Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Divide - Az ítélet ára 1x01 – The Ways Men Divide

2014. november 07. 11:00 - sixx

Screen Shot 2014-11-06 at 20.15.41.png

Nietzsche idézettel nyitunk, és egy Nietzsche-kötetet olvasó szőkenővel, akin még szemüveg is van, ezzel mindenkinek nyilvánvaló, hogy okos, hiszen az amerikai sorozatok karakterizálásában a szőke szemüveges nőről csak nagyon ritkán derül ki, hogy drogdíler, annál gyakrabban ügyvéd, orvos vagy biológus. A csaj egy kricsmiben pultos, mert az ügyvédi iroda nem fizet neki eleget, ezért érdemes volt felvenni a diákhitelt. A kocsma tulaja elzavarja, mert ilyen érző szívű, idősebb nő, és inkább korábban bezár, hogy a csaj tudjon a másik állására koncentrálni. Philadelphiéban vagyunk, a környék elég lepukkant, a csaj autója egy rom, a ruhája turkálós.

És jön a kontraszt is, egy jó öltözött fekete faszi mutat be egy nőt egy bazinagy jónőt ábrázoló poszter előtt, mert ő lett az Év Nője. A poszteren mellesleg a felesége van, próbálna valami rosszat mondani rá, agyon is vernék otthon. A közönségben láthatóan jól eleresztett népek ülnek, meg a Drótból az egyik szereplő, az amelyik miniatűr bútorokat rakott össze két nyomozás között, és olyan mély hangja van, hogy ha csak beszél, elélveznek a nők tőle. Miközben beszél, visszaugrunk a szőkenőre, aki az ügyvédi irodában ül, és igen, a berendezés lepukkant, a nő egy három generációval ezelőtti Macbookon dolgozik, mint az állatok, komolyan, hogy lehet így élni? A gépen egy videó megy, amiben a Drót egy másik színésze, Chris Bauer bandukol rabruhában, mert legyilkolt egy családot és ezárt 3 hét múlva kivégzik.

Screen Shot 2014-11-06 at 20.15.57.png

A kedvünkért gyorsan hogyvoltozzák az ügyet: a fekete Butler-családot két férfi mészárolta le 12 évvel ezelőtt, egy gyerek túlélte, ő volt a koronatanú, az egyik gyilkos életfogytot kapott, a másikat halálra ítélték.

Az ügyben eljáró államügyész meg az a fekete faszi volt, aki az előbb beszélt, és minden bizonnyal ezzel a tárgyalással lett szupersztár belőle. A videó láthatóan felzaklatja a szőkenőt, akkor minek nézi? Én sem indítok el egy Kiszel Tünde besztofot, nem vagyok mazochista. A videó végén a csaj előkapja az ügy aktáit, ezek szerint van valami köze hozzá, nem viccből nézte a híradót. Az ügy persze a fekete-fehér ellentét vagy inkább szakadék (tessék, a The Divide cím erre utal) mentén zajlott, mert hiába mondja az államügyész, hogy ő színvak ebben az ügyben, egyértelmű, hogy a feketéket legyilkoló fehér gyilkosok ügye ezen túlmutat.

Screen Shot 2014-11-06 at 20.16.41.png

Másnap az államügyész a helyi fellebbviteli bíróságnak taglalja, hogy 18 nap múlva Jared Bankowskit ki kell végezni, mert hát micsoda geciember. A gyilkos is ott ül, és csak hallgat, 12 év alatt igencsak beletörődött a dologba. Hogy az államügyésszel mit kellene csinálni a rajta virító fehér zakó miatt, arról nem esik szó. A szőkenő, Christine Rosa, elkésik a munkahelyről, ahol az ügyvédbojtárokat igazítja el a főnöke, őt a Parks and Recreatonből ismerjük, a szőkenőt meg pl. a Homeland első évadából, de ezt abbahagyom lassan, ígérem. Christina elég arrogáns ahhoz képest, hogy késett, az iroda meg, mint kiderül, a magukat ártatlannak valló halálraítéltek és életfogytosok utolsó mentsvára, az Innocence Initiative, galamblelkű liberális és szegény ügyvédek gyülekezete. A szőkenő pedig megszállottja az ügynek, hogy miért, az még nem egyértelmű.

Screen Shot 2014-11-06 at 19.54.41.png

A gyilkosságban bűnrészes életfogytost azért ítélték el, mert az ondóját megtalálták a család halott lányának vaginájában. A férfi végig azzal védekezett, hogy jóhogy, a csaja volt, és aznap délután dugtak. Az ügyész a tárgyaláson ráverte a nemi erőszakot.

