Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 2x20 - In Extremis

2013. szeptember 30. 11:00 - AaannnaaA

Múltban indítunk, 2011 van, hideg téli éjjel, hajnali fél három. Az átlagember ilyenkor döglik, ellentétben Fuszkóval, aki épp egykori kollégája, Stills nyomozó holttestét rángatja be a félig fagyott földbe ásott lyukba. Amikor ez sikerül, a gödör szélére hajol, és sírni kezd. Hát, kissé késő a megbánáshoz, de haladjunk.

Irány a jelen, ahol John már az új célszemélyt figyeli meg, aki nem más, mint Dr. Richard Nelson. A doki szívsebész, de most nem műt, hanem egy újabb titulust kap a meglévők mellé. A tiszteletére adott fogadáson a vendégek körül itt sürgölődik John, mint pincér, hogy a közelében lehessen. Klónozza a mobilját, de mást egyelőre pezsgő felszolgáláson kívül nem tehet. A doki az emelvényhez lép, és beszélni kezd a hallgatóságához. Eközben egy másik, számunkra fontos esemény is zajlik a városban, mégpedig Cal Beecher temetése. Alig morbid módon a keresztapja, és egyben közvetett gyilkosa, Alonzo Quinn tart gyászbeszédet, de itt van Simmons, Fuszkó és Carter is – ez utóbbi meglehetősen lógó orral.

1.1.jpg

1.2.jpg

Dokink befejezte a beszédét, most a vendégekkel smúzol. Esetleg ők jelenthetnek veszélyt a célszemélyre? Elsőként Brandon Boyd, a VAC Capitals brókere lép hozzá, nem néz ki vérengző gyilkosnak. A következő, akit Főncsi leellenőriz, Dr. Rossmore, egy kolléga, akinek lehet oka a tengely akasztásra, lévén egy évekig tartó gyógyszer kutatása több milliós kiadását és leendő milliárdos nyereségét húzta le a retyón, amikor a szer hatástalannak bizonyult – az ezt kimondó team tagja volt Dr. Nelson is. Egyelőre azonban nem történik semmi konkrétum, így John csendben figyel, mi pedig visszaváltunk Beecher temetésére.

A szertartás után Simmons battyog el, Fuszkó pedig utánaveti magát – faszkorbácsért megy házhoz. Miért is? Mert nekiáll ágálni, hogy tudja, Simmons keze benne volt Cal halálában, és ezt nem fogja ennyiben hagyni. Gondolom a társáért teszi mindezt, de akkor is hatalmas sületlenség a HR egyik oszlopos tagját fenyegetni. Naná, hogy Simmons visszavág, felemlegeti Fuszkó halott cimbijét, igen, Stills nyomozót. Ezennel a HR leveszi róla a kezét, aztán majd csak nézze, ahogy a csontvázak kipotyognak a szekrényből. Fuszkó erre hátrahúzza az agarait, mi több, megszeppen.

2.jpg

A fogadáson eközben újabb személy csatlakozik a dokihoz, Dr. De Matteo, a doki asszisztense. Ő lehet-e veszélyforrás? Nem tudni. Célszemélyünk a lányáról kérdez, mert az előbb látta itt, de az asszisztens szerint időközben távozott. Ekkor észreveszi, hogy a dokinak vérzik az orra, elüget zsepiért – John azonban előbb ér hozzá, és ad neki egyet. Alig lép odébb, a dokinak kiesik a kezéből a pezsgőspohár, úgy néz ki egyre szarabbul van. John odaugrik, leülteti, és elindul egy pohár vízért. Közben mondja Főncsinek, hogy reméli, nem érkeztek későn, mert bezony Nelson nincs túl jó állapotban.

