Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Őslények kalandorai 1x06

2008. július 28. 14:00 - Dirky

Évadzáró Primeval-epizódunk Katör irodájában kezdődik, ahol legkedvesebb profunkat épp combcsonttal történő minigolfozásban zavarja meg Klaudia. Ennyit a felsőoktatás minőségéről és a leletvédelemről. Klaudia rémálmokkal küszködik mostanában, de azért némi kis félmosollyal emlékezteti Katört arra is, hogy legutóbb megcsókolta, pedig a szexuális zaklatás komoly vétség: annyira mondjuk nem tűnik sokkosnak miatta. Az eredeti anomália mellett őrködő kommandós (Igen, egy teljes ember vigyázza a monsztabejáratot.) azonban máshogy érezhet. Katör ugyan őt nem kapta le, de valami benga nagy izé áttörte a kerítést, most pedig a Predator-filmek kelléktárából nyúlt látással figyeli épp az ürgét, ha egyelőre futni is hagyja. Egy közeli állatkertben nemsokára meg is pillantjuk magát a monsztát, ami vizualitásában inkább egy Alienre hajaz, és láthatólag oroszlánokat eszik a reformtáplálkozás jegyében. Monszta el.

Mit sem tudva a félelmetes kopirájtsértő monsztáról, Abby csajozásra oktatja Konnort. Kedvenc geekünk először a „nem találkoztunk már valahol” dumával indítana, majd beveti az abszolút nyerő „szerinted ki nyerne egy Pókember és Rozsomák közti csatát” kérdést is. Abby szerint ez nem éppen jó kezdőduma, Konnor pedig láthatólag nem érti, miért baj az, ha a csevej közben kideríti, hogy vajon csak szép, vagy esetleg művelt is a csaj. A kérdés persze elméleti, mert Konnor úgysem csajozna be Abbyn kívül, viszont eme szerelmi szálacskát szokás szerint Katör üzenete szakítja félbe: monszta van, gyertek Sztívön hülyeségeit nézni.

Leszter láthatólag nem elégedett azzal, ahogy a csapat halad az utóbbi időben, elvégre neki kell tartani a hátát, ha milliónyi monszta jelenne meg hirtelen London utcáin. Szerencsére a csapatban úgysincs képzett ökológus, aki benyögné, hogy a csúcsragadozók ritkán járnak ekkora csordákban, tehát nem kell aggódni a B-múvi hangulat megsértése miatt. Ezt sajnos rögtön megerősíti a következő jelenet, ahol Sztívönt láthatjuk sétálni. A srác nagyjából úgy járkál, ahogy bármely paranoiás, gondolatszegény plázamacsó, aki minél gyorsabban el akar érni a mellékhelyiségbe. A paranoiás rész legalább igazolható, mert ki más tűnne fel, mint Helen Katör, aki ugyan mindig perfekt sminkkel jelenik meg őskori túrái után, de láthatólag nem fárasztja magát azzal, hogy keressen anomália-közelben valami rendesebb butikot, mosodát, vagy legalább egy nyamvadt turkálót. Ruhavásárlás helyett inkább sörözni hívja Sztívönt – ha nem tudnánk, hogy egy számító, gonosz, Isten-komplexusos, hidegvérű, önző, szívtelen ribanc, szinte ideális nő lenne.

Miközben a szintén terepre termett Abby és kedvenc beköltözött geekje vérnyomokat találnak az oroszlánketrecben, Helen elő is adja újabb visszatérésének okát: találkoznia kell a népekkel, mert tud valamit az új monsztáról. Távozás előtt Sztívön kap tőle egy szemináriumvezetői smacit: ezt az arcot inkább nem írnám le, de a „jóllakott hülyegyerek” inkább illik rá, mint a „meglepett”. Nofene. A központban egyelőre még nem tudnak az ajánlatról, mivel csak Klaudia tartózkodik ott. Egyedül. Bizony, Második Törvény: az első részben megismert nagy monszta megjelenik, nagy monszta rohamozik, majd… Klaudia felébred. Kétszer. Miközben Klaudia rémálmodik, az igazi monszta az állatkertben Abbyt figyeli a speckó látásával, majd megzavarják a betoppanó elefántok, ezért rávált valami közelben csámborgó mobilcsörgésre. Hja kérem, a Primaverse olyan mint Luke kávézója: a mocskos hangos üzemmódos mobilosoknak nincs kegyelem. Monszta el.

A központban Abby megjegyzi, hogy Sztívön furcsán viselkedik – hat rész után végre másnak is leesett, amit itt szajkózok a pilot első percétől kezdve! Tudományos fronton pedig kiderül, hogy az oroszlánok vére mellett valami fura denevér-szerű DNS is volt a helyszínen. Sztívön ekkor adja át Helen üzenetét Leszternek, aki tőle elvárható lelkesedéssel fogadja a hírt, de csak elmegy a mítingre. Helen nem is vesztegeti az idejét köszönésre vagy ilyen haszontalan udvariassági formulákra, inkább azzal nyit, hogy minden eddiginél brutálabb monszta járkál szabadon (megint?/ásít/), ami ráadásul nem a múltból, hanem a jövőből ruccant át mészárolgatni. Tehát egy jövőből érkezett monszta jutott el a múltba, hogy aztán elszökhessen a jelenbe. Ezen mindenki meglepődik (persze Sztívön valószínűleg nem is érti), mert bármelyik rendes monsztavadász, aki időanomáliákon a múltból elszökött ragadozók levadászásával tölti az idejét, nyilván csípőből kiröhög egy ekkora marhaságot. Mindenesetre jobb ötlet nincs, Helen pedig beveszi magát a Katör-rezidenciába, ahol a Katör-sörözik-a-tévé-előtt-a-feleség-meg-mosogat modell helyett inkább a múltat próbálják megemészteni.

Sztívönnek ennyi időbe tellett összerakni, hogy mivel az állatkertből tűntek el az eddigi áldozatok, Abby pedig az állatkertben dolgozik, a meló talán nem teljesen biztonságos. Tehát indul is nőt megmenteni, épp idejében – ahogy kivételesen a kommandósok is időben jönnek, hogy legalább elijesszék a monsztát és így kereshessék az epizód maradékában. Helen baljósan megjegyzi, hogy a denevérmonszta feltűnése talán azt jelenti, hogy a jövőben az emberiség kihalt zsákmányállattá degradálódik. Helen persze nem az igazmondós fajta, de a biztonság kedvéért én csak felakasztanám ezt a Bruce Wayne-gyereket, biztos ami biztos. Katör is keményebbre veszi a figurát, és a szokásos Greenpeace-monológ helyett kiadja a parancsot a kommandósoknak, hogy azonnal lőjenek. A kommandósparancsnok – valószínűleg azért kapta meg a tisztet, mert van neve és még beszélni is tud – nyugtázza, hogy féltucat rész után végre nem szociális munkás, hanem kiképzett gyilkológép munkakörben alkalmazzák. Aztán az erdőben elkezdődik az újabb Predator-cameo (=lenyúlás), elkezdenek fogyni az emberek, a parancsnok meg elüvölti magát, hogy nézzék meg, mire lőnek. Ja, mert olyan könnyű összekeverni a nyáladzó jövőmonsztát mondjuk Sztívönnel. Nevezett monszta már épp Katört nyírná ki egy szupergyors fáról leugrós-belezős mozdulattal, de a prof. ekkor olyat tesz, amit még a Falkland-szigeteket és az Öblöt megjárt kommandósok is csak elhűlve néznek, mint az önvédelmi mozdulatok abszolút nonpluszultráját: lehajol. Monszta el.

Konnor és Katör ráébred, hogy a jövőmonszta afféle ultrahangos tájékozódást használ, tehát lehetne detektálni. Konnor vissza is szalad a kocsikhoz egy oszcilloszkópért (!), de annyira sikeresen detektál, hogy a monszta rögtön ott is van mellette. (Jah, Második Tv.) Az épp befutó Abby egy kővel fejbe is dobja a jövőmonsztát, majd eszébe jut, hogy ebbe az igen kis valószínűséggel döglik bele, ergo méretes baromságot csinált, de ekkor jön Sztívön, aki egy monsztaelijesztő pisztolylövéssel megmenti a Konnort megmentő Abbyt. Mi a f*sz ez, répamese? Ja, monszta persze el.

Az oszcilloszkóppal és a kutyákkal felfegyverezve a kicsiny, ám annál dinkább csapat el is indul monsztahuntra, de a nagy jövőmonszta helyett egy fészekalja kis jövőmonsztát találnak három bespájzolt hullával. Hamarosan megjön az egyik monsztaszülő is a melóból, ismét apasztva az SAS bérlistáját. Ekkor Katör túszul ejti az egyik bébimonsztát és elkezd zsákutcába futni egy üvegházban, láthatólag sarokba lett szorítva. A monszta azonban megzavarodik – hogy amiatt, mert Katör elkezdi kilőni az üvegtáblákat és megzavarja a hang, vagy amiatt, mert a CGI-s srác valami iszonyatos üveghullás-effektet renderelt vagy jó tizenöt layerrel a felvétel felé egy shareware alkalmazással, maradjon a DVD-kiadás extrái között felfedendő titok. Mindenesetre Katör gyorsan fejbe is lövi, vajon miért nem ezzel kezdte? (Már a monsztát, nem a CGI-s srácot, bár ő is megérdemelné.) A bébimonsztákat persze megtartják – egyrészt bármikor el lehet őket adni Godzilla-filmekbe, másrészt arra számítanak, hogy denevérképességeikkel megtalálhatják a jövőbeli anomáliát a múltban. Az nem jut eszükbe, hogy esetleg a bébimonszták már itt születtek, tehát erről ne is szóljunk nekik. Indulás előtt Klaudia még hallucinál egyet – poligonokra esik szét a tükörképe, ezzel ismét bizonyítva, hogy mennyire kivan idegileg a CGI-stáb a szezon végére. Szegényt az ág is húzza, mert Helen vissza akarja csábítani Katört, aki azonban nem adja meg magát. Így abban a megnyugtató tudatban kezdhetik a nagy akciót, hogy a csapatból mindenki bele van zúgva a másikba, féltékeny valakire, esetleg szimplán hülye. Perfekt kezdés.

