Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Konyhafőnök 1x01 - Bírod szufléval?

2014. szeptember 03. 13:00 - oharozsabimbolehetnek

Indul az RTL vadiúj műsora, amit még nem látott a világ…ööö…az ország! A Konyhafőnök lesz a legújabb őrület, ami első látásra remek Gordon Ramsay pótlék, ha valakinek az előfizetési csomagjában nincs benne a TVPaprika, a Viasat3 meg a Fem3. Adott három tapasztalt gasztromán manus, ők a zsűri. Fördős Zé gasztroblogger, Vajda Pierre ételkritikus és Bernáth József, aki annyi Michelin-csillagos étteremben dolgozott, mint senki más… az országban. Első látásra kicsit merev arcok. Főcím, összeáll a mindenféle konyhai bizbaszból összerakott arany séfsapka. Wow! Kissé… komplex.

FHA_6512.JPG

Jön a hat versenyző. Bianka a család és a barátok szerint jól főz. Erről az jut eszembe, hogy “tizennégy éves, mások által szépnek mondott lány vagyok”. András a megmérettetés miatt jött. Rozina ki akar mozdulni a komfortzónájából. Krisztina egyszer éttermet akar. Gergő szeretne nyerni, de fogalma sincs, milyen az a konyhafőnök. Tibor rendezvényt szervezett, és ott állt a séfek mellett (hogy örülhettek neki), úgyhogy szerinte “végigjárta a ranglétrát” és most nyerni jött. Többségük még csak ismerkedik a szakácsmesterséggel, inkább lelkes amatőrök és wannabe séfek. Mindenki megérkezik a helyszínre. Közben olyan zene szól, mintha valami halálosztó sereg érkezne. Én tuti lassított felvételt csináltam volna a bevonulásból. Mindenki beáll egy pult mögé. Közben Zé leplezetlenül stíröli a csajokat. A versenyzők még nem tudják, mi vár rájuk. Durva lesz ez a menet, kérem szépen!

FHA_6043.JPG

Zé nyitja a bulit, elmondja, hogy tíz misi a tét és a Konyhafőnök cím (az mire jó? adnak hozzá konyhát is majd?). A többiek meg hozzáteszik, hogy nem erre kell figyelni, hanem a kompozícióra. És a tisztaságra. És a technikára. Meg az időre. Még valami? Az első feladat: főzzék meg a kedvenc ételüket. Erre van kerek egy órájuk. Ez mondjuk nem hangzik túl nehéznek, de valószínűleg nekem se lenne ekkora pofám, ha odatolnának a kamera elé, mert esélyes, hogy a zsűrit egy csirkepaprikás nem kapja le a lábáról. Azon túl, hogy valaki ma kiesik, nem tudunk meg többet a szabályokról és a verseny menetéről, ami engem kicsit zavar, de aztán feloldódom a lazac látványában.

FHA_6056.JPG

A kiskukták elkezdenek főzni, közben a zsűritagok mennek, és cseszegetik őket. Zé például megjegyzi Andrásnak, aki nem egy kis darab, hogy amikor bejött az ajtón, egyből tudta, hogy ez a csávó biztos szereti a bacont. Nice! Jön a feszülés, mert juj, fogy az idő. A zsűri Tiborról sutyorog, aki láthatóan kissé világtalan. Lehet, hogy csak a vágás miatt, de úgy néz ki, azt sem tudja, hova kapjon. József oda is megy, hogy még idegesebb legyen szegény srác, és olyan hasznos tanácsokkal látja el, mint pl.: most állj meg, gondold végig, és akkor kezdd el, ha már tudod. Ezzel a fickó kb két percet veszített az idejéből, úgyhogy ezután ha lehet, még jobban kapkod. De Józsi még nem fejezte be, most Biankát veszi célba. Nem fog túlfőni a rizottó? Nem. Biztos? Nem. Elvannak. Krisztinával jó fej, azt javasolja neki, hogy inkább vízgőz fölött készítse a hollandi mártást.

FHA_6074.JPG

Finisbe fordulunk, amit András egykedvűen vesz tudomásul, és mosogatni, elpakolni kezd, míg a többiek szétstresszelik magukat. A zsűri azt találgatja, hogy vajon eleve ilyen-e, mert akkor nagyon menő. Kiderül, hogy Tibor rumlis. És a mosogatója? Hát, az felháborító! Mondjuk a mosogatómban nálam sincs rend, csak miután elmosogattam, de nem is vagyok konyhafőnök. Vagy Konyhafőnök. Józsi szerint Tibor jófej, de úgy tud mosogatóba pakolni, hogy abból rögtön látszik, milyen ember is ő. Maradt öt perc, Józsi a szemét meregeti, és közli a versenyzőkkel, hogy kezdjenek el tálalni. Rozina szerint az időprés miatt besűrűsödött a történet. Már csak egy perc, ezúttal Pierre riogatja a szerencsétleneket. Biankát ez nem érdekli, azon dolgozik, hogy maradandó égési sérüléseket szerezzen a zsűrinek.

FHA_6081.JPG

Lejár az idő. Mindenki hátralép, és felemeli a kezét. Aztán megmutatják, mit főztek. Ja, közben leengedték a kezüket. Rozina kezd. Zellerpürét csinált, savanyított zölségekkel és sült hallal. Mindenki belekóstol. Józsinak elnyomták a halízt. Sügért még nem ettem, de szerintem a halnak nem sok íze van, úgyhogy nem nagy kunszt elnyomni. Zé szerint gyönyörűen lekerekítette a “zellernek ezt a gumós, erős ízét”. Aztamindenit! Pierrenek tetszik a tálalás, de nem elég csillogós a hal. Krisztina a következő, ő fűszeres vajas lazacot csinált brokkolival, és hollandi mártással. Zé kacérkodik vele egy kicsit, mert szegény eléggé meg van szeppenve. A zöldség szétfőtt. Józsi egyből a kuka fölé emeli, és a felét kidobja. Mármint a brokkolinak. Sok a köret. Kinek? Nekem inkább kevés a hal. András göngyölt csirkemellet sütött meleg krumplisalival. Zé kezd enni, közben a másik kettőnek csurog a nyála, mert a kaja illata elég jó. A csirke jellegtelen, a tálalás béna. 

FHA_6090.JPG

Gergely királyrák farkat főzött csilis paradicsommártásban szélesmetélttel. Ezt elsőre nem hallja Józsi, és olyan fejjel kérdez rá a dologra, hogy én válaszul elszaladtam volna. Gergő lábából is kiszalad a vér, nem is tudja elmondani rendesen másodszor. Zé kóstol, de a szósz olyan csípős (ő még nem tudja, hogy kétszer), hogy leég a nyelve. Jól lecseszik Gergelyt, mert nem szólt róla előre. Ülj a helyedre, egyes! Gergely visszasunnyog, és durcásan betol az arcába egy királyrákfarkat. Bianka jön. Kecskesajtos-spenótos rizottót készített majdnem elégett szűzérmével. Majdnemre a lottó sem fizet. Kevés a hús, mert nem volt ideje kirakni. A hús jó, de a rizottó puding lett. Al dente kell, anyukám, al dente! Józsi bezzeg előre szólt. Tibor az utolsó, az ő kedvence a zöldfűszeres-pisztáciás kéregben sült bárányborda burgonyapürével, demi-glace mártással és bébispenóttal. Nekem meg a sajtos-tejfölös tészta. Pierre szerint jó ez a tányér. Én azt hittem, a kaját véleményezik. A tányér mondjuk nekem is tetszik, jó lenne egy iylen készlet itthon. Józsi tutti-frutti ízt érez. Ki kéne köpni a rágót most már!

FHA_7300.JPG

Megtapsolják magukat, aztán elvonul a zsűri, és megbeszéli a látottakat. András a legízesebb, de kicsit házias, Gergely túl egyszerű, Krisztina túl háziasszony, Bianka túl szeleburdi, de ez az ételnek nem áll jól. Rozina főztjén látszik, hogy járt már külföldön, Tibor pedig kicsit túlfeszülte, de ő melózott vele messze a legtöbbet. Kint nagy a feszkó. Aztán visszajön a zsűri, és közli, hogy Tibor nyert, így védett, vagyis holnapig már biztos marad. Ő választhat, hogy milyen feladatot kapnak a többiek: császármorzsa, créme brulée vagy csokiszuflé. Szóljon a rákkendról! - mondja, és a csokiszuflét választja, a legnehezebbet. A többieknek úgy kell megsütniük, hogy csak megkóstolják Józsi csokiszufléját gyömbéres körtemártással és megkapják az alapanyagokat, de nem mutatják meg nekik, hogy kell csinálni. Tibor felvonul az emeletre. A többiek közül Gergő csinált már, András még enni sem evett ilyen édességet. Közben a konyhában Józsi megmutatja, hogy kell csinálni, elkészíti a mintadarabokat. Itt kezdek marha éhes lenni, feltépek egy zacskó kölesgolyót. Közben kiderül, hogy nagyon sok helyen el lehet rontani a csokiszuflét, úgyhogy lesz min agyalni annak, aki még sosem csinált ilyet.

