Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 9x05 – Isteni hatalom

2010. március 07. 10:00 - Llew

Négy rész után újabb személyes információt tudunk meg Mitchellről. Ő is szereti a zselét. Csak ő a pirosat. Mondja valaki, hogy az írók nem értenek a karakterépítéshez. A békés étkezést Vala zavarja meg, aki a jelek szerint megunta Daniel bosszantását. Annyira unatkozik, hogy még küldetésre is menne, hisz minden szükséges képességgel rendelkezik a CSK tag legyen. Tud bánni a fegyverekkel és elragadóan vonzó. Az asztalon lévő jelentés szerint a hírnökök már 43 bolygón tűntek fel, ő pedig történetesen jó kapcsolatban áll az egyik lakóival. Bíznak benne. Mitchellnek több se kell, már rohan is Landryhez, mondván, akik Valában bíznak, azok biztosan nagy veszélyben vannak.

Hamarosan meg is érkeznek az Abydoss 2-re, hogy továbbra is megoldható legyen pár kocsi homokkal, ha éppen nem egy Vancouver típusú bolygót álmodnak meg a forgatókönyvírók. Kint szédeleg pár ember, de a piramis tróntermében senki, amit Vala örömmel konstatál, és már rohan is átöltözni egy kisebb terembe, mert anélkül állítólag nem ismernék meg. Közben jön egy helybéli, de azonnal elrohan, majd pár haverral és botfegyverekkel tér vissza, hogy istenük, Quetesh nevében fenyegesse Mitchelléket. Alig kezdődik el a csevegés, térdre borulnak, mert a fiúk háta mögött megjelenik a goa’uld hangon beszélő Vala.

Miközben a helyiek Quetesht dicsőítik egy óvodai színvonalú darabban, Mitchell csodálkozik, hogy itt nem tudnak a goa’uldok bukásáról. A fiúk egyet értenek abban, hogy el kell mondani az igazat a helyieknek. Vala azonban másként gondolja, és tovább játszva a szerepét, kikérdezi népét a hírnökről, majd isteni magabiztossággal csalónak titulálja. Parasztok lelépnek, ideje kikapcsolni a hangtorzítót és tisztázni a helyzetet. Anno ugye a jónép fellázadt és megkínozta Quetesht. A tok’rák ugyan megmentették Valát és kiszedték belőle a kukacot, de új állást meg társadalombiztosítást nem szereztek neki. Így aztán idejött, ahol nem tudtak Quetesh bukásáról. Bányásztatott magának egy kis naquadah-t, és jól elvolt. Daniel azért megkérdezné a népeket, hogy mennyire vált be istenként.

Landry tábornok igyekszik jobb kapcsolatba kerülni lányával, ezért részleg vezetői ebédelésre hívja. Daniel egy helyivel beszélget, akit az Ori hírnöke gyógyított meg, de Quetesh fő rajongója, Azdak szerint istenük majd legyőzi, mikor az holnap visszatér. Vala azonban jobban aggódik az itt hagyott értékei miatt, és a hírnök eljövetele kapcsán csak még gyorsabban lelépne. Daniel szerint az a legjobb lehetőségük, hogyha Vala beismerési a csalást, mert akkor az emberek talán kételkedni fognak az Ori isteni mivoltában is. Sikerül meggyőznie a nőt, de a helyiek nem túl megértők és bekaszlizzák Valát a hajnali kivégzésig. Szerencsére Azdakék elég hülyék és könnyen befolyásolhatóak, így rábeszélik őket egy tárgyalás, itteni néven Mal Doran megtartására.

Az sem indul simán, mert az igazi Quetesh bűneit is számon kérnék rajta, de Daniel tiltakozására szó nélkül elhiszik, hogy négy éve kivették a kukacot. Így is olyan vádakkal kell szembe nézniük, mint a bolygószintű kényszermunka. Azdak az ügyész szerepében lopásról, átverésről és árulásról szónokol, a közönség meg bőszen bólogat. Jackson védőügyvédé a szó. Bele is vág a mondókájába, hogy mindaz, ami elhangzott igaz, de Vala azért vallotta be, hogy megóvja őket az Oritól, nehogy újra elkövessék ezt a hibát, mert ők sem istenek. Itt toppan be a múltkori falufőnökből lett hírnök, aki még nem látott bírósági tárgyalást, és nem tudja, hogy külsősök nem dumálhatnak bele.

Szópárbajba kezdenek Daniellel, és bár régész barátunk nagyon igyekszik, a hírnök hangzatosabban és egyszerűbben beszél, így több hívet szerez, Azdak pedig berekeszti a tárgyalást. Odahaza zajlik a családi ebéd. A tábornok a – feltehetően ex – felesége után érdeklődik és egyébként is igyekszik, de Dr. Lam utálatos és távolságtartó, ezért a családi összeborulás elmarad. Mitchell és Teal’c kártyázással töltik az időt, Daniel pedig az Oriról beszélget Valával. Az nem kérdés, hogy a hívő toborzási módszerük elítélendő, de igazán az aggasztja, hogy miért teszik. Azdakék meghozták az ítéletet. Halál helyett életfogytiglan, de az elítélt így sem örül. A vitának azonban vége, mert a hírnök által meggyógyított férfi megint beteg.

Vala meggyógyítja a goa’uld eszközzel, amivel szereznek egy pontot a hírnök ellen. Cserébe Azdak úgy dönt, hogy szabadon engedik, de ekkor kiderül, hogy többen megbetegedtek, és ő is elájul. Vala gőzerővel gyógyít, de nem győzi a tempót, ezért Mitchell haza telefonál orvosi segítségért. Az Ori elég alattomosan játszik, és Azdak a gyógyítás után ismét megbetegszik. Dr. Lam útnak indul egy csapattal, Landry tábornok pedig aggódó apaként köszön el tőle. A goa’uld eszköz nem működik többé, és Vala magát hibáztatja a kialakult helyzetért.

Miközben a doktornő helyzetjelentést tart Danieléknek, Teal’c morcos arcot vágva láthatóan arra próbál rájönni, hogy mi a fenét keres ő ebben az epizódban. Lam nem tudja, mi lehet a megbetegedés oka. A tünetek hasonlítanak a betegségre, amit a CSK-1 kapott el a kiolvasztott ős csajtól. Daniel felemlegeti, hogy az ősöket is valami járvány pusztította ki majdnem, így előfordulhat, hogy az is az Oritól származott. Teal’c jelzendő, hogy ő is ott van, feltesz egy meglepően értelmes kérdést a saját vérmintájukra vonatkozóan, de még nincsenek eredmények. Dr. Lam hazaszól a faternak, hogy a helyzet aggasztó, de lesz ez még így se, majd elszólítják egy beteg miatt, akinek rosszabbodik az állapota. Mitchell az és ő semmit nem tehet érte.

Teal’c hasznossá tehetné magát és kezdhetne sírokat ásni – úgy is van rutinja a tömeges temetés lebonyolításában –, mert hamarosan szükségük lesz rájuk. Ugyanis Azdak, alig 14 órával az első tünetek jelentkezése után meghal. Ez már teljesen felzaklatja Valát, aki így fegyverrel a kézben fogadja a nakinemakarmegdögleni mosollyal az arcán visszatérő hírnököt. Daniel közli, hogy az ő meggyőzésére nem kell megölni egy csomó ártatlant, de Valának már nincs türelme filozófiai vitát hallgatni, ezért ultimátumot ad, majd az elutasítás után simán megsorozza a csuhást.

Sajnos eredménytelenül, mert a fazon még Neón is túltesz, mikor kézfelemelés nélkül állítja meg a golyókat. A helyiek végleg megadják magukat, és mind leborulnak előtte. „Áldott legyen az Ori.” Több se kell neki, beizzítja a zseblámpáját, amiből vakító kék fény önti el a környéket. Mitchell durva fejfájással tér magához, és a többi beteg is egy csapásra meggyógyul. Sőt, még a halott Azdak is feltámad. A hírnök önelégült arccal közli Danielékkel, hogy mondják el másoknak is, amit láttak, majd elsétál.

Címkék: csillagkapu
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the black ball 2010.03.08. 14:52:19

"Teal’c morcos arcot vágva láthatóan arra próbál rájönni, hogy mi a fenét keres ő ebben az epizódban"

Vagy az összes eddigiben. :]

Amúgy csak én unom a Landry-család "kalandjait"? Hammond életébe sem folytak bele, vannak unokái és kész, sokkal jobb volt úgy.

Llew 2010.03.08. 15:42:04

Vala vitte a hátán ez epizódot, ahogy kb. "az összes eddigiben".
A Landry család engem nem zavar, mert ettől tovább úgy sem mennek, és ez csak annyival több, mint Hammondnál, hogy Landry a saját lányának a főnöke.

the black ball 2010.03.08. 16:47:58

@Llew: ja igen, összes eddigi = 9. évad eddigi.
Zavarni nem zavar, megnézem, csak rettentően ügyetlen az a szál. Nem hagy mély nyomot. Például mostani újranézéskor ugrott csak be, hogy ja tényleg, itt családi viszály van a főnök meg a lánya között. Szóval egyszerűen nem érdekes - számomra - a két karakter (a többiekhez képest legalábbis, különösen Valához képest), és ebből következően az sem érdekel, hogy mi van velük. Ez a jelenség ugye a Universe-ben is felüti a fejét.

Jester 2010.03.12. 14:51:48

Azt viszont a készítők javára kell írni, hogy az Ori a legidegesítőbb ellenfél.. A Goauldok legalább viccesek voltak a megalomániájukkal. A rovarok semmilyen érzelmet nem váltottak ki, Anubisznak meg még szurkoltam is. Erre itt ez az önelégült hazug banda.. Ezek rendesen felqrtak agyilag :D
süti beállítások módosítása