Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 1x07 - A Virus Among Us

2008. augusztus 02. 09:39 - missparker

Egy igazi, kellemesen csavaros epizód, a maga szomorkás humorával! Kezdésnek Jarod egy helyes, tányéron mászkáló csótányt tanulmányoz elbűvölten. Közvetlenül utána egy gimnázium kémialaborjában vagyunk Parkerrel, Mesélő most egy tizenéves srác. Sydney sehol, hm. Jarod helyettesítő tanár volt, imádták a diákok. Olyan volt, mintha a saját kísérletét vezette volna, és mindenki segíteni akart neki. Azt tanította a diákoknak, hogy egy komolyabb vírustámadást csak a csótányok élnének túl, meg "valami Parker nevű nő" :) Miss erre hazazavarja játszani a gyereket, és elkezd foglalkozni a kísérlettel, amit Jarod hagyott neki. Meg is fertőzi magát influenzával, Jarodnak köszönhetően.

Jarod egy fertőzött lakóházból menti ki a betegeket virológusként. El is követi az első hibát, egy gyereket az apjához közel enged a családszeretet jegyében, megszegve ezzel a karantént. Ugyan az apa TBC-s volt, de valójában nem számít, hiszen a gyerek eddig is az apjával volt. Ezzel mégis kihúzza a gyufát a főnökénél, Garbernél, de mint tudjuk, neki ez max. 72 órányi kellemetlenséget jelent, túl fogja élni.

Lakást is kell bérelni, a főbérlő elég bután néz rá, mikor a csótányokat hiányolja a lakásból. Van helyettük hegedűvel bánni nem tudó, de azért kitartóan gyakorló szomszéd. Jarod így is kiveszi a lakást, elvégre ez is jobb, mint ahol régen élt.

Központ, Parker tüsszög a folyosón, összefut Sydney-vel. Már nem bízik benne, a gimibe is ezért ment egyedül. Sydney is külön utakon járt, hirdetéseket adott fel országszerte, hogy Jaroddal kapcsolatba lépjen. Jön Broots, a legszörnyűbb hírrel, Mr. Raines, aki 10 éve nem járt a laborban, most itt van. Valóban: kerekes bőröndként húzkodja maga után az oxigénpalackját, ami ráadásul fülsértően nyikorog is. Ott hörög Jarod gyerekkori Empire State Building makettje mellett. Az Öreg Rém azon kesereg, hogy mekkora zseni is Jarod, mennyire szükség van rá a Központban. Tiszteli Jarod tehetségét, de gyűlöli is őt. Mit árthatott neki? Elvileg nem is találkoztak soha. Kér egy slukkot Parker cigijéből, nem zavarja, hogy influenzás, az indoka is egyszerű: "én meg haldoklom".

Nem vagyok meggyőződve róla, hogy Parker emberbaráti szeretetből engedi át a bagóját, valószínűbb, hogy a haldoklás eredményességét segítené elő. Raines még közli, hogy neki nem kell félnie Parker-aputól, szóval Miss kapja össze magát, és kerítse elő Jarodot.

Garber tovább oktatja Jarodot (Dr. Reilly-t), hogy a karanténszabályok milyen fontosak, de elismeri, hogy azt a gyerekdolgot túllihegte. Jarod végzettségei, ajánlólevelei nagyon meggyőzőek (mindig is jól hamisított). Mint eddigi összes főnöke, Garber sem veszi komolyan a Tökéletes Alkalmazottat, mikor az elmondja, hogy egy portlandi gimnáziumban tanult a legtöbbet a témáról. Ezután a johannesburgi szolgálatáról már csak annyit mond, hogy megváltoztatja az embert, ha látja mások szenvedését. Íme, mai mottónk.

