Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey - 1x06

2012. szeptember 04. 08:00 - Eurydice

Múltkor ott maradt félbe a történet, hogy Edith annyira berágott a nővérére, hogy a Daisy-től megszerzett Pamuk sztorival (vagyis annak egy részletével) levelet küldött a török nagykövetségre. Vajon mikor robban a bomba?

Már két éve történt a Titanic tragédiája, amely elindította a drámát, vagy már 1914 májusát írunk. Egy politikai gyűlésen vagyunk, ahol az antiroyalista szónokot több ismerős arc is hallgatja. Sybil és a Politikus Sofőr mellett Matyianyu is feltűnik. A egyre forrongó tömegből végül Branson elmenekíti a lányt, hisz igaza van Isabel-nek, akármi történhet és az az autóvezető állásába kerül majd. A két fiatal hazafelé a kocsiban a közelgő választásokról és változásokról beszélgetek. A Politikus Sofőr álmodozik a nők szavazati jogáról, az írek függetlenedéséről, meg arról hogy szegény és gazdag közt nem lesz különbség. El is felejti, hogy a hátsó ülésen a leváltani kívánt osztály egyik tagja ül. Azt azonban a srác is elismeri, hogy lány apja, a Lord nagyon jó ember, de ő sajnos csak a ritka kivételt jelenti.

DA_1x06_01.JPG

Kulcsárnéasszonyság aggódik Mrs Patmore és Daisy miatt, mert az előbbi folyamatosan piszkálja a konyhalányt, ami nem is csoda, hiszen szegény szakácsnő nagyon ideges amiatt, hogy szürkehályogot diagnosztizáltak nála. Ha nem lehet tenni ellene semmit, akkor szegény asszony megvakul... Mrs Hughes beszédét azonban alig hallja Carson, mert egy levél vonta el a gondolatait. Sybil hazaérve a hátsó lépcsőn oson fel, hogy apja meg ne lássa a tömegjelenetben szerzett kócos frizurát. William majd fellöki a kisasszonykát miközben az elmaradhatatlan gyertyatartót cipeli. Drakula persze megint megtalálja, miért lehet morogni, vagyis hogy a nők, de legfőképpp a Lord lánya ne politizáljon. Bates persze azonnal rávágja, hogy nagyon érdekli a szavazójog meg a politika, kár, hogy a tulajdonjog tisztelete már kevésbé. Ismerve Drakulát, nem hagyja hogy fenyegessék, és biztos megint kitalál valamit. Carsont olyannyira nyomasztja a levél, hogy elfelejtett csöngetni öltözésre, ez már felháborító. Bates a Lordot segíti a vacsorához öltözni, mikor kiderül, hogy Matyianyu elment a liberálisok gyűlésére, és Branson-ék is ott voltak. VOLTAK??? Bates nem akarja beárulni, de végül kénytelen kinyögni, hogy Sybil csapott fel politikusnak. Más se hiányzott.

DA_1x06_02.JPG

Vacsora közben elő is veszik a lányt, érdeklődve, hogy milyen volt a hangulat és egyáltalán, ki engedett el tégedet édes lányom!? Mindennek a Politikus Sofőr az oka! Jenki persze vállalja a felelősséget az elengedéssel, de Hamvaska továbbmegy, korteskedni akar a választáson. Nagyi ezen totál kiakad, akkor már miért nem mosni akarnak a lányok. Méri védi húgát és a véleményalkotáshoz való jogát, amihez Nagyi szerint nincs joga míg meg nem házasodik, aztán meg úgyis az a véleménye amit a férje mond. Lord végül egy huszárvágással berekeszti a témát és elintézi Sybil jövőbeli politikai terveit. Most pláne nem jönne jól egy letartóztatás, mert a legkisebb virágszálat a jövő hónapban szeretnék bemutatni Londonban.

