Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Világvándor 1x02 - Mianmar

2012. július 23. 12:00 - Szencsike

Az MR igazgatótanácsi ülésével nyitunk, ahol egy fontoskodó alak éppen Teddy-t próbálja meg rossz fényben feltűntetni, Nigériát hozva példának. Sok időt töltött ott, de vajon a részvényesek látták ennek bármi eredményét? Nem. Philip (aki a mai mesélőnk lesz) szerint azért nem, mert Teddy jótékonykodni volt ott és nem pénzt keresni. Fontoskodónk úgy véli, biztos egy sztriptíztáncosnőt mentett meg. A kollégák nevetnek ezen egy jót, Philip inkább a hurrikánt emlegeti fel.  De hol van most Teddy, kérdezi  Mr Fontos. Mianmarban, mondja Phil, vagyis ahogy jobban ismert Burmában.

pic1.png

Ugrás Burmára. Teddy egy katonai ellenőrzőpontnál rostokol egy riadt arcú férfival az anyósülésben. A katona magyaráz valamit anyanyelvén, de Teddy egy szót sem ért, utasát kéri meg hogy fordítson. Nagyon nagy gáz lehet, mert csak kiabálnak, és a katona kirángatja a kocsiból Teddy-t, majd jön a katona társa is, akivel együtt lefogják és a földre viszik őt. Teddy eközben rákiabál utasára, hogy hajtson, aki beletapos a gázba és elindul úti célja felé. Miért van Teddy Burmában, kérdik New York-ban? Ismét jótékonykodik, válaszolja Phil nemes egyszerűséggel. Főcím.

pic2.png

 A vezetői értekezleten fontoskodónk, aki az Mr 15%-ának a tulaja, nagyon furcsállja, hogy Teddy nem jelenik meg ezen az értekezleten. A kollégák zúgolódnak, és igazat adnak Mr 15%-nak. Phil persze menti barátját, csak feltartották, de itt akart lenni és nagyon sajnálja. Egy szőke vagy barna? A  flashback szerint barna. Phil kijelenti, hogy most nem egyszerű a helyzete Teddy-nek, de Mr 15% szerint Teddy-vel sosem egyszerű semmi. Sőt az ő kicsapongásai a vállalatban is kárt tehetnek. Javasolja az igazgatótanácsnak, hogy szavazzanak Teddy azonnali lemondatásáról.  A tanács tagjai izgatottan morajlanak, egy bátor jelentkező támogatjaz MR 15% javaslatát, így szavazásra kerül a sor. Phil a sarkára áll, és kéri hogy hallgassák meg a történetet, mi is az aktuális helyzet, utána szavazhatnak, ha akarnak. Elhallgattatjaz MR 15%-ot, aki dühös, de kénytelen befogni a száját. Phil és Teddy már 8 hosszú éve vezetik az MR-t és még régebb óta barátok. Teddy-nek az elmúlt egy év nagyon nehéz volt, a válása és a kisfia halála miatt, és alapvető változásokon megy keresztül. Térjünk át Burmára.

pic3.png

 Minden egy sajtótájékoztatóval kezdődött, ahol elvileg Teddy Man of the Year címéről várt volna néhány kedves kérdést. Ehhez képest egy újságíróhölgy rákérdez arra, vajon Teddy tisztában van-e azzal, hogy cége rajta van egy feketelistán. Ez a lista azokat a vállalatokat gyűjti össze, akiknek üzleti érdekeltségeik vannak Burmával. Teddy-n a teljes döbbent uralkodik el, hiszen az MR-nek nincsenek Burmában érdekeltségei. De vannak, hiszen egy kínai vállalattal van szerződése, a vágott szeműeknek pedig vannak burmai kirendeltségei, így közvetve az MR-nek is.  Ezek a burmai kirendeltségek lényegében munkatáborok. Teddy próbálná elmismásolni a kérdést, de a rámenős tollforgatók nem hagyják. Innentől nem is tud rendesen válaszolni a feltett kérdésekre a Burma-üggyel kapcsolatban.

