Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 3x12 - Stand (Végítélet)

2013. január 16. 09:00 - Gabba

Az évad végére eszméletlen jó záróepizódot kaptunk, az értékeléshez sajnos csak öt sixx áll rendelkezésre, de én a magam részéről még adnék hozzá vagy hármat. A döbbenten álló ügynökökkel és a könnyező Claudiával nyitunk, aki a halott Steve Jinks előtt térdel és fogja a kezét, teljesen össze van zuhanva, a hogyvoltírónak is gombóc van a torkában, nemcsak a személyes szimpátia miatt, hanem mert Allison Scagliotti nagyon hiteles a szerepben. Myka többszöri kérésére végül azért némileg magához tér és megvizsgálja a Sykes által hátrahagyott laptopot, de annak teljes tartalmát törölték, így nem sikerül megtudni, hová vitték Helenát. Azt viszont kiderül, hogy Jinksyt olyan méreginjekcióval ölték meg, ami szívrohamhoz hasonló tünetet okozott.

Stand01

Váltunk a geciember kocsijára, Tyler vezet, a hátsó ülésen Sykes éppen azt mondja Helenának, hogy egy különleges zár felnyitásához van rá szüksége, aminek nyitját még régi mesterétől, Catarungától tanulta. Flashbackben visszaugrunk 1889-be a 12-es raktárba, ahol Helena, mint új belépő ügynök, találkozik az akkori gondnokkal, Catarungával, aki nemcsak az ügynökök oktatója, hanem nagy rejtvényfejtő, maga is szívesen talál ki különböző nehéz feladványokat. A raktárban sétálgatva Helenát lenyűgözi a sokféle ereklye, az egyiket gyanútlanul meg is akarja érinteni, de Catarunga szerencsére még időben figyelmezteti. A kérdéses lelet amúgy a Mary Celeste kísértethajóról származó kötél, ennek nyilván lesz még szerepe. A jelenben Helena kijelenti Sykes-nak, hogy inkább meghal, minthogy a barátai ellen forduljon, de a nyomorék ezen csak gúnyosan mosolyog. Főcím.

Stand02

A raktárban Artie archiválja a halott Jinksy szobáját, majd szemrehány Mrs. Fredericnek, amiért az nem mondta el neki, hogy Jinkst a Régensek beépítették Sykes emberei közé. A félelmetes arcberendezésű főnéni persze nem nagyon veszi a szívére Artie szavait, mert ugye a raktár biztonsága minden ügynöknél fontosabb. Ezután Artie visszatér az elhunyt ügynökök részlegébe és előhívja MacPherson szobáját, hogy magához vegye azt a zsebórát, amit a renegát ügynök ügynök annak idején neki ajándékozott (lásd a 2x02 epizód végét).

Stand03

Később Artie csatlakozik az ügynökökhöz, akik a halott Jinksynél talált öngyújtót vizsgálgatják éppen. Claudia szerint Steve nem dohányzott, akkor miért volt nála, talán családi emlék? Mindenesetre gyorsan szétkapják a gyújtót, amiben egy SIM kártyát találnak, rajta Jinksy utolsó videóüzenetével: Nem tudom, mit akar Sykes valójában, de Hong Kongba készül valami titkos helyszínre. Marcus Diamond pedig azért halhatatlan, mert Sykes valami fadobozban tárolt ereklyével életben tartja. Végszóra belép Jane Lattimer, aki közli, hogy ezzel az infóval kezükbe került a kirakós utolsó darabja: Steve szavai ugyanis a Régensek titkos szentélyére vonatkoznak, amit jó száz évvel ezelőtt lezártak.

Stand04

Jane egy, a 7-es raktárból származó régens gyűrűt mutat, amin Hórusz szemét formázó minta található, elmondása szerint a szentély is akkor épült. Ez alapján Artie Hong Kong korabeli térképét vizsgálva rájön, hogy a keresett szentély a Tai Po városrészben van. Myka és Pete repülőre száll és indul Hong Kongba, közben Claudia kinyomozza, hogy Sykes három jegyet vett ugyanoda, tehát valamelyik embere nem ment vele, vajon melyik? Jane próbál pár vigasztaló szót váltani Claudiával, ő azonban szívből jövő dühvel elvágja a Régens mentegetőzését: Nem érdekel, hogy Steve önként jelentkezett, maguk szándékosan a halálba küldték, mert ezerszer gyávábbak, mint ő volt!

