Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hogy volt: Vészhelyzet 1x01 - Pilot

2007. június 24. 09:49 - index

Megkértük egyik viccesen kommentelő olvasónkat, zaphodot, hogy írjon egy hogyvoltot a Vészhelyzet első epizódjából, ő megtette, mi pedig leközöljük. Nem ígérjük, hogy ebből rendszer lesz, de attól még tessék kommentelni lelkesen. Nekünk tetszett.

Green dokival nyitunk, két nagy talpat látunk, jó kezdet. Felébresztik, morog, alig lát ki a fejéből, de megy, mert Dougról van szó. Doug, aki Ross doki részeg mint a csap, szörnyű frizurája és rettenetes nyakkendője van, kis izlésficam befigyel. Green (akinek itt még csomó haja van) az ügyeletes doki, kicsit hunyna még, de máris 6:30, kezdődik a nap. Benton a szinen, tévében tömegbaleseteznek, jön az őrület, felkészülni, ömleni fog a vér, 12 sebesült, sziréna, mellkast pumpáló mentős. Átemelés, hordágyról vizsgálóasztalra, mindig ezzel kezdik. Azt nem értem, hogy kimerevített nyakkal hozzák be a sebesülteket, mert mi van ha épp gerinsérülés van, aztán meg rángatják őket egyik ágyról a másikra. Az nem árt a gerincsérülésnek vajon?

Doug józan, Holly meg itt még kövér, mennyivel jobban néz ki. Ross dokit hamar rendbehozta az infúzió már beteg közelébe is engedik. Mondjuk jó szaga nem lehet, ha előző este tényleg annyit ivott, mint azt sejtjük. Lehányja vérrel egy öreg nő, ez már csak egy ilyen vidám sorozat, ne vacsizzunk a nézése közben inkább. Bentonhoz ugrás, műtétet akarna magának szakítani, de beszól neki az egyik chief, hogy ne álmodozz faszikám, csuszti kis gyakornok vagy te még ehhez. Benton néz bután (ezt egyébként gyakran és magas fokon műveli). A vérhányós öregasszonyt Benton is megvizsgálja, hol lehetne felvágni, trancsírozni kicsit, leáll neki a szive (mármint a vérhányósé), kiütik, él, dobog. Azért amilyen dumákat itt megeresztenek, attól lassul a vérkeringésünk: "Kellesz nekünk", "Ne add fel". muhaha

A váróteremben Green doki közli az egyik hozzátartozóval, aki egy nagydarab férfiember, hogy meghalt a balesetben az apja. Kövér ember ideges lesz, üvöltözni kezd, aztán hozzávágja a falhoz Greent, majd zokog egyet a vállán. Jó kis szakma ez.
Orvosi pihenő, kávéznának, Benton dühöng, mert a nővérek megitták a kávét és nem főztek újat, végülis miközben hullahegyeket hánynak maguk körül tényleg kardinális probléma ez. Kissé el van szállva ez a Benton doki, bár törölné szájon egy nővérke. Tart egy jó kis lealázó hegyibeszédet Carol nővérnek arról, hogy ő megszakad a melóban, nehogymár ő főzzön kávét. Hát baszkikám, ha kávézni akarsz főzzél magadnak, nekem se főz senki, vagy fizessél egy kávéfőző asszisztenst ha annyira büdös. Idegesítő ez a pali. Green doki elviharzik a kórházi büfé felé, várja ott kicsiny családja, közös reggelizésre, idilli kép. Felesége figyelmezteti, hogy menjen el Dr. Harrishez, titokzatos szál on, nem értünk semmit, de Greennek szemmel láthatóan nem fűlik hozzá a foga, inkább visszablattyog életeket menteni és kioltani.

ÉS IGEN! A vágás után itt van mindannyiunk kedvence, Carter doki, kisgyerek még, alig harmad éves, keményített fehér köpeny, bénázik, csenget egy picit, a Nagy Orvosok néznek és ítélnek. Benton gyakornoka lesz. Kiderül, hogy fingja sincs semmiről, ami a sebészethez kell, merthogy eddig bőrgyógyászattal és pszichiátriával foglalkozott, még jó, hogy sebészgyakornoknak álltál kishaver. Véna bekötéséről, sebek össze- és végtagok visszavarrásáról lövése sincs, Benton gyorstalpalót tart neki, majd bedobja a mélyvízbe. Elvágott kezű nőt ráhagyja, mert őt elhívják, szerencsétlen azt se tudja hogy tartsa a tűt még nézni is rossz, kissé lesápad ő is meg a nő is. Nem úgy megy ez, hogy előbb a prosecturán gyakorlatoznak ezek a növendékek mielőtt igazi betegeket kezdenének szurkálni? Azt hiszem nem megyek többet orvoshoz a büdös életben.

