36

Igen, szerintem Sarah Shahi terhessége lehetett az a bizonytalansági tényező, ami miatt aztán nem rendelték meg tovább. Láthatólag összesen 6 évadra készültek, elvégre "Hat volt, most öt lett, könnyen lehet négy ..."

basil 2009.07.04. 10:31:52

Szerintem is látszik, hogy több évadra készültek, de azért legalább viszonylag tisztességesen zárták le.

Miss, a hogyvolt most is nagyon klassz. Csak ilyenkor mindig eszembe jut, hogy mennyire hiányzik ez a sorozat.

bree-gee 2009.07.04. 14:52:46

"Charlie nem enged közel magához senkit, tudatosan és következetesen antiszoc." Ez mennyire találó mondat volt!

Ennél a résznél éreztem először, hogy Charlie tényleg nem különcködésből hallgatja ezeket a kazettákat, hanem az elfojtott dühét próbálja kontrollálni, jelen esetben kevés sikerrel.

Sarah Shahi terhessége váratlan tényező lehetett az íróknak, de simán át tudta volna vészelni a sorozat, főleg, mert találtak egy jó karaktert később. Én kibírtam volna nélküle :)

Köszi a hogyvoltot!

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.07.07. 09:33:33

@bree-gee: Azt hiszem, hogy sokaknak csak Mickey megjelenésével és Charlie-hoz való hozzáállásával tették világossá, mit is jelent a zen Charlie-nak.

Vagy az első évad végén. Először kihajította, hogy mostmár végzett vele, de amikor rájött, hogy van még feladat, felszedte az út széléről. Röviden csak arra kell, hogy legyen mibe kapaszkodnia, hogy ne őrüljön bele a saját életébe. Így megmaradhat a 'kicsit kattant' állapotban.
süti beállítások módosítása