Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hogy volt: Firefly 1x02 - Pilot 2/2

2007. június 18. 09:19 - sixx

Naszóval ott hagytuk abba, hogy Mal rálel egy karikába tekert nőre a nyikhaj csomagjában, az ügynököt lefogták, Kaylee meg a műtőben, mert hasba lett lőve. Kapitányunk csak néz, amit megértünk, mert jónő fekszik a bőröndnek álcázott hűtőkamra szerű izében. A doki ideges, mert nem kellene felkelteni a csajt, akiről Mal azonnal azt feltételezi, hogy valami peremvilági perverz vénembernek szállítják kurvának, pedig nem: ő River, Simon húga, aki láthatóan elég rosszul ébred - mi sem éreznénk magunkat sokkal jobban, ha egy Samsonite-utódcég fémskatulyájából rángatnának elő minket pucéron.

Simon vesz egy nagy levegőt, és kitálal: ő nagyon okos ember, kiváló orvos volt, de Riverhez képest ez semmi, mert a csaj annyira okos, hogy csak na. Matek, zene, tánc, elméleti fizika - mindent tud, na. Simon arca szinte ragyog, miközben a húgról beszél, de aztán elkomorodik, mert eszébe jut a folytatás. 14 éves volt a lányka, amikor a kormány egy nagyon okos gyerekeknek fenntartott iskolájába bekerült, ahol mindenféle rossz történt vele. Segítségért folyamodott Simonhoz, aki lefizette az őröket, és kihozta a csajt - két év kínlódás után.

Összeesküvés van a háttérben: a kormánynak River agya kell, Simon egy földalatti szervezet segítségével és a már említett pénz ráhatásával kiszabadította, és most itt vannak a hajón, aminek Mal kurvára nem örül, mert van neki baja elég, már csak az hiányzik, hogy egy kormányprogramból kimenekített tinilány miatt baszogassa a hatalom. Wash szerint a Szövetség nemigen kapta meg a kém üzenetét, így Mal dönt: leszállítják az árut, aztán majd látjuk hogyan tovább.

Ami Simon sorsát illeti, ha Kaylee túléli a műtétet, akkor a következő bolygón kiszállhatnak, ha nem, akkor sokkal hamarabb. Mal nem viccel, ez máris látszik. A legénységnek nem nagyon tetszik a dolog, de uff, Mal beszélt, és  kész, még az sem hatja meg, hogy a kurtizán (akibe pedig szerelmes ezerrel) távozással fenyegeti meg. Simon nem nyugszik és azt bírja mondani, hogy Mal biztos a Szövetségnek dolgozik - na ezért jól pofán lesz vágva.

Mal kihallgatja a kémet, illetve átadja a feladatot Jayne kollégának, aki szerint a kínzás az ijesztő, és ezen az úton akar elindulni. A szövetségi először hazudik, utána meg akarja vesztegetni, mégpedig nem is kevés lóvéval - úgy látszik River igen fontos személy. Közben Wash egy teherhajót pillant meg a hajó előtt nem sokkal, de ez nem jó hír, mert Harácsolókról van szó. A hír hallatán mindenki összeszarja magát, csak mi nem, mert még nem tudunk semmit ezekről a népekről.

Kérem szépen, a Harácsolók, ahogy azt Zoe oly plasztikusan elmagyarázza Simonnak, kissé elvadult népség, akik ha elkapják a Serenity-t, akkor megölik a legénységet, lenyúzzák a bőrüket és megeszik a húsukat - és nagyon szerencsés esetben ebben a sorrendben. Most már mi is félünk. Miközben a hajón mindenki imádkozik, az ellen szépen lassan a Serenity mellé ér (vagy hatvanszor akkor a hajó persze). Feszült  pillanatok következnek, de a gonoszok nem változtatnak irányt, meg van úszva a  dolog. Egy kis infó: a Harácsolók ilyen messzire még nem merészkedtek, hm.

Kaylee magához tér, azaz Simon nemigen kerül a zsilipbe idő előtt, ami nem baj, mert egyelőre messze érdekesebb karakter, mint mondjuk a tiszteletes. Dokikánk a kurtizánnak önti ki a lelkét, de mire mondjuk dugásra kerülne a sor, megjelenik Mal, aki a biztonság kedvéért beledörgöli Simon orrát abba a ténybe, hogy a River mentőakcióval mindenkit életveszélybe sodort, aztán iszonyú komoly képpel odavágja neki, hogy egyébként is, Kaylee meghalt, készüljön a zsilipelésre.