Klaudia szintén győzködi Katört, bár ő inkább arra, hogy maradjon, majd ezúttal ő szexuálzaklatja a profot a száján. Leszter és Helen reakcióját érdemes megfigyelni, de az előbbi valószínűleg úgyis osztódással szaporodik, az utóbbit meg aztán nagyon érdemes volt még ezzel is felhúzni. Mindegy, Katör, Helen és három kommandós elindul a múltba, míg Konnor hívást kap a labortól: a kinyírt monszta hím volt, szóval egy nőstény még kószál valahol. Oszcilloszkóp pittyeg, monszta el. A múltba, Katörék után, ahol Helen épp fotóztatja magát a férjével. Katör megnyomja a gombot, aztán hirtelen bevillan neki, hogy ő már látta ezt a képet: vagy valamelyik hárombetűs újságban, vagy az első részben talált táborhely romjai közül bányászták elő, vagyis duplán a saját múltjukba utaztak a mostani anomáliával: és mivel anno csontvázat is találtak, ez nem valami fényes jövőkép. (Mármint a relatív és abszolút múlt szemszögéből nézett relatív jövőkép. Affene, adjon valaki egy Útikalauzt!) Jövőmonszta ebben a pillanatban pont le is csap az egyik kommandósra, majd magára a hősies kommandósfőnökre is, mielőtt szegény annyit tudna mondani hogy Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz.

Még szerencse, hogy a sorozat deus ex machina-keretében bőven van kredit, megjelenik ugyanis az első rész főmonsztája, ami persze rettenetes monsztapankrációba fog jövőbeli kollegájával, közben felzabálva a bébimonsztákat is, majd a heves CGI-küzdelem után elsántikál jövőmonszta tetemével. A kommandós ürge ekkor még éppen él, de ez csak azért van, hogy haldoklása közben elmagyarázza a gyengébb felfogású nézőknek is, hogy anno ő a saját csontjait találta meg. (Egyébként Ryan volt a neve, ha bárkit érdekelne. Engem mondjuk nem.) Kínos. Helen jelenti Katörnek a bébimonszták halálát, majd elindulnak vissza a jelenbe – csakhogy a háttérben néhány bébimonszta sunnyog, láthatólag Helen Sztívönhöz hasonlóan nem tud biztosan megszámolni háromnál nagyobb mennyiségeket.

A jelenbe visszatérve Helen aztán kivágja, hogy ő megy is vissza a hathúszas anomáliával, csak valami kis elintézetlen ügy miatt jött a jelenbe, ezért bejelentést tesz. Szegény Helen pár éve annyira magányos volt, Katör annyira elfoglalt, Sztívön pedig annyira édes… Szegény naiv Katör előtt felsejlik a kép: míg ő az egyetemen keményen dolgozik, Sztívön a hitvesi ágyban éppen az asszonykát ápolja, míg akció közben félkézzel átjavítja szakdolijának értékelését kettesre. Eljött a perc, amire mindenki várt: most már annyian utálják Sztívönt, hogy felhúzhatnánk rá valami szakszervezetet is. Hiába, ebben a sorozatban a múlt ölhet. Sztívön mindenesetre marad szembenézni a várható következményekkel, tehát az idegesítő pofája mellett némi gerince is van, ezt azért meg kell hagyni; cserébe persze el kell viselnünk az arcát a második évadban is. Katört talán nem is zavarja az ügy, mert úgyis dúl a lamúr Klaudiával, aki… Hol is van? A többiek hülyén néznek Katörre: nemhogy nincs itt, de senki nem is ismer ilyen nevű emberkét, sosem volt ilyen csapattag. Olybá tűnik, a kis jövőmonszták otthagyásával valami nagyon el lett cseszve a múltban, Van Damme pedig a kanyarban sincs, hogy megjavítsa. Ebben a pillanatban aztán elkezd bezáródni az anomália, Katör prof pedig végre megtudja, mi is az a cliffhanger. (Igen, hegymászós-sztallónés zárójelenet.)

A második évadban tehát remélhetőleg megtudjuk, hogy pontosan milyen világba is tért vissza Katör, vajon ebben az idővonalban is hülye Sztívön, illetve hogy miben mesterkedik Helen. Új szereplők (kit érdekel?), új monszták (roarrr!!! grrrr!!! hamm!!!), a régi B-fíling, és talán az Első Törvényre is fény derül. Kaming szún.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2008.07.28. 16:06:00

Ezzel vége is az első évadnak, hogy repül az idő...

Van rá esély, hogy a második évad hogyvoltját nem tudom jövő hétre időben felrakni. Aki nem bírná a várakozást, annak javaslom némi Primeval merchandise beszerzését, például ezt itt:
www.character-online.com/imagezoom/?ImageId=90758

Greg36 2008.07.30. 11:07:57

Útikalaúzt?
Szerintem 1001 igeidő időutazóknak-ot :)
süti beállítások módosítása