Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 1x05

2012. augusztus 28. 12:00 - Eurydice

Ami eddig volt: Mérit továbbra sem sikerült kiházasítani, ellenben Kulcsárné majdnem férjhez ment az előző részben. Halszem Nagyi és Matyianyu még nem ásta el a csatabárdot, de egy jóképű Politikus Sofőrrel gazdagodott a cselédség.

Méri szobájában indul az új reggel, a szobalányok sertepertélnek, miközben Daisy-t a kandallót pucolva is a hideg leli. Nekem is a halál hideg lehelete futkosna a hátamon, ha láttam volna, hogy ebből a szobából egy hullát cipeltek ki nemrég az éj leple alatt. Eközben a család komótosan reggelizik odalenn, miközben a Házura nénjének Rosamundnak levelét olvasgatja a Nagy Londonból. Átsuhanó felhőket látok a Lord homlokán. Sybil szinte sajnálja az egyedül élő rokont, míg Méri egyenesen irigykedik a hatalmas csillogással nehezített magányra. Ketteske nem is átallja odadöfni Mérinek, hogy bizony lehet hogy örökös magány lesz a nővére sorsa, ki tudja. De nem csak az apa, hanem Hamvaska is kap levelet, amivel azonnal Gwenhez megy, ugyanis egy állást pályázott meg a szobalánynak, s lám, interjúra invitálták! Továbbra is kitartóan buzdítja a szolgálót, hogy próbáljon meg állást váltani, hiszen változik a nők helyzete!

DA_1x05_01.JPG

Matyianyu érdeklődik fiánál, hogy mikor fogják bepótolni Edith-tel a beígért templomlátogatást, de úgy látom Matyi negyedannyira sem lelkes mint az anyja. Edith ugyanis hiába kopogtat, az Örököst teljesen hidegenvhagyják a templomok meg a lány is. Molesley közben a falu egyik jelentős eseményére, a helyi virágkiállításra készül,  végre valami izgalom! Igaza volt múltkor Carson papának, valaki rájár a borospincére, nem is csoda, ha tényleg fogy a bor, ugyanis Thomas dézsmálja a készleteket. Bates kellemetlen időpontban toppan be épp, lehet meg is látta, hogy mi történt, na mi lesz most. Lord és a felesége beszélget a kertben, Jenki is a virágkiállításra készül, míg a Házurát Rosamund levele aggasztja. És nem az, hogy megint hazai ételeket kér a nénje, hanem az, hogy Londonban az a hír járja, hogy Evelyn Napier-t (tudjátok az a Potenciális Kérő, akinek indiai barátját Pamukot a vad szerelmi mámor a Hurik közé taszította Méri szobájában) már nem érdekli Méri és mást valakit vesz el. Úrnő úgy gondolja, hogy ez csak vészmadárkodás, de a Lord aggódik, hogy Méri nem találja önmagát. Erre egy gyógyszer van, férjhez kell már tényleg adni (ezt csináljuk már 5 része), és ha Matyi nem kell neki, akkor Anthony Strallan majd elveszi. Ez egy hírből már unalmas pasas, aki ráadásul még apja is lehetne. Ezzel azonban nem törődnek Lordék, de ha pletykák vannak Londonban, akkor csak menjen már hozzá valakihez, minél hamarabb.

DA_1x05_02.JPG

Odalenn szokásos gyertyatartópucolás meg kötekedés. Szerencsétlen Daisy-t faggatják, mi a baja, a mindenes nem akar róla beszélni, ellenben elkezd hablatyolni a Titanicról, meg a török haláláról meg Méri szobájáról. Ez a kettő szoros emlegetése felkelti Thomas érdeklődését a téma iránt... Talán Daisy tud valamit... Ki kell szedni belőle mindenáron... Eközben a falu apraja-nagyja a virágkiállításra készül, Matyianyu is ott sertepertél és persze Halszem Nagyi is kiveszi a részét az eseményből. Főleg a díjak besöpréséből, ugyanis évek óta ő nyeri a legszebb virágnak járó kupát, ami több mint gyanús és ami persze böki Matyianyu csőrét. De vissza O'Brienre és Thomasra, épp az feszegeti őket, hogy ki terjeszt pletykákat Mériről Londonban, hiszen Napier nem tudhat semmiről. Ha számba vesszük, Méri mellett szinte a fél cselédség benne van, O'Brien, Daisy, Thomas. És még ugye Jenki és Annuska is, bár erről az Ördögi Duó még csak nem is sejt semmit. Aztán persze Thomas vall, ő írta meg egy barátjának, aki történetesen komornyik Lord Savidentnél, hogy Méri nem viselkedett túl illendően a török úrral. Aha, itt a kutya elásva. Az a komornyik egy pletykagép. Remek. Eljárt Thomas szája és rosszul áll a szénája, ráadásul még Bates is meglátta a borral. Tökéletes alkalom Batesnek, hogy eltüntesse anti-kebelbarátját. Nincs mese hatástalanítani kell Batest. Mihamarabb. Miért az az érzésem, hogy megint ördögi terveket szőnek a cigiszünetben?

