Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 3x12 - Rapture

2009. január 16. 13:00 - Freevo

Adama legutóbb beélesítette az atomtölteteit, hogy meggátolja a cylonokat attól, hogy az algabolygó felszínére jussanak, és elorozzák előlük Jupiter szemét. A cylonok hosszas gondolkodás után megszavazzák, hogy kiszállnak az űrbéli kovbojosdiból, és ők eresztik le először a revolvert: hazaparancsolják a bolygó felé tartó csapatszállítókat.

A Galacticán mégsem lélegezhetnek fel, ugyanis egy hajó, a fedélzetén D'Annával és Baltarral továbbra is úton van a felszínre. A fordulat a cylonokat is meglepi, mert ezzel a Xena-modell ellenszegült a szavazásnak, de szerencsére Adama így is megelégszik, és elteszi a nehézfegyverzetét, hogy aztán soha többé ne kerüljenek elő. Eközben a sorozat talán legdurvább jelenetében Helo hosszas küszködés után lelövi a saját feleségét, hogy az visszahozhassa a cylonoktól halottnak hitt gyermeküket.

A gyilkosságot az elnöknő és az admirális személyesen vizsgálja ki, kérdőre vonva Helót, hogy mégis hogy gondolták, hogy Sharon csak úgy letöltődik az ellenséges hajón, és már jön is a picivel, mintha nem is tudna egy sor katonai titkot meg kódot a Galacticáról, amikért bármikor elkaphatnák a saját fajtársai, akiket cserbenhagyott. Roslin is lebaszást kap, amiért egyáltalán elrabolta az újszülött Herát, de a politikus fonákkal visszaadja a sértést, egyben beszólva a töketlenkedő Adamának is.

A bolygó felszínén a cylonok egyre közelebb kerülnek az Ötök Templomához, ezért Tyrolék körbepakolják azt robbanószerekkel, Apollo és Sam pedig végre összefog, hogy néhány katonával és civillel megfékezzék a robotokat. Amíg nekik itt kell tartaniuk a frontot, ironikus módon Dee az, akinek a repülőgép-szerencsétlenséget szenvedett Starbuck segítségére kell sietnie.

A cylon bázishajón éppen régi ismerősünk, Caprica-Six társaságában tér vissza a halálból Sharon, és azt mondja, csalódott az emberekben, ideje visszatérnie a saját fajtájához. A kis Herát másik régi ismerősünk, Boomer pesztrálja kevés sikerrel, de az igazi anyukája láttán a pici végre megnyugszik. Kiderül, hogy a kislány komoly beteg, és csak Cottle doki tudná ellátni, a cylon kuruzslók nem.

Boomer, aki már rég nem olyan jó fej, mint régen, úgy gondolja, hogy Herának talán élnie sem kellene, mert eddig is csak a baj volt vele, meg egyébként is, az emberek csak maradjanak távol a cylonoktól, ezért azzal fenyegetőzik, hogy eltöri a gyerek nyakát. Caprica-Six siet Athena segítségére, én inkább ő tekeri ki Boomer nyakát. Számára fontos a félvér Hera, ezért úgy dönt, segít nekik visszaszökni a Galacticára.

Miután túl nagy mennyiségű mellékszereplő hal meg a Templom védelme során, Apollo visszarendeli az embereket a frontvonalról, és kiadja a parancsot a robbantásra. Tyrolék azon nyomban kivonulnak a templomból, csak néhány kiló plasztikbombát és egy vezetéket hátrahagyva, amit kivezetnek a búvóhelyükig.

Ahogy eltávoznak, a nyomukban máris felbukkan D'Anna, Baltar, plusz egy Cavil atya dramaturgiai okokból, és kihúzzák a plasztikbombákhoz kötött detonátort. Tyrol, akinél időközben konkrét érzelmi kötődés alakult ki a templommal, egyébként is képtelen megnyomni a nagy piros gombot, mire meg Lee kezébe venné a dolgokat, már késő, a cylonok hatástalanították a szerkezetet. 

Ugyanakkor a naprendszer csillaga váratlanul fellobban, és elkezd szupernóvává válni, ahogy azt Gaeta a múltkor megjósolta. Nem is volt szükség Adama piti atombombáira, a nap ugyanis mindjárt felemészti az egész bolygót. Tyrol rögtön kapcsol, ahogy felnéz az égre: a nóva maga a Jupiter Szeme, nem az épületben kellett keresni a megoldást.

A Templomban Baltar rögtön ráérez, hogy micsoda is jelképezi a Szemet, majd Cavil okoz némi fejfájást, amikor megtudja, hogy nem a Földet keresni jöttek ide, hanem hogy leleplezzék az utolsó öt cylont, akiket senki sem ismer. A tudós szemrebbenés nélkül lelövi az akadékoskodó vénembert, így D'Anna odaáll a padlón heverő mandala, a Jupiter Szeme közepébe - amiről Baltar úgy sejti, neki lenne ott a helye, mint Kiválasztottnak.

A szupernóva felerősödött fénye a templom kupoláján át, hogy-hogy nem, épp a mandalát világítja meg, így amint D'Anna beleáll a fényárba, máris a koboli operaházban találja magát, szemben a ku-klux-klanosokkal. Ezúttal az arcukat is képes kivenni, és bár az operatőr olyan rossz helyre állt, hogy nekünk ebben nem lehet részünk, azért a szőke cylon tekintetében a felismerést láthatjuk tükröződni. A nő döbbenten kér bocsánatot a középső alaktól, mondván, fogalma sem volt, hogy ki ő, a következő pillanatban pedig kifehéredett szemmel esik össze a Templom padlóján.

Baltar próbálja kiszedni az áhítatosan haldokló D'Annából, hogy látta-e az ő arcát, de választ már nem kap, így ő maga próbál a mandalára állni, de sajnos a vetítésnek már vége. Helyette Tyrol arcát látja meg, amint az újra üdvözli a köreikben, majd jól tarkón vágja egy pisztollyal. A cylonok már el is ugranak az egészségre káros naprendszerből, majd hamarosan visszatérnek a Galactica mentőhajói is a felszínről. Starbuckot Dee menti meg, Baltart Tyrolék hozzák zsákban, és pont ugyanakkor ér oda Athena és Caprica-Six is Herával.

Miután a párok újra egymásra találnak, Sixet és Baltart pedig lecsukják, Adamáék megbeszélik, hogy most akkor mit is akart jelenteni ez az állítólagos útjelző, a Jupiter szeme. Gaeta kideríti, hogy a templom építésekor, idestova négyezer éve látszott itt egy másik szupernóva is, méghozzá a Jón csillagködben. Az úticél betáplálva, a következő megálló a tizenháromezer fényév múlva várható.

Helo kiszúrja az egyik képet, amit Tyrolék készítettek a templomban található mandaláról, és elviszi Starbuckhoz. Összehasonlítja egy fotóval abból a lakásból, ahol annak idején jártak a Capricán, majd megmutatja a pilótának, mit talált: Starbuck ugyanazt festette meg, mint négyezer évvel ezelőtt a tizenharmadik törzs. A nő szerint ez egy dolgot jelenthet: igaza volt Leobennek, amikor azt mondta róla, hogy a sorsa előre meg van írva.

D'Anna felébred a cylonok újjászületőkádjában, de neki csak Cavil látványa jut. Az atya elmondja neki, hogy fölösleges is kikászálódnia a fürdőből, mivel a modellje szembeszegült az alapvető programozásával, ami megtiltja, hogy ismerjék az utolsó cylonokat, valamint a saját tervezőiket, úgy döntöttek, ki kell őt kapcsolni, nehogy nagyobb gondot okozzon. És ennyi, az egyetlen élőlény, aki tudja, ki az utolsó öt cylon, Csipkerózsika álmát alussza, mi meg megőrülünk Cavilék hülyeségétől.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.07.31. 18:46:33

Egyetértek, az említett jelenet az egyik legerősebb az egész sorozatban.
süti beállítások módosítása