Fuszkó visszatrappol az őrsre, ahol két belsős nyomozó állja útját, elveszik a fegyverét és a jelvényét – Stills eltűnése ügyében nyomoznak, és Fuszkót gyanúsítják. Carter riadtan nézi, ahogy társát elkísérik. Amikor nem sokkal később Soriano nyomozó, a kihallgató távozik a szobából, Carter tület be a helyére, és kérdőre vonja Fuszkót, mégis mi folyik itt? Társa azonban nem akarja elmondani – korábban már próbálta, akkor Carter nem akarta hallani. Hát most akarom, tromfol a nő, de aztán mégsem tud meg semmit, mert megszólal a mobilja. Főncsi van a túlvégen, részvétet nyilvánít Beecher miatt, amúgy meg kérése lenne a mai célszeméllyel kapcsolatban. Nyomozónőnk méretes lófaszt int be: Cal halott, Fuszkót a belsősök szorongatják, segítsetek most ti nekem. Oké, kérdi Főncsi, mit segíthetek? Nos, a telefonlehallgató trükköt legyél szíves prezentálni.

3.1.jpg

3.2.jpg

Dr. Nelson a fogadás után immár az irodájából a lányát hívja telefonon, vitatkoznak pár szót, aztán lerakják a telefont. John távolról figyel és hallgatózik, így azt is látja, hogy a dokink azóta sincs jobban, sőt, most éppen vért hány. Hát baszki, ez nagy gáz. John is így ítéli meg, ezért úgy dönt, bemegy a doki irodájába. Nelson is rájött, hogy megmérgezhették, hívja a rendőrséget, gyilkosságot jelent be – valaki meg akarja ölni. Kitámolyog az épület elé, John ebben a pillanatban érkezik, a doki megismeri a fogadásról, és ellöki magától – talán azt hiszi hősünknek köze van a megmérgezéséhez. Ekkor befutnak a kihívott rendőrök, Nelson a karjaikba pottyan azzal, hogy alaki megmérgezte. John elsunnyog, és jelenti Főncsinek, hogy gáz van, nem fér a célszemélyhez, és valószínűleg már úgyis elkéstek, túl előrehaladott az állapota.

Az őrsön Soriano elkezdi szorongatni Fuszkót Stills ügyében. Nyomozónk persze adja a hülyét, nem voltak ők akkora cimbik Stillssel, mint a belsősök hiszik. Ennek cáfolatára visszaugrunk 2004-be. Hajnali négy óra, Fuszkó egy bárban piál, eléggé el van ázva. Stills érkezik, próbálja rábeszélni, hogy menjen haza. Nincs hová, panaszolja nyomozónk, az asszony végleg kidobott, a gyereket is elperelné. Stills felajánlja, aludjon nála, mire jók a cimbik amúgy, hát nem?

4.1.jpg

4.2.jpg

A jelenben Főncsi besunnyog Nelson immár üres irodájába egy sugárzásmérővel, John pedig mondja a fülesén, hogy a doki a tünetek alapján polóniummérgezést kaphatott. Az anyag csak akkor mérgező, ha lenyelte, és nem kezelték egy órán belül. Főncsi a műszerrel megpróbál rájönni, miben lehetett a cuccos.

John közben besétál a dokihoz a kórházba, aki először megijed tőle, de néhány szavára megnyugszik. Sajnos a szer maximum 24 órán belül megöli, már csak az a kérdés, hogy ágyban fekve óhajtja tölteni a hátra lévő idejét, vagy Johnnal tart, hogy megkeresse és megbosszulja gyilkosát? Naná, hogy ez utóbbit választja. Felmarkolja az orvosi táskáját, és először a lányához baktat el hősünk segítségével. Nem igazán tudja, mit mondjon a gyereknek, ha már az elmúlt években elhanyagolta, de azért sikerül viszonylag normálisan szót váltaniuk.

5.jpg

Az őrsön tovább folyik Fuszkó keresztre feszítése. A „bandának”, amiben Stillssel rosszalkodtak, volt még egy tagja, Azarello, akit az első évad első részének végén Carter letartóztatott, mint sáros zsarut. Nos, ő most hirtelen dalolni kezdett Fuszkóról, és semmi jót. Soriano szerint Azarello és Stills dílereket raboltak meg, vagy ha kellett, hát megölték őket, Fuszkó pedig, mint gyilkosságis, eltüntette a bizonyítékokat. Nyomozónk tagad, Carter pedig Soriano klónozott telefonján át minden szót hall. Azarello videóra vett vallomást tett a sitten, arról beszélt, hogyan működött a rendszerük, elmeséli első közös esetüket, mi pedig Fuszkó emlékein át megnézhetjük a múltban.

