Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Oz 1x01 - A rutin

2008. július 27. 15:00 - the black ball

Oz. Így hívják az utcán az Oswald Maximális Biztonságú Fegyházat.” Ezzel kezdi Augustus Hill a sorozat első okosságát. Ő lesz a tolókocsis narrátorunk, általában tényleg okosakat mond. Már az első jelenetben sem szarakodunk, egy leendő börtönivadék leszúr egy másikat, majd az odavonaglik egy harmadik, jól fésült, öltönyös felé, aki erre vadul elkezdi ütögetni a rácsokat, láthatóan nincs hozzászokva az erőszakhoz anyuci pici fia. És lényegében még bent sem vagyunk a börtönben. Egy Tim McManus nevű fickó ezután közli Glynn igazgatóval, hogy neki kell Tobias Beecher (öltönyös), Miguel Alvarez (leszúrt) és Donald Groves. Utóbbinál Glynn nagyot néz, hogy mi a faszt akar McManus egy pszichopatával, aki megette a saját szüleit. Megtudjuk, hogy ez a McManus vezeti a börtön kísérleti egységét, ami stílusosan az Emerald City, vagyis Smaragdváros nevet kapta. McManus azok közül az ingerszegény hülyék közül való, akik azt hiszik, hogy képesek megváltani a világot. Ő itt át akarja nevelni a rabokat, hogy vissza tudjanak majd térni az életbe. Amikor McManus eget rengető baromságokat csinál, akkor ez lebeg a szeme előtt.

Glynn beleegyezik, de akkor vinnie kell Paul Markstromot is, mert ő az unokatestvére. Együtt a család. Még mielőtt benézünk Em Citybe, jöjjenek a szabályok: tiszta cella, edzés, tanulás, drogtanácsadás, munka. Nincs erőszak, ordibálás, dugás. Ez a mindennapi rutin. Aztán újdonsült rabjaink segítőt is kapnak a beilleszkedéshez. Groves kapja Rebadow-t, Oz legöregebb rabját. Groves pszichopatásan megnyalja a tenyerét, yummie. Markstrom kapja Jefferson Keane-t, a fekagórét, ők már mutatják is egymásnak ezeket a menő kézjeleket. Tóbiás meg Dino Ortolanit kapja, egyenesen a helyi maffiavezér jobbjáról. Kiderül, hogy Tóbiás mattrészegen elgázolt egy kislányt, így váltott jegyet a földi pokolba. Ha tudná, hogy mennyit fog ezért még szívni... Most pedig irány Em City!

Amíg odaérünk, Augusztus narrálja nekünk a dolgokat: Em City-ben mindig vannak őrök, mindenki látja, hogy a másik mit csinál. Dino éppen a telefonra vár, Keane buzi tesója meg szemügyre veszi a hátsóját. Tóbiás zavarában próbál haverkodni Dinóval, de az le se szarja. Viszont ad neki pár tanácsot: 1. szabály - Mindig legyen nálad fegyver, hogy ne tudjanak megdugni, vagy baszakodni veled! 2. szabály - Sohase mosolyogj! Remekül kezdünk.

Az ebédlőben/előadóban éppen Poet improvizál egy kis frísztájlt a cigiről. Tóbiás Rebadow-hoz ül le, aki közli vele, hogy Genevieve válni készül, most is az ügyvéddel van. Tóbiás nagyot néz, hogy honnan tudja az öreg a felesége nevét: Isten mondta neki. Glynn felvánszorog a színpadra, és így ebéd mellett közli, hogy egy új rendeletnek hála betiltják a dohányzást. Viszonzásul kap pár repülő tejesdobozt, és egy össznépi megmozdulás keretében kajacsata alakul ki. Dino meg szétver valakit, ha már buli van. Később ellátogatunk a gyárba, ahol megy a meló. Augusztus és Rebadow együtt dolgoznak, Tóbiás meg ott ténfereg. Nem fekszik neki a fizikai munka. Augusztus megkérdi tőle, hogy kint mit dolgozott: Tóbiás ügyvéd volt. Kár, Augusztus úgy rühelli őket, mint a zsarukat. 3. szabály - Ne emlegesd a kinti életed!

