Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 1x10 - Fite Nite

2014. június 12. 15:00 - AaannnaaA

Ray otthon a gardróbban egy „Boston” feliratú dobozt vesz elő, benne saját bokszkeszűjével és egyéb relikviáival. Conor érkezik kicsit rácsodálkozni, hogy apja is volt gyerek és bokszolt, meg ilyesmi. Ő elmeséli, ha elveszítettek egy meccset, Mickey kék-zöldre verte őket, úgyhogy inkább nyertek (mindhárom Donovan tesó bokszolt). A gyerek felpróbálja a kesztyűt, ami pont a mérete, úgyhogy tanulná is menten, de nem kap választ, mert váratlanul Ezra érkezik jókora táskával, így Conor balra el.

A táskában lóvé van, a ma esti gyilkosság bére, amit Ezra elhunyt felesége, Ruth alapítványából vet ki, mert a cégből nem tehette feltűnés nélkül. Az öreg tart egy kis lelki fröccsöt, és kéri, hogy hősünk ne hagyja cserben, aztán az este részleteire térnek. Ray az edzőteremben lesz míg a gyilkosság megtörténik, ez az alibije. Hirtelen Abby zavarja meg a beszélgetésüket, ezért Ezra távozik egy utolsó intéssel: anno helyesen cselekedtünk, most is azt tesszük mindenki érdekében (nyilván Mickey félreállítására céloz.) Abby némán figyeli férje ténykedését, és meglehetősen morcosnak tűnik.

1.1.jpg

Fényes nappal a város elhagyatott részén kövér férfi ás egy likat, és nemsokára azt is megtudjuk ki ő és mit csinált. Viszontlátjuk ugyanis egy panzióban Sullyval, így jövünk rá, hogy az öreg gyilkos után eljöttek az emberei Bostonból. Egyikük a kövér férfi, aki ott a testőreként is üzemelt, és a Tiny nevet viseli (mehh!), valamint Eddie, akit már ismerünk, mint Sully emberét. Végülis a vén gyilok kikötötte hősünknek, hogy a maga módján akar végezni az apjával, nyilván ebbe a saját megbízható társai is beletartoznak. Szóval nem lennék meglepve, ha Tiny az előbbi gödröt leendő áldozatuknak ásta volna.

Bunchy a templomhoz jött, ahol múltkor Terryvel voltak, már akkor is nagyon bámulta a helyi idős papot, ami ma sincs másként. Sőt meg is szólítja, miközben az egy fiúval indulna elfele. Kérdi, hogy az atya emlékszik-e rá, de ő nemet int, még a neve hallatán is. Mikor Bunchy fenyegető képet vág, a pap lelép – nem tudom eldönteni, hogy valóban ő az, aki anno a srác megrontója volt, és most csak jó színész, vagy tényleg nem tudja miről van szó, és szimplán lelépett egy ijesztő tag elől. Majd kiderül.

1.2.jpg

2.jpg

Daryll az esti meccsére készül faterja irányításával, majd az ebédjéhez lát, miközben Mickey rendületlenül ugrál körülötte, mint akinek rugó van a lábában. Magukhoz inti Terryt, mert ajándékkal készültek Daryllnek – egy bokszgatyát kap az esti meccsre „Black Irish” felirattal. Végülis stimmel, fekete is meg ír is, úgy látszik ez lesz a beceneve. A srác odáig van meg vissza. Terry tart még egy kis fejmosást, aztán távozik, és örege is menni készül. Daryll kérdi, hogy ugye este eljön, mire apja így válaszol: te tizenévesen elbuszoztál a börtönbe, hogy megismerhess, szóval én is ilyen kitartó vagyok, ha rólad van szó.

3.jpg

Miközben Mickey távozik, megcsörren a telefonja, és ahogy a beszélgetésből kihallom, egy nő hívja, gondolom találkozóra. Oda indul, ám a bejáratnál Bunchy ugrik neki verbálisan: rossz papot öltél meg, mert Danny atya, aki gyerekként megrontott bizony itt van. Mickey azonnal bolhás kutya üzemmódba vált, és lerázza magáról a témát azzal, hogy fia lépjen már túl az egész sztorin.

