Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 2x10 – One Angry Veronica

2008. október 26. 14:00 - foxglove (törölt)

A második évad karácsonyi epizódja következik, és ugyanúgy, ahogy az 1x10 esetében, a hangulatra sok mindent lehet majd mondani, csak azt nem, hogy ünnepi. Eleve a kezdés nyomasztó: Veronica Meg terhességén rágódik. Duncan csatlakozik hozzá, és bevallja, hogy tudott Meg állapotáról, csak jobbnak látta eltitkolni Veronica előtt. Így már ketten rágódnak. Dick az egyetlen, aki hozza a megbízhatóan sekélyes formáját, és meghívja őket az újévi bulijára. Sőt, előzékenyen felveti az ötletet Duncan-nek, hogy ha addig észhez térne, és dobná Veronicát, akkor ott majd újra összejöhet Meggel, aki a hírek szerint felébredt, és valószínűleg minden vágya, hogy belevesse magát a partiéletbe.

Duncan azonnal látni akarja Meget, és ezt Veronica el is intézi neki. Mindketten a kórházba mennek. Meg elmondja nekik, hogy a szülei mindenáron azt akarják, hogy adja örökbe a kisbabát. Már ki is választottak egy árvaházat, aminek mottója a keménykezű szeretet és a vallásos nevelés, amit ha kell, belevernek a gyerekbe. Szó szerint. Meg négyszemközt megkéri Veronicát, hogy ha véletlenül történne vele valami, ne engedje a szülőknek, hogy odaküldjék a kicsit, azt pedig végképp nem, hogy maguk neveljék fel. „Ha véletlenül történne vele valami?” Ez elég vészjósló. És akkor a nap fénypontja még hátravan: este Mars-apuka együttérző arckifejezéssel tudatja Veronicával, hogy az állam beidézte esküdtnek egy tárgyalásra.

Ééés az esküdtszék megkezdi a munkáját. Egy önjelölt szószóló (vagy ahogy Veronica nevezi: az ügyeletes alfahím) rögtön kezébe veszi a dolgok irányítását. Mivel szerinte az ügy pofonegyszerű, kiváló ötlet lenne az ifjú hölgyet (értsd: Veronica) kinevezni az esküdtszék elnökének, hogy egy gyakorlati példán keresztül tanulhasson az állampolgári kötelezettségekről. Véletlenül sem azért, mert első blikkre ő a legbefolyásolhatóbb személy az egybegyűltek közül. (Nem baj, ő legalább szintén gyakorlati példán keresztül tanulhat a „ne ítélj első látásra” című népi bölcsességről.) Az esküdtek egyhangúan megszavazzák a javaslatot, élvezzük ki ezt a ritka pillanatot, mert nem fogjuk sűrűn látni.

Mialatt Veronica az igazságszolgáltatással ismerkedik, Mars-apuka annak jár a végére, hogy mi van akkor, ha a törvény őrei szegik meg a törvényt. A seriffhivatalból eltűntek az Aaron Echolls-Lilly Kane szexkazetták, és minden jel arra mutat, hogy egy belsős személy szivárogtatta ki őket. Woody Goodman polgármester felhatalmazza Mars-apukát, hogy vizsgálja ki az ügyet. Vagyis: korlátlan ellenőrzési jogot ad neki a seriffhivatal összes alkalmazottja felett, beleértve Lamb seriffet is. Lamb seriff (gyúrás közben) meglepően szolgálatkészen tájékoztatja Mars-apukát a hivatal biztonsági felszereltségéről. Minden helységbe kizárólag mágneskártyákkal lehet bejutni, nincsenek kulcsok. Hozzáférés csak vezető alkalmazottaknak. Szóval, összegezve, a seriffhivatal betonbiztos. Legalábbis azt hiszem, ezt mondja, elég nehéz összpontosítani a látvány mellett, legalább háromszor újra kellett néznem ezt a jelenetet. Persze kizárólag a szöveg kedvéért.

Vissza az esküdtszékhez. Az ügyeletes alfahím már kedélyesen rátérne a szavazásra, amikor Veronica félénken célozni kezd arra, hogy talán nem ártana egy rövid összefoglalást tartani. Az esküdtek ingerülten sóhajtoznak és órájukat nézik, de az alfahím beleegyezik, de csak aztán csak röviden. A tények a következők: két vádlott van, Robby McKinnon és Hunter Hayes, két jó hírű családból származó fiatal (VM-nyelven: két 09es). Az ellenük szóló vád pedig az, hogy pár hete fizikailag bántalmaztak egy Anissa Vilapando nevű mexikói származású (VM-nyelven: csóró) lányt. Anissa egyik este stoppolva akart hazajutni a munkájából (egy autómosóból), és – szerencsétlenségére – pont Robby és Hunter vette fel. Útközben a fiúk előkerítettek egy kis füvet és egyéb hangulatjavítót is, végül mind a hárman egy motelben kötöttek ki, elvileg közös beleegyezés alapján. Itt viszont már erőszakoskodni kezdtek vele, így megpróbált elmenekülni. Hayes egy pisztollyal kezdett fenyegetőzni, a másik srác pedig bántalmazta Anissát. A lány valahogy megkaparintotta a fegyvert, kétszer a plafonba lőtt vele, mire a fiúk elmenekültek. Anissa ezután kidobta a pisztolyt a motel erkélyéről, ami azóta nem került elő.

