Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 1x14 - Blockade (Blokád)

2013. február 16. 09:00 - Gabba

Volt már rabszolgaság centrikus téma pár epizóddal ezelőtt, a mostani is ilyen, az amerikai polgárháború mozgatja a szálakat és készteti a nosztalgikus hogyvoltírót arra, hogy újból elolvassa a témában írt diplomamunkáját, zárójel bezárva. Szokásos módon a liverpooli kikötőben nyitunk, bámész tömeg előtt cilinderes úr szórja átkait a déli rabszolgatartó államokra és hív fel minden tisztes állampolgárt, hogy ne csak erkölcsileg ítélje el ezt a szégyenletes intézményt, hanem gyakorlatilag is azzal, hogy nem vásárol onnan származó gyapotot. Élő illusztrációként az oldalán álldogáló feketét mutogatja, akinek úgymond sikerült megszöknie a déliektől, bár a nyakában még mindig ott lóg a lánc. Nincs egy jó lakatos az egész városban, vagy ez csak valami szónoki fogás?, fut át rajtunk a kaján gondolat.

Blockade01

Onedinünk halad át a színen, de csak fél füllel hallgatja a tirádát, mert találkozóra siet a közeli pubba. Amíg várakozik, vékonka fiatal lány lép oda hozzá és pár pennyért felajánlkozik, James megütközve hárítja el a közeledést. Beszélgetésbe kezd a lánnyal, akit Jane Bumbernek hívnak, és Prestonban dolgozott a szövőgyárban. A polgárháború miatt azonban a gyapotszállítás elakadt és a gyár bezárt, a lány így munka nélkül maradt. James szokatlan oldaláról mutatkozik meg: friss marhasültet és rumot rendel a lánynak 12 pennyért, és a lelkére beszél, hogy inkább menjen vissza szülővárosába, de ne maradjon itt az erkölcsi fertő Liverpoolban. A nyomaték kedvéért még átad neki egy aranyat is, a lány alig hisz a szemének, és így vagyunk ezzel mi is.

Blockade01

Megérkezik Onedin tárgyalópartnere, Mr. John Bullock, aki a Konföderációs Államok képviselője a kikötőben. Felvázolja hazája nehéz helyzetét, a jenki hajók tengeri blokádja miatt nem jutnak sem fegyverhez, sem gyógyszerhez, az ő feladata, hogy olyan hajókat találjon, amelyek tisztes fizetségért eljuttatják a hiánycikkeket valamelyik déli kikötőbe. A pár perccel korábbi ellágyulásnak már nyoma sincs, James újra kemény üzletember, jó magas árat mond a képviselőnek, akinek azonban behatároltak az anyagi forrásai. Ezért próbál inkább Onedin hazafias érzelmeire hatni, hiszen a blokád miatt Anglia textilfeldolgozó ipara is szenved, de James hamar leállítja: A hazafiak általában fiatalon és szegényen szoktak meghalni, közli. Bullock egy ideig még próbálkozik, de eredménytelenül, így végül megállapodás nélkül válnak el. Távozása után a mindenhez értő kocsmáros lép oda Jameshez, szerinte tényleg nagyon szoros a jenki blokád, de aki átjut rajta, az nagyot szakít. James elgondolkodó arccal lép ki a krimóból, ebből mi már tudjuk, hogy újabb kockázatos befektetés van kilátásban.

Blockade02

James felkeresi bátyját és tulajdonostársát, hogy mennyi kápét tudnának előteremteni. Robert szerint, ha minden vagyontárgyat eladnak vagy elzálogosítanak, akkor 2500 fontot, James elégedetten bólint: Annyi elég lesz, az egész pénzen rakományt veszünk. Robert már kezdené a szokásos sápítozást, de James leinti és magával vonszolja beszerző útra. A nagybani kereskedő Mr. Smethurst irodáját keresik fel, bakancs, takaró, puska és lőpor szerepel az Onedinek bevásárlólistáján. Smethurstnél van minden, az alkudozásban azonban a két fivérrel szemben alulmarad, James és Robert diadalmas vigyorral távozik az irodából, és bár Smethurst arca olyan, mintha citromba harapott volna, ez nála inkább gyári hiba, hiszen nyilván ő is jól jár ekkora tétel eladásával.

