Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sírhant művek 1x09 – Life’s Too Short

2012. április 22. 12:00 - Fekete Panna

Egy szobában nyitunk, ahol éppen videojátékozik rég nem látott barátunk, Gabriel, aki Claire szerelme és egyben pofára esése volt, tudjátok a srác, akinek leszopta a lábujját, és aki elterjesztette a városban Claire-ről a "szopós kismalac" gúnynevet. Talán utolérte a végzett, és az ő neve lesz a sírkövön? Mindjárt kiderül. Csengetnek, egyik haverja jött, hozott anyagot, juhéj, gyorsan szívjuk is el, de előtte még kipaterolja az éppen komoly munkában lévő (egy színezőt színező) kisöccsét a szobájából, húzzál anya hálójába játszani kisköcsög. Hülye paraszt! - mondja erre a 113 centis öcsi, becsapván az ajtót. Milyen kedves párbeszéd. A srácok nagyban füveznek, hülyeségeket beszélnek, öcsi pedig mindent felforgat anyu szobájában, ahol egyszercsak talál valamit az ágy alatt. A fiúkkal vagyunk, amikor lövés dördül. Kérdőn néznek, átrohannak anyu hálójába, nem mutatják, de sejtjük mi van a szobában. Nem egy életben lévő gyermek, az biztos.

Fisher pince, David dolgozik egy hullán, amikor Nate telepedik le mellé. Nem sikerült ugye a vizsga, David pipa, Nate is ideges. Össze is vesznek menten, még jó, hogy csengetnek, menni kell ajtót nyitni. Mindketten elindulnak, keresztül a nyugdíjas táncklubbon, aminek pont akkor van vége. Össze is futnak Kurttal, a tánctanárral, akivel a múlt részben David kavart. Egy rugalmasat. Megint csengetnek, David a plafonon, miért nem nyitják ki az ajtót, mire Nate tanácsolja, ha még nem volt meg a tánctanár, ideje lenne bezavarni a lompost, hátha attól lenyugszik.

Ruth szobájában vagyunk, öltözködik, hirtelen meglátja volt férjét az ágy szélén ülve, mire megfordul, kiderül, hogy csak képzelte, a fodrász ül vele szemben. Fodrászunk kempingezni akar menni, de Ruth nem, dolgoznia kell. Dehát holnap lesz két éve, hogy együtt vannak, erre nem lehet nemet mondani. Ruth hezitál, zavarban van, elindul dolgozni egy sporttáskával a kezében. A fodrász helyében én rákérdeznék, hogy hova ez a túlméretezett retikül, de nem szólal meg.

Nyugiszoba. Nate, David, Gabriel és Gabriel anyukája. A temetés részleteit beszélik meg, zárt koporsó, három nap múlva ravatalozás. Az anya totál ki van, meg is értem, nem akar nyitott koporsót. Nate próbálja rábeszélni, hogy úgy könnyebb a búcsú, de az anya hajthatatlan.

Nate kíséri ki őket, amíg David Kurttal csetel. Claire jön le a lépcsőn, meglátja Gabrielt, kérdőre is vonja bátyját, hogy ez meg mit keres itt. Claire Gabriel után rohan, őszinte részvétem, oké, bocs, hogy idehoztuk, de nagyit is itt temették. Elég feszengős a szitu, látszik, hogy nem röhögnek délutánonként talpig betépve a "lábujj szopás -lábfej a suliszekrényben" sztorin.

A konyhában Nate megjegyzi Davidnek, hogy könnyű egyből belemenni a zártkoporsó-projectbe, mire David visszavág, jobb dolga is van annál, hogy egy hat éves kissrác szétlőtt fejét állítsa helyre Federico nélkül, annak ellenére, hogy a gyászolóknak jobb az, ha face-to-face eltudnak búcsúzni a halottól.