És akkor jöjjön a védelem álláspontja. Anissa valóban dolgozó nő, csakhogy a kifejezés prostituált értelmében. Ráadásul visszaeső bűnöző, most is éppen feltételes szabadlábon lenne. Anissa édeshármast ajánlott fel a fiúknak, de mielőtt ez megtörténhetett volna, beállított a stricije. A pasas a plafonba lőtt kettőt, és elzavarta a két srácot. A védelem szerint ő volt az, aki megverte Anissát. A motel tulajdonosa is egy színesbőrű, fegyvert szorongató férfit látott elszaladni (és átugrani egy 180 cm magas kerítést). A védelem adu ásza maga a strici, Carnell Myles, aki nem sokkal ezután önként feladta magát. Na most jöhet a szavazás. 11 voks arra, hogy a fiúk ártatlanok, 1 arra, hogy bűnösek. Folytatás másnap reggel, állapítja meg az elnök savanyúan.

Sacks-helyettes a szokásos esetlen módján megerősíti a Lamb által elmondottakat, a( rég nem látott) Leónak már egészen más a véleménye. Szerinte a biztonsági rendszer csak egy vicc, Lamb seriff hiába van nagyra vele, eleve az ő szellemi színvonalából kell kiindulni. Leo azt is megsúgja, hogy a celebpornóért igencsak jó pénzt fizetnek a piacon, nem csoda, ha valaki elemelte. Mars-apuka képletesen a homlokára csap, erre ő nem is gondolt.

Esküdtszék, második nap. Az esküdtek már határozottan kezdenek zúgolódni, mindenkinek lenne jobb dolga is. Az alfahím azt akarja, hogy a nemmel szavazó fedje fel a kilétét, ha már miatta itt kell vesztegetni a drága idejüket. Egy nagymama külsejű nő (még kötnivalót is hozott magával) jelentkezik. Kicsit furcsállja, hogy ha lány prosti, akkor mi a fenének robotol egész nap még egy autómosóban is. Mindenki zavartan pislog. Aztán van még az a dolog is, hogy a moteltulajdonos vallomása szerint majdnem negyedóra telt a lövések eldördülése és a fekete fickó elmenekülése között. Miért is? Újabb zavart pislogások. És ez bizony így megy egész nap. A nap végére már a kötögető nagymama is feladja, és felajánlja, hogy szavazzanak újra, és amennyiben megint egyedül maradna a szavazatával, megváltoztatja igenre, és akkor mindenki mehet haza. Megkönnyebbült sóhajok, üdvrivalgás, viszont most már 3 bűnösek és csak 9 ártatlanok szavazat van, az öreg hölgy elültette a bogarat a fülükbe. Szép hosszú egy sál lesz ebből.

Közben Mars-apuka Logant veszi elő, nem is annyira azért, hogy tájékoztassa, hanem inkább azért, hogy kikérdezze. Logan fel van háborodva, de a kíváncsiság benne is dolgozni kezd. Amíg Mars-apuka egy informátorával telefonál arról, hogy a bulvárpiacon a kazetták ára már elérte a félmillió dollár időközben, Logan egész egyszerűen zsebre teszi az szexkazetta-ügy aktájának nagy részét, benne a seriffhivatal alkalmazottainak emailcímeivel. (Ennyit a biztonsági rendszerről.)