Blockade03

Nézzük a család többi tagját, Albert éppen közli Elizabeth-tel, hogy indul Amerikába, a házat a nő nevére íratta és biztosít neki járadékot is, így gondoskodva róla és a kis Williamről. Elizabeth könnyezve néz redős homlokú férje után. Anne eközben a kikötőben bóklászik, az önkéntes prédikátor még mindig lángoló szavakkal ostorozza a rabszolgaságot. Az érzékeny Anne-t persze szíven üti a felsorolt sok borzalom, a Charlotte Rhodes fedélzetére lépve meghatottan közli Baines-szel, hogy milyen rendes ember ez a Mr. Foote, így kiáll a jó ügyért. Igen, az anyja is rendes asszony, szobáztat, helyesel huncut mosollyal a vén tengeri medve, majd hozzáteszi: A feketét is ismerem, Bobby Jackson, az is rendes fiú, itt született Liverpoolban, sose járt Amerikában. Tessék, a cél szentesíti az eszközt, veregetjük meg saját vállunkat, amiért már az első bekezdésben gyanút fogtunk.

Blockade04

James és Robert ellenőrzi a berakodást, Anne viszont a rabszolgaságra hivatkozva tiltakozik a fuvar ellen. Ne izgulj, átjutunk a blokádon, a haszon pedig megoldja minden problémánkat, inti le James. Érkezik Frazer, a többiek megütközve hallgatják, hogy ő is Amerikába készül a hajómérnök Ericsonnal találkozni. Elizabethről gondoskodtam, nyugtatja meg Anne-t, Ericsont meg akárhol is van, megtalálom. (Úgy is van öcsém, mit neked holmi kis csihi-puhi, kofalárma, amit csak a túlzásokra hajlamosak neveznek a XIX. század legvéresebb konfliktusának.) Nyomatékosításképpen tölt magának a vörösborból, de miután megkóstolta, kijelenti: Brrr, James, ezt a lőrét biztos kizárnák a Budafoki Borfesztiválról!

Blockade05

Charlotte Rhodes dagadó vitorlákkal kifut, cél az észak-karolinai Wilmington, ami Charleston után a Konföderáció második legnagyobb kikötője. Az út eseménytelen, Anne és James a fedélzetről gyönyörködik a tengerben, ritka lírai pillanat. Megérkeznek Bermudára, a csempészhajók itt kötnek ki, hogy megfelelő révkalauzt találjanak a blokádon való átjutáshoz. James Anne kíséretében felkeresi Mr. Fernst, az egyik legismertebb és legkövérebb révkalauzt, aki saját értékelése szerint a legjobb is, mert eddig minden hajót átvitt és vissza is hozott. Anne felvetésére kijelenti, hogy a rabszolgaságot természetesen ellenzi, a mellette álldogáló két fiatal fekete lány is csak azért van itt, mert az nekik jó. Vacsora közben leendő megbízójának lerajzolja a Wilmington kikötője előtt őrködő hajóblokád elhelyezkedését, kijelentve, hogy átjutni csak úgy lehet, ha északról megkerülik a jenkiket és a parthoz egészen közel hajóznak végig a kikötőig. A tiszteletdíjam mindezért 750 aranyfont, jelenti ki, James csak azért nem borítja rá az asztalt, mert volt gyerekszobája.

Blockade06

Este a hajón Anne és Albert beszélget, a téma természetesen Elizabeth és a kicsi. Elizabeth tudja, hogy nagyot hibázott, mentegeti sógornőjét a jószívű Anne. Gondoskodtam róluk, jelenti ki Frazer, közben folyamatosan tölt magának a korábban kutyázott borból. Majd eljön a pillanat, a Charlotte Rhodes az éj leple alatt elindul a veszélyes útra, egy matróz a mérőónnal folyamatosan ellenőrzi a vízmélységet Ferns felügyelete alatt, a kormányt maga Baines tekeri, Anne folyamatosan izgul, James igyekszik nyugtatni. Feszülten telnek az órák, de végül hajnalban szerencsésen megérkeznek a kikötőbe.

