Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 3x01 - Occupation

2008. október 31. 11:00 - Freevo

Elérkeztünk a sorozat harmadik etapjához, amely rögtön egy rettentő sötét duplaepizóddal nyit, ennek az első felét tárgyaljuk ki most. Legutóbb minden előzetes figyelmeztetés nélkül egy évet ugrottunk előre az időben, hogy az Új-Capricán megtelepedett emberiség unalmas hétköznapjai helyett a cylonok érkezését lássuk, ennek tetejébe most még négy hónappal később vesszük föl a fonalat. Ezzel együtt most már majdnem kétszer annyi időt hagytunk ki, mint amennyit a teljes első és második évad felölelt.

Egy lélegzetelállító montázzsal nyitunk, amelyben Laura Roslint imádkozni, Adama admirálist stratégiát szőni, Tyrolt és Anderst bombát szerelni, a bekötött szemű Tigh ezredest pedig börtönben sínylődni látjuk, miközben a felesége az idős cylonnal, Cavil atyával kopulál. Starbuck is be van zárva, de cella helyett egy életnagyságú babaházba, ahol minden nap Leobent várja haza. Tigh-t minden ok nélkül kiengedik a fogságból, Tyrolék bombája elpusztít egy tucat cylont, Kara pedig egy sor szúrással megöli a fogvatartóját. Immáron ötödször.

Roslin naplót ír az elmúlt időszakról, amelynek során az emberek ellenállási mozgalmat építettek ki a cylonok ellen, de hasztalan: azok mindig újraélednek, és zavartalanul járkálnak közöttük. Az egykori elnöknő szerint ideje valamilyen jelentőségteljesebb célpontot szabotálniuk, például támadást intézhetnének Gaius Baltar bábkormánya ellen.

Az elnöki különgépen Baltar valóban nem tevékenykedik valami aktívan, helyette a folyton ott tébláboló cylonok hozzák a döntéseket. Az ellenállási mozgalom miatt össze is különböznek, Cavil ugyanis azt akarja, hogy végezzék ki az emberiség jelentős részét, hogy kezelni lehessen a megmaradt lakosságot. Felmerül az is, hogy az elnökön statuáljanak példát, de ezt hamar elvetik, mert a szerelme, Caprica-Six a védelmébe veszi a férfit, ráadásul az ő halálának csak örülnének az emberek, hiszen árulóként tekintenek rá.

A szakállas és bozontos Tyrol az ellenállás egyik vezetője, akivel egy névtelen besúgó rendszeresen fontos dokumentumokat oszt meg az elnöki hivatalból. Odahaza Cally várja a néhány hónapos kisfiukkal, Nickyvel. Andersszel és Tigh-jal egy földalatti rejtekhelyen találkoznak, ahol az ezredes elmondja nekik: örökre elveszítette a jobb szemét, a cylonok egyszerűen csak kiszedték.

A megszállók elkezdtek szervezni az emberekből egy rendfenntartó szervezetet, az Új-Capricai Rendőrséget, amelyhez sokan csatlakoztak, akik úgy érezték, jobb, ha nem a robotok járőröznek az utcáikon, hanem a saját társaik. Tyrol a legújabb avatóünnepségükről szerzett be információkat a besúgótól, és úgy tudja, maga Baltar is ott lesz az eseményen.

Szóba jön a Galactica is, amellyel még a megszállás előtt úgy állapodtak meg, hogy vészhelyzet esetén rendszeresen vissza fognak ide küldeni egy Raptort, hogy felvegye velük a kapcsolatot. A cylonok azonban zavarják a frekvenciákat, így egyelőre nem sikerült elérni Adama embereit. Anders, akit egyszer már hátrahagytak hét kilenc hónapra, már nem is reménykedik abban, hogy megmentik őket.

Kara, akiért láthatóan az ezredes is aggódik, csöndben várja, hogy Leoben újabb példánya hazaérkezzen. A férfi nyilvánvalóan a Stockholm-szindrómára alapozva tartja fogva a pilótát, ugyanis arra vár csak, hogy Starbuck kimondja végre, szereti őt. Szerinte az Isten egymásnak rendelte őket, és ideje, hogy a nő is elfogadja ezt.

Tigh és társai már kieszelték a tervet, amellyel Baltar életére törhetnek: öngyilkos merénylőt küldenek a felavatott rendőrök közé, aki a megfelelő pillanatban kioldja a derekára kötött bombát. A Galactica egyik régi pilótája, Duck vállalja a nehéz feladatot, mondván, neki már nincs miért élnie, amióta a feleségét megölték a cylonok.

Az űrben Adama admirális valóban nem adta még fel, már egyhuzamban a sokadik alkalommal ismételteti meg a pilótáival ugyanazokat a gyakorlatokat. A fia, kövér Lee már nem bírja cérnával, és kérdőre vonja, hogy mégis meddig akarja ezt folytatni. Adama azonban tántoríthatatlan, még a kilátástalanság ellenére is tovább készül a visszatérésükre.

Az admirális Helót jelölte ki Tigh ezredes utódjának, a szerelmét, Sharont pedig már kiengedték a fogdából, és a vénember rendszeresen lelki tanácsadásért fordul hozzá. Kövér Lee a feleségének Duallának próbál panaszkodni, de az egyetért az apósával: Lee elpuhult és gyönge lett, és nemcsak a súlyfelesleg miatt, amit fölszedett. Dee szerint mégis jobban hasonlít az apjára, mint gondolná.

Tyrolnak sikerül megszereznie a cylonok zavaró rádiófrekvenciáit, így végre kapcsolatba tudnak lépni a Galacticával: egy Raptor valóban várja a hívásukat odakint, így gyorsan megosztják velük, hogy a bolygón ellenállási mozgalom működik, és várják a kimenekítésükre irányuló parancsokat. Eközben Duck az utolsó imáját mondja el a merénylet előtt.

Gaeta, aki otthagyta a hadnagyi pozíciót, hogy Baltar asszisztense legyen, figyelmezteti az elnököt, hogy nemsokára kezdődik az avatási ceremónia, mire az bejelenti, hogy biztonsági okokból ezen mégsem fog részt venni. Erre Gaeta fejvesztve rohanni kezd az ellenállók bázisa felé, hogy leadja az új információt Tyrolnak, mielőtt azok megkezdik a merényletet.

A bozontos főnök még utoljára ellenőrzi a kontakthelyét, ahova az informátora szokta elhelyezni a csomagjait, de semmit sem talál, úgyhogy indulhat az öngyilkos akció. Gaeta elkésik, már nem tudja időben leadni a drótot a változásról. Baltar valóban nem jelenik meg, de Duckot ez nem befolyásolja: mikor az egyik D'Anna a kezét nyújtja felé, hogy gratuláljon, az elkeseredett férfi aktiválja az övére szerelt bombát, és a levegőbe röpíti a helyiséget.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása