Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x13 - A látnok

2009. április 08. 13:00 - Onix Titan

Scully ügynöknél kezdünk, ahol egyből Hammond tábornok a Csillagkapuból vigyorog ránk. Don S. Davis a színész, ő játssza Dana apját, aki egy tengerésztiszt. Anyuka is itt van, meg a karácsonyfa is, ünnepel a kiscsalád. Apuka és anyuka „elvitorláznak”, jó szelet kapitány, már csak a mosogatás van hátra. Ugrunk későbbre, az ügynöknő a Teleshop előtt szundít, arra ébred, hogy az apja ül a székben és tátog, mint a partra vetett hal. Scully próbálna valami társalgást kezdeményezni, mit keresnek még itt, satöbbi, de Don S. Davis csak tátog tovább. Csörren a telefon, apuka eltűnik. Az anyukája az, szipog a telefonba, Mr. Scully meghalt egy órája. Dana arcára kiül a WTF. Főcím.

Jackson Egyetem, Raleigh, Észak-Carolina. Két fiatal csókolózik a kocsiban éjszaka a semmi közepén, mikor az ablakon egy zsaru kopogtat, bevilágít, ezt azért nem kéne. Miért nem? – kérdem én, de a fiatalok inkább mennének el. Azt nem lehet, tessék kiszállni. Odakint aztán jól pofán veri a srácot a zseblámpával, a csaj meg csak sikít.

FBI központ, Washington. Mulder egy aktát olvas nagyban, amikor Scully érkezik, rövid részvétezés, aztán a tárgyra térnek. Két fiatalt elraboltak, érdekes, hogy tavaly ugyanezen a napon szintén elraboltak kettőt. Egy hétig életben tartották, majd megölték őket. Ezek alapján hőseinknek öt napjuk van megtalálni őket. Viszont van egy másik határidő is, egy hét múlva kivégzik Luther Lee Boggst, aki állítólag információval bír az esetről. Mert hogy a férfi látnok. Ezt azonban Mulder szkeptikusan állítja, ő kapta el anno a férfit, aki egyszer már volt gázkamrában, de aztán lefújták a kivégzést, és a férfi azóta lát dolgokat. Az ügynök szerint a férfi bentről irányította a fiatalok elrablását, hogy így mentse az életét. Elmeséli, hogy Boggs először a környékbéli állatokat, majd a saját családját ölte meg. Aztán megnézte a meccset. A férfi csak Mulderrel hajlandó beszélni, mert az ügynök tanulmánya alapján úgy gondolja, csak ő érti meg. Szóval délután indul. Scully is menni akar, délben lesz a temetés, aztán indulhatnak. Mulder rosszalja, de belemegy. Scully azért még a karácsony esti élmények után kikeresi a „Találkozások halottakkal” X-aktát, aztán inkább hagyja a francba.

A parton vagyunk, szól a muzsika, és egy férfi egy ütött kopott csónakból hamvakat szór a vízbe. A temetésen csak pár ember van jelen, a szűk család, semmi tengerészszázad, díszlövés, amerikai zászló, amit csattogósan hajtanak össze. Scully ezt szóvá is teszi, kapitányként az apjának Arlingtonban lenne a helye. A férfi azonban így akarta. Anyuka könnyek között emlékezik, hogy ugyanez a dal szólt, amikor Mr. Scully visszatért Kubából, és megkérte a kezét. Hüpp-hüpp, ugorjunk. Nem ugrunk, Dana még lelkizik, hogy csalódtak a szülei, amikor orvos helyett FBI ügynök lett. Reméli, az apu azért büszke volt rá. Anyu csak annyit mond, hogy az édesapja volt.

Központi börtön, Raleigh, Észak-Karolina. Luther Boggs hörög és mindenféle spirituális maszlagot beszél, el van már az ő lelke veszve. Sok-sok blabla után kinyögi, hogy a saját életét kéri a gyerekekért cserébe, Mulder viszont előbb bizonyítékot akar. Ad a férfinak egy ruhadarabot. Aki erre látni kezd, elmondja, hogy fáj, a fiút megkötözték, és drót ruhafogassal verik. Sötét, hideg pincében vannak, vagy inkább egy raktárépületben. A férfi ezután egy kőangyalt és egy vízesésszerű nem vízesést lát. Aztán kidől. Mulder végül megjegyzi, hogy az anyag a saját pólójából van, semmi köze a bűncselekményhez. Aztán el. Scully menne utána, de Boggs ekkor dúdolni kezdi a temetési nótát. Dermedten visszanéz, és a látnok helyett a saját apját látja a szobában ülni. Behunyja a szemét, és újra Boggs van ott, aki megkérdezi, hogy „Megkaptad az üzenetem, csillagbogár?” Scully kiviharzik, a társa észreveszi, hogy valami nincs rendben, de az ügynöknő tagad. Mulder visszaküldi Scullyt a motelba, ő még marad, és kihallgatja a dúdoló férfit.

Este van, Scully a kocsiban ül, és amikor megáll egy kereszteződésben, észrevesz egy neon vízesést az egyik épületen. Rögtön eszébe jutnak Boggs szavai. A másik oldalon ki is szúrja a kőből készült angyal szobrot. Ez biztos nem lehet véletlen, úgyhogy megáll, és bemegy egy közeli raktárépületbe. Indul a kommandózás a sötétben, égő gyertyákat, egy karkötőt meg egy drót vállfát talál. Ugrunk, hősnőnk a motelszobába van, apuci jelenésén mélázik, mikor megérkezik Mulder. Elújságolja, hogy a család felismerte a karkötőt, amit az ügynöknő talált, az épületben viszont semmit nem találtak. Elmeséli, hogy öt órán át hallgatta ki Boggst, még Jimi Hendrixet is megidéztette vele, de nem jutottak semmire. Scully elmondja, hogy Boggs látomási alapján találta meg a raktárat. Mulder kiborul, a férfi becsapja őket, ráadásul Scully is inkább letagadta a látomást a rendőrségnek, mert ilyenek csak Mulderrel történnek. Az ügynöknő elmondja, Mulder örüljön, hogy végre befogadta a megmagyarázhatatlant. A férfi nem érti, miért pont most? Az apja miatt? De Scully csak tagad tovább.

Központi börtön, Raleigh, Észak-Karolina. Mulder nyom egy újságcikket Scully kezébe, miszerint megtalálták az egyetemistákat. Az ügynöknő már örömtáncot járna, de a társa csak kitalálta ezt, hogy becsapják Boggst, és lehallgatva annak heti egyszeri telefonálását megtudják, ki a társa. A férfi meg is kapja az újságot, az ügynökök meg már bekapcsolják a lehallgató készüléket. Boggs azonban Muldert hívja fel, ez gyenge trükk volt. Újabb kihallgatás és látomás, 28 éves alacsony, vékony férfi az emberrabló, hideg, kék szemekkel. Meg ezüstkoponya. A gyilkos Elizabethre bámul, és ütlegelni kezd a dróttal (ezt már mi is látjuk, amolyan flashback-szerűen). A férfi egy apró csónakházban van a Jordan-tavon. Ügynökeink már indulnának, de a látnok még figyelmezteti Muldert, hogy ne menjen a fehér kereszt közelébe, mert látja, hogy az ügynök elesik, és a vére a keresztre spriccel.

Fél FBI a csónakházban van, lányt rögtön meg is találják. A gyilkos és a fiú viszont sehol, indul a kommandózás a sötétben. Mulder mozgást vesz észre, de valaki lelövi. Scully rohan segíteni, hívják a mentőket. A gyilkos közben elmenekül egy csónakkal. Scully körülnéz, és ekkor észrevesz két fehér deszkát, amit merőlegesen egymásnak szegeztek, rajta Mulder vérével. Ugrunk a kórházra, a golyó Mulder combjába fúródott, operálják. Közben Scullyék fényképeket mutatnak a lánynak, aki felismeri az egyiken a férfit, Lucas Jackson Henryt. Ült már szexuális zaklatásért, meg drogozásért. 21 éves korában meghalt a szerelme egy autóbalesetben, ennek lesz három nap múlva az évfordulója. Viszont a rendőrség szerint Luther Lee Boggs utolsó öt gyilkosságánál Lucas Henry segített neki.