DA_1x05_03.JPG

Sybil elkéretőzik másnapra az apjától, egy maltoni piknikre, aki óva inti a kocsikázástól, mert Maltonban baromi nagy a forgalom. Múltkor is ÖT autó volt a főtéren, és még három jött, mikor várakozott. Szívesen elküldeném a Lordot a BAH csomóponthoz, reggel fél 8- és 9 között. Thomasék nem tétlenkednek, hanem már reggel elkapják Daisy-t, hátha kiszednek belőle valamilyen információt. Azonban hiába olyan együgyű ez a mindenes, mint egy faék, nem tudnak meg semmit, csak összezavarják a lányt. Méri a postára tartva Matyival fut össze, a lány Rosamund néninek táviratozik, az Örökös megjegyzi, hogy ő is kapott tőle levelet, amelyben üdvözölte a családban. Gondolom a nénike a Lord halála után is szeretne hazai friss falatokban bővelkedő küldeményeket a birtokról ezért ez a nagyon barátságos felütés. Méri érdeklődik Matyinál, hogy terveznek-e Edith-tel további templomlátogatásokat, de úgy látom, hogy az Örököst továbbra is teljesen hidegen hagyja a Hug. Daisy ma is késésben van, csak egy pillanatra aludt vissza és máris hosszú percek lettek belőle. Hogy mennyire ismerem én ezt az érzést. Éhesen rakja rendbe Sybil kandallóját, míg a szobalányok sertepertélnek. Úgy látszik, Gwen megfogadja Hamvaska ötletét és rosszul érzi magát, Carson papa persze azonnal megjelenik, és pihenőre küldi a lányt.

DA_1x05_04.JPG

Jenki megjelenik a konyhában, ez egy ritka pillanat, valami nagy esemény van készülőben. Úgy bizony, a fontos személy az Unalmas Sir Strallan, aki pénteken vacsorára hivatalos és a kedvenc sütijét kellene elkészíteni. Mrs Patmore látványosan ellene van az alma charlotte-nak, pedig még recept is van hozzá, az Úrnő és az illusztris vendég kénytelen lesz a málnás habcsókkal beérni. Sybil hajt ki egy könnyű fogattal a megbeszélt piknikre, persze, közben felveszi a beteget jelentett Gwent is, akkor már csak az kell, hogy ne vegyék észre a szobalány hiányzását az elkövetkezendő pár órában, no meg hogy sikerüljön az állásinterjú. Bates és Annuska az ágyat rendezgetik, neeeem, ahelyett, hogy összegyűrögetnék, éppenhogy kifeszítik a lepedőt. Edith reménytelen szerelméről beszélgetve egyszer csak máris saját kapcsolatukra utalgatnak hatalmas sóhajok közepette. Sóhajtozás utalgatás hátán, ezek tényleg teljesen reménytelenek.

DA_1x05_05.JPG

Matiyanyu meglátogatja Halszemet és ismételten kifejezi abbéli aggályait, hogy szerinte a zsűri már csak megszokásból hozza ki Nagyit győztesnek a rózsaversenyben. Ez pedig nem igazságos, és Matyianyu - az igazság bajnoka, küzdeni fog ez ellen. Odahaza a Lord hiányolja az egyik dohányos szelencéjét, azt hiszem, hogy Tom és Ördögi Kakastaréj keze van a dologban. Sybilék is hazafelé tartanak az állásinterjúról, de beütött a mennykű, a ló elvesztette a patkóját, kovács a közelben sincs, a lányok kétségbe esnek, aztán meg sárba. Az otthoniak aggódnak hol lehet Sybil, már a rendőrséggel is kerestetik mire végre befut Sybil és Gwen is rendben visszajut a padlásszobájába, noha Annuska délután észrevette a hiányát, a többieknek fel sem tűnt ez a kis kiruccanás.