Doug is kap egy gyakornokot gyereksebészileg, aki igen undok, nem akar barátkozni, azt hiszi annyira jó nő, hogy Ross doki ráizgult, azért ilyen kedves vele. Vizsgálóban elnyomott gyereket kérdezgetnek, akinek elnyomó az anyja, helyette válaszolgat, kipaterolják sürgősen, tényleg idegesítő. Gyerek vért hányt (ez most a sláger), gyomorfekélye van. Hát ilyen anyával nekem is az lenne az tuti. Vissza az vágott kezű nőhöz. Carter annyira nem tud semmiről semmit, hogy három hetet mond az összevarrt kezű nőnek, hogy jöjjön majd akkor varratszedni. Persze, hogy nem kell hozzá három hét, elég egy is. Ejnye Carter fiam, leülhetsz, egyes.

Nővérkék szekrényeinél járunk, Doug és Carol flörtölgetnek, kiderül, hogy jártak de már nem, nézik egymást bús kiskutya szemekkel. És kezdetét veszi az évadokon átívelő szerelmi szenvedéses vonal, ami valamiért minden ilyen kórházas sorozatban muszáj, hogy legyen, hogy a ragya rohassza le a forgatókönyvírók kezét ilyenkor. Carter láblövéses pasihoz megy. Egyedül! Vénát akar szúrni!! Egyedül!! Anyám. Miazhogy egyedül garázdálkodhat a kórházban? Ahogy azt vártuk, nem találja a vénát, összeszurkálja a pasit párszor, mire sikerül. Aztán meg rettetesen büszke magára, hogy megcsinálta, mi meg leizzadtunk hogy mikor lő egy kis levegőt a pali vénájába.

Ugrunk Greenhez, aki idős néger fickót vizsgál kettős látással, nincs neki más tünete, a doki elmagyarázza neki, hogy 200 dolcsi lenne, ha most neurológust hívna hozzá, úgyhogy menjen inkább haza és jöjjön, ha megint előjön a kettős látás. Fekete fickó felhördül, jön a "persze mert én néger vagyok, maga meg zsidó" duma, amitől az ember legszivesebben lefejelné az asztalt. Erre megkapja a neurológust, ha annyira ki akarja dobni a 200 dolcsit az ablakon, hajrá. Persze, csak azért mert néger. Előtér, szülő nőt hoz taxis, akinek már a taxiban beindultak a tolófájások, Green elkapja az arra ténfergő Cartert, hogy segítsen. Carternek kell visszanyomni gurulás közben a baba fejét, két láb között Carter kétségbeesett feje, jó kép!

Ross doki befut, le van akadva, hogy kint esik a hó, pedig március 17.-e van, globális felmelegedés rulez. Szülő nő nyom és visít, nem csukja be a szemét nyomás közben, ami hiba, így kiugrik a szemgolyód az erőlködéstől, hahó! Kijön a baba, legalább 2 hónapos egyből, semmi vér, csak kis magzatmáz, ahogy ez már csak lenni szokott. Itt szivesen bemutatnám a saját lányom születés utáni képét, aholis lila-kék színben játszott, tiszta vér és máz volt, de nem akarom borzolni az idegeket. Higyje csak a jónép, hogy ilyen kis bájos egy baba, amikor kibújik, nehogy elmenjen a kedvük a szaporodástól. Benton leszúrja Cartert, hogy mit szüleszt már itt, mikor ő sebész gyakorlatra jött, Carternek meg ragyog a feje, hogy végre valami hasznát is lehetett venni, megszavazzuk neki a Világ Leghatékonyabb Fejvisszanyomója címet.

Carter zsezseg, segíteni akar, nem pedig ebédelni, pedig Benton oda küldte. Benton lelkifröccsöl, hogy öcsi, akkor egyél, amikor lehet, kemény élet ez, lehet, hogy a vacsi kimarad. Na, ettől még Carternek is felszalad a szemöldöke.Küzdenek egy 13 éves meglőtt drogdílerrel, akit nem lehet lefogni, annyira vergődik, hogy jaj, utánam jönnek és megölnek, el akarok menni. Hát menjél, ha annyira el akarsz vérezni, mondanám én, de ők lebirkózzák és megmentik. Green doki megy az elegáns kórházba, a titokzatos Dr. Harrishez a titokzatos találkára. Persze semmi izgi, se egy agytumor se semmi, csak munkát ajánlanak neki, de ez egy punnyadós irodai meló lenne a sürgősségihez képest, csakhogy 120ezer dolcsi meg juttatások, meg szabadidő, család, hapiness és sunshine járna vele. Green őrlődik. Hogy min, nem értjük, én szélsebesen elfogadnám, nem sokat tűnődnék rajta.

