Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 5/1 - Journey of Radiance / Benares, January 1910

2017. június 22. 09:00 - Gabba

Az eredeti sugárzás szerint ez volt a második évad 15. része, ennek megfelelően öreg Indyvel nyitunk, aki kedvenc drive-in kajáldájában ücsörög New Jersey-ben és dicséri a felszolgálónő főzte kávét. Új vendég lép be és ül le a pulthoz, a felszolgáló neki is kávét tölt, de a csávó alig kortyol bele, máris kiköpi. Általános megrökönyödéssel néznek rá, mire előadja, hogy milyen csapás érte: a városban kapott állást, ezért eladta a házát és ideköltözött, most viszont közölték vele, hogy mégsincs rá szükség. Szívás a köbön, ért egyet Indy, bár a kávét azért nem kellett volna kiköpni, mindenesetre vigasztalásul elmesél egy történetet.

indiana05_1_00_1.JPG

Jones professzor világkörüli előadó körútjának következő állomása Benares a Gangesz partján, számos vallás központja. A hogyvoltírónak erről természetesen megint Tamkó Sirató Károly jut eszébe: „Zúg a Gangesz… Mindhiába / – nem indulok Indiába!” Indy barátunk viszont nem ismeri a verset, ezért örül, hogy itt lehet, el is határozza, hogy szétnéz  a városban, elvégre az érdekesebb, mint a kiosztott geometriafeladatokat megoldani. Óvatosan kioson a szállásul szolgáló Hindu National College-ból és felfedező útra indul.

Az egyik parkban gyerekcsapat játszik, vezetőjük Krishnamurti néven mutatkozik be és hívja Indyt, csatlakozzon. Indynek persze nem kell kétszer mondani, főleg, hogy azt hiszi, a srácok baseballoznak, felkapja az ütőt és nagyot üt vele a labdába. Aztán rohanni kezd és a végén diadalmas vetődéssel teljesíti a hazafutást, közben felrúg pár botot, a többi gyerek ámulva nézi, micsinál ez az őrült englishman? Persze aztán kiderül a félreértés: ez a játék bizony nem baseball, hanem krikett. Mi az a krikett?, kérdezi Indy, mi az a baseball?, kérdezi Krishnamurti.

indiana05_1_01.JPG

Nekiállnak tisztázni a félreértést, de a jó hangulatú beszélgetésnek az automobilon érkező miss Seymour vet véget, végre megtalálta az elkóborolt tanítványt, Indy mehet haza geometriázni. A College-ban Indy azzal védekezik, hogy amit tett, az csupán kölcsönös ismerkedés volt a helyi kultúrával, miss Seymour szerint azonban egy négyzetben ütővel rohangálni nem kultúracsere. De a fiúk megtanítottak krikettezni, érvel Indy, és ez hat, az angolkisasszony megenyhülten tölt a teából.

indiana05_1_02.JPG

Este érdekesnek ígérkező program lesz, a Teozófiai Társaság összejövetelére hivatalos a professzor úr, természetesen szépen ki kell öltözni. Az odaúton Jones senior kis előadás keretében szól pár szót a Társaságról és annak vezetőjéről, Annie Besantról, akiről amúgy miss Seymournak nincs jó véleménye. Szerinte szocialista, ateista és (horribile dictu) hisz a szabad szerelemben, hát ez tényleg skandalum. A prof igyekszik kissé árnyalni a képet, Besant asszony a nők egyenjogúságáért harcol és ő az első nő, aki beiratkozott a londoni egyetemre, és nem mellesleg Bernard Shaw barátja. Show is szocialista, veti közbe mogorván a nevelőnő. Indy kérdésére a prof elmondja, hogy a teozófusokat a tudat és a természetfeletti foglalkoztatja, ez az egész csak hókuszpókusz, közli sommásan miss Seymour. Ne alkosson előre véleményt, Helen!, figyelmezteti Jones.

