Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x13 - Bloodline

2010. február 02. 16:00 - hex.kelly

Előző részből kapunk emlékeztető montázst, csak hogy tudjuk, Jordan nem bírja idegekkel ezt a melót, és elkezdhessünk reménykedni, hogy JJ hamarosan visszatér a csapathoz. Estetájt erdei úton autózik egy háromtagú család, a belső visszapillantóról valami csicsás fityegő lóg. Egy házhoz érnek, de nem a sajátjukhoz. A fiú nem biztos abban, hogy jó ez így, de a szülei szerint mindig is ez volt a terv, és különben is, mindjárt 10 éves, kész férfi, minden rendben lesz. Az anyja azt mondja: Szeretlek, puiule. Az apja kiszáll a kocsiból, és a ház felé indul. A nő és a fiú is követik. Az ajtó elé a nő üvegszilánkokat szór, a férfi az ajtóüveget betöri, összetapossa a kihulló szilánkokat a leszórtakkal, kinyitja az ajtót, és mennek be mind.

Nincs szerencsénk, Jordan vágtat keresztül Quantico-ban a BAU-n, fel Hotch irodájába, aki épp telefonál. De a nőt ez nem érdekli, hadarni kezdi, hogy az alabama-i Harvest-ben az éjjel megöltek egy házaspárt az otthonukban, és elrabolták a 10 éves lányukat, tudja, hogy ez nem sorozatgyilkosság, de... Hotch már teszi is le a telefont, mert a legtöbb elrabolt gyerek 24 órán belül meghal. Kifelé rohanva kérdi, mikor történt, majd szól Rossi-nak és Prentiss-nek, hogy menni kell, 16 óra van megtalálni a kislányt.

Emily vállalja, hogy szól Morgan-nek és Reid-nek, és rohannak mind, vagyis Jordan nem, mert a terem közepén lefagyott, Rossi szól is neki (és úgy néz rá, hogy az előző részi lelkizésük után én nem hiszem el, hogy nincs köztük valami), na, ettől már magához tér.

Szomorú hegedűmuzsika mellett, egy szűk szobában rémült kislány egy rácsos faajtónál állva néz körbe, az ajtó mögött látja a fiút és a szüleit, a lány kéri őket, engedjék el, nem fog mondani senkinek semmit. A fiú még mindig bizonytalan, de a szülei bíztatják, a nő egy kis réztálkába vizet tölt, a fiú kinyitja az ajtót, és beadja a lánynak, mert biztos szomjas. A lány fél, de a fiú biztosítja, hogy ez csak víz, így az inni kezd. A fiú nézi, és közli a szüleivel, hogy döntött: Elena-nak fogja hívni. Borzongás és főcím és idézet Jordan-től: Kétség sem fér hozzá, hogy a család és az otthon az, amely által az emberi társadalom legnagyobb erényei születnek, erősödnek és táplálkoznak. - There is no doubt that it is around the family and the home that all the greatest virtues of human society are created, strengthenes, and maintained. Sir Winston Churchill

Jordan a gépen mutatja a csapatnak a helyszíni fotókat: Geoff és Nancy Hale-nek elvágták a torkát. Reid szerint ez gyors és hatásos, Prentiss szerint azért, mert a célpont az előszobában volt. Jordan rászól, hogy van neve is: Cate, és 10 éves. (És ezt honnan a pitliből kéne tudnia???) Prentiss és Rossi sokatmondó pillantást vált (én meg visszavonom a viszony-gyanút), majd halljuk tovább a részleteket: a holttesteket Cate igazi apja fedezte fel reggel, mikor a lányért jött, de őt nem gyanúsítja a rendőrség. Hotch szerint 8 óra alatt a tettes kb. 400 mérföldnyire is lehet, ki kell terjeszteni a keresést. Szükség lesz a 20 mérföldön belüli szexuális bűnelkövetők listájára, és légi felvételekre. Morgan és Rossi a helyszínre mennek, ahol Bo Whitaker seriff-helyettes fogadja őket (és úgy beszél, hogy alig értem, hozzá képest Will Lamontagne Kazinczy-díjat kaphatna). Ez a környék nem zsúfolt: a szomszédok nem is látják egymást az erdőtől, észrevétlenül lehet akár hosszabban is lesben állni. A hátsó ajtót látva Rossi azt mondja, nem valami kifinomult módszer ez, Morgan meg nézi a padlón az üvegcserepeket: az ajtóból származó átlátszó darabok mellett van még kék, piros és zöld üveg is. Eközben Bates seriff irodájában Reid lázasan vizslatja a térképet, Hotch várja Cate apját, hogy kikérdezhesse, Jordan hozza Emilynek a boncolási jegyzőkönyvet, és akar bocsánatot kérni tőle, de Prentiss szerint spongyát rá. Morgan Cate szobáját nézi, ahol REND van, Rossi meg Cate anyjának és mostohaapjának hálószobáját, ahol viszont nincs: a plafonig spriccelt a vér. És Rossiék gyanúját igazolja a boncolási jegyzőkönyv is: a házaspárt nem egyforma módon ölték meg, tehát több elkövető egyszerre csapott le a felnőttekre. Hotch végre beszél Cate kissé részeg apjával, aki szerint a volt nejééknek nem voltak ellenségei, és Cate-nek sem, normális gyerek volt, kéthetente találkoztak, mostanában az új multiplex-be jártak a plázában. És van egy kis gond, Cate epilepsziás, a rohamai pedig stresszhelyzetben jelentkeznek. Morgan a házban meg is találja a lány gyógyszereit - akárki is vitte el Cate-et, nem tudta, hogy a gyógyszereket is vinni kell vele. És szegény kislány, tényleg rosszul van, a fiút az apja zsebtolvajlásra tanítja egy bábuval és csengettyűkkel, amikor Cate az ajtó mögött elájul, és rángatózni kezd.

