Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x11 - Hétfő 7 óra, Ferenc (3)

2014. november 11. 13:00 - Zsoofka

Ferenc előző ülése itt

Hétfő van, a változatosság kedvéért András épp lecseszi Juditot, mert késve jön a gyerekért. Az ajtóban Bence összefut a szupertitkos pácienssel, Ferenccel. Jáj micsoda indiszkréció.

0.png

Ferenc rögtön az elején milliónyi infót közöl velünk. Volt Dániában, de nem csekkolt ki, azt hitték politikai okok miatt elmenekült az országból. Kac. Nem bír belépni a számítástechnikai rendszerükbe (kormány? frakció?), talán rossz a jelszó, vagy esetleg kitiltották? Az ingatlan-ügy még nem ült el, sőt eszkalálódott.

Na de menjünk szép sorjában: Szóval emberünk elment Dániába. Dargay néma egyetnemértéssel veszi ezt tudomásul. Az inkább a nagyobb baj, hogy Ferenc nem lett sem nyugodtabb, sem boldogabb ettől az úttól. A férfi úgy érzi, végképp elvesztette a lányát. „Elengedés-tanfolyam”, agymosás. Mind-mind szitokszó a férfi szájából. Önmagunk megismerése = előző életünk megtagadása? Mit jelent egyáltalán önmagunk megismerése: önzést vagy a világ jobb megismerését? Rébuszok ezek, András próbálja konkretizálni a bajt. De ehhez nincs most Ferencnek türelme. Inkább témát vált. András azonban ragaszkodik a konkrétumokhoz: a tüneteket látja, a vele szemben ülő férfi majd felrobban, olyan ideges. Jó lenne kibogozni mi miatt. Mert az elképzelhetetlen, hogy az őt ért hatások összeadódnak és úgy általában ideges? Végül a lehetséges alternatívák közül (szekta, politika, önmaga) a legutóbbiról kezdenek beszélni. Folyamatos önvizsgálatot tart, talán ő is hibás valamiben…

De nem tud leszakadni a dániai útról, magyarázkodásba kezd: a lánya befolyásolható teremtés, mennie kellett megmenteni. Ráadásul az utolsó héten már nem csak telefon, email sem jött tőle. Az anyját bezzeg háromszor is felhívta Kata és ez így együtt nagyon fájt a férfinak. Sőt: képet küldött tiktokban Anyukának, az meg béna, nem bírta megnyitni, Ferenc segített neki. Pedig a lány úgy címkézte a képet, hogy apának tilos látnia. És mi volt a képen? Nem, nem egy szexjelenet, csupán egy fénykép a lányról, amin annak új, rövid frizurája látszik. Tényleg ekkor a tragédia az? Tényleg ebbe is bele kell szólnia egy apukának?

A férfit szíven ütötte az új hajviselet, a képet a lány lázadásának újabb bizonyítékaként értékeli. Koppenhága úgy amúgy nagyon tetszett Ferencnek, de persze a „szekta” a város buli-negyedében volt, sok kurva, drog és kocsma társaságában. A lány sokadmagával egy lepukkant épületben lakik. De a legnagyobb baj a szektavezérrel - a lány csoportjának vezetőjével - van,aki egy 50 év körüli pasas.

1.png

A lány nem örült a felbukkanó Apukának, Apuka nem örült a lánya szemében megcsillanó új fényeknek. Ferenc elég kitartó fajta: ahogy megérkezett rögtön átvette a hatalmat Kata életében, mintegy kimenekítette a szekta épületéből, sőt még a kerületből is. Kivett egy 5+ csillagos hotelszobát és míg a csaj meditált a csoportjával, annak cuccait (bugyi, fogkefe, pizsi) átvitette a hotelszobába. Hát persze, hogy kiakasztotta ezzel lányát. Kedves Ferenc: a cél nyilvánvalóan jogos – fél éve nem látott lányával szeretett volna kettesben tölteni pár napot – na de az eszköz megengedhetetlen. Pont ugyan azt csinálta most Katával, ami elől a lány egész Dániáig menekült és ami miatt azóta is csak Anyukával kommunikál….

