Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 2x14 - The Bishop Revival

2010. szeptember 22. 09:00 - Tipca

Lakodalom van a mi utcánkban, együtt ünnepel a város apraja-nagyja, mikor egybekel egy zsidó fiú és egy lány. Mindenki izgatottan készül az eseményre, ki jobban – anyós és menyasszony együtt pityeregnek boldogságukban –, ki még annál is jobban – a vőlegény addig stresszeli magát, hogy a ceremónia előtt elvonul a mosdóba egy asztma-pipával. A vendégsereg várja a nagy eseményt, s addig is a fiú egyik idős rokona észrevesz egy szőke, szemüveges, tudósnak kinéző alakot. Csak addig gondolkodik, míg rájön, hogy ismeri, akkor aztán felpattan, és „te! teee! te vagy az!” rikoltozás közepette már-már az idegenre vetné magát, ám hirtelen a vendégség fele (köztük az öregasszony is) fuldokolni kezd, majd feldobja a lakkcipőt. Haláli a buli, gyerekek!

Walter boldogan fuvarozza Petert a helyszínre, imád esküvőkre járni, hát még ha pár hulla is van a tarsolyban. Az öreg képzeletben máris azon elmélkedik, hogy vajon jó lesz-e Peterre az ő esküvői szmokingra, ha egyszer a fia is nősülésre adja a fejét – mondjuk egy szőke FBI-ügynökkel. A mérleg 14 holttest, mind a vőlegény családjából, melyek mindegyike a gázmérgezés klasszikus tüneteit mutatja, kivéve, hogy mégsem teljesen, de ezt már megszokhattuk ebben a sorozatban. Oliviának feltűnik, hogy a kiáltozós öregasszony holokauszt túlélő volt, mire Walter elmereng rajta, hogy annyi szörnyűséget túlélt, erre pont egy esküvőn hal meg. Mikor Olivia és Peter körbeszaglásznak kicsit, a mosdóban rátalálnak a fuldokló vőlegényre, aki végül nem bírja tovább, és szintén meghalt. 15 hulla, maradhat?

Akik meghaltak, mind a kiabálós néne egyenes ági leszármazottjai, ráadásul kékvérűek. Mondjuk, ez csak a hullaság következménye, ugyanis a vérben a méreg minden oxigént lekötött, így az emberek gyakorlatilag belülről fulladtak meg. Az asztma pipa pedig ideiglenes védelmet nyújtott a szer ellen. Olivia kihallgatja a volt-nincs menyasszony majdnem-anyósát, aki megemlíti az öregasszony kiáltozását, meg hogy a jázmin illatú gyertyákat a menye választotta. Olivia megkéri az asszonyt, hogy a videón mutassa meg azt a férfit, aki miatt kikelt magából az anyósa, Peter pedig Livvie orra alá dug egy gyertyacsonkot, ami a többivel ellentétben nem jázmin, hanem fahéj illatú. Hidrogén-cianid lesz a méreg, melyet a gyertya hője juttatott a levegőbe, és amelyet úgy programoztak, hogy csak egy bizonyos genetikai egyezés, vagyis vérrokonság alapján gyilkoljon. Erről Walternek eszébe jut, hogy a nácik, pontosabban Mengele kísérletezett, többek közt ilyesmivel is. Hogy lényeges-e a holokauszt, azt Walter nem tudja megmondani, csak abban biztos, hogy egy esküvő tökéletes színtér volt egy kísérletnek, mert ott egy térben voltak a célszemélyek és a kontrollcsoport. Márpedig egy kísérlet csak akkor érvényes, ha megismételhető.

Kislány és mamája joghurtozni tér be egy kávézóba, fizetnek, majd rögtön utánuk a szőke, kék szemű tudós barátunk lép a pulthoz. Egy teát kér, mindegy milyen, csak forró legyen. Megkapja a gőzölgő nedűt, majd leül az anya-lánya páros mellé, akik vidáman csacsognak, egyszer-kétszer bevonva a kedves, udvarias ismeretlent is, aki beszélgetés közben fahéj illatú lötyit önt a teájába. Nyolc halott lesz, ahogy azt Broyles közli a helyszínre érkező csapattal, csakhogy ezúttal az áldozatok egyáltalán nem kötődnek egymáshoz, mint ahogy azt mi a mellékelt ábrán is láthatjuk, hiszen az aranyos kislányt a mamája nélkül vizsgálja egy mentős. Olivia gyorsan megtalálja az üres teásbögrét, amin még mindig érzik a fahéjillat, Walter pedig más felfedezést tesz: az összes holttest szeme barna. Míg a csapat az utcán beszélget, az összecsődült nézelődők tömegében ott áll az árja tudós is, aki meglehetős érdeklődést mutat Walter iránt, aki szerinte kiköpött az apja, Dr. Bischoff.

És ha már Robert Bischoff, a méreg kémiai szerkezetének alaposabb vizsgálatakor a csapat felfedezi a szert összerakó kémikus szignóját, egy szénláncból kirakott tengeri csikót. Mert hogy Bishop nagypapa náci volt ám, jobban mondva csak látszólag, egyébként a szövetségeseknek kémkedett. Annál jobb, akkor a képlet ott lesz a nagypapa könyveiben, hiszen így csempészte át a veszélyesebb jegyzeteket a határon. Walter vadul keresni kezdi a régi könyveket, míg Peter be nem vallja, hogy azokat ő már vagy tíz éve eladta, mert… pénzre volt szüksége. A sötét Bishop-házban a szőke tudós sétálgat almát rágcsálva, majd fogja Walter kardigánját, és távozik vele. Peter és Olivia antikváriumba megy, hogy előkerítsék a régi könyveket. Míg a boltos, Peter egyik régi haverja a feljegyzéseit nézegeti, Livvie rátapint, hogy nem a pénz miatt adta el Peter azokat a könyveket. A férfi bevallja, hogy ezzel szeretett volna revansot venni az apján, mivel akkoriban nem volt éppen tökéletes az apa-fiú kapcsolatuk, és nem, egyáltalán nem büszke arra, amit tett.

Megvan annak a címe, aki megvette a könyveket, úgyhogy Peterék következő útja oda vezet. A lakást dugig tele találják horogkeresztes zászlókkal és hasonló képekkel. Megérkezik a vásárló is, akiről azonban kiderül, hogy nem hidegvérű sorozatgyilkos, hanem kissé ízlésficamos művész, aki Walter apjának könyveiből (pontosabban annak cafataiból) egy fantasztikus Hitler-kollázst rakott ki, mert hát miért ne? Walter annyira már nem örül a dolognak, úgyhogy egyelőre még mindig nem hajlandó megbocsátani a fiának. Biztos ami biztos, Astrid leellenőrizte, a művész és a gyilkos DNS-e nem egyezik. Olivia csak tátog: honnan van meg a gyilkos DNS-e? Walter szerezte az ujjlenyomatról, de saját bevallása szerint nem ez a legjobb munkája, mivel az öregedési vizsgálat szerint a DNS tulajdonosa már több, mint száz éves. A kollázst nézegetve Peternek fény gyúl az agyába. Ha a mérget be lehet állítani egyes genetikai tulajdonságokra, valószínűleg azok keverékére is, innen pedig már csak egy lépés, hogy a világon mindenki kipusztuljon, aki nem az uralkodó faj tagja.

A szőke tudós újabb kísérletet végez, melynek helyszíne egy kihalt sikátor, aminek egyetlen lakója, egy hajléktalan, kíváncsian araszol közelebb. A tudós kedélyesen odahívja, és magyarázni kezdi, hogy most a szétszóródási arányt fogja megfigyelni. Begyújtja a kis alumíniumdobozba gyűjtött mérget, mire az hatalmas füstfelhő kíséretében kilő. Ahogy a füst felszáll, a tudós megszemléli a művét: füst, fülsértő ugatás és hulla a sarokban, tehát a légkör kábé, mint egy lepukkant diszkóban hajnal ötkor. Teljes győzelem. Astrid körbetelefonálta a vegyi cégeket, nem vásárolt-e valaki nagyobb mennyiségű klór-trioxidot. Azt ugyan nem, de egy helyen azt javasolták, inkább nátrium-kromátot keressen, mert az a vegyület párja, abból kénsavval könnyedén előállítható a kívánt anyag. Így már rögtön kijön három találat, amiből kettőről Walter rögtön tudja, hogy gyógyszergyár, szóval marad a harmadik. Közben a tudós, akiről kiderül, hogy Hoffman a neve, éppen fényképet ragaszt egy belépőigazolványra. Megérkezik a gázálarcos kommandóscsapat, de első pillantásra üresnek találják a Hoffman-házat, holott a tudós odalent sertepertél a pincében, komótosan összepakolja a cuccát, aztán beizzítja a rezsót, rajta egy lombiknyi folyadékkal.

Olivia végül megtalálja a pince rejtett lejáratát, szóval a csapat ott is körülnéz. Walter talál egy csomó üveget, különböző szem, bőr és hajszín szerint csoportosítva a mérget, Olivia az igazolványkészítés maradványaira bukkan, Peter pedig az apja kardigánjára, de addigra Walter már fuldokolni kezd. Olivia észreveszi a rezsón bugyogó mérget, gyorsan lelöki, Walternek meg jön az oxigén, úgyhogy nem történik nagyobb baj. Olivia megtalálja az igazolvány másik felét is, amiből a csapat rájön, hogy Hoffman következő célpontja a Nemzetközi Béke Konferencia, de addigra a pincérnek öltözött tudós már bent is van a melegítőmécsesnek álcázott méreggel együtt. A termet kiüríttetni nem túl egyszerű dolog, mivel nemzetközi méltóságok is vannak jelen, és hát a protokoll… Walter visszamegy a pincébe a kardigánjáért, aztán gondol egyet, és munkához lát. Oliviáéknak nincs könnyű dolga, a hely tele van gyertyákkal, így Peter csak az utolsó pillanatban tudja leállítani az egyik pincért, aki már-már begyújtotta a mérgezett mécseseket. A konferencia megmenekült, ám ekkor valaki felsikolt és orvosért kiált. Peterék odaszaladnak, és meglepve látják, hogy Hoffman az, akinek utolsó szava „Bischoff”, és felfelé mutat, az erkélyre, ahol Walter áll egy párologtatóval a kezében.

Broyles kérdőre vonja az öreget, aki beismeri, hogy a saját mérgével és DNS-ével végzett a gyilkossal, és egyáltalán nem bánja, mivel Hoffman meggyalázta az apja munkáját, és a család mindennél fontosabb számára. Erre Broyles sem tud mit mondani, hagyja is a fenébe az egészet. Később Peter visszaszerzi Bishop nagypapa könyveit, ennek örömére Walter mutat is róla egy képet a fiának. Peter még mindig nem érti, hogy ha Hoffman nem a nagypapa könyveiből tudott a méreg képletéről, akkor honnan. Walter sem tudja, úgy gondolja, egyes rejtélyek örökre megoldatlanok maradnak. Ahogy rakosgatja a többi régi fényképet, a kamera ráközelít egy olyanra, ami a laborban készült Robert Bischoffról. Walter tényleg hasonlít az apjára, de a lényeg nem ez, hanem a háttér, ahol ott strázsál Hoffman, aki egy perccel sem tűnik fiatalabbnak, mint a jelenben.


 
Érdekességek:
 
- Robert Bischoff molekuláris szignója ugyanúgy fest, mint a tengeri csikó a szimbólumok közül.
- Egy másik szimbólum is megjelenik az epizódban, mégpedig az alma, Walter székének háttámláján.
- Ismét felbukkan a három zöld-egy piros kombináció, ezúttal a Rubik-kockán, Walterék házában.
- Az előző epizódban a futárfiú hátizsákján ott van a Békekonferencia logója, ami utalás erre a részre.
- A szimbólumok jelentése: FATHER, azaz APA.
Címkék: rejtély fringe
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2010.09.22. 09:29:22

Na, ez marha jó rész volt. Főleg, hogy a - szerintem - nagyobb horderejű kérdésre, a náci kortalanságáról a szereplők nem is szereztek tudomást. Ilyen szempontból kár, hogy Walter megölte, még ha nagyon frappáns módon is.

A klór-trioxid, az króm-trioxid, mert nátrium-kromátból és kénsavból nem lesz klór sehogy. A részben erről a reakcióról beszéltek:
H2SO4 + Na2CrO4 → CrO3 + Na2SO4 + H2O

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.22. 10:36:03

hu, én nem békekonferenciára emlékszem...de nem tudom, mire:)

a megfigyelőt nem láttam.
viszont a következő rész a kapuról fog szólni, és ez jó. végre.

Llew 2010.09.22. 11:10:42

valami tolerancia akármi rendezvény volt, de tök mindegy

Megfigyelő ott van a kávézós képen, az utcán. Én se szoktam észre venni, de a képen többnyire megtalálom.

Rahsid 2010.09.22. 15:01:17

Dióhéjban. Miről szól ez a hülyeség?

Llew 2010.09.22. 16:03:05

@Rahsid: Dióhéjban? Mindenféle érdekes dologról. Viszont, ha már eldöntötted, hogy hülyeség, akkor nem mindegy?

Jim Raynor 2010.09.22. 16:19:55

"és meglepve látják, hogy Hoffman az, akinek utolsó szava „Bischoff”, és felfelé mutat"

egészen pontosan: "Bishoff...áruló!!"

Antifaszok Réme 2010.09.22. 17:04:48

Hol van Klausz ?

www.youtube.com/watch?v=U1smdlaTfFA&feature=player_embedded

Csodálatos reggel köszöntött a kisvárosra. A nap már magasan járt az égen, sugaraival életadó melegséget töltött az otthonokba. Mintha a mennyország egy darabkája költözött volna le a földre. E szép napon még nem sejtette senki, hogy a városka tragédia helyszíne lesz.

Egy autó fékezett le a Vogel(Madár) család háza előtt. A fékcsikorgás hangja betöltötte az étert, megzavarva a nap tökéletes harmóniáját.

Ordasfasiszta náczik szálltak ki az autóból, és a házikó bejárata felé indultak. Vezérük, Hermanns, zsidó vértől oly gyakran szennyezett kezével megnyomta a kapucsengőt. Vogelné nyitotta ki az ajtót. A Vezér rövid bemutatkozás után rögtön a lényegre tért:

- Itthon van a fiad? - kérdezte élces, csatakiáltásoktól erősödött hangján, miközben egy harcikutyát tartott pórázon.

- Igen, a szobjában van - felete Vogelné, és kecses karjával a lépcső fele mutatott. Több sem kellett a nácziknak, a fiú szobája felé vették az irányt, és házimozirendszerén vad, nyilasfasiszta zenét kezdtek bömböltetni.

Egy sokkal elegánsabb autó állt meg a ház előtt, és közvetlen a fasisztoidok autója mögé parkolt le. Értelmiségi zsidók, és még értelmesebb romák szálltak ki belőle. Csengettek ők is, és az egyik angyali szépségű, rózsaszín kaftános zsidó nő tette fel a kérdést:

- Szia! Klauszka itthon van?

- Igen, a lépcsőn kell fölmennetek hozzá. - felete az anya, ki örvendett fia népszerűségének.

- Fölmegyünk, csapunk egy DAFEM party-t - szólt a nő azzal fel is indultak. Az egyik raj shukár shávó még megdicsérte a házat. (Talán úgy gondolta, később visszajön még kirabolni.)

Nem sejtették, hogy a vesztükbe rohannak. A DAFEM party csak álca volt, mit Klaus hirdetett ki az interneten, hogy árja barátaival tőrbe csalja a mit sem sejtő "alsóbbrendűeket". Sikerült a csel. A náczik diadalittasan vetették magukat a zsákmányra...

A találkozóra még meghívták Günther Hermann SS-Obersturmführert, ki később tudott csak megérkezni. (Útközben valószínűleg elgázosított néhány zsidót) Nem is vesződött a csengetéssel, egyből berúgta az ajtót, majd abban a reményben hogy további zsidókat fog ölni, sortüzet eresztett szerteszéjjel. Embert nem értek acél puskagolyói. A gázmaszkján keresztül nem lehetett érteni jól hangját:

- Hol van Klausz? (Holokuszt?)

- Fönn... - felete zavarodottan Vogelné. Az SS-tiszt fölrohant a lépcsőn, miközben szüntelen lőtt fegyveréből.

Még el sem halkultak lépteinek bakancscsattogós hangjai, egy újabb zsidó lépett be az immáron véglegesen nyitott ajtón. Szemmel láthatólag azok közé tartozott, kik nem vetették meg a kislányokat... Szavaival is alátámasztotta beállítottságát:

- Csak nem te vagy a kis Anna? - szólt mézesmázas hangon a gyermek Vogel Annához, kit a hangzavar csalt ki szobájából. - Milyen szép nyulad van! - célzott a kislány karján fekvő plüSSállatra. - Akarsz látni egy igazit is? Akkor jer velem.

Azzal kézenfogva kisétáltak a házból, Vogelné még sokáig nézte a két távolodó alakot.

A pedofil zsidónak óriási szerencséje volt, hogy nem a házban akarta szobára vinni a kislányt. Őt is elholokausztolták volna...”

/naczivadasz.com/

enzo23 2010.09.22. 17:59:49

Második rész, amikor magamtól észrevettem a Megfigyelőt :)
(ráadásul úgy, hogy eszembe jutott, hogy figyelni kéne, és pont akkor sétált el a háttérben)
amúgy ez a Bischoff-Bishop dolog ez nem igazán jött át a magyar fordításban, csak a végén 1x, de mintha a 3 cégnévből is az utolsónak vmi ilyen neve lett volna.

A trollokat meg valaki takarítsa el innen, és csomagolja bele egy dióhéjba.

drukkker 2010.09.22. 22:09:36

ÁLLATOK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

~Moi~ 2010.09.26. 17:30:37

Kiszúrtam a megfigyelőt :D
Walter beszólása az elején nem volt semmi, vajon apának szólít majd? =D
süti beállítások módosítása