Ötkor már a műanyagdobozba küldik a rabokat, tízkor meg lövik a pizsamát. Tóbiás kifogja a lehető legjobb cellatársat: Mr. Ekót Simon Adebisit. Otthonosan széttúrja Tóbiás cuccát érték után kutatva. Adebisi kinyilvánítja filozófiáját: az „Oszd meg és uralkodj” helyett az „Add nekem, és élhetsz” elvet preferálja. Erre felfigyel a távolból egy kopasz fickó. Este Adebisi megnyugtatja Tóbiást, hogy nem kell félni, nem dugja meg. Ma legalábbis. Szép álmokat! Másnap az ebédlőben feltűnik a kopasz Tóbiásnál. Ő Vern Schillinger, aki arra buzdítja hősünket, hogy szóljon McManusnak, és tetesse át magát egy másik dobozba. Megy ez, mint az ittas vezetés. Egész véletlenül Vern bácsihoz kerül. Megmutatja Tóbiásnak a bélyeggyűjteményét tetkóit, és közli, hogy majd neki is csinál egyet. Ugyanis mostantól Tóbiás segge hozzá tartozik. Szívás haver, téged keményen átkúrtak. 4. szabály - Ne bízz senkiben!

Este Schillinger beleéget egy horogkeresztet Tóbiás seggébe. Gratula, kifogtad doboztársnak a helyi náci bandavezért. Reggel egy kis frissítő motozást tartanak, aztán a könyvtárban a nagyok összegyűlnek tárgyalni. Healy fegyőr kifejti, hogy McManus mekkora egy barom. Csendes pihenőt akar bevezetni, meg ilyen nonszensz hülyeségeket. De McManus szerint a sok szigorítás, amit a seggfej Devlin kormányzó akar bevezetni (cigi tiltása, stb), börtönlázadáshoz vezethet. Aztán: ma érkezik a muszlim Kareem Said, avagy Goodson Truman. Magát politikai fogolynak tartja, úgyhogy amíg nincs normális ítélet (felrobbantott egy fehér kézen lévő raktárt), addig fényesre kell csiszolni a hátsóját. Glynn és McManus tart is vele egy kis privát beszélgetést. Said megígéri, hogy nem csinál problémát, de valamit jobb ha tudunk: Oz 78%-a színes bőrű. Ha akarják, bármikor átvehetik az irányítást.

Betekintünk Dino múltjába is. Életfogytiglanit kapott, amiért meglőtt két fickót az utcán, az egyik meg is halt. Peter Marie érkezik McManushoz. Ő a börtön pszichológusa, egyben apáca a drága. Most éppen Dinonak kér hitvesi látogatást. De ez minket most nem érdekel. Az ebédlőben Nino Schibetta maffiafőnök éppen megtudja, hogy Groves megkajálta a szüleit. Hová lett már a jó régen bevált gyilkosság? Em City-ben Said már kezdi is megreformálni a muszlimokat. Nincs drog, pia, cigi, káromkodás, buzulás. Ez nem igazán tetszik Homeboyséknak. Keane már menne is szétverni Said fejét, amiért hátráltatni akarja a drogbizniszt, de durván meglepődik, amikor Said inkább egy másik muszlimmal vereti szét magát. Ez a fickó nem semmi.

Dino megtudja, hogy Ryan O’Reily ma idekerül. Ő az, akire anno rálőtt. O’Reily már megy is Keane-hez, hogy kinyírassa Dinót, de ők nem baszakodnak a maffiával. Úgyhogy marad a jolly joker, Healy fegyőr, akit O’Reily a testvére által ismer. Másnap Dino elmegy tusolni, Keane buzi tesója meg megpróbálja bevágni a lompost neki, gazdagabb lesz egy félholtra veréssel. A gyengélkedőn találkozunk Nathan dokival, akiről megtudjuk, hogy házas, oszt jónapot. Dino kap egy kis lelkifröccsöt McManus bácsitól, hogy ejnye-bejnye, nem kéne szétverni a buzikat. McManus szerint Dinonak még lehet itt bent is életcélja. Dino végre egy egészségeset röhög. Erre McManus közli, hogy akkor mostantól az AIDS-eseknél fog dolgozni. Dino már megy is Schibettához, hogy ezt akadályozza meg, de szerinte is önfegyelmet kell gyakorolnia. McManus meg leszervez egy randit a doki nénivel, hiába házas.