Abby a gardróbban ruhát bányász magának, mikor megjelenik a férje, aki a „miért volt itt Ezra?” kérdést elengedi a füle mellett, és azzal támad, hogy hozzanak össze még egy gyereket. Az asszonynak leesik az álla, és tiltakozik: vének vagyunk mi már az éjszakázáshoz. Ő inkább házat szeretne ennél is jobb (és drágább) környéken, de a férje nem bír leszállni a gyerek témáról. Az asszony sem hülye, érzi, hogy valami nem stimmel a férje körül: elmennek az esti boksz meccsre, pedig ha Mickey is ott lesz abból semmi jó nem sülhet ki, legutóbbi találkozásuknak is fegyverrel hadonászás lett a vége. Szóval Ray szíveskedjék megígérni, hogy a gyerekeiknek nem esik bántódása. Eskü, mondja hősünk, azzal elkullog.

4.1.jpg

4.2.jpg

Mickey egy kajáldába érkezett, és alig hiszek a szememnek, kivel találkozik: Linda várja, akit nemrég még fegyverrel kényszerített volna szopásra. A nő először lebassza azért ahogy múltkor bánt vele, de igazából lelkizni jött, elmondja, hogy neki tulajdonképpen van egy nagyon sötét oldala (nekem is, mondja Donovanapu, és kibírja röhögés nélkül), és sok rossz helyen megfordult már életében. Én is, jön a férfi válasza, mire a nő megállapítja, hogy akkor hasonlóak vagyunk. Itt már én röhögök fel.

A Donovan család úton van a bokszmeccsre, a kocsiban Ray átad két dobozt a feleségének és a lányának – gyémánt fülbevalót kaptak, csak úgy. Conor újra a gyerekkori bokszolásáról kérdezi apját, hogy volt-e beceneve, de nemleges választ kap, őt csak Mickey fiaként emlegették.

5.1.jpg

5.2.jpg

Mikor megérkeznek, Terry fogadja őket, Ray pedig szól Conornak, hogy mutatkozzon be az „új” nagybátyjának. A gyereknek leesik az álla, hogy Daryll fekete, de anyja rámorran: tudtad, hogy Claudette, az édesanyja fekete, szóval mit csodálkozol? Hát, nem egy észkombájn a gyerek, csak mondom. Terry és Ray váltanak pár szót maguk között, aggódnak kissé Bunchy miatt, aki egy ideje nagyon magába fordult.

Mickey hazahozta Lindát, és meg is dugta, az akció után pedig közli, hogy nem gondolta volna, hogy meg tudja dugni, mert a nő nem az esete. Milyen kedves. Linda olajra lépne – csak ezért jött, elégtételt akar a múltkori cirkuszért – kimegy a szobából, majd egy pillanattal később rémült sikítása hallatszik. Mickey felugrik, a fegyveréért nyúl, és a másik szobában érdekes látvány fogadja: Tiny fegyvert fog Linda fejéhez. Ám mielőtt felfogná, mi is történik, kap egy jobbegyenest, amitől padlót fog, az ütésnek Sully volt a feladója. Az öreg komolyan megijed a gyiloktól, tudja ő jól, hogy kivel van dolga.

6.1.jpg

6.2.jpg

Mielőtt a továbbiakat megtudnánk visszaváltunk a terembe, azon belül is Terry irodájába, ahova Ray sétál be és elzárja egy rekeszben a táskányi lóvét. Hősünk kicsit piszkálja öccsét, hogy menjen és nézze a meccseket ahelyett, hogy a lóvét számolja, Terryt azonban az foglalkoztatja, hogy testvére miért pont ma este jött el, ha már évek óta nem tette tiszteletét. Rayt persze nem lehet csak úgy felelősségre vonni, úgyhogy inkább faterjukra tereli a szót, amiért nincs itt (a kis cseles). Öccse szerint tutira itt lesz, megváltozott az öreg, hősünknek is jót tenne, ha beszélgetne egyet vele. Na persze – morran fel (meg én is).

Miközben gyilkosai ismeretlen cél felé autóznak vele, Mickey megpróbálja kidumálni magát: sajnálja, hogy pénzt nyúlt le Sullytól, de Claudette-nek adta (tudom, röffen vissza a gyilok), aztán Sully anyukájáról nosztalgiázik, de az öregnek elege lesz: légy férfi Mickey, és kussolj. Oké, de hogy találtál rám, kérdi ő, és a választól rögtön csöndben marad: Ray keresett meg és hozott ide.