Sikerül annyira kiborítania a lányát, hogy az minden eddigi sérelmét a fejéhez vágja, sőt, közli vele, sose fog hazajönni, mert Apuka nem hagyja élni. Ferenc csak hebegett, habogott, még egy albérlet lehetőségét is felajánlotta Katának, csak legalább a szektától szabadulnának meg, de a csaj ezt is beleavatkozásnak minősítette és mereven elutasította. Ferenc most már végképp úgy érzi, el fogja veszíteni a lányát, illetve lehet, hogy ez már meg is történt, múlt idő.

Most már végre Dargayn a sor: Drága uram, mondja neki lassan, hogy megértse: maga szereti irányítani kapcsolatait (a telefonszétszedés és az irreálisan korai időpont okán a vele való kapcsolatot is beleértve) és basáskodni. Ha meg ez a partnereknek nem tetszik, akkor hajlamos kiborulni. Maga szerint biztos normális dolog fogni a lánya (intim) dolgait és átköltöztetni egy új helyre? Noooormális? Nyilvánvaló, hogy egy ilyen attitűddel rendelkező embernek nem gyere be a hippinegyed Koppenhágában. Mint ahogy az is az, hogy a lánya pont ezért választotta ezt lakhelyéül. Mert más, mint amilyen körülmények között eddig élt és mert Apuka ott nem uralkodhat. Ferenc még mindig nem érti mi történt. Kata, jó gyerek, mondja, nem az a lázadó fajta. A férfi a lánya kiutazásának előestéjét idézi: a csaj sírt, zokogott, amiért elmegy. Búcsúzott, mert talán már akkor érezte, ez az elválás nem 2 hétre, nem 2 hónapra szól, talán örökre. Szereti az apját, de ez kevés: élni akar és ehhez el kell engednie őt. „A gyerekek vendégségben vannak nálunk” magyarázza szép hasonlattal András egy nagy sóhaj kíséretében. Kata levágatta a haját, ezzel akarta jelezni, el akarja vágni a köldökzsinórt végre.

2.png

Na ezt már agyonmagyaráztuk és szerencsére nem csak én gondolom így. Ekkor ugyanis a forgatókönyv egy új infóval lát el bennünket, ami talán majd árnyalni fogja az eddig meglehetősen egysíkú képet. Kiderül, hogy Dargay mondatai erősen hasonlítanak a szektavezért gondolataihoz, de kiderül az is, hogy ezt a férfit („Moór Karcsi”) Ferenc jól ismeri: haverja volt a rendszerváltós időkből. Egy ilyen témájú nosztalgia-buliba vitte el Ferenc Katát és a csaj ott ismerte meg a férfit. Nocsak. Gondolom Karcsi lesz az „úgymaradt” ember, aki lázadó volt és az is maradt, aki külföldön keresi a boldogulást. Úgy általánosságban már – nem épp pozitív felhanggal - Ferenc mesélt  e figurákról, most egyikük testet is ölt. Szóval Kata megismerte ezt a férfit, akit aztán egészen Dániáig követett.

Ferenc kiakad a „vendégség” elméleten, kikéri magának, ő nem vendégségben volt a szüleinél. Dargay kap az alkalmon és a politikus gyerekkoráról kezd el kérdezősködni. Ő jó gyerek volt, mondja, sose mert veszekedni a szüleivel. Főleg nem úgy, ahogy Kata tette vele a szállodában. A férfinak aznap éjjel újabb pánikrohama volt, a szoba gyerekkori emlékeket idézett fel benne, álmából felébredve hirtelen azt sem tudta hol van. Aztán még egyszer elment a szektába. Távolról figyelte a tábortűz mellett éneklő lányt, újabb pánikroham jött és ment, mert hirtelen rájött: a csaj remekül érzi ott magát, nem is kell megmenteni. Ezt nevezte önzésnek korábban: hogy lehet, hogy Kata boldogan énekel, miközben ő belehal az aggodalomba? „Nincs rám szüksége”- mondja Ferenc rezignáltan. „Fölöslegesen mentem el.” Végül el sem búcsúzott, csak üzenetet hagyott és hazajött. Ez utóbbi tettét Dargay a józan ész első megnyilvánulásának nevezi (nem szó szerint), képes volt otthagyni a csajt újabb műsor nélkül, nem terhelve tovább a kapcsolatukat. Talán így  – egy idő múlva, ha lehiggadnak a kedélyek – még meg fogják találni egymást. Újraépíthetik a kapcsolatukat, mint két egyenrangú ember, akik történetesen apa és lánya.