Kaylee jól van persze, ez Mal fekete humorának egyik manifesztációja volt csupán, fene a vicces kedvit. A legénység sír a röhögéstől a hídon, miközben Simon majd' infarktust kap a tiszteletessel viccelődő Kaylee láttán. A vidámkodást egy üzenet szakítja meg, az a nő hívja Malt, aki annak idején belelőtt, de hagyjuk a múltat mondja Mal, ki emlékszik már rá. A nő hajlandó átvenni az árut - legalábbis ezt állítja. Mal ezzel szemben meg van arról győződve, hogy megint le akarja lőni. Jayne javaslata: lőjünk mi először. Nem is olyan rossz gondolat. Közben a fogoly kezdi elrágni a köteleit, baj lesz itten hamarosan.

Leszállás a Whitefall bolygón bendzsómuzsika hangjaira, ismét átmegyünk full westernbe, a kies környék pont olyan, mint egy Gojko Mitic film díszlete, csak a statisztaként alkalmazott jugoszláv alkoholcsempészek hiányoznak lóháton. A jövőben nincs betyárbecsület, Mal elásatja a cucot Jayne-el, majd felvázolja, hogyan fogják őket kinyírni a kedves öregasszony sameszei, még a mesterlövészek fészkét is megmutatja. Okos ember ez a kapitány, de nincs más választása: a Szövetségtől elcsaklizott cuccokat nem lehet másképp elpasszolni. Zoenak nem tetszik az üzlet helyszíne, de ez van.

A hajón közben kiszabadul a geciember, és leüti a tiszteletest. Milyen családból származik ez? Odakint megérkeznek a hiányolt cseszlovák diafilmszínészek, lovon, cilinderben, egy rémséges öregasszony vezetésével. Patience a neve a néninek, és valóban mesterlövészekkel figyelteti az áru átadásának helyszínét. A hajón a geciember telefonozna, mert van neki egy kellemes PDA-ja (ilyen felbontású képernyőt akarok én is), de nem csatlakozik a cucc, így inkább szétveri, és pisztolyt ragad. Azzal nem lehet telefonozni, de valamire csak jó lesz.

Mal megmutatja a néninek a cuccot és mi is megtudjuk hogy ételkoncentrátum, fehérjében gazdag izé, amin elél egy család sokáig, vagy mi. A cselekmény kezd felpörögni, mert River is magához tér, és szemmel láthatóan nincs jól. Simont keresi, de az ügynökre lel, aki elfogja, ugye, hogy jól jön az a pisztoly. Mal megkapja a fizetségét, de a néni inkább visszavenné tőle, na ebből lesz a lövöldözés, amiben Zoe kap egy gyolyót a mellébe. A hajón Wash és Simon kellemesen eldumcsiznak, nem itt kéne kiszállnod a húgoddal, te gyerek, mondja Wash. Jaj, tudok én magamra vigyázni, válaszolja a sebész, és ekkor két dolog is történik: Kaylee kaputelefonoz, hogy a geciember elvitte Rivert, és megszólal valami riasztó a hídon, aminek Wash nagyon nem örül.

Odakint lövöldözünk tova, Mal és a mesterlövésszé avanzsált Jayne állja a sarat, mivel Zoe ugye a porban hever. Simon utoléri a rakteret nyitogató geciembert, ráugrik, mire az elejti a fegyvert. Zoe nem halt meg, Mal viszont megsebesül, mert a vénasszony vállon lövi. Mal egy kicsit ideges lesz, kilövi a nő alól a lovat, elveszi a pénzét, és távoznak, de van egy kis gáz: a Harácsoló hajó, amivel korábban találkoztak, követte őket, és most itt van a bolygó légterében, Nabazmeg.

Wash bemondja a hangosbeszélőbe, hogy a járat egy percen belül indul, Simon fegyverrel fenyegeti a geciembert, Mal kapitány kis csapata pedig lovon halad a hajó felé. A Harácsolók egyre közelebb érnek, kezd izgalmas lenni a dolog. Amikor Malék beérnek a hajóba, Simon egy pillanatra nem figyel, így a geciember felkaphat egy pisztolyt, és máris lő, de nem talál, muhaha. Ismerős helyezet, geciember+pisztoly tartja fogva Rivert, de mire elmondhatná az ilyenkor szokásos fenyegető beszédet, beviharzik Mal, lépést sem tévesztve előveszi a pisztolyát és kajakra fejbelövi, majd megy tovább a hídra, mintha semmi sem történt volna. Eszméletlen király jelenet volt.