7.1.jpg

7.2.jpg

A teremben a Donovan család meccset néz, mikor Daryll csatlakozik hozzájuk (az ő mérkőzése később lesz), de mivel hősünk eléggé merev vele szemben, kéri, hogy beszéljenek kicsit négyszemközt. Féltesója neki szegezi a kérdést: rám haragszol mert fater elhagyta édesanyádat? Nem, azért az öregre haragszom. Akkor miért verettél meg? Ray szerint ezt nem kell indokolnia, de Daryll védekezik: csak az apámnak segítettem (emlékeztetőül: mikor Mickey megfenyegette Sean Walkert a régi gyilkosság miatt, legkisebb fia volt a sofőrje, ezért kapta a gyerek utána a csépelést). Hősünk békejobbot nyújt, és felajánlja, hogy ma este tegyék félre a nézeteltéréseiket, ő ide csak meccset nézni jött – Daryll bólint. Abby kérdi, hogy mi volt ez a beszélgetés, de nem kap rendes választ, ezért elindul még egy sörért, de előtte közli férjével, hogy igenis volt beceneve fiatalkorában, ők maguk között a csajokkal csak új hívták, hogy „Rakéta Ray”. Hehh.

A két hullajelöltet szállító kocsi megérkezett oda, ahol tegnap Tiny ásott, Lindát úgy kell kirángatni a kocsiból; vonyít, könyörög, de senkit nem érdekel és nincs itt más, aki hallhatná. Míg mennek a dombra, ahol a lik van, Mickey egyfolytában karattyol. Sajnálja Sully fiát, hogy meghalt a sitten, de AIDS-es volt, homoszexuálisként kapta még a böri előtt. A gyilok tudja, de nem érdekli. Az öreg máshogy próbálkozik: az FBI-nak dolgozom (Miller ügynök halála után kétlem, de mindegy), ők hoztak ki a sittről idő előtt, hogy lebuktassam Rayt és Ezrát. Akkor pláne meghalsz, jön a nem túl szívderítő válasz. Mickey szerint Ray magáról akarja elterelni az FBI figyelmét, azért bérelte fel Sullyt, ám leendő gyilkosát nem érdekli az okfejtése.

8.1.jpg

8.2.jpg

A bokszklubban ezalatt Ray is infarktus közeli állapotba kerül, megjelenik ugyanis Eddie, Sully embere, pedig erről rohadtul nem volt szó. Eredetileg úgy beszélték meg, hogy Ray viszi a lóvét és a papírokat ahova kell a gyilkosság után, ám Eddie elpöttyinti, hogy főnöke nem bízik megbízójában, szóval ha őt most elküldi, nincs biznisz. Eközben Bunchy egyre piásabban tántorog az ideiglenesen felállított piaáruda körül (egy terítővel letakart asztalt szándékosan nem neveznék bárpultnak), hősünk ezért hozzá lép, és kérdi, hogy mi a baja, végülis itt az egész család. Nem mindenki, jön a válasz (hiányzó apjukra céloz), mire Ray felesel: hagyd már, biztos elhagyott minket, ahogy szokta. Nem emlékszel, öcsi, mikor anyánk haldoklott, akkor is lelépett Claudette-hez? Terry és ő mostak, főztek és hordták suliba a két kisebbet, Bunchyt és Bridgetet. Mert Ray ugyan nem felejtette el.

Mickey-ék felérnek a dombtetőre, először Lindát térdeltetik a gödör mellé, ám a nő könyörögni kezd, miszerint az exférje nagyon gazdag, bármennyit fizetne érte, akár százezer dollárt is. Hm, oké, mondja Sully, menj szépen a kocsihoz, ülj be, míg mi itt végzünk. A nő remegő lábakkal elindul, ám pár lépés után az öreg gyilkos hátba durrantja. Mickey a rémülettől hatalmasra tágult szemekkel bámul, Sully odavágja neki: szemet szemért. Bár nem magyarázza meg, gondolom a feleségére céloz, akit idefelé kinyiffantott. Tiny a gödörbe húzza a nő testét, mellé állítja az öreget, de az benyögi, hogy nem szeretne Linda mellett feküdni, mégiscsak ma dugta meg először. Sully égnek emeli a tekintetét, de bólint, utasítja Tinyt hogy ásson még egy gödröt. Behalok.

9.1.jpg

9.2.jpg

Conor arról faggatja Bunchyt, hogy melyik Donovan-testvér milyen, ki közülük a legkeményebb, mire nagybátyja úgy válaszol, hogy Ray és Terry magasan ver mindenkit, a fiú apjának anno híre volt Bostonban, de azért Daryllt sem kell félteni, bár csak félig Donovan. Mindenesetre mindegyikük keményebb nála (na ja), mondja, majd sajnálja kicsit magát, végül arra inti a fiút, hogy vigyázzon, mert nagyon sok rossz dolog van a világban. Ahogy elnézem a csávót, komolyan depressziós.

Tiny nagyban ássa a második gödröt, ezalatt Mickey még mindig abban reménykedik, hogy kidumálja magát a kivégzésből. Kövérünk hátulról pattog, hogy Donovanapunak kellene megásnia a saját sírját, de az öregek nem hallgatnak rá, inkább nosztalgiáznak egy kört arról, hogy amikor egyszer valakinek a holttestét nem ásták el, azt állatok szedték szét, szóval Mickey hálás azért, hogy elföldelik.

10.1.jpg

10.2.jpg

A következő meccs alatt Ray még mindig faarccal bámul ki a fejéből, ezért Abby elküldi kicsit a gyerekeket, hogy négyszemközt beszélhessen az urával. Megkérdi, hogy ki az, akivel férje nemrég beszélt (Eddie-re céloz), de persze nem kap választ, ezért a saját kezébe veszi a dolgokat, és a taghoz lép. Bemutatkozik, kérdi, hogy a férfi honnan ismeri a férjét. Még régről, Bostonból. Az asszony tovább kérdezősködne, de Eddie szó nélkül továbbáll – végülis ez is egy válasz, nem is akármilyen, ugye. Meg az, amilyen arccal a férje a távolból bámulja az ő esetlen próbálkozásait.

11.jpg

Elkészült Mickey sírja, és Tiny sem kapott infarktust, pedig ahogy elnézem közel áll hozzá. Sully megkéri az öreget, hogy baktasson a szélére, de ő még mindig a beszélgetésben látja a saját megváltását. Kérdi, hogy Ray miért akarja őt holtan látni, ám leendő gyilkosát ez rohadtul nem érdekli, hiszen lóvét kap érte. Bár igazság szerint ingyen is megcsinálná a melót, amiért Mickey megölte Colleent, Ray exnőjét. Merthogy őt Sully is szerette, közös életet akartak, míg idősb Donovan le nem lőtte. Mickey gúnyosan felnevet. Hogy mégis mi olyan vicces? Hát az, hogy őt nem én öltem meg, és ezt be is tudom bizonyítani (tudjuk hogy ez így van, Sean Walker, a filmsztár lőtte le bedrogozva, ugye, Ray és Ezra meg elintézte, hogy Donovanapu vigye el a balhét). Tiny rászól a főnökére, hogy lőjön már, mi pedig helyszínt váltunk, így nem tudjuk meg mi lett az akció vége.

Ray „elbújt” a terem oldalában berendezett hálószobában Sétáló Janis üveget ölelgetni. Zseniális a módszere, ilyet még nem is láttam: leül az ágyra, a pohár megy a földre a lábai közé, úgy önti bele a piát. Így legalább csak az egyik keze remeghet bele a mutatványba, 50%-kal több esély a sikeres találatra, csak mondom. Alig hörpinti fel az italát, mikor Abby lép be, és vad szex indulna, de a nő figyelmét nem lehet ilyen könnyen elterelni, és rátér a lényegre: hol van Mickey? Férjének rögtön elmegy a kedve a légyottól, de a nő nem hagyja annyiban – láttam a rengeteg pénzt, a rosszarcot Bostonból és a hiányzó apádat, szóval valami nagy gáz van, összegez az asszony. Mégis mit tettél, kérdi urát, aki könnyek között csak annyit mond, hogy sajnálja. Amikor távozik a szobából, Eddie lép hozzá azzal, hogy a melót elvégezték, ő pedig átadja a lét.

12.1.jpg

12.2.jpg

Sean Walker kisbabájával (fiú/lány?) az ölében otthon tévézik, ám váratlanul megjelenik Mickey (ezek szerint él a vén szarházi), és kéri, hogy engedje be. Mozisztárunk hezitál a gyerek miatt, de az öreg győzködi: ihletet kaptam a filmünkhöz, lééégyszíííí! Beengedi, pedig ez nem jó ötlet, mert a következő jelenetben már véresre verve látjuk viszont, amint az életéért könyörög, de Sully ledurrantja, miközben a kisbaba tőlük alig egy méterre ül a játékautójában, bazmeg!!

Daryll a férfi zuhanyzóban bújt el, nem hajlandó elkezdeni a mérkőzést, míg a faterja nincs itt, sem Terry sem Potao Pie nem tudja rávenni erre. Végül bejön Ray, aki jól kiosztja: ha igazi Donovan vagy, szokjál hozzá, hogy az apád cserben hagy, úgyhogy told be a biciklit a ringbe, és annyi. Úgy nézem ez hat, talán mégis meglesz a ma esti fő mérkőzés.