FHA_7166.JPG

Visszajön a banda, kóstolnak, maguk alá csinálnak a gyönyörtől. Közben a szuflék gusztán összetöppednek. Előkerülnek a kicsenéjdek. Józsi nagyképűen nézeget körbe, aztán nem bírja tovább, és körbemegy. András masszája tele van gócokkal, Bianka nem jól tette a sütőbe és kupi van a pultján, de csak azért, mert az előző körben ezen csúszott el. Gergely a deszkára tette a körtét. BASSZUS! Micsoda ember az ilyen? Kiderül, hogy a szuflénak pont akkor kell elkészülni, amikor tálalják. Hoppá! Az úgy nem annyira egyszerű. Rozina parázik. Valaki betett az előmelegített sütőjébe egy sütit, úgyhogy Tiborral kell osztozkodnia. Gergelyt cserben hagyja a szufléja. Nem jön fel! Még jó, hogy ő az egyetlen, aki már csinált ilyet. Megint jön a pontos idő. Készülnek a tálak. Aztán bumm, vége, tessék hátralépni és kezeket fel.

FHA_7106.JPG

Megint Rozina kezd, az övé nem jött föl. Innentől nem is szuflé. De ízre hasonló. Az első feladathoz képest viszont csalódás. Krisztina tálkája nincs eléggé lepucolva, rásült a szuflé. Ja, és a körteszósz is darabos. Fujj! Jó a süti, de semmi köze Józsiéhoz. András élete első szufléja sikeres lett, bár a kakaóport valószínűleg nem arra használta, amire kellett volna. Bianka szufléja csokiízű gumi. Gergely jön a végére, neki nagyon érdekes a cucc a tányérján. Konkrétan nem sült meg. Józsi nem is kóstolja meg, és mivel jól összetúrja, már Zé sem akarja. Lepudingozzák. Pierre szájából hangzik el ennek a résznek a tételmondata: “Gergely, ne haragudj, engem szufléra hívtak ide.”

FHA_7347.JPG

A zsűri ismét elvonul, és jókat röhög a béna próbálkozásokon. Kint meg paráznak a népek, hogy kit fognak kivágni. Visszajön a zsűri, Zé összefoglalja a történteket, és a döntési szempontokkal a második feladat nagyobb súllyal szerepel. Lássuk, kik élték túl: András marad, Kriszitna is továbbjut, Rozina is átment a szűrőn. A szörvájvörök mennek a galériára Tibor mellé. Bianka és Gergely párbajoznak. Fűszereket kell felismerniük, amik minden profi konyhában megtalálhatóak. Gergely leblokkol (megint), fogalma sincs, mi van a tálkákban, így Bianka simán nyer, és maradhat holnapra. Ő örül, Gergely vetkőzik, és kizavarják a konyhából. Ő már nem lesz konyhafőnök. Vagy Konyhafőnök. 

Megvannak a továbbjutók, holnap kapnak egy új lányt és lesz mindenféle izgi fejlemény. Hogy lesz ebből nyertes? Még mindig nem értem.

 

Címkék: a konyhafőnök
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2014.09.03. 13:50:31

nagyon jó lett, köszi így ebéd után :)

a műsorból egy percet se láttam, de nem is kell ilyen hv mellett.

császármorzsát amúgy én is tudok, mások által is elismertet :)

Hamish_Minca 2014.09.03. 14:12:48

Jó, lendületes, laza írás. Megéheztem én szintén! :)
Biztos mennek még be egy ideig, aztán már nem és a maradékból lesz a győztes.
Lefordítanád nekem a kicsenéjdeket?
A fonotthajú szőke nőt hogy hívják?
A pufit én nem sértegetném :)

oharozsabimbolehetnek 2014.09.03. 18:21:16

Kicsenéjd=kitchen aid, a robotgépek sztárja. Kis hazánkban 100e ft fölött van az ára. A fonott hajú Krisztina.

Hamish_Minca 2014.09.03. 18:41:19

@oharozsabimbolehetnek: Oké főnök vágom! A cím is király!

Flankerr 2014.09.03. 19:02:58

Tök jó HV, gratulálok, csak így tovább :)
süti beállítások módosítása