Blockade07

A kikötő tornyán büszkén lobog a konföderációs zászló, szürke egyenruhás katonák masíroznak, majd egy véresre vert hátú feketét vonszolnak át a színen, kissé túl didaktikus a kép, de legalább tudjuk, hol vagyunk. Frazer elbúcsúzik Anne-től, aki átad neki egy levelet: Elizabeth kért meg, hogy adjam oda neked, ha megérkeztünk, mondja a meglepett Frazernek. A hajó másik részén Ferns közli James-szel, hogy a visszaút sokkal nehezebb lesz, ezért már most elkéri a tiszteletdíja felét. Majd a félkarú Morrison őrnagy érkezik, pár szóval vázolja a déliek nehéz helyzetét és kijelenti, hogy az Onedin által megszabott árak túl magasak, különben is ők gyapottal akarnának fizetni, nem pénzzel. James nem hatódik meg, keményen ragaszkodik az árhoz, ráadásul aranyban kéri. Az aranyért meg majd én megveszem a környékbeli ültetvényesektől a gyapotot, természetesen a legalacsonyabb áron, hiszen örülnek, ha el tudják adni, közli az őrnaggyal.

Blockade08

Később Anne is beszélgetésbe kezd Morrisonnal, számon kérve tőle, hogy miért harcolnak egy ilyen gyalázatos intézményért, mint a rabszolgaság, inkább alapítson együttest Doors néven. Morrison röviden felvilágosítja, hogy a harc a déli államok függetlenségéért és önrendelkezési jogáért folyik. Különben meg mit aggodalmaskodik, hiszen maguk is hasznot húznak a mi háborúnkból, jelenti ki. Ott a pont, Anne erre nem is tud mit válaszolni.

Blockade09

James pár nap alatt elintézi a kirakodást és a gyapotbeszerzést és már indulna is, különösen, hogy a városban sárgaláz ütötte fel a fejét, de Ferns szerint várniuk kell. Kémeik révén a jenkik már értesültek a blokádtörő hajóról, jobb néhány hétig meghúzni magunkat, érvel, Jamest viszont ez nem érdekli, akár a testes révkalauz nélkül is kész nekivágni. Akkor sok szerencsét, mondja erre Ferns és otthagyja. Újabb meglepetésként belép Frazer, aki bevallja, hogy Elizabeth levele észheztérítette és inkább visszamegy Liverpoolba. Nyomatékul tölt magának James vörösborából, aha, lehet hogy a pia is bejátszik a döntésébe, talán mégiscsak indítani kellene a Budafoki Borfesztiválon.

Blockade10

Éjszaka hajóznak ki, folyamatos mérőónozás újra, Baines a kormánynál, mindenki feszülten figyel előre, bár nem sokat látni. Így aztán azt sem veszik észre, amikor apró csónakon egy szakasz északi katona érkezik a hajó mellé, csendben felmászik a fedélzetre és elfoglalja a hajót. Parancsnokuk, Fergusson százados hadizsákmánynak nyilvánítja a Charlotte Rhodes-t. A mi kémeink nagyon eredményesek, jelenti ki diadalmasan, Anne viszont gyanút fog: Véletlenül nem Ferns-nek hívják azt a kémet? Ezt sajnos nem árulhatom el, válaszolja az őrnagy, és kiadja az új útirányt: New Orleans. (Ezt az egyik legjelentősebb déli várost 1862. májusában foglalták el az északiak.) Kiderül, hogy a százados civilben szintén mérnök és nagy rajongója a gőzhajóknak, James máris a figyelmébe ajánlja sógorát: Albert már tervezett nekem egy gőzhajót, a neve Aranyrög, és ennek az útnak a hasznából akartam megépíttetni. Frazer már hozza is a tervrajzokat, Fergusson érdeklődve lapozgatja őket.