13.1.jpg

13.2.jpg

Hősünk ezután visszaül a nézőtérrel a családja mellé, előveszi a telefonját, és látja, hogy Lee Drexler vagy tucatszor hívta, szóval elég nagy gáz lehet. Pár másodperc múlva pedig már a tévében is látjuk mi történt: rendkívüli hírekben számolnak be Sean Walker haláláról. Ray döbbenten bámulja a hírládát, mikor Mickey szólal meg mögötte: kár Sean-ért. Hősünk elkerekedett szemekkel nézi véres fejű apját, és csak ennyit kérdez: mit tettél, ám ő visszadobja a labdát: te mit tettél? Mick felvilágosítja a fiát, hogy Sully a tudta nélkül dugta a nőjét, és most, hogy megtudta, ki ölte meg a csajt valójában, hát bosszút állt, és azt is tudja, ki kente el az igazságot, szóval jó lesz, ha a fia védi a hátát.

Ray szó nélkül elcsörtet, felesége rohan utána, a lépcsőn éri utol. Kérdi mi történt, de ura támadó üzemmódba vált: miért mindig az öregemet pártolod ellenem? A nő szerint férje téved, ő ismeri apósát, évekig levelezett vele a sitten, pénzt küldött neki és képet az unokáiról, sőt ő hívta ide. Ray válasz helyett elrobog, így helyette mondom ki: Picsa!!

14.1.jpg

14.2.jpg

Abby visszarobog a terembe, Mickey jópofizik vele, de ő furán néz rá (nyilván a véres fej és póló sem sokat segít a helyzeten), és helyükre zavarja a gyerekeit. Donovanaput nem hatja meg különösebben a dolog, Daryll után néz hogy tartson neki egy lelkesítő beszédet. Csak Terrynek tűnik fel a véres pólója, de Mick nem ad rá magyarázatot. A lelkesítés viszont bejön, fia megnyeri a meccset.

Egy pillanatra látjuk Bunchyt, magányosan, piásüveggel a kezében téblábol egy háztetőn (szerintem a teremé lesz az), és bámul le a semmibe. Reméljük nem ugrik, de ebben a részben már nem tudjuk meg.

Ray kocsiban ül mikor Ezra hívja, és kérdi mi történt. A válasz tömör: Sully. A lóvé? Hát az bizony gyilkosunknál. Mentora utolsó kérdésére, hogy hogyan fogják ezt helyrehozni, már neki sincs válasza. Hősünk a vén gyilok moteljébe érkezett, egy mozdulattal berúgja az ajtót, de elkésett, a szoba fullüres. Illetve mégsem, Sean Walker kisbabája vigyorog az ágy közepén, mellette egy kibontott, félig megrágott hamburger...

15.jpg

Címkék: Ray Donovan
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.06.12. 20:02:39

Aaannnaaa, visszacsatolnék a tegnapelőttire: na például ennek a sorinak csak az első rész HV-ját olvastam el, mert ezt nézni is akarom, remélem még a nyáron :)
És akkor kommentelni is fogok, féjjjé' ! :D

AaannnaaA 2014.06.12. 21:28:25

@aggyistenbrittudós: Jó szórakozás lesz, majd meglátod! Az új évad amúgy júli 13-én kezd.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.06.12. 21:37:15

@AaannnaaA: addig még meg kell néznem az 1. évadot, elolvasni a HV-kat, és megtenni a vonatkozó hozzászólásaimat. ne stresszelj! :DDDDDD

AaannnaaA 2014.06.12. 21:41:58

@aggyistenbrittudós: Nyugi, én is csak addig láttam, amíg megírtam :) Amilyen időhiányban szenvedek, lehet Te előbb végzel...

AaannnaaA 2014.06.13. 09:14:00

@aggyistenbrittudós: Most olvasom, hogy ma kezdi az HBO adni magyarul!!!

Is 2016.12.31. 11:41:18

@AaannnaaA: Ez borzasztó volt. Mármint a csavar. Ennyira elcseszettül szar, takarítónő alkotta deus ex machinát, mint hogy Sully dugta Ray nőjét és ezért haragszik még 20 év után is igazán Mickey-re, ezért az megmentheti a seggét a valódi gyilkossal, nem tudom, mikor is láttam utoljára. Nagyon felidegesített. Annyira derült égből váratlan volt, hogy az valami döbbenet. És sajnos szar módon volt ez. Ez most hatalmas csalódás volt.
süti beállítások módosítása