Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 1x16 - A titokzatosak

2008. augusztus 03. 14:30 - the black ball

Ebben a részben két, később még sokszor visszatérő szereplőt ismerünk meg, és egy high-tech fajt, na hajrá. Ma egy olyan bolygóra érkezünk, amit éppen egy vulkánkitörés fenyeget. A kapu körül emberek vannak, akik megfulladtak a hamuesőben. Néhány azonban még él. Az egyik észreveszi Cartert, tiszta angyal feeling, aztán közli, hogy ne mentsék meg őket. Na ne szórakozzál édes fiam, akkor is megmentünk titeket. A tárgyalóban Hammond gratulál, hogy 10 embert mentettünk meg a biztos haláltól, pacsi. Valami szerkezetek is voltak a ruháikon, de fogalmunk sincs, mik azok. Daniel szerint sokkal fejlettebbek nálunk. Hammond kéri, hogy ne röhögtesse már, minden ember a Földről származik, nem lehetnek nálunk fejlettebbek. De Daniel szerint náluk nem volt „sötét” középkor, amikor minden tudomány tiltott volt. Menjünk, beszéljünk a vezetőjükkel.

Az illetőt Omocnak hívják. Mondjuk neki, hogy mi mentettük meg a hátsóját, de szerinte nem így van. Egy mentőhajó már ment értük. Aztán rohadt nagy sznob lesz, és leprimitívez minket, csodálja, hogy egyáltalán használni tudjuk a kaput. Bárcsak itt lenne McKay! Teal’c közli, hogy itt sokat ér az élet. Omoc meg beszól neki, hogy mit izgatja ez egy jaffát. Hammond legalább erre felfigyel, ha már a primitívre nem. Megtudjuk, hogy ők a Tollanról jöttek. A tábornok a goa’uldokról kérdez. Ismerik őket, de nem érdeklik. Hammond szerint akkor van egy közös ellenségük. Kár, hogy egy szóval sem mondta, hogy rosszban lennének velük. Aztán Omoc közli, hogy adják vissza a cuccaikat, és engedjék el őket. Daniel szerint még várni kell, amíg a vulkán leáll, addig is szívesen megismerné a kultúrájukat. De Omoc elküldi a francba, többet nem hajlandó beszélni.

Carter később a kapunál egy repülő szondát szerelget (U.A.V.). Daniel beugrik, és szól, hogy az egyik tollani beszélni akar vele. Csak vele. Narimnak hívják, és Hammond megengedi, hogy felmenjenek a felszínre. Persze, itt van pár órája, Teal’cnek meg mennyit kellett várni... Narim udvarol egy sort. Elrepül egy madár a fejük felett, Narim meg mint egy ötéves, tátott szájjal figyeli. A Tollanon már régóta nincs egy állat sem. Megtudjuk tőle, hogy Omoc nem rossz ember, csak meg akarja védeni őket. Meg minket is. Érdekesen teszi.

Átküldjük a Tollanra az UAV-t. Lakhatatlan még mindig, ráadásul a láva a kapu felé tart, napokon belül elnyeli. Omoc szerint a természet elvégezte a munkájukat. Le akarták zárni a kaput. A Tollanról mindenkit evakuáltak egy másik bolygóra, ahol nincs kapu, csak űrhajóval lehet odamenni. Az meg még nekünk nincs, szóval keresünk nekik egy másikat. O’Neill szerint ideje behajtani a szívességeket. Hammond visszaadja a tollaniak felszerelését, viszont nem hagyhatják el a bázis területét, amíg nem találnak új otthont. Carter visz egy macskát Narimnak. Schrödinger a neve a fizikai elmélet miatt. Narim is ismeri a kvantumfizikát, tanulta a tudományos tévedések órán. Carter nagyot néz, hogy mi van. Megcáfolták a kvantumfizikát? Feltűnik Omoc, akinek jelenléte egyenlő a „Tűnés!” kifejezéssel. Narim közli, hogy nem mondott neki semmit.

O’Neill éppen megbeszélt egy találkozót a romlatlanokkal, amikor Hammond közli, hogy a tollaniak megszöktek. Nem tudni, hogyan. Kilógtak a Cheyenne-hegy tetejére, hogy megkukkantsák a csillagokat. Biztos kimaradt a mai horoszkóp. Visszavisszük őket. Tuplo átjön, mondja Omocnak hogy a Fény földjén „földet, folyót, legelni jót, hegy-völgyet benne lelsz”. De neki ez nem jó, ők még nálunk is primitívebbek. A sznob köcsög. Narim végül beadja a derekát, és elárulja, hogy Omoc miért ilyen tahó. Amikor elkezdték kutatni az űrt, felfedezték, hogy egy szomszédos bolygó is lakott. Adtak nekik egy szerkezetet, ami örök energiaforrással látta őket el. De ők háborúra használták. Egy nap alatt kinyírták magukat és a bolygót. Ez kihatott a Tollanra is, ezért kellett elhagyniuk. Mellesleg azért szöktek ki, hogy megállapítsák, hol van az új bolygójuk. Túl messze.

