Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 9x03 – Származás

2010. február 28. 16:00 - Llew

Daniel és Vala követik hát a botos embert, és csicsás gyűrűkön keresztül egy tó, vagy inkább nagy pocsolya közepébe transzportálnak, aztán megcélozzák az Istenek Városát, ami a parton magasodik. Ahol a fazon, aki saját elmondása szerint az Ori hírnöke, egyedül hagyja őket egy magától nyíló ajtóval szerelt, de amúgy középkori beütésű teremben. Eközben egy másik csuklyás érkezik egy sivatagos bolygóra, és az „áldott legyen az Ori” szöveggel köszönti a szakadt, feltehetően egykori goa’uld alattvalókat.

A parancsnokságon a doktornő tájékoztatja a tábornokot, hogy Danielék egyelőre rendben vannak, mivel azonban az agyuk a géphez kapcsolódik, nem javasol drasztikusabb megoldást, hiába ajánlja Mitchell a C4-et a kikapcsolásra. Amíg valamelyik beteg nem kerül megint életveszélybe Landry hagyja, hogy Dr. Lee totózzon, mert egyelőre lefoglalja, hogy az újdonsült jaffa vezetőről informálódjon. Teal’c elmeséli, hogy Gerak egy Rát, később Ba’alt szolgáló Montu nevű goa’uld első jaffája volt. A kukacok legyőzése után Ba’al flottáját egy Hubrok nevű jaffa vezette, aki Bra’tac barátja és a demokratikus jaffa nemzet ötletének támogatója volt, míg négy hónapja el nem tűnt. Bár nincs rá bizonyíték, hogy Geraknak köze lenne a dologhoz, ő ezután tűnt fel, mint a tradicionálisabb utat képviselő Jaffa Nagytanács támogatója, aztán úgy kavarta a paklit, hogy ő lett a fejes. Landry szeretne vele találkozni.

Várakozás közben Daniel megtalálta a teremben lévő egyetlen könyvet és félig már el is olvasta. A helyi Biblia az, de a benne leírtak hasonlítanak több általa tanulmányozott vallásra is. A doktrínáikat meseszerű történetekbe szőtték, melyek az igazságosság útjának követését tanítják, aminek célja a magasabb létezés elérése. A vallás központi eleme a tűz, mire Vala megjegyzi, hogy ő erre könyv nélkül is rájött. Daniel viszont érdekesnek találja, hogy azt a Földön inkább a gonoszsághoz, a pokolhoz társítják, és azon agyal, hogy az ősöknek lehetett-e köze ehhez. Vala szerint egyszerűen a könyv végére kell lapozni, úgy is ott van a lényeg.

Ez elmarad, mert visszatér a botos ember és közli, hogy Ver Ager falvát megrontották. Daniel már bele is kezd a magyarázatba a kommunikációs eszközről meg az ősökről, de a hírnök inkább arról kíváncsiskodik, hogy kik még a hitetlenek a faluban, mert azokat vissza kell téríteni a helyes útra. Vala szerint ez erős eufemizálása a halálra égetésnek, és rákérdez, hogyha az Ori olyan hatalmas, akkor miért kellenek neki besúgók. A fakó képűnek azonban mindenre van válasza: „Az Orinak nincs szüksége tőlünk semmire.” „Magunknak kell felkutatnunk az univerzum igazságát, hogy elérjük a megvilágosodást” - fejezi be a gondolatot Daniel, mondván járt már ezen az úton.

A bázison semmi változás, viszont elérte őket a misszionárius híre, ezért a tábornok elküldi Mitchellt a CSK-12-vel, hogy nézzen utána a dolognak. A messzi-messzi galaxisban a hírnök az Eredet Könyvének történeteivel szórakoztatja vendégeit, akik már nehezen bírják a sok tanulságot. Mivel Daniel udvarias gyerek, így megjegyzi, hogy nem igazán keresnek új isteneket, de a plafonnal társalgásnál azért valami konkrétabb beszélgetés a főnökséggel érdekelné. Nem volt hiábavaló a könyv olvasása, ki is keresi gyorsan, hogy a Doci-jal kell beszélnie olyasmiről, amit csak a tűz fényénél tehet meg. A parancsnokságra eközben nagy felhajtás közepette megérkezik Gerak, aki elsőre nem egy szimpatikus alak.

A sápadtarcú éppen befejezi a mesedélutánt a P akármennyi lakóinak, mikor Mitchellék megérkeznek. Az alezredes – hála a nagymamánál töltött hétvégéknek – Biblia idézettel próbálja felvenni a versenyt a fickóval, de a kopaszból csak dőlnek a közhelyek. Azzal azonban igazi meglepetést okoz, hogy tud a Földről és Daniel Jackosnról. Állítása szerint tőle tudják, hogy az itteniek előtt fel kell fedni a végzetüket. A Doci-ról kiderül, hogy ő is egy tetovált arcú, akinek egész falat beborító kandallója van, és aki előtt szintén ismert régész barátunk neve és származása. Egyúttal tájékozatja is, hogy már küldtek egy hírnököt hozzájuk, mert az Ori akarata az, hogy terjesszék az Eredetet az emberek között. Daniel megjegyzi, hogy arrafelé elég sok mindenben hisznek, szóval nem biztos, hogy vevők lesznek a dologra, mire a Doci kijelenti, hogy az Ori nagyságát nem lehet tagadni, azokat pedig, akik elutasítják a megvilágosodás útját, el kell pusztítani. Hát, ez nem jó.

Ez most a nagy okosságok epizódja, mert Landry és Gerak is idézetekkel művelik egymást. A tábornok szerencséjére azonban egy váratlan kapuaktiválás megmenti attól, hogy komolyabb leckét kapjon jaffa bölcsességekből. Danielnek nincs ilyen mázlija. Azt próbálja megértetni a Doci-jal, hogy talán rosszul értelmeztek valamit, mert ha az Ori is felemelkedett lények sokasága, akkor bár kétségtelenül nagy tudásúak és hatalmúak, még nem istenek. Követőik, pedig egy ilyen félelemre és erőszakra épülő vallás gyakorlásával sosem fogják elérni a megvilágosodást, mert szabad akaratból kell eldönteni, hogy egyáltalán akarják-e.

A Doci kénytelen rádöbbeni, hogy Daniel nem veszi be olyan könnyen ezt az istenes dumát, mint a környékbeli parasztok, és úgy dönt jobb, ha a felek közvetlenül beszélnek. Ezzel oda sétál az ajtó mögötti feneketlen szakadékban égő tűzhöz, ami beleszáll. A férfi ettől lángoló tekintettel és olyan hanggal, mintha egy egész koncertterem lenne a fejében, beszélni kezd: „Mi vagyunk a borg Ori.” Majd közli, hogy akik követik őket, azok csatlakoznak hozzájuk az megvilágosodásban, akik viszont elhagyják az utat, azok gonoszak. Így az Alterranok is, mert elrejtették előlük a Tejútrendszer lakóinak létezését. Most azonban majd mindenki megismeri az Ori hatalmát.

Ezalatt odahaza megkezdődik Landry tábornok és Gerak tárgyalása, valamint Mitchell is megérkezik a hírnökkel. A jaffa vezér szeretné meghallgatni a hittérítőt, hogy neki is megmutathassa ki a főnök. Danielt visszakísérik Valához, így beszámolhat neki a rossz hírről, miszerint a felfedezői kíváncsiságukkal sikeresen hazavágták az Ősök sok ezer éves munkáját, hogy titokban tartsák saját teremtésű emberiségük létezését az Ori elől. A kommunikációs berendezés használatát azért nem akadályozták meg, mert az már a szabad akarat része. Az Oritól valószínűleg a jövőben is megvédik őket, de a követőiktől nem, mert az ellentmondana a saját szabályuknak, hogy nem avatkoznak az alsóbb létsíkok életébe. Ha a Tejútrendszer lakói istenként akarják tisztelni az Ori-t, az a saját döntésük. Az elöljárók érkezését sem fogják megakadályozni, mert azok is emberek, hiába vannak szuper képességeik.

