Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 2x04 - A tanulás ára (The Cost of Education)

2015. november 27. 13:00 - Gabba

Egyetemi campuson kezdünk, nagy a vigasság, valami egyetemi mérkőzésre hangolódnak vidám hejehujával a diákok. Az egyik srác a csapat kabalafigurájának beöltözve hergeli a népeket (nem tudom megállapítani, miféle jelmez ez, maci vagy vidra, esetleg sivatagi ugróegér?), majd önmagát tömjénezve elindul az egyik épület felé, ahonnan váratlanul egy óriás csáp nyúlik ki és elragadja a delikvenst.

libr2_4_01.JPG

A könyvtárosok gyorsan értesülnek az eseményről és összeszedik, mit lehet tudni a suliról. Közben előkeveredik Jake is, megtalálta a könyvtár egyik eltűnt termét, az okkult tudományokét, de nem túl boldog, mert csupa pókháló lett, úgy néz ki, mint egy elhanyagolt öregasszony. A pókok kertünk barátai, Mr. Stone, emlékezteti Jenkins, Jake vasvilla pillantásától nem zavartatva magát.

libr2_4_01_1.JPG

A lényeg: a Wexler Egyetemet Joshia Wexler alapította 1813-ban, aki mindenféle titokzatos ereklyéket gyűjtött és titkos rituálékat tartott, az egyik könyv nehezen kivehető illusztrációja szerint volt ott minden, férfi kecskével meg kecske férfival, Eve nem biztos benne, hogy minden részletet tudni akar. (Én sem.) Jenkins szerint az egyetem a mágikus zavarok Bermuda-háromszöge, a könyvtárosok és Eve már indulnak is, hogy személyesen derítsék fel a terepet. Vigyázzanak, ne nézzenek a vízköpő szemébe!, bocsátja el őket Jenkins.

libr2_4_02.JPG

Cassie és Eve a sportpályán gyakorló pomponlányok vezetőjével beszélnek, akitől megtudják, hogy itt nem szokatlan dolog, ha időnként egy-két diák vagy tanár eltűnik. Most különben is komolyabb dolog foglalkoztatja őket: a hétvégén meccs lesz a Michigan csapata ellen, arra hangolnak, és mindenki biztos benne, hogy legyőzik őket. A pálya szélén áll az alapító Wexler szobra, talapzatán felirat: Mind őrültnek tartottak.

libr2_4_03.JPG

Jake és Ezekiel az eltűnt kabalaember, Pete (továbbra sem tudom, mi lehetett a jelmeze, prérikutya vagy kengyelfutó gyalogkakukk?) szobatársát kérdezgeti, a csávó is megerősíti, hogy keringenek itt mindenféle hírek rituálékról és állatáldozásokról, és megemlíti az Omega Théta Házat, mint lehetséges helyszínt. A beszélgetés közben Ezekiel kinéz az ablakon és feledve Jenkins intelmét, alaposan szemügyre veszi az egyik vízköpő szörnyet.

libr2_4_04.JPG

A csapat új felállásban folytatja a nyomozást, Cass és Ezekiel az Omega Théta Házhoz indul, de észrevesznek egy lányt, aki valami kézi készülékkel keresgél a bokrok között. Ő Lucy, aki varázslat után kutat a campus területén, könyvtárosaink magukkal viszik, hátha a segítségükre lehet. Leóvakodnak a Théta Ház alagsorába, ahol csuklyás fazonok valamire készülnek: Megidézzük őseinket, megidézzük isteneinket!, kántálják síri hangon, majd nagy röhögéssel lerántják a leplet egy hosszú asztalról. Nincs itt semmi okkultizmus, csak a sörpadot avatták fel a vicces fiatalok. Viszont a vízköpő követte a könyvtárosokat, Ezekiel kicsit meglepődik, majd úgy dönt, magával viszi és még nevet is ad neki: Tömzsi. Kúl.

libr2_4_05.JPG

Az auditóriumban Eve és Jake felkeresi Bancroft profot, akinek építésztörténelmi tanulmányait Jake régebbről ismeri és kiemelkedőknek tartja. A beszélgetés során a prof egyre jobban belelovallja magát saját elméleteinek tömjénezésébe, sőt kifejti, varázslat nem is létezik, Jake indulatosan próbál ellentmondani, ám ekkor váratlanul előtűnik a falból a korábban már látott óriási csáp és elragadja a tanerőt. Az Annexben Jenkins kifejti, hogy a csápos szörnyet egy másik dimenzióból idézték meg, jó lenne kideríteni, miféle lény lehet, mert akkor beljebb lennének, egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy valami konkrét esemény váltja ki a megjelenését.

libr2_4_06.JPG

libr2_4_06_1.JPG

Jake az előadóteremben átnézi a prof feljegyzéseit, közben szállingózni kezdenek a diákok az órára. Azt hiszik, Jake vendégtanár, aki a profot helyettesíti, Stone barátunk meghagyja őket ebben a hitben és kioszt pár rajzot, amik a campus területét ábrázolják. Keressenek hasonló építőanyagból készült épületeket, adja ki a feladatot, aminek végeztével kiderül, hogy öt ilyen ház van, amik elhelyezkedésük alapján kört formálnak, ez nyilván nem véletlen, valszeg megidéző körről van itt szó.

libr2_4_07.JPG

Lucy megmutatja Cassandrának az által készített részecskegyorsítót, ami persze csak modell, de szerinte így is működik. A matekzseni Cass gyors számítást végez és rájön, hogy tényleg így van, a gyorsító működik, minden bizonnyal az elszabadult varázslatnak köszönhetően. A gond viszont az, hogy emiatt a megidéző kör is működni kezdett, és ez hívhatta elő a szörnyet. Lucy alig hisz a fülének, ezt az egészet ő okozta volna? A csapattagok visszavonulnak az Annexbe megbeszélésre és rájönnek, a csáp akkor tűnik fel, amikor valaki túl vehemensen kezdi dicsérni sajátmagát. Jenkins már vágja is, hogy akkor a csápos szörny a hübrisz lesz, ami az ókori mitológiában a túlzott elbizakodottság megszemélyesítője, így már ki lehet találni az ellene eredményes harcmodort. Az viszont gond, hogy a szörny egy idő után elfogyasztja az áldozatát, bár rövidebb idő alatt, mint a Sarlacc.

libr2_4_08.JPG

Lucy, bár először megretten, hogy ezt az egészet ő okozta, amellett kezd kardoskodni, hogy a részecskegyorsító még magasabb fokozatba kapcsolásával lezárhatják a dimenziókaput. A többiek szerint ez nagyon veszélyes, mást kellene kitalálni, Lucy azonban egyre vehemensebben érvel az álláspontja mellett, sőt már egyenesen Nobel-díjra jelöltnek érzi magát. Na több se kell a szörnynek, a kapu megnyílik és a tekergő csáp magával vonszolja a sikoltozó diáklányt. Lucy isn't lucky, állapíthatjuk meg.

libr2_4_09.JPG

Könyvtárosaink egyetértenek abban, hogy a Michigan csapata elleni közelgő meccs tömegkatasztrófát okozhat, hiszen az egyetemen mindenki meg van győződve a sima győzelemről, pedig a Michigan Eve szerint jóval magasabb kategória náluk. És ha az egyetem teljes diáksága eltűnik, azt hogy magyarázzák meg a KLIK-nek? Mindenképpen le kell tehát zárni az átjárót, Cassie viszont ragaszkodik hozzá, hogy előtte hozzák vissza Lucyt. És ezt így mégis hogy?, néznek rá a többiek. A terv egyszerű: megidézik a csápost, Cass berongyol a nyíláson, kihozza Lucyt és utána a részecskegyorsítót belökik a dimenziókapuba. Hát, ha csak így nem.

libr2_4_10.JPG

Na de hogy hívják elő a szörnyet, ki az, aki hajlamos a saját egóját az egekig dicsérni? Természetesen Ezekiel, az öntömjénezés királya, ő lesz a csali, a tolvaj nem tűnik boldognak ettől a feladattól. Cassie a gyorsító körül kialakítja a kört, Ezekiel és Jake kocsiba száll (Ezekiel magával viszi legújabb kedvencét, Tömzsit is), hogy a campus parkjában száguldozva csalogassák maguk után a hübriszt. A tolvajnak nem okoz nagy erőfeszítést saját maga dicsérete, Jake még adja is alá a lovat, így aztán gyorsan előkerül a tekergő csáp és kapkodni kezd a kocsi után. Cass ezt kihasználva beugrik a megnyíló dimenziókapun.

libr2_4_11.JPG

Napfényes tisztáson találja magát, amit erdő vesz körbe, és a fák között hamarosan megtalálja Lucyt. Sajnos Pete, a kabalafigura (ocelot lehetett vagy talán szurikáta?, már sosem tudom meg) megszemélyesítője és Bancroft prof már nincs életben, mindössze egy félig megemésztett kupac maradt belőlük, rajtuk már Luke Skywalker sem segíthet. A campuson Jake és Ezekiel fel-alá száguld, hogy a szörny minél tovább nyitva tartsa az átjárót, Ezekiel már minden saját magát dicsérő frázisból kifogyott, de ekkor Jake új témát vet be: És úgy vettem észre, mintha Eve is beléd lenne zúgva egy kicsit. Igen, igen, ezt mindig is sejtettem, helyesel Ezekiel, miközben merész kanyarokkal igyekeznek kikerülni az utánuk tekergő csápot.

libr2_4_12.JPG

A túloldalon Cass és Lucy megcélozza a dimenziókaput, Lucy szerencsésen át is jut rajta, de Cassie-t elkapja a szörny, most mi lesz? Ekkor a kép váratlanul kimerevedik, a szörny ledermed, és egy szőke nő tűnik fel Cass mellett, aki védelmet ígér neki. Biztonságos helyre viszi matekzseninket: a közeli tó mélyére, ahol két másik tündérféle csatlakozik hozzájuk. A tündérek vagy mik megállították az időt és közlik, hogy már régóta figyelemmel kísérik Cassandrát és most, hogy már ő is át tud járni a dimenziók között, csatlakozhatna hozzájuk. Cass köszöni a megtiszteltetést, de inkább maradna a jelenlegi munkájánál, bár a tündék által elmondottak csábítónak tűnnek. De azért nincs harag, a tavi lények útjára engedik Cassie-t, és ha bármikor meggondolná magát, visszavárják.

libr2_4_13.JPG

Cassandra átmegy a kapun, a készenlétben várakozó Eve gyorsan belöki a részecskegyorsítót a nyílásba, így a bajt okozó kütyü megsemmisül és a kaput is sikerül lezárni. A kalandot egyedül Tömzsi, a vízköpő sínylette meg, szétszóródott darabjait Ezekiel könnyes szemmel tapogatja. Lucy megköszöni Cassie-nek, hogy megmentette, Lucy tehát mégis lucky, dőlünk hátra elégedetten.

libr2_4_14.JPG

Az Annexbe visszatérve Cassandra lírai beszélgetést folytat Jenkins-szel, aki persze tud a három tavi tündérről. Ugyanúgy meg tudják állítani az időt, mint Morgan la Fey (1x07), és maga felkeltette az érdeklődésüket, mondja Cassnek. A lány szerint most, hogy a mágia kiszabadult, a könyvtár és Jenkins megfontoltsága nem elég, hogy megállítsa, a tó viszont nem fél a változásoktól és az új módszerektől. Mindenesetre bármi is történik majd, ő a könyvtár kötelékében fog maradni. Meglátjuk.

libr2_4_15.JPG

8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2015.11.30. 17:29:13

nagyon jó rész volt, tetszett! még azt is el tudom képzelni, hogy Jake visszatér oktatni, annyira lelkes volt! :) Ezekiel-t szinte sajnáltam Tömzsi miatt! :( Cassandra pedig végre több szerepet kapott, szerintem még visszatérnek a Tó hölgyei!

ja, még hogy csak engem emelnek ki... :D szóltál, mi? :D

Gabba 2015.11.30. 20:47:02

@Kapitánylány: szerintem esélyes valami közös akció a tavi tündérekkel. Jake jól tanít, de Ezekielt továbbra sem tudom elképzelni MI 6 ügynöknek ...

Amúgy meg nem szóltam, a főnök saját döntése volt :P

Kapitánylány 2015.12.01. 17:14:58

@Gabba: lehet pont azért volt annyira jó, mert nem látszódott róla, hogy az, egyébként biztos valamit el kellett lopnia, talán egyszer kiderül... :) (jó, hát nem egy James Bond alkat :P )

tinipuma 2015.12.06. 20:26:16

Most kezdem behozni magam, jó kis rész volt! Én a tavi tündéres részt nem nagyon értettem, de ezek szerint korábban lemaradtam valamiről. Tömzsit én is sajnáltam.
@Gabba: Tudom, a kérdés költői volt, de vidra az állatka. "It's otter time!" :D

Gabba 2015.12.06. 22:17:09

@tinipuma: nem volt előzménye a tavi tündéreknek, ez új vonal

a vidra tényleg elhangzott, de mintha azt mondták volna: it's Lutra time :)

Kapitánylány 2015.12.08. 12:38:47

@tinipuma: nagyon jó ez az évad eddig, szerintem még a végén berendelik a következő évadot...

tinipuma 2015.12.08. 18:13:24

@Kapitánylány: Támogatom a dolgot a kövi évaddal, engem nagyon jól kikapcsol, de még mindig ennél az epizódnál tartok :)
@Gabba: Szinkronnal nézem, de kábé a hetedik másodpercnél feltűnt egy alak egy táblával az otteres felirattal :)

Gabba 2015.12.08. 21:59:17

@tinipuma: persze hogy, ott a tábla az első képen :) csak aztán továbbgondoltam a vidra dolgot és beugrott Fekete István (Lutra)

@Kapitánylány: pár kisebb hullámvölgytől eltekintve eddig tényleg nagyon jó az évad, vicces, pörgős, az e heti rész meg talán az eddigi legjobb volt, már készül a hv :)
süti beállítások módosítása