Jarod megismerkedik Jeff-fel, a kollégával, aki 2-es szintűnél durvább vírusokkal nem dolgozik. Garber és Jarod most 3-as szintre mennek. Az első villanás, amiből sejthetjük miért jött Jarod, egy fogason lógó védőruha, fölötte Jon Florence felirattal. Újságcikkek a piros füzetben: Jon Florence nyomtalanul eltűnt. Jarod össze is barátkozik a feleséggel, aki nagyon magányos, hiszen senki sem tudja, mit is mondjon neki, így inkább elmaradoznak mellőle. Őrizgeti a különleges jegygyűrűjét, nem mer elköltözni. Nem tudni, Jon él-e még, miért tűnt el. Az asszony tisztelete jeléül Jon kabalakabátját is Jarodnak ajándékozza. Jarod később fel is próbálja, de az kicsi rá. Majd a laborban felpróbálja Jon fogason lógó szkafanderét is. Az meg pont jó rá. Jon talán szeretett több számmal nagyobb szkafanderben dolgozni?

Vicces pillanatok következnek, Jarod vásárol. Rovarirtós polcot talált egy szupermarketben, de nem érti, hogy az egyik dobozt miért hívják "Motel Bug"-nak. Leül a polc elé törökülésben és gondolkodik rajta. Végül egy szerencsétlen eladótól kér segítséget, aki nagynehezen elmagyarázza, hogy ez egy ragacs, arra való, hogy a csótányok beleragadjanak. Aha, ez akkor olyan, mint egy csapda! Annyira megtetszik neki az ötlet, hogy vesz is belőle 100 dobozzal.

Otthon bánatosan reménykedve szórogatja a morzsákat, hátha végre lesz csótánya is. A szomszéd most trombitálni tanul, a másik lakó idegesen veri a falat emiatt. Átmegy megismerkedni az amuzikális szomszéddal, elmondja , hogy mennyire megindította a zenéje. Hansel be is engedi magához, örül a szakértő közönségnek, aki saját bevallása szerint több szimfonikus zenekart vezényelt már (és tényleg volt ilyen epizód, most nem hazudik!). Jarod nehezen leplezi, mennyire nem hálás publikum.

Központ, Sydney beszélget az új orchideájával, ennek legalább jó helye lesz a pszicholaborban, majd csomagot kap. "A hagyatékod. Szerettel: Jarod". Eddig bájos, nézzük a csomagot: Újságcikkek: fertőzött ivóvíz, 66 halott, begyulladt gázvezeték 25 sebesült, vegyszerrobbanás, 124 halott. További szép napot, Syd.

Jarod dolgozik, előadást tart vírusokról, beszélget a kollégákkal Jonról. Garber szerint Jonnak gondjai voltak otthon, ezért lelépett. Szakmailag nagyon hiányzik, bár a vakcinát, amit fejlesztett, Jarod befejezte. Vészhelyzet-gyakorlat is van, Garber elismerően szól, hogy nahát, Jarod milyen jól kezeli a szimulációs helyzeteket! Lisa, a másik kolléga sérelmezi, hogy az elkülönítő kódját megváltoztatták. Csak Garber fér hozzá az elkülönítőhöz és a hullaházhoz. Akkor nézzük a biztonsági kamera felvételeit, ezen mindig lebuknak a gonoszok. Gonoszunk erre is gondolt, a szalag szerkesztve van. Ez így nem bizonyít semmit, be kell törni a biztonsági központba az eredeti szalagért. Ugyan, milyen problémát jelenthetne ez Jarodnak? A kilopott felvételből kiderül, hogy Garber Istent játszott, egy ebolavíruson dolgozott genetikailag még egy kicsit, hogy ütősebb legyen. Jon meg akarta semmisíteni, Garber kitépte a szkafandere légzőcsövét a dulakodásban, a fertőtlenítő zuhany pedig nem működött. Jarodnak be kell törnie a hullaházba is. Igen, Jon holtteste ott van, a gyűrűjéről be lehet azonosítani. Az ügy tulajdonképpen be is van fejezve, a gyilkos Garber, de még csak az epizód felénél járunk.