A Doci utasítására visszaviszik őket Ver Agerbe, hogy kiugrasszák a többi hitetlent a bokorból, de így legalább kapcsolatba léphetnek a Földel. Feltéve, hogy Fannis és társai megtalálták a kommunikációs berendezés itteni felét. A bázison a kopasz előadja a maga sztoriját, hogy a hitet jött terjeszteni a gonosz által nevelt és bújtatottak között, ami Mitchell szerint nagyon hajaz a nagymamájától hallottakra. Gerak azonban úgy tűnik nem zárkózik el a megvilágosodástól, amíg valakinek nem kell a trónja. Fannis tudja, hogy az életét kockáztatja, de ennek ellenére elviszi Danieléket az eszközhöz. A Harridék házában talált kövekkel be is kapcsolják, amitől otthon magukhoz térnek, de ekkor Fannis fuldokolni kezd, mert megjelenik az elöljáró, aki a világító botjával lekapcsolja a gépet, mire visszatérnek az idegen testekbe.

Fannis rövid szenvedés után kileheli lelkét, ami nem is tűnik rossz halálnak, tekintve, hogy Danielre és Valára az élve elégetés vár. A parancsnokságon a sápadtarcú még mindig a térítéssel próbálkozik, mikor a doktornő tudatja a tábornokkal, hogy Danielék egy pillanatra magukhoz tértek, és sikerült elmondaniuk valamit. A falu főnök az Ori nagyságáról beszél, és a hittelenek ellen hergeli a közönséget, míg Mitchellék fegyvert fognak az elöljáróra és elveszik a botját. Ő erre közli, hogyha nem hagyják terjesztetni az igét, akkor el kell mennie, majd telekinézissel visszaszerzi a botját, és az „áldott legyen az Ori” szavak kíséretében lángra lobban. Ugyanekkor a másik tetovált arcútól is elhangzik ez, és Danielék felé csorogni kezd az égő folyadék.

A tárgyalóból nyom nélkül eltűnik a hírnök, Mitchell és Teal’c meg rohannak az elkülönítőbe, mert Danieléknek kezd melege lenni, és a stressz miatt a szívük lassan kikészül. Dr. Lee szerint az eszközt veszélyes lenne felrobbantani a szubtérből nyert energia miatt. Teal’c azt javasolja, küldjék át a kapun, Mitchellnek azonban jobb ötlete van. Tárcsázást parancsol és rohannak vele az indító csarnokba. Walter egy pillanatra visszatartja a kapu megnyílását, hogy az ezredesék az örvénybe dobhassák a ketyerét. Éppen időben, mert Danielnek és Valának már pörkölődik a szemöldöke. A berendezés megsemmisülésével megszakad a kapcsolat, ők magukhoz térnek, szerencsétlen Harrid és Sallis, pedig úgy kapják vissza testüket, hogy még pont átélhetik a tűzhalál kínjait.

A jól sikerült buzdító beszéd és az égetés jutalma az a falu főnöknek, hogy belenézhet a nagy tűzbe, amitől ő is kifakult és ráncos arcú hírnökké változik. Majd a Doci közli vele, hogy nagy sereget kell kiképezniük a gonosz követői ellen, és hajókat építeniük, hogy elszállítva harcosaikat, valamennyi hitetlennek terjeszthessék az Eredetet, és legyőzzék a szembe szegülőket. Vala leszedi magáról és Danielről a karperecet, majd a csapat összeül a tábornokkal, hogy megbeszéljék az Ori problémát. Annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nagyobb szarban vannak, mint eddig valaha, Landry és Mitchell elég optimista, amivel megfertőzik a többieket is. A végére még O’Neill érkezik látogatóba Danielhez, aki attól tart, eddig csak azért győztek mindig, mert valaki figyelt rájuk. Bevallja, hogy most először rémült. Jack viszont éhes, így elmennek enni, majd ő még repül egyet Mitchellel.

Címkék: csillagkapu
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legokocka 2010.03.01. 14:45:04

Jó lett a hogyvolt, főleg a mesedélutánon szakadtam....:D

Llew 2010.03.01. 16:16:18

A poszt végére úgy látom előléptettem Mitchellt
süti beállítások módosítása