Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkosság 1x13 - Orpheus alászáll - Évadzáró

2013. október 10. 17:00 - BundásRigó

Igaz, az m1 mindent megtett, hogy eltemesse ezt a kiváló műsort, remélem ez nem tántorított el mindenkit. Tehát Richmond az emberünk, az előző részben ezt a poént már lelőtték, de remélem ettől még nem lesz unalmas az évadzáró. Bár nem tudom, mit várjak, a „CSI akármi" bármely random epizódjában kb. másfél perc alatt rekonstruálják a történteket, Seattle-ben erre háromnegyed óra is jut. Akkor hadd szóljon: Sarah nem járt a Dartmouth-ra, mint Rich, ezért nem is ismeri Orpheus sztoriját. Rich készséggel elmeséli, én nem fogom, aki nem emlékszik az áltsulis törire, annak a gugli a barátja. Holder hívja Lindent a nagy újsággal, a nő közli, hogy épp hol van, aztán Richmonddal is, hogy a társa már úton van. Majd bejelenti, hogy lelépne, és úgy is tesz – a képviselő azon kívül, hogy csúnyán néz, nem sok vizet zavar. A főcím után Sarah gyorsan vázolja a történteket Holdernek, aki már kattintaná a bilincset, de sajnos még nincs kapcsolat Rosie és Rich között, akinek úgy mellesleg van alibije. Holder a híváslistára meg a pornóoldalra áll rá (nem úgy), Linden a kampányautót akarja megint látni, úgyhogy talizzunk ott.

killing00.jpg

A következő percekben azon igyekeznek, hogy összerakják a péntek éjszaka eseményeit: Rich lelép a tacomai motelből, autót vált, a komppal a szigetre megy, a kaszinóban összeszedi Rosie-t. Holdernek nem világos, miért lenyomozható kocsiba ült, ha egyszer előre kitervelte, mit fog tenni, de Sarah megmagyarázza: a sötétített ablakok miatt. Sarah látni akarja a tankolási jegyzőkönyvet is.

Stan és Terry hazaérnek, de a férfinak nem igen akaródzik bemenni a fúria nejéhez. Terry valahogy mégis rábeszéli, hogy kiszálljon a kocsiból, és elköszönnek. Stan azonban baszik bemenni, inkább bevágódik a furgonjába, és elhajt. Sarah talált valamit: a kocsit félig megtankolva tették le, most viszont majdnem tele van – tehát valahol megállt egy benzinkútnál. Ha szerencséjük van, még videó is lehet róla.

A tizenharmadik nap reggele Stant az autójában éri, a temető mellett éjszakázott. Ha Terry ezt tudja, biztos nem perkálja le az óvadékot. Mitch otthon a családi fényképalbumot nézi az apjával.
Holder számolgatott egy kicsit, és arra jutott, hogy ha Rich komppal ment, akkor 100 mérföld pluszban vannak a kampányautóval. Úgyhogy valószínűleg körbe ment, majd át egy hídon, tehát kell a híd kamerájának felvétele.

Richmond idegei kötélből lehetnek, biztos ő a helyi Kimi Räikkönen, mert minden feszkó nélkül nyitja meg az új sportközpontját, és ünnepli Adams bukását. Ezután a búsképű Gwent próbálja meggyőzni az iránta érzett szerelméről, mérsékelt sikerrel.

killing01.jpg

Sarah-t a hadnagya óvatosságra inti: amíg nincs olyan bizonyíték, amivel a bíróságon is megáll a vád, addig ne tegyenek semmit elhamarkodottan, mégiscsak a jövendőbeli polgármestert akarják pellengérre állítani. Félti a nyugdíját, na.

Holder a napi bulvárban tunkol, ugyanis szép cikk jelent meg Rich nőügyeiről, aki a képek alapján a világos bőrű, sötét hajú, sötét szemű lányokat tünteti ki a figyelmével. Igen, Rosie is ilyen volt. A két immáron jó barát fel is kerekedik, hogy egy játszótéren megzsarolják az egyik állítólagos szeretőt. Ő az a nő, aki az első epizódban megeresztette azt homályos telefonhívást, Meg, ha jól emlékszem a nevére (ha nem, most akkor is ez lesz). Szóval Meg tagad, Sarah meg felajánlja, hogy akkor beszámol a nő férjének a hajnali telefonos susmusokról. Oké, Rich jó arc, csak megviselte a neje halála, én meg megvigasztaltam. És azért mondtam fel, mert nem akartam Gwen citromba harapott képét magamra ölteni, vagy egy csomagtartóban végezni nem éreztem ott jól magam.

