Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 3x03 - Love Sick (Gólem vírus)

2012. november 04. 19:12 - Gabba

Szerelmi bánat, beléd estem, mint ló a gödörbe, olyan a bőröd, mint a pacal, jutnak eszünkbe az epizód eredeti címéhez kapcsolódó különféle kifejezések. Volt már néhány szerelmi szál eddig a sorozatban, lássuk, ezúttal kiknek okoz galibát ez a felfokozott érzelmi állapot. Salt Lake Cityben kezdünk, orvosok mentőkocsiban küzdenek egy fiatal nő életéért, kevés sikerrel. Adrenalint nem lehet neki beadni, mert az injekcióstű nem hatol át a megkeményedő bőrön, az újraélesztő is hatástalan, csak a monitort süti ki, de a páciensre nem hat. A mentő megérkezik a kórházhoz, ahol az előresiető Vanessa Calder dokinéni (vele először a 2x07 For the Team c. részben találkoztunk, ő Artie titkos szerelmének tárgya) gyorsan tájékozódik a helyzetről, majd közli a többi dokival: Be kell vonnom egy tanácsadót. Na és vajon kit? Artie-t bizony, aki az éjszaka közepén megpróbál csendben távozni a raktárból, de mivel valamennyi ügynök ébren van, a próbálkozás erős cikizésbe torkollik. Nocsak, még a szemöldöködet is kifésülted?, incselkedik a főgonosz Claudia, majd felajánlja, hogy elkíséri Artie-t, ha esetleg a kórházban elájulna a sok vér láttán.

Lovesick01.JPG

Miközben a kórházi folyosón vonulnak, a gátlásos Artie megpróbál bókolni Vanessának (jól áll neked ez a kék ruha), majd mikor rájön, hogy valamennyi orvos ilyen kék köpenyt visel, hozzáteszi: Illik a szemed színéhez. Claudia a háttérben félhangosan kuncog. Vanessa mutatja az eddig elhunyt áldozatok belső szerveit, valamennyi úgy néz ki, mintha vastag agyagréteg borítaná. Közben azért visszaugrunk a raktárba is, ahol Myka és Pete ébredezik, közös ágyban és teljesen pucéron! Nem hiszünk a szemünknek, de ők sem, és a raktár csendjét a kettőjükből egyszerre kiszakadó hitetlenkedő ordítás veri fel. Főcím. Az ordítás lassan elhal, a két ügynök kiugrik az ágyból és egymásra kezd mutogatni: Te teljesen meztelen vagy! - Te is, ráadásul szőke lettél! - Csak nem szexeltünk? - És mit keresünk Artie hálószobájában? - És miért van Artie fogkeféje is itt az ágyban? Megannyi kínzó kérdés, reméljük, ezekre hamarabb kapunk választ, mint a Lost rejtélyeire.

Lovesick02.JPG

Vissza Salt Lake Citybe, ahol a kórházban Artie-ék az elhunytak vérmintáit elemzik Rosalind Franklin eredeti DNS szekvenszere segítségével, ami természetesen a raktárban őrzött leletek egyike. (Franklin készített először felvételt a DNS kettős spirál szerkezetéről.) A szakmai beszélgetés közé magánjellegű témák is kerülnek, ezért Claudia úgy dönt, inkább szétnéz a kórházban. Artie felidézi, milyen jót sétáltak a múltkor kettesben Vanessával és most már esetleg továbbléphetnének. Kocogjunk?, kérdi erre vidám mosollyal a dokinéni. Nem, nem, tiltakozik Artie, de ha ennek végre, elmehetnénk vacsorázni. A szekvenszer által kivetített genom térképet vizsgálva rájönnek, hogy az nem szénalapú élőlény DNS-e, hanem szilícium alapúé és valami számítógépes vírus okozhatta. Na tessék, olyan leletről van tehát szó, ami teljesen átalakítja az emberi DNS-t, jól nézünk ki.