Ross doki el van foglalva azzal, hogy most meg esik, pedig az előbb még havazott. Meteorológusnak kellett volna mennie nem gyerekdokinak. Dohányos pasi tüdejét átjuk, Susan nézegeti, elég szarul néz ki, 6 hónapod van hátra öreg. 14 éves kora óta 2-3 dobozzal szív/nap. Itt jön a népnevelő rész emberek, tessék odafigyelni, ha dohányzol csúnya rákod lesz! Dohányos pasi arra a 6 hónapra már nem hagyja abba a dohányzást, inkább elviszi a nejét a trópusokra. Igaz is, most már minek. Itt az erkölcsi tanulság, ne kezdj el dohányozni 14 évesen, mindenki tanuljon belőle. MOST! Nyomatékosan felhívják a figyelmünket, hogy Carol hazamegy, jó éjt Carol.

Jimmy fiú lenyelte anyu kulcsát, látjuk a röntgenen, anyu kulcsa Jimmy fiúban van bezony. Anyu kétségbe esik, nem tudnak bemenni így a házba, Ross doki nagyon röhög, anyu nem kicsit ideges. Szerintem se vicces annyira, hogy ma a kertben kell aludniuk, lehet, hogy egy pöppet én is berágnék rajta. Carter 13 éves kamaszlánnyal beszélget, aki szerinte terhes, ám a lány tagad. Benton doki jön, kideríti, hogy már pár hónapja no havivérzés a csajnál, már diagnosztizál is: méhen kívüli terhes. Dehát csak 13 éves! Na, ezért nem lesz sixxnek 13 éves lánya:) én mondjuk egy ultrahangot lehet, hogy még bevetettem volna Benton doki helyében, de persze ő a profi, szemmel ultrahangoz.

Krházi büfében meglessük Green dokit, ahogy a szikrázós dokinővel kávézgat, problémázik hogy menjen új állásba vagy sem, (menjél már, ember!) kicsit szidják együtt Green nejét, ebből lesz majd jó kis konfliktus még, én már látom. Csipogtatás, valami gáz van, szalad Green doki, Doug néz. Hozzák Carolt, aki öngyilkos lett, Ross doki úgy néz ki, mint akinek elvették a plüssmackóját. Miért Carol, ó miért? Doug néz, mindenki néz, szerencsétlen Carol kiterítve, kómában van, nem reagál. Valami veszélyes beavatkozást akarnak, amiből egy szót sem értünk, de bízunk Green dokiban, mert okos és bizalomgerjesztő arca van. Ross doki őrlődik, dehát még viccelődött is Carol. Én viccelődésre nem emlékszem csak a búbánatos kutyaszemekre. Szomorú zene, könycsepp legördülős.

Ugrás Carterhez, aki rosszul lesz az érkező sok véres embertől. Hát babám, rossz helyen jársz, ha nem bírod a vért, nézi a szemével emígyen Benton. Green lelket önt belé, lecke következik, ne fojtsd el az érzéseidet, mert tönkremész bele John. Kiderül Bentonról, hogy ő is állandóan rosszul volt az egyetem alatt, a kérges felszín nyápic belsőt takar. Carter ezt jól elraktározza és nem mulasztja el a gúnyos félmosolyt a szája szegletébe biggyeszteni, amikor legközelebb Benton genyázik vele. Greent követjük, aki sírós pasit vizsgál, legyen őszinte doki! Nyombélfekélyed van sírós ember. De ennek becsípődött, hogy neki bizony rákja van és mindjárt meghal, hisztizik ezen egy keveset. Green ettől lábrázást és viszketést kap: nem vagy rákos sírós ember, ne igyál, ne dohányozzál és jól leszel. Sírós ember néz a dokira, mint akinek kitépték a lábujjkörmét: normális maga doki, leszokni, ne már?! Jó, akkor haljál meg, ha ennyire gümőarcú vagy.

