Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 3x02 - In Name And Blood

2009. október 02. 11:00 - hex.kelly

Piros árnyalatban úszik a képernyő, Jimmy Doherty egy férfi vetkőztet egy nőt, miközben Bon Jovi dalát halljuk. Aztán a színek a helyükre kerülnek, és látjuk, hogy nincs itt semmi érzékiség: a nő meg van kötözve, és nem örül neki.

JJ ébreszti Reidet, aki Gideon irodájában aludt egy fotelben, mentorát várta sakkozni, de hiába. Össze kéne ülni, de nem tolonganak a csapattagok, hol van például Hotch? Hát otthon, családi körben reggelizik, a kicsi Jack már ügyesen bánik a kanállal, Haley meg ugyanilyen normális családi reggelekre vágyik, és örül, hogy felfüggesztették az urát. Quanticoban Morgan is beesik a tárgyalóba, már hárman vannak, ez nem sok, Prentissnek is csak a hangpostája válaszolt, ez már nem is csapat, ejnye, no. Mindegy, kezdeni kell, Milwaukee-ban négy halott nő és egy eltűnt, mind forgalmas helyekről, mégis tanúk nélkül. A holttestek út szélén kidobva, szíve mindegyiknek kivágva, huhh. Főcím és idézet Hotchtól: Engedd, hogy a szíved átérezze mások szenvedését és nyomorúságát. - Let your heart feel for the afflictions and distress of everyone. George Washington

Hotch összefut a folyosón Morgannel, aki hívja, mert indul a gép. De Hotch a főnöknőhöz jön, áthelyezteti magát. Morgan először nem hiszi, aztán jól beolvas neki, hogy nehogymár.

De nem győzi meg, Hotch megy a főnöknőhöz. Aki elégedett a kéréssel, és fel is ajánl neki egy állást a fehérgalléros bűnözés elleni osztályon, amikor Prentiss érkezik, és közli Hotch-csal, hogy szeretne kilépni az FBI-tól, kb. azonnal. Ránéz a dirinőre, és világos az üzenete: nem leszek a spiclid, inkább elmegyek. Hotch hibának tartja a döntést, de Emilyt nem lehet lebeszélni, inkább a Külügyminisztériumba vágyik. Elnézést kér a zavarásért, és közli, hogy jó, hogy Hotch visszajött - majd a dirinőre néz - ugyanis a csapatnak szüksége van rá, majd lelép. Dirinő úgy dönt, hogy beszáll az aktuális nyomozásba, míg az új csapatvezetőt meg nem találja. Hotch félti a terepmunkától a főnöke irodában megkímélt idegrendszerét, de a nő tojik a véleményére.

A gépen Morgan, JJ, Reid méregeti a kicsit odébb ülő dirinőt, JJ szerint ebből a szögből egészen emberinek tűnik, hahaha. A nő odamegy hozzájuk, Reid mellé ül, és tájékoztatást kér az aktuális ügyről. Meg is kapja: a tettes nyilvános helyről elrabol egy nőt, 48 óráig fogva tartja anélkül, hogy megerőszakolná, majd kivágja a szívét, és kidobja a tetemet. A nyomaték kedvéért Morgan lecsapja a fotókat a dirinő elé az asztalra. (Szokjad a látványt, kisanyám.) A tettes hozzászokott a vérhez, lehet hentes vagy vadász, de ahogy a szíveket kiveszi, abból teljesen biztos, hogy nem sebész. Dirinő kérdezi, hogy van-e használható elméletünk? Morgan aprót nevet, és közli: Persze, az, hogy valaki nagyon nem szereti a nőket. Hotch szedegeti a cókmókját az irodájában, Garcia jön, és odaadja neki a milwaukee-i ügy aktáját, van már egy ötödik áldozat, a csapat most ér a helyszínre.