pic4.png

Másnap az irodában Gerard a szokásos aszpirin-whisky kombóval fogadja Teddy-t. A.J. egy mappát ad át főnökének,  hozzátéve, hogy csak ennyit tudott összeszedni Burmáról, mert randija volt előző este. Teddy-t nagyon nem hatja meg különösebben beosztottja magánélete, mindent tudni akar az országról. Lényegében katonai diktatúra, hosszú évtizedek óta, és változásnak sok esélye nincsen. 1990-ben voltak ugyan demokratikus választások ahol egy nő - Mai Lyn Wai - nyert, de ő meg fogolyként él az országban. A nép hősként tekint rá.  Az ország két néven is fut, Burma vagy Mianmar? Burma lesz a nyerő Teddy-nek.

pic5.png

Az irodában számon kéri Phil-t, hogy miért nem tudott erről a dologról, mire Phil letolja Teddy-t, hogy semmit nem olvas el. Teddy Nigériával takarózik, de ez már nem lehet mentség. Betoppan Olivia is, aki megdicséri barátját a sajtótájékoztatóért. Teddy is büszke magára, hiszen annyit ki tudott nyögni hogy Én… Őőő… Énn… ŐÉnn… Olivia kiad majd egy nyilatkozatot, amiben az MR kijelenti, hogy elzárkózik minden olyan vállalattól, ahol semmibe veszik az emberi jogokat. De van egy kis gond, mert Phil tudott a kínaik üzletéről. A szociálisan rendkívül érzékeny Olivia ezen felháborodik, hiszen Mianmarban teljesen elnyomják az embereket, munkatáborok vannak, gyerekeket erőszakolnak meg, és hasonlóak, az MR-nek nem kéne ott üzletelnie, és az amerikai törvények is tiltják a burmai üzletkötéseket. Phil viszont üzletember, ez a sárgák területe, így az MR moshatja kezeit, a velük kötött szerződés megtámadhatatlan. A kínaiak fontos amerikai beszállítóként lesznek továbbra is jelen az országban, és az MR életében. Olivia Teddy-re próbál hatni, de a férfi most ellent mond. Az üzlet marad.

pic6.png

Olivia irodájában Teddy kikérdezi őt, hogy mit tud a burmaiak hőséről, May Lin Wai-ról. A hölgy hatalmas áldozatott hozott hazájáért. A férjét lelőtték mialatt Franciaországban tartózkodott, hogy segítséget kérjen az országának. Lin Wai Burmában maradt, sosem látta többet a férjét. Ha kiment volna a férje után, soha nem térhetett volna vissza az hazájába. Házi őrizetbe került, és azért küzd, hogy Burma újból szabad és demokratikus állam legyen. Teddy találkozni akar a nővel, hátha tud segíteni a cég népszerűségének a visszaállításában. És talán Olivia is beleegyezne a későbbi üzletbe, ha Lin Wai áldását adná rá. Irány tehát Burma.

pic7.png

Rangoon városa, Burma. Teddy és Dax egy taxiból nézik az utcai forgatagot. A taxis megdicséri hotelválasztásukat, de Teddy előbb Lin Wai házához akar menni. Oda nem lehet, le van zárva az utca, katonák őrzik, senki nem látogathatja meg. De miután Teddy átad egy komolyabb összeget a taxisnak, aki meggondolja magát, irány a nemzeti hős. Taxisunk nem tévedett, marcona katonák állják el az utat hőseink elől. Teddy megkéri a taxist, hogy legyen tolmács, de még pénz ellenében sem akarja kockáztatni az életét. Teddy kiszáll a kocsiból és elindul a katonák felé. Dax egyetért a sofőrrel, hogy Teddy megőrült, és gyorsan Teddy segítségére siet. A katonák feltartóztatják Teddy-éket, de ezzel nagyon nagy hibát követtek el. Megmondták Teddy Rist-nek, hogy mit nem tehet meg. És mint tudjuk, Teddy-nek senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen. Tovább erősödött benne az elhatározás: Elszántan meg akarja menteni a kínai üzletet, látni akarja Lin Wai-t, és segíteni akar a burmaiakon. A szóváltás közepette a taxis elhajt a fiúk csomagjával együtt.

pic8.png

A taxisunk visszahozta a hotelba a srácok csomagját, és lecseszi Dax-et, hogy kirúgatta. Most jönne az a mese, hogy „nagy a család kell a pénz”, de a sofőr csak a húgaival él, akiket azon nyomban fel is ajánl Dax-nek. Teddy betoppan, és az izgága sofőrrel mit sem törődve találkozót akar szervezni a mianmari vezetőkkel. Ez a vezető pedig Win tábornok lesz, aki már nagyon sokat tud Teddy-ről. Meg is mutatja neki a best of Teddy Rist cikkgyűjteményének egy részét. Főhősünk miután megszemlélte a cikkeket, nem is fecsérli az idejét a felesleges csevejre, rögtön a tárgyra tér. Az MR szeretne beruházni az országban, Teddy még egy kis házat is venne ebben a csodás országban. Mondjuk abban a városrészben, ahol micsoda véletlen Mai Lin Wai is lakik. A tábornok átlát a szitán, gyorsan el is hajtja Teddy-t.

pic9.png

Következő állomás: Vöröskereszt. Egy doktornőtől megtudjuk, hogy ők szervezték Lin Wai orvosi vizsgálatait, de már nem tartozik a feladataik közé, bizonyos nehézségek miatt. Teddy pont egy ilyen vizsgálat miatt jött volna ide, hátha ő is belóghat a hősnő házába, de ezek szerint nem lehetséges. Ekkor érkezik a doktornőhöz egy sápadt kislány, akinek beteg a veséje, és sürgős átültetésre lenne szüksége. A kis tábori kórház ehhez nem megfelelő helyszín, valamint nagyon sokba kerül egy ilyen műtét, a leányka családja nincsen abban a helyzetben, hogy ezt megengedje magának. Teddy-ben felébrednek az apai érzései, kifizeti a műtétet és a további költségeket, ha szükséges még a veséjét is odaadná. Kedves tőle.

pic10.png

New York-ban Mr 15% ledöbben, hogy az MR képes volt egy gyerek veseátültetését kifizetni. Phil megnyugtatja, hogy Teddy mindent a saját zsebéből fizetett, a műtétet, a hotelt és a minibárt is. Rangoon-ban Dax felderítő körúton volt, és beszámol az eredményről főnökének, aki a dokinénivel készülne eltölteni pár kellemes órát, úgyhogy siessen. Lényeg, hogy az utca teljesen le van zárva, se ki se be. Kell egy elterelő hadművelet. Plusz infó, ami még jól jöhet, hogy ünnepség lesz a közelben, így az őröknek többfelé kell figyelni. Az elterelő hadművelet első lépése, hogy két autó egymásba rohan, ami elvonja az őrök figyelmét. De csak néhány megy oda a balesethez megnézni, hogy mi történt, így kell még egy elterelés. Ezt már Dax vállalja magára, elsétál az őrök előtt, de túl gyanús lesz nekik, így elkapják és megverik. Mr 15%  felháborodik, hogy Teddy veszélybe sodorta alkalmazottját, de Dax-nek ez meg se kottyan. Szerencsére Teddynek eközben sikerül bejutni a lezárt területre, megtalálja a hősnőnk házát, és találkozik a fogvatartottal. A hölgy meglepődik, hogy látogatója van, de kellemesen elcsevegnek egymással, mi a látogatás célja, valamint elkezdődött-e már az ünnepség. Egy őr a házat ellenőrzi, Teddynek el kell rejtőznie egy kis szobában. Az őr távozása után szóba kerül Lin Wai férjének elvesztése, és a hölgy gyanítja, hogy Teddy is elveszített valakit. Leülnek teázgatni, ahol Lin Wai elemezni kezdi Teddy-t, tanácsot sem adna, hogy mit csináljon a cége Burmában. Teddy-nek meg kell találnia a saját útját, a saját lelkiismerete szerint kell döntenie. Megint őrök jönnek, Teddy-nek futnia kell előlük. Keresztülrohan utcákon üldözői elől, de nagy mázlija van. Az ünnepség, a Víz ünnepe már javában tart, mindenki vizipisztolyokkal, vödrökkel, slaggal locsolkodik, nagyon nagy buli van. Teddy a katonák elől egy asztal alá bújik, ott egy kissráccal találja szembe magát, aki egy krokodilos vizipisztollyal locsolja le hősünket. Miután kimászott az asztal alól, körbenéz, hogy vannak-e még katonák a közelben, de nincsenek már sehol, majd ő is beáll a forgatagba locsolkodni.

pic11.png

A kórházban Teddy a doktornőt kérdezi, hogy mi van a kislánnyal. A doki elhelyezte a kislányt, de a donor még hiányzik, aki az apuka lenne. A bökkenő, hogy egy rubinbányában dolgozik, és nincsen sok esély arra, hogy onnan a műtétig előkerüljön. Teddy beszélni fog Nguyen tábornokkal, de egy másik bökkenő is az útjába áll: Dax-et letartóztatták. Teddy bemegy a börtönbe Dax-hez, megígéri neki, hogy valahogy kihozza. Irány a tábornok, aki persze már tud a látogatásról. Teddy előszedi a legjobb fegyvert, a pénzt. Lényegében az összes nála lévő pénzt kénytelen átadni a tábornoknak. Megemlíti a kislány ügyét is, ki kellene hozni az apját a rubinbányából. De tábornok csak egy szívességet tud megtenni. Vagy Dax vagy a kislány, de csak hogy érezze, milyen kedves ad egy engedélyt, amivel átjuthat az ellenőrzőpontokon és elhozhatja az apát. Nehéz ügy.

pic12.png

New Yorkban Phil kiemeli, hogy Teddy legnagyobb erőssége az, hogy képes megtalálni a legmegfelelőbb embert az adott munkára. Jelen pillanatban ez az ember a taxis lenne, aki éppen veri az egyik húgát, mikor Teddy megérkezik hozzá. Teddy munkát ajánl neki, így hamarosan a bánya felé tartanak. A tábornoktól kapott engedéllyel továbbjutnak az ellenőrzőpontokon is. A bányába érve a taxisunk ismét beijed, nem akar tolmácsolni Teddy-nek. Teddy így egyedül keresi meg a bánya vezetőjét. Lefutják a szokásos köröket. Teddy vinné az apát, hiszen a lánya beteg, sürgősen kell a műtét, csak hadd menjenek már. Az igazgató persze nem akarja elengedni, hiszen a munkaerő az munkaerő, nem megy senki sehova. Teddy taktikát vált, cserét ajánl: a taxist az apáért. Alku létrejött, Teddy viheti a fatert, aki nagyon örül, hogy mehet a lányához. A bányából kifelé menet Teddy-nek szembesülnie kell azzal, hogy a munkások, kortól és nemtől függetlenül a lehető legrosszabb körülmények között vannak. Teddy elborzadva figyeli, ahogy a gyerekek, idősek, igazából mindenki küzd a kíméletlen munkakörülményekkel. Egy idős asszony elejti kosarát, az őrök kiabálva utasítják, hogy szedje össze a földről az anyagot. Teddy mindezt látva a hölgyet is magával vinné, de az őrök nem engedik, és egy ütéssel utasítják rendre Teddyt. Valami elszakadt hősünkben, aki minden munkástól elnézést kér, akivel találkozik. Mindenkinek a nevében bocsánatot kér aki, csak ártott nekik, de még ő sem tehet semmit.