DA_1x05_06.JPG

Jenki panaszolja is O'Brien-nek, hogy nehéz a lányokkal, nem elég, hogy ki kell őket házasítani, még a testvéri összetartás sincs meg köztük. Erre aztán felcsillan a komorna szeme és nem tétovázik, hanem úgy dönt, hogy Méri helyett inkább Edith-nek mesél Dézi gyanús hablatyolásáról. Ketteske kap is az alkalmon, és magához hívatja Daisyt. Így szegény lány másnap reggel aztán Edith szobájában találja magát, de nem a kandallórácsot fényesíti, hanem az ágyon sírdogál, miközben a kisasszony testvériesen átöleli. Azt hiszem nagyon akarja ezt a titkot Edith, mert eddig még szerintem a nevét se tudta a mindenesnek. Minden kész a virágkiállítás meghívójára, a család jelenlétében a két mama öli egymást: Halszem nagyi felhozza, hogy Matyianyu szerint jogtalanul nyert az elmúlt években mindig. A fiatalok inkább a virágokról beszélgetnek, meg az esti közös vacsoráról, amin az unalmas szomszédok között Matyi személye lehet a fénysugár. Ó anyám, ezek a kilátások...

DA_1x05_07.JPG

A kastélyban Carson papa mossa a szolgálók fejét a tubákos szelence eltűnése miatt. O'Brien azonnal gyanúsan sajnálkozik Bates felett, hiszen csak a komornyiknak van a Lord szobájába bejárása. A háznép készül az estére, Méri szokás szerint öltözik, amikor betoppan az anyja és ellátja instrukciókkal, miszerint neki kellene foglalkozni az Unalmas Sir Strallonnal a vacsora alatt. Szegény Mérit mindig amellé ültetik, akihez hozzá kellene mennie. Még lesz pár ilyen alkalom, azt hiszem. Anyja figyelmezteti, hogy ne nagyon válogasson, csak fogjon meg magának valakit, mert már romlott áru lett, aminek híre van Londonban. Ha a Pamuk-ügy kitudódik, még Méri megházasodása előtt, akkor vénlány marad örökre. Méri kitartóan inkább az egyedüllétet választja, minthogy negyven évet lehúzzon egy unalmas fapofa mellett, s arra biztatja anyját, hogy inkább Edithre koncentráljon, neki több segítség kell, mert olyan kis bénácska. Nem is gondolnák, hogy szegény ketteske fültanúja ennek a beszélgetésnek.

DA_1x05_08.JPG

Vacsora előtti serteperte a konyhában, a szakács leejti a második fogást, amit természetesen azonnal el akar lopni egy arra tüsténkedő csirkefogó macska. Persze Mrs Patmore megint lekiabálja Daisy-t, kész szerencse, hogy a szobalányok visszaszerzik a szárnyast és útjára bocsájtják az étkező fele. A mai vacsorán az Unalmas Sir Strallan viszi a beszélgetés fonalát, és kedvencéről, a mezőgazdaság gépesítéséről szónokol. Méri szinte meghal mellette, Edith gyorsan le is csap a férfira és kedélyes beszélgetésbe kezdenek mindenféle agrár témákról, aminek az lesz a vége, hogy meghívatja magát egy kombájn-látogatásra. Ez ám a szuper program. Megérkezik a desszert, amelyet a Sir megkóstolás után azonnal a szalvétába köp. Ajjaj, úgy látszik, hogy a szakácsnő sóval szórta meg a tejszínhabot! Miért van az az érzésem, hogy ezért is Daisy-t fogja Mrs Patmore elővenni? Szegény szakácsnő odalenn romjaiba dőlve zokog a szégyenében, itt csak Carson papa, a lélekbúvár segíthet, nincs mese. Annuska közben rájött, mi volt az Ördögi Duó délutáni sajnálkozásában a gyanús, az hogy volt egyáltalán. Vagyis hogy a két jómadár tette el valahova a dobozkát, valószínűleg Bates holmijai közé. Nem is kell mást tenni, csak visszacsempészni azt hozzájuk.

DA_1x05_09.JPG

Vacsora után odafenn a nők külön vonulnak, ahol a két nővér egymásnak esik a kölcsönös féltékenykedésben. Igaza volt az anyjuknak, ezek ketten egy kanál vízben meg tudnák egymást ölni. Ha verseny, hát legyen verseny, kár, hogy Méri nem tudja, micsoda adu van Edith kezében. Közben Mrs Patmore is megnyugszik és bevallja Carson papának, hogy egyre rosszabbul lát, ez az oka a sok bénázásnak, a csirkének a földön, elcukrozott desszertnek és hogy nem mer új recepteket elkészíteni.Mialatt az urak csatlakoznak a hölgyekhez, Matyi jókedvű, mert végre szótért Mérivel és ennek a Lord is nagyon örül. Méri azonban húgát bosszantandó az Unalmas Sir Strallant rajongja körül, aki már rá se hederít a cséplőgép-rajongó Ketteskére. Edith menne Matyihoz vigasztalódni, de ő féltékenységében elmenekül a kastélyból. A pont Mérinél. Amint Méri látja hogy az Örökös elment, utánasiet, de nem tud vele beszélni. Annuska kézbe veszi a szelence esetét, és azt javasolja Carson papának, hogy nézzék át a cselédség szobáit, a Cigizős Duó egyből felkapja a fejét és veszi a lapot, és fejvesztve menekülnek a szobájukba, hogy megtalálják a visszarejtett dobozt. Kölcsön doboz visszajár.

DA_1x05_10.JPG

Végre másnap van, és izgulhatunk, vajon ki is nyeri meg a virágkiállítás legnívósabb díját. Az idősebb Molesley rózsái valóban ragyogóak, és egy igazságosabb világban minden bizonnyal övé lenne az első hely ezt már nemcsak Matyianyu szajkózza, hanem a Lord is. Úgy látom Halszemet több oldalról szorongatják rózsa ügyben. A kastély szolgálói is a faluba tartanak, Bates és Annuska végre kettesben beszélgethetnek, végre kiderül, miért is olyan visszafogott a komornyik. Bates ugyanis házas, és ezen még a szobalány szerelmi vallomása sem változtat. És amilyen tökéletes gentleman Bates és úrihölgy Annuska semmi sem fog változni. Közben Gwen is levelet kapott, miszerint hiábavaló volt a szekeres kirándulás nem vették fel titkárnőnek. Sybil persze továbbra is kitartásra biztatja a szobalányt.

DA_1x05_11.JPG

Méri bocsánatot kér Matyitól az előző esti gyerekes viselkedéséért, úgy látom, az ügyvédet az sem hatja meg, hogy csak egy fogadás miatt lett ejtve. Alig lép félre Méritől a férfi, Edith máris ott terem nővére mellett okoskodni. Mérit persze nem kell félteni, mindig van pár keresetlen szava a Ketteskéhez, és most még én is igazat adok neki; ebben a ruhában Edith olyan, mint egy hóember. Abban azonban a húgának van igaza, hogy az nevet igazán aki utoljára nevet.

DA_1x05_12.JPG

Szinte várható volt, hogy a mai reggelre a szelence is előkerült, így a Lordnak és a Jenkinek helyreállt a lelki békéje. Meg szerintem a cselédség jó részének is. Végre elérkeztünk a legszebb virág díjához, a dobpergés és lélegzet-visszafojtott pillanatok után Nagyi azonban nem a saját nevét olvassa fel a papírról, hanem az Öreg Molesley-ét. Matyianyu úgy örül, mint majom a farkának, a Lord pedig egészen meghatódik anyja hősies önfeláldozásáról, amint lerakja egy igazságosabb világ alapjait... Az összetett állása: Halszem - Matyianyu 1:2. Mire véget ér a nap, sok minden megoldódni látszik, csak Edith szöszmötöl egy levéllel, melynek címzettje a török nagykövet. Itt az idő, hogy kijátssza az adu kártyát és megbosszulja az elmúlt időben a nővérétől kapott sérelmeket.

Címkék: Downton Abbey
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tóparti látomás 2012.09.04. 14:06:59

Ez a rész számomra egy kicsit laposnak tűnt, de műsoros vacsora a macska-szárnyas párossal igazán feldobta, köszönöm :)

Eurydice 2012.10.17. 14:25:20

Az az érdekes a Downton Abbey-ban, hogy iszonyatos sok történés van 45 perc alatt, de általában sose vagyunk előbbre. De - nekem legalábbis - nem unalmas. Talán azért van ez, mert baromi sok szereplő van.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.16. 12:21:14

@Eurydice: Nekem tetszett ez a rész. 1*6 nincs, vagy egyben írtad meg az évadzáróval? (nem olvasom el előre, tudod:))
És lehet tudni, hogy megszakítás nélkül folytatja-e a Story4 a 2.évaddal? a port.hu-n még nem látszik.

Eurydice 2013.03.16. 13:42:18

@aggyistenbiri: De van, csak szerintem nem tettem hozzá a Downton_Abbey taget ezért nem olyan könnyű megtalálni:)
hogyvolt.blog.hu/2012/09/04/downton_abbey_1x06

Hú, a Story4-es epizódokról semmit sem tudok, de már nagyon várom, hogy hazamenjek Magyarországra, és megnézzek egyet szinkronosan :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.16. 13:47:30

@Eurydice: köszi a 6-ost, jövő héten elolvasom :)
és bocsi, el is felejtettem, pedig még beszéltük is a szinkrontémát :)

Eurydice 2013.03.16. 13:49:18

@aggyistenbiri: már ha kibírom a sok reklámot közben :D, hajrá és éljen az önmegtartóztatás ;)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.16. 14:21:06

@Eurydice: A reklámok kikerülésére több megoldás is van. A legfontosabb, nem élőben kell nézni, mondom ezt pont Neked :) De ez hidd el, ez itthon is járható út :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.21. 19:37:40

@Eurydice: egyből folytatják a 2. évaddal, meg is nyugodtam.
süti beállítások módosítása