Stand05

Pete és Myka megérkezik a megjelölt helyre, ahol jelenleg valami étterem üzemel, a szentély ezek szerint valahol az alagsorban található, gyerünk! Leérve megtalálják Helena nyakláncát, amit a fekete démon tuti, hogy nekik hagyott hátra útmutatóul, tehát jó nyomon járnak. Alaposan átvizsgálják a pincét és az egyik falon felfedezik a Hórusz szeme szimbólumot. Myka benyomja a szemet és a titkos ajtó kinyílik, ügynökeink csendben beóvakodnak a mögötte található nagyméretű csarnokba. A sarokban nagy halom emberi koponya, középen mindegyik kettévágva, tisztára Indiana Jones és a végzet temploma. A terem közepén kőből készült nagyméretű sakktábla, ez nyitja a szentély ajtaját.

Stand06

Tyler a székbe bilincselve próbálja a helyes lépést megtalálni, Sykes a korábban már látott lovaglópálcával arra kényszeríti Helenát, hogy pisztolyt szegezzen Tylerre, ez nyilván túlzás, mert minek egy majdnem mozdulatlanná bilincselt embert még pisztollyal is sakkban tartani? Sykes meg van győződve arról, hogy Helena ismeri a helyes lépéskombinációt, hiába tiltakozik a fekete démon, hogy ez Catarunga saját találmánya, neki annak idején nem árulta el a megoldást. Tyler már kétszer lépett helytelenül, és sajnos a harmadik kísérlete is hibás. A feje fölött elhelyezett penge lecsap és átszúrja a fejét, nabazmeg, most már tudjuk, miért van ilyen sérülés az összes gúlába rakott koponyán. Myke és Pete megdöbbenve előrelép, Sykes persze egyből észreveszi és Helenával rájuk lövet, kényszerítve őket, hogy odamenjenek hozzá. Oké, akkor lássuk a következő szerencsés játékost, jelenti ki Sykes és a pálcával eléri, hogy Helena a székbe kényszerítse Mykát a halott Tyler helyére. A bilincs bekapcsol, így Myka már csak a kezét tudja mozgatni.

Stand07

Dél-Dakotában is fokozódik a helyzet, a panzióba ugyanis beállít Marcus Diamond, kezében a titokzatos fadobozzal. Leena menekülni próbál, egy üvegkancsóval fejbevágja Marcust, de neki ez persze meg se kottyan. A bongyorhajú felkap egy meglehetősen gusztustalan formájú műkacsát és megnyomja a szemét, úgy látszik, ez egy ilyen szemnyomogatós epizód. De nem addig van a’, a kacsa ugyanis riasztóként működik, a vészjelzés a raktárban csörög, Artie és Claudia látják is, amint Marcus elkapja és ártalmatlanná teszi Leenát.

Stand08

A szentélyben a kétségbeesett Helena másik lépéskombinációt javasol Mykának, ám ez sem tűnik sikeresnek, mert két lépés után a penge ismét fenyegetően előremered. Helena visszaidézi egyik beszélgetését Catarungával, amikor az arról beszélt, hogy az eredményes működés érdekében időnként el kell térni a szabályoktól. Utolsó mentsvárként ezért azt javasolja Mykának, hogy a gyaloggal lépjen hosszan előre és üsse le a királyt. A teljesen szabálytalan lépés sikeresnek bizonyul, a penge visszahúzódik, Myka bilincse kinyílik. Sykes mobilon felhívja Marcust és csak annyit mond neki: Mehet.

Stand09

A samesz a panzió előtt álló platós teherautóról lerántja a ponyvát, alatta egy közepes méretű ágyú. A vészkamerán Artie felismeri, hogy ez az egyik legismertebb tengeri kalóz, Fekete Bart ágyúja, ez képes lehet lerombolni a raktárt. Marcus elsüti az ágyút, Jane aktiválja a csuklóján lévő Ramati Bilincset, ami védő energiahálót von a raktár köré. A védőháló azonban egyúttal megnyitja a vészkijáratot is, ami egy időkapuhoz hasonló nyílás és a hong kong-i szentélybe nyílik. Onnan viszont ezzel egyidejűleg Sykesnak is sikerült megnyitnia az átjárót, tehát ez volt végig a terve! Kerekesszékével már át is gördül a raktárba, magával kényszerítve Pete-et. Távozáskor még lesokkoltatja vele Helenát és Mykát, majd a raktárba átérve lezáratja vele az átjárót.

Stand10

Sykes természetesen a Collodi-féle karkötőt akarja visszaszerezni, amitől újra járni tud. Pete a lovaglópálca kényszerítő hatása alatt átadja Sykesnak a karkötőt, aki lassan két lábra áll. Mobilon utasítja Marcust, hogy ölje meg Leenát, a samesz már veszi is elő az injekcióstűt. Ám ekkor belép a panzióba Mrs. Frederic, kezében tartva a 3x08 The 40th Floor c. részben kínzóeszközként használt japán medált. A főnéni monológjából megtudjuk, hogy Marcus Diamond a baltimore-i rendőrségen dolgozott, mint főrendőr (he-he, nincs menekvés a Grimm sorozatból megismert karaktertől). Egy támadásban három golyót kapott a mellkasába, mégis túlélte, viszont a golyók még mindig benne vannak, így a medállal való megkínzása igazán kellemes móka lesz.

Stand11

A hong kong-i oldalon Helena és Myka sikeresen újra aktiválja az átjárót, és pont akkor érnek a raktárba, amikor Sykes arra kényszeríti Pete-et, hogy saját fejéhez tartsa a pisztolyt. Myka kilövi Skyes kezéből a lovaglópálcát, mire a geciember elmenekül. Az üldözésére induló Helenát azonban a polcról leeső Mary Celeste kötél foglyul ejti, és így jár a segítségére siető Myka is. Ne mozogjatok, mert akkor annál szorosabbra tekeredik, figyelmezteti őket Artie, majd egy adag semlegesítő folyadékkal kiszabadítja a csajokat.

Stand12

A menekülő Sykest Jane utoléri, és némi közelharc után egy váratlan jobbcsapottal kiüti. Jane tovább fut az átjáró felé, Sykes botorkálva utána. A Régens sikeresen átjut a szentélybe, Sykes is menne utána, ám ekkor az átjáróhoz ér Pete és a raktár felőli oldalon lezárja a portált. Sykes beszorul az átjáróba, kinyújtott kezéről leesik a Collodi karkötő, egyenesen Jane kezébe. Az ereklye biztonságban, geciember a tér-idő kontinuumba zárva, Jane-re meg vár egy 15 órás repülőút vissza Dél-Dakotába.

Stand13

Megkönnyebbülni azonban még nem tudunk, mert Marcus Diamond még ott van a panzióban és késsel fenyegeti Mrs. Fredericet. Váratlanul megérkezik a raktárból korábban kijutott Claudia és felkapja a fadobozt, amiben egy közönséges metronóm van, Johann Mälzel német ezermester találmánya. A kütyü azonban mégsem közönséges, ugyanis Sykes ezzel tartotta életben Marcust. Claudia bosszúálló arccal leállítja a metronómot, a volt főrendőr összeesik és másodperceken belül meghal. Jogos bosszú, bár kissé durva. Claudia valamivel később a meglepetten néző Mrs F-nek kijelenti, hogy ezzel a lelettel fogja visszahozni Steve-et.

Stand14

Megnyugodva dőlünk hátra, de Artie egy pillanat alatt belénk vágja újra az ideget azzal, hogy a raktár körüli védőmező még mindig aktív, ami azt jelenti, hogy a veszély még nem szűnt teljesen. De mi a frász lehet még itt? Hát Sykes tolószéke, az, vazze, amiben egy újabb ereklye van elrejtve: az angol parlament alsóházának mennyezetéből származó faldarab. Az épület súlyosan megsérült a német Luftwaffe légitámadásai alatt a II. világháborúban, és magába sűrítette a támadások összes erejét. Most pedig egy időzítő van rákötve, ami ha lejár, kiszabadítja az ereklyéből a benne található pusztító energiákat. A semlegesítő folyadék nem használ, sem a Pete által bevetett hegesztőpisztoly, és már csak 56 másodperc maradt.