Ruth a virágboltban van, egy fiatalember keres virágot arra az alkalomra, hogy megcsalták, a nő lelépett, szeretne virágot küldeni neki "Rohadj meg, ribanc!" kártyával. Egész biztosan meghatja majd az exet, az ilyeneket mélyen szokta érinteni, ha az, akinek fájdalmat okoztak, még ki is mutatja ilyen szinten. Ilyen ívben szarják le, mutatom. Na de ennek hatására vagy saját kútfőtől vezérelve Ruth odamegy az oroszhoz, hogy akkor másnap meg utána szabadnapot venne ki. És igen, a fodrásszal. És igen, attól még, hogy villanyautója van, igenis férfi. /Erről eszembe jut egy poén a Két pasi meg egy kicsiből, amikor Alan tanítja Jake-et vezetni anyu kocsiján, ami egy villanyautó. Mondja Jake-nek, na fiam, nyomd a gázpedált, de Jake nem reagál./ Oroszunk röhög, de egy pillanatra komoly lesz, amikor mondja, au revoir Ruth, hiányozni fogsz.

Nate érkezik Brendához. Ki van akadva, szar napja volt, megbukott a vizsgán, egy hat évest kell temetni, nem is érti, mit keres a temetési bizniszben. Ott van Billy is, nicsak. Brendának nincs kedve főzni, előkap egy köteg papírt, rendeljünk valamit. Gondolom az mind szórólap, ki kötegben tartja, ki hűtőmágnessel rögzítve a hűtőn, ki meg a netpincer.hu-t használja. A vacsora, ahogy látom kínai, ezt az evőpálcikákból tippeltem ki. Alig öt perc alatt Billy jóvoltából megtudjuk a különböző kultúrák temetési szokásait, amik kisgyermek halála esetén vannak (biztos sokat nézett Discovery Chanel-t). Brenda tök érdekes kérdést feszeget: Ha meghal a férjed/feleséged, özvegy vagy. Ha meghalnak a szüleid, árva. Ha meghal a gyereked, arra miért nincs szó?! Nate meg spontán ki van borulva, nem elég, hogy rossz passzban van, de még két hülyével is együtt kell töltenie az estét.

Egy meleg diszkóban vagyunk Daviddel és Kurttal. Kurt extasy-t ad Davidnek, akire mindez az újdonság erejével hat (mármint az, hogy drogot fogyaszt, nem az, hogy fiúk adnak neki valamit), eszeveszetten tombol a tánctéren, a La Bouche nevű együttes egyik remek számára.

Másnap reggel 9, nyugiszoba. A fiúk kuncsaftot fogadnak, David nem annyira van képben, de ő a tisztesség bajnoka, aki éjjel legény, nappal is az. Remek mondás, anyukám sokszor mondta nekem, főleg azért, mert nálunk otthon hétvégén pontban nyolckor reggeli. Imádtam.

Iskola. Claire odamegy ahhoz a sráchoz, aki Gabriellel volt a lövéskor. Kiderül, hogy a "barát" nem tud semmit Gabrielről, és nem is akar tudni. Meg se látogatja, nem is fogja. Jó fej srác, persze amikor be kell tépni, akkor egyből ott van. Ahogy a mondás tartja, bajban ismerszik meg a barát. Vagy lakva? Vagy az az ember?

David nagyon issza a vizet ikeás pohárból, rendesen én is szomjas lettem, olyan kis mohó. Anyu megjelenik, dumálnak. Davidnek fáj a feje, elővesz egy aszpirines dobozt, mikor is talál a zsebében extasy-t, be is ugrik neki, hogy Kurt adott még neki későbbre. Anyutól tartva, hogy meglátja, a tablettákat becsúsztatja az aszpirines dobozba, visszateszi a konyhaszekrénybe és kimenekül a konyhából. Annyira adja magát a helyzet, alig várom, hogy ki találja meg, és veszi be a tablettákat. De nem David, azt így látatlanban megmondom.

Suli, Claire Parkerrel (a múlt rész óta legjobb barátnő) beszél. Parker mondja, nehogy most kezdjen bármit is Gabriellel, gyászol a srác, bármi is lenne, bűntudatból lenne, ilyenbe Claire ne másszon bele. Claire próbál értelmes fejet vágni, de ő ismerve ez lehetetlen, nem megy neki, fel is adja.

Brenda és Nate van a kocsiban, mennek valahová. Brenda szerint Nate-nek azért nem megy ez a temetkezési biznisz, mert nem érzi bele magát a kuncsaftok lelkiállapotába. Mármint a rokonokéba, ugye. Egy játékra invitálja Nate-et, menjenek el különböző temetkezési vállalatokhoz (3 darabot ki is nézett az Aranyoldalakban), hogy rokont temetnének, kérdezzen, játsszon, menni fog. Brenda tök lelkes, jó buli lesz, Nate nagyokat sóhajtozik. Ezek az amerikaiak tényleg túl sok szabadidővel rendelkeznek. Betegesen sokkal.

Claire csenget Gabrielékhez, csak anyut találja otthon, de ő nem valami kommunikatív.

Első temetkezési vállalat, Brenda előadja magát sírva, hogy a szülei meghaltak, rájuk zuhant egy helikopter, aztán felrobbantak. David csak néz, én röhögök, baszki ez a csaj óriási. A cégvezető erre a sztorira egy ikerkoporsót ajánl, Brenda kiakad: ennyi, egy koporsó, egy termékajánlat, ennyi a reakció a sztorimra? Felpattan, Nate itt nem fogsz tanulni semmit, mönjünk.

Fisher konyha, Ruth pakolja össze a sátrazáshoz a cuccokat, van ott minden víztisztító, medvekolomp, környezetbarát vécépapír /remélem háromrétegű, az alatt nem papír a papír/, madárhívó, távcső. A fodrász nem veszi komolyan a komoly felkészülést, ő inkább a pezsgőt készíti be. Betoppan Claire, vagy inkább beesik, elég ramaty állapotban van, fáj a feje, bevesz egy aszpirint a dobozból, igen ABBÓL a dobozból. Talán ő lesz az, aki beáll tudatosság nélkül?

Újabb temetkezési vállalat, Brenda itt megint alakíthat, de nem, itt Nate az, aki kérdez. Leginkább az anyagi oldal érdekli, és milyen meglepő, egy Titán koporsót ajánlanak nekik, méregdrágán. /Emlékszünk, ilyen koporsóban akarták eltemetni a piramisjátékos pasit, és végül mégsem ő kapta, bár már a koporsó szennyezett volt testnedvektől, mégis elbírták passzolni./ Nate totál kiakad, ő tudja mennyi az annyi, simán átverős ez a cég, dugják fel maguknak a Titánt. 12 ezer dollárért. Hülyék ezek?

Claire indulni készül a házból, ott áll az ajtóban Gabriel egy papírzacskóval a kezében. Kiderül, az öccse focicucca van benne, ha lehet, akkor ebben temessék el. Beszélgetni kezdenek, Claire elmondja, hogy volt nálunk, Gabriel mondja, hogy az anyja olyan, mint egy zombi, magát hibáztatja, hogy öcsi lelőtte magát. Gabriel szerint pedig az ő hibája, amiért nem vigyázott rá. Szvsz a szülő hibája minden ilyen, ugyanis az apukám vadász, világéletemben puskák között voltam, soha semmilyen körülmények között nem jutott eszembe játszani a sörétessel sem nekem, sem a tesómnak. Normálisan el lett magyarázva a puska és a gyerek viszonya, hiszen apukám jelezte: "puskaszíjjal verem szét a hátadat, ha hozzáérsz". Ez egy igen hatásos elrettentő módszer, én vagyok az ÉLŐ példa rá. Na de térjünk vissza a párbeszédre. Kiderül, hogy öcsinek más valaki az apukája, de ő lelépett, még értesíteni se tudják. Azt nem értem, hogy egy olyan embert, aki két éve lelépett egy négy éves mellől, miért kell értesíteni, de hagyjuk is.