3.png

De aztán mégsem ilyen egyszerű ez Ferencnek. Alig fejezi be Dargay a dicsérő összegzését, a férfi már megint ott tart, beszélni akar a lányával – a pszichológus nem tartja ezt jó ötletnek, korai még, időt kell hagyni, mondja ő, én meg azt, hogy uncsi. Hagyjuk már ezt. Ferenc is úgy gondolja elég volt, persze ő Dargay belepofázását unja, én meg a témát. Némán elkezdi összeszerelni a telefonját, menni készül. De András nem áll le, tovább mondja a mantrát: hagyjon időt Katának, ne zaklassa. „Semmi visszafordíthatatlan nem történik, csak távol él magától.” Talán Ferencnek is jobb így, könnyebb az elszakadás. Közben a telefon életre kel és kb. tízet pittyen. Hiába: lehet, hogy Kata elvan Ferenc nélkül, de az ország összeborul, ha ő egy fél órára offline. Olyannyira fontos ember, hogy még onnan, a kanapéról telefonálásba kezd. Megint az informatikai problémával kapcsolatban beszél, úgy tűnik több lesz az, mint egyszerű szoftverhiba. Szerintem emberünk végképp kegyvesztett lett és nem férhet hozzá valamilyen adathoz. Mi lesz, ha nemcsak a családja felett, de a politikában is elveszíti uralmát? Jövő hétfőn kiderül, mert most nem mond többet, lesújtva távozik.

33.png

Miután elmegy, András is a telefonja után nyúl és tárcsáz. Mint Virág esetében, most is csak az üzenetrögzítőig jut, de most épp Rékát hívta. A rámondott szövegből kiderül, őt sem sűrűn keresi a lánya… A pszichológus próbál minél kevésbé szemrehányó lenni – mintegy betartani saját jótanácsát és nem lelkiismeret furdalást okozni lányának - de visszahívást kér…

Címkék: terápia
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sosemvolt királylány 2014.11.11. 13:22:20

Mind a két évadot folyamatosan követtem, követem, imádtam az eszmefuttatásaitokat itt az oldalon, és most végre én is rászántam magam, hogy hozzászóljak.
Ferenc szála unalmas. Nem a részek unalmasak, félreértés ne essék, a dialógok ragyogóak és Máté Gábor egyszerűen fantasztikus ebben a szerepben. DE a sztori alapjáraton nem érdekel. Ilyet sokat láttam már az életben, a rátelepedős szülők a legrosszabbak a földön, nem is győztem mindig hálát adni, hogy az enyéim mennyivel modernebb felfogásúak voltak ebben a tekintetben. Nálunk lehetett ellenkezni, egyetnemértés esetén értelmes vitát folytatni, érvekkel meggyőzni a másikat. Bár a testvéremet nem, engem mindig is kis felnőttként kezeltek, és én ezért mindig is hálás voltam (legalábbis onnantól kezdve, hogy ezt felfogtam és megértettem :)) Mindazonáltal tartom, hogy nem az a megoldás, hogy a világ különböző pontjaira szakadunk el a szülőktől, és 100-1000 km-ről arrébb mondom meg nekik a tutit, hogy mit hogyan kellett volna csinálniuk, hogy még reagálni se tudjanak, vagy ha igen, a reakcióikat csak halljuk, ne lássuk. Ne lássuk, hogy nekik ugyanúgy fájhat, mint nekünk, hiszen ők meg vannak győződve arról, hogy mindent jól csináltak...és ezért nem lehet hibáztatni őket. Valószínűleg ők is mintákat követnek, amelyek az ő esetükben működtek (bár lehet, hogy Ferenc esetében itt még érdekes dolgok is kiderülhetnek), és ezeket próbálják alkalmazni.
Most, hogy végiggondolom, amiket leírtam, nem is unalmas ez a szál, inkább csak egy felesleges görbetükör, mert aki olyan, mint Ferenc, az vele ért egyet, aki meg Kata-féle, az vele.

