Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x25 - To Hell...

2009. szeptember 18. 11:00 - hex.kelly

Évadzáró dupla rész első fele következik. Felhívom a figyelmet, hogy gyenge idegzetűeknek és/vagy gyomrúaknak tényleg, tényleg nem ajánlott. És enni sem tanácsos közben, ez van.

Detroit lepukkant részén vagyunk, éjszaka egy autóval megáll Dr. Gallant egy pasas, egyesével kipakolja a lábait, pisztolyt dug a derékszíja mögé, és a hajléktalanok felé indul. Aztán megint a kocsiban ül, majd megint gyalogol, rengeteg hajléktalant vesz szemügyre, a kezében fotókkal, a lányokat jobban megnézi, valakit mintha keresne. Egy ablak mögött egy pasas áll, valami csekket vált be egy hajléktalannak, aki átszámolja a pénzt, és mikor rádudál valaki egy kocsiból, beül, a sofőr a nyakához tesz egy kést, na, ez se megy már sehova... A műlábas pasi a csomagtartót csukja, és a kanadai határhoz hajt. Útlevél-ellenőrzés, az úticélja-kérdésre azt válaszolja, hogy Vakáció, és nem, nincs nála lőfegyver. Elengedik, de hirtelen megáll, majd újra elindul: az amerikai és a kanadai őrbódék között csalinkázik, felborít bójákat, majd nekihajt egy kanadai őrbódénak. Határőrök ordítoznak, a pasas vérző orral kiszáll a kocsiból, leparancsolják a földre, és miközben megbilincselik, azt mondja, hogy hívják az FBI-t, mert 10 ember ölt meg az elmúlt 1 hónapban, ott vannak a fotók a kocsijában.

JJ prezentálja a pasas ügyét a csapatnak: William Hightower két hónappal azelőttig katona volt, kétszer szolgált Irakban, elvesztette a bal lábát egy rajtaütés során, és csak az FBI-nak hajlandó vallomást tenni, ezért a kanadai rendőrség kénytelen a csapat segítségét kérni. Főcím és idézet Hotchtól: Ha nem volna pokol, állatok lennénk. Pokol nélkül nincs méltóság. - If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity. (Flannery O’Connor)

Csapat a gépen Hightower áldozatainak anyagait nézik, ez a pasas nagyon precízen dokumentálta mindegyik eltűnését, talán egy kényszeres exkatona? A kanadai nyomozás vezetője, Bedwell nyomozó Rossi egy régi ismerőse, még a profilozás hajnaláról, jó arc, nem lesz vele gond. Oda is érnek hozzá, aki már előkészített nekik tényleg mindent, tudja ez, hogy megy a profilalkotás. Szerinte tiszta sor, poszttraumás stressz, a katonai tapasztalat is illik a profilba. Viszont érdekes, hogy Hightower az FBI-t várja, nem beszél, és ügyvédet sem kért. Reid szerint rendszertelenül választ áldozatot férfiak és nők közül. Közben Morgan és Prentiss Detroitban a hajléktalanok között érdeklődik az áldozatok, és Hightower fotójával. Morgan az egyik sráctól kap is egy kis jellemrajzot róla: Ez egy jó srác. Hotch veszi az infót Morgantől telefonon, és bemegy a kihallgatószobába.

 

Hotch keresztkérdésein elbukva Hightower bevallja, hogy nem gyilkolt meg senkit, az otthonról elcsavargott húgát, Lee-t kereste (hiába), és eközben jött rá, hogy emberek tűnnek el, és hiába kérte a rendőrséget, nem segítettek, hiszen az utcán olykor megesik, hogy valakinek nyoma vész. (Na, volt már egyszer egy hajléktalanos epizód, ha ez is olyan, megint rémálmaim lesznek.) Tehát ezért volt a balhé a határnál, hogy az FBI tegyen végre valamit. Van egy telefonüzenet a lánytól az eltűnése éjszakájáról, amit beméretett, és a kanadai határ mellől érkezett, emiatt ment oda dodzsemezni.

Garciának nincs jó híre, sokan lépték át a határt az elmúlt hónapban, de az eltűntek közül egy sem. A nyomozó szerint azért, mert a teherforgalom nagyobb, mint a személyforgalom, így valószínűbb, hogy csempészve lettek. Kanadában egy piros pickup hajt egy farmra, óriásnyi csizmás ember kiszáll belőle, fogja a szerszámos ládáját, elsétál a lármázó röffencsek mellett, be a pajtába. Asztalra teszi a ládát, majd kinyitja az ablakot, kamera nyit, és Atyaúristen, mi lesz itt?!