Stand15

A nagy izgalomban mindenki elfeledkezett Helenáról, aki eközben sikeresen előállított egy kisebb átmérőjű védőmezőt, pont akkorát, hogy Artie, Pete és Myka elfér benne. Neki azonban már nem marad hely, társaitól szomorú mosollyal búcsúzik, akik tehetetlenül kénytelenek nézni, ahogy a számláló lejár. A faldarabból óriási tűzgömb szabadul ki, és végigszáguldva a hatalmas hodályban, sorra felgyújtja az évezredek alatt felhalmozott ereklyéket. Szemünk hitetlenkedve nézi a pusztítást, állunk leesett, nem találunk szavakat, a panzióban a raktár gondnoka, Mrs. Frederic is a földre zuhan, és ahogy a raktár pusztul, ő is összezsugorodik, most akkor tényleg vége mindennek? Vesztettünk, nyög fel Pete, de Artie ránéz a kezében szorongatott zsebórára, és halkan kijelenti: Még nem.

Stand16

Címkék: warehouse 13
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nautilus64 2013.01.16. 13:41:21

kis kijavítás, hogy Helena nem azért halt meg mert, nem fért be a védőmezőbe, hanem azért, mert a védőmezőt csak kívülről lehetett fenntartani, emlékeim szerint...
tényleg ütős évad volt, be kell vallanom, hogy nem bírtunk magunkkal a párommal, és megszereztük a 4.évadot is feliratosan. :D

nyauuuuu 2013.09.03. 21:50:56

Na szóval. Hihetetlenül izgalmas az egész sorozat, ez meg egy különösen szemét, könnyezős-izgulós-körömrágós epizód. Amit nem értek: ha már volt védőmező, miért nem a bomba köré rakta az a zseni? Akkor a védőmezőben robbant volna a bombus, és mindenki - beleértve a raktárat is - megmarad. És mikor lesz végre negyedik évad? Sosem? Imádom a szinkronhangokat, nem akarom eredetiben hallgatni! Nahát!

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.09.03. 22:05:20

FR van? Nincs. Kinyírták. Na ide se fogok többet kommentelni!

nyauuuuu 2013.09.03. 22:23:45

@aggyistenbiri: Csúnya rosszfiú volt, nem szerettem itten. Kinyírta Jinkset is.

Gabba 2013.09.03. 23:46:29

@aggyistenbiri: pedig az FR-es képet miattad tettem be, de nyolc hónapig nem is írtál ide

@nyauuuuu: sixx kartács kinyomozta, hogy még az év vége előtt jön a 4. évad a viasatra

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.09.04. 00:00:02

@Gabba: Hééé!De meg is köszöntem! és tudtad, hogy nem nézem, nem olvasom, nem vezettelek félre. Tisztára hálátlan dögnek akarsz beállítani, ami tényleg vagyok is.
És mielőtt beledöngölnél a sárba, a Zsarusat csak a te ajánlásod miatt kezdtem el nézni, azóta is szinte csak én kommentelek, hátrább a kutyáiddal!

Gabba 2013.09.04. 11:18:49

@aggyistenbiri: nem tudom, mi van velük mostanában, engem is megharaptak

nautilus64 2013.09.04. 13:29:11

@Gabba: éljen! éljen! már csak az Eureka-t kellene meg tudni, hát ha :D de ez a hír is öröm és bódoccság

Gabba 2013.09.04. 14:21:34

@nautilus64: ??? Eureka napi darában megy a Viasat 3-on, most kezdték a 2. évadot.

Viszont fog jönni a V6-ra az Alphas, az is hasonló kategória.

Gabba 2014.01.11. 21:08:47

@nautilus64: @nyauuuuu: és mindenki: már csak párat kell aludni és a Viasat folytatja a 4. évaddal, és persze jön a hogyvolt is.

Jan.16-án este mindenki a képernyő elé! Megírom! :)

nautilus64 2014.01.11. 22:20:42

@Gabba: írd meg! :) csak sajnos ha jól láttam, akkor hetente csak egy részt adnak, azt is jó későn... :(
süti beállítások módosítása