Zsoofka 2014.11.11. 13:35:12

@sosemvolt királylány:
Kedves Királylány! Örülök, hogy írtál! Üdv a klubban! :)
Igen, egyetértek. Ez eddig egy "átlagos" sztori, amolyan szomszédcsaládos, de szerintem lesz még itt csavar, gondolok itt Ferenc és Karcsi viszonyára még a rendszerváltós időkből. Szerintem Ferencnek komoly múltja van, mondjuk ügynökmúltja... Meglássuk :)

sosemvolt királylány 2014.11.11. 13:40:50

Ferenc és Karcsi viszonyában az a kettősség lesz szerintem inkább érdekes, hogy amíg Ferenc tovább tudott lépni ezen az időszakon, Karcsi "úgy maradt", és ezt Ferenc nem tudja elfogadni. Bár az is lehet, hogy eltudná, ha Kata nem lenne a képben.
Az ügynökmúlt érdekes feltevés, de a rendszerváltáskor is voltak olyan mutyik, amelyekhez ha köze volt, annak is lenne egy diszkrét bája.
Pontosítok: Ferenc szála érdekes lesz, amikor végre elfelejtjük a Kata körüli elmélkedést, és sokkal inkább Ferencre mint politikusra vagy Ferencre mint fiatalra fogunk fókuszálni. Szerintem nem Kata itt a gond, ő csak egy lenyomata a gondnak.

Zsoofka 2014.11.11. 13:45:24

@sosemvolt királylány:
Az ügynökmúltra azért tippelek, mert amikor az író-barátja temetéséről beszél, azt mondta ügynökvád érte, és lehet, hogy az volt, de attól még lehetett jóember...

sosemvolt királylány 2014.11.11. 13:49:58

És ha csak személyesen érintett, de nem ő az? Hogy azért van megijedve a párttársak reakciójától, mert egy hozzá közel álló esetében már végig kellett néznie ugyanezt? Nem akarok mindenáron ellentmondani ám :)

Zsoofka 2014.11.11. 13:53:58

@sosemvolt királylány:
Nyugodtan mondja ellent :) Szóval szerintem a párttársak most kilökik magukból (mert ő lesz a bűnbak, mert gyenge és mert attól félnek, ha nem lökik ki Ferencet, Ferenc fog lépni a mutyi ellen) és akár a múltját is felfedhetik. Szerintem az lesz a gáz, hogy "belülről" fogják támadni. Mint ahogy már törölték a jelszavát is... Gondolom,

foxwiththegloves (törölt) 2014.11.11. 14:13:22

Ezzel a szektadologgal nem tudok mit kezdeni, nem értem a változtatást az önkéntes, karitatív munkához képest. Teljesen más, ellenszenvesebb, önzőbb irányba viszi a lány karakterét, az egész viszonyrendszert köztük felülírja. A hétfő nem nézős.

sosemvolt királylány 2014.11.11. 14:21:27

Kata csak választott egy szélsőséges megoldást, hogy eltávolodjon az apjától, legalábbis szerintem ebben nincs több. Nem szimpatikus Kata karaktere, de mint tudjuk, csak akkor ismerjük meg azokat, akikről a páciensek beszélnek, ha őket is látjuk "személyesen". Lehet, kevésbé reagált indulatosan vagy a jókapcsolatukra fenyegetőleg, csak Ferenc élte meg úgy.
süti beállítások módosítása