Stan a kórházban hosszan szuggerálja a még mindig csak vegetáló Bendzsót, majd a folyosón összeakad egy kedves várandós nővel, akiről szerintem nem tudja, hogy ő Mrs. Bendzsó, és lelkiznek egy kicsit a gyerekek kapcsán. Larsenék maradék két gyerekével Terry meg a nagyi játszik, Mitch inkább elbandukol.

killing02.jpg

Lindenék tematikus városnéző körúton vannak: benzinkutakat látogatnak, zéró eredménnyel. Holder hiába kuncsorog a felvételért, ami azon a bizonyos hídon készült, a lehallgatós mellényúlása miatt a partvonalra került. Sarah, hogy előre lendítse az ügyet, megadja neki a saját jelvényszámát, kérd az én nevemben. Még ma. Fogom, de a számokkal még mindig gond van: a mai benzinárak mellett még a hülye is csak akkor tankol, ha már nincs sok az autóban, Rich meg művelt ember, szóval mivel a híd körül fogyhatott ki a benzinje, valószínűleg azon a környéken állt meg. És történetesen van ott is egy kút, ami nem szerepel a mi listánkon. Tessék Linden, most röhögj a matekon!

Gwent meglepi, hogy a központban Meget találja, aki meg Richmondot nem találja, mert hát kérdezősködnek a rendőrök. Gwen nem nyugszik meg, de azért kipaterolja Meget. (Igen, ő is tud a viszonyukról, Gwen már meg sem lepődik, én meg pláne.)

Csak odaértek a nyomozók is az inkriminált benzinkúthoz, ami nem túl modern, kamera például nincs. Viszont minden éjjel ugyanaz az ember dolgozik ott, emlékszik a kocsira, meg hogy a sofőr sietett, talán a sikoltozó lány miatt. Na, erre azért nem számítottak. Akkor részletesen: a pali hátul szöszmötölt, szóval már csak elmenni látta az autót, a sofőrt sem tudta megnézni. Aha, tehát a lány akár már a benzinkút mögött is lehetett, mikor maga hallotta őt. És ha ezen a hátsó ajtón kilépünk: szinte már itt is a park, ahol Rosie meghalt. Valahogy kiszabadult a kocsiból, és a pánik a parkba űzte, ez megmagyaráz bizonyos sérüléseket. Linden rugózik egy kicsit azon, hogy a hajsza akár egész éjjel is eltarthatott.

killing03.jpg

Jamie most kivételesen kedves a meggyötört Gwennel, nem rúg bele még egyet, elég neki az újságcikk. Ha van borderline vigasztalás, akkor olyasmit láttunk. A nő lelép, sajnos nem örökre, este majd jön a gyűlésre. Belko szedi össze a garázsból a kis cumóját, Terry marasztalni próbálja, biztos a vízben volt valami, hogy mindenki ilyen kis kedves meg szociális. Belko viszont megy, hiszen nincs már itt senki.

Rich Jamie-vel piálgat, jól ment a mai nap, az esti gyűlés is király lesz, Gwen miatt se fájjon a fejed főnök. De figyi, ha van még csontváz a szekrényben, szeretném tőled hallani, mielőtt a lapok lehozzák. Á, nincs semmi. Végül is... csak egy gyilkosság fő gyanúsítottja, Jamie is időben meg fogja tudni.

Sarah továbbra is a parkot járja, és újra visszakanyarodunk az első részre, mert megint jönnek a titokzatos pillantások után odarendelt nyomkereső kutyák. Sötét van már, mikor megtalálják Rosie másik fél pár cipőjét. Lindent kiborítja, hogy ha a lány kelet helyett nyugat felé fordul, lakott területre ért volna, és még ma is élhetne. A dühét pedig Richmondon vezeti le, aki viszont az estére készülne már. Sarah szerint Rosie ki akart tálalni a férfi perverzióiról, mire Richmond megölte. A felpaprikázott képviselő kis híján kiböki, hogy a siker érdekében mi mindent is kellett megtennie, de észbe kap, és kijelenti, hogy semmit nem tett a lánnyal. Csakhogy: Gwen az egészet kihallgatta.

A parkolóházban aztán elmeséli Sarah-nak, hogy mikor ők elutaztak, Rich kért egy éjszaka szabit a kampányból. Elment, majd órák múlva, hajnalban tért csak vissza, csurom vizesen (oké, ez itt talán nem meglepő). A DVD is Lindennél landol, ez már összekötheti Rosie-val. Sarah ezt előadja a hadnagynak is – van kapcsolat, nincs alibi –, de a főnöknek valami konkrét is kéne arról, hogy Rich az autóban ült. Látszik rajta, hogy be van rosálva, Sarah ugyanakkor nem is érti, mire várnak még. Erre vártok, jön Holder: fotó a híd kamerájának felvételéből, miszerint hajnal 3-kor Rich hajt át a hídon, rendszámmal meg minden. A hadnagy előtt lepereg az élete, vagy ő is benne van, vagy csak csöndben szeretett volna visszavonulni.

killing04.jpg

Rich vígan ünnepelteti magát a tömeggel, de arcára fagy a mosoly, mikor a fél rendőrség kiszáll a helyszínre. Jamie próbálja őt eltüntetni, hogy legalább ne a kamerák előtt csukják le, de nem jött be. Rich próbálja leplezni az indulatát, és a szokásos „nagy hibát követ el" is elhangzik, de a rabosítást (ha ez a jó szó) nem kerülheti már el. Holder boldog, Sarah is, hiszen a papírmunka már nem rá marad, és még meg is dicséri Holdert. Az igazi áttörés mégis az, hogy mosolyog! Take home message: néha tartsd a pofád, fiam.

Satant végre haza ette a fene, Mitch üldögél az asztalnál egy hátizsák társaságában. Olyan szarul vagyok, hogy a fiúknak csak ártok vele. Az nem tényező, hogy a férjének esetleg szüksége van rá. Mitch-nek most minden nagyon fáj, még sír is, aztán Stan megöleli, ezzel egyelőre itt hagyjuk őket. Nem is bánom, már kezdett olyan lenni, mint egy tamponreklám. A hírekben bemondják, hogy Richmondot letartóztatták Rosie Larsen meggyilkolásáért, és hamarosan átszállítják a böribe. Ezt az anyjához visszaköltöző Belko is hallgatja, míg csöndesen tisztítja a fegyverét. Anyu közben törölközőért óbégat, de ő még várhat.

Linden veszi a kabátját, és a reptérre zúz Jack-kel. Számomra rejtély, hogy minek, hiszen Rick szakított vele, de ez biztos hozzátartozik a lezáráshoz – lezárni az ügyet, elhagyni a várost, ahogy két hete kellett volna. Jack nyavalyog egy sort az apja miatt, de erre most nincs idő. Terry megtudja, hogy Mitch elment. Az nem derül ki, hogy csak pár napra, hétre, vagy örökre, hát mégis Belkónak lett igaza.

killing05.jpg

Nem semmi, Sarah-ék a repülőn ülnek, ilyen közel még sosem voltak Kaliforniához az egész évadban! Övek becsatolva, kapitány köszönt mindenkit, és... telefon megcsörren. Az autópálya rendőrség az (nem Gerkhan), rossz hírünk van, sajnos nem tudjuk önnek odaadni a hídon készült felvételeket. Na ne szórakoztasson már; azokat, amiket már Holder be is mutatott? De tényleg nem, akkor éjjel nem működtek a híd kamerái. Igazság szerint már hónapok óta nem. Hoppá. Linden kisimult arca egy pillanat alatt a szokásos mániákusba vált át. Holder nyugisan cigizik, jön érte egy kocsi, beszáll, a kép dolog bejött, Rich-nek annyi, mondja elégedetten, de nem látjuk, kinek. Ejnye-bejnye, hát szabad így viselkednie egy protekciós ex-drogos nyomozónak? De komolyan, én le vagyok döbbenve. Holder akármennyire nem néz ki túl bizalom gerjesztően, inkább a hadnagyra tippeltem volna, hogy valami nem oké vele. Kísérik Richmondot, a választási sikert közvetítő tévéstábok száma mostanra meghatványozódott. Rich tekintete találkozik Gwenével.

killing06.jpg

Az évad utolsó percében: Sarah gépe felszállni készül, a nő feje olyan zöld, hogy ha még egy utaskísérő oda merne menni, biztos adna neki egy róka zacskót. A Richmondra várakozó tömegben ott van Belko is, aki matat a kabátjában, és elindul a képviselő felé. Még egy vágás a remegő ajkú Sarah-ra, majd vissza Belkóhoz, aki fegyvert ránt, Rich pedig épp rápillant, mielőtt beszállhatna az autóba. Na, ez cliffhanger.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoofka 2013.10.10. 20:31:03

Köszi! Jó volt!
Ezek szerint lement az utsó....

Gabba 2013.11.05. 07:35:14

a 2. évadról is lesz hv?

BundásRigó 2013.11.05. 14:23:10

@Gabba: igen, amint lesz időm, kezdem
süti beállítások módosítása