Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Caprica 1x01 - Pilot 2/2

2011. július 22. 10:00 - Freevo

Az előző hogyvoltban ott ejtettük el a fonalat, hogy Daniel Graystone szkeptikusan viseltetik a lánya bedigitalizált változata ellen, nyilván zenét se hallgat mp3-ban, csak cédén, és az e-bookokat meg a dvd-ripeket se tűri. A békülési folyamatot nem részletezném, előkerülnek a közös emlékek, Daniel szíve már majdnem meg is lágyul, de felülkerekedik benne a tudósember, és megmagyarázza, hogy Zoe-A akkor is csak egy jól sikerült imitáció. Zoe ismételten elmondja, hogy ő valódinak érzi magát, lassan érdemes lesz erre elindítani egy drinking game-et. 

Joseph Adams találkozik a maffiavezérrel, a Guatrauval, aki megkéri egy szívességre. A Caprica védelmi minisztere a Ha'la'thának köszönheti a jelenlegi pozícióját, és hajlamossá vált erről megfeledkezni. A maffia ezt civilizált módon szeretné a miniszter tudtára adni, ezért fordultak Joe-hoz, de ő egyelőre habozik igent mondani. A bátyja szerint ezzel óriási hibát követett el, mert túl sokkal tartoznak a Guatraunak, és inkább meg kéne köszönnie, hogy segíthet. 

Daniel és Zoe-A végül összeölelkeznek, amihez gyertyák és rózsaablak biztosítja a meleg színeket, aztán váltunk a hideg fényű valóságra. Daniel rácsatlakoztat egy pendrive-ot az e-papírra (harmadik típusú találkozás esetére érdemes megjegyezni, hogy a kolóniai usb-portok kompatibilisek a mieinkkel), és könyörtelenül leszippantja a V Klubból Zoe szoftverét. Valamiért a Capricán a számítástechnika olyan irányba fejlődött, hogy az emberek nem ismerik a másolás fogalmát, csak az áthelyezést, ezért a lány programja eltűnik a virtuális valóságból, és bezáródik a flash meghajtóra. Daniel készül valamire. 

Lacy elmenekül a Graystone-házból, és legközelebb az iskolában látjuk, ahol Clarice nővér behívja az irodájába. Duram ügynök akar beszélni a lánnyal, mert bizonyítékuk van arról, hogy Zoe bombasztikus faszija, Ben Stark áll a mágnesvasutat ért szerencsétlenség hátterében. Lacy megdöbbenést tettet, amikor az ügynök közli vele, hogy a barátai az STO tagjai voltak, aztán elszalad. 

Duram kérdésére a nővér még elmondja, hogy ők az Athéné Akadémián tolerálják az egyistenhitet, mert úgy tanítják, hogy szeresd az ellenséged. Duram az ismerd az ellenséged vonalon mozog, ennek fényében sokat is tud a monoteistákról, és rávilágít, hogy milyen vallás az, amely egyetlen, mindentudó, mindenható és tévedhetetlen istennek képes tulajdonítani terrorcselekményeket.

Joseph, Willie és Daniel a korábban belengedett pyramidmeccsen vannak, a kissrác élvezi is a játékot, bár alaposan kikapnak a hazaiak. Joe-ék a legjobb helyen ülnek, ugyanis Daniel a Caprica Buccaneers csapat tulajdonosa. A Buccaneers Kalózokat jelent amúgy, de röviden meg C-Bucsnak nevezik őket, ami rövid asszociációval elvezet a bak szóig, onnan meg a csillagképig, ahonnan a bolygó neve jön, de nem ez a lényeg, hanem hogy mi Buccaneers néven hivatkozunk a csapatra a jövőben is, mert az L.A. Lakerst is L.A. Lakersnek ismerjük. 

Daniel félrehívja Joe-t, amíg a fiú a csapattagokkal bratyizik (pedig az öreg William Adama Picon Panthers-szurkoló volt, basszátok meg! Persze, kisgyerek még, változhat az ízlése). Megkérdezi tőle, hogy mit tenne, ha ismét találkozhatna a lányával. Joseph elmeséli, hogy a tauroni polgárháborúban árvultak el a bátyjával, és így kerültek a Capricára. Akkor sírt életében először és utoljára, amikor meglátta az itteni virágokat. Ezt az élményt szeretné megosztani a megboldogult Tamarával. 

A tudós erre hazaviszi Adamséket, és megmutatja Josephnek a virtuális valóságot. Beszkennelik a testét, majd kap egy holopántot, és máris egy sötét teremben vannak, ahol Zoe fogadja őket. Daniel erre a roppant ízlésesen berendezett helyre költöztette a lánya avatárját. Joe teljesen kiborul a látottakon, istenkáromlásnak, mindennek nevezi Zoe kópiáját, merthogy a lelket nem lehet lemásolni. Daniel szerint az avatár átmegy a kacsateszten, szóval igenis megegyezik a lányával, még a lelke is az övé.

Daniel azt szeretné, hogy a lánya ismét fizikai testet ölthetne, egy mesterséges életformában, műbőrrel, műszemmel, satöbbi. Csupán egy metakognitív processzorra van szüksége, amit a Vergis vállalat birtokol. És itt jön a képbe Joseph Adams, akiről Daniel pontosan tudja, hogy kapcsolatban áll a maffiával. Joe habozik, de végül a bátyjához fordul, hogy a Ha'la'tha segítségével lopják el a szükséges kütyüt. Cserébe megteszi, ami a Guatrau kért tőle, és tárgyal a miniszterrel (ez maffianyelvről lefordítva annyit tesz, hogy megfenyegeti). 

Val Chambers, a védelmi miniszter, akit az X-akták dohányos geciembere játszik, képen röhögi Josephet, amikor az átadja neki a maffia üzenetét. Maffiáéknál nem így megy ez, velük nem lehet packázni. Este Sam érkezik oda, rituálisan félmeztelenre vetkőzve, felfedve impresszív tetoválásait, és két késsel szétkaszabolja a minisztert, közben meg ógörögül (na jó, tauroniul) dumál. Val Chamers már a halakkal alszik. Eközben a Graystone házaspár szexel, Joseph meg gyászol.

Lacy Rand meglátogatja Clarice nővért, és beismeri neki, hogy Zoe és Ben beavatták az egyistenhitbe. A nővér megnyugtatja Lacyt, hogy nincs egyedül, ő is sokáig üresnek érezte a lelkét, majd felrajzolja az asztalra az otthagyott vízfoltból a végtelen szimbólumát. Szinte hallani, ahogy koppanva esik le a kő Lacy szívéről. Rájön, hogy tényleg Ben lehetett a terrorista, de Clarice elmondja, hogy ezt a cselekedetét az STO nem hagyta jóvá, nem volt betervezve. Zoe halála ezért hatalmas veszteség a számukra.

Miután a maffiának sikerült eltulajdonítania a Vergis vállalattól a csipet, Joseph sietve átadja azt Danielnek. Pár nap múlva a segítségével fel lehet tölteni Zoe avatárját egy kibernetikus testbe. Addig Joseph megkapja a jussát, találkozhat Tamara másolatával. A lány azonban nem érzi otthonosan magát a virtuális valóságban, az apja egy hisztériás roham kellős közepén talál rá. Megpróbálja megnyugtatni, de Tamara nem érzi a saját szíve dobogását. Joseph ettől elborzadva leveszi magáról a holopántot, és nekiront Danielnek, természetellenesnek, förtelemnek bélyegezve a technológiát.

Daniel később beszél a saját lánya avatárjával, aki elmondja neki, hogy miért is halt meg igazából Zoe. Nem iskolakerülés végett volt a mágnesvasúton, hanem hogy megszökjön a Capricáról, mert az egyistenhívőkhöz akart csatlakozni. Daniel kilép a virtualitásból, áttölti az avatárt a metabizbaszra, és installálja az egészet a korábban nem túl fényes sikereket elért katonai cylonba. A robot lassan éledezni kezd. A sárgán pattogó szeme pirosra vált, tesz néhány, bizonytalan ritmusérzékű DJ-re emlékeztető mozdulatot, majd megszólal Zoe gépiesített hangján: Apa.

Az electric boogie végén Zoe-R, mert így fogjuk őt hívni, összezuhan, a számítógép meg kijelzi, hogy adatvesztés következett be. Daniel ugrik a virtuális valóságba, de onnan már eltűnt a lánya, Ctrl-C helyett biztos megint Ctrl-X-et nyomott másoláskor az apuka.

Joseph Adams megpróbálja elfogadni, hogy a családtagjai végleg elmentek, és itt az ideje az egyetlen szem fiára odafigyelni. Leül az ágya szélére, és elmeséli neki a családjuk történetét: büszke tauroni földművesektől származnak, William a nagyapjáról kapta a nevét. A családnevük pedig nem Adams, azt csak ő változtatta meg, amikor a Capricára érkeztek. Az igazi nevük Adama, egy jó, becsületes tauroni név.

Zoe Graystone valószínűleg sokat CoD-ozhatott életében, mert amikor a robottestének demonstrációjára kerül sor, úgy aprítja a guruló kuglibábukat, mint akit az isten is katonának teremtett. Még a végén van egy kikacsintás a gladiátorviadalokra is, amikor a robot felnéz a kilátóban álló Danielre, az biccent, és ő kivégzi az utolsó megmaradt célpontját. Ezután nemtelen hangon közli, hogy a program végigfutott, "by your command".

Az új védelmi miniszter le van nyűgözve a látványtól, és máris biztosítja Danielt, hogy övé a hosszú távú szerződés a robothadsereg legyártására. Az ellenfél vállalat, Vergisék ugyan gyanúsítgatták a Graystone céget, hogy ellopták a technológiájukat, de mivel hivatalos feljelentés nem történt, nem kell őket komolyan venni. A miniszterasszony amúgy is egy rasszista ribanc, nem bízik a tauroniakban, mert szerinte a vérükben van az árulás. A robot hivatalos neve kibernetikus életformaegység, röviden CYLON lesz.

A cylon testet elszállásolják egy laborban, ahol később magához tér. Zoe-R lassacskán felfogja, hogy továbbra is egy robotba van zárva, majd felhívja Lacyt. Elmondja neki, hogy hol van, és hogy a segítségére lesz szüksége.

Címkék: caprica
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szinkrobi · http://iszdb.hu 2011.08.02. 15:01:55

Freevo!
A Viasat6-on néhány hete a fentebb írt 3. bekezdésed végén lett vége az első résznek, és a 4. bekezdéssel kezdődött a második rész.
Az vajon egy másik változat, vagy esetleg Te nézted el?
Nem mintha amúgy fontos lenne :-)
tényleg nem.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2011.08.02. 16:36:09

szinkrobi:

Upsz, igen, én még az adásba kerülsé előtt néztem a Capricát, és nem tudtam, hogy hol lesz vége (ugyanis odakint ez egy egyben levetített dupla epizód volt). Ezért van a diskprepancia, de szerencsére nem a második rész eleje csúszott át az első hogyvoltba, mert akkor még spoilereztem is volna.

szinkrobi · http://iszdb.hu 2011.08.02. 18:21:45

@Freevo:
szóval egyben vetítették kint?

mert a viasat 6-on, itt a második rész elején is rendesen feliratozták a szereplőket meg mindent,
szóval teljesen úgy nézett ki, mintha ez két külön rész lett volna,
és hát nem hiszem hogy a viasat feliratozott,
szóval tuti van egy ilyen változat.

amúgy köszi :-)

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2011.08.02. 20:02:55

@szinkrobi: ja igen, most hogy mondod, lehet, hogy odakint is két részletben vetítették le. De az tuti, hogy egynek készült. Eredetileg DVD-n jött ki, egy filmként, aztán kb. fél évvel később került csak adásba, és akkor már lehet, hogy ketté lett szedve, és a második fele is kapott rendes főcímet (meg persze ki is vágtak pár durvább jelenetet, főleg az elejéről). Szóval a hogyvolt ez alapján a DVD-kiadás alapján készült, csak már én is felejtek :)

szinkrobi · http://iszdb.hu 2011.08.03. 12:14:37

@Freevo: akkor így történhetett,
köszi a gyors választ :-)
süti beállítások módosítása