 

Leszedi a láncot a srácról, vállára dobja, mint egy zsák lisztet, veszi a kalapácsot, és kisétál vele az udvarra, pontosabban a ház verandájához, a korlátra dobja. Egy piros X-et rajzol a tarkójára, lendíti a kalapácsot, és kész. (Első hányinger-szünet.) Majd azt látjuk, hogy egy kanapéról felkel az óriás, talán sziesztázott, majd megy enni: sült malac FEJÉT eszi, de úgy, hogy én soha többet malacsültet nem eszem, ez már biztos. Aztán kimegy az ólhoz, slaggal lemossa a röfiket, aztán megint forog a nyárs: újabb malacot süt, még meg is paskolja, kész vagyok! Aztán bemegy a pajtába, ahol kiterítve fekszik a leütött srác, AZT IS MEGPASKOLJA, majd orvosi cuccokért nyúl, és akkurátusan leszív egy fecskendőnyi fehér valamit a tarkójánál. (Második hányinger.) Ezalatt Rossi és Hotch Bedwell nyomozót győzködi, hogy adja át Hightowert az FBI-nak, de persze az hallani sem akar róla. Rossi szerint az elkövető 2-3 naponként gyilkol, és muszáj megtalálni. Hotch megígéri, hogy ha megoldják az ügyet, Hightowert visszahozzák Kanadába, hogy elítélhessék a határőrök megtámadásáért. Végül Bedwell rábólint, Hotch már megy is a műlábával bíbelődő Hightowerhez, hogy megmondja, segítenie kell a nyomozásban.

Prentiss és Morgan Detroitban minden adatot bekér Benning nyomozónőtől az eltűnésekkel kapcsolatban. A nő ledöbben, mikor megtudja, hogy az FBI elhiszi Hightowernek mindazt, amit ő háromszor nem hitt el neki: itt bizony egy sorozatgyilkos szedi áldozatait. Közben Garcia szól Reidnek és Rossinak, hogy öt eltűnés éjszakáján betörések történtek különböző egészségügyi ellátóhelyeken: Vöröskeresztnél, eszközforgalmazóknál, kórházban, és érzéstelenítő, fertőtlenítő, 0- vér, és sebészeti eszközök tűntek el. Profil elkészült: az elkövető feltételezhetően szexuális szadista, ami azt jelenti, hogy neki a fizikai kínzás helyettesíti a szexuális tevékenységet. A betörésekből arra lehet következtetni, hogy az áldozatokon sebészeti beavatkozásokat, kísérleteket hajt végre. Valószínű, hogy képes az áldozatokat életben tartani, így még tovább kínozhatja őket. (Brrr.) Bizonyos, hogy dolgozott az egészségügyben, hivatásosként, vagy önkéntesként, és nem fásult bele a munkába, hanem lelkesen és szívesen beszél a különböző sérülésekről, eljárásokról. Nagyon alapos, és okos, bármilyen típusú áldozatot képes ejteni, szemtanúk nélkül. Indulhat mindenki Detroitba, Hightower kalauzolásával. De ekkor befut Hightower mama, mert a hozzátartozóktól infókat kért JJ.

 

A fia ki van akadva, minek kellett idehívni, jobb lenne, ha csak azt tudná, hogy eltűnt Lee, nem kell tudnia, hogy sorozatgyilkos vitte el. És elhangzik egy fontos gondolat: A remény megbénít. Mama letolja a fiát, és elhűl, hogy milyen sok ember tűnt el úgy, mint Lee, és megkérdezi, hogy élhet-e még a lánya. Hotch kitér a válasz elől, majd a kérdésre, hogy vajon mit csinál a gyilkos az áldozatokkal, azt válaszolja: Ezt nehéz megmondani. Naná, hogy az, éppen egy elektromos fűrész berreg fel, és közelít a hullához a pajtában!!! Aztán az óriás vonszol egy véres zsákot az ól mellett, és eteti az állat az állatokat, ott egy alkar, és AZT ESZIK A DÖGÖK, minden röffencs visszavonva, ezek DISZNÓK!!!

 

Hotch Detroitba viszi Hightowert, Prentiss, Morgan és Benning várják, utóbbinak lelkiismeret-furdalása van, hogy nem vette komolyan Hightowert. Lehet is. Indulnak terepre, el kell kapni a mocsadékot. Aki már megint malacfejet zabál, olyan malacot, ami korábban embert evett, ez a közvetett kannibalizmus, nem? Közben Kanadában Rossiék az áldozatok kiválasztását próbálják megérteni, miért nem csak nők, ha már szadizmus, hogyhogy nincsenek tanúk, ha az utcákon rengeteg a hajléktalan, prosti, díler. Detroitban Hotchék az utcákat járják, Hightower megállít egy drogos srácot, azt akarják tudni, hogy ebben a tömegben mi az a helyzet, amikor valaki félrevonul, amikor tanú nélkül lecsaphat rá a gyilkos. A srác szerint az egyetlen dolog, amit itt az emberek titkolnak, az a pénz.

 

Rossi Hightower mamát faggatja Lee-ről. A nő elmondja, hogy Lee azt követően tűnt el, hogy az első segély-csekk megérkezett. Erre Reid felkapja a fejét, mert sok eltűnés a hó eleji és hó közepi segély-csekk beváltási időpontokkal esik egybe, és ha tényleg titkolja az utcán élő ember a pénzügyeit, akkor ez az a szituáció, amikor tanú nélkül le lehet csapni rá. Már meg is van a minta. Garcia meg is találja a motelként üzemelő beváltóhelyet, ahová éppen egy hosszú hajú csaj sétál be. Beváltja a csekket, majd kisétál, az utcán egy kocsi dudál és villog rá, odamegy, beül, és naná, hogy már sikít is. Aztán Hotchék érkeznek a motelbe, a recepciós (uzsorás) felismeri a hosszú hajú csajt a fényképről, és elmondja, hogy kb. 15 perce ment el a neki jelző kocsival. Már küldik is szét a lány fotóját a járőröknek, indulás a kanadai határ felé. Ahová a gyilkos is tart a lánnyal. Vagyis már át is jutott, Rossiék a nyomukban. Csizmás óriás vállán a sírva kapálózó lánnyal a Huron folyónál egy csónakba száll, és elindul a sötét éjszakába. A határnál a csapat, Hightower és a Bedwell nyomozó nézik a környék térképét, merre mehetett a gyilkos.

 

Hightower felveti, hogy talán a Földallatti Vasutat követve halad, hiszen az errefelé vezetett át a határon. (Az Underground Railroad volt az a titkos és veszélyes útvonal, aminek nyomán a XIX. században menekültek a rabszolgák az északi államokba és onnan Kanadába, hogy szabadon élhessenek.) Hotch összeveteti Garciával a korabeli térképeket a még fennálló viktoriánus házakkal, és egyetlen egyezést talál, már küldi is a GPS-koordinátákat. Csapat kétfelé válik, Hotch, Prentiss és Hightower megtalálja a helyet a folyóparton, ahonnan Lee telefonált, a bozótban egy autó, rendszáma nincs, de van más azonosítója. Garcia már keresi is: a tulajdonosa Mason Turner, a michigani orvosi karon végzett, másodikként az évfolyamán, lakhelye valami farm a környéken. Ahová érkezik is a csizmás óriás a piros pickuppal. A disznók röfögnek, miközben kicibálja a lányt a kocsiból, viszi a veranda korlátjához, jaj ne, már megint le lesz valaki ütve… Rajzolja az X-et a tarkójára, és felemeli a lány fejét, aki benéz a házba egy koszos ablakon, odabentről egy pasi bámul kifelé, a lány pedig kiabál: Mi a fene ez? (A címhez jobban passzol angolul: What the HELL is that?)

 

Lendül a kalapács, de az óriás meglátja a közeledő autók fényeit, ütés így elhalasztva, megint a vállára kapja a síró lányt, és szalad vele az erdőbe. A csapat együtt érkezik, Hightower fegyvert kér, de Hotch nem akarja, hogy bosszúból öljön, nem is akar, így velük mehet. Közelednek a házhoz, belülről látjuk az ajtót, már megint az a furcsa pumpálós hangeffektus hallatszik, mint korábban. Prentiss, Morgan, Rossi és Bedwell a pajtába mennek, megvan a kocsi, az orvosi eszközök, és egy vérben úszó boncasztal, úgy tűnik, jó helyen járnak. Hotch belép a sötét házba, kamera nyit, a mennyezetről lóg egy tükör, amiben látjuk a pasit, akit a lány is látott kintről. Ágyban fekszik, infúzió bekötve, torkából cső áll ki, és megvan a fura hang forrása: egy lélegeztető gép.