Most jön a melenkülés, ami annyira nem egyszerű, a Harácsolók hajója nagyobb, gyorsabb, van nekik ilyen mágneses izéjük, amivel el tudják kapni a Serenityt, így Mal arra utasítja a kurtizánt, hogy vigye a civileket a kis hajójába, és ha gáz van szálljon ki a buliból. Kaylee és a tiszteletes a hajtóműveket bűvöli, hogy miért, nem lehet tudni, de fontosnak tűnik. Malnek menet közben ötlete támad, valami nagyon őrült és kétségbeesett dolog, ami az ilyen jelenetek dramaturgiája alapján MAJDEM nem jön össze, de aztán mégis. Annyiról van szó, hogy a Serenity hajtőművei megfordulnak, így elszáguld a Harácsoló hajó mellett, begyújtja a hiperhajtóművet vagy mit, és elégeti az ellent. Jól néz ki a dolog.

Megmenekültünk, mindenki mosolyog, Wash és Zoe megy dugni, Mal a hajót "vezeti", a tiszteletest a hetéra tutujgatja, Simon pedig Riverrel kommunikál, ami csak elsőre tűnik egyszerűnek, jól kivan az agya a csajnak. Mondjuk megszólal, ami nem baj. Jayne és Mal pont Riverről beszélgetnek, vajh hogy került ki a geciember a cellából, Jayne? Csak nem megvesztegetett? Hát, nem fizetett eleget, mondja a másik, ennek is van bőr a pofáján. Simon érkezik Malhez, hol hajít ki minket, kapitány? Hát, fiam, sehol, mert nekünk kell egy hajóorvos, te meg az vagy, oszt ha betartod a szabályokat, akkor maradhatsz. Simon kissé aggódik, de Mal megnyugtatja: ha ki akarlak majd nyírni, nem álmodban teszem, hanem szemtől-szemben. Mal Reynolds kapitány tisztességes ember.

20 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

linduc (törölt) 2007.06.18. 10:59:10

milye helyett mije... amúgy tetszett :)

sixx · http://comment.blog.hu 2007.06.18. 11:11:41

hát ez durva, hogy lehetek ekkora címeres fasz, na mindegy, talán a hajnal 3 órás időpont tette.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.06.18. 11:50:59

Sixx ebből ne csinálj gondot, Tuskó Hopkins levelei Tatjánához?, na ugye!

Borisz 2007.06.18. 17:34:43

csak meg kéne nézni ezt megint :)

EasyFriend 2007.06.18. 18:00:26

Persze a buzi szolgáltatómnál is mikor menjen el a Viasat, ha nem a vasárnapi scifiblokk elején...

sixx · http://comment.blog.hu 2007.06.18. 21:57:02

anak: annak mondják a magyar szinkronban...

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.06.19. 08:49:59

Tuskó Hopkinsz 2007.06.18. 15:24:29

miért nem Te voltál? akkor valami Puskin?

bwire 2007.06.19. 09:10:55

hehe:) ez a 'hogy volt' már jól sikerült, sixx újra a régi!:)

titok84 2007.06.19. 15:56:44

Kicsit "előrementem" a filmmel, a pilotok nem győztek meg. Viszont már a következő is sokkal jobb epizód. Nálam még nem a Battlestar szintje, de azért nézhető, sőt inkább jó.

uraal 2007.06.19. 18:05:28

"Harácsolók".

Bazz, ez lett a magyar szinkron? :(

dr. bodri 2007.06.19. 18:12:07

a vége még jobb, lesz, megnéztem az összeset..+készül a köv sorozat, elég nagy nevekkel. sajnos a főszereplők közül csak kayle maradna...

macislum 2007.06.19. 19:42:21

Amit harácsolók-nak fordítottak, annak mit modanak eredetiben?
Raiders?

macislum 2007.06.19. 19:46:44

Harácsolók = raiders?

Kobaljov 2007.06.19. 20:12:41

harácsolók=Reavers

ez fordítási, nem szinkronprobléma

macislum 2007.06.20. 20:08:06

Köszi Kobaljov! Egyszerűen nem értettem, mit mondanak.
süti beállítások módosítása