Lovesick03.JPG

Amíg ezt emésztjük, nézzük meg, mi módon próbálják pucér ügynökeink felidézni az előző éjszaka eseményeit. Először is felöltöznek, majd az időtálló spektrométerrel visszanézik az eseményeket. Sajnos ez csak az utolsó öt óra történéseit mutatja, de akkor csak aludtak, illetve Pete hívott fel valakit az éjszaka közepén, bár ő erre nem emlékszik. Mindenestre szex nem volt, nyugszik meg Myka, Pete azért titkokban reméli, hogy volt, csak nem emlékeznek rá. Azt továbbra sem tudják, hogyan kerültek ágyba, ám ekkor becsörög Artie: Pete, most látom, hogy hajnali 3-kor kerestél, és énekszóval üzenetet hagytál a videohívómon, mi volt ez? Pete zavartan heherészik: Semmi, semmi, de mondd csak Artie, miért fontos neked a fogkeféd? Mert eredményesen használható fogkő és ínygyulladás ellen, válaszolja Artie, majd dühösen bontja a vonalat. Mykának egyszer csak bevillan valami, hol lehet a Steve gyerek? Pete máris hívja az új ügynök mobilját, de az meglepetésükre a szomszéd asztalon csörög. Ez nem jó jel, mondja ki Myka mindannyiunk gondolatát.

Lovesick04.JPG

Lekérdezik a raktár nyilvántartását és meglepetésükre azt látják, hogy több leletet megbolygattak az elmúlt pár óra alatt, járjuk sorba ezeket, hátha jutunk valamire, állapodnak meg a teendőkben. Először a Tesla sokkolóval célbalövést gyakorló eszközhöz mennek, ami még mindig be van kapcsolva. Lassan eszükbe jut, hogy Steve-vel előző este itt tartottak lőgyakorlatot. Közben Pete véletlenül meglökte az egyik polcot, amiről labdák estek le, de Myka és Pete még időben elkapta őket, majd hülye röhögésben törtek ki. Most újra megnézik, mi volt az: W.C. Field zsonglőrlabdái, a nyilvántartás szerint részegséghez hasonló tüneteket és emlékezetvesztést okoznak. (Field is valós személy volt, a múlt század első felében élt amerikai komikus és zsonglőr.) Áhá, kezdjük sejteni, miért nem emlékeznek ügynökeink az előzményekre. A következő megpiszkált lelet Walt Disney rajzecsete, itt Mykáék már eléggé be voltak állva, Pete festett az ecsettel egy cipőt, ami életre kelt és elszaladt. Myka rácsapott Marilyn Monroe hajkeféjére, ami a leírás szerint bármilyen hajat platinaszőkére fest, oké, akkor ez is tisztázva. A következő lelet viszont, amit az egyik lépcsőn találnak, Steve Teslája. Ajjaj, itt a srác fegyvere, de hol lehet ő, mit csináltunk vele?, néznek egymásra kétségbeesetten kedvenc ügynökeink.

Lovesick05.JPG

Egy időre hagyjuk őket magukra ezzel a kínzó kérdéssel és nézzünk vissza mormonföldre, Salt Lake Citybe, ahol valami nyikhaj webkamerán stíröli egy csinos fekete csaj hálószobáját. A csávó komputeréből egyszer csak sárgás energiasugár csap ki, és a webkamerán keresztül behatol a lány szemébe, hoppá. Eközben Artie azon agyal, hogy ha számítógépes vírusról van szó, akkor a legjobb választás Hugo Miller, aki a raktár eredeti számítógépes rendszerét tervezte, és már hívja is a régi harcostársat a helyszínre. (Ugye emlékszünk, Hugoval az előző évad ötödik részében, a 13.1 c. epizódban találkoztunk.) Miután Hugo befut, Vanessával egyből a régi szép időket kezdik felidézgetni, amikor fiatalok voltak és együtt dolgoztak, Artie titkos féltékenységgel hallgatja. A kórházba új beteget hoznak, a csinos fekete lányt. Hugo szerint ellenvírust kell előállítani, de ehhez kellene a titokzatos lelet. Menjetek a lány lakására, hátha nyomra bukkantok, mondja Artie-nak és Claudiának, ettől Artie egyáltalán nem boldog.