Az ügyvédi irodához, mint ahogy Christina készségesen elmondja a bojtároknak, azaz nekünk, kérelmek ezreit futnak be évente, de csak azokat az ügyeket vállalják, melyekben tudnak bizonyítani is valamit, elhányt vagy rosszul vizsgált DNS, stb. És hát a halott nőben talált ondó, illetve a halott anya körme alatt talált bőrfoszlányokból kinyert DNS meglehetősen erősnek bizonyult. És ezért nem foglalkoznak ezzel az üggyel. Legalábbis addig, míg Christina el nem olvassa az életfogytos hozzájuk írt 13 566. levelét, amiben megakad a szeme egy soron:

Screen Shot 2014-11-06 at 20.00.18.png

Márminthogy a faszit anno levetkőztették, és lefotózták, és tényleg, ott vannak a fotók is. Christina lüktető zenei témára kezd el ügyvédkedni és nyomozgatni, rohan és telefonoz, kérdez és autózik közben énekel egy hip-hop nótát és a faszijával beszélget, akit hús-vér vibrátornak tart csak, legalábbis erre célozgat a fickó, de viccel, ez ilyen évődés. Christine egy vidéki háznál áll meg, ahol nagyjából olyan örömmel fogadják, mint a III. kerület lakói a Sziget fesztiválra érkező mezítlábas holland hippiket. A faszi rendőrsági fotós volt, és ad egy halom fotót a csajnak, a lelkére kötve, hogy el ne pofázza, kitől kapta, mert bajba kerül. Christine megnézi a képeket, kiakad, visszarohan az irodába, és a főnöke agyára megy, majd diadalittasan előveszi a képeket, nesze baszki, a tárgyalás során a Bankowskiról készült fotókról egy szó sem esett, pedig készültek. És a faszin egy karmolásnyom sincs. Márpedig ha a halott asszony körme alatt bőrcafatok voltak, akkor Bankowski testén nyomoknak kellene lenniük. De nincsenek. A legegyszerűbb, ha vesznek tőle DNS-mintát most, és összevetik azzal amit a nő körme alatt leltek. És ha nem egyezik, akkor 17 nap múlva nem lesz kivégzés. Christine főnöke nem igazén lelkes, az idő is rövid, meg Bankowski eddig sem engedte, hogy mintát vegyenek tőle. Na ja, de eddig nem egy szőkenő kérte, helló!

Screen Shot 2014-11-06 at 20.04.26.png

Másnap Christina főnöke és az államügyész egymásnak feszül egy bírónő előtt, aki viszont habozik, így nem utasítja el azonnal az új DNS-minta levételét, kér 3 napot. Az persze pont elég lesz ahhoz, hogy már felesleges legyen, már ha az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint haladunk. A beszélgetés során megint előjön a faji kérdés, ha annak idején két feka gyak le egy fehér családot, stb., stb, mg mindig égne Philadelphia, ez csak politikai kérdés, az ügyész nagyon ideges, gyanús is lett egyből. Nem kellett sokéig várni, kicsivel későb az ügyész és az apja, az akkori nagyszerű rendőr el is beszélget a dologról, és előkerül a klasszikus “jól tettem, hogy a fotókat eltitkoltam?”-kérdés, “jól hát”, mondja a fater, aki sokkal gyakorlatiasabb, mint az ügy óta nagyszerű házat összekereső ügyész.

Screen Shot 2014-11-06 at 20.22.13.png

Az ügyvédek elmennek a börtönbe, rávenni Bankowskit, hogy adjon mintát, de hiába, mert nem ad se most, se máskor, és eleve, minek kijönni a sittről, hiszen a kedvenc sorozatát időközben elkaszálták. Asszem, ha 12 évet ülnék a halálsoron, én is rezignált lennék kicsit. Christine másnap tudja meg, hogy ez most nem fog menni, és idegbeteg lesz, kiderülhetne már, hogy miért ilyen fontos neki ez az ügy, na mindegy. Majd ő bemegy, oszt megszerzi a DNS-t, jézusom, remélem nem úgy, ahogy én gondolom. Első körben nem Bankowskihoz megy be, hanem Terryhez, az életfogytoshoz, aki ugyanazt mondja neki, mint eddig, illetve berág a csajra, mert ő, mármint Terry azért ül sitten, mert Bankowski gyilkolt, ő meg rosszkor dugott.