Inkább sátrazzunk Ruth-tal és a fodrásszal. Ruth görcsöl, jönnek a medvék, megeszik a kajánkat, most mi lesz. Ott van nálad a medvekolomp, majd kolompoljad, attól fejvesztve menekülnek. Amúgy megjegyzem baszott jó helyen vertek sátrat. Itt van ni:

A harmadik temetkezési vállalatnál vagyunk. /Itt jegyzem meg, hogy a másik két hely és ez, ugyanabban a szobában játszódik, csak más a bútor. Vagy alacsony lehetett a költségvetés, ha nem volt píz három külön helységre, vagy ez azért van, hogy érzékeltessék, mennyire ebenguba mindegyik cég, kivéve Fisheréket./ Nate ül ott egyedül, Brenda kint van a mosdóban, majd jön. A hölgy kérdezi, hogy kinek lesz a temetés, mire Brenda megjelenik kendővel a fején, viaszfehér arccal, kórházi köntösre emlékeztető kötött pulcsiban: nekem lesz, rákos vagyok. Nate-ben megáll az ütő, a hölgy lazán kezeli, sokan vannak, akik bár még élnek, de szeretnének beleszólni a temetésbe. Brenda istenit alakít ismét, Nate feszeng, de amikor Brenda elkezd köhögni, és elnézést kér, amiért lehet véres a zsebkendő, ez még Nate-nek is sok. A kocsiban leüvölti Brenda haját, hogy mégis ezt hogy képzelte, eljátszani, hogy haldoklik, ez tök nagy szemétség. Igenis fél a haláltól, minden épeszű ember fél tőle. Mire Brenda mondja, hogy ő nem fél. Mire Nate mondja: mondom épeszű.

David ráadta öcsire a focicuccot, a cipőjét fűzi, kábé 24-es a lábméret. Jesszus, azért van ebben a szakmában olyan, amit én se csinálnék szívesen. Fel is hívja a tánctanárt, megbeszélnek estére egy randit. Odamegy a konyhaszekrényhez, keresi az aszpirines dobozt, de nem találja. Ott van Claire is, meg is van gyanúsítva egyből, hogy ő nyúlta le, de nem. Nyilván anyunál van a sátortáborban.

Ha már szóba jött, ott is vagyunk velük, a tűz mellett. Medve egy szál se, pezsgő viszont van, pezsgős pohárban. Anyu nem annyira van oda ezért a kiruccanásért, fáj is a feje, be is vesz egy aszpirint. Gyógyszerre inni? - kérdem én.

Daviddel és Kurttal ismét a Capellában vagyunk. Mikor is, egyszercsak, hogyhogynem, ki jelenik meg? Na ki? Hát Keith! Végre már hogy itt van, nekem hiányzott. Oda is megy a turbékolókhoz, Keith úgy méregeti őket, hogy juj, nem lennék a helyükben, ha Keith-en rendőrruha lenne. Odalép hozzájuk egy másik pasi, fejrepuszi Keith-nek, hohó, ő Keith pasija. Most már négyesben álldogálnak. Kiderül, hogy Keith csávója mentős. A párok szétválnak, David ki van nagyon, egy mentős szuperhíró Keith új párja, apám, de egy szar vagyok hozzá képest. Később a tánctéren még összefutnak (a zene a Pengéből a vámpíros buliból van), Keith végig nézi, ahogy David szív valami port valami kütyüből, aztán úgy dönt ennyi elég volt a buliból, hazamennek.

Ruth-nál vagyunk a kecsuában. Talpig beállva, úgy látszik ő nyerte meg az "Extasy-t véletlenül találok az aszpirines dobozban" versenyt. Issza a vizet nagy kortyokban, aztán elindul az erdőbe egy szál hálóingben. Nagyon green peace-esen adja elő, fákat ölelget, puszilgat, leveleket szagolgat, nem is, inkább hippisen. (Hippi: az elidegenedett fogyasztói társadalom ellen anarchisztikusan és feltűnősködően lázadó, abba beilleszkedni és dolgozni nem akaró fiatalokat nevezték így.) Egy igazi beszívott hippi virágmintás rózsaszín volkswagen bogár nélkül.