Este Marsék ünnepi vacsorát tartanak, ami annyira jól sikerült, hogy Mars-apuka előajándékozást tart. Veronica izgatottan követi, és azon tanakodik, vajon hogy férhetett be egy póni a szobájába. Sajnos, póni sehol, csak a régi laptopja, masnival átkötve. Mars-apuka elmagyarázza, hogy ez csak külsőleg a régi, belülről viszont fel van turbózva, Mac közreműködésének köszönhetően. Veronica rögtön el is viszi a gépet egy próbakörre, és meglepetten veszi észre, hogy valaki rácsempészett neki két cikket Carnell Myles-ről, az állítólagos striciről. A cikkek szerint a férfi híres sportoló volt, akinek egy térdsérülés miatt vonult vissza. Másnap reggel Veronica előhozakodik az esettel az esküdtek előtt, illetve hagyja, hogy maguktól jöjjenek rá. Máris itt az újabb probléma: hogy a fenébe tudta valaki egy térdsérüléssel átugrani azt a kerítést. Carnell ezek szerint csak elviszi a balhét valaki helyett, és erre indítéka is lenne: az egyik srác apja éppenséggel egy sportügynök, aki ezért az apró szívességért talán egyengethetné a karrierjét. De akkor ki van a biztonsági kamerák felvételén? A választ Veronica fejti meg: Anessa egyik barátja, akit a lány a motelből hívott fel. A fiúk valóban erőszakoskodtak vele, viszont a pisztoly az övé volt, de mint feltételes szabadlábon tartózkodó személynek, ez önmagában terhelő lenne rá nézve. Ezért kérte meg a barátját, (aki szintén színesbőrű és hasonló testfelépítésű, mint Carnell) hogy jöjjön oda, és vigye el a fegyvert.

Ideje újabb szavazást tartani: már tízen szavaznak arra, hogy a fiúk bűnösek, és csak ketten arra, hogy ártatlanok. Az alfahím kitart a véleménye mellett, ő nem fog két jó házból való fiú ellen dönteni egy mexikói kurva javára. Szerinte az esküdtszéket döntésképtelennek kellene minősíteni, a bírónő viszont azt üzeni, hogy addig innen el nem mennek, amíg meg nem születik az ítélet. Ezt hallva az egyik ártatlant szavazó módosítja a szavazását, már csak az alfahím maradt, aki így kénytelen beadni a derekát. Mondván, hadd legyen a mexikói kurvának karácsonya. A fellebbezést úgyis a fiúk fogják megnyerni, abban az esküdtszékben ugyanis egészen biztosan nem egy üresfejű Barbie fog elnökölni. Végre lezárult az ügy. Indulás előtt az egyik esküdt Veronicához lép, és bevallja neki, hogy lenyűgözte a lány teljesítménye. Szívesen viszontlátná és támogatná Neptune város Heartst nevű főiskoláján. Minden jó, ha a vége jó, kivéve, hogy Veronica megint népszerűtlen lett a 09-esek körében, akik a szokásos módszerrel hozzák ezt a tudtára: szép nagy betűkkel ráfirkálják a véleményüket az autójára (Muchas Gracias, Bitch!)

Ezalatt a seriffhivatal összes alkalmazottja egy névtelen emailt kap, amelyben valaki 50.000 dollárt ajánl a kazettákért. A feladó természetesen Logan, és erre Mars-apuka is hamar rájön, amikor Inga, a titkárnő nevében levelezni kezd vele. „Inga” belemegy az alkuba, de valaki addigra már megelőzte, és átadta a kazettákat. Logant láthatjuk, amint a felvételeket nézi, könnyes szemekkel. Meg lehet érteni. Senki nem lenne a helyében. Egy idő után összeszedi magát, és hozzálát a kazetták tönkretételéhez egy demagnetizáló segítségével. Mars-apuka megint későn érkezik, de úgy tűnik, nem ítélkezni jött, megérti, hogy Logan nem akarta a neten viszontlátni az apját és Lillyt. Csak így jelentősen megkönnyítette Aaron Echolls helyzetét, de erről majd később.

Logan nem árulja el, hogy ki adta el neki a kazettákat, csak célozgat rá, hogy az illetőt nem a rossz szándék vezérelte. Kis kutatómunka, és megvan a szomorú eredmény: Leo volt a tettes, aki azért akart pluszpénzt szerezni, hogy a Down-kóros kishúgát olyan iskolába irassa, ahol nem csúfolják, hanem figyelnek rá. Ehh, hát erre lépjen valaki valamit. Mars-apukának sincs szíve Leót bíróság elé állítani, a jelentésében valahogy elsumákolja az igazságot, de ettől függetlenül Leónak mennie kell a seriffhivatalból.

Végül visszakanyarodunk az epizód elejéhez. Szilveszter este van. Ahogy sejteni lehetett, Meggel tényleg történt valami. Mars-apuka közli Veronicával a rossz hírt: egy érrög a halálát okozta. Viszont a baba – egy kislány – ép és egészséges. Pár órával később Narrátor Veronica hangját halljuk, amint az ecseteli, hogy mennyire nem vár már semmit az újévtől. Ebben a pillanatban, az éjféli visszaszámolás kellős közepén csengetnek. Wallace áll az ajtóban, jött boldog újévet kívánni. Veronica gyorsan a nyakába borul, és az előbbi kijelentését módosítja, talán mégis megelőlegezi a bizalmat a következő évnek.

Címkék: veronica mars
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása