Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 4x06 – Demons

2012. augusztus 16. 09:00 - Zenóbia

Fiatal fickó kamerával nézelődik egy elhagyatott épületben, letakart bútorok, pókhálók, dög nagy kristálycsillárok, meg szellemek, persze hogy. Az EMF szint az egekben van, de mivel rohadtul nem tudom, hogy mi az, ezért egyelőre nem ijedtem meg nagyon. Amikor az ajtók elkezdenek maguktól csapkodni akkor már sejtem, hogy gond lesz. A srác lát valamit amit mi nem, a valami közelít, ő kegyelemért könyörög, majd egyre nagyobb sikolyra nyílik a szája. Alexisé is, mert apa-lánya zombi film maratont tartanak, csak hogy igazodjanak a mai hullához. Castle, miközben előadást tart neki arról, hogy nem kéne a saját programjait egyből eldobni ha Ashley hívja, gondolkodás nélkül áll fel és hagyja faképnél a lányát, amikor Beckett csörög. És még csak fel sem tűnik neki. A helyszín előtt a Szellemvadászok autója, Castle egyből bezsong, mert nézi a műsort, Beckett meg persze nem, de hát így szép az élet. Jack Sinclair, Amerika legjobb szellemvadásza a hulla, mondhatjuk, hogy feláldozta magát a munka oltárán. Épp egy műsorhoz készített anyagot a McClaren házban, amit eddig sem tudtak kiadni, mondja Steve Fuller a ház tulajdonosa. Ezek után meg fel is lehet gyújtani nagyjából.

4x06_castle1.jpg

Jack torkát fültől-fülig átvágták, viszont a több liter vérben sehol egy lábnyom, sőt, a több liter vér szanaszét fröccsent minden irányban, pedig ahol a gyilkos állt, ott neki kellett volna felfognia a cseppeket. A gyilkosságot Lulu, Jack producere jelentette be, akivel már évek óta együtt dolgoznak. Jack bezárkózott a házba, amit előtte átnéztek és nem volt benne senki. Lulu kint maradt a furgonban és nézte a felvételeket, remélem legalább egy lebegő szablya kijut nekünk, vagy valami. Van infravörös felvétel is, az EMF pedig az elektromágneses mező mérő, ami a paranormális energia kiugrásait méri, hogy okosodjunk is. A felvétel megszakad, mielőtt megláthatnánk a lebegő szablyát, kár. Ellenségek nyista, rosszkedv viszont igen, mert délután kilépett Barry Bavetta az operatőr, miután összevesztek Jack-el. Barry a szakmájából adódóan akár még a kamerát is beállíthatta, hogy álljon le a kritikus időben, úgyhogy meg kéne találni. Míg ezen ügyködnek a fiúk, addig Ryan aggódik, hogy a másnapi négyes vacsin vajon Lanie megeszi-e desszertnek Jenny-t, vagy ezentúl együtt járnak majd melltartót vásárolni. Esposito nem segít az aggódásán, sőt, ahogy előadja Lanie egy szörnyetegnek hangzik, aki körül csak suttogva, apró, pihe-puha léptekkel lehet közlekedni.

Közben megvan Barry, egy sztriptíz bárból hozzák be kihallgatni, éles váltás. Persze nem tudja, hogy Jack meghalt, miért is tudná. Azon vesztek össze, hogy a McClaren ház az ő ötlete volt, ő végezte róla a kutatásokat is meg minden, erre Jack aznap közölte vele, hogy egyedül zárkózik be a házba, Barry nem mehet vele. Barry-nek stimmel az alibije, nem is gondoltam, hogy nem fog. Beckett persze épp azt próbálja magyarázni Castle-nek, hogy ez is egy sima gyilkossági ügy lesz, mindenre lesz magyarázat, ne jöjjön már folyton itt a szellemekkel, mert haza zavarja, amikor jön Ryan halálra vált arccal, hogy talált valamit a felvételeken. A lebegő szablyát? Nem, de egy mozgó kameraállványt igen, azért az se semmi. Castle alvás helyett a ház történetét kutatta, tele is tapétázta reggelre a táblát az őrsön. Van mivel, mióta megépült a ház, nyolc gyilkosság történt benne. Plusz poénként a gyilkosok mindig azt állították, hogy egy démon szállta meg őket. Vagy kettő. Vagy esetleg egy egész démon család. Na jó, Esposito megtalálta a taxist aki a helyszínre vitte tegnap Jacket, hátha kiderül, hogy honnan jött éppen.

4x06_castle2.jpg

Castle és Ryan megy beszélni a legutolsó ott lakókkal, mert Ryan is beállt a szellemhívők sorába. Beckett gyilkos pillantás kíséretében engedi el őket játszani. Addig is Espo a változatosság kedvéért egy élő emberrel szolgál akit ki lehet hallgatni, mert megtalálták az ujjlenyomatát a helyszínen. Ron Berger, késes rablásért ült, öt hete szabadult és ráadásul ismeri Jacket, mert forgattak a börtönben is. Ron azt állította, hogy van egy szellem a cellájában, aki szexuálisan molesztálja. Hát ez durva. Ront ezek után körberöhögték a börtönben, amiből nem arra jött rá, hogy ő egy szerencsétlen balfasz, hanem arra, hogy Jack tehet mindenről, hiszen ő forgatta a műsort. A lényeg, hogy mindig valaki más a hibás, ezt véssétek jól az eszetekbe. Még levelet is írt, hogy a vérét veszi. Tragikusan hülye. Alibije is van, mert rajzfilmeket nézett az anyjával. Erre már nincsenek is szavak. Jack felhívta a szabadulása után, hogy bocsánatot kérjen tőle, és hogy felbérelje, hogy törjön be a McClaren házba és készítsen róla fényképeket. A képek mind a nappaliról készültek. Tehát Jack lefényképeztette a helyet, ahol egy hónappal később meghalt, Espositot is kezdi rázni a hideg, már csak Kate tartja magát. Én is egészen addig szoktam tartani magam, míg otthon nem maradok éjszaka egyedül a sötétben. Ryan és Castle már az előző lakóknál, szerintük is a nappali volt a gázos, lekapcsolódó villanyok, becsapódó ajtók, majd egy éjjel hangokat is hallottak.

4x06_castle3.jpg

Mire lementek, felborított asztalok, széttépett könyvek és képek fogadták őket, de ekkor még mindig nem kezdték el ész nélkül hajigálni a gatyáikat a bőröndbe, hanem hívták a szellemvadászok legjobbikát, Mercy Lagrande-t, aki ránézett a házra, és közölte, hogy meneküljenek, és vessék le magukat egy szakadékba. Castle rájön, hogy akkor Jack a videón nem azért mondogatja a kegyelem szót, mert könyörög a szablyás gyilkosnak, hanem mert Mercy=kegyelem. A nőnek akkora bűnlajstroma van, hogy nem is sorolnám, de leginkább mindenféle csalások. Jé és pont ott van az üzlete, ahol Jack beszállt a taxiba, mielőtt a házhoz indult forgatni. Jack tanácsot kért tőle, mert amikor elhatározta, hogy megcsinálja a műsort a házról, elkezdett iszonyúan rémálmodni. Egy idő után rájöttek, hogy ezek valójában nem is álmok, hanem emlékek, azaz Jack látott valamikor régen valami szörnyűséget, amit eddig sikeresen elnyomott magában, de most a ház előhozta belőle a mumust. Az emlékeiben szerepelt egy nő, egy férfi késsel és jó sok vér. Mercy azt mondta neki, hogy ha odamegy a helyszínre, akkor lehet, hogy teljesen visszatérnek majd az emlékei és rájön végre, hogy ki volt a férfi. A videó szerint a halála előtti percben Jack rá is jött, hogy ki volt a gyilkos, de akkor már késő volt.

4x06_castle4.jpg

A házban a legutolsó gyilkosság húsz éve történt, elvileg tanúk nélkül, gyakorlatilag Jack ott volt valahol az egyik kanapé alatt. Az áldozat Melanie Benton, természetesen a nappaliban nyírták ki. De hogy került oda a 11 éves Jack éppen akkor? Castle elmélete szerint újságkihordó fiú volt, és épp be akarta szedni a pénzt, amikor történt a gyilok. Évekkel később pedig úgy döntött, hogy előhívja a tudatalattijából a gyilkos arcát, erre kinyírták. Az ügy nyomozója már nyugdíjba ment, de azért megtudjuk tőle, hogy Melaniet nagyon csúnyán összekaszabolta a férje Matt, aki azóta sem került elő. Úgy 15 éve volt utoljára nyomuk hozzá, Bécsből küldözgetett lapokat a bátyjának, amiken bizonygatta az ártatlanságát, és hogy egy démon volt a felelős. Naná. Jack a halála előtt kapcsolatba lépett egy ügyvédi irodával, még pedig pont azzal, ahol Matt bátyja is dolgozik, Pete. Aki viszont nem tud semmit, vagy ha tud is, nem mondja, nem beszélt a bátyjával, Jackre sem emlékszik, biztosan neki is elvitték a memóriáját a manók. Bár ez egy ügyvédnél kínosabb. Míg utána járnak, hogy Pete vajon mégis értesítette-e valahogyan Mattet, addig Alexis buliba megy, mert Ashley nem hívta a megígért időben. Ez női szemmel felfoghatatlan, hogy táska nélkül megy bulizni, mégis hova rakja a zsepit meg a telefont meg a tampont, meg a könyvet, amit akkor kell olvasni ha mégis szar a buli?

4x06_castle5.jpg

Ashley nyilván abban a percben telefonál, ahogy Alexis kilibben az ajtón, Martha egyik megjegyzésétől meg Castle-nak jön a szokásos kattanás. Rájön, hogy a McClaren házban van az étkező felett egy rejtett kis zug, amit azért készítettek, hogy a házigazda sutyiban kihallgathassa a vendégeit, ahogy megtárgyalják, hogy mennyit kopaszodott mióta nem látták. Egyből rohan Becketthez, és miért is várnák meg a másnap reggelt, nekik rögtön ellenőrizni kell, hogy létezik-e az az alkóv és lakik-e benne mumus. Beckett seprűnyéllel böködi a plafont, Castle meg mindent megtapogat ami az útjába akad, de egyelőre sehun sehány démonmumus. Keresgélés közben filozofálgatnak, hogy ő miért akarja annyira, hogy természetfeletti legyen a megoldás, Kate meg miért nem hajlandó ebbe még csak bele sem gondolni. Egy pillanatra úgy tesz, mintha meginogna a hitében, és előad Castle-nek egy szellem sztorit még gyerekkorából, amit az persze simán bevesz. A nagy nevetésben Kate közli, hogy még mindig nem hisz a szellemekben, mire becsapódik az egyik ajtó, és elkezdenek pislákolni a fények. Oó, felébredt a mumus, fussatok-szaladjatok-meneküljetek. Az elemlámpa sem működik, a gyertyát pedig épphogy meggyújtják, már el is alszik, biztos a huzat. Vagy a mumus jéghideg lehelete.

4x06_castle6.jpg

Nem az, hanem a huzat, amiből Kate rájön, hogy hol az alkóv. Castle bakot tart, ő meg felmászik, de hogy mi van odafent arra még várnunk kell, mert közben megnézzük, hogy Lanie felszúrta-e már a villájára Jenny-t. Még nem, de majd mindjárt, mert Jenny felteszi a rizikós kérdést a házasságról, ebből a dupla randiból sem lesz még egy. Időközben Castle is feljutott, bár azt nem tudom hogyan, lehet, hogy tud levitálni. Vagy felmászott Kate lábán. Na mindegy, fent vannak, néhány patkánnyal együtt. Meg bizonyítékokkal arra, hogy valaki nagyon alaposan megtervezte Jack halálát. Egy mágneses-tér generátorral például, amivel ki lehet lőni a kamerát, és magyarázatot ad a villódzó fényekre és a mozgó kamera állványra is. Mivel Melanie halála óta a ház nagyrészt üresen állt, felmerül az ötlet, hogy Matt tulajdonképpen el sem költözött, hanem egész idő alatt a házban lakott. Ami így is van, mert a szekrényből nem csak egy patkány ugrik elő, hanem Matt csontvázzá aszott hullája is. Pedig már a patkánytól is majdnem infarktust kaptam. Matt szintén kb. húsz éve halott, tehát a gyilkos vélhetően direkt elrejtette, hogy őt higgyék bűnösnek és ez be is jött egészen addig, míg egy Castle nevű mindenlébenkanál író bele nem kontárkodott a dolgokba.

4x06_castle7.jpg

Nem hiába Beckett a rendőr, neki jut eszébe, hogy ha Matt húsz éve halott, akkor mégis hogyan küldött képeslapokat Bécsből a bátyjának? Esposito és Lanie a házasság szótól annyira kiborult, hogy némi tányérral dobálózás után inkább szakítottak, míg kitalálják, hogy mit akarnak. Azaz végleg, mert ez már csak így szokott lenni. Pedig annyira szép gyerekeik lettek volna, de hát nem lehet minden tökéletes, a következőkben remélem Perlmutternek is találnak már valakit. Pete-ről kiderül, hogy a tesója előtt ő járt jegyben Melanie-val, és mivel azóta sem házasodott meg, könnyen lehet, hogy sosem tudta kiheverni a szakítást. Erősen meglepődik mikor rájön, hogy őt vádolják a gyilkossággal, annyira, hogy egyből visszatértek a manók a memóriájával, így percre pontosan lebontja nekünk, hogy hol volt a gyilkosság estéjén. Meg azt is, hogy Melanine valószínűleg megcsalta Mattet, aki ezért nyírta volna ki, mármint ha ő nyírta volna ki, nem pedig ő halt volna meg. Jó, mi? Mielőtt még nagyon belemelegednének Melanie húsz évvel ezelőtti kollegáinak lenyomozásába, szerencsére jön Esposito a hírrel, hogy az alkóvban talált égő egy szett része, amit a Fuller vállalatnak adtak el. Steve Fuller pedig a ház tulajdonosa, aki ezek szerint tudott a szobáról, nekik mégsem szólt.

4x06_castle8.jpg

Mivel nincs bizonyítékuk, Castle újabb klassz ötletéhez folyamodnak. Beckett elmondja Fullernak, hogy másnap ki fogják bontani a falat, emiatt ha ő a gyilkos, akkor az éjjel el kéne vinnie a hullát. Az autóban ücsörögve várják, meg is érkezik, ahogy azt kell. Csak éppen a névvel tévedtek, mert ez biza nem Fuller, hanem az ügy akkor nyugdíjas nyomozója. Sokszor ki kellett vonulniuk a házhoz, mert Melaniet bántalmazta a férje. Szépen egymásba szerettek, de Melanie egy idő után szakítani akart. A nyomozó meg nem. A démonok a segítségére vannak, mert hirtelen tök sötét lesz, ami alatt simán elveszi Beckettől a pisztolyát. De minek is fárasztja magát ilyesmivel, amikor az egészet felvették kamerára, és előbukkan vagy negyven kommandós is. Castle nem adja fel, szerinte Jack szelleme segítette őket az ügy megoldásában, Kate pedig hajlandó elismerni ennek a lehetőségét, ha Castle bevallja, hogy nem hisz a démonokban. Otthon a szomorú Alexis várja, mert nehéz a távkapcsolat, na, hány részt adjunk nekik, míg szakítanak? Vigasztalásul néznek még egy kis zombi filmet, az mindig segít a lelki problémákon.

4x06_castle9.jpg

Címkék: castle
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2012.08.16. 13:23:39

"Ez női szemmel felfoghatatlan, hogy táska nélkül megy bulizni, mégis hova rakja a zsepit meg a telefont meg a tampont, meg a könyvet, amit akkor kell olvasni ha mégis szar a buli?"

Hehe, eddig csak rendőri szempontból szedték ízekre a részeket, most már női oldalról is? (Ráadásul úgy emlékszem ezt a részt nő írta.)

"Esposito és Lanie a házasság szótól annyira kiborult, hogy némi tányérral dobálózás után inkább szakítottak, míg kitalálják, hogy mit akarnak."

Sajnos közel egy évad alatt sem sikerült egy fikarcnyi érdeklődést sem ébreszteni bennem a páros iránt. Azon kívül, hogy a latino pasasnak a néger csaj dukál (érdekes, a PC erőltetése mellett is még mindig ez a természetes) mi a francért kellene érdekeljen? Egyikükről sem tudunk semmit.

"Castle nem adja fel, szerinte Jack szelleme segítette őket az ügy megoldásában."

Ez nyilvánvaló, ő tolta fel Castle-t a padlásra Beckett után. Azt, hogy a gyilkos abból a magasságból hogyan tudta elvágni az áldozat torkát, inkább ne firtassuk.

A heti Castle rosszpont: Castle nagyra értékelte a halottat, ezzel együtt az egyetlen reakciója a halálhírére egy boldog vigyor volt ("levadászták a vadászt"). Nagyjából az első évad első felének az empátia szintje a részéről. Közben - ha éppen arra van szükségük - az írók péklapáttal tolják a képembe, hogy micsoda érzelmi fejlődésen ment át, együttérzés, komolyság, mifene.

Láthatóan úgy gondolták a készítők, hogy az "I'm afraid no ghost" és Beckett fenekének megfogása elég lesz a nézőknek, más úgy sem érdekli őket.

Zenóbia 2012.08.17. 10:10:17

@Neoprimitív: ha meg ráadásul nő írta, akkor végképp nem értem :) rendőri szempontból én nem annyira szedhetem szét, mert tök hülye vagyok ezekhez, csak a nagyon nyilvánvaló baromságokat veszem észre, mint például, hogy Castle hirtelen megtanult repülni a padlásig. :)
ez nekem itt nem is, de négy rész múlva viszont nagyon feltűnő, hogy se Lanie sem Esposito még véletlenül sem néz rá fehér pasira vagy nőre, nem is értem. Én bírom őket, de ugye engem nő lévén meg lehet fogni bármilyen picike szerelmi szállal, úgyhogy én minden pici infonak örülök róluk.
Igen, ez nekem is feltűnt az egyik résznél, hogy mintha eleinte nem vettk volna ennyire poénra a hullákat, most meg rögtön az elején viccelődés van róluk sokszor.

Neoprimitív 2012.08.17. 15:27:55

@Zenóbia: van egy nagyon jó angol nyelvű blog, egy Lee Lofland nevű zsaru írja, aki azt hiszem maga is írogat, de az biztos, hogy tanfolyamokat is tart krimiíróknak a rendőrségi munkáról. Na ő szokta szétszedni szakmailag a részeket. Nem azért, mert a Castle-tól 100% pontosság lenne elvárható, hanem egyrészt azért, hogy okuljon az olvasó, másrészt mert egy csomó esetben a forgatókönyv megváltoztatása nélkül is sokkal hitelesebb lehetne, pusztán egy-egy mondat átfogalmazásával. Mivel a 4. évadra a krimi rész már csak alibi, csak kényszerű körítés a nagy románchoz, most már van egy Melanie nevű "segédje" is, aki a lávsztorit értékeli - gondolom túl sokan küldték el az annyába, hogy miért bántja a kedvenceiket.

Én férfi vagyok, de egy jó szerelmi szállal engem is meg lehet fogni (különben mi a fenéért ragadtam volna le ennél a sorozatnál), csak a Lanie-Esposito szál nem szerelmi szál. Néha dugnak, és? Utolsó információim szerint ez még nem szerelem és főleg nem sztori. Egy random epizódban felbukkanó szerelmespárról több információnk van, mint róluk.

Castle "repülése" és az egész padlásos dolog engem azért zavart, mert ha nem is veszik komolyan a krimi részt, legalább a megoldást nem kellene csak úgy odakenni.

Azt, hogy a random hullákkal elpoénkodnak, még megérteném bár a számomra az a Beckett, akinek ezek emberek voltak és tudja, hogy a haláluk fáj más embereknek sokkal kedvesebb volt. Ami bosszant az az, ha a viselkedésük érezhetően alá van rendelve az aktuális rész fő ötletének. Ha nem azért reagálnak valamire egy bizonyos módon, mert ez jön a személyiségükből, hanem azért, mert erre a hétre éppen ez jutott az írók eszébe.

Az évadnyitó után lesz szeptemberben a szokásos Castle sörözés (a Becketts-ben, hol máshol), nem tudsz eljönni?

Zenóbia 2012.08.22. 16:40:29

@Neoprimitív: a Becketts jól hangzik, szívesen elmennék, persze hogy :) majd írd meg, ha már tudod, hogy pontosan mikor lesz.

2012.08.23. 13:41:21

Lanie és Esposito?! Na neee máááár! Ez most komoly?! Melyik agyalágyult barom írónak volt ez az ötlete?!!!
süti beállítások módosítása