Vic Wolynski nyomozó fogadja őket, Reid örül, hogy találkozhat a Jeffrey Dahmer-ügy nyomozójával (majd kommentben erről írok még), a zsaru ufónak nézi Reid-et, igaza van, de mi ezért szeretjük. A holttest valamikor reggel 8 körül lett a szemét közé hajítva. A nők mindig délután tűnnek el, és két nappal később reggel találják meg őket, kicsit eltakarva, hogy ne azonnal fedezzék fel a hullákat. A tettes talán valami furgonnal, vagy teherautóval hozhatja ide. A mostani áldozat a szupermarketből tűnt el. A dirinő beleköt a nyomozóba, hogy mire vártak, miért nem hívták előbb az FBI-t. Hát azért, mert Wolynski azt gondolta, megoldja egyedül. Dirinő beszól, JJ meg közbe, és félrehívja, majd közli, hogy segíteni vagyunk itt jóasszony: ha bunkózol, nem lesz se együttműködés, se közös letartóztatás. Dirinő visszavág, hogy neki van a BOSS felirat csipkéből a bugyiján, szóval ne oktassa ki, és ne ugassa le még egyszer.

Hotch otthon a Garciától kapott aktát nézegeti, Haley jön le a lépcsőn, és kérdi mi ez már megint, és mi van az áthelyezéssel, Hotch elmondja, milyen ajánlatot kapott, a telefon csörög, Haley dühösen távozik. Hotch szól Morgannek, hogy a nők eltűnése és a holttestek megtalálása egybeesik az iskolai tanítási idő végével és kezdetével, ezért a tettes talán valamelyik iskolában dolgozik.

Plázában vagyunk, egy nő nézelődik, mikor egy kissrác szól neki, hogy nem találja az apukáját. A nő kézen fogja, elindulnak, és az egyik személyzeti ajtón belépve találkoznak Jimmy Dohertyvel a Bony Jovi-ra vetkőztető és szívetkivágó pasassal. Kissrác elnézést kér a trükkért, de az apukája nagyon félénk. Aha, biztos ezért szegez kést a nőnek, és sziszegi a fogai között, hogy legyen engedelmes, különben kinyírja a kölyköt. Apa a javából…

A rendőrségen a csapat a frissen eltűnt nőt, Claire Thompsont nézi a pláza kameráinak felvételén, látják a kissrácot, és hogy együtt mennek el. Morgan rájön, hogy Hotchnak igaza volt, de másképp: nem iskola alkalmazottat keresnek, hanem egy olyan pasast, aki a saját iskolás fiát használja csalinak. Kész a profil: egy furgont vagy teherautót vezető férfit keresünk, aki a fiát használja, hogy elcsalja az áldozatokat. Tettének nem szexuális célja van, a szív kivágása a lényeg, és az, ami a nőkkel történik az eltűnés és a halál közti két napban. Gondjait nem tudja feldolgozni, talán ivásba menekül. Személyiségzavarban szenved, és piszokul erős, hiszen erő kell ahhoz, hogy mellkasból kivágja a szívet.

Nőiszív-szuveníreket látunk takaros üvegdobozokban, gyilkosunk épp befejezte a tusolást. Odamegy a kikötözött kezű és bekötözött szájú Claire-hez, és közli vele, hogy most együtt felmennek a fiúhoz, és a nő nagyon kedves lesz hozzá - nem olyan ribanc, mint amilyen valójában. Nő halálra rémült, de nyilván engedelmes. Hotch otthon játszik Jack-kel, mikor csörög a telefon, Haley felveszi, Morgan az, elmondja, hogy Reid aggódik nagyon, mert Gideonnak se híre, se hamva. És nagy szükség van Hotch-ra, jöjjön már, de Hotchnak át kell gondolnia, ezért le is teszi a telefont.

Kissrác írja a leckéjét, gyilkos és Claire jönnek. Claire segítene a matekozásban, de a fiú apja szerint egyedül kell megcsinálnia. A kissrác kér egy szendvicset, azt megcsinálhatja Claire. Pasi a gyerekkel el, Claire kétségbeesetten próbál kijutni a házból, mindhiába, és a távozó postás sem hallja meg a kiabálását.

Hotch csomagol a hálószobában, Haley érkezik, nem akarja, hogy Hotch elmenjen Milwaukee-ba, itt van rá szükség, a csapat meg kerítse elő Gideont és segítsen nekik ő. Hotch menni akar, Haley az arcába vágja, hogy megelégedhetne a CSAK boldog élettel, nem kéne mindig hősnek lennie. Hotch indul, Haley utána szól, hogy búcsúzzon el Jacktől. Hotch Prentiss-hez megy. (Anyám, mekkora lakás!) Gideon sehol, mennünk kell Milwaukee-ba. Prentiss már kilépett a cégtől, de miért is jött Hotch valójában? Hát azért, mert szerinte a dirinő Emilytől kért infókat Hotchtól, hogy elmozdíthassa a csapat éléről. Emily emlékezteti Hotch-ot, hogy már rég megmondta, mennyire utálja a politikát (Emily diplomata-szülők gyereke.) Hotch üzletet ajánl: ha nincs Emily úticucca összerakva, békén hagyja. Ha igen, akkor vele megy Milwaukee-ba. Prentiss hárít: már leadta a jelvényét és a fegyverét. Mire Hotch: az úgyis csak formaság.

Wolynski Morganéknek panaszkodik, hogy a Jeffrey Dahmer-ügy óta minden megváltozott, nem tud szabadulni tőle. Reid idézi Gideont, aki szerint vannak dolgok, amiket az ember nem tud lemosni magáról. JJ felveti, hogy talán a kisfiú sem tudja lemosni magáról, hogy mit csinál az apja, talán a fiút könnyebben megtalálják.

Kellenek az iskolák adatai. Dirinő kihangosítva hívja Garciát, aki Morganre számít, és úgy is szól a telefonba. Dirinő pislogva bemutatkozik, Garcia szabadkozik, Morgan a fejét fogja, JJ a nevetését próbálja lenyelni. Garcia megadja az iskolák számát, a gyerekek létszámát, és magyarázkodna tovább, de a dirinő bontja a vonalat. Csapat már indul is a sulikba, elmondják, hogy apjával egyedül élő kissrácot keresnek, akit piszkálnak a többiek, gondjai vannak a tanulással, indulatos, és az iskolában dolgozó felnőtt nők társaságát keresi. Kapnak is egy csomó aktát.

Kissrác jön ki a suliból délután, apja várja egy fehér céges furgonban. A suli okés volt, a fiú azt akarja, hogy Claire velük maradjon. De apa szerint a nők mindig elmennek, ez olyan felnőtt dolog, önállónak kell lenni, mert nem lesz mindig ott ő sem a fiúnak. Lekever ez nagyot a fiának, majd megsimogatja.

A csapatnak kb. 12 órája van a következő gyilkosságig, jó lesz sietni, mert sok gyerek anyagát kell átolvasni. De itt az erősítés: Hotch és Prentiss fut be, már ülnek is le, dirinő jön, Emily elejét veszi a konfliktusnak, és szól, hogy segíteni jöttek. Reggel fél hétkor a csapat úgy érzi, nem jó ez így, Reid szerint túl sok a szóba jöhető gyerek.

Gyilkosnál Claire kérdi a kissrácot, ad-e a gabonapehelyből, persze hogy ad, majd közli, hogy: apa meg fog téged ölni, tudod? Claire ledermed.

Csapat érkezik egy helyszínre, Claire fekszik holtan, véresen. Dirinő nagy lendülettel jön, kis híján ráesik, Hotch kapja el. Dirinőt elhagyja a hidegvére, mikor észreveszi, hogy rálépett Claire hajára. Hotch kéri, hogy szedje össze magát, ne lássa a pórnép, hogy nacsasasszony kiborul egy hulla láttán. Claire férje is érkezik, Morgan és JJ fut elé, hogy ne lássa, mit tettek a nejével. Hotch szól Reidnek, hogy Gideonnak biztos csak egy kis magányra vágyik, neki viszont most Reid feje kell, koncentráljon az ügyre. Reid jó fiú, és eszébe jut, hogy talán a kissrác is az: talán nem problémás gyerek, hanem mintadiák. Csapat most azoknak a gyerekeknek az adatait kérik az iskolákban, akik eminensek, apjukkal élnek, akik fizikai munkát végeznek. Hotch Garcia segítségét kéri, egyben köszönetet is mond neki, amiért visszatartotta az áthelyezéstől őt és Prentisst. Az egyik igazgatónak eszébe jut David Smith, akinek az apjánál (aki asztalos, nagy fehér autóval) fél éve gyógyíthatatlan daganatot találtak, és a gyerek anyja ekkor szó nélkül elhagyta őket. Az osztályfőnök szerint David nem érezte ma jól magát, ezért az iskolai nővér hazakísérte. Csapat a háznál, ablakon át látják a kissrácot, aki tévézik. A nővérnek nincs nyoma. Parázs vita a kocsinál dirinő, Prentiss és Morgan között, Prentiss úgy dönt, hogy bekopog az ajtón, a kisfiú úgyis behívja, ha szimpi neki. Majd jelez, és akkor a többiek jöhetnek. Prentiss megkapja Morgan tarcsi-pisztolyát és Hotch telefonját, majd bekopog a házba. Kissrác beengedi, és bezárja az ajtót.

Morgan kint golyóálló mellényt oszt Reidnek és JJ-nek. Aki odabent körülnéz, majd kérdésére David egy ajtóra mutat, apu odabent van. Prentiss belép az ajtón, a kikötözött nővel találja magát szembe, mikor oldalról Smith egy deszkával arcon vágja. A földre kerül, elejti a fegyverét, amit a férfi felvesz. Ekkor belép David, apja ráveszi, hogy a fegyvert vegye tőle át és fogja Prentissre, aki megnyomja a gombot a telefonon. Csapat benyomul a házba, le a műhelybe. Hotch elveszi a fegyvert a fiútól, Morgan felsegíti Prentisst, majd megbilincseli Smith-t. A nővért is eloldozzák. Wolynski átveszi Smith-t és miközben kivezeti, azt kérdi tőle: Maga haldoklik, tényleg ezt akarja a fiára hagyni? – és közben láthatjuk megint a szuvenír-szíveket. Prentiss fejét a mentősök ápolják, azt mondja Hotchnak, hogy biztos furcsa, de jó újra a csapatban. Kissrác ül egy rendőrautóban, egy másikhoz vezetik az apját, aki büszkén azt mondja Wolynskinek: képzelje, ezt az utolsót már magától hozta nekem... Hotch reméli, hogy a dirinő nem oszlatja fel a csapatot. Nem is, ha marad.

Morgan kérdi Hotchtól, hogy jól hallotta-e, tényleg marad-e, de Hotch azt feleli, hogy nem tudja, meg kell beszélnie Haley-vel. Lifehouse játssza a Broken-t, mikor Garcia a térképes kijelzőjén lekapcsolja a milwaukee-i lámpát; Emily hazatér és bámulja az ablakából a Capitolium épületét; Hotch is hazaér, de a ház üres; dirinő az irodájában a székébe rogy, és az asztalra könyökölve fogja a fejét.

Vén tragacs érkezik az erdei kunyhóhoz a sötétben, Reid száll ki belőle. Bemegy a házba. Minden szekrény üres, az asztalon Gideon jelvénye, fegyvere, és egy levél, rajta a címzett: SPENCER. Leül, kinyitja a borítékot, és Gideon hangját halljuk – az előző rész legelejéről: Spencer, tudom, hogy Te leszel az, aki feljön ide. Tudom, nem jó magyarázat, Spencer, és nincs is sok értelme, de én már nem értek semmit...

Gideont látjuk, amint egy út menti kajáldában fizet, a pénztáros kérdésére, hogy merre megy, azt feleli, nincs konkrét célja. A nő visszakérdez: honnan fogja tudni, hogy odaért? Gideon elmosolyodik, és azt feleli: Jó kérdés, nagyon jó kérdés. Aztán kimegy, beül a kocsiba, elhajt, és megint a levélből halljuk: ... azt hiszem, válaszokat keresek. És a hitet, ami még megvolt, mikor a főiskolára mentem. A hitet, ami megvolt még, amikor először találkoztam Sarah-val, és minden jónak tűnt. A hitet, hogy minden jól végződik.

Isten veled, Jason Gideon.

Címkék: gyilkos elmék
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2009.10.02. 12:16:38

Patinkin tényleg a hisztis természete miatt szállt ki a sorozatból, ahogy a Dead Like Me esetén is tette a mozifilmmel?

Ami pletykákat olvastam róla, mind úgy nyilatkoztak, hogy egy hisztis, sértődös primadonna lelkivilágával rendelkezik.

bree-gee 2009.10.02. 12:22:19

Köszi a Hv-t, ez az egyik kedvenc részem.

hex.kelly 2009.10.02. 12:36:00

És akkor ahogy ígértem:
Jeffrey Dahmer (1960-1994) sorozatgyilkos volt, Milwaukee-ban. Gyermekként állatokat kínzott és ölt, 22 éves korától közszeméremsértéseket, 28 évesen egy 13 éves fiú megerőszakolását követte el. Ezelőtt követte el első gyilkosságát 1978-ban, majd 9 év szünet után újra gyilkolni kezdett, egyre sűrűbben, végül 1991-ben már szinte heti rendszerességgel. Áldozatai kivétel nélkül férfiak voltak (14 és 36 év közöttiek), összesen és rábizonyítottan 17-en. Áldozatai egy részét melegbárokban szedte fel, némely holttesttől csonkolva vagy teljesen megszabadult, hét koponyát és egy szívet megtartott, nekrofília és kannibalizmus is szerepelt később a bírósági vádak között. 1991 tavaszán az 14 éves áldozata megszökött, de Dahmer meggyőzte a rendőröket, hogy a fiú nagykorú és csak szerelmi civódás volt, így visszavitték hozzá a fiút, akit persze megölt. Ez után még 4 férfi halt meg, mire egy újabb áldozatszökés alkalmával egy alaposabb rendőr körülnézett Dahmer lakásán, és megtalálta a savashordókat és a koponyákat. 1992-ben 15-szörös életfogytiglanra ítélték, de kb. másfél évvel később a börtönben egy rabtársa agyonverte.
És egy kis vidámság a végére: egy közönségtalálkozón Matthew Gubler elmesélte, hogy egy nyári new yorki sétája alkalmával két pasas Jeffrey Dahmer-nek nézte. Vicces történet, nézzétek meg (látható a különböző zoknija is): www.youtube.com/watch?v=_AjJnj0pjtY

hex.kelly 2009.10.02. 12:39:32

@Johnny336: a hivatalos verzió az volt, hogy több időt szeretne tölteni a családjával (ők nem Hollywoodban laknak).

hex.kelly 2009.10.02. 12:41:11

@bree-gee: Szívesen, ha jól számolom, október 8-án este 11-kor vetíti az AXN.

hex.kelly 2009.10.02. 13:06:03

És akkor ahogy ígértem:
Jeffrey Dahmer (1960-1994) sorozatgyilkos volt, Milwaukee-ban. Gyermekként állatokat kínzott és ölt, 22 éves korától közszeméremsértéseket, 28 évesen egy 13 éves fiú megerőszakolását követte el. Ezelőtt követte el első gyilkosságát 1978-ban, majd 9 év szünet után újra gyilkolni kezdett, egyre sűrűbben, végül 1991-ben már szinte heti rendszerességgel. Áldozatai kivétel nélkül férfiak voltak (14 és 36 év közöttiek), összesen és rábizonyítottan 17-en. Áldozatai egy részét melegbárokban szedte fel, némely holttesttől csonkolva vagy teljesen megszabadult, hét koponyát és egy szívet megtartott, nekrofília és kannibalizmus is szerepelt később a bírósági vádak között. 1991 tavaszán az 14 éves áldozata megszökött, de Dahmer meggyőzte a rendőröket, hogy a fiú nagykorú és csak szerelmi civódás volt, így visszavitték hozzá a fiút, akit persze megölt. Ez után még 4 férfi halt meg, mire egy újabb áldozatszökés alkalmával egy alaposabb rendőr körülnézett Dahmer lakásán, és megtalálta a savashordókat és a koponyákat. 1992-ben 15-szörös életfogytiglanra ítélték, de kb. másfél évvel később a börtönben egy rabtársa agyonverte.
És egy kis vidámság a végére: egy közönségtalálkozón Matthew Gubler elmesélte, hogy egy nyári new yorki sétája alkalmával két pasas Jeffrey Dahmer-nek nézte. Vicces történet, nézzétek meg (látható a különböző zoknija is), a youtube-on keressetek Matthew Gray Gubler New York Story-ra.
süti beállítások módosítása