Screen Shot 2014-11-06 at 21.06.34.png

Christine a sittről Bankowski anyjához megy el, akinek elmeséli az “ismételjük meg a DNS-vizsgálatot, hogy a fia kijöhessen a sittről” akciót, erre az addig kedves nő ideges lesz, és istenre, meg sorsra hivatkozva aszongya, ő be nem megy a fiához, és nem beszél vele, mert csak. Christine körbenéz, a lakás szépen berendezve, a falon egy drága lapostévé, oszt miből tetszett ezt venni, hm? Gyanús ez az ügy. Bankowski anyja elzavarja Christine-t. Másnap a bírőnő úgy dönt, hogy nem lesz DNS-mintavétel, meg semmise, csak kivégzés 11 nap múlva. Összeomlás. Christine hazamegy, e nem enyeleg a rendőr faszijával, mert az ügy érdekli, és ebből lesz egy kis összezördülés, viszont a csaj kizsarolja a fickóból, hogy a sitten hozzáférhessen Bankowskihoz, akihez egyébként nem mehetne be. S lőn, bár túl sok köszönet nincs a dologban, hiszen Bankowski azzal nyit, hogy

Mutasd meg a csöcsödet!

Screen Shot 2014-11-06 at 21.18.59.png

Christine nem hajlandó, de a faszi hajthatatlan, no csöcs, no beszélgetés. Christine mutat egy melltartót, ami ugyan nem csöcs, de legalább valami, és utána elbeszélgetnek, ami egy veszekedésbe torkollik, mert Bankowski kurvára nem akarja, hogy kijöjjön a sittről, Christine meg szépen elkezdi sorolni a faszinak, hogy a csaj, akivel letartóztatásakor volt, meghalt, és az a faszi aki az óvadékát kifizette, az is, ÉS az apja is, mert végre kiderül a nagy titok: Christine apja halálsoron volt és meg is halt, pedig ártatlan volt, legalábbis a lánya szerint. Bankowski belemegy a vizsgálatba, egy kikötéssel: bármi is történjen, a vérét megvizsgálják, és kalap.

Screen Shot 2014-11-06 at 20.14.34.png

Christine a parkolóban sír egy sort, délután még több oka lenne rá, mert a főnöke üvölt vele, kurvaanyádér’ mégy be oda, még bezárnak minket. Clark a főnök felhívja az ügyészt, aki egykori osztálytársa és elkéri tőle az eredeti DNS-mintát, hogy legyen majd mivel összevetni, de az idő nagyon szorít mindenkit, egy hét sincs már a kivégzésig. Az ügyész a faterrel ebédel, majd beszélgetnek egy sort az ügyről, és kiderül, hogy a ügyész kúrta el, és tüntette el a képeket. Mert hülye volt, nem bízott magában, első nagy tárgyalása volt, és mindenáron nyerni akart. Közben a sitten mintát vesznek Bankowskitól, de nemigen hiszem, hogy ennek van bármi értelme is, egy hét alatt csak a Helyszínelőkben vizsgálnak DNS-t, Bankowskit rászegezték a szopórollerre. Pedig lenne keresnivalója az ügyvédeknek, mert a koronatanú, aki akkoriban 8 éves volt, iszonyú bizonytalan, és titkol valamit. Az epizód végén megmutatják Christne és az apja beszélgetését a sitten, azaz vagy nem végezték ki az öreget, vagy ez egy flashback, ki tudja egyelőre.

Tudom, hogy duplarész volt a nyitány, de ez most csak egy hogyvolt - hétfőig jön a második részé is.

Címkék: the divide
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.11.07. 12:39:26

Te sixx, neked az ilyesmit nézned kell, vagy önszorgalomból teszed? Mert az előbbi még csak érthető (van az a pénz stb.) ...

sixx · http://comment.blog.hu 2014.11.07. 12:42:52

@neoteny: nem értem a kérdést. ez a blog szerinted miről szól?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.11.07. 12:59:21

Arról hogy hogyvolt. A kérdésem arra vonatkozott hogy ez az írásod (ill. az azt szükségszerűen megelőző megtekintés) a professzionális (értsd fizetett) tevékenységeid része-e, vagy pedig szabad akaratodból nézed és írsz róla?

sixx · http://comment.blog.hu 2014.11.07. 13:19:06

@neoteny: ez egy hobbiblog, fizetést nem kapok érte, viszont mivel az index kultrovat tévés middoménkijeként ebből élek, kapok fizetést. de ez az írás nem a professzionális tevékenységembe tartozik. miért kérded?

nyisztor 2014.11.07. 13:23:07

A halálsor magyarul siralomház.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.11.07. 13:28:33

Arra voltam kiváncsi hogy mi vesz rá arra hogy pl. ilyen műsorokat megnézz.

Mindenesetre amikor a Bad Lip Reading-ra hívtad fel a figyelme(me)t, az jó volt. :)

sixx · http://comment.blog.hu 2014.11.07. 13:43:10

@neoteny: milyen musorokat? Sorozatokat? Mert szeretem oket, kikapcsolnak.

sixx · http://comment.blog.hu 2014.11.07. 13:43:47

@nyisztor: mindketto magyarul van, es helyes is.
süti beállítások módosítása