Ross doki babát vizsgál, állítólag kiesett a kiságyból, de verésre utaló nyomok vannak rajta. A bébiszitter hozta be, totál ki van borulva. Ross doki szalad a gyerekvédőkhöz, rögtön leveszi az infot, hogy itt nem ágyból kiesésről van szó. Én személy szerint tőből vágnám le a kezét annak, aki ver egy ekkora kisbabát, nem szaladgálnék a gyerekvédelemhez. Green égett combú bombanő főiskolást ápol le, kenegeti a combjait, az meg flörtöl vele nem is kicsit, konkrétan felajánlkozik neki, Green meg somolyog a nem létező bajsza alatt. Izgalmasak lehetnek az amerikai főiskolák, ha ilyen csajok jönnek ki onnan.

Hasűri vérzés, nincs aki megoperálja, mert midenki vagy nyaral, vagy bulizik a maradék két sebész meg épp operál. Benton gondol egy nagyot és majd ő megműti. Ezen mindenki leakad, mert ugye még csak gyakornok, neki ilyet nem szabadna, dehát a mi Bentonunk csak nem hagy ott parlagon heverni egy hasűri vérzést, nosza felszabdalja hamar. Szikét! És a vér spriccel, minden csipogni kezd (van itt egy csomó gép, ami azt mondja 'ping'). Nem találja a nemtudjukmit. Kotorászik a hasűri vérzéses hasűrjében, megtalálja a nemtudjukmit, megragadja és egyszerre csak már egy gép se mondja, hogy ping. Most ott állnak könyékig a széttrancsírozott emberben, fogják a nemtudjukmit és várnak egy igazi sebészre. Aki mikor megjön, elsőként jól letolja Bentont, hogy milyen ez a vágás már, aztán meg megdicséri, hogy milyen ügyes fiú. Mert így megy ez, ha szabálytalankodunk, életszerű, hehe. Benton doki örül és bemutatja nekünk az ő örülős kézmozdulatát, amit le lehet koppintani jól mert jó.

Bántalmazott kisbabához ugrás, anyu ideges, mert mit bőg a gyerek, Ross doki ideges, mert utálja ha bántanak babákat. Anyu tagad, Doug leüvölti a haját. Doug, én veled vagyok, hajrá! Cartert látjuk, amint épp fejet varr, ez az első betege, akinek nem fáj semmi! Carter révbe ér még a végén, meglássátok feleim! Váróterem, felvételi pult. Jerrynek fáj a torka, de senki se akarja megvizsgálni, még jó hogy egy kórházban dolgozik. Na szép. Green balra el aludni, Carter kidől a székeken, Benton is bevackolja magát az egyik üres vizsgálóba. Nem alszanak otthon sosem az orvosok? És 1 másodpercnek tűnő alvás után, már megint 6:30, kezdődik minden elölről.

30 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cattish 2007.06.24. 10:45:14

Tetszik, maradhat! ;-)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.06.24. 10:51:48

ez nagyon-nagyon jó volt!
a többi is jöhet!
lesz?

asztrov 2007.06.24. 10:55:35

túl hosszú, és a szófordulatok is túlontúl ismerősek... de ha tömörít, és behoz valami új(nak ható) narratív blickfangot, akkor maradhat. (mintha számítana ez bármit is.)

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2007.06.24. 10:57:08

hű, ez inkább novella mint hogyvolt. ennyi minden történt az első részben? mintha az egész első szezon lenne. :)

"új(nak ható) narratív blickfangot" - ezt így nem értem, írjon időrendben visszafelé? vagy vegye fel a semjén zsolt-szubjektívet?

asztrov 2007.06.24. 11:45:15

új(nak ható), sajátos szókészletel bíró írói elbeszéléstechnikát... így jobb?

asztrov 2007.06.24. 11:47:23

tök mindegy, csak azt akartam írni, hogy olyan, mkintha a sixx-kiricsi-szabózé írta volna. mondjuk ha az index-konformitás a cél, akkor ez "überkirály-rulez".

sixx · http://comment.blog.hu 2007.06.24. 12:18:30

nem instruáltuk zaphodot semmire, így ír.

winnie 2007.06.24. 12:29:05

nem rossz, de iszonyatosan didaktikus, lépésről-lépésre megy és ezért unalmas. olykor csúnya szóismétlés is akad(engem nem zavar:), de ez "Nyombélfekélyed van sírós ember", egyértelmű sixx-hommage.

a lényeg, hogy nem hogy jelentről-jelenetre van a cucc, hanem még ennél is részletesebb, ami nem tesz jót neki, mert olykor ugrok 4-5 sort és kimaradnak az igazán jó sorok. ki a felesleggel, zaphod és meglesz a piros pont.