2004. 01. 17 hajnalban járunk, nyomozónk érkezik egy lakásba, ahol egy díler hever kiliggatott mellkassal. Azarello lőtte le, őrjöng, hogy a belsősök kicsinálják, ezért Stills kéri, hogy Fuszkó segítsen eltussolni az ügyet. Nyomozónk vonakodik, de a kábszeres hangoztatja, milyen jó cimbik ők, a bajban is összetartanak – gondolom eszébe jut, hogyan segített rajta, mikor az asszony kirakta. Ezért hát némi hezitálás után tippet ad Azarellónak, hova eresszen el pár lövést, hogy önvédelemnek tűnjön az eset, azzal távozik.

6.jpg

Carter eljött a sittre Azarellóhoz megkérdezni, miért most kezdett el énekelni, de kitérő válaszokat kap. Kiteríti az utóbbi időben eltűnt, illetve megölt zsaruk fényképét, tudni szeretné, mindezt a HR műveli-e? Ismét nem kap választ; a férfi maga elé veszi Stills fényképét, és kijelenti, hogy a holttestek előbb-utóbb felszínre kerülnek. Carter ekkor felajánlja, ha Azarello segít neki, beszél az ügyésszel az érdekében, de az exrendőr beint.

Este Főncsi és Carter beszélnek, előbbi még mindig a sugárzó anyag nyomát kutatja, most épp a Dr. Nelson tiszteletére rendezett fogadás helyszínén. Carter közben tájékoztatja, hogy Azarellóval nem ment semmire, viszont besegített kicsit a célszemély utáni nyomozásban, és arra jutott, hogy Brandon Boyd (aki ugye a doki brókere) munkáltatója, a VAC Capitals vizsgálat alatt áll, miután áron alul szabadultak meg Philia gyógyszergyár részvényeitől. Állítólag belső információhoz juthattak a céggel kapcsolatban, ezért adták el a részvényeket, és ezért vizsgálják őket. Főncsi rögtön kapcsol, ennek a cégnek a sikertelen termékét kaszálta el a Dr. Nelson vezette bizottság. Itt lesz a kutya elásva. És tényleg, ahogy John szembesíti a kapott információkkal a dokit, összeáll a kép: Nelson a klubjában bratyizva elmondta Brandon Boydnak, hogy el fog bukni a kollégája, Dr. Rossmore által fejlesztett gyógyszer (így a Philia gyógyszergyár részvényei nagyot fognak zuhanni). A VAC Capitals még időben eladta a részvényeit, így nyertek a bulin fél milliárd dollárt. A felügyelet vizsgálódik, nem tudják ki lehetett a belső informátor, a VAC pedig Nelson kiiktatásával gondoskodik róla, hogy ne is tudják meg, ki volt. A doki kiakad: meg kell halnom, mert egy baráti beszélgetést fecsegősre fogtam? Hát, így áll a helyzet. Nos, akkor ideje beszélni Boyddal.

7.1.jpg

7.2.jpg

Főncsi a fogadás helyszínén végre megtalálja a sugárzó anyag forrását, a doki vizespoharába tették bele, esélye sem nagyon volt elkerülni. A maradékot kiönti egy tálkába – mégis minek?

Nem sokkal később Boyd hazafelé tart, a kocsijához megy, amit John, mint parkolófiú előhozott, be azonban már ájultan száll, mert hősünk bekólintja a buksiját a karosszériába. Amikor sajgó kobakkal magához tér, egyik kezével az ajtóhoz van bilincselve, mellette a korántsem udvarias Dr. Nelson fegyverrel kiegészítve, a kormánynál pedig John nyomja faarccal a gázpedált. A doki szembesíti a tényekkel, de Boyd adja a hülyét, ezért Nelson a lábai közé durrant, épp hogy csak elvétve férfiúi ékességét. John cefetül vigyorog. Boyd most már beszélni kezd – szüksége volt belső információra, ezért bratyizott a dokival, de a megmérgezéséhez nincs semmi köze. Egyszerűen csak a főnöke hajtja, és annyi. Úgy érted, a főnököd, Vincent Cohran, kérdi John? Boyd habozik, ezért kap még egy durrantást a lába közé. És hol találjuk a főnököd? Némi fegyverlóbálás hatására megjön a válasz: egy vendégházban, a városon kívül.