indiana05_1_03.JPG

Megérkeznek a fogadásra, aláfestő zeneként természetesen szól a szitár, a vendégek szinte mindegyike szikár, odakint meg az eső szitál (nem). Színpadra lép Besant asszony és örömmel közli, hogy a Társaság taglétszáma egyre nő és maga mellé szólít egy szakállas férfit, akiről először azt hiszem, Bernard Shaw, de kiderül, hogy ő a titkár, Ólomütő Karcsi, azaz Charles Leadbeater. A titkár rövid beszédben felidézi Krisnát, Jézust és a többi korábbi tanítókat, hozzátéve, hogy küszöbön áll egy új tanító megjelenése. Maga Leadbeater talált rá a fiúra, az aurája különleges, és megvizsgálta előző életeit is, ami alapján kijelentheti: ő az, akire vártak. Ezzel maga mellé szólítja Krishnamurtit, Indy alig akar hinni a szemének.

indiana05_1_04.JPG

Később a két fiú félrevonul, szemmel láthatólag hamar összebarátkoztak, a felnőttek meg beszélgetésbe elegyednek Besanttal és Leadbeaterrel. Miss Seymour továbbra is kétségeinek ad hangot és gyanakvó arccal hallgatja a teozófusokat, Annie ezt észlelve elhívja másnapra a nevelőnőt, nézzen szét náluk, Charles meg majd megmutatja neki a könyvtárt. Addig is ajándékba odaadja neki a Krishnamurtiról szóló könyvet, olvasgassa, hátha ettől enyhülnek az előítéletei.

indiana05_1_05.JPG

Másnap miss Seymour és Indy el is látogat a Társaság központjába, Indyt kicsit untatja a felnőttek beszélgetése, de szerencsére az ablakon át észreveszi, hogy barátja kint ül a kertben. Meditálnak, mondja Annie, ami nem is olyan egyszerű, mert teljesen ki kell hozzá üríteni az elmét. Indyt ez nem zavarja és ő is odaül, majd a meditáció végén kijelenti Krishnamurtinak: Ez tényleg nehéz dolog, én mindent megpróbáltam, kiürítettem az elmémet, de folyton az almáspite jutott eszembe.

indiana05_1_06.JPG

Ezalatt miss Seymour először Annie-val beszélget, de hozzá látogatók érkeznek, jó nevű adományozók, ezért a nevelőnőt lepasszolja Leadbeaternek. A szakállas megmutatja a vendégnek a könyvtárt, de miss Seymour inkább arra törekszik, hogy lebuktassa Leadbeatert és az ő múltbeli életek elemzési projektjét. Szerinte ógörögül se tud, de a titkár ezt simán megcáfolja egy görög monológgal. Helen kétségbe vonja, hogy létezik auralátás, mire Leadbeater közli, hogy aurája mindenkinek van, csak nem mindenki látja, Krishnamurtié például egyedülállóan fényes és intenzív. Amit nem látok, abban nem hiszek, jelenti ki Helen, mire Leadbeater megkérdezi: De Istenben ugye hisz, pedig őt sem látta? Miss Seymour zavartan hallgat.

indiana05_1_07.JPG

Indy és Krishnamurti biciklin elindulnak városnézni, sőt még folyami bárkán is utaznak, útközben a hindu srác komplett vallásfilozófiai előadást tart Indynek. Benares az a város, ahol a világ összes vallása találkozik, magyarázza, majd sorra veszi a fő irányzatokat, közben felkeresik az adott vallás templomait. Krishnamurti szerint Jézus és Buddha egyaránt spirituális vezetők voltak, akik lemondtak a földi javakról.

indiana05_1_08.JPG

Amikor visszamennek a biciklikhez, azt látják, hogy két helyi menő csávó "őrzi" őket, de olyannyira, hogy még jogos tulajdonosuknak sem akarják visszaadni a gépeket. Indy persze erővel próbálja elvenni tőlük, de Krishnamurti inkább a szelíd rábeszélésben hisz. Megfogja az egyik majdnem tolvaj karját és mond neki hindiül valamit, amitől a csávók hirtelen jobb belátásra térnek és elengedik a bicikliket.

indiana05_1_08.jpg

Indyék lemennek a folyópartra az egyik lépcsősoron, ahol kisebb máglya ég, mi lehet ez? Krishnamurti szerint ezt a területet ghátnak hívják, rituális fürdőhely és temető is egyben. A halottakat máglyán elégetik és a hamvakat a folyóba szórják, bízva abban, hogy a lélek egy másik világban újjászületik.

indiana05_1_09.jpg

Felkeresnek egy buddhista templomot is, közben Krishnamurti arról beszél, hogy a hindu vallásban három fő isten van: Brahma, Visnu és Siva, közülük az utóbbit tisztelik a leginkább, de tőle félnek a legjobban is.

indiana05_1_09_1.jpg

Majd egy mecset következik, ahol Krishnamurti az iszlámról és a Koránról tart kiselőadást Indynek. Később kézrátétellel és simogatással megvigasztal egy fiatal anyát is, aki halott csecsemőjét siratja.

indiana05_1_10_1.jpg

Miss Seymour újra meglátogatja Annie Besantot és kettesben teáznak, a nevelőnő bevallja, hogy megváltozott a véleménye Annie-ról, most már intelligens, méltóságteljes és független nőnek tartja. Én magát is pont így jellemezném, Helen, viszonozza Annie az elismerést.

indiana05_1_10.jpg

A nevelőnő elköszön, hogy megkeresse Indyt és az egyik parkban találkozik Hubert Van Hook-kal, aki ott volt korábban az esti fogadáson is. Őt Annie ezért hozatta el Chicagoból, mert egészen Krishnamurti feltűnéséig úgy volt, hogy ő lesz majd a várt új tanító. Ő is nagyon tehetséges amúgy, most is Newton Principia Mathematicáját olvassa. Viszont csalódott, amiért nem ő lett a kiválasztott, sőt szerinte Leadbeater átírta a már kész könyvet Krishnamurti felbukkanása után, és akkor vette bele a Társaságot adományokkal támogatókat is. Miss Seymour úgy dönt, megszerzi a bizonyítékot.

indiana05_1_11.jpg

Beóvakodik Leadbeater szobájába és a fiókjában meg is találja a könyv első verzióját és vinné is magával, de akkor belép Ólomütő Karcsi. Ő is azt kérdezi, amit én: vajon tanítják-e a besurranó tolvajlást az angolkisasszonyoknál? Miss Seymour persze egyből támadásba megy át, itt a bizonyíték, hogy a könyvet utólagos érdekek miatt írta át Leadbeater, most mindjárt megy vele Annie-hez. Menjen csak, ért egyet a szakállas, de ha már nem lesz szüksége a könyvre, akkor juttassa vissza hozzám. Besant asszonynál azonban csalódás éri Helent, ugyanis a főnöknő nem kíváncsi a kézirat első verziójára, mert mostanra már ő is meggyőződött róla, hogy Krishnamurti az igazi tanító. Helen tiltakozna, de Annie leoltja: Maga hisz a megbocsátó Istenben, de az én hitemet nem fogadja el? Szerinte Krishnamurti tényleg tökéletes, mint Jézus volt a maga idejében, és sajnálja, hogy Helen ezt nem képes megérteni. A nevelőnő összezavartan távozik Annie-től.

indiana05_1_12.jpg

Visszaérkeznek a fiúk és az egyik teremben örök barátságot fogadnak egymásnak és ajándékot is cserélnek: Indy egy Ty Cobb-ot ábrázoló baseballkártyát ad, cserébe egy kis üveget kap Krishnamurtitól, benne a Gangesz vizével. Te isten vagy?, teszi fel végül az őt leginkább foglalkoztató kérdést Indy, Krishnamurti válasza rövid és tanulságos: Nem vagyok és egy ember nem is vezethet el senkit Istenhez, őt mindenkinek magának kell megkeresnie. Isten ott van minden élőlényben, könyörületes és szeret minket, ez minden vallásban közös gondolat. A nagy beszélgetésben nem veszik észre a tornácon ácsorgó miss Seymourt, aki a bölcs szavakat hallva nem győzi nyelni a könnyeit.

indiana05_1_13.jpg

A jelenben öreg Indy befejezi a történetet azzal a kiegészítő infóval, hogy Krishnamurti 1929-ben lemondott a Teozófiai Társaságban meglévő tagságáról és utána ötven éven át utazott a világban, előadásokat tartva a bennünk élő Istenről és azt tanítva, hogy kedvesnek kell lennünk egymáshoz. Na viszlát, búcsúzik el végül Indy a kávét köpködő vendégtől, aki a történet hatása alatt enyhe zavarban néz utána.

indiana05_1_00.JPG

Címkék: Indiana Jones
20 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.06.22. 12:21:53

Köszi a hv.-t Gabba, teCCett! :-)
És mit mondott Krisnamuki a biciglitolvajoknak, ha nem titok? :-)

Gabba 2017.06.22. 12:49:18

@Pácsó Ármándó: hindiül volt, de valami olyasmit, hogy a sarkon túl friss kürtőskalács és mákos guba kapható :)

Flankerr 2017.06.22. 20:23:56

"aláfestő zeneként természetesen szól a szitár, a vendégek szinte mindegyike szikár, odakint meg az eső szitál (nem)."
Nem csalódtam, továbbra is jó téged olvasni :D

Gabba 2017.06.22. 22:40:31

@Pácsó Ármándó: de lehet, hogy titokzoknit árultak a közeli trikotázsban, oda küldte őket :)

@Flankerr: csak azt írtam, ami volt :)

Pácsó Ármándó 2017.06.23. 10:38:37

@Gabba: A titok odaát van, a méltán népszerű Fekete Vitorlák 4x08-nál! :-)

Gabba 2017.06.23. 12:42:54

@Pácsó Ármándó: igaz, a rózsaszín részek rejtik :)

2017.06.23. 20:17:00

Matahari még mindig nincs?! És még mindig 1910 van?! Megállt az idő?! Titokban?!

Gabba 2017.06.23. 20:26:17

@Biriksz_Krokiksz!: nem vagy az a türelmes típus, mi? ezért nem rózsa volt a jeled az oviban :)

még egy gyerekkori rész van hátra, utána új korszak jön új színésszel, de régi hvíróval

2017.06.23. 21:11:57

@Gabba: mérges gomba légyölő galóc voltam!!!!!!! és nem, nem vagyok türelmes (erre a szóra konkrétan rá kellett gugliznom)

am' viccin kívül, cukor a kisIndy, de már a kalandosabb részeket várom az új színésszel, ééérted ;)

Gabba 2017.06.25. 20:42:08

@Biriksz_Krokiksz!: miattad most pontosan megnéztem: MH barátnőd a chapter 9 második filmjében szerepel, úh. még gugliznod kell pár rokon értelmű szót a türelemre

annyit tudok ígérni, hogy amíg sorra nem kerül, én se nézem újra :)

Gabba 2017.06.26. 13:16:29

@Pácsó Ármándó: tényleg, amúgy szoktad nézni vagy szokás szerint csak olvasod?

Pácsó Ármándó 2017.06.26. 16:38:37

@Gabba: Abszolút célközönsége vagyok a hv.-nak, nézem a képeket és olvasom hozzá az írásodat :-)

2017.06.27. 20:39:33

@Pácsó Ármándó: de majd mataharit? ;)
@Gabba: a guglit kitéptem a netfüzetemből véletlenül, és meg is ettem, türelmes idegállapotomba'.
bocsikácska.

Gabba 2017.06.27. 22:10:04

@Biriksz_Krokiksz!: azért holnap délelőtt is benézel? érdemes lesz :)

2017.06.28. 05:50:42

@Gabba: jóhogy! ez evidentikus!
(a kifejezést rezsiszilitől lopt...plagizáltam)
xD

Pácsó Ármándó 2017.06.28. 05:53:39

@Biriksz_Krokiksz!: A HaraMatit is olvasni fogom, bármikor is jön :-)

Girhes Joe 2017.07.05. 15:19:45

Nekem már csak egy kérdésem maradt. Mi lenne az alternatíva? Ha nem a nők szülnek, akkor kik? Ha alig maradna nő a világon, akkor a lehető leglogikusabb és legtudományosabb lépés lenne őket csak és kizárólag szülésre bevetni. Már ha nem akarunk kihalni (mint egyesek kívánatosnak tartanák).

Girhes Joe 2017.07.05. 15:21:18

@Girhes Joe:
Bocsánat, rossz helyre küldtem.
süti beállítások módosítása