Robson bá 2007.06.24. 13:06:06

"Carter doktor, ha nem tévedek".
Amúgy a vasárnapi uborkaszezonra tökéletes.

dreamland12 2007.06.24. 13:11:25

márpediglen ez jó és kész...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2007.06.24. 13:18:30

Olvasmányos, vicces - de kegyetlenül hosszú... :(
A jól ismert "a kevesebb több" elv mentén, feleekkorára nyírbálva szvsz a poénok is jobban ülnének.
Ettől eltekintve viszont határozottan pofás, várom az 1x02-t! ;)
Hajrá Zaphod!

cz4eva 2007.06.24. 13:23:30

Ez nagyon jó volt! Jól is van megírva, meg a sorozatot is nagyon szeretem! Még, még, még!!!

kalapocska 2007.06.24. 14:11:07

tiszta spoileres...neki meee szabad?
lehet hogy van ai meg nem latta a kovetkezo tizvalahany seasont.

mizrolist 2007.06.24. 15:36:54

Aki szerint hosszú, az emlékezzen rá, hogy ez normális pilot epizód, emígyen dupla hosszúságú :)

sixx · http://comment.blog.hu 2007.06.24. 16:04:16

nem az volt, ha jól emlékszem, sima 42 perces.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.06.24. 17:00:50

Nekem is teccik, gratulálok.de hosszú!

Netizen 2007.06.24. 18:38:08

Vasárnap van, időm is, úgyhogy ráértem végigolvasni. :o)
(Ezt azoknak, akiknek túl hosszú volt.)
Tömören: tetszett, hajrá, zaphod.
Hosszabb kritikát majd akkor-ha esetleg-veszem a bátorságot, és írok "hogyvolt"-ot.

Aki 2007.06.24. 19:18:27

Hosszú. Talán ha nem minden szereplőt akarnál egymás után lehülyézni, rövidebbre lehetne fogni. Válassz ki részenként mondjuk kettőt, akit szídsz.. (És akkor időnként megúszná egy-egy kedvencem :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.06.24. 21:30:36

Sztem kifejezetten szórakoztató volt. Ötös.

etiop 2007.06.24. 22:02:28

Benton örülős kézmozdulata, az az, ami a főcímben van?

Mostly Harmless 2007.06.24. 22:08:36

tényleg jó volt, jöhet a többi.

toi 2007.06.25. 07:45:03

tetszett, jó volt:)
ez mikor volt? mármint nálunk.
94,95,96? tudom, utánanézhetnék, de ha a lustaság fájna... :)

Dorkapa 2007.06.25. 10:08:59

Hosszú. Depersze nem rossz...
Meg szpojleres, határozotan érezhető, hogy az író már látta a köv. részek tucattyát, vagy mégtöbbetis.
És hiányolom azt a pár apró szösszenetet, amitől igazán kiemelkedő és egyedi lenne: pár apró mozdulat, gesztus tisztán szerző általi magyarázata, aminek - vélhetően smmi köze a valósgához - delegalábbvicces!
Hajrá!

szikra 2007.06.25. 12:38:57

Első rész? dehogy , első évad.

mignon 2007.06.25. 20:36:01

én már vacsiztam vészhelyzet közben...ééés bennmaradt! :)
Carteren meg szétröhögtem magam ebben a részben!

egyébként jó ahogy ír, csak hosszú!

TexasRanger · http://www.cadillacdesert.blogspot.com 2007.06.25. 22:40:13

nekem tetszik :)
persze én a TWOP 12-13-oldalas novella-plusz-kommentár jellegű hogyvoltjait szoktam olvasgatni ha lemaradok vmiről szóval nekem nem tűnt túl hosszúnak. és bejön ez a fajta szarkasztikus humorkodás. csak így tovább!

zolo 2007.09.27. 10:46:54

Bakker E! Ez klafa:-))
Remélem a vogon költőnk is megnézi:-)

vica_eva 2007.09.27. 11:35:08

Király volt! Az eleje talán kicsit döcögős, de aztán jól belejött az írásba.
Gratu zaphod, csak így tovább! :)

a vogon költő 2007.09.27. 12:46:23

Itt vagyok.
Tetszett. Nagyon. Köszi.

Bors 2007.09.28. 08:30:33

EGSZ!

Hogy ez nekem mennyire tetszett!
Főleg a tündéri 2 hós újszülött.

Tovább is van, mondod még?
süti beállítások módosítása