Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Alienist 1x03 - Silver Smile (18+)

2018. február 13. 13:00 - AaannnaaA

Úgy látszik John olyan, mint egy macska – mindig talpra esik. Bár az előző részt az ő szorult helyzetével zártuk (lehetett izgulni érte rendesen), másnap a csipet-csapat új főhadiszállásának kanapéján ébred. Az előző estéből az akaratán kívül benyalt drogok miatt persze alig pár dologra emlékszik, na meg gatya sincs rajta - Sara közli vele az infót szemrebbenés nélkül (hangos röhögésemtől kísérve), de amúgy kutya baja.

Merthogy a jó doktortól kapott megbízásnak hála Stevie követte őt, és kimentette szorult helyzetéből – a részletektől megkímélik hősünket, és sajnos minket is. (Egyben itt kérek elnézést az előző rész hogyvoltjában elkövetett durva tárgyi tévedésemért, Kreizler lovászának/kocsisának neve ugyanis Stevie, nem Billy. Sorry!) De azt legalább megtudjuk, hogy a csapat a nyugodt nyomozás érdekében  lakást bérelt, ahol feltűnés nélkül ügyködhetnek. John a történtek miatt erősen frusztráltan haza indul, hogy rendbe szedje magát.

1.jpg

Otthon sem várja sokkal vidámabb társaság, hősünk ugyanis a nagyanyjával lakik. Az öreglány nehezményezi, amiért szó nélkül kimaradt az éjjel, de ő ezt ennyiben hagyja – ha magyarázkodni kezdene, még mélyebbre ásná magát. Harriet néni ígéri, hogy bemutatja a megfelelő hölgynek, akit feleségül vehet és otthagyhatja érte az éjjeli életet. Aham...

Roosevelt rendőrfőnök néhány kollégáját tünteti ki a sajtó jelenlétében, de ettől maximum a díjazottak vannak meghatódva, a testület többi tagja cseppet sem. Egyre jobban érezhető, hogy a nemrég kinevezett góré nem túl közkedvelt (finoman fogalmazva) a kollégái körében, bár egyelőre állja a sarat.

2.jpg

A főhadiszálláson ezalatt a szerzett ujjlenyomatot nézegetik, bár amíg nincs mivel összevetni, sokra nem jutnak vele. Ezért az Isaacson testvérek elindulnak Georgio holttesttét megszemlélni ujjlenyomatok reményében. Ezzel ugyan a tetteshez nem jutnak közelebb, de legalább bizonyosságot szerezhetnének a hasonló esetek összefüggéséről.

A testet tartalmazó láda felnyitásakor azonban döbbenetes felfedezést tesznek: a test eltűnt. A hírt Sara közli a dokival és hozzáteszi, hogy ez ékes bizonyítéka a rendőri korrupciónak: inkább eltüntetik a testet, minthogy kinyomozzák a tettest. Az meg nyilván végképp kizárt, hogy Dr. Kreizlerhez forduljanak, az új, haladó nézetek ritkán találnak lelkes támogatókra. Így hát a csapat magára maradt.

3.jpg

Hősnőnk később iskolai találkozóra megy, az egykor vele együtt tanulók közül azonban már csak egyetlen barátnőjére számíthat, mint szintén egyedülálló nőre. Nos, az említett barátnő is lelombozza: már eljegyezték, így Sara az utolsó, aki petrezselymet árul. Ciki ezt elismerni, így a lány füllent egy méreteset, mégpedig azt, hogy neki is van udvarlója, egy doktor, akit nemrég ismert meg.

Johnnak sincs vidámabb programja, nagyanyja összehozta a találkozót az általa kiszemelt hölggyel. A társalgás több, mint kínos. A családok régről ismerik egymást, így tudnak a férfi testvérének nemrég történt öngyilkosságáról, amit előzékenyen fel is emlegetnek. Ebből sem lesz jegyesség, én mondom!

4.jpg

A kellemetlen találkozót John – szokás szerint – italba folytja (ezúttal szerencsére otthon), és merengés közben eszébe jut néhány emlékfoszlány a Paresis Hallban töltött kábulatból. Azonnal barátjához rohan, és elrebegi: Georgio bezárkózott a gyilkossal, a szobát nem hagyták el, mégis mikor rájuk törték az ajtót, a hely üres volt. Eszébe jutott a Sallytól hallott másik fontos infó is: a feltételezett gyilokot maguk között „ezüst mosolyú”-nak hívták. Laszlo szerint ez egy halom katyvasz, maga akar beszélni az említett hímringyóval, ezért belerongyolnak az éjszakába, hogy megkeressék.

Nem kell sokáig kutatniuk, Sally az utcán árulja magát. Jöttükre kereket old ugyan, de pillanatok alatt utolérik, és faggatni kezdik. A Kreizler által feltett kérdések nem az ügyre vonatkoznak, hanem a fiú körülményeire (miért van ma az utcán, és ha már itt van hogyan szűri ki a rosszarcokat?), amit John értetlenül figyel – ezzel ugyan nincsenek beljebb. Társa máshogy nézi a dolgot: mi van, ha az áldozat annyira megbízott a gyilkosában, hogy önként ment vele? Ha a hídra is még élve jutott fel?

5.jpg

Késő éjjel Laszlo még mindig dolgozik, ám az általa áttekintett szakkönyvekben a lényegi kérdésre nem talál választ: milyen kioltani egy életet? Ezért megkérdezi Cyrust, benga fekete szolgálóját a dolog mibenlétéről – így tudjuk meg, hogy a tag maga is gyilkos, akit a doki a tárgyalásán tanúskodva mentett meg a bitófától. Nem igazán akar beszélni a dologról, végül némi unszolásra belehergeli magát, és kiböki milyen érzések tomboltak benne akkor, és ha felidézi, még most is. És igen, nemcsak düh volt ott, meg gyűlölet, hanem örömet is okozott. Hasznos infó, első kézből, ugye. A beszélgetés végén Cyrus észreveszi, hogy Kreziler ingujja véres, de a doki szerint az csak tinta.

Magára marad, nekiáll kipucolni, de nem jut sokra, ezért dühében lerángatja magáról. Ekkor lép be Mary, ám Laszlot cseppet sem zavarja, hogy félig meztelen, lazán átnyújtja az inget. (Kreizler jobb karja vézna, félig béna – remélem kapunk később valamiféle magyarázatot ennek okára.) Végszóra beesik Stevie a hírrel: újabb holttestet találtak!

6_1.jpg

6_2.jpg

A csapat a tetthelyre rohan – nem meglepő módon maga Roosevelt hívta őket. Na persze az Isaacsonok is itt vannak, akik végülis nyomozók, de nem a legnépszerűbb fajtából, lesz is ebből cirkusz hamarosan. A góré próbálja távol tartani kevésbé megbízható beosztottait egy ideig, Connor százados mégis viszonylag gyorsan tudomást szerez az ügyről, és rohanvást a tetthelyre indul. Nem magában, hanem kisebb seregnyi kollégájával, meg egykori főnökükkel, aki nyugalmazása ellenére folyamatosan körülöttük lebzsel.

A tetthelynél megjelentek az újságírók is (előbb, mint a rendőrök az őrsről), és Rooseveltet faggatják az esetről, miközben ő arra kíváncsi, a firkászok hogyan találtak ide ilyen gyorsan. Cyrusnak helyén az esze, utasítja Stevie-t, helyezkedjen megfigyelő állásba, ha látja közeledni a rendőröket, jelezzen nekik.

7.jpg

John rajzol, a nyomozók vadul sorolják az infókat, Sara jegyzetel, bár némi idő után beleszédül a látványba, és odébb sétál. Barátja nyugtatja, de közben azon is elmélkedik, hogy jutott fel ide a tettes. Hatalmas, kihalt épület tetején (!) vagyunk ugyanis, repülni pedig még a gyilkosok sem tudnak. Ráadásul több ismert áldozatot is magasan találtak, így Sara levonja a következtetést, miszerint a tettes bírja a magaslati levegőt. (Pont, mint a macskák.)

Kreizler köszöni a tippet, és tovább faggatja a nőt a megérzéseiről. Víz – jön a következő ötlet, bár most nem vízparton vagyunk, de több áldozat holtteste vízzel van összefüggésben (pl. az ikreket víztározónál találták). És a legfontosabb: a korábbi áldozatokat elrejtette, most azonban szinte kérkedik velük. Azaz egyre merészebb. Ezt támasztja alá, hogy bár hőseink nem tudják, a gyilok még itt van, a tető alatt rejtőzködik, baszki!

8.jpg

A szemeket egyértelműen kivágta, ahogy a Zweig ikrek fiú tagjáét, de előbb megfojtotta. Nincsenek védekező sérülések, ergo az áldozat annyira ismerte, és megbízott a gyilkosban, hogy a fojtogatást is az aktus részének hitte. A nyakon szerencsére van ujjlenyomat, gyorsan megpróbálják levenni. Connor és emberei vészesen közelednek, ezért Stevie jelez a kapuban az újságírókkal szájaló Rooseveltnek, na meg Cyrusnak, utóbbi értesíti a csipet-csapatot. Kreizlert konkrétan úgy kell elrángatni a test mellől.

John szokás szerint nem áll a helyzet magaslatán, a nagy rohanásban elhagyja jegyzettömbjét. Egy kéz nyúl ki a sötétből, hogy kivegyen belőle egy rajzot – szerintem a gyilkos az. A bejáratnál Roosevelt útját állja nyugalmazott elődjének és Connor csapatának, közben úgy tesz, mintha csak az ő segítségükre várt volna. Hőseink ezalatt a hátsó ajtón sikeresen kereket oldanak.

9.jpg

Hajnalodik, mikor John, Laszlo és Sara a főhadiszállásra visszatér, ahol ott találják Maryt, aki raklapnyi kajával kívánt kedveskedni az éjszakázóknak. Nem volt jó ötlet, Laszlo leteremti és hazazavarja. Mikor hármasban maradnak a doki azonnal munkához látna, barátja viszont fellázad; ő pihenne, nem a friss benyomásokon rugózna – azok amúgy is örökre az agyába égtek. Kreizler nem enged, durván John lelkébe gázol felemlegetvén a felbontott jegyességét és testvére halálát. Értem a célt, John analizálásával csupán annak buksiját állítaná rá, hogy a pszichológia szemüvegén át nézzen mindent, de a módszere felettébb vitatható.

Következőnek Sarát nyüstöli, mesélje már el milyen érzés volt, mikor az apja meghalt? Csupán remegő szájszélet, és könnyeket kap válasz helyett. John felháborodik, szó szót követ, majd a nővel együtt feldúltan távozik.

10.jpg

A kocsiban hazafelé John még mindig morog, meglepetésemre azonban Sara úgy véli, bár a felhozott témák túl személyesek voltak, mégiscsak Dr. Kreizlernek lehet igaza, amiért így közelít a dolgokhoz. Majd felemlíti Mary megjelenését és elzavarását – szerinte Laszlo reakciója többet sejtet munkaadó-alkalmazott viszonynál. Szerintem jól működnek a radarjai.

A férfi erre elmeséli, hogy Mary régóta szolgál a háznál, és Cyrushoz hasonlóan ő is gyilkos, saját apját gyújtotta fel (és gondolom pont ugyanúgy mentették fel, mint Cyrust). Sara meglepődik, de aztán túljut a dolgon, és úgy elemzi Kreizler érzéseit Mary iránt, hogy még a doki is büszke lenne rá. Hirtelen rádöbbennek, hogy mindketten úgy nézik maguk körül a dolgokat, ahogy a doki (a pszichobúvár szemüvegén át), ezen jót vigyorognak. Az oldott hangulatban John puszit nyom barátnéja arcára, csókban azonban hiába reménykedik.

Laszlo hazatérve nem mutatja ki érzelmeit, csupán néhány pillanatig némán bámulja Maryt, akit láthatóan ez is boldoggá tesz.

11.jpg

Zárásként Johnt látjuk, amint otthon rádöbben notesza hiányára, és a gyilokunkat, aki Lajos2 társaságában vételezi szemre a noteszból elcsent, holttestet ábrázoló rajzot.

lajos2.jpg

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: 18+ The Alienist
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2018.02.13. 23:30:49

Ez is jó litván :)

Flankerr 2018.02.13. 23:51:49

@AaannnaaA: Ez is jó lett, csak ezt a két országot mindig keverem :D

AaannnaaA 2018.02.14. 00:04:12

@Flankerr: KelLETT gondolkodnom, de leesett :)

Pácsó Ármándó 2018.02.14. 06:28:13

Köszi a hogyvoltot és Lajos2-őt! :-)

Gabba 2018.02.14. 12:29:54

@AaannnaaA: én a tervezett jövendőbelivel folytatott kínos jeleneten vihogtam, John olyan szinten leszarta, hogy még a csaj nevét is direkt rosszul mondta - mármint szerintem direkt

újabb feladvány lehetne viszont, hogy melyik az a nagy, rondella alakú épület, ahol a mostani áldozatot találták? (én nem tudom, de érdekelne)

Pácsó Ármándó 2018.02.14. 12:52:43

Olyan kíváncsi vagyok, hogy Sara vajon kinek az oldalán találja meg az igaz szerelmet, ami majd elkíséri egész élete folyamán?

AaannnaaA 2018.02.14. 15:16:11

@Gabba: Ez egy nagyon jó kérdés, én is agyaltam rajta, míg néztem. Kicsit olyan érzésem volt, hogy már jártam ott (kívülről nézve), de amúgy fogalmam sincs.

@Pácsó Ármándó: Na, akkor a kövi rész hogyvoltja alatt erről szavazunk :)

2018.02.15. 19:34:47

megjöttem!

sejtésem szerint Maryvel lesznek még gondok.

szavazás: egyértelműen a dokihoz vonzódik Sara, John barátzónában van, és ez jól is van így.

nem bírom ezt a feszkót (mármint nem a szerelmi sokszöget, az izgat a legkevésbé), beszerzem a könyvet.

Ted Levine-t nagyon csippantom, ez csak úgy FYKI.

Lajos2 nagyon kúl egy jószág, de itthonra nem kéne, egyszer arra ébrednék, h míg aludtam lerágra a fél kezem-lábam, és éppen a koponyámat készül meglékelni a velőért.

azkiaz a házaspár az epizód elején, akinek a deviáns fia rajta van a rendőrség 'térképén'?

AaannnaaA 2018.02.15. 22:51:17

@Biriksz_Krokiksz!: A könyvben amúgy egyáltalán nem tolják túl benne az érzelmi dolgokat.
Ha nem bírod a feszkót, tényleg érdemes beszerezni, nagyon jó a könyv (és a második része is), ha van könyvolvasód, akkor le is lehet tölteni (bár van, aki élből elutasítja a kütyün olvasást és kizárólag lapozni szeret. De ez más téma).

A házaspárt én sem tudom, a könyvben nem emlékszem, hogy direktben megkerestek volna ismert 'ferde hajlamút". Ha újra mutatják, akkor beteszem a hv-ba is, egyelőre így kicsit furának tűnt az a fél perces jelenet.

2018.02.15. 23:19:28

@AaannnaaA: kütyün olvasok. nem cipelsz féltéglát a ridikülben, és nem kell olvasólámpa sem éjszaka.

2018.02.15. 23:38:13

@AaannnaaA: "Ha újra mutatják, akkor beteszem a hv-ba is, egyelőre így kicsit furának tűnt az a fél perces jelenet"
ugyehogyugye? ezzel a jelenettel kezdtek, én meg csak pislogtam, meg agyaltam, hogy 'hát tik meg kik vagytok?!?!' és bár erre nem jöttem rá, de a mamihölgy legyezős kommunikációját imádtam! (próbáltam dekódolni, de csak az elutasítás-hagyj békén-téma lezárva szintig jutottam)

Pácsó Ármándó 2018.02.16. 12:19:04

@Biriksz_Krokiksz!: Lehet, hogy ez egy fontos nyom! A múltkor gyanúsak voltak a lovak nekem, ki is derült, hogy a kocsis nevet változtatott két rész között ;-)

AaannnaaA 2018.02.16. 13:09:21

@Pácsó Ármándó: Kabbe :)
@Biriksz_Krokiksz!: A legyezős hölgy én úgy éreztem azt kommunikálja, hogy "innentől hagyj békén, megszűntél a számomra, jobbágy!".

2018.02.16. 15:50:51

@AaannnaaA: eskü beszerzek különböző színekben, és azzal fogok majd jelelni/kommunikálni
xD
@Pácsó Ármándó: ...meg egy tigrisprémet ágyelőnek!

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.02.20. 07:50:11

Annácskah nem gondolkoztál el az Ozarkon ?
Az is egy rohadt jó sorozat, és senki sem írja.
süti beállítások módosítása