Odaszaladnak, a fiú kinyitja az ajtót, a férfi nem engedi, hogy a nő segítsen, csak annyit mond, hogy ez a lány nem megfelelő, és hogy meg kell ölni. De a nő nem ért egyet. Éjszaka megáll egy lakóautó az erdőben, a férfi és a fia a kislányt veszi ki belőle, szőnyegbe tekerve, a nő pedig az ajtóból nézi, hogy legurítják az árokba, aztán visszaszállnak, és elhajtanak. Másnap reggel a kislány felébred, összekötözött kezekkel és lábakkal felküzdi magát az útra, segítségért kiabál, majd elesik, egy autó nagyot fékezve áll meg előtte. Hotch, Prentiss és Jordan rohannak a kórházba, Cate-nél bent van az apja is, Prentiss egyedül megy be hozzá, és kiküldi az apát, aki odakint Hotch-ot kérdezi, mi ez az egész. De Hotch inkább megdicséri, hogy szólt az epilepsziáról, mert enélkül a mentősök nem tudták volna élve behozni a kislányt a kórházba. A pasasnak lelkiismeret-furdalása van, amiért nem látogatja rendszeresen a lányát, Hotch meg elmondja neki, hogy olykor ő is improvizál, mikor a kollégái a fiáról kérdezik. A férfi kávéért megy, Hotch felhívja Garcia-t, aki örül neki és filmklasszikust idéz: Kapitány, Kapitányom. Hotch kéri, hogy az elmúlt 2 évből szedjen össze minden olyan bűncselekményt, amit ketten követtek el a környéken. Jordan jön, és Hotch már neki mondja, hogy nem érti, miért engedték el Cate-et.

Akit Emily kérdez ki, és a kislány újra átéli az elrablása rémületét, de Prentiss a végén el tudja mondani Hotch-nak, hogy egy család rabolta el a kislányt, akik lakóautóval járnak, és a nő egy (talán-)román szóval illette a fiát. Rossi és Morgan mennek a közeli lakókocsi-parkba, a tulajnő emlékszik egy külföldiül is beszélő családra, akik hirtelen távoztak az éjszaka közepén, és széthagyták a hülye üvegcserepeiket is, de ő már feltakarította. Rossi azért még talál néhányat, miközben átvizsgálják a lakóautójuk helyét, majd Erő és Tapasztalat egy voltaképpen értelmetlen párbeszédet folytat arról, hogy Jordan-nek igaza volt-e a gépen. (Gyanú újraélesítve, Rossi-t nagyon foglalkoztatja Jordan.) Az őrsön aztán Reid-del kiegészülve világosítják fel a seriffet, hogy az üvegdarabok Kelet-Európában szerencsét hoznak (tegye fel a kezét, aki hallotta már ezt), és ha ezt a babonaságot összehozzuk, a rituálékkal meg Kelet-Európával, akkor már biztos, hogy vándorcigányokról van szó. Morgan már hívja is Garciát, mert beszélniük kell, a lány visszakérdez, hogy csak nem valami felnőtt-témáról?

Morgan figyelmezteti, hogy ki van hangosítva, de Garcia nem bánja, mert felárért csoportterápiát is vállal. (Hahhahaha!) Reid azt kéri, hogy a megkezdett kutatásban menjen vissza az időben, és vesse össze a környékbeli településeken megjelent vándorcigányokkal kapcsolatba hozott, bejelentett zsebtolvajlásokkal. Garcia boldog, hogy Cher-t hallgathat (Gypsies, tramps and thieves), Reid meg örüljön, hogy nem magyar, mert már rég az Index-címlapon lenne a csúúúúúnya előítéletei miatt. Rossi kéri a seriffet, hogy trombitálja össze az embereit, mert ha Cate-et elengedték, az azért volt, mivel nem tartották megfelelőnek valamire, tehát hamarosan újabb kislány után néznek. És tényleg: ülnek a kocsijukban egy parkolóban, és a kissrác kiválaszt egy helyes szöszi lányt, az apja szerint is jó választás, már indulnak is utánuk. Este Hotch kezdi a profilt a helyieknek: családok keresünk, erős kelet-európai babonás gyökerekkel, kocsival és lakóautóval. (Közben látjuk, hogy a család már megy is a kinézett lány házába, a kislányt a nő veszi ki az ágyból, a szülőket apa és fia öli meg.)

Morgan rohan be, kihívja Rossi-t és Hotch-ot. Ugyanis Garcia rugalmasan értelmezte Reid kérését, és ez azt eredményezte, hogy 1909-ig visszamenően az Egyesül Államok egész területén 30 olyan kislány-rablást talált, ahol a szülőket megölték. A helyszínek nem azonosak, időben pedig akkorák a hézagok, hogy soha senki nem hozta összefüggésbe az eseteket. Akármi is ez, már generációk óta folyik. Csapat érkezik a kinézett lány házához, Morgan megtalálja az üvegcserepeket, Reid nézi a vérfürdő nyomait. Morgan hívást kap: Garcia kéri, hogy üljön le, mert olyat mond. Aztán Morgan már rohan is ki az udvarra Rossi-ékhoz, és újságolja, hogy a Cate-tel kidobott szőnyegen talált hajszál tulajdonosa az 1971-ben ugyanígy elrabolt Kathy Gray. Tehát aki régen áldozat volt, most elkövető, nofene. Mindenki induljon vissza az őrsre. Jordan persze megint lefagy, úgy érzi, ehhez a melóhoz meg kell acéloznia a lelkét, Rossi ismét együtt érző, és azt mondja, semmit nem kell tennie, amit nem akar (na, persze, Joey Zasa-nak mindent önként tesznek meg a nők), de Jordan nem érti a tettesek indítékát, Rossi segít: hát feleségnek viszik el a lányokat. Megint este van, a lakóautóból a férfi adogatja ki a holmikat a fiának, aki a kocsi csomagtartójába pakol, az apja meg benzint locsol szét. A kocsi hátsó ülésén meg a síró kislány vigasztalja a nő, ő megérti, tényleg, ne sírjon, és ölelgeti, simogatja a fejét, tényleg tök kedves, ő is ilyen volt annak idején, mondja. A férfi meggyújtja a kilocsolt benzint, a kocsihoz sietnek, beülnek, és elhajtanak. Csapat az őrsön a kihangosított Garcia-val egyeztet. Jordan nem érti, hogy lett Kathy Gray-ből gyilkos. Rossi elmagyarázza a Stockholm-szindrómát, és remélem, ezt a nézők miatt csinálták így, mert ha erre nem jött magától rá Jordan (miközben én igen), aki x évig terrorista-elhárítóknál dolgozott a BAU előtt, akkor szarban van az FBI. Jön a seriff és szól, hogy égő lakóautó van 20 mérföldnyire. Hotch már küldi is a fiúkat, Garcia meg küldje rá Kathy gyerekkori arcképére az idő vasfogát.

Az eloltott lakóautó mellett Ész, Erő és Tapasztalat a kihozott romokat vizsgálgatja, és egymás szavaiba vágva homályosítják fel a seriffet, hogy ezek a népek zsebtolvajlásból és bolti lopásokból tartják fenn magukat, és hogy a Cate által említett alufólia-hegyekből és a csilingelő próbababából tudják ők ezt, bravó! Viszont, ha mindenüket elégették, akkor pénzre és holmikra lesz szükségük, úgyhogy irány a pláza! Csak 15 mérföld, és Garcia már megcsinálta az öregítést, lehet szórólapozni. A fiú talál egy szórólapot, siet is a bőszen csomagoló szüleihez a próbafülkébe, majd a nő egyedül jön kifelé az üzletből, a riasztó megszólal, a biztonsági őr megállítja, odaérnek Hotch-ék is, a nőt elvezetik, de Hotch nem örül, szerinte, ha nem akar a nő, nem bukik le. Az őrsön Prentiss és Hotch hallgatják ki, a többiek a tükör mögött figyelik a benti Jó zsaru, rossz zsaru játékot. Prentiss megértő, Hotch meg úgy ordít a nővel, hogy ihaj. Folyamatosan feszítik az idegeit, végül Hotch kis híján beleveri az orrát a halott szülei képeibe, megmutatja neki a férje által megölt anyja fotóját. A nő sírni kezd, Rossi bemegy hozzájuk, és egy listát ad Hotchnak, aki neveket kezd felolvasni róla: a környékbeli orgazdákét, mert tudni akarja, kinek adja el a nő férje a lopott holmikat. Az egyik név hallatán a nő zokogva felpattan, ennyi elég is volt. A nő azt mondja, hogy a gyerekek nincsenek a férjével. És csak akkor árulja el, hogy hol vannak, ha találkozhat a fiával. Rózsaszín inges Reid és Morgan a helyi erőkkel elkapják a nő férjét, aki azt mondja, hogy az ősök is így tartották tisztán a vérvonalat, hogy a megszállt városokban megölték a felnőtteket és a fiúkat, és nőül vették a lányokat. Azon viszont meglepődik, hogy a fiát már elfogták. A rendőrségen Rossi hozza a fiút az anyjához, egy rendőr pedig a kislányt, ölben. A fiút bevezetik az anyjához.

A rácson keresztül megfogják egymás kezét, a nő azt mondja neki, hogy szereti, majd külföldiül is valamit. Erre Rossi kiabálni kezd, hogy mondja meg, mit mondott, majd rohan a seriffhez, hogy tegye félre a videókazit, és szerezzen egy tolmácsot azonnal. Rossi mondja Hotch-nak, hogy mindjárt itt a tolmács, Jordan jön, és szól, hogy a kislány nagynénjéék pár órán belül itt lesznek érte. És beszélt JJ-vel is, amint visszaérnek Quantico-ba, visszaáll a rend. Hotch nem érti, JJ-nek még van 3 hét szülési szabija. De JJ már jönne vissza, Jordan-re meg szükség van a terror-elhárításnál. Rossi szerint a terror-elhárítók nagyon szerencsések. Mikor távozik, Jordan azt mondja Hotch-nak, hogy ez a csapat családként funkcionál, és minden család a családfő szerint áll a dolgokhoz, és Hotch nem túl érzelemgazdag típus, és amit JJ csinál, az kész őrület, szóval becsülje meg nagyon.

Bemennek a kihallgatóba Prentiss-hez és Rossi-hoz, Rossi mondja, megvan a fordítás: Ne beszélj a bátyáidról. (Ad 1: Atyaég! Ad 2: Tényleg azt hittem, hogy ezeknek csak egy gyereket sikerült összehozni?) Prentiss odalép a fiúhoz, kérdi, hány tesója van, de az némán és pimaszul mosolyog. Hotch idéz: A család ereje, akár egy hadsereg ereje, az egymás iránti hűségen áll. - The strength of a family, like the strength of an army, is in its loyalty to each other. Mario Puzo

Sötét utcán megáll egy autó, a benne ülő férfi és nő hátra fordulnak. A férfi azt mondja a fiának: Mindjárt 10 éves leszel, kész férfi vagy. A nő pedig azt: Szeretlek, puiule.

Címkék: gyilkos elmék
41 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zeugma 2010.02.02. 18:32:04

Brrr. Emlékszem erre a részre; annyira kiakadtam tőle, hogy a hogyvoltot el sem olvasom (ilyen sem volt még).

LoVeLA 2010.02.02. 20:03:26

Köszi szépen a hogyvoltot.

hex.kelly 2010.02.02. 20:07:20

@zeugma: Pedig próbáltam tompítani a rettenetet... Képzeld el, írni milyen volt: folyton megállítani, olykor visszatekerni, majd leírni. Aztán képeket válogatni, meg kétszer átolvasni :-(

@LoVeLA: Ezek szerint te elolvastad Én köszönöm :-DDD

LoVeLA 2010.02.02. 20:12:49

@hex.kelly: El hát:) és neki állnék elemezni,de most nincs hozzá erőm.. de hátha a következő résznél már..

hex.kelly 2010.02.02. 20:27:10

@LoVeLA: Na, attól az epizódtól nekem is futkos a hideg a hátamon...

ebilafan 2010.02.02. 20:39:59

Köszönjük a HV-t, nem semmi rész.
Ugyanakkor erről a többszínű-töröttüveg-szerencsét-hoz dologról még én sem hallottam soha. (A törött üvegről csak a törött tükör jut eszembe, na az meg éppen nem szerencsemágnes, bár én nem vagyok babonás. Igaz, még nem is törtem el tükröt. :) A roma kultúrához meg nagyjából annyi köze volt a résznek, mint a tejnek a reggeli italhoz. Összvissz két vonás van, ami hasonlóságot mutat: az erős családi összetartás, meg az a régi, ma már alig élő szokás, hogy a menyasszonyt meg kell venni, ami azért még a régi korokban se volt szó szerint értendő, inkább jelképes összeg. (Javítsatok ki, ha tévedek, nem vagyok szakértő a téren, az összes ez irányú ismeretemet Fekete István könyvekből szereztem. :)
Arról nem is beszélve, hogy ha ez az egész a vérvonal tisztaságára megy ki, akkor végképp facsarodott, lévén a hagyományos értelemben a vérvonal megőrzése éppen azt jelentette, hogy a tág rokonságban házasodunk, jópár uralkodóház rá is faragott a módszerre.

Nekem fel sem tűnt Rossi Jordan-pátyolgatása, pedig "ki vagyok hegyezve" az ilyesmire. :) Ha valaminek, inkább afféle nagybácsi-unokahúg viszonynak tűnt a dolog, bár ez csak az én benyomásom. "...Prentiss és Rossi sokatmondó pillantást vált (én meg visszavonom a viszony-gyanút)" ez most azt takarja, hogy azért, mert Jordan labilitása Prentissnek is szemet szúrt, vagy valami Prentiss/Rossi sugallat? Csak azért kérdem, mert annyi olyan ismerősöm van, aki az utóbbi párost favorizálja, hogy az egyenesen elképesztő. :D
A Stockholm-szindróma magyarázata valóban csak olyan nézőknek kellhet, akik nem CM-en egyződtek. Előttem is egyből tiszta volt, hogy mi az állás, és mivel az elrabolt kislányok csak tíz évesek, abszolut hihető is, hogy idővel "beilleszkednek" az "új családjukba".
Egy utsó kérdés: angolul nem úgy hangzott, hogy "Don't tell them about your brothers!"?
Mivel a magyarban szinkronnak megfelelően csak a báty szó volt alkalmazható, ez arra utalna, hogy a srácnak idősebb fiútestvérei vannak. Maga a mondat pedig arra, hogy vannak testvérei úgy általában, fiatalabb, akár lányok is. De pont egy ilyen családnál lenne szerintem leginkább jellegzetes, hogy a fiatalabb (akár idősebb) gyerekek is velük éljenek, a család összetartó ereje itt nagyon erős. De az egész részben a család viselkedésében semmi a világon nem utalt további porontyokra, se egy kép, hang, már úgy értem, a készítők részéről. Szóval miféle további testvérekről beszélt a nő? Idősebbekről, akik már "kirepültek"? Nekem még így is hiányos a kép.
Persze az is igaz, hogy így nagyobbat ütött a megjegyzés a végén. Végeredményben mindegy.

ebilafan 2010.02.02. 20:41:02

@LoVeLA: Reméljük, hogy legközelebb már minden rendben lesz, és lesz erőd elemezni. Addig meg kitartás, szorítunk!

ebilafan 2010.02.02. 20:42:08

@hex.kelly: Megint rávesztek, hogy előre megnézzem az adott részt. Komoly CM-esek révén, ha vmitől neked a hideg futkos a hátadon, az nekem újra kell néznem. XD Nem, nem vagyok teljesen normális. :P

LoVeLA 2010.02.02. 21:54:49

@ebilafan: Köszii, aranyos vagy:) Bár én még a legjobb formámban se tudnék ilyen jókat írni, mint te szoktál. A hogyvolt után, az elemzésedet szoktam várni mindig:D

ebilafan 2010.02.03. 00:06:11

@LoVeLA: Most meg én köszönöm. :) Az, hogy elemzek-e, attól függ, hogy milyen volt az epizód, Hagyott-e nyitva kérdéseket, megvitatnivalókat - és szerintem ez bőven hagyott.
Tegnap megnéztem a múlt heti epizódot, alig várom az e hetit, de még mindig fenntartom: a CM írók csapata mindig meg tud lepni, ami nagyszerű. A House nézését is részben azért hagytam abba, mert valahogy megfáradtak az írók, bár ez magánvélemény.

hex.kelly 2010.02.03. 08:12:09

@ebilafan: Amikor írtam, én is gugliztam közel egy órán keresztül, felhívtam anyukámat (babonák nagy tudója), az derült ki, hogy színtelen üveget (pl. befőttes) törni tényleg szerencsét jelent. A festett színes üveg viszont balszerencsét hoz, és főleg a cigány babonák szerint színenként eltérő módon. A tükörről meg tudjuk, amit tudunk.
Viszont nem a vérvonal tisztasága volt a filmben a cél, hanem a tovább vitele: ha így nézed, akkor valóban idegenekkel kell házasodni, hiszen a belterjesség kihaláshoz vezethet.
Rossi-Jordan nekem sem tűnt fel addig, amíg az előző résznél háromszor végig nem néztem az ominózus jelenetet: ahogy szalad utána, ahogy letérdel mellé, és mondja neki, hogy ne butáskodjon, nem az ő hibája. Aztán el is feledkeztem róla, de amikor most megint előjött, nem tudtam elvonatkoztatni tőle. Nyilván nincs köztük semmi, csak az írók súlyt akartak adni Jordan karakterének ezzel a vekengéssel, meg nyilván érezték, hogy a nézők nem szeretik Meta Goldingot, hát valahogy gyorsan vissza kellett hozni JJ-t.

ÉS IGEN! Még soha sehol nem mondtam/írtam, de szerintem is ha Prentiss-nek lesz valaha pasija, az Rossi legyen!!! A pasas már egy csomószor volt nős, nincs gyereke, nagy szaktekintély. Prentiss pedig a maga sznobirobi gyerekkorával nekem tipikusan az a nő, aki legalább 15 évvel maga fölé lő, ha pasit választ. Az olyan agilis, független, erős nőket, mint ő, nem szokták tudni szeretni a saját korabeli férfiak.

De igen, úgy hangzott el. Viszont ez lehet áthallásos, mert egyrészt ugye van a tesóság: miért ne tarthatnák egymással a kapcsolatot az 1909 óta született családok? Másrészről meg az életstílusukba nem fér bele a felvilágosult születésszabályozás, ezért ezen a ponton csapódik az ember arcába a felismerés, hogy ezeknek biztos nem csak egy gyerekük született. (A nő 1971-ben, 10 évesen lett elrabolva, tehát kb. 1961-ben született, így az epizód forgatásakor 46-47 évesen biztos, hogy nem csak egyetlen gyereke volt.) Viszont anno első nézéskor nem értettem, hogy miért egy harmincas párt mutatnak a végén az ijesztőarcú kiskölökkel, aztán rájöttem, hogy nyilván apáék is többen voltak testvérek. 100 év alatt legalább 30 gyermekrablás szép, kiterjedt famíliát feltételez. Szóval szerintem vértestvéreket, igazi bátyokat is jelenthet, és persze azokét a rokonokét, akikről a szülők meséltek a kiskölöknek. Mert ne feledjük: az a szöveg, amit az elfogásakor mondott Reid-éknek, tipikus agymosott-szöveg volt, és nyilván ezt továbbadta a fiának is.
Végeredményben megint csak visszakanyarodtunk a "milyen jó kis gondolatébresztő epizódok vannak itt, kérem szépen"-témához :-DDD

piszy 2010.02.03. 08:13:02

Én sem olvastam el, mert ezt a részt még nem láttam, csak a képeket böngésztem végig. Garciának nem áll jól ez a nagyon széles keret, vagy csak simán nem lett előnyös a kép.
Férjem elutazott pár napra, azóta nézem az első évadtól, már alig várom, hogy hazaérjek melóból és kezdődjön a rettegés!

hex.kelly 2010.02.03. 08:23:17

@piszy: Rettenetesen szar, életlen és előnytelen képek voltak csak erről a részről. Soha ennyi időt még nem fecséreltem el képkeresésre, mint most.

piszy 2010.02.03. 08:36:38

@hex.kelly: Akkor meg vagy dícsérve, végülis nem olyan rosszak ezek... :)

hex.kelly 2010.02.03. 08:49:59

@piszy: De, rosszak, bosszantó de rosszak. Nem volt normális kép Reid-ről se, meg Hotch-ról se, én nem vagyok megelégedve.

Laliath 2010.02.03. 09:10:59

Hű, kirázott a hideg ettől a résztől. Plusz ugye nekem is lányom van; érzékenyen érintett, na...

Igen, ahogy elhangzott fentebb, a vérvonal továbbvitele, minél szélesebb körben, úgy valósítható meg, hogy asszonyt kívülről szereznek. Plusz ha emlékeim nem csalnak, a 10 éves felnőttségi korhatár is stimmel (bár meg nem esküdnék rá).
Mondjuk a minden ffi-t megöltünk az elfoglalt városokban, és a nőket asszonnyá tettük így elég erős volt, de az tény, hogy a vándorcigányok egymás közt "cserélték" a lányokat házasodás céljából, nem a saját táborukból kerestek párt.

Brüsszeli csipke 2010.02.03. 09:23:10

Köszönet a HV-ért és a kiegészítő infókért. Az Indexes utaláson meg akkorát vigyorogtam, hogy a párom először nem is értette, mi a csuda lehet egy CM HV-ban ilyen megmosolyogtató :)

ebilafan 2010.02.03. 09:25:34

@hex.kelly: Nagyon rossz reggelem van, de ezen felnevettem. XD Már úgy értem, nekem is a Reid és Hotch képek hiányoznak, de végülis mikor nem?

Örülök neki, hogy tisztázódott a vérvonal/üvegcserép problematika is. :) Máris többet tudok, mint tegnap, holott még csak a kávémat szürcsölöm.

A "Dont tell them about your brothers"-nél nekem egyébként egyből az ugrott be, hogy nem feltétlenül biztos, hogy a kölyök saját testvéreiről volt szó (bár mint azt kifejtettük, nagyon valószínű, hogy van neki több is), előfordulhat, hogy unokatestvérekről stb van szó. Minden további nélkül belefér, hogy őket is "brothers" címszó alatt tartsák számon.

ebilafan 2010.02.03. 09:26:58

@hex.kelly: Még annyit: száz év alatt harminc akár azt is jelentheti, hogy eredetileg egyetlen pár indította el az egészet, és az ő leszármazottaik folytatták tovább a "hagyományt".

basel 2010.02.03. 09:43:22

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a minden férfit megölni, a nőket asszonnyá tenni inkább jellemezte a kalandozó magyarok életvitelét, mint a vándorcigányokét. Vagy ha nem feltétlenül a magyarokra akarunk asszociálni, akkor is észre kell vennünk, hogy ez egy olyan nomád nép kultúrája, aki erőfölényben van az adott területen, nem tart bosszútól.

Bár valószínűleg egyszerűen csak a misztikum kedvéért nyúltak K-Európához, és nem kell létező népek valós szokásai közt keresgélnünk.

hex.kelly 2010.02.03. 10:41:08

@Brüsszeli csipke: Képzeld azt a szalagcímet: Előítéletes tudomány! Az ifjú szaktekintély rasszista sztereotípiával alkot profilt! :-DDD

@basel: @Laliath: Egyetértek Veletek, ez csak hatásfokozó túlzás volt.

@ebilafan: Bennem időről-időre felmerül a kérdés, hogy vajon mely epizódok azok, amelyeket valós események alapján készültek. Szeretném hinni, hogy ez nem azok közé tartozik, és hogy a XX. században egyetlen elmeroggyant vándorcigánynak sem pattant ki efféle vérvonal-fenntartási technika a haja alól.

Johnny336 2010.02.03. 11:15:55

Valóban a tettek miértje, és a babonák inkább pogány, nomád népekre jellemzőek.

Asszem a puiule gyereket jelent (pulya, ahogy Szabolcsban mondják). Ott meg elég erőteljes a román és "khm" benyomás.

Mondjuk a helyi seriffet kiküldeném Borsodba egy kis esettanulmányra, egyből nem lenne probléma az m.o. alapján beazonosítania az elkövetőket :D
No, félre a politikával.

@ebilafan: a brothers-re: "nagy a család!" :)

@hex.kelly: "Az olyan agilis, független, erős nőket, mint ő, nem szokták tudni szeretni a saját korabeli férfiak." - bár bőven nem korabeli vagyok (15 minusz) én azért tudnám szeretni. Csak nejem meg ne tudja! :DDD

hex.kelly 2010.02.03. 12:07:59

@Johnny336: Ez mindaddig nem baj, amíg a nejed is egy agilis, dögös nő :-))))))))

hex.kelly 2010.02.03. 12:12:07

@Johnny336: "Valóban a tettek miértje, és a babonák inkább pogány, nomád népekre jellemzőek." - azért ne feledjük el, hogy csak a regisztrált szülőgyilkosos lányrablások kezdete 1909. Tehát az is lehet, hogy korábban kezdődött. Bár, ha vándorcigányok, és 1909-ben kezdtek tevékenykedni az USA-ban, ki tudja, előtte mennyit vándoroltak Európában a XIX. században? Akkortájt még sokan mozogtak cigánykaravánban, sőt több volt a vándor, mint a letelepedett.

ebilafan 2010.02.03. 12:55:05

@hex.kelly: Nos, igen, reméljük, hogy a nagy része csupán írói fantázia volt.
Ilyenkor viszont mindig eszembe jut Kína, ahol az egy-gyerek-politika miatt mára érzékelhetően kezd felborulni a férfi-nő arány a fiatal generációkban. Ezért egyre inkább teret nyer a feleség-rablás (leendő feleség, mármint), itt-ott akár szervezett formában is (nem tízéveseket rabolnak, természetesen.)
Persze amellett, hogy ez is szörnyen hangzik, legalább a szülők életben maradnak - ez az a motívum, ami reményeim szerint valóban csak az írók agyában fogant meg. Gondoljatok bele, simán elrabolni egy gyereket lényegesen egyszerűbb az utcáról stb. , mint megölni a szüleit. (Tudom, ez borzasztóan hangzott, sajnálom.)

ebilafan 2010.02.03. 12:56:54

@Johnny336: Na most, én női szemmel nézve is azt mondom, hogy Paget elképesztően jól néz ki! Éppen attól szép, hogy nem szokványos az arca, nem barbiebaba. Úgyhogy teljesen megértelek. XD

ebilafan 2010.02.03. 12:59:00

@basel: Ez az, amit kihagytam az eredeti kommentemből: hogy szerintem is csak a hatásfokozás kedvéért kellett az egész K-Eu beütéses eredetmagyarázat. Egy kicsit úgy nyúltak hozzá a dologhoz, ahogy Hollywood szokott az európai történelemhez és kultúrához. :)

ebilafan 2010.02.03. 13:02:10

@hex.kelly: Ez meg el is sikkadt: tökéletesen egyetértünk ebben a Rossi/Prentiss kérdésben! Nekem is erre áll rá a szemem leginkább. Persze lehet, hogy csak túl sok fanfiction-t olvastam ezzel a párossal. XD

hex.kelly 2010.02.03. 13:10:31

@ebilafan: Te olvastál? Én nem. Csak ilyen youtube-os klipekben mindig Hotchner-rel akarják összerakni, pedig szerintem nem kéne. Emily-nek olyan spéci humora van pl. amit Hotch értékelni tud ugyan, de partner nem tud lenni benne. Rossival viszont már simán. Az Amplification-ben volt pl. az a Don't Emily me!-pillanat, az jó volt, passzoltak egymáshoz nagyon :-DDD

ebilafan 2010.02.03. 16:14:34

@hex.kelly: Ha nekem kellene HV-t írni, nekem se lenne időm. :) Az esti óráimat viszont túl gyakran töltöm zenével/olvasással a neten - yes, I have no life. XD

hex.kelly 2010.02.03. 19:23:17

@ebilafan: :-DDDDDDDDDDDDD
Na, az esti céltalan netezés helyett daráld le a The Big Bang Theory eddigi epizódjait (2,5 évad). Sheldon 187-es IQ-val és 0-s EQ-val rendelkező elméleti fizikus a CalTech-en. Kicsit sok az egyezés Reid-del. Sírvaröhögős!

ebilafan 2010.02.03. 20:12:43

@hex.kelly: Tudom, az első nyolc részt már tegnapelőtt beszippantottam, tényleg eszméletlen az egész. Egyelőre eddig jutottam, most fordítok (kivételesen vm hasznosat mívelek lustulás helyett O.O), de nem fog elmaradni a többi rész sem, az tuti. Még akkor sem, ha a csaj, meg az őt játszó színésznő nem jön be túlságosan. :(