pic13.png

Úton hazafelé Teddy felhívja Oliviát, aki éppen mesét olvas a kisfiának. Teddy közli a nővel, hogy azonnali hatállyal fel akarja bontani a kínaiakkal a szerződést. New York-ban az igazgatótanácsa ezt a bejelentést teljes döbbenettel és felháborodással veszi tudomásul, élükön Mr 15%-kal. Phil az irodájába hívja őt, egy privát csevejre. Phil tudja, hogy Mr 15% többséget akar szerezni az MR-ben.  Ha Mr 15%-on múlna, Phil-t tartaná meg a cégnél, mert ő legalább rendesen dolgozik, nem úgy, mint Teddy. Phil bekeményít, és rávilágít arra, hogy még mindig ő a főnök, neki van minden előjoga arra, hogy szavazást írjon ki és hasonlók, ha nem tetszik, akkor így járt, de a sztorit befejezi, és ha még mindig akarnak, szavazzanak.

pic14.png

Teddy-ék elérkeznek az említett ellenőrzőponthoz. Átadta a tábornok engedélyét a katonának, aki cserébe olvasás után széttépte. Kiderül, hogy Win tábornokot letartóztatták. Hopppsz. Teddy-t kirángatják a kocsiból, apa elhajt. Teddy az új tábornokkal tárgyal, aki már az ország érdekeit nézi, szemben elődjével. Burkoltan megfenyegeti Teddy-t, hogyha felbontja a szerződést, akkor Dax börtönben marad, a kislány is meghalhat, ha az édesapja nem kerül ki a börtönből, mert ő is épp ott csücsül ebben a pillanatban. Teddy belátja, hogy nem tehet semmit értük, ha felbontja a szerződést. Így hát a szerződés tovább él, sőt a beruházás anyagi részét az MR megnöveli.  Dax és apuka így kijutnak a börtönből. A szabadulás után, a börtönben Dax letolja főnökét, hogy miért hagyta bent, segíthetett volna. Nem Teddy feladata, hogy megvédje őt, hanem fordítva. De Dax is tudja, hogy nem téríthette volna el Teddy-t a kitűzött céljától. Már távoznának a börtönből, mikor egy ismerős arc tűnik fel egy cellában: Win tábornok. Hát persze, hogy Teddy segítségét kéri, de most főhősünk nem tesz semmit érte. A történet vége természetesen happy end: kislányt megműtötték, és a kínai szerződés is megmaradt.

pic15.png

Phil szerint Teddy helyesen cselekedett, és pénzügyileg is jól döntött. Lehet nem teljesen hagyományos módon érte el a céljait, de ő és a cég ettől lesz sikeres. Theodore Rist-et és Philip Maidstone-t senki semmilyen módon nem választhatja szét, és nem árthat senki a nekik dolgozóknak sem. Akar még valaki szavazni? Nem. Teddy már otthon, pozíciója birtokában  az irodából bámul kifelé a szakadó esőben. Lelkiismerete nem hagyja őt nyugodni, Oliviának mondja el bánatát. Felidézi Lin Wai szavait, aki szerint, Teddy-nek a saját erkölcsei szerint kell döntenie. Teddy két súlyos döntéssel találta magát szembe, és a kislányt választotta, mégis szörnyen érezi magát. Sőt, folyton utána megy az eldobott botoknak, mint egy kutya. Nem nézi, hogy ki dobta el, csak megy utána. Lehet illúzióban él? Úgy érzi, hogy pontosan úgy látja a világot, amilyen, és csak egy dolog biztos. Hiányzik a kisfia. Olivia átöleli a zokogó férfit. Vége

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása