Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dexter 2x12 - The British Invasion

2009. január 28. 13:10 - mg_b

Ott hagytuk abba, hogy Lejla megérkezett a Jimenez-viskóhoz, Doakes meg odabent, rács mögött áll, lövése sincs, ki lehet ez a csaj, de talán kiszabadítja. Hahó, ki van odakint? Segítsen, vigyen ki! Lejla fog is egy baltát, lássuk, mi lesz ebből.

Előbb azonban váltunk, Debra készíti a fegyverét, ő is indulna Doakes kocsijához, amit megtalált az FBI. Dexter kimenti magát: be vagyok szarva, hugi, nem akarom látni a fickót, érted? Debra nem érti, de tökmindegy, ő megy embervadászatra, szarrá fogom lőni a csávót neked, bátyó! Dexter reméli, hogy így lesz: miután Debra eltűnt, ő is rohan a kocsijához, hogy még a húga és az FBI előtt érjen a Jimenez-viskóhoz. Persze tudja, hogy esélye sincs, túl messze van, meg le is zárták a környéket, úgyhogy csak egy csoda segíthet….

A csodát Lejlának hívják. A baltával szétveri az ajtót, Doakes meg elkezd magyarázni neki, hogy ő a miamii rendőrség őrmestere, és szabadítsa ki innen, mert fogva tartja egy Dexter nevű fazon, aki maga a Mészáros! Lejla ajka megremeg. Dexter? A Mészáros? De aztán összeáll a kép. Hát persze! A szörnyeteg, amiről Dexter mindig beszélt. Ő a Mészáros! Ez mindent megmagyaráz!! Ekkora titka van… szegény Dexter! Szegény Dexter!! – Ki maga?, kérdezi Doakes ijedten. A tettestársa? – Nem, feleli Lejla: a lelki társa vagyok. Aztán begyújtja a gáztűzhelyet, majd megnyitja a gázcsapot. Ne!, kiáltja Doakes, ez gyilkosság!

És elkezd kaparózni a ketrec kulcs után, amit Lejla leejtett. Lejla menekül. A tűz ég. Doakes megszerzi a kulcsot. Nyitja a zárat. Kirohanna a viskóból, de Lejla eltorlaszolta az ajtót a baltával. Doakes megfordul. A tűzhely még ég. Doakes rohan oda, hogy elzárja. De elkésett.

Ugrunk. Dexter igazolja magát egy helyi zsarunak, aki figyelmezteti, hogy csak óvatosan hajtson, mert nagy a kavarodás a tűzoltók miatt. Tűzoltók?, kérdezi Dexter, és elhajt a Jimenez-viskóhoz. Azt már javában takarítják, mert porig égett az egész. Mi történt?, kérdezi Debrát. – Valószínűleg felrobbant egy gáztartály. – Hogy?, kérdezi Dexter, mert ő ugyan nem hagyott égve semmit. Debra viszont ezt nem érti. – Hívjam a tűzoltókat, hogy elmagyarázzák?

Dexter ettől kezdve kissé lebeg az események fölött. Nem nagyon tudja, hogy Isten vagy az Ördög avatkozott közbe, vagy ha nem ők, akkor mi a fene történt. Másnap reggel a viskó melletti tóban találnak egy belezuhant, megégett, végtagjait vesztett torzót, aki Masuka szerint valószínűleg Doakes – de várni kell, amíg a fogazata alapján azonosítják –, a viskó romjai között pedig megtalálják a Mészáros késeit, meg egy szénné égett csontvázat, amelyet már azelőtt feldaraboltak, hogy felrobbant volna a viskó.

Lundy szerint a bizonyíték több, mint meggyőző: egyenesen lehengerlő. Másnap Dexter otthon ébred, és a reggeli készülődéséhez sorozaton belül látjuk a sorozat főcímét (the best ever!), mintha újraindulna az epizód. És újraindul Dexter kapcsolata is Ritával, kora reggel áthajt hozzá kicsit kufircolni, a srácoknak meg bejelentik, hogy újra együtt vannak. Mindenki boldog és vidám.

Vágókép. Lejla művészkedik otthon, csupa festék mindenhol, és kellemesen modern stílusban megfesti Dexter arcát a Mészáros portréjaként.

Dexter fánkokkal érkezik a kapitányságra, akárcsak a legelső epizódban, de csak Masukának van kedve falatozni, a többieket túl mélyen érintette a Doakes-ügy. Leginkább LaGuertát, aki még mindig azt próbálja bizonyítani, hogy nem Doakes volt, Lundy azonban szelíden, de félreérthetetlenül közli vele, hogy kétségtelenül azonosították: a megtalált torzó James Doakes őrmester. Ő volt a Mészáros. Az ügyet lezárták.

Hivatalosan legalábbis. Nem hivatalosan ugyanis Dexter tovább nyomoz: amikor megtudja, hogy a tűzhely és a nyitva felejtett gázcsap okozták a robbanást, és amikor megtalálja az összeégett GPS-ét a bizonyítékok között, rögtön levágja, hogy Lejla intézte el az isteni csodát. Rögtön fel is hívja: Lejla, találkozzunk!

Ugrunk a tenger alá, ahol Dexter elismeri Lejlának, hogy ők ketten valóban egyformák, Lejla épp olyan üres, érzéketlen, csak túlzott érzelmi impulzusokra reagáló személyiség, mint ő. Lejla bólogat, igen, így van, és látnod kellett volna a robbanást, Dexter, csodálatos volt! Gyere velem, Lejla, mondja Dexter: el kell tűnnöm Miamiból, túl veszélyes már itt, még így is, hogy Doakes meghalt, de csomagolj össze, és gyere velem! – Veled megyek, Dexter, már alig várom, és el ne indulj nélkülem!, búcsúzik el tőle Lejla, Dexter pedig néz utána, és arra gondol: Ne aggódj, nélküled nem indulok sehova. Velem jössz egy szemeteszsákban.

Angelt közben elengedik, a nemi erőszak vádja ugyanis, úgy tűnik, nem állja meg a helyét, vagy legalábbis a kapitányság most, amikor Doakesról kiderült, hogy ő volt a Mészáros, nem akar egy újabb balhét. Debra megnyugtatja a termetes latínót, hogy Lejla hamarosan lelép az országból, szóval nyugodjon meg, semmi baj nem lesz. A másik kvázi-spanyol, LaGuerta eközben szórólapokat osztogat egy James Doakes Emlékalap létrahozására: őt is Debra karolja fel, figyeljen már, hadnagy, ez nem olyan jó ötlet, de aztán eszébe jut, hogy ő mit érzett Rudy/a Jeges lelepleződésekor, és végül azt mondja a nőnek, oké, hagyok majd egy csekket az asztalán.

Dexter meg elindul vadászni. Kissé aggasztó a gondolat, hogy önmaga torz mása (Lejla) szabadon császkál az utcán, szóval itt az ideje kezelni a problémát. A vágószerszámaival együtt beállít Lejlához, meglátja a Mészáros-portrét, lépteket hall, elbújik, jön a csaj, rátámad. Kiderül, hogy Debra jött ellenőrizni, vajon Lejla elhagyta-e már az országot? Testvéri vita következik, mi a frászért támadtál rám, Dexter? Aztán betoppan Lejla, és rögtön átlátja a helyzetet: Ezek szerint nem akartál velem jönni, Dexter?, kérdezi, majd vállára veszi Dexter táskáját a földről. – Szerintem az az enyém, mondja Dexter. – Szerintem meg az enyém, feleli Lejla, de kinyithatom, ha gondolod. Dexter ránéz Debrára, belegondol, hogy a táskában ott vannak a Mészáros-kések. Oké, tévedtem, a te táskád.

Dexter később telefonál Lejlának, de a csaj nem veszi fel. Egy híd alatt parkol, ölében a táskával. Látszik rajta, hogy fél kinyitni, de azért csak kinyitja. Megtalálja a késeket és az injekciós tűt, ráadásul láthatóan hiányzik mellőle egy másik. Nem vitás, hogy Dexter meg akarta ölni, csak az a kérdés, hogy most mit tegyen.