DA_1x06_03.JPG

A fenti események persze odalenn is visszhangot váltanak ki, örülnek, hogy Sybilt érdekli a politika még akkor is, ha az apjának ez nem tetszik. Drakula úgy gondolja Bates direkt ártott Sybilnek, és fél, hogy ő meg a boros történet lesz a következő ami felbolygatja a ház életét. Persze Bates olyan gentleman, hogy nem akar senkinek sem ártani, még magának az ördögnek sem. A vacsora után Carson papa őlédiségéhez járul a bizalmas levéllel, amit egy barátjától, Flintshire márki komornyikjától kapott. A márki a külügyminiszter, akinek a felesége a Lord unokahúga, úgyhogy több szempontból is meghökkentő, milyen obszcén történet kering Mériről ezekben a körökben. Jenki próbál meglepettnek tűnni, amikor visszaköszön a papírlapról a török attasé története, és áldja a komornyikot, hogy hozzá ment először ezzel a levéllel. Innen át is vállalja, hogy a férjével megbeszéli az esetleges teendőket. No persze, megbeszélik, hogy hány kilós volt Pamuk.

DA_1x06_04.JPG

Kakastaréj és Thomas azon agyalnak már megint, hogy hogyan lehetne eltenni Bates az útból, a múltkori lopásos bemószerolás nem vált be, és éppenhogy az inas az, akinek vaj van a füle mögött. Tehát lépni kell, nincs mese, a terv egyszerű, úgy beállítani, mintha Bates lenne a piás tettes. Mennek is Carson papához, akinek Thomas beadja, hogy Bates járt a szobájában és látta, hogy a borospince kulcsa himbálózott, hátha hiány van a raktárban. Este Lord és Jenki beszélgetnek a vacsoráról, az Úrnő szerint inkább Méri kiházasítására kellene figyelni, nem Sybil politikai tevékenységére. Aztán nekik is feltűnik, hogy valahogy Edith-tel sose foglalkoznak, Jenki azt vizionálja, hogy Ketteske megmarad nekik öregkorukra támasznak. Na attól mentsen meg az Isten...

DA_1x06_05.JPG

Jenki ismerve, hogy a gyorsaság sokat menthet a helyzeten, másnap azonnal cselekszik; Sir Strallan érkezik Mérihez. Azért nem láttuk mostanában, mert a kontinensen utazgatott, ahol elég felhős a hangulat. A jövetele célja pedig, hogy megkocsikáztassa Mérit az új Rolls-Royce-ában. Méri persze pont nem ér rá, mert lovagolnia kell, Edith persze ráérne, de őt nem kérdezi senki, úgyhogy inkább maga ajánlkozik fel útitársnak, amit a férfi el is fogad. Carson papa behívatja  Batest, de meglepi hogy a komornyik is tud a borok hiányáról. Ez gyanús. Sir Strallan és Edith nagyon jól érzik magukat kocsikázás közben, Ferenc Jóskáról, a költőről és császárról  beszélgetnek és szóba kerül az első feleség is, akinek remek volt a humora. No, a savanyújóska Edithnek van még mit fejlődnie e téren, ha méltó utód akar lenni.

DA_1x06_06.JPG

Méri rosszabbul járt az egy lóerővel, mert lesántult a hátasa. Az arra tébláboló William veszi kezelésbe az állatot, jó érzéke van a lovakhoz, és hiányzik neki a farm körüli munka. Az anyja azonban jobb helyre szánta, így nem megy haza. Mériből kitör az arisztokrata, és értetlenkedik hogy a második inasság egy főrendi házban ilyen fontos poszt lehet valaki szemében, de aztán észreveszi magát. Carson papa meggyőzésére Thomas két hamis tanút idéz be, Kakastaréj és Daisy is azt vallja, hogy láttak valamit. O'Brien viszi a reggelit és a híreket Jenkinek, megemlíti, hogy Carson papa nagyon el van keseredve, mert valaki akit eddig tisztelt nem érdemli ezt meg többet. Az Úrnő persze egyből Mérire gondol, holott szerencsére csak Batesről van szó, meg arról, hogy O'Brien minden követ megmozgat a komornyik eltüntetésért. Ezalatt a könyvtárba Hamvaska járul apja elé, hogy elkéretőzzön a pénteki jótékonysági gyűlésre. A Lord hallani sem akar róla, aztán feltételekhez köti a dolgot, végül Sybil olyan szépen néz rá, hogy egyedül is elmehet.

DA_1x06_07.JPG

Méri a parkban üldögél, miközben Matyi arra kolbászol a Lordot keresve. Szerintem Carson papa azért küldte a könyvtár helyett a kertbe, hogy a két fiatalt összeboronálja. Mi más lehetne itt is a téma, Sybil és a politika, kár, hogy a Lord nem szeret vitatkozni, pedig ez Méri egyik kedvenc időtöltése. Többet kellene találkozniuk ezeknek ketten, az mindenkinek jobb lenne. Jenki időközben meglátogatja Halszemet az otthonában, aki szintén levelet kapott a külügyminiszter feleségétől és a téma ugyanaz, mint Carsonéban. Dagad a botrány...  A Nagyi csak lazán bedobja a kérdést a kandallónak dőlve, hogy igaz-e ebből bármi, de a nagy csendből azonnal levágja a helyzet súlyosságát. Jenki csak annyit mond, hogy nem csak Méri cipelte ahogy a levélben van, hanem ő maga is. Istenem imádom Nagyi képét, azonnal repülősót ide vagy elájul. Az öregasszony máris a család széthullását látja maga előtt, kész szerencse, hogy a Lord nem tud semmiről, még. Jenki már csak annyit fűz hozzá, hogy nagyon nehéz volt, de nem tudta megtagadni a lányát.

DA_1x06_08.JPG

Este Annuska és Bates az udvaron beszélgetnek a boros helyzetről. A sánta komornyik azonban továbbra is kitart az életszentség mellett, és nem akar ártani Thomasnak. Annuska már nagyon unja a jóemberséget, ezért ő maga is hajlandó Carson papához menni, ha szükséges. Gwen ágyaz Sybilnél, úgy látszik rossz napja van a szobalánynak, mert lerí róla hogy elege van a cselédmunkából és szívesen gépelne egész nap, de nem tudja, meddig kell még várnia. Sybil nyugtatgatja, hogy a cél felé tartanak és lesz változás, csak ki kell várni. Thomas cigifüstbe párolódva azon aggódik, hogy Carson papa még nem jelezte a boros történetet a Lordnak, pedig még tanuk is voltak. Kakastaréj már bánja hogy belement ebbe a kétes játszmába és félti az állását. Méla Will még mindig Méri lovát, Gyémántot gyógyítgatja, közben a honvágy gyötri. Szegény Daisy nem tudja milyen jó az, ha az embernek van családja, akikben mindig megbízhat és akik között nincs hazugság. Ez nagyon szíven üti a mindenest.

DA_1x06_09.JPG

Méri és Jenki csupa fehérben sétálgatnak a parkban, miközben Matyianyu csatlakozik hozzájuk, szintén fehérben. Egy kényes kérdésben kérné ki a hölgyek véleményét, Will anyja kórházba került, a halálán van, de nem akarja, hogy a fiát állapotáról értesítsék. Méri szerint nem kell ebben az esetben az orvosi titoktartással foglalkozni, egyszerűen sutba kell dobni a szabályokat és szólni a fiúnak, hogy el tudjon köszönni az anyjától.
Végre péntek, Branson Riponba fuvarozza Sybilt, de a jótékony gyűlés helyett a szavazatszámlálásra viteti magát a lány. A Politikus Sofőr próbálja megállítani a forradalmár Hamvaskát, sikertelenül. Odahaza ismét Sir Strallan érkezik látogatóba és két jegyet ajánl fel jövő hétre, Méri már zsigerből tolja a "nem-érek-rá" szöveget, de ezúttal Edithnek szól a meghívás, akit még az se érdekel, mit játszanak, csak végre valaki őt akarja. A váratlan meghíváson mindenkinek tátva marad a szája, a Lord azért bizalmasan odasúgja nejének, lehet hogy mégis fel kell vegyenek egy ápolónőt öregségükre?

DA_1x06_10.JPG

Daisy sütkérezik a konyhában Mrs Patmore mellett, de egyre csak a hazugságon és a hamis tanúzáson jár az esze. Csoda, hogy a szakácsnő nem harapja le a fejét. Forrósodik a hangulat a  riponi gyűlésen, Branson rohan be a tömegbe, hogy kimentse Sybilt; Matyi is épp arrafelé jár a munka után, látja ő is hogy itt provokáció lesz meg balhé. Ez most pont nem hiányozna. A lökdösődésben Hamvaskát ellökik és beveri a fejét, majd elájul. Hogy lesz ebből a jövő hónapban londoni bemutatkozás? A Politikus Sofőr kihívatja a vacsoráról Mérit, akit elvisz Matyiékhoz. Itt kezeli ugyanis Matyianyu a zendülésben megsérült Sybilt. Hamvaska minden felelősséget magára vállal és nem engedi, hogy a sofőrt hibáztassák, hiszen az nem tudott a tervéről, sőt haza is akarta vinni. Matyi visszakíséri otthonukba a Crawley lányokat, én valami féltékenységszerű villan át Méri arcán, ahogy az ügyvéd felsegíti a húgát, és azt Matyi anyja is észreveszi. Kifelé tartva Méri még megkérdezi, hogy hogy van Will anyja, de sajnos rosszak a kilátások.

DA_1x06_11.JPG

Carson papa továbbra sem tudja, hogy mit tegyen a borospince kérdésével. Kulcsárnéval együtt nagyon utálják a gyanúsítgatásokat, kialakult helyzetet és senkit sem szeretnének ártatlanul meghurcolni. A nagy tépelődést aztán Daisy érkezése szakítja meg, aki töredelmesen bevallja, hogy csak baráti szívességből tanúskodott hamisan. Időközben Sybilék hazaérnek, Méri felkészíti a Politikus Sofőr a Lordtól való várható lelkifröccsre. Branson menti magát, hogy nem őrült ő csak szocialista, kár hogy a Lord szemében ez a kettő egy és ugyanaz. A Házurát végre látjuk kikelni magából, ordibál, miközben a lányok az ágyon gubbasztva ellenkeznek. Ahogy várható volt szegény Bransonon csattan az ostor, az ő politikai hülyeségei a baj okozói, ezért a Lord azonnali hatállyal kirakja. Sybil a sarkára áll és kijelenti, ha holnap hiányzik a sofőr, akkor akkor ő is elmegy, látszik rajta, hogy nincs tisztában azzal, hogy ez hogy is nézne ki a gyakorlatban, de nagyon komolyan gondolja.
Közben beér Matyi, a nap hőse, aki megmentette Sybilt. Branson ugyanis hitvány alak,  aki Marxot olvas - csak nem a Lord könyvtárából vette ki? A főúr szerint a cselédeknek a Biblia való, meg az otthoniak levelei. Méri nem tétlenkedik, hanem szendvicsekkel kezelésbe veszi Matyit az étkezőben.

DA_1x06_12.JPG

Carson papa elunva a bor-témát, szembesítés rendez. Thomas mentené a menthetős, hogy bizonyára tévedett a lógó kulccsal kapcsolatban, ahogy Kakastaréj is tévedett, mert Bates antialkoholista. Carson akkor már csak azt szeretné tudni, hogy Bates mégis honnan a pokolból tudta, hogy hiányzik bor..., de a hülye komornyikból kitör megint gentleman és nem válaszol a kérdésre, mert még ezek után se akar ártani Drakuláéknak.
Alig mennek ki Thomasék, Bates nagy bevallásra készül Carson papának, de nem a tolvaj inasról van szó, hanem a komornyik alkesz múltjáról és a hozzá kapcsolható néhány év lopás miatti börtönről. Jobb, ha erről tudnak, és nem gondolják becsületes embernek, mert nem az. Természetesen úgy érzi, hogy méltatlan az állására, így felmond, ezt persze Carson Papa nem engedi, de ez nem ilyen egyszerű, mint tudjuk, mert futni kell hozzá néhány tiszteletkört, szóban-tettben, bicegő lábbal.

DA_1x06_13.JPG

Matyi és Méri közben kedélyesen borozgatnak, az ügyvéd középosztálybeliségét is alulmúlva vizespohárból kortyolgat, ez persze megoldja a nyelvüket. A téma megint a politikai helyzet, és a mai nap eseményei. A lány gratulál az Örökösnek, hogy kötelességből megmentette Sybilt. De a bor meg az eper hatására Méri hirtelen személyesebb vizekre evez, hogy megtudja a flörtölés is a kötelesség és az elvárás miatt van, vagy az valami más mögötte. Matyi óva inti Mérit, hogy ne csúfoldójon rajta, és emlékezetébe idézi a köztük lezajló első előítéletes beszélgetést, aztán a nagy emlékezésnek az lesz a vége, hogy egymásnak esnek az eprestál felett (persze csak korhűen). Anna és Bates beszélgetnek az udvaron, a szobalány nem akarja hogy Bates elmenjen, Bates pedig nem akarja hogy tolvaj legyen a házban (és itt magára gondol, nem Thomasra), ráadásul Annuskának nem kell más, csak Bates, aztán ezt a "first kiss" pillanatot megzavarja valaki a házból, nekik még ez se jön össze. Thomas és Ördögi Kakastaréj továbbra is csak fondorlatoskodnak az éj leple alatt, nem hatja meg őket a komornyik jófejsége, ők már csak tisztességből is ki akarják csinálni.

DA_1x06_14.JPG

Méri settenkedik be este Jenkihez, aki csak remélni tudja, hogy a lánya rendes volt Matyival. De az megnyugtataja, hogy nincs ok az aggodalomra, hiszen csináltatott az ügyvédnek szendvicseket és a lánykérésére is sor került. Amelyre azonban Méri még nem adott választ, mert ezt alaposan át kell gondolja, bár úgy gondolja, hogy szerelmes a fiatalemberbe. Jenki nagyon boldog, hiszen egy éve erre vártak már. De döntsön csak Méri okosan, de azt tudnia kell hogy a család szeretné ezt a frigyet. Azt azonban Méri leszögezi, ha igen-t mondd, akkor szeretné elmondani Matyinak a Pamukkal való történetet is, mert nem akar hazugságban élni. Közben a Lord is betoppan, így a részletek megbeszélése holnapra marad.

DA_1x06_15.JPG

Méri másnap a kilovagláskor találkozik Williammel, akinek azt tanácsolja, hogy látogassa meg az anyját, mert úgy hallotta nincs jól, ha szükséges még szabadnapot is intéz neki. Úgy látszik a szerelem szociálisan érzékennyé tette a lányt. Halszem érkezik Jenkihez békülékenyen és elismeri, hogy adott helyzetben az Úrnő azt tette, amit tennie kellett, vagyis minimalizálta a kárt, magyarán segített a lányának elcipelni a hullát. A Nagyi károk további mérsékléseképpen levelet írt az unokahúgának, hogy hárítsa a külügyminisztériumi pletykát Pamuk halálának körülményeiről. A cél, hogy ne terjedjen tovább ez a híresztelés, és ne jusson a Lord fülébe. Ezek után már csak Mérit kell kiházasítani, mihamarabb. Jenki örömmel meséli anyósának, hogy lehet, hogy már a célegyenesbe vagyunk, hiszen tegnap már Matyi megkérte Mérit, csak a válaszadás késik, bár a lány támasztott feltételek miatt a házasság létrejöttének nincs nagy esélye. Ebben az esetben Mérit hozzáadják egy nem túl válogatós külföldihez. Mondjuk egy olaszhoz. A két hölgy között tehát hosszú évek óta először végre béke és egyetértés uralkodik. Meglátjuk meddig tart.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása