Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 9x10 - A negyedik lovas 1. rész

2010. április 10. 10:00 - the black ball

Daniel és Mitchell azon vitázik, hogy vajon miért teszi azt az Oráj, amit. Daniel szerint a felemelkedetteknek nincs oka az arroganciára, de Mitchell szerint ha egy egész galaxis borul le előtted, akkor rögtön más színben látod a világot. Ekkor érkezik haza egy csapat, akik jelentik, hogy egy újabb bolygót térített meg az Oráj. A harmadikat a hónapban. Dakarán Gerak az Eredet könyvét olvassa bőszen, amikor megjelenik kedvenc(?) hírnökünk. Kissé jedisre vette a figurát, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Gerak két sztori olvasása után behódol az Orájnak. El is megy a tanácshoz terjeszteni az igét.

Szerinte a Kallanán történtek a jaffák hibája volt, amiért erőszakkal válaszoltak az örök életre és tudásra. Bra’tac szerint ezrek haltak meg, és ha emiatt hallgatniuk kellene az Orájra, akkor egyszerűen gyávák lennének. Gerak szerint az Oráj szándékai tiszták, és pont hogy bátraknak kell lenniük, hogy elfogadják az ajánlatot. A tanács megtárgyalja, ezalatt pedig Bra’tac elmondja Teal’cnek, hogy ez részben az ő hibájuk is. Elvégre miattuk sok jaffa megtudta, hogy Tejút felemelkedettjei nem fogják csak úgy felemelni a jaffákat. Ez pedig sokakat az Oráj kezére játszhat.

Odahaza Carter elmondja, hogy addig macerálták Khalek agyát, amíg ki nem fejlesztettek egy eszközt (illetve pár nap múlva lesz kész), amivel képesek lehetünk blokkolni a hírnökök különleges képességeit. A jó hír mellé rossz is társul: a korábban hazaérkezett csapaton elkezdtek mutatkozni a hírnökjárvány jelei. Azonban az egyik tagot, Fisher hadnagyot elengedték Hammond „köszönjük, hogy képesek vagytok meghalni értünk” beszédére. A beszéd után Hammond kezet fog mindenkivel, aztán amikor Fisherre kerül a sor, megjelennek a terepjárók, Hammondot kimenekítik, karantént állítanak fel (ami Hammondot nem érinti persze), Fishert meg viszik a bázisra. Fokozzuk még a komposztban úszkálást azzal, hogy ez a vírus folyamatosan mutálódik, így szinte lehetetlen ellenszert készíteni. Ráadásul olyanokon is jelentkeztek tünetek, akik nem is érintkeztek Fisherékkel.

Fisher elmondja, hogy az egyik imádságon a hírnök megérintette néhány ember fejét, köztük Fisherét is. Mivel ő nem mutatja a vírus tüneteit, feltételezzük, hogy ő a hordozó. A járványügyisek lezárták az éttermet és a benzinkutat is, ahol Fisher megállt útközben, de hat embert nem találnak, aki érintkezhetett vele (az étterem amúgy ugyanaz, ahol Sam és Pete kávézott). Teal’c bejelentkezik, és elmondja, hogy a tanács hajlik az Oráj felé. Akárhogy is lesz, már most szervezik az Oráj elleni bojkottot a Chulakon, szóval a szabadságharcuk után polgárháborúra gyúrnak. A bázison dr. Lee metállal tesztel frekvenciákat az antihírnök szerkezethez. Elmondja Carternek, hogy szinte lehetetlen lekapcsolni hangokkal az agy egy meghatározott területét. Valami pedig figyeli őket a plafonról, amit Sam meg is érez. Amikor Lee elmegy kávéért, egy gyerek jelenik meg a laborban, aki azt állítja, hogy ő Orlin.