Sydney templomban bűnbán, meggyónja, hogy elárulta egy barátját. Nos, akkor az ő bocsánatát kell megnyerni fiam, majd utána Istenét.

Hansel most nagybőgőzik, Jarod rádöbbenti végre, hogy nem valami tehetséges. Felfedez viszont pár kis üvegszobrot, ezek gyönyörűek, Hansel csinálta őket.

Jarod e-mailt kap, csak egy szó: Menedék. Gyerekkori videó, Jarod nagyon kicsi gyerekként, a megérkezése után nem sokkal már kísérletezett. Robbanásos balesetet szimuláltak, Jarod megrémült, elszaladt. Sydney utána, elkapták a folyosón, Jarod az apukáját követelte. Kitaláltak egy kódszót: ha megijed, mondja azt, hogy "Menedék".

Az e-mailre válaszul megad egy címet Sydneynek, "ahol menedéket találhat". Miss megint végigtüsszögi a folyosót. Sydney jön, íme Jarod kapcsolatba lépett vele, Miss láthatja, ő nem titkolózik. Sydney,…khm, hadd nem mondjak semmit.

Jarod biztosra akar menni, Jon mintáit elemzi. Lisának is beszámol, ellenőrizte mind a 3000 nyilvántartásban lévő mintát, ez egy új vírus, 5-ös szintű, ilyen nem lehetne itt, pedig a hullaházból származik a minta. Lisa csak keveset problémázik azon, hogy jutott le Jarod a hullaházba. A kutatásokat a kormány hagyja jóvá (az az elegancia, ahogy a tűzzel játszol, Jarod…), erre biztos nem volt engedély. Lisa Jontól tudott róla, Jarod viszont Jeffre néz a gonosz nézésével, szép kis sztori, mindenki benne van. Mit mondott Jarod, milyen hatással is van egy emberre, ha mások szenvedését kell látnia? Nyom nélkül nem múlik el. Jeff ugye nem megy 2-es szint fölé. Jarod tehát kérdőre is vonja a szerkesztett videóért, és igen, Jeff játszotta el Jon szerepét a kamerának a megfertőződése után. Jeff megvallja, hogy ő végignézte Jon halálát. Jon könyörgött, hogy láthassa még a családját, hogy elbúcsúzhasson, de ő nem segített. Ráadásul ő volt a felelős a fertőtlenítő zuhanyért. Jarod megnyugtatja: Jont Garber ölte meg.

Teljes a kép, indul az akció, Jarod elég csótányt gyűjtött, beszerez egy tucat disznómájat. A Chicago-i filharmonikusok kapnak pár Hansel-féle üvegszobrot, a laborban megbabrálja a mikroszkópot és a fertőtlenítőt. Egy kis kénsavval lekezeli Garber szkafanderének légzőcsövét, és videóra vesz egy kiselőadást a csótányokról. Garbert becsalja a laborba, mondván, egy érdekes felfedezést talált, talán a legújabb vírus ellenszerét.

A mikroszkópon Garber ötös szintű vírusa látszik, honnan a minta, Jarod? Jarod előkapja a tálcáról a disznómájat, a levegőben terjedő vírus láttán Garber ideges lesz. A szkafander légzőcsöve el is szakad, hiába a kénsav hatékony. Riadó, a fertőtlenítőzuhany nem megy, irány az elkülönítő. Garber rájön, hogy egyedül van. Jarod egy fecskendőt lobogtat előtte, abban van az ellenvírus, kell-e Garber? Garber bevall mindent, upsz, a fecskendőben viszont csak cukros víz van, meghalsz Garber, úgy mint Jon. Az elkülönítőben halálfélelmében tomboló Garbert veszi a kamera. Jeff majd 48 óra múlva megmondja neki, hogy nem is fertőződött meg. Addig nézze egy újabb ember szenvedését, aki ezúttal nem ártatlan.

Parker és a gólemek fegyverrel a kezükben robbannak be Jarod lakásába. Egy videó várja a szoba közepén: Jarod elmeséli a felvételen, hogy a csótányokból kivont hormonnal és a csótánycsapdákból nyert anyaggal elkészítette a világ legnagyobb csapdáját. Ebbe sétált bele Miss az izomagyakkal, le is ragadt a cipőjük. Slusszpoénként élvezhetik Hansel trombitajátékát.

Sydney egy Menedék nevű bárban a hagyatékos csomaggal. A pultos Jarod. Miss bevette Sydney csaliját, nyugodtan beszélgethetnek. A csomagot nem Jarod küldte, Sydney szerint akkor csak Parker lehetett. Sydney bocsánatért esedezik, Jarod nem tud megbocsátani sem magának, sem Sydneynek. Esetleg, ha megtudná, mi lett a szüleivel. Az igazat Sydney sem tudja. Valaki viszont érdekesen szövi a szálakat a Központban, valószínűleg ugyanő küldte a borítékot Jarodnak. Parker nem lehetett, ő akkor fogdában volt, Sydney sem, hiszen most őt érte el a furcsa kapcsolat. Talán Broots? Ugyanmár, a gyáva féreg? Ezen még gondolkodhatunk egy darabig. Az információ birtokában viszont új értelmet nyer az epizód címe is.

Hanselt hívják a Chicago-i filharmonikusoktól, megrendelést kap az ajándéktárgy-osztályuktól. Jarod átadja az özvegynek Jon gyűrűjét, ennyit tehetett most…

…és új szakmába kezd, talán mégsem szereti annyira a csótányokat.

Címkék: a kaméleon
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bree-gee 2008.08.02. 12:22:40

Hehe, Sydney iránti lelkesedésed most is határtalan..:))Pedig most elkezdte megbánni a bűneit.:)

Ebben a részben a "csak a csótányok élnek túl egy vírus támadást, meg egy Parker nevű nő" poén az abszolút kedvencem.Imádom Jarod ilyen kis szurkáit, ami visszajut Miss Parkerhez!Milyen fejeket tud vágni:)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.08.02. 20:26:48

Most miért? Már tisztára megértő vagyok :) Sokat nőtt a szememben ezzel a bárban történt beszélgetéssel, meg az egyedi keresési akciójával.

cz4eva 2008.08.03. 11:55:45

Imádom a Kaméleont és imádom ezeket a hogyvoltokat, és ezt kénytelen vagyok minden epizód után újra és újra leírni :))) Csak így tovább :)

Dirky 2008.08.03. 12:18:08

Azért Miss Parker és a gólemek (egyébként ez remek név egy alternatív zenekarnak) le is vehették volna a cipőjüket. De a csokornyakkendős tanár-Jarod hatalmas poén volt :-)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.08.03. 14:33:06

A csokornyakkendős tanár sem volt semmi, de azt ő is poénnak szánta. Ellenben a boltban a csótánycsapda elemzése, az a lényéből származott. Még mindig könnyezem a röhögéstől, ha ezt látom, pedig már sokadjára nézem :D

ovits 2008.08.05. 23:50:09

Teljesen rákattantam a sorozatra. Meg a hogyvoltjaira.

SPOILER ON
Érdekes, hogy régen Angelo (a 9.részben már benne lesz) volt a kedvecem, mert annyira elvont figura, most meg a Miss. A gyilkos odaszúrásai eredeti hanggal jobban átjönnek.

Én is akarok kommentelni 2008.08.06. 06:40:22

Nekem Sydney volt a kedvencem, és valami hihetetlen jó érzéssel nosztalgiázva olvasgatom a hogyvoltokat.. eddig mindre emlékeztem, pedig nem ma volt mikor láttam. Köszönöm!

Bunnyprincess 2008.09.20. 22:16:44

ja ez poénos rész volt:D
"parker nevű nő" lol :D
meg ahogy megfertőzte infuenzával haha:D
süti beállítások módosítása