Keane kissé pipa, hogy Ortolani széjjelszedte a kicsi öccsét. Naná, hogy O’Reily már fel is tűnik. Keane egyik embere, Johnny jó is lenne a feladatra, hogy kinyírják a mocskos digót. O’Reily elintézi, hogy a közelébe kerülhessen. Schillinger közben köszönetet mond Dinonak, hogy megnyomorította a buzi fekát, de Dino elküldi a picsába Vern bácsit. Augusztus már narrál is, hogy a szavak fegyverek. Pár elítélt úgy gondolja, hogy az erőszak legyűrése a legnehezebb, de Augusztus szerint az unalomé. Előbb kívánja, hogy hátba szúrják, mert a rutin, amit állandóan be kell tartaniuk, az úgyis meg fogja ölni. Akárcsak Dino bácsit, aki már harmadik napja nem tud normálisan aludni. Másnap eldumálgat Sanchezzel, az egyik AIDS-essel. Aztán találkozik McManusszal, akinek a képébe vágja, hogy soha a jó büdös életbe nem fog tudni senkit se megváltoztatni. Ezért McManus megvonja tőle a hitvesi látogatást, és csak üvegfalon át találkozhat a családjával. Tim, Tim, te szadista óvodás.

Később Sanchez közli Dinoval, hogy meg akar halni. És a segítségét kéri. Dino inkább elmegy a budira, ahol egész véletlenül O’Reily is feltűnik. Dino megismerteti vele a wc vizének selymes ízét, aztán mégis segít Sancheznek meghalni. Lekapcsolja a lélegeztetőről, csak kár, hogy egy ezt másik beteg is látja. Az őrök már mennek is a gumibotokkal. McManus le akarja őket állítani, de ő is kap a pofájára. Aztán Dinot elzárják és lekötözik, majd kap egy adag nyugtatót. Augusztus szerint aki életfogytiglanit kap, az szabaddá válik. Készek lesznek meghalni. Talán csak azt teszik már ilyenkor, ami be is teljesíti. Augusztus okossága után Johnny lefizet egy őrt, bejut Dinohoz, lelocsolja valami gyúlékony folyadékkal, meggyújt egy gyufát, és búcsút intünk a hajdani Dino Ortolaninak. A rutin, haver, a rutin megöl téged.

Ennyi lett volna a pilot, a következő hogyvoltok már pörgősebbek lesznek.

Címkék: oz
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T. Norbert 2008.07.27. 15:14:13

A stílus megfelelő, arany középút a komoly és az átlagosan poénos között. Szerintem viszont lehetne egy picit részletesebben, bár te is írod, hogy a következőtől pörgősebb lesz.

Prophet 2008.07.27. 15:38:14

El fog tartani egy ideig, amíg a végére érünk. Főleg a 4. évad után lesz kellemetlen...

T. Norbert 2008.07.27. 15:40:44

Konkrétan mire célzol? Le tudod írni spoilermentesen?

T. Norbert 2008.07.27. 16:18:11

Legalább azt leírhatná, hogy melyik epizódban történik. :)

Scarface88 2008.07.27. 16:31:29

Jó ez a sorozat, én már a harmadik évadnál tartok. :D

T. Norbert 2008.07.27. 18:54:48

De mondom, azért kérdezem, mert a negyedik évad legvégén semmi egetverő változás nem történik, ami leültetné a sorozatot, legalábbis szerintem. Szerintem Prophet inkább a negyedik évad felére gondol. A negyedik évad ugyanis dupla.

Prophet 2008.07.27. 18:59:22

Nem írom le mi történik, onnantól nekem már annyira nem jött be, mint azelőtt.

Johnny336 2008.07.28. 22:50:22

FYI

Pont tegnap láttam TV6-on Oz-t. Első két részt megnéztem, angolul adják, magyar felirattal. Nagyon későn (vagy már korán? :)) ment, nem bírtam megnézni a második részt teljesen. Eléggé dokumentumfilm szagú, kicsit vontatottnak éreztem, de nem rossz. Szerintem a hv-n keresztül fogok tájékozódni belőle, baró lett az összefoglaló. De érdemes egy részt mindenképpen megnézni, hogy képbe legyünk a személyekkel.

T. Norbert 2008.07.30. 14:47:39

Mikor jön az 1x02 blog?

the black ball 2008.07.30. 17:51:22

Hétfőn jött volna, csak az utóbbi pár hetem kifárasztott rendesen. Holnapra mindenképpen fent lesz.
süti beállítások módosítása