 

Hotch kérdezi, hogy jól van-e, Reid pedig, hogy ő-e Mason Turner,de a pasas nem túl vendégszerető: semmi közük hozzá, tűnjenek a házamból! Reid bámulja a férfit, a lélegeztető gép pumpáját, majd Hotchra néz: Ő az elkövetőnk???

Folyt. köv. a jövő héten.

Címkék: gyilkos elmék
20 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szfinx szeme 2009.09.18. 11:48:24

Nagyon jó rész volt.Várom már a folytatást! Amikor először mutatták a disznókat már sejtettem, hogy lesz "etetés". Ehhez a részhez tényleg kellett gyomor.

hex.kelly 2009.09.18. 12:17:10

Bizony, gondolkoztam is, hogy az eddigi 90 részből melyik volt a leggyomorforgatóbb. Amikor először néztem, nem zaklatott fel különösebben, de amikor a képeket vadásztam hozzá, az sokkoló volt.

malevil 2009.09.18. 13:18:05

Nagyon köszi a hogyvoltot! Az epizód is, a hogyvolt is nagyon jó! A 4. évad korábbi részeinek is készült hogyvoltja? Az is megtalálható valahol? Mert én nem találom az oldalon.

hex.kelly 2009.09.18. 13:32:02

@malevil: Köszönöm! A terv az, hogy jövő héten jön a 4. évad záróepizódja, annak lesz hogyvoltja. Aztán október 7-től az AXN minden hétköznap (éccakában, talán 11-kor) adja a 3. évad epizódjait, amiből ugye a 14-15-16 megvan. Így én megcsinálom az 3x01-től és szépen rakjuk majd föl, de még nem tudom, hogyan, ezt ki kell találni. Mire lemegy a 3. évad az AXN-en, november közepe lesz, de nem hiszem, hogy elkezdik ismételni a 4. évadot. A cél persze az, hogy meglegyen az egész, de ott van még az első két évad is, lehet, hogy úgy lesz, mint az Alias-szal, hogy adásban nem lesz, de hogyvoltok majd érkeznek. Én azon vagyok, hogy meglegyen az egész, de ez persze nem megy azonnal.

Mimas 2009.09.18. 14:17:59

Az az érzésem, hogy valaki a forgatókönyv írók közül nagyon szereti Thomas Harrist. Múltkoriban a Lecterre emlékeztető sorozatgyilkos professzor, most az emberevő disznók... Mi jön még?

malevil 2009.09.18. 14:44:13

@hex.kelly: Köszi a jó hírt, várom majd a hogyvoltokat, bármilyen tempóban/sorrendben jönnek is.

hex.kelly 2009.09.18. 18:54:36

@Mimas: Ed Bernero-ék rendszeresen nyilatkozzák, hogy sok valós eseményt dolgoznak fel a sorozat készítése során. Nem mintha nem lenne saját ötletük, egyszerűen ez is egy módja annak, hogy a BAU működését be tudják mutatni. A hitelesség egy másik eszköze az, hogy a főszereplőknek gazdag háttéranyagot biztosítanak. Megkaptak pl. FBI-os tankönyveket, amikben esetleírások is vannak, ezzel egy közönségtalálkozón Matthew Gubler viccelt is: Umbrellas in strange places :-DDD
Meg persze még egy csomó más... Meghát a zakkant sorozatgyilkosoknak vannak tipikus "tevékenységeik" - ezért érezheti olykor azt a néző, hogy már megint ugyanolyan. Pedig minden epizód jól meg van írva.

Mimas 2009.09.18. 21:19:35

hex.kelly, nem kifogásoltam (lehet, félreérthető voltam), ez a kedvenc sorozatom. Csak feltűnt. Azt én is tudom, hogy a profilozás a tipizáláson alapszik. És attól még szerethetik T. Harrist:).

hex.kelly 2009.09.18. 21:42:00

Mimas: Ja, persze, nem, nem értettem félre, csak ez jutott eszembe arról, amit felvetettél. Butaság lenne az íróktól, ha figyelmen kívül hagynák Harrist.
Érdekes egyébként, hogy a dupla epizód első felét nem az írta, aki a másodikat, a rendező sem ugyanaz, mégis egy nagy kerek egész. Nagyon ütős évadzárás :-)
Nekem is ez a kedvenc sorozatom :-D

makepeace 2009.09.18. 22:16:39

Szuper,hogy ebből is van hv.
A férjemmel mi is nagyot néztünk,hogy vajon mit szívtak az írók,de valami erős cucc lehetett.Ritka gyomorforgató rész volt.Köszi a hogyvoltot,nagyon jó volt!

Szilvi90 2009.09.18. 22:57:12

De jó, folytatódnak a kedvenc sorozataim hogyvoltjai! Doktor House, meg most ez is, és az is szuper, hogy az egész meglesz! Az külön tetszik, hogy az idézetet is beírtad, a régebbi hogyvoltíró nem vette bele, pedig fontos része a sorozatnak.

Johnny336 2009.09.19. 01:16:48

Biztos voltam benne, hogy az életből vesznek nagyon sok ötletet.
Nincs olyan elborult forgatókönyvíró, akinek ilyen eszébe jutna, csakis egy pszichopata igazi esete ihlette.

Egyébként a Blöff-ben elmondják, hogy x malac y idő alatt egy z tömegű emberi testet lazán elfogyaszt. Szőröstűl-bőröstűl, még a csontokat is végigcupákolva és elropogtatva :D

SANNA 2009.09.19. 19:12:38

köszi a hogyvoltot. Hát elég durva a 2 rész együtt, de a CM-nek voltak már még ennél is durvább részei, ami után azt mondtam, hogy na jó nekem ennyi elég.

hex.kelly 2009.09.20. 13:50:20

@Johnny336: úgy hallottam, Karcagon esett meg, hogy egy pasas disznóetetés közben rosszul lett, nem tudott kimászni az ólból, és......

@SANNA: Nekem sokkal rémesebb volt Reid kétrészese, az kikészített. Meg a 3. évad vége, a Frank-es eset, de az is inkább Gideon miatt. És a korábbi hajléktalanos epizód is kemény volt. De képesek úgy megírni, hogy az ember totál kiakad, de a kedvét mégsem veszti, és következő héten megint ott ül, és izgul. Én ezért szeretem nagyon, Bernero nagyon ért ehhez, a Harmadik műszakot is így csinálta. Ügyes pasas.

hex.kelly 2009.09.20. 13:55:37

@Szilvi90: Nagyon fontosnak tartom az idézeteket, és azt is, hogy melyik szereplő mondja. Nem kevés idő levadászni a neten az idézetek fordítását, sok nincs is meg magyarul, ezért már nem is vesződöm vele, úgy fogom fordítani, ahogy szerintem az epizód tartalmához passzol. (Ha nem egyezik a szinkronnal, ne haragudjatok rám, a hogyvolt jóval előbb készül, mint ahogy az epizód adásba kerül.) A következő epizódból kiderül, hogy az írók miért tartják fontosnak. Ennyi még talán nem számít spoilernek :-)

hex.kelly 2009.09.20. 13:59:14

@hex.kelly: elírtam, Frank a 2. évad végén volt, pardon.

Tündérke21 2009.09.20. 21:46:37

Köszi a hogyvoltot. Durva rész volt, a disznókból nekem is rögtön Hannibal jutott eszembe...

jack o'neill 2009.09.21. 12:19:28

Köszi a Hogyvoltot!
Nagyon kemény volt ez a rész, volt már szerencsém a 3 CSI, és a CM eddigi összes részéhez, ER-hez, Dexterhez, stb...
De, ez valami brutális volt, egyszer kétszer át is futott az agyamon hogy elég volt, de mégis folytattam....

bnemeth 2009.09.21. 15:08:00

Nagyon örültem mikor észrevettem, hogy a kedvenc sorozatomnak is van már hv-ja. :) Biztos jobb eredetiben nézni, sajnos mikor megpróbáltuk,nekem nem ment. Látom, Te is utánanézel a részek után több infónak, ami még teljesebbé teszi az élményt.

hex.kelly 2009.09.21. 19:47:50

@jack o'neill: Szívesen! Nos, én a Dexterrel vagyok úgy, hogy nem merem megnézni, de mivel érdekel, a hogyvoltját mindig elolvasom :-)

@bnemeth: Hajjaj! Nagyon vadászom a háttérinfókat, a legfelkészültebb Matthew Gray Gublerből és csórikám térdéből vagyok, mert most az az aktuális (most? egész nyáron az volt). De vannak elvakult rajongók világszerte, akik pl. közönségtalálkozót vesznek videóra, és teszik fel youtube-ra, meg mindenféle ritka dolgot, pl. az első évadból Reid smárolásának werkfilmjét, stb.
süti beállítások módosítása