A kamerák a szökésük alatt nem működtek jól, de mostanra megjavítottuk: a tollaniak egyszerűen átmentek a falon. Erre még a goa’uldok sem képesek. Ekkor feltűnik Maybourne ezredes az NID-tól! O’Neill már gúnyolja ezerrel. Maybourne el akarja vinni a tollaniakat. Állítólag az elnök teljes támogatását élvezi. Csakhogy a kopasz tábornokunk is ismeri a miszterprezidentet, úgyhogy elküldi a vendégszállásra Maybourne-t, amíg nem beszélt vele. Sajnos nem tud mit csinálni, Maybourne másnap reggel viheti őket. A CSK-1 szerint meg kell szöktetniük a tollaniakat. Hammond szerint akkor hadbíróság elé kerülnének. Kivéve Danielt! Elmegy Omochoz, és mondja, hogy van egy hely, ahová mehetnének, de nem lehet oda eljutni. Viszont nekik hátha megvannak az eszközeik hozzá.

Ugyanis jártunk a Noxnál, akik legalább olyan fejlettek. Csakhogy ők is eltemették a kapujukat ugye, mert még „túl fiatalok” voltunk. A koordináták is itt vannak. Rendben. Omoc átmegy Daniellel a falon, és kimennek a hegytetőre. Egy szerkezettel valami fényt lő ki az űrbe, a Noxékhoz. Narim elbúcsúzik Cartertől. Ad neki egy érzelemrögzítőt. Narim Sam iránti érzéseit vette fel. Ezzel leveszi a földi nőt a lábáról, és csókolóznak egyet, mert az kell. Egy katona később közli, hogy a tollaniak megint eltűntek. Maybourne kiakad. Aztán bejövő féregjárat jön. Nem tudunk irányítani semmit sem. Daniel és a tollaniak a kapu előtt állnak. Maybourne fenyeget a hadbírósággal, de ő civil barátom, ezt megszívtad. Aztán átjön Lya a Noxtól. Maybourne utasítja a kapu körül álló katonákat, hogy akadályozzák meg, hogy elmenjenek.

Lya szerint semmit sem tanult a fajtánk. De Daniel igen. Aztán közli, hogy szívesen látják a tollaniakat. Omoc szerint tévedett korábban. Talán egyszer még találkoznak. Maybourne tüzet akar nyittatni, ha nem mennek el a kaputól. Lya megunja a bájgúnárunkat, és tárcsázás nélkül aktiválja a kaput. Aztán eltünteti a tollaniakat. Meg a katonák fegyvereit is, mert az a hülye barom tűzparancsot adott. Aztán Lya is átmegy, és a kapu lekapcsol. Maybourne-t szétveti az ideg, ma jó sok nyugtatója fog elfogyni. Aztán Danielnek eszébe jut az egyik Nox mondata: a nagyon fiatalok nem mindig fogadnak szót.

Címkék: csillagkapu
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kla 2008.08.03. 16:46:47

Kár, hogy anno nem láttam ezt a részt, és így lemaradtam a valószínűleg egyetlen alklomról, amikor a Cheyenne-hegy külsején is történnek események. :D

Amúgy tökre bírom a tollanos sztorikat, és kb. mindegyikben az van, hogy Carter és Narrim csókolóznak a végén.

Én is akarok kommentelni 2008.08.04. 06:51:38

kla ez nem teljesen igaz.. van amikor már az elején csókolóznak...

Aműgy nekem a nox faj is bejött, olyan tipikus ártatlanok.

Llew 2008.08.04. 10:18:54

Omoc nem ugyan annyiszor szerepel, mint Narim? Vagy pont eggyel kevesebbszer.

the black ball 2008.08.04. 17:27:56

"Omoc nem ugyan annyiszor szerepel, mint Narim?"

Hol? A részben?

kla 2008.08.04. 19:37:12

Gondolom arra gondolsz, hogy hány részben bukkannak fel.

Én is meglepődtem, de a 4 Tollanos részből Omoc csak ebben szerepel. (És a Between Two Fires-ban ugye fontos szerepe van, de érthető okokból nem látjuk őt) Narim nem szerepel a Pretense-ben (Skaara-s rész), viszont van egy tanácsos nő (rövid, ősz haj), akit Travell-nek hívnak, és ezen kívül az összesben szerepel. (imdb)

Llew 2008.08.05. 08:07:02

Arra gondoltam amit kla írt. De úgy tűnik rosszul emlékeztem (lusta voltam imdbzni) Na majd szép lassan újra nézem a sorozatot.
süti beállítások módosítása