8.jpg

Az őrsön kihallgatója még mindig Fuszkót szorongatja, most egyenesen azt állítja, embert ölt. Carternek odakint méteresre nyúlik a füle, nyomozónk pedig emlékezik, így vele együtt mi is a múltba pillantunk. 2005. 03. 25. van, szintén éjszaka. Stills és Azarello több hulla (gondolom dílerek) társaságában pakolja össze a drogot, amit tőlük nyúltak. Fuszkó érkezik, és a látottaktól teljesen kiakad, ki akar szállni. Ebben a pillanatban az egyik szekrényből egy még élő díler ugrik elő fegyverrel, egyedül nyomozónknak van annyi lélekjelenléte, hogy stukkert rántson, és lelője a tagot. Na, ennyit a kiszállásról, konstatálja nyugodtan Stills, azzal egy hatalmas köteg zsét csúsztat a még mindig döbbent Fuszkó mellényzsebébe.

Visszatérünk a jelenbe, ahol nyomozónk Soriano képébe vágja, hogy nincs konkrét bizonyítéka, csak a sitten lévő Azarello vallomása, azzal nem megy semmire. Hát ez rohadtul nem így van, mert a belsősöknek más is van a kezében: a Stills eltűnése napján általa használt autóban fehérítő nyomait találták, vszg azzal próbálta társa DNS-ét eltüntetni. És a telefonja cellainformációi is ellene szólnak, mert aznap éjjel hazatelefonált az Osztriga-öbölből (ahol mi tudjuk, Stills nyugszik), ugyan mit keresett ott abban a lehetetlen időben? Fuszkó szerint a nyugdíjazásán töprengett, földet akart ott nézni. Na persze. A legütősebb bizonyítékra azonban neki sincs válasza: a műholdképek alapján aznap több földtúrás is keletkezett a környéken, valamelyikben biztos egykori társa nyugszik. Szóval holnap reggel oda mennek, és felássák a területet, majd a rendőrkutyák megmondják, hol a holttest. Ez bezony szívás.

9.jpg

Nyomozónkat ezután kiengedik a férfi mosdóba, ahol Carter várja, most már elég konkrét kérdései vannak, Fuszkó pedig beszélni kezd: nem ő ölte meg Stillst, de el fogja vinni a balhét. Mert rossz dolgokat tett korábban. Eleinte úgy vélte, senkinek nem hiányzik az a lóvé, amit elemelnek, aztán azt, hogy a dílerek sem fognak hiányozni senkinek. Bevallja, hogy embert ölt, mert sáros zsaru volt, de mióta vele és Johnékkal találkozott, minden megváltozott. Kéri, hogy társa legalább próbálja megérteni, de Carter itt leállítja, többet nem akar hallani. Fuszkó lógó orral marad a rötyiben.

Eközben a John vezette autóban a doki cefetül néz ki, Boyd szerint meghalt. Hősünk hatalmasat fékez, kipattan a kocsiból, kiszedi a dokit és Boydot is. Lefekteti Nelsont a hóra, elővesz a táskájából egy jókora fecskendőt hatalmas tűvel, és a doki mellkasába vágja. Azt a kurva… Grrr… Nelson magához tér, John visszalapátolja a kocsiba, de Boydot nem engedi beszállni. A férfi kérdi, hagynál idekint ácsorogni? Ja, tényleg – feleli John, azzal egy jobbegyenessel vízszintesbe küldi a tagot. Így már nem kell ácsorognia. Mehh.

10.1.jpg

10.2.jpg

Amikor megérkeznek úticéljukhoz, célszemélyünk besétál az elegáns vidéki fogadóba, és lazán lecsüccsen a magában borozgató Vincent Cohran mellé azzal, hogy én vagyok az ember, akit megölt.