Landry lezárná az államot, de túl késő, mert már három másikban is találtak fertőzötteket. Elküldi Mitchellt, hogy vadássza le terjesztőket. (Én meg most világosodok meg, hogy a dr. Lamet játszó Lexa Doig Shanks felesége.) Orlin azért vett fel gyerek alakot, hogy minél több tudást őrizhessen meg, mert bizony egy gyerek agya jobban képes erre, mint egy felnőtté. Na dumáljunk vele. Daniel először is megkérdi, hogy engedték meg a többiek, hogy megtarthassa a tudása egy részét. Ezt Orlin se érti, de állítólag sokan érezték úgy, hogy valakinek figyelmeztetni kell ezt a létsíkot az Orájról. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy emberi nép, amit az Oráj és az Alterraiak alkottak. Szépen készülgettek a felemelkedéshez, de aztán támadt egy csúnya filozófiai nézeteltérésük. Az Alterraiak, azaz az Ősök a tudomány felé haladtak, míg az Oráj a hitet tartotta szem előtt.

Hogy ne legyen háború, az Ősök építettek szépen egy hajót, és elmentek. Aztán mindketten felemelkedtek, de az Oráj hátrahagyta az Eredetet. Na már most Orlin szerint az egész Eredet duma egy hatalmas hazugság. Ugyanis az Oráj nem emeli fel híveit, hiszen akkor osztozniuk kéne az erejükön. Azon a erőn, amit a híveikből szívnak ki. Oké… Orlin szerint ez bonyolult, de lehetséges, és csak is akkor, ha óriási tömegek követik őket. Szóval ezért megy a hittérítés, hogy növeljék az erejüket. Az Ősök pont ezért nem avatkoznak bele az alacsonyabb létsíkokba, hogy ne essenek ugyanebbe a hibába. Dakarán a hírnök megdicséri Gerakot, amiért ügyesen hirdeti az Orájt, kap is egy nyuszi figurát a füzetébe. Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy jaffák egy csoportja (Teal’cék) ezekben a percekben is az Oráj ellen gyülekeznek.

Gerak szerint az igaz hitet nem lehet ráerőltetni másokra. Az Eredet magáért beszél, csak időt kell a többieknek adni. A hírnök szerint a jaffák pont, hogy megértik a vérontás nemességét. Éppen ezért elküldi Gerakot a Chulakra, hogy pusztítsa el az ellenállókat. Később Gerak jobb keze elmondja, hogy rokona halt meg a Kallanán. Akármennyire kereste a bölcsességet az Eredetben, csak meséket talált a morálról. Ami tiszteletreméltó, de a jaffa hagyományok úgyszintén. Gerak szerint nem szabad azokról sem megfeledkezniük, de csak az Eredet ajánlja mindazt, amire régóta vártak. Orlin már nem tud gyógyítani, de megpróbál kezdeni valamit a hírnökjárvánnyal. Mitchell közli Landryvel, hogy akármennyire is igyekeztek, egy fertőzött így is meglógott repülőn. Aztán gyorsan körbeutazta az Államokat, hogy még nagyobb legyen az izgalom. Már ötezer felett jár a fertőzésszámláló, 8-an haltak meg, de Lam szerint ez hamar nőni fog.

Orlin ebéd közben elmondja, hogy az ételünk borzasztó, de lehet, hogy csak azért, mert rég öltött fizikai formát. Aztán elmondja Samnek, hogy még mindig szereti, így nehéz döntés volt a gyerekalak. Még egyszer elmondja, hogy szörnyű kaják vannak itt, amit Sam viccnek vél, de kiderül, hogy nagyobb a gond: Orlin kezd felejteni. Megyünk eligazodni: Lee befejezte a szerkezet prototípusát, de nincs hírnökünk a spájzban. Orlin pedig nem tudja folytatni a munkáját, amíg nem szerzünk meg egy alkotóelemet: a Fishert megérintő hírnök vérét. Két legyet egy csapásra. Új haverjaink, a sodanok közölték, hogy ugyanez a hírnök fog holnap visszatérni hozzájuk. Danielnek az a vad ötlete támad, hogy térítsük meg a hírnököt, miközben nem lesznek képességei. Megyünk, Carter elmondja, hogy több frekvenciát is betápláltak, ha valamelyik nem működne.

Gerak megérkezik a Chulakra. Elmondja Teal’céknek, hogy azért jött, hogy lebeszélje őket erről az őrültségről, különben el kell pusztulniuk, aztán mutogat a ha’takjára. Bra’tac megdöbbenve hallja, hogy képes lenne lemészárolni a testvéreit csak azért, mert a szabad életet választják, de Gerak szerint nem hagynak neki más választást. Öhm, izé, mi lenne, ha elkapnátok Gerakot ott helyben? Nem? Ok, csak egy ötlet volt. Gerak a visszamegy a hajóra, ahol…nem képes kiadni a parancsot. Dakarán a hírnök jól lecseszi emiatt, szerinte ők, halandók nem kérdőjelezhetik meg azok döntéseit, akik értik a végtelen univerzumot. Ha egy pár jaffa halálával az összes többi meglelheti a megvilágosodást, akkor ki Gerak, hogy ennek útjába álljon. Gerak bocsánatért esedezik, ezért a hírnök elviszi az elméjét Celestisbe. Doszáj barátunk kinyitja az ajtót a Orájtűzhöz, Gerak meg ámul.

Orlin egy olyan programot készít éppen, amivel hamar kideríthetjük, hogy a hírnök DNS-e segíthet-e az ellenszernél. Carter közli vele, hogy ezt már egyszer megcsinálta. Elhoztuk Anubisz ketyeréit a múltkori bolygóról, amivel Lam megállapítja, hogy Orlin agysejtjei rendkívül gyorsan pusztulnak. Az emberi agy nem erre lett kitalálva, ugyanakkor Orlin mintha direkt tartaná magában a tudást, előidézve ezzel egy komoly agykárosodást. Daniel és Mitchell a sodanoknál járnak, ahol a helyiek elég gyorsan lefegyverezik őket, de Mitchell szerint nincs gond. Landry üzenetet kap az elnöktől. Eddig nyolcezer fertőzött van, 13 államból, ezért az elnök úgy döntött, hogy karantén alá helyezi az egész Egyesült Államokat.

Biztos be tudják tartatni, amikor még egy államot sem tudtak lezárni. Dakarán összeül a tanács. Teal’c szerint nem hagyhatják jóvá Gerak javaslatát, pláne úgy, hogy nem is teljes a létszám. Gerak jobb keze szerint ha a jaffák nem fogadják el az Orájt, akkor azzal saját magukat nyírják ki. Ekkor lép be a hírnökké lett Gerak, és közli, hogy az a jaffák végzete, hogy kövessék az Eredetet. Baljós zene, folyt.köv.

Címkék: csillagkapu
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2010.04.10. 12:48:46

"az étterem amúgy ugyanaz, ahol Sam és Pete kávézott" nem csak a berendezés az? Ahol Samék voltak az egy rendes kőfalas épület, ez meg egy üvegfalú McDonald's jelelgő épület. viszont a benzinkőt az hasonlít ahol anno Jack és Maybourne találkoztak:
hogyvolt.blog.hu/2009/05/31/csillagkapu_5x14_48_ora
"Én meg most világosodok meg, hogy a dr. Lamet játszó Lexa Doig Shanks felesége." pedig rendszerint te rendelkezel jobb háttér információikkal, azt hittem ezt is tudod. Mondjuk ezért lett volna vicces, ha az elején Mitchell mellett Daniel is beszól a katonának, hogy figyeljen arra mit beszél előtte Dr. Lamről.
"Aztán elmondja Samnek, hogy még mindig szereti, így nehéz döntés volt a gyerekalak." ja meg mert a földi szokások miatt csúnyán néznék a kapcsolatukat ebben a felállásban.

the black ball 2010.04.10. 14:41:09

@Llew: hát lehet, hogy csak a székek, most nem tudom megnézni azt a részt. A benzinkút nálam nem rémlett, de szerintem is ugyanaz.

Ja, most megnézem gyorsan a többieket is. Heh, Mrs. Teal'c is szerepelt már a sorozatban (6x19) cache.daylife.com/imageserve/059B81U8Czbde/340x.jpg
süti beállítások módosítása