Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 3x16 – Setup – Ne szólj száj

2012. május 09. 14:00 - Zenóbia

Castle vélhetően elkapta a kolerát, mert épp tuszkolják befelé erőteljesen a karanténba, anélkül, hogy elárulnák napjai vagy órái vannak-e hátra. A karanténban már várja Beckett, roppant hatásosan tiszta feketében, sápadtan, megviselten, szavak nélküli kétségbeesett belenyugvás a tekintetekben. Nézzük, hogy kapták el a pestist, 36 órával korábban kezdünk. Téglákon álldogáló, enyhén alkatrészhiányos taxi felé közelít a biztonsági őr, van-e benne hulla, nyilván van. Leprás-e? Ezt még nem tudjuk. Amir Alhabi taxisofőr az áldozat, a pénze és az autója bizonyos részei hiányoznak, talán szimplán emiatt lőtték le. Lanie máris cáfol, mert emberünknek egyenként eltörték az ujjait, mielőtt pontosan a homloka közepébe eresztették volna a golyót, pontosan este 11:15-kor, mert még az órája is megállt. Amir pontosan hét éve vándorolt be Szíriából, tavaly állampolgárságot is kapott, a taxi közös az unokatesóval, Jamallal. Beckettet mindez nem érdekli, csak a telefonját böngészi mogorva fejjel. 

Amir kikapcsolta aznap este pontosan tízkor a taxiórát, de mivel volt saját GPS szolgáltatása, ezért mégiscsak tudjuk, hogy merre járt. A drogosok és prostik kerületében várt valakire járó motorral hat percig, aztán hajtott a raktárhoz, ahol kinyírták. Előtte még felhívta a feleségét, telefonja jegyzettömbjébe pedig egy órával a halála előtt beírt egy számsort az elején egy C betűvel, megfejtésre vár. Beckett húzgálja a száját a telefonjára, gondolom Josh-ról van szó a fantomról. Amirnak szép felesége volt, akit azért hívott aznap este, hogy elmondja, késni fog. Valószínűleg nem gondolta, hogy ennyit. Aggódott a pénz miatt, mert a lányuknak műtétje lesz. Jamal elmondja, hogy az üzlet jól ment, amikor Amir nem használta a taxit, akkor kiadták két fickónak, ő nem is használta a taxis engedélyét, helyette egy költöztető céget alapított. Amir részesedését a felesége örökli. Megvannak a lopott alkatrészek, egy illegális autóbontóban árulta őket Jones, a leleményes, aki szokásos cirkálása során felfedezte, hogy jé itt árválkodik egy üres taxi, ne egyék már meg a nyüvek, gyorsan szétkapta.

Ő nem öl embereket csak autókat, de ha már így zargatják, akkor ad egy ötletet, biztosan a szemtanú volt a gyilkos, akivel Beckett fenyegeti. Mikor közlik vele, hogy csak blöfföltek, nem is volt szemtanú, akkor néz meglepetten, de nem azért mert ennyire nehéz felfogású, hanem azért, mert igenis volt ott valaki. Akkor rohant el, mikor ő odaért, de előtte még szétszedte a kocsit belülről, feltépte az üléseket meg minden. Újabb telefon Beckettnek amit fel kell vennie, most már mindenki azon aggódik, hogy mi van a rejtélyes telefonok mögött. Vagy inkább ki. Ryan közben beszélt a két másik fickóval, akik bérelték a taxit Amirtól. Az orosz elmesélte, hogy Amir csúnyán összeveszett két napja McCann-nal, a másik sofőrrel, akit emiatt ki akart rúgni. McCann-nak van alibije, mire nem jó egy részeg bankár, még ha be is hány a kocsiba. Pénzen vitáztak, Amir le akarta húzni, pedig volt nála egy vastag köteg bankjegy. De honnan, ha a lánya műtétjét meg alig bírta kifizetni? Vissza a raktárhoz, a taxi tele volt kamerákkal és mikrofonokkal, visszatekerhetnénk és akkor ez lenne az évad legrövidebb epizódja, de kitépték a merevlemezeket.

Castle otthon meséli Alexisnek az esetet, miközben olyan almák vannak előtte, hogy mindjárt idecsorgatom a nyálam. Senki nem tudott a kamerákról meg a mikrofonokról, vajon ki és miért tetette be őket? Martha azzal sokkolja Castle-t, hogy spirituális tanfolyamra viszi Alexist, (és itt Firefly utalás, nekem meg egy cukorka, hogy nem felejtettem el) aki az utolsó pillanatban jön elő egy fizikavizsgával, ami miatt mégsem mehet. Pedig luxusjurták is lesznek, faltól falig Coelho idézetekkel tapétázva, hülyébben jönnék vissza mint ahogy odakerültem az tuti. Az önismeret káros. Castle másnap reggel arra ér be az őrsre, hogy Beckett és a megnőtt hajú Josh vitázik, sosem tudjuk meg miről. Amirnak kurva sok adóssága volt, és mégis öt napja egy tízezer dolláros letétet helyezett el. A halála napjának délutánján felvett valakit, akit aztán fél óra múlva kirakott ugyanott ahol felvette, ki lehetett az, nézzük a közterületi kamerákat. A taxiját egy hete kameráztatta be, megvan a cég és a cégnél dolgozó balfasz aki beszerelte Amir kérésére, biztonsági okokból. Megvan a titokzatos utas is, akinek fegyvere van de nem rendőr, mert ahhoz túl drága öltönyben jár. Ó, ezek az általánosítások.

A feleség semmit nem tud a pénzről meg a kamerákról, viszont felismeri a férfit a képről akivel Amir múlt héten beszélgetett az utcán, a feleségének meg azt mondta, hogy csak valakivel összekeverte őt a fickó. A feleség bizonyos megvilágításban hasonlít Rubint Rékára. A titokzatos fickó roppant hamar elveszíti titokzatosságát, mert minden nap kettőkor ugyanott kávézik, így Beckett simán ráfogja a pisztolyt az utca közepén, majd elveszi az övét, nézzük az igazolványokat, Fariq Yusef, szíriai konzulátus. A fegyverét nem kapja vissza, lévén, hogy pont olyan, mint a gyilkos fegyver. Mivel diplomáciai mentessége van, ezért nem válaszol arra a nagyon cseles és körmönfont kérdésre, hogy ő e a gyilkos. Nagyon életszerű volt ez a jelenet. Amúgy a konzulátus biztonsági főnöke, a titkos rendőrség tagja, ráadásul a gyilkosság estéjén focimeccsen volt, amiről képek is vannak. Az eset összefoglalása közben Castle megfejti a kódot, ami a North Manhattan Raktár egyik szobájának a száma.

A lakatot vagy Amir kulcsával nyitják ki, vagy egy dög nagy fogóval, a fogó izgalmasabb lenne, de beválik a kulcs is sajnos. Odabent egy doboz, amiben nem hulla van, hanem fegyverek, plasztik robbanószer és radioaktív sugárzás, ami miatt Beckett azonnali ellátást kér. Természetesen jutott belőle Castle-nak is, most vagyunk az epizód elején mutatott karanténban. A Kapitány épp készülne felhívni a szíriai konzulátust, hogy mibe keverte őket Amir, amikor megjelenik Mark Fallon, a Nemzetbiztonsági Hivataltól azzal, hogy hagyja őket mert úgysem mondanak semmit. Mark lesz az összekötő. Beckett eközben elújságolja a jó hírt Castle-nak, hogy a rádióaktivitás mérője épp hogy ki nem akadt. Amirt tehát a nukleáris robbanóanyag miatt ölték meg. Esposito kiderítette közben, hogy Amir villamosmérnöki diplomával rendelkezett és Szíria egyik nukleáris fegyverkezési programjában dolgozott, mielőtt áttelepült.

Castle-ék atombombát vizionálnak, de váltsunk inkább témát mondja Kate, Castle bedobja Josh-t, nem sokkal jobb mint az atombomba. Josh elhúzott ismét életeket menteni, ami nagyon imponáló, de ha sosincs az ember mellett amikor szüksége lenne rá, akkor az imponálás hipp-hopp eltűnik. Kate arra vágyik, hogy legyen mellette valaki, akinek ő is mindig ott lenne, és együtt vészelnék át az életet. Castle épp felajánlkozna, amikor bejön egy pasas szkafander nélkül, elmehetnek. Tipikus. A sugárzás nem volt elég erős ahhoz, hogy ártalmas legyen, Beckett megkönnyebbült mosollyal áll fel, Castle még maradna szerelmet vallani, de ennyit erről. A Cobalt-60 sugárzás ami érte őket, egy másik ládából származott, ami még a raktárban volt. Tehát volt ott egy bomba, amiről most nem tudjuk, hogy hol van. Castle így aztán az utolsó pillanatban mégis engedélyezi Alexisnak a meditálós kirándulást, amiért Alexis egyelőre nem túl hálás. Még Coelho is jobb, mint egy bomba. Ööö. Na jó, ezen még gondolkodom kicsit. A Kapitány és Fallon ügynök eligazítást tart, senki ne pletykáljon.

Amirunk épített egy bombát abban a bizonyos raktárszobában. Egy piszkos bombát, ami azt jelenti, hogy a robbanással radioaktív Cobalt-60-at juttat a levegőbe. A bomba eltűnt. Fallon ügynök megpróbálja Castle-t hazaküldeni, mondván civil, de a kormányzó nevének említése itt is betalál, Castle maradhat. Fallon beviszi magával Kate-et a feleség újbóli kihallgatására, hogy visszafogja, ha le akarná tépni a fejét. Beckett ugyan próbálkozik, de azért Fallon jól megríkatja a gyereket is meg az anyját is, azzal fenyegetőzik, hogy elveszi tőle a gyereket, ha nem vallja be, hogy mit tud. A sírás meggyőzi végül, a feleség szabadon távozhat. Beckett letépi a saját arcát kínjában, de Fallon ügynök tudja mi a dörgés, szépen felhasználta Beckettet arra, hogy a feleség most már megbízzon benne. Annak ellenére, hogy hisznek neki, a házát azért bepoloskázták, míg az őrsön volt. Castle közben kisakkozta, hogy Amirnak a tízezer dolcsija hat bankon keresztül jutott el hozzá, és Afganisztánból indult a tranzakció.

Ryan talál egy látogatót a raktárszobához a biztonsági felvételeken, hat órával azelőtt, hogy ők odaértek volna. Aki pedig távozik a dobozzal, az az uncsitesó, Jamal. Jamal úgy 12 órája eltűnt a bombával együtt, valószínűleg ő volt Amir gyilkosa és a terrorista akció vezetője is egyben, mondja Fallon. Castle új elmélettel áll elő, de csak Beckettnek vezeti fel, mert Fallon fafeje nem venné be. Írói szemszögből nézve ugyanis nem hiteles, hogy ezek ketten itt terroristák, szerinte Jamal nem is tudta, hogy mi van a dobozban, a pénz pedig nem terroristáktól van, mert egy olyan bankból jött, amit gyakran használnak a hadsereg vezetői, a terroristák meg nem hülyék. Castle szerint valaki félrevezette őket, hogy Amirékra gyanakodjanak, pedig nem ők a bűnösök. Beszélni akar valakivel, aki más oldaláról ismeri Amirt, de ehhez Kate segítségére van szükség. A többiek közben Jamal költözető autóit ellenőrzik, van is egy ami hiányzik, Jamal azzal ment el 12 órája. Castle kilóg kávézni a szíriai drága öltönyös konzullal. Megtudjuk tőle, hogy szerették volna, ha Amir visszamegy a fegyverkezési programba, de ő nem akart, mert morális aggályai voltak a munkával kapcsolatban, ezért is lépett ki.

Amir azt hitte, hogy tőle van a pénz, mert meg akarják vesztegetni, hogy menjen vissza. Castle ledöbben, Amirnak ezek szerint gőze sem volt róla, hogy kitől kapta a pénzt. Konzulunk sejtelmesen mosolyog, hagy egy névjegyet, ha netán egyszer szükség lenne a szakértelmére. Gyanús, hogy ennek a névjegynek még a későbbiek során lesz valami szerepe, de lehet, hogy szarok a megérzéseim, általában azok. Fallon persze értesül az egészről és azonnal letiltja őket az ügyről, anélkül, hogy meghallgatná, mit tudtak meg, szintén abszolút életszerű, Fallon úgy viselkedik, mint egy sértődött tanárbácsi, nem úgy, mint egy tapasztalt ügynök, de hagyjuk is. Ryan elkap egy üzenetet, amit Jamal eldobható mobiljáról küldött valakinek, hogy a csomag leszállítva. Fallon beizzítja az összes helikoptert, tankot, csatahajót, robogót és rollert, kapjuk el őket! Castle továbbfejleszti az elméletét, Amir valahogyan értesült a terrorista akcióról, és bizonyítékot akart szerezni, ezért kamerázta meg mikrofonozta be a taxit.

A legvalószínűbb pedig, hogy a másik két sofőr közül az egyik a nyerő, nézzük McCannt. Aki valóban járt a gyilkosság előtti nap a bombás raktárnál is és annál a raktárnál is, ahol a gyilkosság történt.Vannak véletlenek, de ez itt most nem az. Megvan a kamion, amivel Jamal lelépett, be is támadják azonnal a harci flottával, de persze üres, Fallon a levegőbe öklöz, ahogy azt kell. Castle-ék kimennek a raktárhoz, ahol megölték Amirt. Bemennek, és ott parkol egy furgon, benne meg a bomba. A sugárzásmérő megint kiakad, de erről eltereli a figyelmüket egy fickó, aki elkezd rájuk lövöldözni. Tiszta haszon. Klassz ötlet egy bomba mellett lődözni. Bemenekülnek egy fagyasztókamrába, aminek persze rájuk csukódik az ajtaja. Most jöhetne egy forró szex jelenet a túlélésért, de mivel Jamal hullájával zárták össze magukat, tartok tőle, hogy ez nem fogja őket beindítani. A lődözős fickó pedig a fehér furgonból feketét csinál, majd elhajt a lassan ébredező város felé. Kedves olvasóink! Ha tudni akarják, hőseink megmentik-e a várost, tartsanak velünk a jövő héten is!

Címkék: castle
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2012.05.09. 17:25:33

Köszi a hogyvoltot, határozottan jobb volt, mint az epizód. (A luxusjurta Coelho-val különösen tetszett.)

Aki ezt a sugárzásmérős-radioaktivitásos sztorit kitalálta, az tutira egy csodagyerek volt. Már ötévesen annyit tudott a fizikáról, mint ma, aztán úgy is maradt.

Az egyetlen jó jelenet a részben az volt, amikor Castle elküldi hazulról Alexis-t, ott végre Nathan Fillion kapott valamit, amit el lehetett játszani - sok lehetősége ebben az évadban eddig nem volt rá.

A bomba és Coelho közül én a távolságtól függően választanék. Ha távol vagyok a bombától, akkor inkább Coelho, ha szó lehet a gyors halálról, akkor egyértelműen a bomba.

Zenóbia 2012.05.10. 08:54:06

@Neoprimitív: Örülök, hogy tetszett! :) Az a jelenet tényleg jó volt, és igazad van a lehetőségekkel kapcsolatban, mert mostanában néha olyan érzésem van, hogy Castle sekélyesnek tűnik, pedig nem akarom ezt érezni.
Sokmindent ki lehet deríteni valakiről azzal a kérdéssel, hogy egy lakatlan szigetre Coelhot vagy Stephen Kinget vinne magával. :D

Neoprimitív 2012.05.10. 11:20:06

@Zenóbia: Én ha lehet, akkor Stana-t vinném és akkor tőlem felolvashat akár Coelho-t is! Szeretem a hangoskönyvet.

Castle szerintem azért tűnik sekélyesnek, mert a történettel egy rossz kényszerpályára állt sorozat. A nézők elvárják a jópofa, humoros részeket. A készítők ehhez írtak egy több szereplős szerelmi drámát, megtört szívekkel. Az álmoskönyv szerint ez nem az, amin az ember a térdét csapkodja a röhögéstől. Ezért aztán nem is nagyon akarnak foglalkozni vele, így viszont a flörtölést is fel kell függeszteni mert vagy reagálni kellene rá (és tovább lépni), vagy tapló/nyomulós karakterré válnának. Mivel mindketten tojáson lépkednek egymás körül, tehát az a fajta "kesztyű nélküli" adok-kapok, amitől az első két évad működött, itt kiesik. Castle számára a forgatókönyvekben nem marad más humorforrás, mint a bohóckodás.

Courtney (törölt) 2012.05.17. 17:52:39

Tök jó volt ez a rész! Köszi a hogyvoltot! na én se Coelhot se Stephen Kinget nem vinném magammal az szent hanem assszam telót meg a százkilónyi krimi dévédémet meg egy laptopot és ennyi. mi azért hívjuk az osztályban a Castle-t kesztyűnek mert a németesek nem tudják kimondani...:)
süti beállítások módosítása