Ugyanez nem téma Lundy és Debra kapcsán, akik közös nyaralást terveztek, de Lundy kapott egy megbízást, utaznia kell az ország másik végébe. Debra kijelenti, hogy utazik vele, elkíséri a világ végére is. De estig van ideje meggondolnia magát.

Addig viszont Lejla is eldönti, hogy elrabolja Rita gyerekeit. Az injekcióval elkábítja a bébiszittert, Dexter meg elindul Lejlához. Rita addig hívja Debrát, hogy baj van, eltűntek a gyerekek. Debra már indulna a repülőtérre, de visszafordul; Dexter meg odaér Lejlához. Cody és Astor békésen tévéznek, Lejla a függöny mellől bámulja őket. Gyertyák égnek mellette. Elkerülhetted volna ezt, Dexter, mondja, és feldönti a gyertyatartó állványt, majd kívülről bezárja a lakást.

Dexter az ablakon menekíti ki a gyerekeket, ő viszont nem fér ki a rácson. Minden lángol, a beláncolt ajtó nem enged, Dexter fuldoklik a füsttől, a Mészáros arcképe elég. Dexter már az apját látja maga előtt, de aztán összeszedi magát, és ahol a lángok kikezdték a ház oldalát, háromszori nekifutásra áttöri a falat. Debra épp időben érkezik, hogy eloltsa rajta a lángoló takarót.

Lejla közben repülőre száll. Látunk még egy kis testvéri beszélgetést Dexter és Debra között, Rita is megnyugtatja Dextert, hogy most már minden rendben lesz. Aztán Párizsba ugrunk. Lejla arcán rengeteg pirosítóval sétál, aztán hazatér, kézbe veszi a postát. Van benne egy képeslap Miamiból, és már tudjuk, mi következik: Dexter kilép az ajtó mögül, és elkábítja Lejlát. Érted tettem mindent, Dexter. – A gyerekeket is értem raboltad el? Erre persze nincs válasz. Dexter még megköszöni neki, hogy megtanította elfogadnia önmagát. Aztán leszúrja.

Köszönöm, Lejla.

Dexter önmagát elfogadó monológjával, meg egy új trófeadoboz megnyitásával zárunk. Rossz vagyok, vagy jó? Gyilkos vagyok, vagy áldozat? Teljesen mindegy. Dexter vagyok, és ezzel mindannyian megelégszünk.

Címkék: dexter
34 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2009.01.28. 13:39:44

..én úgy sajnáltam szegény Lájlát...

Britte 2009.01.28. 13:45:32

Én nem! Örülök hogy kinyírta Dexter és tök jó hogy elsimította az ügyét Lejla. :DDD

rattenfanger 2009.01.28. 13:58:44

Én az 5. résztől vártam már ezt a kést a lófejű angol nőbe. Csak a nyerítés hiányzott néha a tökéletes igavonó fílinghez.

Carnivora (törölt) 2009.01.28. 14:00:08

Hálátlan ez a Dexter ...

Egyébként, miért ez lett az alcím? angolokat nem láttam semerre benne

EasyFriend 2009.01.28. 14:02:31

Jó kis zárás volt, tetszett. Tele volt erős képekkel (a robbanás, Dex portréja vagy az akvárium).
Köszi az évadnyi hogyvótot! És ha tényleg igaz, hogy a Viasat folytatja rögtön a 3. évaddal, akkor nekik is köszi.
Doakes-nak csúnya vége lett, amit sajnálok, bírtam a csávót.

EasyFriend 2009.01.28. 14:04:45

@Carnivora: Lájla angol (ami az eredeti hangból rögtön lejön, de szinkronnal csak néhány utalásból jöhet rá az ember), az invázió meg talán egy kicsit Dex utolsó, párizsi útjára is utal.

fancs 2009.01.28. 14:07:00

Nem értem, hogy Leila miért ragaszkodott ennyire Dex-hez, miért áldozott érte fel mindent (eddigi életét, testi épségét, stb).
Doakes pedig nem érdemelte meg a halált.
Nagyon sajnálom, hogy ennyire eltértek a könyvtől.
Amúgy mint önálló sorozat is nagyon megállja a helyét, könyv-alapok nélkül.

s3v3n 2009.01.28. 14:08:02

ez de iszonyat gyenge finálé volt :)

Prophet 2009.01.28. 14:16:27

Mondjuk benne volt a levegőben, hogy Doakes nem élheti túl a dolgot, mégis, kár érte. A gyerekek után futkosó Mészáros képe csak nekem volt groteszk? Hovatovább giccses? Kellett volna pár labrador is oda!

A cím meg (szerintem) a Beatles-re utal. British Invasaion, vagyis népszerű brit zenekarok usankában.

báró Csekonics 2009.01.28. 14:50:42

Az első évad fináléja után őszintén szólva kicsit többet vártam: hogy Lejla öli meg Doakes-ot az eléggé várható volt, de hogy már az első 5 percben...
Viszont ahogy Dexter megölte Lejlát, az nagyon ott volt - már-már gyengéden szúrta le, előtte még le is érzéstelenítve 'most nem kell érezned semmit' vagy valami ilyesmi.
Az új fadoboz szvsz. fasság - elvileg Dexter fejlődik és új 'rituálékat' talál ki, meg persze a hibalehetőségeket kiküszöböli a saját monológjai szerint is.
Erre berak egy ugyanolyan fadobozt, ugyanoda, ahol már egyszer megtalálta valaki?

éjjelnap.pál 2009.01.28. 15:19:41

Nem lehet, hogy ez a British Invasion egy szójáték a home invasionnel?

annarrx4 2009.01.28. 15:21:30

Én elfogult vagyok a sorozattal kapcsolatban:) Nyilván vannak valószínűtlen történések a filmben, de baromi izgalmas és fordulatos. A harmadik évad sem okoz majd csalódást azoknak, akik megszerették Dextert.

fancs 2009.01.28. 15:23:14

@báró Csekonics: Ez a fadoboz meg a monológ nekem is ugyanígy feltűnt.
Én azt sajnálom, hogy itt a sorozatban Dexter néha esendő ember, pedig az én képzetemben ő szent és sérthetetlen.

Levi 2009.01.28. 15:23:45

Amugy szerintem Lejla nem Leila, hanem LILA, valahol a részek közt így volt leírva egy névjegykártyára, talán... (???)

Az angolsággal ez nem tudom, milyen viszonyban áll... :)

cuebler 2009.01.28. 15:27:09

doakes-nak onnantól kaszáltak, hogy meglátta dexter-t a stégen :-) csak a miként és a mikor volt a kérdéses...

egyébként amikor kiderítik "lájla" valódi nevét, asszem említik is az angol vagy brit gyökereket. mármint, hogy láááájla egy angol vagy brit gyökér.

ez a lááájla név nagyon idegesítő. gondolom, ezért is írták ki a sorozatból.

Treacle21 2009.01.28. 15:41:06

Igen, a csaj tényleg Lila és eredeti valóban jól lehet hallani a kőkemény angol akcentusát. Nemrég láttam ezt az nőt egy Agatha Christiben...:) vicces volt. Tuti jó a 3. évad is :P

Edward Nygma 2009.01.28. 15:47:30

Hát, Lejlát én is csak megszúrtam vó'na. :D

Dallas 2009.01.28. 15:50:23

Szerintem is harmatgyenge rész volt ez a többihez képest.. De mivel elfogult vagyok: Dexter for president!
A végén a Ladánybenés ember azt mondta be, h jövő kedden folytatódik. Most annyira szarcsimbókok voltak a Viasatnál, h nem keverték le a spotot vagy rögvest nyomják a 3. évadot?

EasyFriend 2009.01.28. 17:40:16

@Dallas: Ez engem is érdekelne, a port.hu szerint rögtön megy tovább, de a héten egyszer már kiderült, hogy ők sem tudnak mindent jól... Túl szép lenne.

Dark Wolf 2009.01.28. 20:41:47

Olvassátok a Sorozatjunkie-t, ott már rég megírták, hogy folytatja a Viasat.

rattenfanger 2009.01.28. 20:42:44

@EasyFriend: Elég meglepő lenne ha ilyen hamar lenyomnák a kinti bemutató után. Remélem egyszer végre bevállalják feliratosan, ég és föld a különbség. Főleg a 3. évadban, amiben rengeteg a latin szereplő, jó lenne ha nem csesznék szét szinkronnal a spanyol akcentusokat.

Pancs 2009.01.28. 21:48:41

rattenfanger: akkor most lepődj meg, mert bizony jön a 3. évad jövőhéten...(www.sorozatjunkie.hu/2009/01/20/a-viasat-3-a-dexter-t-is-folytatja/).

rattenfanger 2009.01.28. 23:11:45

@Pancs: Meglepődtem, na :)
Ha ezt tudom, nem nézem meg egyszerre a 12 részt.

Melchi Zadok 2009.01.29. 13:58:56

@rattenfanger: igazad lehet, de akik számára az angol csak egy a többi nem ismert nyelvből ez semmit nem jelent. és legyünk őszinték: nem kicsivel vannak ők többségben.

Dallas 2009.01.29. 15:02:33

Nem csak ez a gond. van, amkor a szinkron (főleg a magyar) még dob is egyet a sorozaton. Nekem pl sokkal jobban bejön Gandolfini hangja magyarul, mint eredetiben, sőt a magas kövér hang még idegesít is. Na de ízlések és pofonok. Dexternek időbe tellett, amíg megszoktam a magyar hangját, de mostanra nagyon szépen egybeforrottak nekem. Főleg, amikor elbeszél. Régebben azt gondoltam, hogy Szakácsinál sosem lesz jobb hangja Housenek, de aztán Kulka végül rámcáfolt. (az más kérdés, h a végén már annyira beteg volt, h nem tudott annyira brillírozni a hangjával..)
Szóval nehéz igazságot tenni szinkron ügyben..

rattenfanger 2009.01.29. 17:32:08

@Dallas: A szinkron jó, ha hangszín alapján választják ki és nem külső hasonlóság alapján.
Amúgy a Dexterből egyedül Dex hangja tetszik szinkronosan, de sajna az sem hasonlít az eredetire.

rattenfanger 2009.01.29. 17:33:31

@melchi zadok: Nekem is csak egy idegen nyelv az angol, de fülem azért van és összehasonlítva az eredetivel hiányzik az ezer féle akcentus a szinkronosból. Az egész steril lesz.

Llew 2009.01.31. 21:53:39

Én Doakest sajnáltam. A múltkori akarsz róla után egész szimpatikus lett. Várható volt, hogy vagy ő vagy Dexter, de jobb lett volna ha Dexter öli meg. És már mindegy is lett volna, ha megszegi Harry szabályait. Lejlának kijárt volna egy rendes élve belezés a gyerekek veszélyeztetése miatt, ez az érzéstelenítés túl kegyes volt számára.
Aki még nem olvasta a könyveket az tegye. Ne feltétlen a sztori miatt, hanem mert Dexter gondolatai között olyan egysorosok vannak, hogy az ember kiesik a fotelből röhögés közben.

csibra 2009.02.02. 01:04:58

Elolvastam a második könyvet a hétvégén. Nem tudom, hogy miért mondjátok, hogy "ennyire" eltértek tőle. A szereplőkön és a Dexter-Dóksz közötti ellentéten kívül semmi köze a kettőnek egymáshoz, azaz nem eltértek tőle, hanem egy teljesen más történet, mindkettő önmagában megállja a helyét. Bár szerintem a könyv első fele elég vontatott volt.

Llew 2009.02.02. 08:42:12

A Dexter univerzom nagyjából az első könyv felénél kettévált és kétféle ágon halad a könyv és a sorozat. Vannak hasonlóságok a szereplők és a kapcsolatok között, de ennyi. Én most kezdtem a harmadik könyvet, de eddig a sorozat évadjainak sztorija jobban tetszik, mint a könyveké.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2009.05.19. 09:50:44

sajnáltam dox-ot, nagyon jól eltalált karakter volt.
és az, hogy folyamatosan gyanakodott dexterre (akit szinte mindenki kedvelt), eléggé mutatta, hogy jó zsaru...
dexter meg egy pszichopata tömeggyilkos :-)
süti beállítások módosítása