Scully viharzik be a börtönbe, és olyan szépen elküldi a látnokot a fenébe, ahogy az akkori tévés szabályok engedték (Bezzeg eredetiben rásüti, hogy son of a bitch). A férfi arcára kiül a WTF. Scully visszafordul, de ekkor Muldert látja Boggs helyén, aki azt mondja, hogy Dana hisz neki. Scully tagad, mire a férfi elmeséli, hogyan lopott Scully életében először cigit, és hogy mit érzett közben. A férfi felajánlja, hogy beszéljen az apjával, az ügynöknő belemegy, akkor hinni fog neki. Jön a csillagbogarazás, majd a nyögés, Boggs tér vissza, csak akkor beszélhet Scully az apjával, ha soha többé nem kell a gázkamrába mennie. Jön is egy flashback róla, hogy milyen szar volt a legutóbb is, még a pap is baszogatta. Ezek után a halálsoron még a drága családtagok is kísérték a kamráig. Ekkor rontott sok-sok lélek a testébe. Elmondja, hogy a túlvilág egy hideg, sötét hely, Scully szerint Muldernek és az apjának biztos nem. A férfi viszont nem hajlandó semmit sem csinálni, amíg alkut nem kötnek. Scully dühösen el, hogy ő nem hisz neki, pedig valójában dehogyis nem.

Központi börtön, Raleigh, Észak-Karolina. Valami fő fejes tagadja meg Scully kérését, hogy alkut kössenek Boggsszal. Az ügynöknő ezután Muldert látogatja meg, aki elég szarul néz ki, de legalább még él. Az ügynök csak annyit mond, hogy ne higgyen a látnoknak, az csak bosszút akar, és semmiféleképpen ne kössön alkut vele. Ennek ellenére a következő jelenetben Scully közli Boggsszal, hogy áll az alku. Újabb látomás, a férfi most hatalmas tartályokat lát, egy gyárépületet, a morrisville-i Kék Ördög Sörfőzdét. Ezután Boggs elmondja, tudja ám, hogy Scully hazudott az alkuval kapcsolatban, de azt is, hogy mindent megpróbált. Hozzáteszi még, hogy az ügynöknő ne kövesse Henry-t az ördöghöz, azt ráhagyhatja a látnokra.

Ugrunk a gyilkosra, aki épp a berendezést aprítja egy kisbaltával, annyira rajta van a gyilkolhatnék.  Épp lecsapná már a srác fejét, amikor befut Scully és a lovasság. Henry nem hajlandó letenni a fegyvert, az ügynöknő meglövi, de a férfi elfut, indulhat hát a bűnüldöző-fogócska. Scully végül egy folyosón éri utol Lucas Henry-t, de a falon egy Kék Ördög van, így Dana megtorpan. A gyilkos azonban fut tovább, de a következő pillanatban beszakad a lába alatt a padló, és lezuhan a mélybe. Boggs tényleg elintézte.

Epilógus, Scully látogatja meg a látnokot. Körülményesen bocsánatot kér, és megköszöni a férfinak a srác és a saját életét. Boggs elmondja, hogy este, a kivégzésnél, hajlandó átadni Scullynak az apja üzenetét. Ugrunk, utolsó vacsora, újra a család szellemei kísértik a férfit. A kamrába nyílik a zsilipajtó, de Scully nincs jelen. Elkezd jönni a gáz. Scully filozofál Mulder szobájában, vajon valóban beszélt Boggs az apja szellemével, vagy csak jól utánajárt a családjának? Scully végül azt is elmondja, hogy látta az apját, de szerinte ez normális a gyász során (ne felejtsük el, hogy az első látomásakor Dana még nem tudta, hogy apu meghalt!). Mulder bíztatja, hogy higgyen végre a bizonyítékoknak, de Scully még fél ezt megtenni. Nem mer szembenézni a félelmeivel. És nem kell beszélnie Boggsszal, hogy tudja, mit akart az apja mondani. „Honnan?” „Az édesapám volt.” Vége.

Érdekességek:

Luther Lee Boggs és Lucas Jackson Henry egy valóságos sorozatgyilkos, Henry Lee Lucas után kapták a nevüket.

Amikor Mr. Scully megjelenik Scully lakásán és tátog, akkor Don S. Davis a Miatyánkot mondta el.

A visszatérő dal címe, amit a temetésen is játszottak és amit Boggs is dúdol, a Beyond the Sea. Ez az epizód eredeti, angol címe is.

Az epizód elején, amikor Mulder irodájában, amikor az ügynök leakasztja a kabátját, felbukkan Fenig NICAP-es sapkája is a Bukott Angyal epizódból.

Címkék: x akták
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elloth 2009.04.09. 16:16:34

Brad Dourif fantasztikusat alakított ebben a részben, miatta nagy kedvencem ez az epizód.
süti beállítások módosítása