Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 5x09 - Két tűz között

2009. május 16. 16:00 - the black ball

Meglepő módon a Tollanán kezdünk, ahol Omocot temetik éppen. Alig vagyunk tízen, úgy látszik, nem nagyon bírták az öreget. Mi is csak azért vagyunk itt, mert titkon tisztelt minket, és kapunk az emlékirataiból, meg hasonlók. Travell főkancellár meghív minket holnapra egy kis teázgatásra, ami mindenkit meglep, még Narimot is. Teal’c szerint technológiát kapunk végre, Narim ezt erősen kétli. Búcsúzóul pedig Carter kezébe nyom valamit. Otthon Sam kinyitja a tenyerét, és egy söröskupakból kijön egy holo-Narim, ami figyelmeztet, hogy a Föld óriási veszélyben van - megint.

Másnap Jack és Daniel meglátogatja Travellt. Nem szarozik a néni, rögtön belevág, hogy Omoc halála nekünk jóval is kecsegtet, ugyanis a tollan kúria már hajlik a technológia megosztására. Omoc kiesésével a szavazatok a javunkra dőltek. A Tollana kifogyott a triniumból, ezért Travell cserét ajánl: hozzunk neki triniumot, cserébe kapunk egy tollan ionágyút. Mit ne mondjak, elég lábszagú ez az üzlet.

Teal’c és Carter ezalatt Narimmal beszélnek. Narim elmondja, hogy Omoc nagyon ideges volt az utóbbi időben valami miatt. Miután Jack közli, hogy kapunk egy ionágyút, világossá válik, hogy mi miatt. Otthon Carter kifejti az ágyút, pro és kontra. Először is abszolúte hülyék vagyunk a tollan technológiához. Tömegtermelés kihúzva. Másodszor egy ionágyú nem képes megvédeni a bolygót. Védelem kihúzva. Harmadszor pedig az oroszok biztos rinyálnának, hogy nekik miért nincs. És akkor nemzetközi kapcsolatok kihúzva.

Ahhoz, hogy a Föld védve legyen, legalább 38 darab kellene. Rendben, Hammond folytattatja a tárgyalást, de csak óvatosan. Narim fogad minket Travell helyett. Elmondja, hogy minden tollanban van egy szerkezet, ami az egészségüket figyeli. A halála után Omoc chipje is hozzákerült. Volt olyan bátor, és meghekkelte. A chip szerint Omoc egészséges volt, és ha mégis szívrohamot kapott, maximum 5 percen belül segítséget kellett, hogy kapjon. Így működik a rendszer, márpedig az hibátlan. De Omocnál az idő 10 perc volt. Szóval igen, Narim szerint meggyilkolták.

Jack és Daniel előadják Travellnek, hogy hát izé, egy ágyú helyett legyen mondjuk…nem is tudom…38? Travell szerint semmi gond, megbeszéli a kúriával. Egyre erősebb a lábszag. A többiek elmennek Narim lakására, ami Carterül beszél. Narim le van döbbenve, hogy itt, Anti-Caprica Cityben gyilkoltak. Sam szerint eléggé merész feltételezés, hogy csak azért nyírták ki Omocot, mert ellenezte a fegyverek átadását. Teal’c átböngészi a kúria jegyzőkönyveit. Megjönnek Jackék, akik közlik, hogy a kúria igent mondott.

Teal’c is talál valamit: két hónapja az ionágyúk teszteléséről vitázott Omoc és a kúria. Aznap este Narim vele evett, és eléggé ki volt akadva az öreg. Viszont a jegyzőkönyv azt is írja, hogy a kúria délután oszlott fel, de Omoc este ért Narimhoz, és kizárt, hogy elcsavargott volna. Vagyis legalább két órányi esemény hiányzik. Carter szerint simán kitörölhették. Narim közli, hogy náluk a gyilkosságnál is nagyobb bűn, ha egy magas rangú vezető becsapja a népét. Hm, valószínűleg ezt a részt sosem adta le a balatonőszödi tévé.

Otthon megegyezünk, hogy - mivel nem tudjuk, mire használják - megjelöljük izotóppal a triniumot. Ha észreveszik, majd azt mondjuk, hogy a tisztítás mellékterméke. Megkérjük Narimot, hogy vigyen be minket Travell számítógépéhez, ha valaki, akkor ő tudhat az összeesküvésről. Omocnak volt belépési engedélye, az meg Narimhoz került, remélhetőleg még aktív. Jack és Teal’c a trinium után mennek, kapnak tollan fáziseltoló kütyüt meg kézifegyvert. A többiek meg betörnek Travellhez.

Travell gépe által kiderül, hogy a kétórás időtartamban egy különbeszélgetés folyt a tudományos vezetőkkel. Nem volt ágyúteszt, egy goa’uld hajó tűnt fel, és arra kezdtek tüzelni. Sikertelenül, hoppá! Most már rohadt erős a lábszag, Carter nem érti, miért ment el a hajó, amikor túlélte a tollan össztüzet. Mellesleg nem hiába kaptunk pár tucatot az ágyúkból, mindegyik hatástalan a kukacok ellen. Sam szerint valami új pajzsot fejleszthettek ki. Jackék elértek a triniumhoz. Kéz a kézben átsétálnak a falon, és szembetalálkoznak pár száz valamivel, ami nem igazán hasonlít a tollan cuccokhoz.

Narim talál egy felvételt egy bombatesztről, ehhez kell a trinium. Olyan bombát gyártanak, ami fáziseltolásos alapokon nyugszik: képes átmenni a szilárd anyagon, így az íriszen is. Narim szerint ez lehet az ionágyúk utódja, de ezt Carter erősen kétli, csak úgy nm adna idő egy kukac sem, hogy új védelmet dolgozzon ki a Tollana. Travell ekkor betrappol a biztonságiakkal és egy régi ismerőssel: Tanithtal. Ő volt az a rohadék, aki elhagyta Apófisz hajóját a mentőkabinnal. Narim lecseszi Travellt, aztán átugrik a falon. Jack és Teal’c rátalál, Narim pedig elmondja, hogy a kúria alkut kötött Tanithtal: fegyvereket gyártanak a kukacoknak, akik így nem pusztítják el őket. Miért nem használják a kukacok ellen?

Kiderül, hogy Tanith egy új főkukactól kapja a parancsokat, akinek nem árulja el a nevét (segítek: ez is A betűvel kezdődik). Jack szerint el kell pusztítani a bombákat, de Narimnak nem tetszik az ötlet, mivel ezzel halálra ítélné az otthonát. Így viszont egy csomó másik világot ítél halálra. Tanith ezalatt azt követeli Travelltől, hogy teszteljen le neki egy bombát: küldje át a Földre. Ügyes húzás, mivel a Föld védett bolygó, így ők nem tehetik.

Narim átadta a chipjét Jackéknek, akiket ugyan elfogtak, de Narim szabadon mászkálhatott. Tessék kinézni az ablakon, Narim most lövi szét ionágyúval a bombaraktárt. A kukacék ismét pofára estek, úgyhogy önérzetjavítóként elkezdik lőni a Tollanát. Narim kivisz minket a kapuhoz, de nem akar elmenni, ez az ő csatája. Otthon még aggodalmunkat fejezzük ki az új főkukac kiléte miatt, aztán kapunk egy üzenetet Narimtól, hogy vesztésre állnak, a kukacok minden hajót lelőnek, és…megszakad az adás.

Címkék: csillagkapu
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kla 2009.05.16. 19:31:20

Ez egy elég jó rész volt, viszont azt nem értem, hogy az elején Narim honnan tudta rögtön, hogy veszélyben a Föld?

Gabba 2009.05.17. 08:18:37

Amikor Narim hologramja kiugrik a söröskupakból, vártam, hogy úgy kezdi:
Help me, Obi-Wan Kenobi. You're my only hope :)

"náluk a gyilkosságnál is nagyobb bűn, ha egy magas rangú vezető becsapja a népét. Hm, valószínűleg ezt a részt sosem adta le a balatonőszödi tévé."
Ez nagyon ott van!

the black ball 2009.05.17. 21:09:53

@kla: Nem tudom, biztos nem hagyhatták ki a hologram effektet, mert túl frankó. De az emlékiratokat sem kaptuk meg.

Llew 2009.05.18. 09:13:54

"Miért nem használják a kukacok ellen?"
Ez egye egy remek rész legnagyobb logikai bukfence, és egyben egy sok lehetőséget tartogató nép kiírása a sorozatból.

"Hm, valószínűleg ezt a részt sosem adta le a balatonőszödi tévé." LOL
süti beállítások módosítása