Lovesick06.JPG

Ennek megfelelően eléggé feldúltan kezd hozzá a lakás átvizsgálásához, össze-vissza dobál mindent, Claudia igyekszik lenyugtatni: Ugyan már, azért, mert Hugo és Claudia valamikor a múltban járt egymással, az nem jelenti azt, hogy most is összejönnek. Artie nincs meggyőzve. Claudia a számítógépen talál egy cégnevet, Tiger Direct, laptopján gyorsan lefuttatja az áldozatok számláit és bingo: a közelmúltban mindegyik áldozat rendelt valamit ettől a cégtől. Váltás után látjuk az előbbi csávót, Tyler a neve, és a főnöke éppen most rúgja ki a Tiger Direct-től kukkolásért. Tyler bosszút esküdve dühösen elhajt a furgonjával, kisvártatva megérkezik Artie és Claudia. Éppen most rúgtam ki, közli velük a főnök, akinek megmutatják Tyler fényképét. Kiderül, hogy Tyler hívásra házhoz ment komputereket javítani, a megrendelők persze mind fiatal hölgyek voltak, és közben meghekkelte a gépeket, hogy webkamerán kukkolhassa a csajokat. Claudia kirohan, hátha utoléri a csávót.

Lovesick07.JPG

Furgonjából Tyler pont ekkor csatlakozik a bolt videohálózatára: És azt tudták, kedves vásárlók és kollégák, hogy szeretett főnökünk lefekszik az egyik alkalmazottjával, akinek a barátja szintén itt dolgozik?, teszi fel vigyorogva a kérdést, a főnök megdöbbenve hallgat. Aztán Tyler egy mozdulattal kilövi a bolt monitorait, közben nem veszi észre, hogy a nyakában lógó medálból sárgás fény szökik elő és behatol a kihunyó monitorokra meredő vásárlók és eladók szemébe. Artie még időben elfordul, sikerül eltakarnia Vanessa szemét is, Hugo azonban pont telibe kapja a sugarat. Vanessa gyorsan intézkedik, a Járványügyi Hivatal munkatársának adva ki magát lezáratja a boltot, lélek az ajtón se be, se ki. A boltvezető szerint Tylernek a közeli kávézó a törzshelye, hátha most is ott van, a szerencsésen kívülrekedt Claudiát Artie máris utasítja, hogy keresse fel a helyet. Eközben Hugo rendületlenül dolgozik az ellenvíruson, de egyre nehezebben tud gépelni, mert a keze lassan kezd agyagosodni. Vanessa szerint a boltban rekedteknek alig hat órájuk van hátra.

Lovesick08.JPG

Nézzük meg, hogy halad eközben Myka és Pete saját nyomozásával. A következő állomás Richard Nixon cipőjének hűlt helye, erről a leletről azt kell tudni, hogy ha az ember felhúzza, nem veszik észre rajta, ha hazudik. (Utalás Nixon elnök hamis vallomására a Watergate-ügyben.) Talán én is felhúztam, hogy végre nyugodtan hazudhassak Steve-nek?, mereng Pete, miközben belépnek a bronz szektorba. És basszus, a bronzosítóban ott van a szerencsétlen Jinksy! A két ügynöknek végre minden visszajön: félrészeg állapotukban Nixon cipőjét lóbálva becsalogatták Steve-et a bronzosítóba, hogy lefényképezhessék, de aztán a folyamatot nem sikerült visszafordítaniuk, mert ahhoz nem rendelkeznek megfelelő jogosultsággal. Myka a delírium közben emlékezett rá, hogy a zsonglőrlabdák hatására másnapra mindent el fognak felejteni, ezért javasolta, hogy feküdjenek meztelenül Artie ágyába, mert ez olyan hihetetlen fejlemény kettőjük kapcsolatában, hogy majd józanul okvetlenül nekilátnak felgöngyölíteni az előzményeket. Artie fogkeféje is azért kellett nekik, mert az ő DNS mintája engedélyezheti a bronzosítás visszafordítását. A rejtély ezzel megoldódott, valóban nem feküdtek le egymással, és a fogkefét sem perverz szexuális segédeszközként használták. Steve kiszabadul, öröm, boldogság.

Lovesick09.JPG

Hugo viszont egyre szarabbul van, már földet kezd köhögni, szerencsére Artie ebben a pillanatban megvilágosodik. A videofelvételt elemezve észreveszi, hogy Tyler nyakában héber feliratú medál lóg, amire az „Emet” (igazság) szó van írva. Gyorstalpaló tanfolyamot tart a zsidó mondavilág egyik legismertebb legendájából: a XVI. századi Prágában Löw főrabbi a pogromok elleni védelemül agyagból szobrot készített, amit Gólemnek nevezett el, és a homlokára az Emet szót írta, ezzel keltette életre. Tehát Tyler medálja a keresett lelet, az erősíti fel a számítógépes vírust, az infóval Artie máris hívja Claudiát. Kedvenc hekkerünk pont kiszúrja a kávézóból kilépő Tylert és utánaered. Üldözés földön, vízen, levegőben, végül Claudia utoléri a kukkolót. Kiderül, hogy Tyler a nagyapjától kapta ajándékba a medált és nem tudott semmit a káros hatásáról. Sietnek vissza a boltba, de hogy juttassák be a leletet a lezárt épületbe? Artie-nak persze erre is van megoldása, valami üvegből tintát önt az ablaküvegre, ami képlékennyé válik, ezen keresztül Tyler be tudja dobni a medált, és pár pillant múlva az üveg már újra sértetlen. Ez Francois Villon tintatartója, mondja a csodálkozva néző Hugónak, rossz költő volt, de remek tolvaj. (Az állítás első felével azért a magam részéről vitatkoznék.)

Lovesick10.JPG

Artie saját nyakába akasztja a medált és aktiválja az időközben elkészült antivírust. Beindul a folyamat, az emberekből távozik a sárga fénysugár, mindenki magához tér épen és sértetlenül. Hugo is rendbejön, ismét vidámanbeszélget Vanessával, Artie lemondóan figyeli őket, arcán az „ez se jött össze, de mit várhatnék én az alacsony, csúnya, öreg, szakállas fazon” kifejezés. Aztán Vanessa odalép hozzá, és kijelenti, hogy tudja, Artie a jelenlegi valójában látja őt, Hugo viszont a 40 évvel korábbi fiatal lányt látja benne. Ne feledd, tartozol nekem egy vacsorameghívással, búcsúzik, csókot lehelve a hitetlenkedő kifejezést öltött szakállas arcra. Yesss, bokszol Claudia a háttérben a levegőbe. A közelben várakozó rendőrautóban Tyler ücsörög, várja, hogy elszállítsák kihallgatásra, amikor váratlanul Sally Stukowski ül be mellé: Induljunk, a megbízóm találkozni akar magával, mondja sokat sejtetően a másodállásban bérgyilkosként tevékenykedő FBI ügynök.

Lovesick11.JPG

Címkék: warehouse 13
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nautilus64 2012.11.07. 16:25:10

sajna lemaradtam róluk, tegnap pótoltam be őket, ha nem írsz róla hogyvoltot, akkor még most se tudnám, hogy adja a Viasat6. egyébként olvasom én az írásodat, és tetszik is. a páromnak az első rész tetszett, de a következő kettőn majdnem elaludt, viszont nekem eddig tetszik az új évad.

Gabba 2012.11.07. 17:55:40

@nautilus64: örülők : )

ahogy utánaolvastam, a nézőknek nagyon bejött a 3. évad, úgyhogy odaát már a 4. is lassan véget ér.

a Viasat csütörtökönként adja, én igyekszem még azon a hétvégén feltenni a hv -t

nautilus64 2012.11.07. 20:14:56

@Gabba: jó le vagyunk maradva, igaz mit vár az ember az Eureka után... :( már vége van az USA-ban, de mi még a 4. évadot se akarjuk elkezdeni, pedig reménykedtem, hogy a Viasat6 elkezdi, de lehet, hogy majd a 13-as raktár után. :)
süti beállítások módosítása