Ismét Daviddel vagyunk, aki a mosdóból jövet meglátja a tánctanárt smárolni egy harmadik sráccal. Ez már neki is sok, megjegyzem nekem is, otthagyja őket, elindul kifelé. Kurt utána megy, na mi bajod, hármasban tök jó lesz, mire David kijelenti, hogy ő komoly ember, hiszen embereket temet, neki a hármas már nem fér bele. Meg egyébként is presbiter vagyok, de ezt csak én teszem hozzá. Balra el.

Nate és Brenda a szokásos hálószobában, a szokásos ágyban, a szokásos action után. Nate gondolkodóban nagyon, Brenda nagyon ráijesztett azzal, hogy meg fog halni, de Brenda nem pörög rajta, egyszer mindenki meghal Nate, mindenki, el kell fogadni.

Eközben anyu szalad az erdőben, egy medveruhába bújt alak után, akinek egy óra van a derekára kötve, gyanítom utalás Alice Csodaországban c. műre, ahol ugye a macska órával terelgette, hogy merre kell menni. Egészen nagyon szürreális (valóságon túli) képsorok vannak, egészen addig fut, amíg oda nem ér egy halottas kocsihoz, ami mellett néhai férjével találkozik, Nathaniellel. Beszélgetni kezdenek, Ruth-nak hiányoznak az együtt töltött évek, Nathaniel pedig tanácsolja neki, hogy keresse meg másban. Ő a virágárusra szavaz. De mindenképpen legyen boldog. Ruth képzeletében forrón ölelkeznek és csókolóznak. Hirtelen reggel lett, Ruth felébred, a fodrász odakint fütyürészve reggelit készít, és megjegyzi, hogy még ilyen nagyon jót sosenem előtte még nem szeretkeztek, köszönöm Ruth a szenvedélyt. Ruth nagyon boldog, most vagy azért, mert azt hitte, hogy néhai férjével szexel, vagy azért, mert nem neki kell reggelit csinálni.

Öcsi temetésén vagyunk, Gabriel odamegy Claire-hez, és megkérdezi tőle, miért ilyen kedves hozzá, mielőtt Claire válaszolna, betoppan az öccse apukája, aki megüti, többször meg is rugdossa Gabrielt, amiért hagyta, hogy az történjen, ami. Gabriel már a földön fekszik, mire a testvérek leszedik a pasit róla. Nate bekíséri aput a nyugiszobába, kiderül, hogy dolgozni volt két évig északon, azért nem volt otthon. A pisztolyt ő vette az asszonynak, nem érti, hogy történhetett, hogy a fia fejbe lőtte magát. Nate próbálja vigasztalni, és olyan szpícset lenyom neki a halálról meg az életben maradottakról, hogy nem csak a pasi, de még én sem jutok szóhoz. Ami egy hogyvoltírónak ugye nem ajándék.

Este van, anyu hazaért a táborozásból, éppen az asztalra pakolja ki a dolgait a konyhában. David érkezik, kérdezi anyut, mivolt hogyvolt. Ruth el van ájulva a táborozástól, a természet, a virágok, nagyon jókedvű. David kérdésére, hogy nem fáj a feje, azt válaszolja, hogy fájt, de bevett egy aszpirint, és minden fájdalma elmúlt. Na de legalább tudjuk, hogy az extasy jó helyre került. Claire jön be a konyhába, kivesz két üveg vizet. Ruth mondja neki, de szarul nézel ki, mit ettél? Claire annyit mond, egy barátja gyászolja az öccsét. BARÁTOD? Igen, milyen vicces, igaz is, ő a lábfejes srác. Ruth és David le is döbben kellőképpen.

Zárójelenetünkben Gabriel sír Claire ágyán, Claire átölelve vigasztalja.

Címkék: sirhant muvek
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.05.09. 15:05:47

Az ÉLŐ példa szíven ütött. Hiába, az amcsik nem erősek "autoriter" nevelésben, pedig kicsi gyereknek csak az való. Később jöhet a demokrácia.
süti beállítások módosítása