Blockade11

Van ideje rá, ugyanis a szél eláll, a Charlotte Rhodes így kénytelen napokig vesztegelni. Megtudjuk, hogy Fergusson Skóciából származik, amerikai felesége nemrég meghalt gyermekágyi lázban, James agyában persze egyből beindulnak a fogaskerekek. Mihez kezd a háború után, katonaként már nem lesz szükség magára, hiszen nem fiatal ember, mi kötné tovább ehhez az országhoz?, indít támadást érzelmi vonalon. Ebből az útból 30.000 fontot szereztem, hagyja ott a hadsereget és vállaljon munkát a Frazer gyárban mint hajótervező, évi 200 font lenne a fizetése, érvel felváltva Alberttel. A százados egy darabig hallgatja az ajánlatokat, majd váratlanul kijelenti: 15.000 fontért vállalom, már elő is készítettem a szerződést, aláírhatjuk. James meglepetten néz, emberére akadt Fergussonban. Win-win szituáció, a három üzletember poharat emelve köszönti a megállapodást. Még az is lehet, hogy ez a sokat kritizált bor dobogós helyen végezne Budafokon.

Blockade12

Fergusson írásbeli paranccsal elküldi a szakaszt a kis csónakon, az őrmester megértően tiszteleg feljebbvalójának. Feltámad a szél, a Charlotte Rhodes dagadó vitorlákkal indul Anglia felé, a fedélzetről sorra hullanak a kiürült butéliák a tengerbe. Home, sweet home, a liverpooli kikötőben a helyzet változatlan, Mr. Foote továbbra is szórja átkait a rabszolgaságra, oldalán rezignáltan ácsorog Bobby Jackson, nyakában a lánccal, nyilván sztrájkolnak a lakatosok. Robert érkezik örvendezve, korábbi aggodalmait feledve örül a komoly haszonnak. A parton James egy másik ismerős alakot vesz észre, Jane Bumbert, aki meglehetősen kikupálódott, haja rendbetéve, ruhája csinos, most vagy újra van munka a szövőgyárban, vagy jól fizet az új foglalkozása. Ismered?, kérdi Anne kissé gyanakvó arccal, de James kijelenti: Nem, sose láttam. Elizabeth is arra sétál karján a kis Will-lel, és őszinte örömmel pillantja meg a partra lépő Frazert. Ügyet sem vetve a háttérben ágáló szónokra az újra egymásra talált házaspár boldog csókban forr össze.

Blockade13

Címkék: onedin család
20 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2013.02.16. 15:35:02

"Később Anne is beszélgetésbe kezd Morrisonnal, számon kérve tőle, hogy miért harcolnak egy ilyen gyalázatos intézményért, mint a rabszolgaság, inkább alapítson együttest Doors néven."
:D:D:D

Amúgy érdekes, hogy bár igazán ügyeltek a részletekre (pl. a ruhák valóban kézzel vannak varrva), azt mégis képtelenek voltak megoldani, hogy egy-egy hosszabb déli hajóút után a szereplők legalább némileg lebarnuljanak.;P

Gabba 2013.02.17. 10:27:32

@_Molly: a sok külső felvétel biztos elvitte a stáb szoláriumköltségét :P

Pácsó Ármándó 2013.02.17. 12:00:29

Meg a vitorláshajó építés. Vagy az időgép :-)

Gabba 2013.02.17. 13:56:29

@Pácsó Ármándó: meg az alapos bevásárlás abból az ominózus borból...

ha érdekel valakit, az első szövegváltozatban egy szót sem írtam a piáról, de amikor kiszedegettem a képeket, akkor tűnt fel, hogy majd' mindegyiken van legalább egy üveg.
így aztán kiegészítettem a szöveget :)

_Molly 2013.02.17. 16:57:48

@Gabba:
Félek, ez a vörösbor más szempontból is nagy kiszúrás volt. A színészeknek ugyanis, ha igaz, ilyenkor valami színezett vizet köll iszogatniuk nagy-nagy átéléssel - hát ennél egy fehérbor (tiszta víz) azért korrektebb eljárás lett volna velük.:)

Gabba 2013.02.17. 18:33:49

@_Molly: de ha egy vicces kellékes kicseréli valódi sherryre, akkor legalább jó hangulatú lesz a forgatás

_Molly 2013.02.17. 19:04:18

@Gabba:

Lehet, hogy ők is rendületlenül ebben reménykedtek.:)
Szóval hát akkor ezért volt olyan fancsali a képük, na.:(

Amúgy annak idején én sem értettem, hogy mi volt a kis etűd azzal a Jane Bumber nevű fiatal lánnyal. Annyira kilógott a sztoriból. Ilyenkor mindig eszembe jut, amit olvastam, hogy az eredeti vetítés után újravágták a sorozatot. Talán itt (is) kimaradt néhány perc?

Gabba 2013.02.17. 20:59:23

@_Molly: Jane szerepe sztem csak annyi, hogy megmutassák, James is érző szívű valahol nagyon mélyen

_Molly 2013.02.18. 20:26:51

"friss marhasültet és rumot rendel a lánynak 12 pennyért (..) még átad neki egy aranyat is"

Próbáltam kitalálni, hogy akkor most mekkora adományt kapott a lány, de mit mondjak, nem könnyű. Mennyit érhetett 1860 körül 1 arany?

Ha jól értem, ez lenne a definíció: "1817-ben bevezették a sovereign-t. Huszonkét karátos aranyból verték, 113 gramm aranyat tartalmazott, és az aranystandard érintetlenül hagyása mellett a guinea helyébe lépett." (wikipedia)

Ha 1 guinea 21 shillinggel volt egyenlő és 1 shilling 12 penny, akkor 252 penny-t kapott Jane ajiba? Ez tényleg baromi soknak tűnik.

Összehasonlításul: 1927-ben, a Csengetett Mylord?-ban a mosogatónő, Mabel 3 penny-s órabért kapott, ami neki még egy rendes étkezésre sem volt elég ("Idején sem tudom, mikor volt valamim, amit meg tudtam volna főzni").

James tehát valóban 'nagyon érző szívű' fickó - persze 'valahol nagyon mélyen'...:)

Pácsó Ármándó 2013.02.18. 20:30:22

@_Molly: A Csengetett Mylord?-ot nagyon szerettem! :-)

Gabba 2013.02.19. 11:37:29

@_Molly: köszi, ez jólesett:)

szombaton évadzáró!

@Pácsó Ármándó: jövő héten jövők a Kk & ko-val :)

_Molly 2013.02.19. 22:17:21

@Gabba:
Az mit jelent? Hogy "évadzáró"?
Csak nem abbahagyod? :-o
:(((

Pácsó Ármándó 2013.02.19. 22:47:01

@Gabba: Köszi, igyekszem megérni! :-)

Gabba 2013.02.20. 00:16:17

@_Molly: csak azt jelenti, hogy az első évad utsó része jön

utána egy hét pihit tervezek, de aztán folytatom a 2. évaddal

_Molly 2013.02.20. 20:08:00

@Gabba:

Szupi!:)

A Prizmán lassan megint véget ér a sorozat. Ha esetleg újra elkezdik elölről az Onedint, még az is lehet, hogy egy pillanatra tök-aktuális lesz a Hogyvoltod, találkozik a heti írásod az aznapi sztorival.:)

_Molly 2013.02.21. 23:19:42

Hirtelen véget ért a Prizmán az Onedin. Csak úgy. És nem kezdik elölről.
Fenébe.
:(((

Gabba 2013.02.22. 00:06:44

@_Molly: hát, leadták vagy négyszer egymás után az összes évadot, most biztos pihennek :)

én titkon abban reménykedtem, hogy valamelyik közszolgálati előveszi, és akkor újra lenne nézettsége, és akkor ahhoz a sugárzáshoz passzítanám a hv-kat, de így marad a saját tempóm...

_Molly 2013.02.22. 21:47:16

@Gabba:
Tényleg jó lett volna.
Csináljunk aláírásgyűjtést.:)

_Molly 2013.02.22. 21:55:02

Különben nem a végén fejezték be a sorozat vetítését, ami szerintem kimondott bunkóság. Annál a résznél hagyták abba, hogy börtönbe kerül Onedin, amikor a hajóján a térképei közül kerül elő a lopott gyöngysor.
süti beállítások módosítása