Visszaváltunk az őrsre, Carter Johnt hívja, hogy mit szándékozik tenni Fuszkóért, de „semmit” a válasz. Hősünk is itt van a fogadóban, épp átöltözik. Carter vívódik, mert társa rossz dolgokat tett, de ő mégiscsak Fuszkó. John nem segíti a döntésben, egyszerűen elbúcsúzik tőle. Nyomozónőnk dilemmája ettől még megmaradt: most mi legyen?

A fogadóban Dr. Nelson épp Cohrannak magyarázza, milyen fájdalmasan öl a polónium, amivel megmérgezte, miközben a tag szemrebbenés nélkül tovább borozgat. Elég morbid. Némi bájcsevej után a milliárdos kijelenti, hogy az ellene folyó nyomozás a dokival együtt fog elhalálozni. Nos, pontosít a doki, velünk együtt, azzal felhívja Cohran figyelmét: vérzik az orrod. A tag döbbenten néz körül, és mit lát? Mellette tökéletes pincéri egyenruhában John áll, borosüveggel a kezében. Na, most már tudjuk hova lett a Főncsi által begyűjtött maradék polónium – Cohran gyomrában végezte. Hát, így már kvittek a dokival, az tény.

11.jpg

Másnap reggel hét órakor több rendőrautó és hullakereső kutya vonul ki Stills elhantolásának feltételezett színhelyére. Fuszkót is hozták, Soriano piszkálja még egy kicsit verbálisan, aztán irány a holttestkereső-túra.

Még nem tudjuk meg az eredményét, visszaváltunk a fogadóba. A teraszon Dr. Nelson ül egy széken, a lányával beszél pár szót. Mikor leteszi a telefont, John megkínálja egy korty wiskyvel. A doki megköszöni hősünk segítségét, majd kileheli a lelkét. John jelenti Főncsinek a doki halálát. Túl későn érkeztek a megmentésére, ez a gond. Főncsi szerint nem ez az első eset, hiszen sem Szymanskit, sem Beechert, sem a dokit nem tudták megmenteni. Tán valami gond van a géppel, kérdi John? Még nincs válasz.

Visszatérünk Fuszkóékhoz, Simmons is itt van, bazgálja is rendesen nyomozónkat: ássa el magát nyílt színen, jobban jár. Közben megvan a lyuk, a kutyák találtak valamit... Egy holttest helyét. Merthogy valaki elvitte onnan. Simmons álla a földig koppan, Fuszkó is mer végre levegőt venni. Soriano rendkívül morcos, és megfenyegeti nyomozónkat, hogy ezzel az ügynek még nincs vége. Fuszkó szerint azonban igen, kéri vissza a jelvényét és a fegyverét.

12.1.jpg

12.2.jpg

John kora délután ér vissza az irodába, ő is nyomozónkról kérdez. Főncsi szerint egyelőre megúszta, Azarello is visszalépett a vallomástételtől – ezt Eliastól tudja (gondolom a maffiózó mancsa is benne van a témában, de mindegy). John örül neki, Főncsi szerint ennél sokkal nagyobb gondjuk van: a vihar, amitől féltek, ideért – a kormányzati szerverekre Kara által telepített vírus visszaszámlálója szerint már csak néhány óra van hátra az aktivizálódásig. John ekkor szúra ki, hogy Medve helye üres. Mégis hol az eb? Khm, mondja Főncsi, ezt meg kell beszélnünk. Szavait már nem halljuk, de mindjárt okosabbak leszünk ez ügyben.

Az őrsön Fuszkó magához veszi a fegyverét és a jelvényét, lecsüccsen a helyére, társa pedig mellé lép: van itt egy nyomozás, bele kellene pillantani az aktájába, elkel a segítség, én már kissé fáradt vagyok. Azzal leteszi Beecher aktáját Fuszkó elé, maga pedig elvezeti Medvét pórázon, akinek totál sáros a tappancsa, bazmeg! Nem hiszem el, hogy Carter képes volt az éjjel Medvével kiásni és eltüntetni Stills holttestét. Valaki rázzon meg, hogy magamhoz térjek!!

A nő elsétál, az őrs kamerája már csak Fuszkót veszi, aztán már őt sem – a vírus megtette hatását, a kamera képe szétesik, a Gép kezdi feladni a küzdelmet. Gatyákat és állakat felkötni!

13.1.jpg

13.2.jpg

... sajnos Medve a részben csak annyit szerepelt, míg a végén elsétált Carterrel, így most nincs cukiságfotó, csak a sáros tappancsai látszódnak itt fentebb ...

16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

higeona 2013.09.30. 11:20:52

Azért szerintem Johnék lehettek volna kicsit segítőkészek Fuszkó téren. Amúgy látott már valaki ebben a sorozatban "tiszta" rendőrt egyebruhában? Tudom, hogy a nyomozók járhatnak civil ruhában, de azért furcsa, hogy kb az összes bemutatott egyenruhás HRes vagy álruhás.

Is 2013.09.30. 11:33:57

Hűha, egyre jobb. Csak úgy, mint a hogyvolt :)
Hány rész van még hátra az évadból?

AaannnaaA 2013.09.30. 11:45:35

@Is: Még kettő, de azt egyben adják le hétfőn, így jövő héten két hogyvót lesz. Még nem tudom milyen időzítéssel. Hétfőn megmondom :)

@higeona: Na, a következő évadban majd láthatsz "tiszta" rendőrt egyenruhában :)

Flankerr 2013.09.30. 12:33:39

Ez milyen jó rész volt...:)

higeona 2013.09.30. 12:47:12

@Is: Újabban annyira alapnak veszem, hogy jó a hogyvolt, hogy már le se írom. Ettől még igaz :)

higeona 2013.09.30. 12:48:31

@AaannnaaA: Ez most egy felszólítás? :D

AaannnaaA 2013.09.30. 12:51:27

@higeona: Ááááááá, csak egy apró kis jelzés :)

higeona 2013.09.30. 12:56:20

@AaannnaaA: :D Akkor jó. Még ráérek. (már ha eltekintünk a 10cms luktòl itt, az oldalamon)

Neoprimitív 2013.09.30. 17:05:58

Jó volt a rész is, a hogyvolt is (mint mindig).

higeona 2013.10.03. 09:36:50

"Az átlagember ilyenkor döglik"- Hát még Stills! (kackac, azt hiszem, ma humoromnál vagyok)

AaannnaaA 2013.10.03. 09:57:36

@higeona: Ez jó volt, hatalmasat felröhögtem. Elemedben vagy, látom :)

@Neoprimitív: Köszi :)

higeona 2013.10.03. 12:23:49

@AaannnaaA: Nanáhogy elemenben vagyok. Az algák rendszertana inspirálóan hat az idegrendszeremre :)

Neoprimitív 2013.10.03. 22:51:12

Ha valaki heveny álmatlanságban szenved, péntek hajnali 1.20-kor élő stream a PoI Paley Center panelről, Carter-en kívül az összes főszereplővel + Nolan:

www.paleycenter.org/madeinny-pf-2013-person-of-interest

AaannnaaA 2013.10.03. 23:19:25

@Neoprimitív: Köszi az infót!!! Legfeljebb a monitor előtt alszom :P

zitoka 2013.10.07. 15:10:57

@AaannnaaA: Hoool vagy? Hol a köv. hv? Ne mondd, hogy szünet van, esetleg szabin vagy,ilyesmi nem fordulhat elő! Elvonási tüneteim vannak. Az ebédem így is friss hv nélkül kellett elfogyasztanom, ne legyen ez a vacsim sorsa is!!! ( Egyébként, puszi! :-) )

AaannnaaA 2013.10.07. 20:52:32

@zitoka: Édes vagy! Látod vacsi mellé megkaptad :) Én is csak vasárnap láttam, hogy reggel kilencről átidőzítettek délután ötre. Evvan, nem én időzítek :)
Viszont a Viasat leadta egyben az uccsó két részt, így szerdán is lesz hogyvót. Egyelőre délelőtt, de ez még változhat. Ugye :)
süti beállítások módosítása