Szilvi90 2010.02.04. 02:14:20

Üdv mindenkinek, már jó régen írtam, a hogyvoltokat visszamenőleg elolvastam - ill. csak azokat, amiket már láttam - de nem írok az összeshez atért, mert akkor az én kommentjeimmel lenne tele az a sáv ott jobboldalt.:)
Igaz, ezt meg nem olvastam el, mert én sem láttam, csak a végét, pont, amit Jordan mondott Hotch - nak, onnantól, és nekem az a szöveg kifejezetten tetszett, nagyon hatásos távozás volt, meg különben én egyébként is bírtam a csajt, bár ahogy nézem, egyedül vagyok ezzel. Igaz, mikor a 9. részben Prenitss - el arról társalogtak, hogy olvassák a Cosmót meg hogy bejelöljék egymást Facebook - on, követeltem vissza JJ - t AZONNAL, mert vele nem folytattak le ilyen semmitmondó női csevegéseket.

@ebilafan: Nekem is Prentiss a kedvencem a csajok közül, és valóban jól néz ki.:)@hex.kelly: Prentiss és Rossi? Ez érdekes, de van benne valami. Nade ha Rossi - nak nincs gyereke, akkor mi volt az a lánya - dolog a karácsonyi profilban?:P
Egyébként... Nem úgy szokták ezt hogyvoltozók, hogy az adott epizód nézése közben printscreen - elnek, ha meglátnak valamit, amit betennének? Mert nem minden sorozatról van ennyi screencap, mint erről, sőt biztos van olyan is, amelyikről nincs. Akkor nem kéne megalkudni rossz minőségű képekkel. Viszont Garciának valóban roszzul áll ez a keret, nem a kép hibája.
Bennem is sokszor felmerül, hogy vajon ezek az ügyek tényleg valós eseményeken alapulnak? Ha van, amit nem szeretek ebben a sorozatban, akkor az az, hogy ilyenkor miindig rossz érzéseim témadnak, ha belegondolok, hogy ilyen a valóságban is megtörténhet.

Szilvi90 2010.02.04. 02:18:40

@Szilvi90: Jaj, elnézést, FOGADOTT lánya - már rég volt, mikor azt olvastam, rosszul emlékeztem, bocsánat.

Johnny336 2010.02.04. 10:54:46

@Szilvi90: a karácsonyi egy kitalált epizód volt. De vannak neki "fogadott" gyerekei, két lány, egy fiú. Nem tudom volt-e már hogyvolt róla, inkább nem spoilerezek.

A facebook-os Jordan-Prentiss beszélgetés a bárban a fickó (Viper, vagy hogy hívták a "szívtiprót") miatt történt, hogy mutassák, hidegen hagyja őket, és inkább egymással szórakoztak.

ebilafan 2010.02.04. 12:18:15

@Johnny336: Hm-hm. Újra kell néznem a sorozatot, már látom.
Mert: mindkét felvetéseden el kellett gondolkodnom - az elsőn, hogy hol is van Rossinak az a három fogadott gyereke? Aztán persze leesett a tantusz, de akkor is, hogy ezen gondolkoznom kellett...! A második: még csak nem is emlékeztem arra a beszélgetésre Jordan és Prentiss között - igaz, abban a részben erőteljesen a Reid-tartalmú jelenetekre voltam kihegyezve... XD

ebilafan 2010.02.04. 12:21:54

@Szilvi90: Szia! Örülünk minden új megszólalónak, the more, the merrier. :)
Vagyunk már egy jó maroknyian.

Ezzel én is így voltam anno, mikor elkezdtem CM-et nézni, jópár HV fenn volt már, de nem akartam mindegyikhez posztolni, így csak becsatlakoztam a legutolsóhoz. Ja, és látom, formálódik már a Prentiss-kedvelők köre is... nekem se árt, ha nem mindig Reiddel vagyok elfoglalva. XD

hex.kelly 2010.02.04. 14:53:18

@Szilvi90: Ne, tudom, ki hogyan csinálja. A print screen-es változatot egyszer próbáltam, a barátnőm informatikus férje közölte, hogy ilyet ne csináljak, mert ronda lesz. Viszont felhomályosított arról, hogy minden sorozatnak vannak olyan elvakult rajongói, akik az epizódokat ízekre szedik és felnyomják a netre. Én is találtam ilyet, epizódonként 2-2,5 ezer screencap van. Ez az epizód nem is annyira képminőségben volt rossz, inkább csak olyanok voltak a filmben a kameraállások, a fényviszonyok, hogy a színészek mozgását ÉS a hogyvoltot hozzávéve nem tudtam jobb képeket összeszedni. A harmincvalahány hogyvolt alatt most történt ez meg először, remélem, legalább ugyanennyi ideig újra nem lesz gondom a képekkel. (Egyébként picit izgulok, mert az ötödik évad itt van a nyakunkon, és screencap-ek meg még sehol :-o)

hex.kelly 2010.02.04. 14:54:22

@hex.kelly: Ne, tudom = Nem tudom
:-))))

Szilvi90 2010.02.06. 01:47:38

@Johnny336: Már rájöttem, írtam is...
süti beállítások módosítása